[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 24. Avgust 1999.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

beograd

regioni

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]

Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama

Srpski

English


Links

SINA

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

23. Avg 1999 00:10 (GMT+01:00)

Miting Saveza za promene u Smederevu

Ovo je mirna revolucija

SMEDEREVO - Na platou ispod smederevskog Doma kulture u ponedeljak uveče se okupilo oko 5.000 ljudi, pridošlih da čuju poruke Saveza za promene.

Okupljenim građanima prvi se obratio lider Socijademoratije Vuk Obradović, koji je rekao da su u Srbiji sada svi sirotinja osim visokih državnih činovnika. Zatim je optužio režim da je narod uvukao u rat i upitao se šta smo u ratu dobili što nismo mogli da dobijemo u miru.

Pukotine u vlasti počele

Obraćajući se novinarima posle mitinga Velja Ilić je utvrdio da su počele pukotine u vlasti. U prilog tome naveo je smenu Zorana Lilića, istupanje Ratka Markovića i priču da je predsednik Srbije Milan Milutinović u kućnom pritvoru.

"Deca nam drežde pred ambasadama i kad odu u svet tamo i ostanu. U našoj tradiciji je da roditelji svojoj deci ostavljaju više nego što su od svojih očeva nasledili a šta nam je ova vlast ostavila? Dajte da se dignemo i da jednom kažemo dosta", pozvao je Vuk Obradović.

Odgovarajući na optužbe da Savez za promene nema program, potpredsednik DS Slobodan Vuksanović je okupljene najpre podsetio da cela Srbija ovih dana kupuje šporet "smederevac" i potom rekao da je program ovog saveza da narod ima dovoljno struje.

"Naš je program da vodimo svoju decu na more, da naši roditelji prime dvanaest umesto sedam penzija godišnje, jer su ih zaradili, da po odlasku Slobodana Miloševića, za dve godine imamo prosečnu platu od 700 DM.

Naš je program da kažemo: deca nam rastu, Smederevo raste i lepo je živeti u Srbiji. Kažu da mi hoćemo Građanski rat. Je li malo bilo deset godina ratova i puna dva i po meseca bombardovanja - pitao je okupljene Slobodan Vuksanović i zbog svega toga zatražio ostavku Slobodana Miloševića.

Na ostavci predsednika Jugoslavije insistirao je i Velja Ilić iz "Nove Srbije", koji je još rekao da je u ovom trenutku narod bitan a ne lideri. Potom je dodao: "Želimo da nas poštujete dok radimo za vas i da nas oterate kad to više ne budemo činili. Ne tražimo samo ostavke onih koji su nas unesrećili, nego i njihovu odgovornost za sve što su nam učinili", naglasio je Ilić i naveo da je opštinsko rukovodstvo u Čačku bilo zaprepašćeno kada je pre neki dan videlo da je direktor Cementare u Kosjeriću prošle godine zaradio 700.000 dinara.

Podignute ruke protiv Miloševića

Narod je lider. Neće rat ni stranačke borbe. Narod hoće da živi. Srbija nije više njihova nego što je naša i zato je ne damo. Danas nije samo miting u Smederevu, danas su u Smederevu izbori - rekao je Slobodan Vuksanović i okupljene zamolio da dignu ruku ko je za ostavku Slobodana Miloševića. Sve ruke su se potom podigle.

Za Miroslava Filipovića iz GSS neoprostivo je da se Jugoslavija po nacionalnom dohotku našla ispred Albanije, što je, kako je rekao, pročitao u dnevnim novinama.

On smatra da je Srbija najvažnija zemlja na Balkanu i da iz ove krize mora i može da izađe jedino ako Milošević ode. Takođe tvrdi da to nije partijska stvar već pitanje opstanka nacije.

Dragan Milovanović iz asocijacije Nezavisnog sindikata najavio je za utorak sastanak ove asocijacije u Beogradu, na kojem će odlučiti kada će zakazati generalni štrajk u Srbiji, i pozvao sve sindikate da im se u tome pridruže.

"Mi nikada nismo rekli da Slobodan Milošević mora da ode silom. Tražimo da on ode milom", čulo se od Ratka Filipovića iz Reformsko demokratske stranke Vojvodine, koji je još rekao da Savez za promene ima Dragoslava Avramovića, ciljajući na njegovo premijersko mesto u prelaznoj vladi pošto se SZP izbori za zatražene ostavke.

Vladan Batić predsednik DHSS citirao je vladiku Artemija, koji je jednom prilikom rekao da je cela Srbija hram. Ako je ona hram, onda je Kosovo oltar, opomenuo je prisutne Batić i podsetio ih da je ova vlast izgubila sve srpske prostore prebacujući joj što na "sva usta priča" o nacionalnom interesu.

"Ne treba nam zemlja crnih barjaka, već dečjih pelena. Govorili su da se nećemo saginjati, a Srbija je na plećima i u blatu. I zato je prvi zahtev: ostavka Slobodana Miloševića. Srbija se ne može umiriti. Ovo je mirna revolucija.

Ako Bog da ustaće čitava Srbija na Malu gospojinu, 21. septembra", rekao je uz ovacije prisutne Vladan Batić.

 

Parole na mitingu u Smederevu

Smederevo je ukapiralo.
Idi svi ćemo da ti mašemo.
E, pa, predsedniče, da se ne ljubimo - ZBOGOM.
O devojko Požarevko, batali nam Smederevo.

Na mitingu u Smederevu govorili su još i Branislav Kovačević iz Koalicije Šumadija i Svetislav Basara iz DHSS.

Nakon skupa koji je protekao u miru, Savez za promene održao je konferenciju za novinare na kojoj se čulo da zadovoljni odlaze iz Smedereva.

Osim toga, novinarima je rečeno da se u ovom Savezu nadaju da će mali nesporazumi na preobraženskom mitingu u Beogradu biti prevaziđeni, zatim da će se sve opozicione stranke naći pod jednim barjakom i da će poštovati dogovor o ne napadanju.

Takođe se jasno čulo da SZP nije potpisnik ugovora sa paktom za stabilnost o prelaznoj vladi i da ljudi u njemu ne veruju da je tako nešto moguće.

"Ne verujemo da ova vlast može da raspiše poštene izbore, a na nepoštene nećemo izaći", kategoričan je Batić. Za Slobodana Vuksanovića ti izbori bi bili svilen gajtan za vlast jer bi narod u njima prepoznao prevaru.

Upitani: šta će biti posle 21. septembra ako Slobodan Milošević ne podnese ostavku, odgovorili su da će ga na to naterati kritična masa. Na pitanje, kako će je okupiti, Batić je rekao da će dolazeća jesen sa svim problemima narod masovno izvesti na ulicu.

Novinari su posle mitinga saznali i da će se na protestu, zakazanom za 21. septembar u Beogradu, pojaviti Dragoslav Avramović, vladika Artemije i Milan Panić.


vesti po rubrikama

^politika

15:23h

Rusi sprečeni da uđu u Orahovac

16:10h

Drašković: Đinđić pomaže Miloševiću

16:24h

Koštunica: Prelazna vlada samo za izbore

16:37h

Sečenje slavskog kolača u kraljevačkoj crkvi

17:24h

Batić: Zaustavićemo Srbiju 21. septembra

17:02h

Veran Matić tražio prijem kod Ivana Markovića: Rešiti problem frekvencija

17:17h

I Turci na meti "OVK"

17:21h

Zbog imenovanja na novu funkciju: Beko napustio "Zastavu"

22:25h

U incidentu na makedonsko-albanskoj granici ubijen Albanac

22:30h

Srpsko nacionalno veće iz Kosovske Mitrovice suspendovalo odnose sa UN i Kforom

00:10h

Savez za promene u Smederevu poručio: Ovo je mirna revolucija

   

^društvo

22:15h

Uhapšeni direktori modne konfekcije "Prvi oktobar" iz Čačka

 

^svet

16:25h

Moskovski komunalci zapečatili zgradu lista "Komersant"

16:35h

Mađarski tajni agent demantuje: CIA ne prisluškuje šefa ruske mafije

16:42h

Bugarska vojska izgubila bitku s mauzolejom Dimitrova

16:47h

U švajcarskoj banci pronađen tajni račun filipinskog diktatora Markosa

22:10h

Islamski pobunjenici povukli se sa severa Kavkaza

   

^hronika

15:28h

Otac "osvetio" jedinca ubio vojnog referenta

15:35h

Ćerka Zuke Džumhura podnela krivičnu prijavu zbog očevog romana "Zelena čoja Montenegra": Momo Kapor na sudu?

22:25h

Meštani Gornje Trepče blokadom traze smenu direktora Prirodnog lečilišta

22:45h

Pri bombaškom napadu u "Trepči" povređen čuvar

   

^reportaža

15:08h

Guča: Krunisana trubačka dinastija Petrovića

15:11h

Ako ste paranoični, ne znači da vas ne prisluškuju

15:20h

Sličice s Knez Mihailove tumače psihičko stanje: Kaži mi kako se osećam

   

^kultura

14:57h

Prateće manifestacije Filmskih susreta u Nišu: Promocije, izložbe, izleti

15:05h

Niški Filmski susreti bez Žarka Lauševića: Učinićemo sve da se pojavi

15:18h

Goran Nikolić Orgi, gitarista "Neočekivane sile": Marsovci u turbo Srbiji

15:30h

Dragan Bjelogrlić snima TV seriju u Grčkoj

15:36h

"Parenje jelena" s ukusom poroka

   

^sport

15:20h

Recept za Dablin Dejana Savićevića: Idemo da izginemo

15:42h

Partizan u sredu igra sa Spartakom: Sastanak sa istinom

   


     


FastCounter by LinkExchange