[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 3. Oktobar 1999.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

vaša reagovanja

reagovanja

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]

Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

01. Oct 1999 19:15 (GMT+01:00)

Poštovani čitaoci,
Redakcija »Glasa javnosti« će, putem sajta na Internetu, od nedelje, 3. oktobra, nastaviti da vas uredno i detaljno obaveštava o dešavanjima u zemlji i svetu.
Molimo Vas za razumevanje zbog dvodnevnog prekida u plasiranju novih vesti, prouzrokovanog zapečaćenjem redakcijskih vrata.
U međuvremenu, davaćemo saopštenja o sudbini našeg lista i eventualne nove detalje o zabrani koja je na snazi.

Redakcija »Glasa«


02. Oct 1999 10:50 (GMT+01:00)

Respectable readers,
"Glas javnosti" daily will continue to inform you by this Internet presentation. We will start working on Sunday, 3. October.
We appreciate your understanding for this delay that was caused by sealing up our offices.
In the meantime we will publish all news concerning the ban of "Glas javnosti" and "ABC grafika" printing company.

"Glas javnosti" Daily


01. Oct 1999 18:30 (GMT+01:00)

SAOPŠTENJE "GLASA JAVNOSTI"

Redakcija još uvek zapečaćena, a finansijska policija i dalje u "Glasu"

I posle zabrane rada preduzeća ABC GRAFIKA i izlaženja lista "Glasa javosti" ekipe finansijske policije Uprave javnih prihoda Republike Srbije i dalje istražuju iako do sada nisu utvrđene bitnije povrede zakona u poslovanju ovih firmi.

Podsećamo, rešenjem od 30.09.1999. godine zabranjeno je obavljanje delatnosti sa pečaćenjem prostorija redakcije i mašina štamparije na 15 dana. Ovako neprimereno reagovanje finansijske policije izazvalo je veliko negodovanje javnosti, o čemu svedoče brojna pisma podrške listu "Glas javnosti" iz zemlje i inostranstva, od pojedinaca i institucija.

Sledeći zakonsku proceduru Republičkoj upravi javnih prihoda uručene su tri žalbe: NIP "Glas javnosti", štamparija ABC GRAFIKA i štamparija ABC ETIGRAF. U žalbama se decidirano pobijaju navodi finansijske policije na osnovu kojih je zabranjen rad pomenutih preduzeća. Prema nezvaničnim najavama razmatranje ovih žalbi je u toku i može se očekivati da će se Glas javnosti već u ponedeljak pojaviti pred čitaocima.

Uprava preduzeća i redakcija lista čine maksimalne napore da se u slučaju skidanja zabrane rada odmah počne sa pripremom i štampanjem lista.


02. Oct 1999 01:10 (GMT+01:00)

Demanti saopštenja Republičke uprave javnih prihoda

FINANSIJSKA POLICIJA ZANEMARILA ČINJENICE

Saopštenje emitovano preko agencije Tanjug 1. oktobra nešto posle 21 čas o "nepravilnostima u poslovanju Sistema ABC", sadrži barem nekoliko nepotpunih i netačnih navoda koji mogu javnost da dovedu u zabludu.

Na primer, tvrdnja da se "poslovanje odvija preko neverodostojne dokumentacije", zasniva se na tome da finansijska policija ne veruje u dokumentaciju koja joj je predočena. Pored toga, inspektori su radili samo 48 sati i to najžustrije posle radnog vremena od 16 do 24 časa, kada je većina osoblja bila odsutna, ne dajući u svojoj žurbi ni uobičajenu priliku za dokazivanje njima spornih činjenica.

Takođe, nepotpuna je i netačna tvrdnja da se "delatnost obavlja sa neprijavljenim radnicima". U zapisniku o obavljenoj kontroli navedena su samo tri imena navodno neprijavljenih radnika: reč je o jednom od direktora drugog preduzeća, jednoj od radnica drugog preduzeća koja je i nađena u prostorijama drugog preduzeća (a inače ima ugovor o angažovanju) i o pripravnici koja je prvog dana bila na probnom radu a Zakon ostavlja rok od osam dana za prijavljivanje radnika.

Može dovesti u zabludu i navod o gotovom novcu "koji potiče iz poslovanja u iznosu od 4.580.000 dinara", zato što uopšte nije reč o sredstvima iz poslovanja, što je i inspektorima finansijske policije jasno. Reč je o pozajmici osnivača, a to je i dokazano inspekciji u postupku kontrole.

Usled nelikvidnosti, odnosno dugotrajne blokade preduzeća, isplaćivane su samo minimalne zarade zaposlenima, sa odgovarajućim doprinosima i porezima. To je jedino i moguće i dozvoljeno u takvim situacijama. Kako bi se održao proces proizvodnje, i zadržali radnici, osnivač je našao privremeno rešenje, tako što je svoja lična sredstva pozajmio za isplate razlika između minimalnih zarada i onih koje bi radnici primili da su preduzeća poslovala u normalnim uslovima (da nije bilo sankcija, bombardovanja i sličnih nevolja ...) i ostvarivala pozitivne finansijske rezultate. Ovo je bilo privremeno rešenje dok preduzeća ne naplate pomenuta potraživanja, iz kojih mogu da vrate osnivaču pozajmljene razlike zarada i tada na te razlike plate odgovarajuće poreze i doprinose.

Ovim privremenim rešenjem preduzeća nisu izbegla, već samo odložila obaveze plaćanja doprinosa i poreza na ukupne zarade, kao i obavezu da vrate pozajmice osnivaču.

Neprecizna je i informacija o "oduzetim dinarskim i deviznim sredstvima", bez dokaza o njihovom poreklu. Reč je o oduzimanju 65.000 dinara i 2.300 DM, čije je poreklo upravo opisana pozajmica osnivača. Može da dovede u zabludu javnost saopštenje Republičke uprave javnih prihoda da su u kasama ABC sistema nađene milionske sume što jednostavno (a možda i na žalost svih nas) nije istina.

Valja podsetiti javnost da saopštenje čije navode demantujemo treba da posluži kao obrazloženje za zabranu obavljanja delatnosti Izdavačkom preduzeću "Glas javnosti" i štamparijama u kojima se list štampa, pored mnogih drugih izdanja (koja imaju druge izdavače) kao što su NIN, "Vreme", "Lid", "Pravoslavlje", "Književne novine", "Srpska reč", "Velika Srbija", i mnogi drugi časopisi i publikacije.

Slavoljub Kačarević
direktor NIP "Glas javnosti"


01. Oct 1999 16:12 (GMT+01:00)

ABC System Dismisses Auditors report

FINANCIAL POLICE IGNORES FACTS

Auditors report about the irregularities in business acitivities of the ABC System which was carried by the Tanjug news agency, shortly after 9.00 P.M on October 1, contains several incomplete or false claims that can easily misslead the public. For example, the claim that buisenss transactions have been carried through unauthentic documents is based on the fact that the financial police did not trust the submitted documents.

Second, auditors claim that thay found allegedly illegal employees, which is an incomplete and false infromation. The minutes about the inspection list the names of three allegedaly illegal employees. The truth is that one of them is director of another company, the second one is an employee of another company, while the third one was on her first day at work (we would like to note that the law allows for an 8-day period for the company to register a new employee).

The claim about the cash amounting to 4,580,000 dinars that allegedly came from business transakcions could also misslead the public. That money did not come from any business transactions but it was lent to the company by its founder, which was proved to the auditors. Due to the insolvency, the workers were paid minimum wages, including all nessesary feeds and taxes.

As a temporaly solution to the problem of insolvency, the founder lent his own money to make it possible for the company, to pay fool selaries to its workers. By this temporary measure the company did not evade its obligation to pay fees and taxes on selaries, but it only postponet the paiments.

Finally, the claim about the confiscation of domestic and hard currensy, whose origine could not be proved, is inaccurase. Auditors confiscated 65,000 dinars and 2,300 German marks, whose source has just been described above. Auditors said that they found multimillion amounts money in the ABC System cash-boxes, somehing that simply is not true.

We would like to remind the public that the auditors report which we strongly dissmis, was intended to serve as a ground to ban independent daily »Glas Javnosti«, and shut the ABC printing company which also prints »NIN«, »Vreme«, »Lid«, »Pravoslavlje«, »Književne novine«, »Srpska reč«, Velika Srbija«, and many others.


01. Oct 1999 17:10 (GMT+01:00)

Konferencija za štampu »Glasa javnosti«

Zabrana »Glasa » protivzakonita

Povodom zabrane izlaska dnevnih novina »Glas javnosti« i zabrane rada štamparije ABC Grafika u Beogradu, u prisustvu mnogobrojnih domaćih i stranih novinara održana je konferencija za štampu.

Direktor »Glasa javnosti« i ABC Grafike Slavoljub Kačarević upoznao je novinare sa trenutnom situacijom posle rešenja finansijske policije o zabrani daljeg izlaženja lista »Glas javnosti« i zabrani rada štamparije.

alt= kompletan tekst...


01. Oct 1999 19:20 (GMT+01:00)

Glas Javnosti Director Holds Press Conference

Ban on Glas Javnosti Daily is Illegal

The occasion for a press conference that was held in Belgrade on Friday was the police ban on the independent daily Glas Javnosti and its decision to close the ABC product printing company.

Glas Javnosti director Slavoljub Kačarević briefed the journalists about the situation following late Thursday's decision by the financial police to ban the independent daily Glas Javnosti and shut the ABC printing company.

alt= full story...


30. Sep 199 23:30 (GMT+01:00)

Završen protest SZP na Trgu Republike

Policija pretukla ljude

Završen protest SZP na Trgu Republike: Policija pretukla ljude i demolirala dve kafane glavni

BEOGRAD - Na beogradskom Trgu Republike u četvrtak uveče je oko 22.15 časova završen protest građana, koji već deset dana uzastopno organizuje opozicioni blok Savez za promene (SZP).

alt= kompletan tekst...

vesti po rubrikama

^vaša reagovanja

11:13h

Denver: Super ste

11:31h

Lozničanin iz Amerike: Živeli!!!

11:39h

Ne dajte se dušmanima!

11:39h

Novi Sad: Iznenađen I ogorčen

12:09h

Sretne vam rane junaci

12:21h

Čereči nas pravoslavni otpad

12:27h

Sahalin: Podrška

12:33h

Sidnej: Pravo na rad

12:36h

Toronto: Ne bojte se zlotvora krvave senke

16:52h

Ne mogu uzeti dušu

19:00h

Brzo "ozdravljenje" Vam zelim!

11:55h

Singapur: Hvala na objektivnom informisanju

^reagovanja

17:10h

Konferencija za štampu »Glasa javnosti«

19:20h

Glas Javnosti Director Holds Press Conference

01:10h

FINANSIJSKA POLICIJA ZANEMARILA ČINJENICE

12:01h

Češki "Mlada Fronta-Dnes": Tvrd pritisak na nezavisne medije

12:40h

Alijansa za promene »Milan Panić«: Zgražanje i oštar protest

13:00h

»Danas«: Policija preti novinarima zakonom?

13:10h

Fonet: Glas budućnosti ili sadašnjosti

13:37h

Beta: Demanti direktora "Glasa"

16:12h

FINANCIAL POLICE IGNORES FACTS

18:30h

Saopštenje Glasa javnosti: Redakcija još uvek zapečaćena, finansijska policija i dalje u "Glasu"

 

^politika

15:00h

Đorđe Lazarević povređen u demonstracijama

15:30h

Dačić: Nema izbornog sistema koji bi doneo pobedu SZP

15:50h

Šešelj: Policija trebalo da interveniše još jače

16:45h

Na demonstracijama u sredu povređeno više od 30, uhapšeno 10 osoba

19:00h

Stranačke reakcije povodom brutalne intervencije policije u sredu uveče

22:04h

Drašković: Milošević spreman za krvoproliće

23:30h

Završen protest SZP na Trgu Republike: Policija pretukla ljude

00:05h

Đinđić: Za ovu zemlju treba položiti žrtve

23:35h

Police Bans Glas Javnosti Daily

23:35h

Zabranjen "Glas javnosti"!

03:15h

Zapečaćena redakcija i štamparske mašine

      


FastCounter by LinkExchange