[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 16. Avgust 1999.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

beograd

regioni

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]

Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama

Srpski

English


Links

SINA

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

15. Avg 1999 16:36 (GMT+01:00)

Dr Nataša Mrvić, naučni saradnik Instituta za kriminološka istraživanja o čedomorstvu

Deca se ubijaju i iz ljubomore

Jednu Beograđanku muž ucenjivao da će je ostaviti ako se ne reši deteta. I sedmog dana po porođaju ona ga je udavila u Karađorđevom parku

Nedavno su Jelena Ristić (31), inženjer organizacije rada iz Beograda i njena sugrađanka neuropsihijatar dr Dragana Tomić (33) optužene za ubistvo njihove maloletne dece. Obe majke počinile su zločine na neubičajeno svirep način, ali se ispostavilo da su već duže vreme bile bolesne i da su u tom stravičnom trenutku bile neuračunljive.

Sve učestaliji slučajevi majki koje u ovakvom stanju ili iz očaja izazvanog nasiljem u porodici i teškom materijalnom situacijom ubijaju decu, a posle neuspelog pokušaja samoubistva bivaju optužene za samoubistvo bili su povod da odemo do Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja u Beogradu.

Nisam decu mogla nahraniti

"Radio je kao zidar ali džabe, mi pare nismo videli. Sve je propio i prokockao. Idem celi dan i prosim da bi uveče deci dala nešto za večeru. On dođe pijan i deci ne da da jedu. Strašno je kada ti dete od dve godine tresne o zid. Noću nas je izbacivao iz kuće. Nisam imala kuda da odem. Po tri-četiri dana smo spavali na ulici. Pokušavala sam da dobijem stalan posao kao čistačica u bolnici, ali kada je trebalo da me prime na neodređeno, primili su neku drugu... Molila sam čak da mi decu prime u dom dok ne pronađem neki posao i krov nad glavom ali su mi rekli da deca imaju roditelje i da ne mogu u dom. Molila sam ljude iz Centra za socijalni rad da mi nekako pomognu. Rekla sam im čak da ću se ubiti jer više ne mogu izdržati da mi deca budu bez hrane i krova nad glavom..."

Ovo je priča tridesetšestogodišnje Z.P. Jednoga dana, odbačena od svih, sedela je na klupi sa decom pored jezera. Sin je tražio da jede, ali mu je objasnila da nema i da, pošto je veliki, kako je rekla, to može shvatiti. Kada se dvogodišnja devojčica sagla i počela da jede travu Z. je srce prepuklo. Uzela je ćerku u naručje, sina za ruku i zagazila u jezero. Devojčicu je povukla matica, a nju i sina spasili su ribari. Osuđena je na tri godine zatvora.

Dr Nataša Mrvić, viši naučni saradnik Instituta pomogla nam je u traganju za odgovorom na pitanje: "Zašto majke ubijaju svoju decu?".

- Postoje tri grupe slučajeva kada su u pitanju ubistva koja žene vrše nad svojom decom: ubistvo deteta od strane duševno obolele majke, ubistva iz ljubomore - kada se dete ubija iz straha da će biti smetnja majci u odnosima sa novim partnerom, pa tako seksualni nagon nadjačava materinski i ubistva iz socijalnih razloga, odnosno iz očaja. To su situacije kada žena obično ima više dece, a živi u teškim socijalnim uslovima ili je u nemogućnosti da napusti porodicu zbog višegodišnjeg zlostavljanja od strane muža - kaže dr Mrvić.

Motivi i način izvršenja ubistava razlikuju se kod ove tri grupe ubistava pa se i majke-ubice klasifikuju na dve grupe, objašnjava naša sagovornica. U prvoj su mlade žene, starosti od 18 do 25 godina, po pravilu neosuđivane, lošeg ekonomskog položaja, često u vanbračnoj zajednici u kojoj su poremećeni odnosi. Kod njih dominiraju socijalni razlozi za ubistvo, a deca-žrtve su stara svega nekoliko meseci. U drugoj grupi su udate žene, obično starije od 30 godina koje pokazuju izvesne histerične crte ličnosti ili čak psihopatske. One su često povratnice. Ranije su izvršile čedomorstvo, a kasnije ubistvo vrše na vrlo okrutan način.

Odgovarajući na pitanje "Zašto baš majke?", dr Mrvić kaže:

- U prvom slučaju - duševno obolelih majki, razlog je neposredna izloženost deteta majci. Ona svoj unutrašnji konflikt koga nije svesna rešava ubistvom najbliže žrtve - deteta. U drugom slučaju dete je prepreka za uspešnu vezu i nema načina da se izvuče. U trećem slučaju, kada je socijalni faktor preovlađujući dete je uzgredna žrtva. Majka želi prvo sebe da ubije, a decu vodi u smrt jer nema rešenje za njih.

Načini ubistava

Od ukupnog broja ubistava koje izvrše žene oko 50 odsto su ubistva dece (pola od toga su čedomorstva). Ubistva se najčešće izvode gušenjem, bacanjem u vodu, davljenjem, uz ređu upotrebu oštrih predmeta kao sredstva izvršenja zločina. Ima i ubistava koja su izvršena na vrlo okrutan način, na primer razbijanjem glave o zid uz prethodno zlostavljanje što ukazuje na psihopatološku ili histeričnu crtu ličnosti majke-ubice.

Vrlo često i drugi razlozi, poput stava okoline, diktiraju da majka izvrši zločin nad detetom, a kada je ubistvo rasvetljeno muž se pravdao: "Jesam to rekao, ali nisam tako mislio!"

Majke često stradaju i kao zaštitnice dece koje očevi alkoholičari godinama maltretiraju. Majka, i sama žrtva nasilja, poseže sa samoubistvom i sa sobom žrtvuje i decu.

- Vi prosto ne možete da izmerite u kojoj su meri deca prepuštena majci. Ona svoju sudbinu poistovećuje s njihovom. U momentu kada izlazi iz kuće, bilo da je isterana ili beži od batina, ona više strepi za sudbinu dece nego za svoju sudbinu. U nemogućnosti da vidi izlaz za njih čini to što čini. Iako ih sudovi u tom slučaju često kažnjavaju minimalnim kaznama, u zatvorima takve žene ostale zatvorenice izbegavaju jer se ubistva dece smatraju užasnim grehom - napominje dr Mrvić.

Ove žene bivaju bukvalno izbačene iz sredine u kojoj su nekada živele. Ranija veza obično je propala, griža savesti je velika, teško nalaze ikakav smisao u životu tako da je pitanje kako će uopšte nastaviti dalje. Posebno što se radi o ženama na socijalnim i ekonomskim marginama, vrlo niske obrazovne strukture. Teško da mogu da isplivaju same, a u ovom društvu, po izlasku iz zatvora prepuštene su sebi same.

Siniša Stanimirović


vesti po rubrikama

^politika

15:13h

Međusobne optužbe premijera Srbije i koordinatora SZP: Ko je terorista?

15:18h

U Štrpcu, iznad Prizrena, već dva meseca

15:23h

Nastavlja se maltretiranje Srba: Ubijen Živorad Vasić

16:34h

U naselju Bošnjačka mahala u Kosovskoj Mitrovici

22:18h

Pomoć UNHCR Srbima izbeglim sa Kosmeta

22:31h

Starac ranjen u svom dvorištu

22:38h

GO SNP: Po 1.000 dinara za pomoć Srbiji

22:48h

Selo Dobrčane pod opsadom

22:50h

Britanski pravnici stižu na Kosmet

23:28h

Miting u Kruševcu: Siđite narodu s leđa

 

^društvo

17:18h

Hoće li Srbija pomoći jedinog sunarodnika na Itonu: Za školarinu 39.000 maraka

 

^ekonomija

15:42h

Smanjena proizvodnja u DIN: Samo 25 tona "klasika"

16:00h

Da li su zone odgovornosti na Kosmetu crtane prema ekonomskim interesima: Kfor došao po svoje

   

^svet

17:12h

Neredi u Irskoj: Koktel za policiju

17:20h

Petočlana iranska grupa otela četvoro turista iz Evrope

18:02h

Ruskoj vojsci se pridružili i dobrovoljci iz Dagestana: Islamisti u paničnom begu

18:26h

Nastavak izraelsko-palestinskih pregovora: Sporni datumi u kalendaru

22:32h

Husein junior "trenira" iračke fudbalere

22:45h

Bruka britanskih maturanata: Ni na istok, ni na zapad

23:31h

Putin: Saradnja i sa NATO i sa SRJ

23:40h

Duma u ponedeljak o Putinu

   

^hronika

16:36h

Dr Nataša Mrvić o čedomorstvu: Deca se ubijaju i iz ljubomore

17:02h

Afera sa uvozom medicinskog otpada još potresa Makedoniju: Peći za spaljivanje na poklon

17:24h

Humanitarni paket za prekovremeni rad

 

^reportaža

16:58h

Reporter "Glasa" u nekada najvećem njujorškom porno bioskopu: Dozvoljeno i pušenje

17:25h

Male tajne švercerske kuhinje: Barene flaše, petrolej i tanki benzin

 

^kultura

15:58h

Grad teatar spušta zavese

16:42h

"Nož" otvorio festival scenarija u Vrnjačkoj Banji

16:50h

Čedomir Vukićević, predsednik UKCG o Međunarodnom sajmu "Otvorena knjiga"

 

^sport

16:27h

Jugoslovenski reprezentativci pred veliki okršaj sa Hrvatskom: Naših pet minuta

16:57h

Košarkaška poslastica - "Beogradski trofej"

 

^feljton

16:30h

Kosovo pod Kforom i OVK: Silovali su i ubili mi ćerku preda mnom

      


FastCounter by LinkExchange