[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS JAVNOSTI” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 18. mart 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


17. Feb 2000 16:39 (GMT+01:00)

Za finansijsko iscrpljivanje " Blica" i "Glasa" koriste se međunarodne sankcije

Ko je kriv za unutrašnje sankcije?

Već osam godina Vlada raznim uredbama "ublažava" posledice blokade i kroji sudbinu domaćih preduzeća

BEOGRAD - Za ono što se danas događa sa vraćanjem cena novina, osnova je stvorena mnogo ranije, još sredinom 1992. godine, kada je donet Zakon o merama za otklanjanje i ublažavanje posledica izazvanih sankcijama međunarodne zajednice, koji je još uvek na snazi, što ujedno znači da, zahvaljujući upravo tom propisu, republička vlada i dalje ima najšira moguća ovlaštenja da reguliše privredni život.

Ovaj propis je praktično stavio van snage brojne savezne zakone, a oblast prometa roba i usluga i imovine pravnih lica i preduzetnika prepustio je raznim vladinim uredbama i odlukama,"kao da je vanredno stanje", upozorava advokat Milenko Radić.

Novine "ciljna grupa"

- Dovoljno je samo da nadležni odaberu "ciljnu grupu", kao što su u ovom slučaju odabrali "Blic" i "Glas", pa da u ovakvim propisima pronađu osnov da ih finansijski kažnjavaju ili iscrpljuju. Sutra će biti na redu neko drugi. Na žalost, ovakvo pravno "vanredno stanje", kao i pomenuti Zakon i same sankcije traju već skoro osam godina, što znači da svako preduzeće ili preduzetnik mogu doći u situaciju da nemaju kome da dokazuju da nisu uradili ništa što je izazvalo neke štetne posledice na tržištu, a zbog čega će ih država udariti po džepu - podseća Radić.

Neke od tih uredbi u međuvremenu su i povučene, ali je zato Uredba o merama za sprečavanje i ograničavanje poremećaja na tržištu izazvanih zloupotrebom monopolskog položaja, doneta još u martu 1995. godine, takođe ostala na snazi i štaviše dopunjavana je ravno devet puta.

Upravo ona se sada koristi kao sredstvo za diktiranje cena " Glasu" i " Blicu", dajući istovremeno pravo tržišnim inspektorima da utvrđuju ko je monopolista, čije su cene "neopravdano" povećane i ko je tobože stekao neosnovanu imovinsku korist - kaže Radić.

Istina, ni u ovoj Uredbi novine se izričito ne pominju. Naime, kada ju je srpska vlada dopunila poslednji put, u novembru prošle godine, obavezala je privredne subjekte koji se bave proizvodnjom i pružanjem usluga da u roku od tri dana po stupanju pomenutih izmena na snagu kod nadležnog Ministarstva obezbede saglasnost na cene.

- Uz to je dostavljen i spisak proizvoda i usluga na koje se ta obaveza odnosi, a na kojem novina nema, kao što nema ni direktno pobrojanih usluga, pa je ta nedorečenost sada, verovatno, podloga da se pod opšti pojam usluga svrstaju i novine, objašnjava Radić. U tom slučaju važi deo Uredbe prema kojem oni koji nisu uspeli da utvrde nove cene, svoju robu i usluge mogu prodavati po cenama koje su bile u primeni do septembra prošle godine.

Radić, inače, tvrdi da je cela ova Uredba tako sročena da daje mogućnost da se široko tumači, taman onoliko koliko vladi ili vlasti odgovara, bilo da je reč o kvalifikacijama o remećenju tržišta, zloupotrebi monopolskog ili dominantnog položaja na tržištu ili špekulacijama u koje je, inače, zgodno ubačeno i neopravdano povećanje cena.

Za sve to, naravno, mogu da slede kazne i mogućnost oduzimanja "neosnovane" imovinske koristi, upozorava Radić, koji je pred Saveznim ustavnim sudom pokrenuo postupak za ocenu ustavnosti samo jednog člana pomenutog zakona, bez kojeg bi i sve ovakve uredbe vlade pale u vodu.

B. Jager


vesti po rubrikama

^ekonomija

16:39h

Za finansijsko iscrpljivanje " Blica" i "Glasa" koriste se međunarodne sankcije

17:08h

EPS i "Petrohemija" dobijaju duplo manje gasa nego do sada

17:19h

Kosovske termoelektrane van pogona

17:53h

Novi Sad: Benzin iz Rafinerije od sledeće nedelje?

      


FastCounter by LinkExchange