[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 2. Oktobar 1999.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]

Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

01. Oct 1999 19:15 (GMT+01:00)

Poštovani čitaoci,
Redakcija »Glasa javnosti« će, putem sajta na Internetu, od nedelje, 3. oktobra, nastaviti da vas uredno i detaljno obaveštava o dešavanjima u zemlji i svetu.
Molimo Vas za razumevanje zbog dvodnevnog prekida u plasiranju novih vesti, prouzrokovanog zapečaćenjem redakcijskih vrata.
U međuvremenu, davaćemo saopštenja o sudbini našeg lista i eventualne nove detalje o zabrani koja je na snazi.

Redakcija »Glasa«


02. Oct 1999 01:10 (GMT+01:00)

Demanti saopštenja Republičke uprave javnih prihoda

FINANSIJSKA POLICIJA ZANEMARILA ČINJENICE

Saopštenje emitovano preko agencije Tanjug 1. oktobra nešto posle 21 čas o "nepravilnostima u poslovanju Sistema ABC", sadrži barem nekoliko nepotpunih i netačnih navoda koji mogu javnost da dovedu u zabludu.

Na primer, tvrdnja da se "poslovanje odvija preko neverodostojne dokumentacije", zasniva se na tome da finansijska policija ne veruje u dokumentaciju koja joj je predočena. Pored toga, inspektori su radili samo 48 sati i to najžustrije posle radnog vremena od 16 do 24 časa, kada je većina osoblja bila odsutna, ne dajući u svojoj žurbi ni uobičajenu priliku za dokazivanje njima spornih činjenica.

Takođe, nepotpuna je i netačna tvrdnja da se "delatnost obavlja sa neprijavljenim radnicima". U zapisniku o obavljenoj kontroli navedena su samo tri imena navodno neprijavljenih radnika: reč je o jednom od direktora drugog preduzeća, jednoj od radnica drugog preduzeća koja je i nađena u prostorijama drugog preduzeća (a inače ima ugovor o angažovanju) i o pripravnici koja je prvog dana bila na probnom radu a Zakon ostavlja rok od osam dana za prijavljivanje radnika.

Može dovesti u zabludu i navod o gotovom novcu "koji potiče iz poslovanja u iznosu od 4.580.000 dinara", zato što uopšte nije reč o sredstvima iz poslovanja, što je i inspektorima finansijske policije jasno. Reč je o pozajmici osnivača, a to je i dokazano inspekciji u postupku kontrole.

Usled nelikvidnosti, odnosno dugotrajne blokade preduzeća, isplaćivane su samo minimalne zarade zaposlenima, sa odgovarajućim doprinosima i porezima. To je jedino i moguće i dozvoljeno u takvim situacijama. Kako bi se održao proces proizvodnje, i zadržali radnici, osnivač je našao privremeno rešenje, tako što je svoja lična sredstva pozajmio za isplate razlika između minimalnih zarada i onih koje bi radnici primili da su preduzeća poslovala u normalnim uslovima (da nije bilo sankcija, bombardovanja i sličnih nevolja ...) i ostvarivala pozitivne finansijske rezultate. Ovo je bilo privremeno rešenje dok preduzeća ne naplate pomenuta potraživanja, iz kojih mogu da vrate osnivaču pozajmljene razlike zarada i tada na te razlike plate odgovarajuće poreze i doprinose.

Ovim privremenim rešenjem preduzeća nisu izbegla, već samo odložila obaveze plaćanja doprinosa i poreza na ukupne zarade, kao i obavezu da vrate pozajmice osnivaču.

Neprecizna je i informacija o "oduzetim dinarskim i deviznim sredstvima", bez dokaza o njihovom poreklu. Reč je o oduzimanju 65.000 dinara i 2.300 DM, čije je poreklo upravo opisano saopštenje Republičke uprave javnih prihoda , da su u kasama ABC sistema nađene milionske sume što jednosavno (a možda i na žalost svih nas) nije istina.

Valja podsetiti javnost da saopštenje čije navode demantujemo treba da posluži kao obrazloženje za zabranu obavljanja delatnosti Izdavačkom preduzeću "Glas javnosti" i štamparijama u kojima se list štampa, pored mnogih drugih izdanja (koja imaju druge izdavače) kao što su NIN, "Vreme", "Lid", "Pravoslavlje", "Književne novine", "Srpska reč", "Velika Srbija", i mnogi drugi časopisi i publikacije.

Slavoljub Kačarević
direktor NIP "Glas javnosti"


01. Oct 1999 17:10 (GMT+01:00)

Konferencija za štampu »Glasa javnosti«

Zabrana »Glasa » protivzakonita

Povodom zabrane izlaska dnevnih novina »Glas javnosti« i zabrane rada štamparije ABC Grafika u Beogradu, u prisustvu mnogobrojnih domaćih i stranih novinara održana je konferencija za štampu.

Direktor »Glasa javnosti« i ABC Grafike Slavoljub Kačarević upoznao je novinare sa trenutnom situacijom posle rešenja finansijske policije o zabrani daljeg izlaženja lista »Glas javnosti« i zabrani rada štamparije.

On je rekao da je tekst rešenja o zabrani apsolutno neodgovarajući stvarnoj situaciji i kao takav neodrživ.

»Kažnjavaju nas zbog toga što je policija posle sedmodnevne uporne i neprimerene istrage navodno našla troje neprijavljenih radnika. To može da bude protumačeno kao prekršaj, kako piše u zakonu, a nikako kao razlog za zabranu pojavljivanja novina i rada štamparije. Mi štampamo i NIN, »Vreme«, »Književne novine«, »Pravoslavlje«, »Srpsku reč« i još 120 naslova. Zbog čega su svi oni kažnjeni, nije jasno. Mislim da je posredi nešto sasvim drugo. Možda je to naš posao sklopljen sa Savezom za promene o štampanju Biltena. Više časova bio sam saslušavan ko je s kim i zbog čega sklopio taj posao. A to je u stvari, apsolutno čista stvar. Ugovori su potpisani regularno, svi porezi plaćeni, naručilac posla je platio uredno i mi smo uredno štampali Bilten. Pošto tu nisu uspeli da nađu nikakvu začkoljicu, onda su doneli rešenje kakvo su doneli. Mislim da je to politička odluka. Zapečaćene su prostorije »Glasa javnosti« i, što se u istoriji štamparstva nije dogodilo, blombirane su mašine za štampanje novina. Ukupno desetak pečata i objašnjenja zabrane.«

Brojne televizijske ekipe CNN-a, ANEM-a, Studija B... obišle su i snimile sve zapečaćene prostorije a informacije o ovom događaju u nemirnom Beogradu putem Rojtersa, Frans presa, Dojče Velea, Slobodne Evrope... otišle su u svet.

U odnosu na prethodne dane kada se u prostorijama »Glasa« u Vlajkovićevoj ulici nalazilo i po petnaest policajaca u uniformama i u civilu, u petak su se pojavila svega dvojica finansijskih policajaca.


01. Oct 1999 19:20 (GMT+01:00)

Glas Javnosti Director Holds Press Conference

Ban on Glas Javnosti Daily is Illegal

The occasion for a press conference that was held in Belgrade on Friday was the police ban on the independent daily Glas Javnosti and its decision to close the ABC product printing company.

Glas Javnosti director Slavoljub Kačarević briefed the journalists about the situation following late Thursday's decision by the financial police to ban the independent daily Glas Javnosti and shut the ABC printing company.

The text of the decision has nothing to do with reality whatsoever and as such it is untenable, mr Kacarevic said.

"We were punished because the police, after seven days of persistent and inappropriate inspection, had allegedly found three illegal employees. According to the law, it may be treated as an offence, but not as a ground to ban the daily Glas Javnosti and close the printing company. We also print other publications such as NIN, Vreme, Knizevne Novine, Pravoslavlje, Srpska Rec… as well as another 120 titles. It is unclear why all the publications have been punished. I believe the reason for the ban lies elsewhere - namely, in our deal with the Alliance for Change opposition grouping to print their daily bulletin. I was questioned for several hours about who struck that deal and with whom. In fact, the deal was crystal clear. Contract were signed in the regular way, all taxes were paid, the placer of order made payments in due time, and we printed the leaflet regularly. As the police could not find any irregularities, they decided to impose the ban. I think it is politically motivated decision. The offices of the daily Glas Javnosti were sealed up, as well as printing presses, a precedent in the printing history.

TV crews of many television networks such as CNN, ANEM, Studio B, etc., made footages of our sealed offices and the news about this event which took place in troubled Belgrade reached the world through Reuters, Agence France Presse, Deutsche Welle, Free Europe, etc.


30. Sep 199 23:30 (GMT+01:00)

Završen protest SZP na Trgu Republike

Policija pretukla ljude

Završen protest SZP na Trgu Republike: Policija pretukla ljude i demolirala dve kafane glavni

BEOGRAD - Na beogradskom Trgu Republike u četvrtak uveče je oko 22.15 časova završen protest građana, koji već deset dana uzastopno organizuje opozicioni blok Savez za promene (SZP).

alt= kompletan tekst...

vesti po rubrikama

^politika

15:00h

Đorđe Lazarević povređen u demonstracijama

15:02h

Srbi odlučili: Barikade u Kosovu Polju ostaju

15:05h

Rusija zabrinuta zbog zločina na Kosmetu

15:20h

Radnici UN zadržani van Kosova

15:30h

Dačić: Nema izbornog sistema koji bi doneo pobedu SZP

15:50h

Šešelj: Policija trebalo da interveniše još jače

16:30h

Na prvom okruglom stolu opozicije: Smena ili ostavka, svejedno

16:45h

Na demonstracijama u sredu povređeno više od 30, uhapšeno 10 osoba

18:15h

Batić: Iznenadićemo policiju

19:00h

Stranačke reakcije povodom brutalne intervencije policije u sredu uveče

21:17h

Prvi protest u Crvenki

21:24h

Kruševljani sve masovniji

21:37h

U Nišu 10.000 građana: Gde je inteligencija?

21:39h

Pirot: RTS izviždan

21.41h

Novi Sad: Vreme je da kažemo dosta

21.43h

Sombor: Ogorčenje zbog nasilja u Beogradu

21:47h

Užice: Najmasovniji protest do sada

21:50h

Vrbas: Tukli svoj narod

21:57h

Crnogorska skupština: Osuda nasilja u Beogradu

22:01h

Solana osudio vlasti u SRJ

22:04h

Drašković: Milošević spreman za krvoproliće

22:19h

SAD, zasad, protiv nezavisnosti Kosova

22:31h

Vedrin primio G17

22:21h

Beč: ''Martin Enals'' Nataši Kandić

22:23h

Ubijen Srbin nedaleko od Vitine

22:29h

Džordž Robertson: Planiran napad na Kosovo sa 150.000 vojnika

23:30h

Završen protest SZP na Trgu Republike: Policija pretukla ljude

00:05h

Djinđić: Za ovu zemlju treba položiti žrtve

00:25h

Obradović: U petak nećemo ustuknuti

23:35h

Police Bans Glas Javnosti Daily

23:35h

Zabranjen "Glas javnosti"!

03:15h

Zapečaćena redakcija i štamparske mašine

 

^društvo

15:00h

Prof. dr Jovo Todorović: Veća ulaganja u nastavu

16:00h

Preopterećenost mreže: Zaćutali mobilni

16:15h

Počinje obnova kovinskog mosta

17:00h

Zemljotres u Plužinama

17:00h

Vozom "Romantika" na berbu

 

^ekonomija

15:00h

Stižu uvozne jevtinije cigarete

15:16h

Loša proizvodnja, još gora prodaja "Vino Župe"

15:30h

Ministar trgovine Krasić: Do kraja godine bez bonova za benzin

16:00h

Gas iz Rusije još nije stigao

16:00h

Banja Luka: Jedna konvertibilna marka 14 dinara

16:30h

Irak izmiruje dugovanja jugoslovenskim građevinarima

16:45h

Crna Gora: Uskoro gorivo iz zemalja EU

 

^svet

15:18h

Francuska vojna vežba u Bugarskoj

15:22h

Ruski pešadinci zalaze u Čečeniju

15:35h

Sporna izgradnja Hombahove kuće od 1,6 miliona maraka

15:45h

Australijske diplomate odbile da prime studente iz Indonezije

16:05h

London: Pospani činovnik upropastio sudjenje

22:16h

Nesreća u nukleranom postrojenju u Japanu: Najmanje 19 ozračenih

 

^hronika

15:10h

Subotica: Tržišni inspektori primali mito

17:00h

Beograd: Devojka ubijenog donela pištolj

18:00h

Radnici "Elektrotehne" pokušali da uđu u firmu, obezbeđenje ih sprečilo

18:14h

Niš: Pritvoren pljačkaš 50 dinara

 

^reportaža

14:50h

Specijalno za "Glas" iz Skoplja: Uhapšena banda prodavaca lažnih dolara

15:00h

Gorko iskustvo Srba izbeglica koji su uz pomoć UNHCR stigli u Čile

15:30h

Novi Sad: Otkazivanje prolećne rekreativne nastave još muči roditelje

15:35h

Biti lezbejka u SRJ znači da ne postojite

 

^kultura

15:00h

Predsednik KPZ Beograda o zahtevu za smenu Željka Simića

15:05h

Nova sezona u Narodnom pozorištu

15:30h

Premijera filma "Ranjena zemlja" u Centru "Sava"

17:05h

Simić o novoj Larusovoj enciklopediji

17:05h

Nobelova nagrada za književnost pripala Ginteru Grasu

 

^sport

14:58h

Specijalno za "Glas" iz Sidneja: Plavi vaterpolisti odneli pobedu

15:01h

Jugović posle pet meseci pauze u dresu Intera

20:16h

Novosađani u revanšu 1. kola Kupa UEFA poraženi od Slavije 3:2

00:00h

"Đetići" neslavno u Zagrebu

 

^intervju

15:05h

Dr Ostapenko, toksikolog iz Moskve: Rusi se ubijaju iz očaja

16:05h

Konstantin Bogino, ruski pijanista: Vratiću se u Beograd

 

^feljton

15:15h

Mionica godinu dana posle zemljotresa (2)

   

^slobodno vreme

15:30h

Teheran: Posle 43 godine nadanja, zakasneli razvod

      


FastCounter by LinkExchange