[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 21. Jul 1999.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

spoljna politika

hronika

reportaža

kultura

sport

beograd

regioni

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]

Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama

Srpski

English


Links

SINA

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

20. Jul 1999 15:18 (GMT+01:00)

Lider SPO Vuk Drašković o programu spasa Srbije, prevremenim izborima, odnosima u federaciji, Kosovu...

Milošević nema većeg protivnika od SPO

Savez za promene beži od izbora kao đavo od krsta. Pred agresiju NATO Srpski pokret obnove u Skupštini Srbije bio za kompromis, a ne za najgore rešenje

Foto

Foto: Branko Pantelić

Gospodine Draškoviću, nedavno ste na mitingu SPO u Kragujevcu izneli program državnog i nacionalnog spasa Srbije, a većina političkih analitičara, čak i zapadni mediji, preneli su da je reč o "mekanoj" opciji odlaska vlasti. Kako, praktično, mislite da je sprovodiva ova varijanta?
- Onako kako sam i rekao u Kragujevcu. Potrebno je da sve političke partije opozicije i većina građana Srbije stanu iza ovog programa i formiranja prelaznih reformsko-demokratskih vlada stručnjaka, kako na saveznom, tako i na republičkom nivou. Te vlade bi imale obavezu da u periodu od tri do šest meseci skinu sankcije, stanu zajedno sa svetom na kraj užasnim zločinima koji se čine nad Srbima na Kosovu i pripreme demokratske izbore prema pravilima OEBS-a na svim nivoima. Onog trenutka kada većina građana Srbije jasno i glasno stane iza tog programa, od Miloševića pa nadalje, svi će morati da pristanu na njega. Što se tiče ostavke Miloševića mi tu ostavku želimo i tražimo, ali nemojmo zamenjivati teze i za nacionalni ideal i program proglašavati samo ostavku. Ovaj program je put kojim odlazi ne samo Milošević, već i ceo režim. Vi kažete meko, ja kažem bezbolno, na jedini mogući način koji će sprečiti najveće zlo - građanski rat.

Slažete li se s ocenom da vlast ne pokazuje, za sada, nikakvu nameru za tihi odlazak, čak ni za bilo kakav kompromis?
- Nekih signala ima, a oni se najpre ogledaju u činjenici da je režim prihvatio poziv vladajuće partije Crne Gore o redefinisanju odnosa između Srbije i Crne Gore, a kao što je poznato crnogorska platforma upravo insistira na demokratizaciji zemlje. S druge strane, evo već ima nagoveštaja da je partija Momira Bulatovića spremna da prepusti mesto saveznog premijera DPS-u Mila Đukanovića.

Šta se bitno promenilo u stavu SPO u poslednjih petnaestak dana - od toga da ste govorili da još nije vreme da Milošević podnese ostavku, do sadašnjeg stava da tražite i očekujete njegov odlazak?
- Odgovoriću vam na pitanje kada mi pokažete da sam ikada rekao da još nije vreme za Miloševićevu ostavku.

Gospodine Draškoviću, veći deo domaće štampe preneo je te vaše izjave?
- Štampa je prenela i da sam u Kragujevcu maltene branio Miloševića. Jedan deo štampe, naprosto, falsifikuje stvari. Od 1990. godine Slobodan Milošević, njegova partija i njegov režim nemaju većeg političkog protivnika od SPO.

Kosovo nije izgubljeno

Da li je Kosovo izgubljeno za narednih nekoliko generacija?
- Mislim da uopšte nije izgubljeno, niti sme da bude izgubljeno. Onog trenutka kada dođe do korenite promene političkog sistema u Srbiji i kada Srbija postane punopravni član porodice evropskih demokratija, iz korena će se morati promeniti odnos i Evrope i SAD prema albanskom separatizmu, terorizmu i najvećem zlu na Balkanu kojem je ime projekat velike Albanije. Za sada Miloševićev režim služi kao zaklon mnogima u Evropi i SAD da žmure pred terorizmom i da čak direktno ili indirektno podržavaju i terorizam i projekat velike Albanije i zločin nad srpskim narodom na Kosovu, pokazujući prstom na Miloševića i režim u Srbiji kao na centralni problem Balkana. Zbog toga moramo što pre taj režim da uklonimo. To nam nalažu državni i nacionalni interesi da bismo se upustili u veliki posao slamanja albanskog terorizma i odbrane Kosmeta.

Kako mislite da je moguće doći do podrške većine građana o kojoj ste maločas govorili?
- Nije dovoljno reći samo šta nećemo, nego se mora narodu jasno reći šta hoćemo. Ne može program političke partije da bude bes, gnev, opasne reči i parole. Osim toga, od ponašanja opozicionih političkih partija zavisi hoćemo li doći do te većinske i snažne podrške građana Srbije programu koji sam izneo u Kragujevcu. Većina građana Srbije neće podržati opoziciju dok mnogi koji su do juče glasali za ovaj režim ne budu stali na stranu ovog programa. Međutim, ti razočarani neće stati na stranu opozicije, odnosno programa, sve dotle dok im neki lideri opozicije uspaljeno po mitinzima obećavaju mržnju, osvetu i zatvor. Izvinite, nisam siguran da se to čini u nameri da opozicija pobedi, već možda i u nameri da nikada ne pobedi. Ako vi istaknete, a sve pod firmom opozicionarstva, zahtev da će sutra kad pobedi opozicija koji su glasali za Miloševića ići u zatvor, da će čelnici režima ići u zatvor, a da njihova deca neće biti nezaposlena jer će dane i noći provoditi obilazeći roditelje po zatvorima, onda vi jedan veliki deo naroda odbijate od programa promene režima. Čak i one koji su razočarani u ovu vlast ponovo terate da budu solidarni s režimom.

Vaš nastup u Kragujevcu je od nekih čelnika Saveza za Promene ocenjen kao razočaravajući, čak je rečeno da ste spremni da ponovo pravite koaliciju sa SPS i JUL. Prokomentarišite ovakve procene?
- Mislim da je to nepotrebno čak i komentarisati. Iznenadili su se kako to da se nudi program, kako to da pozivam sve iz opozicije, kao i mnoge ljude koji su do juče glasali sa SPS, JUL, radikale, da podrže taj program. Međutim, mi nikada nećemo moći da promenimo sistem dok ne obezbedimo većinu građana za taj program. Najopasnije je sada za program proglasiti takmičenje u šupljim parolama, a za opoziciono delovanje jedan neorganizovani haos. Na taj način može da izduši velika energija naroda koji je željan promena. Šta toj gospodi smeta da stanu iza programa korenite brze promene političkog i ekonomskog sistema i prelaznih vlada koje će odneti sa političke scene ne samo Miloševića, već i čitav sistem? Čega se plaše? Znam ja čega se plaše. U pitanju je tačka tri u mom programu, a to je hitno održavanje demokratskih izbora na svim nivoima. Celo to društvo beži od izbora kao đavo od krsta. Ponavljaju da režim mora da padne, a kako - to ne kažu. Takođe, govore da posle toga treba da preuzmu vlast, kako - ni to ne kažu. Samo kažu da to ne sme biti putem izbora jer je za njih suviše rano. Na koji način da posle prelaznih vlada formiramo izborne vlade nego na izborima?

Čelnici SPS tvrde da nema potrebe za prevremenom proverom raspoloženja birača?
- Izbora, jednostavno mora biti. Što pre to bolje jer mi ne smemo zimu dočekati s ovim sistemom.

Od kojih ljudi bi trebalo da budu sastavljene prelazne vlade?
- Od stručnjaka velikog znanja i ugleda. Od onih koje će prihvatiti i Srbija i svet i koji će, za nekoliko meseci, ukloniti međunarodne sankcije protiv našeg naroda i države, pokrenuti proces oporavka zemlje i pripremiti uslove za demokratske izbore na svim nivoima. Te vlade moraju imati odrešene ruke i punu podršku da obave ove poslove, uz obavezu da se nijedan član tih vlada ne može kandidovati na predstojećim izborima. Na taj način obezbedili bismo nadstranačko ponašanje prelaznih vlada za trajanja njihovih mandata.

Zašto poslanici SPO u Skupštini grada nisu glasali da se na dnevni red stavi rasprava o Miloševićevoj ostavci?
- Zbog toga što smo imali dve inicijative. Prva je bila da Skupština izglasa ostavku Slobodana Miloševića, a druga inicijativa SPS-a da Skupština grada Beograda oduzme odbornički mandat predsedniku DS i izglasa njegovo smenjivanje sa mesta lidera stranke. I jedna i druga inicijativa nemaju uporište u Poslovniku Skupštine grada Beograda. I jedna i druga inicijativa bile su tako sročene da smo na kraju morali da kažemo: "Skinite ovo sa dnevnog reda".

Kako gledate predlog vladajuće stranke u Crnoj Gori o redefinisanju odnosa dveju republika unutar federacije?
- Dosta toga u postojećem Ustavu nije uređeno na pravi način i, naravno, da podržavam inicijativu DPS da se ti odnosi redefinišu.

Jedan od ministara u Vladi Srbije izjavljuje da nema ništa protiv izdvajanja Crne Gore. Da li je u pitanju probni balon koji bi mogao da nagovesti buduću strategiju Srbije kada su u pitanju odnosi u federaciji?
- To je njegovo pravo da nema ništa protiv toga. Međutim, siguran sam da osamdeset odsto građana Srbije i Crne Gore ne žele rasturanje ove državne zajednice.

Sa raznih strana mogu se čuti primedbe na Vašu adresu da ste u Skupštini Srbije glasali za odbijanje plana iz Rambujea i tako doprineli sukobu sa NATO?
- Da li moramo neprekidno podsećati na stav SPO da bismo poricali te laži? Dan uoči agresije na sednici Skupštine Srbije zatražili smo usvajanje deklaracije od dva člana. Član jedan: "Prihvatamo politički sporazum iz Rambujea, uz nadu da će iz njega biti izbačene neke odredbe koje Kosovu daju status treće republike i nezavisne države"; i član dva: "Prihvatamo primenu političkog sporazuma o Kosovu, ali da te međunarodne snage dobiju mandat UN i da budu pod zastavom UN". To smo tražili u Skupštini i istovremeno naglasili da, nažalost, nemamo većinu i da će odluka biti onakva kakvu bude želela vladajuća koalicija. Upozorili smo da ukoliko vladajuća koalicija zatvori vrata kompromisu naći ćemo se direktno pod bombama, a SPO će i u tom slučaju svim snagama braniti zemlju. Ali, kad sve prođe ispostavićemo račun i postaviti pitanje zašto se vladajuća većina između dva izbora odlučila za najgori. To je bio stav SPO.

Zoran Preradović


vesti po rubrikama

^politika

15:43h

Momir Bulatović kritikovao Ananov izveštaj: Za hitan povratak VJ na Kosovo

16:01h

Kfor uhapsio "policajce" OVK

16:12h

Ubistva i masakri nad Srbima

16:20h

SAD protiv davanja imuniteta Miloševiću

17:00h

Mr Zoran Lutovac: Ugljanin kopira "kosovski model"

17:05h

Mr Zorica Radović: EU ponovo ucenila Srbiju

18:22h

Termoelektrana "Kosovo A" u pogonu

22:08h

Deveti "miting protiv vlasti" u Valjevu: Policija oduzela razglas

22:36h

Vesli Klark u Orahovcu: I Rusi su deo Kfora

22:40h

Agim Čeku: 4.000 pripadnika OVK u budućoj kosovskoj policiji

22:42h

Crkveno-narodni odbor Gnjilana: Srbi u policiji, uslov za opstanak

22:44h

Miting u Kragujevcu: Režim da položi račune

   

^društvo

15:36h

Humanitarna pomoć radnicima "Krušika"

16:00h

Sokobanja rasprodata

16:18h

Pripejd kartice "Telekoma Srbije"

16:20h

Podgorici preti epidemija kolere?

17:26h

Obnovljen most kod Beške

   

^ekonomija

15:40h

Dr Mirosinka Dinkić: Ceo narod socijalni slučaj

16:14h

Cene mesa skaču preko noći

19:03h

"Matiz" umesto "juga"

22:22h

Oslonac na sopstvene snage

   

^spoljna politika

16:39h

Arburova nemoćna pred Hrvatima

17:04h

Ratni plen ne menja vlasnika?

17:20h

Tajvanski predsednik Li Teng-Hui: "Jedna Kina" trenutno nemoguća

22:10h

Protest grčkih studenata sa univerziteta u Srbiji

   

^hronika

16:45h

Novinari "Dnevnog telegrafa" od ponedeljka na izdržavanju kazne

16:54h

Pohvalnica uručena "dezerteru"

17:12h

General Pavković obećao: Ratne dnevnice od 1. avgusta

17:24h

Bejzbol palicama pretukli direktora!

   

^reportaža

16:38h

Srbi u Prištini govore isključivo Albanski: "Koha" glavu čuva

17:10h

Golaći na Adi: Ako sam nudista nisam Marsovac?!

   

^kultura

15:40h

Reagovanje pozorišnih umetnika na smenu u Narodnom pozorištu

16:02h

Gitarista Lari Korijel svirao u Beogradu: Budizam u džez pakovanju

   

^sport

16:44h

Šetnja do Rijeke

17:05h

Igrači vole Boškova!

16:44h

Zoran Gajić zadovoljan pripremama odbojkaša: Maleri su OK!

   

^feljton

17:23h

Tacna Milene Arežine vredna tri miliona dolara

   

^intervju

15:18h

Vuk Drašković: Milošević nema većeg protivnika od SPO

      


FastCounter by LinkExchange