GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Sreda 07. jul 1999.
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8,
Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Updated:
07/07/99 00:25 (GMT +01:00)

Najnovije vesti...

Video galerijaVideo galerija

English

Francais

Deutsch

Italiano


Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar

Tražimo saradnike...


Novo: Audio arhiva „Glasa javnosti”Kosmetska svakodnevica: smanjene tenzije, teroristi nastavljaju s ubijanjem, otimanjem i pljačkanjem nealbanskog stanovništva

Ubijen direktor TE "Obilić"

Na posao u EPS vratilo se 1.700 Srba. Pretučena starica Dragica Zdravković. Državne institucije glavna meta Albanaca

PRIŠTINA - Na poziv rukovodstva EPS da dođu na posao odazvalo se 1.700 Srba. Prema rečima predsednika SO Kosovo Polje Dobrice Lazića, za rad na ugljenokopima Dobro Selo i Belaćevac primljeno je 250 Srba. Proces proizvodnje na kopovima je počeo, a raspodela radnih mesta je u toku. Za sada je izvesno da će nacionalna zastupljenost radnika na ovim kopovima biti 1:4 u korist Albanaca.

 

Dositeja čuvaju Kanađani

Jedna od retkih zgrada koju još nisu zaposeli Albanci je Rektorat Prištinskog univerziteta. Ovu zgradu obezbeđuju pripadnici KFOR iz kanadskog kontigenta. Oni čuvaju i Dositejev spomenik ispred Rektorata, koji jedini nije srušen.

U utorak ujutro, na ulicama Prištine i pred većim brojem zgrada u kojima su kancelarije državnih institucija, bile su gužve. Albanci su se okupili ispred Radio Prištine, Doma štampe i zgrade PIV, nameravajući da nasilno uđu. Snage KFOR koje obezbeđuju ove objekte to im nisu dozvolile. Albanci su u utorak upali u zgradu NBJ i Službe platnog prometa, i s radnog mesta oterali i poslednjeg direktora Srbina, Zorana Grujića.

Prema ustaljenom scenariju, Albanci na svaku zauzetu zgradu stavljaju albansku zastavu. One se vijore na zgradi Beogradske banke, Pokrajinskoj biblioteci, Narodnom pozorištu i drugim zgradama. Na vratima većeg broja opljačkanih prodavnica je natpis "UČK", što znači da su ih oni zauzeli.

Uništavanje svega što je srpsko, ubistva Srba, pretnje, ucene, napadi, pljačkanja i otimačine stanova, nastavljaju se i dalje. U ponedeljak uveče je u Prištini ubijen inženjer Zoran Kontić, direktor TE "Obilić". Ubice su mu prethodno stavile lisice na ruke, a zatim ga izbole nožem. Kontić je preminuo u bolnici, a pre nego što je izdahnuo rekao je da su ga napali radnici EPS Rahman i Uka.

 

Lubenica za Srbe 20, Albance 5

Kad je reč o hrani, u prištinskim prodavnicama i na pijacama ima je u dovoljnim količinama, ali su cene dvojake. Kilogram lubenica, na primer, na gradskoj pijaci za Srbe košta 20, a za Albance 5 dinara. Srbi ostaju bez hrane, ali i para, jer problem predstavlja i što ne rade banke niti pošte, pa je nemoguće dobiti novac ili unovčiti ček.

U Kupusištu je napadnuta i 75-godišnja Dragica Zdravković. NJu je grupa razuzdanih mladića Albanaca tukla flašama i motkama dok se nije onesvestila, a zatim su, prelazeći preko njenog krvavog tela, opljačkali stan. Niko od komšija Albanaca nije reagovao, a Srbi su pozvali KFOR. Vojnici KFOR prebacili su staricu u bolnicu i tamo je ostavili. Lekari Albanci odbili su da joj pruže medicinsku pomoć, pa je sama krenula ka zgradi Hitne pomoći. Usput se dva puta onesvestila na ulici, a kad je stigla u Hitnu, nije imao ko da joj ukaže pomoć, ili nije hteo. Jedva je stigla do stana, gde su joj komšije Srbi pomogli da se prebaci do Medicinskog centra u Obiliću.

Saznali smo, takođe, da porodica Ristić ne uspeva da preuzme telo Mima Ristića, koji je izmasakriran u dvorištu svoje kuće u Slovinju kod Lipljanja pre četiri dana. NJegov bratanac Davor Ristić iz Kosova Polja kidnapovan je 22. juna i o njemu se ništa ne zna.

Mnogo je onih koji su poslednjih dana napustili svoje domove. Iz Dobreva kod Kosova Polja iselilo se 300 Srba. U Kosovu Polju, prema rečima predsednika SO Dobrice Lazića, u dva izbeglička centra smešteno je 4.570 Roma i 350 Srba. Još 1.200 Srba utočište je našlo kod rođaka i prijatelja u ovoj opštini.

Milka MilovanovićKlark na Kosovu

BRISEL - Vrhovni komandant NATO Vesli Klark u utorak je posetio snage NATO na Kosovu, saopšteno je u Briselu.

Klark je, kako prenose belgijski mediji, izjavio da su oficiri Alijanse sarađivali s teroristima "OVK" tokom agresije na Jugoslaviju.

- Pripadnici "OVK" imali su značajnu ulogu na terenu tokom vazdušnih napada - rekao je Klark.Predsednik IO DPS o predlogu Vlade Crne Gore o ustrojstvu savezne države

Hoćemo u Evropu, ne u praistoriju

Ponuda od 26. maja "izgubila" se na putu do Vlade Srbije

BEOGRAD - Predlažemo Srbiji da budući odnosi s Crnom Gorom, bile zajedno ili ne, budu potpuno drugačiji nego što su bili u poslednje dve godine. Predlažemo Srbiji da niko nikad ne zloupotrebi želju jedne države da živi u savezu s drugom, kao što je vladajući režim u Srbiji uradio Crnoj Gori - rekao je za "Glas " Miodrag Vuković, predsednik IO DPS povodom crnogorskog predloga o novom državnom ustrojstvu federacije.

- Vlada Crne Gore je 24. maja usvojila Osnove projekta za novo demokratsko uređenje državne zajednice Crne Gore i Srbije. Želimo savez suverenih država, što je Srbija bila sve ovo vreme, a Crna Gora se za to borila neuspešno, braneći dogovor sa Srbijom iz 1992. godine. Želimo takav savez koji će povesti narod u demokratsku Evropu i svet umesto u praistoriju, gde nas je hteo povući režim u Srbiji, od čega se Crna Gora odbranila, a Srbija, na žalost, nije. Srbiji predlažemo demokratske i fer državne odnose. Crna Gora je rekla svoje i, sportski rečeno, lopta je u šesnaestercu Srbije - naglasio je Vuković.

Prema njegovim rečima, ovo je četvrta ponuda u ovom veku da Crna Gora nudi Srbiji, kao državi najbližih naroda, da žive zajedno i ravnopravno. Prethodne tri ponude Srbija je odbila jer, kako je rekao, ravnopravnost nije u osnovi velikosrpskog nacionalizma. Ako i ovog puta odbije, četvrti put je sahranila mogućnost da državna zajednica ove dve države bude prosperitetna.

- Prihvati li ovaj predlog, Srbija će dokazati da se oslobodila političkih i državnih frustracija - rekao je Vuković.

Ovaj predlog je, prema Vukovićevim rečima, Vladi Srbije poslat 26. maja, ali se ona nije izjasnila povodom ovog projekta jer se predlog "negde izgubio".

J. Rašević

 

Osnove projekta za novo demokratsko uređenje državne zajednice Crne Gore i Srbije

Principi

1. Zajednička država
- dobrovoljnost udruživanja i opstajanja u zajedničkoj državi,
- poštovanje crnogorske državnosti i nacije i državnosti Srbije i srpske nacije,
- ravnopravnost u zajedničkoj državi država i građana,
- otvoreno društvo,
- poštovanje međunarodnih standarda, ljudskih prava i sloboda uključujući i prava manjinskih naroda,
- poštovanje tržišne ekonomije s dominacijom privatne svojine i slobodnim preduzetništvom,
- vladavina prava i pravna država
- ustavnost i zakonitost
2. Crna Gora
- institucionalno ostvarivanje pune državnosti Crne Gore,
- obezbeđenje njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta,
- institucionalni mehanizmi za ostvarivanje ekonomskih i političkih reformi,
- otvorenost prema regiji i međunarodnim integracijama.
Crna Gora se opredeljuje da na ovim principima, rukovodeći se svojim interesima, doprinese izgradnji i razvoju zajedničke države sa novim ekonomskim sistemom harmonizovanim sa sistemom Evropske unije. Crna Gora smatra da je jednak interes Srbije da gradimo državnu zajednicu na ovim principima i u obostranom interesu. U protivnom, objektivne okolnosti primoraće Crnu Goru da se, polazeći od svojih interesa i poštujući volju građana, opredeli za drugačiji državni status.
Ciljevi:
- mir, demokratija, ekonomski razvoj i puna integracija u jugoistočnu Evropu, kao i šire evropske i atlantske integracije,
- stvaranje uslova za povećanje kvaliteta života građana.
Mehanizmi
Radi postizanja ciljeva nužno je obezbediti:
- uspostavljanje demokratskog političkog, tržišno-ekonomskog sistema i obezbeđivanje njihove institucionalne i pravne zaštite uz sprečavanje mogućnosti zloupotrebe institucija sistema,
- kontrolu poštovanja ustavnosti i zakonitosti,
- kontrolu funkcionisanja organa zajedničke države uz obostranu korist Srbije i Crne Gore,
- smanjivanje iseljavanja koje je motivisano siromaštvom, ratom, proganjanjem i građanskim sukobima i stvaranje uslova za povratak izbeglica i raseljenih lica,
- primenu principa Povelje UN Završnog akta iz Helsinkija, Pariske povelje, Kopenhaškog dokumenta iz 1990. godine i kasnijih dokumenata OEBS, i
- aktivno uključivanje u procese Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu.INTERVJU
Goran Svilanović, predsednik GSS, posle tri meseca u rezervnom sastavu VJ

Srbi konačno prešli crtu

Opoziciji je sazrela svest o neophodnosti stvaranja jakog fronta protiv Miloševića. Predsednik SRJ više nema na koga da računa

Goran Svilanović, predsednik Građanskog saveza Srbije, u danima posle NATO kampanje protiv Jugoslavije ne nosi teret onih koji su vreme rata proveli van zemlje. Prvih dana bombardovanja odgovorio je na poziv VJ da bi, potom, sedamdeset dana proveo na položaju, gde ga je zateklo i imenovanje za naslednika Vesne Pešić na čelu GSS. Ipak, Svilanović smatra da sve koji su izbegli vojnu obavezu treba osloboditi odgovornosti:

- Radi se o ljudima koji su jednostavno na vreme bolje videli o čemu se zapravo radi. Oni su shvatili da nisu na frontu da bi branili Kosovo ili da bi se borili za visoke principe, shvatili su da su tamo samo da bi branili propalu vlast.

 

Prema kome pliva Drašković?

- Ako Vuk Drašković može da pomogne u smeni vlasti i da pomogne da ne bude krvoprolića, onda je svakako dobrodošao na ovu stranu reke. On je za sada u reci, videćemo hoće li doplivati do ove obale. Reka je dosta široka i vrlo duboka i uvek je jasno delila Miloševića od nas, i dokle god je njega ta reka će biti neprelazna. Verujem da i Drašković vaga svoju poziciju i uveren sam da će na kraju doneti odluku da s Miloševićem, SPS i JUL nema razgovora - kaže Svilanović.

Koji je bio Vaš motiv da ne odbijete poziv VJ?
- Dok su bombe padale po svim delovima ove zemlje, smatrao sam da bi moje prisustvo na položaju moglo, koliko-toliko, doprineti bezbednosti moje dece, mojih prijatelja. Provodeći vreme na položaju, došao sam do zaključka da je Milošević uspeo da razbije sve institucije ove zemlje, stranke, vladu, parlament. NJih više niko ništa ne pita. Oni samo izvršavaju naređenja. Uništio je i vojsku time što je svaki put teret odgovornosti prebacivao na nju. Tako je bilo od Krajine do Kosova. Ono u šta sam se uverio jeste da vojska svakako ne nosi odgovornost za ono što je urađeno, već vlast koja je vojsku u rat uvela bez potrebnog naoružanja i koja je jedino mogla da zabavlja narod tako što je pucala po vazduhu.

Koliko se srpska opozicija promenila posle bombardovanja?
- U opoziciji je sazrela svest o potrebi da se stranke ujedine i napravi jak blok protiv Miloševića. Ono što je drugačije i što je mnogo važnije od promena u opoziciji jeste što su građani Srbije prešli crtu. To se posebno vidi u gradovima koji su u stranačkom smislu za nas bili potpuno neatraktivni. Puno se srdžbe gomilalo godinama unazad u osećanjima ljudi, nadama koje su izneverene, lošem životu... Beograd je za sada izolovan, i to se toliko u njemu ne oseća jer je režim sve vreme gledao da snabdevanje vodom, strujom, hranom, jer je imao strah da se u Beogradu nešto po njega opasno ne desi. Trenutno je mnogo veći pritisak u unutrašnjosti, što potvrđuju događaji u Čačku, Leskovcu ...

 

Sve se zna

- Ne mogu da mislim da je častan onaj čovek koji se povlači s dela svoje teritorije i pri tom prima odlikovanja kao da je postigao neki uspeh u ratu i još ponavlja "Kosovo je sačuvano". Vojska je prosto izgubila rat. Ne kažem da su oni krivi, kriv je onaj ko ih je uterao u taj rat. Propaganda koja se forsira je laž i to ljudi znaju, to znaju svi, čak i spikeri koje nije sramota da tako nešto čitaju na televiziji - poručio je Svilanović.

Znači li to da bi ovog puta izašli na eventualne izbore bez sumnje u pobedu?
- Čak i da se pojavi na narednim izborima, Milošević ih, naravno, gubi jer u Srbiji više neće biti izbora koje će on da organizuje. Sve njihove prevare s izbornim jedinicama, nekontrolisanim listićima, s čudnim putevima izbornog materijala od glasačkih mesta do nekih opštinskih sedišta... sve se to više neće ponoviti. Uz to, ne sme se zanemariti da ne bi ni ranije krao izbore da je mogao da pobedi normalno; nije mogao, zato je i krao. Sad ima i problem nedostatka potpune kontrole medija. Incident u Leskovcu je ilustracija koliko je veliki uticaj televizije. Trominutna izjava izvela je na ulice 20.000 ljudi. To jasno pokazuje da ljudi žele da čuju ono što vide, ne bajke. Mislim da porodica Milošević nije svesna šta je učinila ovom narodu. U trenutku u kojem je Srbija u groznici od potrebe da se oslobodi tog stranog tela, te porodice, ona organizuje svečano otvaranje Diznilenda, potpuno nesvesna da ih većina doživljava kao nekog ko je ponizio ljude, oterao ih u smrt. Ne sme se zaboraviti da je mnogo ljudi izginulo. Ako računaju na neke palice, mislim da i tu greše. Policajcima koji su godinama na Kosovu radili za neke nadnice, policijski dodatak, kosovski dodatak, svega je preko glave kad su videli da nisu ginuli za Kosovo ili neke velike principe, već su ginuli isključivo da bi taj mali mogao da otvori "Bambilend".

Ipak, policajci su ljudi koji izvršavaju naređenja?
- Računam da postoje ljudi i koji će izvršavati naređenja, ali su u manjini. Znam i za ljude koji su ovih dana ušli u JUL i SPS, ali to vam je kao da je neko 1947. godine ušao u četnike.

Vlast ovih dana ponovo poziva na dijalog, čak i DPS?
- Sve su to prevare. Oni nisu spremni ni na kakav dijalog jer ga godinama nisu želeli. NJih zanima samo da li postoji šansa da sačuvaju opljačkane pare. I ako iole misle o budućnosti svoje dece, jer u ovom trenutku isključivo o tome može da se razmišlja, onda treba da se sklone bez krvoprolića. Bilo da će to ostavkom učiniti sam Milošević, bilo da će to uraditi savezni parlament. Poručujemo ljudima u parlamentu SRJ da imaju ustavna ovlašćenja da smene predsednika SRJ i da on više ne može da im garantuje ni imovinsku ni ličnu bezbednost, ali da treba dobro da se pogledaju s ljudima pored kojih su živeli deceniju unazad i vide koliko oni nemaju. Ako to osmotre, onda će izabrati budućnost svoje dece. To znači da izaberu prelaznu vladu.

Kakav bi mandat imala ta prelazna vlada?
- Ona bi morala da uradi samo tri stvari: prvo da učini koliko može kako bi sprečila nestašice struje, vode, hrane, drugo da nastoji da osposobi naše odnose sa svetom i treće da pripremi izbore. Na toliko bi bio ograničen i njen mandat.

MILOŠ TEODOROVIĆ
FOTO: N. ĐUROVIĆVeliki broj Leskovčana okupio se u ponedeljak uveče na mitingu u centru grada

Oslobodili smo se straha

Ivan Novković posle više dana skrivanja pojavio se na mitingu burno pozdravljen od okupljenih

LESKOVAC - Protest građana Leskovca i okoline, započeo u 18 sati u ponedeljak, trajao je do 22 sata, s dogovorom da se nastavi i sutradan u isto vreme, odnosno sve dok se ne ispune dva osnovna zahteva - da načelnik Jablaničkog okruga i predsednik OO SPS, Živojin Stefanović, podnese ostavku i da se deblokiraju lokalni mediji, pre svega ovdašnji TV.

 

Novkoviću 30 dana zatvora

Ivan Novković osuđen je u utorak na 30 dana zatvora zbog toga što je oragnizovao miting bez prethodne najave nadležnim organima.

U obrazloženju presude, sudija za prekršaje u Leskovcu Mirjana Marković navela je da je utvrđeno da je Novković »5. Jula u 18 časova, na platou ispred robne kuće »Beograd« u svojstvu sazivača javnog skupa okupljao građane bez prethodne prijave nadležnom organu«.

U presudi se ističe da je Novković u govoru na protestu u Leskovcu »zakazao novo okupljanje«.

Kako saznajemo, Novković je iz svog skrovišta odveden u MUP u utorak oko 9 sati. Predrag Pešić, koji je na mitingu bio neka vrsta spikera, u bekstvu je, kako je sam novinarima izjavio na konferenciji za štampu. Po njegovim rečima, policija je u više navrata dolazila u njegovu kuću, ali se on, predviđajući to, sklonio.

Miting je zakazao, kako smo ranije javili, Ivan Novković, radnik TV Leskovca, kada je u četvrtak, 1. jula, na poluvremenu košarkaške utakmice Jugoslavija - Nemačka, putem TV Leskovca, emitovao unapred snimljenu kasetu. Različite su procene broja demonstranata, ali je sasvim sigurno da je bio najmasovniji od svih do sada održanih u Leskovcu.

- Učinio sam to da bih savladao sopstveni strah koji me je gušio i da i vama pomognem da ga se oslobodite - rekao je, između ostalog, Novković u obraćanju građanima, što je dočekano burnim aplauzima, sa skandiranjem: "crvena bando", "ostavke, ostavke", "hoćemo promene..."

-Novković je rekao i to da nije ničiji plaćenik, da je podstanar sa ženom i detetom, da je ono što je uradio uradio na svoju ruku, da iza toga ne stoji ni jedna stranka i da ne bi želeo da bilo ko svojata ovaj spontani građanski protest. U višečasovnom mitingovanju, bilo je mnogo govornika, uglavnom sa kratkim porukama preko megafona, a kao podijum poslužio je "jugo", posle svega skoro havarisan.

- Mi smo tri meseca bili na kosovskom ratištu, izginulo nas je mnogo dok je njegov sin gradio"Bambilend", zabavni park, vredan 10 miliona dolara, izjavio je jedan rezervista.
- Koliko je mobilisanih iz našeg kraja, koliko poginulih, i to zbog interesa onih koji su nas opljačkali i obogatili se - izjavio je još jedan mobilisani rezervista i ispričao da je u TV Leskovac došao kada mu je poginuo drug Bora Cvetković, ali su ga otuda najurili.

- Preko noći su cepali posmrtne plakate poginulih vojnika, nisu nas i tako poštovali - tvrdi on.

Masa je oko 20 sati došla pred kompleks zgrada sedišta SO i Okruga, gde su tražili da im se od lokalnih političara neko obrati. Potom su tu pročitali spisak sa 57 imena poginulih rezervista i osam policajaca. Spisak je pribavljen od sveštenstva Saborne crkve gde je na Vidovdan održan parastos poginulim.

Zatim su se vratili na Široku čaršiju, ovoga puta u manjem broju, gde su od Televizije tražili da pošalje novinare sa kamerama kako bi se javnost obavestila o mitingu. Kako "Glas" saznaje, jedna delegacija je o tome pregovarala sa v.d. direktora i glavnog i odgovornog urednika, Aleksandrom Davinićem.

M. Joković

Optužbe i demantiji
U utorak pre podne održane su konferencije za štampu u nekoliko stranaka. Prvo je održana u SPS, na kojoj je govorio predsednik OO SPS Živojin Stefanović.
On je ponovio ranije datu ocenu o "vandalskom postupku Ivana Novkovića" i ustvrdio da miting nije bilo spontano okupljanje građana, već da iza njega stoje opozicione partije. Stefanović je posebno apostrofirao DS koja je "ovim uličnim demonstracijama, kao i nedavno štampanim lecima, pokazala nedemokratsko lice".
- Leskovac je tradicionalno levičarska sredina, ona će ostati i posle budućih izbora jer SPS nudi program prihvatljiv za nas - rekao je Živojin Stefanović.
Usledile su i konferencije u SPO i DS. U njihovim saopštenjima akcenat se stavlja na to da nisu učestvovale, niti u "planiranju, niti u organizaciji mitinga", ali da podržavaju zahteve Ivana Novkovića, jer su oni identični njihovim stavovima.Kontramiting u Prokuplju

BEOGRAD - Koordinator Saveza za promene i predsednik DHSS Vladan Batić saopštio je da je OO SPS u Prokuplju zakazao miting na istom mestu i u isto vreme za kada je i SZP ranije najavio miting.

U pisanoj Batićevoj izjavi navodi se da je SZP 1. jula najavio skup MUP-u Prokuplje za 8. juli u 18 sati, a da je u utorak to učinio i lokalni SPS.Vuk Drašković: SPO ni pod kojim uslovima ne ulazi u Vladu

Bulatović mora da ode, Milošević još ne

BEOGRAD - Vuk Drašković, predsednik SPO, zatražio je u utorak od saveznog premijera Momira Bulatovića da u interesu smirivanja tenzija između Srbije i Crne Gore podnese ostavku.

Drašković je na konferenciji za novinare kategorično izjavio da SPO "pod bilo kojim uslovima neće ući u Vladu Momira Bulatovića", navodeći za to tri razloga:
- Prvo, već smo bili u toj vladi, ali smo iz nje najureni. Drugo, ušli smo uz moj dogovor sa Slobodanom Miloševićem uz obećanje da ćemo biti prethodnica reformskim snagama, što je podrazumevalo i davanje mandatarskog mesta DPS. Treće, do smanjenja tenzija između Srbije i Crne Gore može doći samo ako se DPS-u da premijersko mesto i vrate poslanici ove partije u savezni parlament - rekao je Drašković.

Na naše pitanje da li je SPO spreman da pozove i Slobodana Miloševića da podnese ostavku, Drašković je ponovio da se njegova stranka zalaže da do promena dođe u skladu s Ustavom. On je objasnio da je Milošević, pravno gledano, potpuno legalno izabran, dok je Bulatović "raznim podvalama" doveden u premijersku fotelju, čime je i negirana izborna volja građana Crne Gore.

Osvrćući se na ocenu Zorana Đinđića da je spreman za saradnju s predsednikom SPO ako je ovaj spreman za promene, te da u tom slučaju niko neće pitati šta je tražio u Saveznoj vladi, Drašković je rekao da nije očekivao oproštaj ni od koga. On je dodao da je očekivao da će Đinđić tražiti oproštaj od naroda što je, kako je rekao, pobegao u vreme rata.

Građani imaju pravo na strah i bežanje, ali politički lideri ne - zaključio je Drašković.

M. T.Povodom velikog srpskog praznika Ivanjdana

Patrijarh Pavle u sredu u Mileševi

PRIJEPOLJE - U manastiru Mileševa kod Prijepolja, središtu mileševske eparhije, posle dočeka ikone Bogorodice trojeručice hilandarske očekuje se dolazak NJegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Pavla.

Povodom velikog srpskog praznika Ivanjdana u manastiru Mileševa u sredu će biti održana sveta arhijerejska liturgija i ustoličenje novoizabranog episkopa mileševskog, gospodina Filareta, a činodejtvovaće patrijarh Pavle.

Manastir Mileševa, poznat po Belom anđelu, zadužbina je srpskog kralja Vladislava, sina Stefana Prvovenčanog, sagrađen je između 1234. i 1236. godine i u njega su iz Bugarske bile prenete mošti svetog Save. Bio je jedan od kulturnih i duhovnih središta Srba u srednjem veku.

Z. P.Sveti arhijerejski sinod SPC pozvao izbegle Srbe

Vratite se svojim svetinjama!

Zločini izvršeni s bilo koje strane moraju biti izneti pred nepristrasni međunarodni sud kako bi bila zadovoljena božija i ljudska pravda

PRIŠTINA - Sveti arhijerejski sinod SPC pozvao je, na zasedanju u Pećkoj patrijaršiji, srpski narod izbegao od terora i NATO bombardovanja da se vrati svojim kosovsko-metohijskim svetinjama, grobovima predaka i ognjištima i da uloži napore kako bi uz pomoć međunarodnih snaga bio uspostavljen zdrav društveni poredak i zajednički život na Kosmetu.

Očekujemo od međunarodnih snaga da hitno zaustavi i onemogući teror nad srpskim, muslimanskim i romskim življem koji sprovode članovi tzv. OVK i drugi građani Albanci s Kosova i Metohije i iz susedne Albanije, pokušavajući da pod plaštom KFOR izvrše potpuno etničko čišćenje srpskog naroda. Očekujemo, takođe, od časnih predstavnika albanskog naroda da hitno stanu na put osveti i odmazdi koja se ovih dana sprovodi nad nedužnim življem od strane dela njihovih sunarodnika, navodi se u saopštenju.

Sveti arhijerejski sinod se nada da svi zločini izvršeni s bilo koje strane u toku ovog nesrećnog građanskog i etničkog sukoba moraju biti izneti pred nepristrasni međunarodni sud kako bi, kako se navodi u saopštenju, bila zadovoljena božija i ljudska pravda.

M.M.U Gračanici održan vanredni Svesrpski crkveno-narodni sabor

Kompletiran Nacionalno-politički savet

Vladika raško-prizrenski, dr Artemije Radosavljević, razgovarao sa Jonatanom Bejlijem i Serđom Vjera de Melom

GRAČANICA - U utorak je u Gračanici održan vanredni Svesrpski crkveno-narodni sabor na kome je izvršeno kompletiranje nacionalno-političkog saveta Sabora.

Zadatak Saveta biće koordinacija zahteva i potreba srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, odnosno života Srba sa civilnom misijom UN. Jer, kako je za "Glas" kazao vladika raško-prizrenski dr Artemije Radosavljević, na Kosovu i Metohiji danas su ostali jedino Srpska pravoslavna crkva i Srpski pokret otpora. Svi legitimni organi i institucije Srbije i Jugoslavije, prestale su da funkcionišu, a predstavnici vlasti, kako je kazao vladika, uglavnom su napustili Kosmet, ostavivši narod bez zaštite, brige i staranja.

- Može se reći da je samo zavhavljujući Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Srpskom pokretu otpora sačuvano bar srpstvo po srpskim enklavama. Time se SPC mora ponositi, a zahvaljujući stalnim nastojanjima njenih vernika i velikodostojnika i kontaktima sa KFOR i UN, situacija se postepeno smiruje - istakao je vladika.

Pre vanrednog Svesrpskog crkveno-narodnog sabora vladika Artemije razgovarao je u Gračanici sa zamenikom glavnokomandujućeg KFOR Majkla Džeksona, Jonatanom Bejlijem i specijalnim izaslanikom UN za Kosovo i Metohiju Serđom Vijera de Melom. Tokom ovih razgovora razmotrena je situacija nakon "proslave dana nezavisnosti Kosova i Metohije", 2. jula, neposredno nakon potpisivanja zajedničke izjave.Usledili su događaji koji su bili u raskoraku sa prihvaćenim obavezama i zbog toga je, kako je izjavio vladika, upućeno otvoreno pismo De Melu i Džeksonu.

- Dobili smo uveravanja i potpuno saglašavanje sa našim zahtevima, kao i odogovor šta su oni uradili da "albanska proslava" ne preraste u opšte nasilje nad Srbima. Oni su u okviru svojih ovlašćenja i mogućnosti preuzeli sve mere na zaštiti, ne samo Srba u Prištini, već i u ostalim srpskim enklavama. Informisani smo da su obavili razgovor sa Hašijem Tačijem, koji je prihvatio obavezu da se javno distancira od bezumnih događaja u noći 2. jula ove godine. Gospodin De Melo je preneo i da će pozvati albanski narod da se ubuduće uzdrži od bilo kakvih osveta ili zlodela nad Srbima, kao i to da će u pisanoj formi o tome obavestiti srpsku stranu - kazao je vladika raško-prizrenski dr Artemije Radosavljević.Za penzionere sa Kosova koji su raseljeni po Srbiji

Penzije samo na stalnu adresu

BEOGRAD - Penzioneri sa Kosova i Metohije koji su penzije dobijali na kućnu adresu, a sada su raseljeni u unutrašnjost Srbije, ne mogu da primaju penzije na čekove preko tekućeg računa dok ne dobiju stalno mesto boravka, rečeno je u utorak Beti u "Poštanskoj štedionici".

Penzioneri treba da se jave filijali Penzionog zavoda uz ličnu kartu i poslednji ček od penzije i otvore tekući račun preko kojeg će slobodno raspolagati svojim primanjima bez obzira gde se nalaze.

Međutim, preko tog računa ne mogu da primaju čekove dok im u ličnoj karti ne bude upisano stalno mesto boravka.

U "Poštanskoj štedionici" navode da nije redak slučaj da penzioneri sa Kosova dolaze sa ličnom kartom koja ne važi, odnosno da nije produžena njena važnost.

Penzioneri koji su i ranije primali penzije preko tekućeg računa, dobijaju čekove na adresu ako se zna gde su, ističu u službi "Poštanske štedionice" i dodaju da svi penzioneri mogu podići primanja u gotovini.

"Poštanska štedionica" za sada čekove šalje na adresu na Kosovu i Metohiji samo u dogovoru sa strankom ili za veću grupu korisnika, kao što su na primer čekovi za zaposlene u PTT-u.Rezervisti VJ u utorak pomerili blokadu na Ribnički most

Ratne dnevnice u avgustu

KRALJEVO - Pedesetak rezervista Trećeg raketnog diviziona Vojske Jugoslavije u utorak ujutro je pomerilo blokadu sa Ibarskog na Ribnički most, nezadovoljni pregovorima sa VJ oko isplate po 5.500 dinara na ime dnevnica za vreme rata. Predstavnici Vojske obećali su da će im sva dugovanja isplatiti tek polovinom avgusta.

Magistralni put Kraljevo-Kruševac i dalje je u prekidu, a saobraćaj se otežano odvija obilaznim putem kroz naselje Ribnica.

P.M.Ekskluzivno
Astrid Hajberg, predsednica Međunarodne federacije Crvenog krsta, za "Glas"

Pomagaćemo dok bude potrebno

BEOGRAD- Ekonomska situacija u Jugoslaviji mnogo je gora nego pre godinu dana kada sam prvi put posetila Jugoslaviju. Mnogo je više onih kojima je neophodna urgentna pomoć. Osim brojnih izbeglica i raseljenih u Srbiji, znatno se povećao broj socijalno ugroženih građana, ocenila je za "Glas" dr Astrid Hajberg, predsednica Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, posle posete Kragujevcu u ponedeljak.

- Lično sam se uverila da je veliki problem u Srbiji smeštaj mnogih raseljenih koji pristižu ovih dana jer su kolektivni centri prepuni. Neki su smešteni i kod porodica, domaćina, ali tamo ne mogu ostati trajno jer bi ih tako ekonomski ugrozili.

U Kragujevcu je, na primer, zbog razaranja "Zastave" i brojnih objekata bez posla ostalo oko 60 odsto stanovništva. To je sve uslovilo pogoršanje humanitarne situacije.

Hoćete li pomoći porodice koje su zbrinule raseljene?
- Možda, ali to ne mogu da tvrdim sa sigurnošću jer nisam u potpunosti upoznata sa detaljima oko zbrinjavanja raseljenih u Jugoslaviji. Podsećam i da su brojne porodice izbegle u Albaniju i Makedoniju, a to bi značilo da bi i za njih morali da organizujemo ovakvu vrstu pomoći. Mi ugrožene pomažemo već godinama, a odmah po izbijanju rata u SRJ za ugrožene, izbeglice i raseljene u Albaniji, Makedoniji i Jugoslaviji tražili smo interventnu pomoć u iznosu 150 miliona švajcarskih franaka. Tako smo im delimično pomogli u hrani, higijenskom materijalu i lekovima. Uskoro ćemo od donatora tražiti da nam ponovo pošalju interventnu materijalnu pomoć.

Hoće li se Međunarodna federacija ponovo aktivirati na Kosovu?
- Ne direktno, ali ćemo preko Crvenog krsta Jugoslavije pomagati ugroženo stanovništvo. Trajno se za sada jedino vratio Međunarodni komitet Crvenog krsta i oni će direktno sa svojim timovima pomagati tamo gde je najpotrebnije.

Kako komentarišete masovan odlazak Srba i Crnogoraca sa Kosova?
- To je političko pitanje na koje ću se uzdržati da odgovorim. Ipak, sigurno osuđujem masovni progon stanovništva sa jedne teritorije jer su time prekršena prava iz ženevske konvencije.

T.Raković 

U Grčkoj po planu
ATINA - U severnoegejske luke u Solunu ili Volosu, "sredinom nedelje" stići će četiri velika ruska vojna teretna broda koji prevoze ruske vojnike i artiljeriju za Kfor, javila je grčka državna novinska agencija Ana.

Bukurešt i Sofija saglasni
BUKUREŠT - SOFIJA - Bukurešt je odobrio ruskim avionima prelet preko teritorije Rumunije posle postignutog sporazuma Moskve i NATO-a, izjavila je portparol rumunskog ministarstva inostranih poslova Simona Mikulesku.
U Sofiji je potvrđeno da je Bugarska dobila zahtev za prelet šest ruskih vojnih aviona. Bugarski šef diplomatije Nadežda Mihajlova izjavila je da predstoji preciziranje datuma preleta.

Posle postizanja sporazuma između Moskve i NATO

Rusi u Orahovcu

Sa vojnicima na Kosovo stižu i prve grupe ruskih novinara

PRIŠTINA - Prvi ruski avion sa padobrancima za međunarodne snage na Kosovu sleteo je u utorak ujutro na prištinski aerodrom Slatina. Prvi avion, "iljušin 76" prevezao je 20 padobranaca. Razmeštanje ruskih vojnika kasnilo je zbog nesuglasica između NATO-a i Rusije, ali su one rešene na pregovorima u Moskvi.

Kako je saopštila pres-služba vazdušno-desantnih snaga Rusije, za utorak su bila planirana ukupno četiri leta aviona "iljušin-76". Posebno su se iščekivala za popodne zakazana poletanja sa aerodroma u Ivanovu, odakle je zajedno sa pripadnicima specijalnih jedinica trebalo da na Kosovo krene i veća grupa ruskih novinara.

Komandant nemačkog kontingenta Kfora, general Fric fon Korf saopštio je da će ruski vojnici biti razmešteni u regionu Orahovca, gde će pokušati da spuste visoke tenzije između srpskog i albanskog stanovništva.

Inače, najpre je trebalo da Rusi budu razmešteni u regionu oko Mališeva i u delu naseljenom isključivo Albancima. Posle pregovora u Moskvi o konkretnim modalitetima razmeštanja vojnika, Rusi će se konačno razmestiti u celom tom regionu, precizirao je nemački general.

Korf je naveo da u Orahovcu živi oko 2.000 Srba te da u tom kraju za sada holandski vojnici stražare između delova grada nastanjenih Albancima i Srbima. Više od 1.000 Srba takođe živi u selu Velika Hodža, pet kilometara od Orahovca, dok preostali deo regiona naseljavaju isključivo Albanci.Na pomolu rešenje problema prelaska Dunava u Novom Sadu

Pontonski most do kraja avgusta?

NOVI SAD - Izgradnja drumsko - železničkog mosta u Novom Sadu trajala bi najmanje 19 meseci, tako da će prema zamisli "Mostprojekta" i "Mostogradnje" uskoro početi izgradnja "pontonca" jer je on ipak jedina čvrsta prekodunavska realnost vojvođanske prestonice do početka zime.

Prema rečima Zorana Vape, potpredsednika Koordinacionog tima za skelski prevoz, formiranog pri Izvršnom veću AP Vojvodine, pontonski most (ne vojni, već uz pomoć barži - sličan je Novi Sad imao i 1910.) bio bi postavljen 50 metara uzvodno od ostataka Varadinskog i imao bi dve pešačke i dve saobraćajne trake.

Prema prvim procenama most bi mogao biti pušten u promet do kraja avgusta, do kada bi trebalo da budu gotovi i prilazni putevi.

M.S.Na osnovu tajne optužnice Haškog tribunala u utorak u Banjaluci uhapšen Radoslav Brđanin

Sfor uhapsio poslanika RS

Vojnici tukli Brđanina nogama i rukama iako nije pružao otpor
 

Osnivač Narodne stranke RS

Brđanin je bio poslanik Srpske demokratske stranke u prvoj višestranačkoj Narodnoj skupštini BiH. Jedno vreme bio je ministar za urbanizam i građevinarstvo i potpredsednik Vlade RS. SDS je napustio početkom 1996. godine, posle čega je osnovao Narodnu stranku RS.

Na prošlogodišnjih parlamentarnim izborima Brđanin je bio na poslaničkoj listi Srpske koalicije za RS. Međutim, nedugo posle verifikacije poslaničkog mandata, priklonio se Koaliciji "Sloga" i, posle tri godine bez radnog mesta, postao je direktor Direkcije za obnovu i razvoj RS.

BANJALUKA - Sfor je u utorak u Banjaluci uhapsio poslanika u Narodnoj skupštini RS Radoslava Brđanina (47). Brđanin je uhapšen na osnovu tajne optužnice kojom ga glavni tužilac Haškog tribunala tereti za ratne zločine počinjene tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Brđanin je uhapšen, stotinak metara od stana iz kojeg je krenuo na posao. U trenutku hapšenja, sa njim je bila i njegova supruga Mira, koja se, posle svega preživljenog, nalazi u šoku.

- Pripadnici Sfora su izašli iz sporednih ulica i blokirali automobil Radoslava Brđanina. NJihova vozila su imala i civilne i vojne tablice, a ljudi koji su ga uhapsili bili su u civilnim odelima - kaže Vjekoslav Brđanin, rođak uhapšenog Radoslava.

Prema podacima MUP RS Brđanin je izvučen iz automobila, oboren na ulicu i - pretučen. "Očevici tvrde da su vojnici Sfora Brđanina udarali nogama i rukama. On, iako je nekad bio prvak BiH u džudou, nije ni pokušao da im pruži otpor", navodi sagovornik "Glasa" iz MUP RS.

Izvori "Glasa" navode da su osnov za podizanje optužnice protiv Brđanina, odluke Kriznog štaba Autonomne regije Krajine, čiji je bio predsednik, donete sredinom 1992. godine. U ovim odlukama, tvrde izvori "Glasa", haški tužilac je našao Brđaninovu odgovornost za "etničko čišćenje".

B. MarićŠta je reporter "Glasa" video i doživeo na Kosovu posle dolaska međunarodnih snaga (3)

Pomagajte, ako boga znate

 

U jučerašnjem broju "Glasa javnosti", iz tehničkih razloga, zbog nemogućnosti da stupimo u kontakt sa našim izveštačem sa Kosova i Metohije, nismo objavili najavljeni nastavak njegovih zapisa. Izvinjavamo se čitaocima.

Većina prištinskih Srba ispisala je na svojim vratima šiptarska imena, ali ni to ne pomaže. Drugima su Šiptari stavili na vrata svoja imena i teraju ljude da se sele. Upadnu u stan i kažu: "Došlo vreme da potpišete novi ugovor i da se selite", priča jedan nesrećnik.

Dug, prostran hodnik ispred kabineta Zorana Anđelkovića u zgradi Privremenog izvršnog veća, među prištinskim Srbima poznatog kao PIV, nije samo čekaonica, nego - plakaonica.

LJudi dolaze sa svih strana Kosova da prijave svoju muku. Nekoga su izbacili iz stana, drugome su zapalili kuću, trećem su ubili ili kidnapovali nekoga od najbližih. Oni kojima samo prete i ne stižu na red. U hodniku sedi žena u crnini, oblivena suzama i jeca.

"Pomagajte, ako boga znate!" - vapi Milanka Đošić. S njom je i komšinica Stana Joksimović, isto tako u suzama.

Šta se desilo? Stana je na Vidovdan svratila na kafu kod komšinice Petrije Piljević. Sedele su i ćaskale dok je Televizija Priština poslednji put emitovala program na srpskom jeziku, pre upada šiptarskih terorista u zgradu. Vrtela se više puta na srpskom i engleskom poznata Zaharova melodija "Vidovdan": Kuda god pođem, tebi se vraćam ponovo/Ko da mi uzme iz moje duše Kosovo.

Oko 16 sati u stan su upala trojica mlađih naoružanih Šiptara, jedan stariji, i tri Šiptarke, priča Stana Joskimović. Među njima je prepoznala bivšu mis Kosova Adelinu Moni i komšiju Đelovana Imanija.

- Što sedite ovde? Znate li da je ovde sad Velika Albanija, da nas podržava Amerika, a takvim kao što ste vi vadimo grkljane - rekao je stari Šiptar i izvadio pištolj.

Piljevićevu su počeli da vuku iz stana, ona se opirala i zapomagala, pa je komšija Zoran Đošić pritekao u pomoć. Odveli su i njega i o njihovoj sudbini se više ništa ne zna. Posle su upali u Đošićev stan, rekli suprugi da se iseli u roku od 24 sata ili će je zaklati. Prijavile su slučaj Kforu, koji ih je čuvao te noći i stavio na vrata natpis da je stan zaštićen, ali ništa ne pomaže. Otmičari nisu uhapšeni i dalje prete.

Ovakvim pričama brzo se puni novinarska beležnica i čovek ubrzo shvati da jedan novinarski tekst ne može da obuhvati ni delić stradanja i da ne vredi pominjati sve pojedinačne slučajeve jer lista bi bila preduga za cele novine. Većina prištinskih Srba ispisala je na svojim vratima šiptarska imena, ali ni to ne pomaže. Drugima su Šiptari stavili na vrata svoja imena i teraju ljude da se sele. Upadnu u stan i kažu: "Došlo vreme da potpišete novi ugovor i da se selite", priča jedan nesrećnik.

Nastavak teksta...Foto

Bivši rektor PU - Radivoje Papović

Seoba Srba 1999: Ko je među političarima, intelektualcima i ostalim uglednim Srbima prvi krenuo Čarnojevićevim stopama

Sekretar SPS pobegao među prvima

S Kosova i Metohije najpre su otišli političari, dobar deo narodnih poslanika, za njima lekari, pa univerzitetski profesori, da bi na kraju krenuo "običan" narod koji je ostao sam, još uveren da srpski intelektualci znaju šta rade i šta će se dogoditi

Penzioner Ilija Simić, ogorčen zbog svih srpskih stradanja nastalih usled deoba i seoba, tvrdi da Čarnojević na Kosmetu ponovo ima sledbenike. Simićev unuk Stefan, duboko zamišljen i tužan što ne može da polaže ispite na Filološkom fakultetu, uz dubok uzdah primećuje da je pisac Radoje Domanović uvek najakutelniji, pa preporučuje dedi da, u nedostatku dnevne štampe, pročita "Stradiju", "Dangu" i "Vođu".

Kada bi se ovih dana na Kosmetu delila titula Čarnojevića, kandidata bi bilo mnogo. Moglo bi za nju da konkuriše, i kako ga nazvaše, srpski vitez od Kosova, bivši rektor Univerziteta u Prištini, Radivoje Papović. Ali, on nije otišao juče, niti je predvodio kolone. Otišao je sam i nije mu zameriti. Za neslavnu titulu mogli bi da konkurišu svi oni veliki Srbi i patriote koji su u ovoj situaciji uspeli da ostvare materijalnu dobit. Mnogi su otišli tek pošto su svoje stanove i kuće izdali pripadnicima KFOR za mesečnu nadoknadu od oko 5.000 maraka i ugovor sklopljen na šest meseci. Sa najmanje 30.000 maraka u džepu lako je odmarati se na crnogorskom primorju.

Za njima je krenuo, kako ovde kažu, običan narod koji je smatrao da profesori, doktori, a ponajviše političari znaju šta rade i da svima valja bežati. NJihov odlazak putem Čarnojevića uvećao je strah i konfuziju i kod onih koji su čvrsto odlučili da ostanu. Sada u izbegličkim centrima psuju one koje ih prevariše, izneveriše na granici Srbije sa Srbijom, kod Merdara ili malo dalje kod Rudara: rekoše "ja odoh u svoju kuću, a vi kako se i gde snađete". I nadaju se ljudi povratku u opljačkane kuće i stanove, na zgarišta, oteta imanja. Oni koji su ostali, uspeli su da sačuvaju svoje. Pitanje je dokle jer ako se izbegli Srbi ne vrate oni koji su ostali biće izloženi još većem teroru.

Direktor KBC Priština - Rade Grbić

Lekari izneverili pacijente

Među prvima otišli su lekari, njih 40. Izneverili su pacijente i medicinsko osoblje. I svoje kolege, lekare, koji su ostali ovde pitajući se zašto su njihovi životi manje vredni. Kada su radna mesta ostala upražnjena, Albancima nije bilo teško da ih zauzmu.

Zdravstveni radnici iz KBC, koji su posle odlaska lekara ostali bez ikoga ko bi ih posavetovao, posle svega što se dešavalo na klinici nisu dolazili na posao. A želeli su da rade. Čekali su da ih neko pozove. Ko? Direktor KBC dr Rade Grbić nije u Prištini, upravnik Hirurške klinike, prof. dr Andrija Tomanović kidnapovan je i njegova sudbina još je neizvesna.

Kosovo i Metohiju napustili su i političari, upravo oni koji su se hvalili da su bliski sa ljudima iz Vlade, SPS, Srpske radikalne strane, JUL i da su na "ti" sa predsednikom Miloševićem, s kojim se navodno, svakoga jutra i večeri čuju telefonom. Među prvima otišao je sekretar SPS za Kosovo i Metohiju Miodrag Samardžić za kojim su krenuli i mnogi Kosovopoljci. NJih je na selidbu navelo i to što je rektor Prištinskog univerziteta Radenko Krulj odselio stvari u Srbiju, gde mu se nalazi i porodica. Šta će običan narod kad odlaze političari, narodni poslanici, mislili su ljudi da tako treba, a oni su ih izabrali.

Profesori izdali studente

Odlazak pojedinih profesora Univerziteta u Prištini još je tema mnogih razgovora. Pominju se odlasci dekana PMF Slobodana Gligorijevića, profesor Filološkog fakultet Miše Došlića...

 

Ko je ostao
Prištinska čaršija zna i ko je ovde ostao, a spada u viđene Srbe. Ali, oni za razliku od velikih srpskih pobegulja, svoje srpstvo nisu isticali u Srbiji, i nisu se busali u prsa za skupštinskim govornicama. Sve što su hteli da kažu i urade za srpstvo, uradili su na Kosovu. Tu je sve ono što su godinama sticali, takvih nije malo.
Na Kosmetu su danas, političari, Živorad Igić, Zvonko Stević, Srećko Mitrović, Momčilo Trajković, Dušan Ristić. Tu su književnik Miloš Đorđević, pesnikinja Darinka Jevrić, novinar i publicista Mirko Čupić, univerzitetski profesori Slobodan Kostić, Miodrag Jevrić, Zoran Đokić, Vlado Raičević, Gojko Savić, Ranko Simonović, Aleksandar Petojević.
Na Kosovu i Metohiji su i vladika raško-prizrenski Artemije i brojno sveštenstvo SPC, predsednik SO Kosovo Polje, Dobrica Lazić i Obilića, Zoran Milošević. U južnoj srpskoj pokrajini još ima Srba.
NJihova nesreća je u tome, kako je nedavno konstatovao i član Nacionalnog komiteta Srba Dušan Ristić, što su Kosmet napustili državni i partijski funkcioneri.

Odlazak sa Kosova i Metohije prof. Radomira Kapetanovića, jednog od boraca za srpsko Kosovo iz 1989. godine, izazvao je posebno čuđenje. Pre no što je otišao i ubedio i druge da odu, bez ičijeg znanja, sve što je imao preneo je u stan u Rumi, a onaj u prištinskom Mikro naselju prodao je Albancu. Tako, bar, čaršija tvrdi. A ta prištinska čaršija, kada nešto kaže, ne oslanja se na glasine. Zna prištinska čaršija mnogo toga.

Zna, na primer, da je fama o spiskovima za likvidiranje viđenih i uticajnih Srba nejasna i najčešće je proturaju kukavice i ljudi koji su odavno van Kosmeta zbrinuli svoje imovno stanje. Interesantno je da su svi oni "videli" te spiskove i upravo su oni "prvi na listi". Zbog tih navodnih spiskova sa Kosova su otišli i pojedini novinari RTS i prištinskog "Jedinstva" čija imena, čak, nisu poznata ni malobrojnim čitaocima. Spiskova je, istina, bilo, ali je to druga priča.

Studenti prištinskih fakulteta odlazak svojih profesora nazivaju izdajom i pitaju se ko ima pravo da im onemogući studiranje i polaganje ispita.

- Ni nama nije lako. Daj bože da se ovo što pre završi i mi ostanemo pri zdravoj pameti, pa ćemo tražiti odgovornost onih koji su ovde dolazili kao "vikend profesori" ili da bi dobili stan, koji su posle izdavali pod kiriju, a nas ostavili na cedilu da izgubimo godinu - opšte je mišljenje većeg broja studenata koji nisu napustili svoj grad.

Onaj grad u kome su stekli ugled i zvanja, napustili su oni koji su se kleli u svetu srpsku kosovsku zemlju. NJihovo ponašanje u stilu "Borite se, braćo, ja sam za vama - bežite, braćo, ja sam pred vama", nailazi na oštru osudu. Svi koji su ostali ovde najogorčeniji su na grupu stanovnika Univerzitetskog naselja, koje pripadnici Kfora iz britanskog kontigenta dobro obezbeđuju, pa onima koji su ostali ništa ne fali. Oni koji su iz udobnih fotelja svojih luksuznih stanova, površine 70 i velelepnih vila od 240 kvadrata, koje im je Vlada Srbije izgradila u najtežim uslovima, posmatrali su šta se dešava i spremali za selidbu.

Ista je situacija i sa povratnicima koji su odavno na Kosovu i Metohiji nazvani prevratnicima. Reč je o onoj kategoriji velikih srpskih patriota koji su za puno para prodali dedovinu, kupili kuće u užoj Srbiji, pa se onda vratili da bi dobili stanove. Sada su i oni napustili stanove za koje je sredstva izdvojila Vlada Srbije, u cilju zaustavljanja iseljavanja i povratka iseljenih. I među njima ima univerzitetskih radnika.

Ono što vrlo složenu i konfuznu situaciju na Kosovu i Metohiji još više komplikuje, jeste vrlo labilno i povodljivo stanje vodećih ljudi sa ovih prostora. Oni su bez većeg razloga krenuli na put, iako svi mi živimo u veoma teškim uslovima.

Milka MilovanovićAntonis Dijamantis, vođa atinske pozorišne grupe "Omma"

Srbi su najerotičniji narod

Kod Šekspira mi je najzanimljiviji segment ljubavi, ali u "aktivu". "Romeo i Julija" u maniru krimi priča Agate Kristi

Upravo završeni Infant dobio je međunarodni karakter zahvaljujući nastupu atinskog Studija "Omma", koji je u maniru uličnog, pučkog pozorišta izveo (na sasvim razumljivom srpskom jeziku) svoju verziju Šekspirovog "Romea i Julije". Reditelj i glumac Antonis Dijamantis je sa svojom trupom već dva puta gostovao u Novom Sadu, igrajući takođe "večnog Vilija" i komade "San letnje noći" i "Buru".

Na Infant ste ponovo došli sa inscenacijom Šekspira, što je malo atipično za nekoga ko dolazi iz postojbine antičke drame.
- Za jednu relativno mladu pozorišnu grupu velika je odgovornost postavljanje antičke grčke drame. Ona zahteva veliko znanje i iskustvo, jer je suština teksta u mitu sa specifičnim značenjem. A veliko sociološko pitanje je šta je mit danas i kako može da pomogne ljudima. Zato smo izabrali motive "Romea i Julije" koji su nam sa istorijske tačke gledišta bliži, da bi objasnili sadašnjost u maniru krimi priča Agate Kristi. Ja naravno ne znam koji su bili pravi motivi gospodina Šekspira, ali je svakom umetniku omogućio da po svom nahođenju akcentuje segment koji mu se učini najzanimljivijim - meni je to bilo ljubav, ali u "aktivu", a ne "pasivu". Ovdašnja publika je to izvanredno osetila - nemam razloga da laskam domaćinima - ali Srbi su definitivno najerotičniji narod na svetu.

U jednoj sceni zapalili ste američku zastavu, ali ste kao muzičku podlogu koristili melanž od Hendriksovih klasika do tehna i rejva.
- Nema tu kontradiktornosti. Bliski su mi, recimo, muzika i stihovi Džima Morisona, dramaturgija Sema Šeparda, pesnici bit generacije… uopšte američki ljudi, pošto nisam rasista. Ali svakako neću glasati za opstanak američkih vojnih baza u Grčkoj. Kao umetnik, srećan sam što postoji Klinton jer da ga nema, morao bih da izmislim nekog kome bi bio "opozicija". Paljenje zastava posle prljavog rata kome ste bili izloženi samo je protest protiv (nus)produkata jedne svetske, proameričke kulture. Pa i Džimi Hendriks je na Vudstoku izveo bogohulnu verziju američke himne, iskazujući tako svoj stav prema vladi koja je sistematski uništavala vijetnamski narod. S obzirom da živimo u vreme opšte dekadencije ne očekujem da će se pojaviti američka verzija Brehta i neko od tamošnjih umetnika napustiti takvu domovinu, što bi im valjda bila moralna obaveza.

M.Lazović
foto: D. DozetPod nazivom "Na raskršću epoha" svečano otvoren 13. festival Grad teatar Budva

Budvanska priča, izložba, opera

BUDVA - Budvanska priča, najobimniji segment projekta "Crna Gora - jedinstveni kulturni prostor" (potpisuje ga Slobodan Milatović, umetnički direktor FIAT-a), koja je promovisala Crnogorsku gradsku gerilu, svečano je otvorila 13. festival Grad teatar Budva.

Program je trajao tri sata, a učesnici projekta, koji bi mogao da ima i simbolični podnaslov "Osvajanje grada, kulturna diverzija", izveli su svoje individualne i grupne programe.

Ovogodišnji likovni program počeo je u crkvi Santa Marija, izložbom slika jednog od najznačajnijih crnogorskih slikara, Mihaila Vukotića.

Nešto pre ponoći, operom "Tajni brak" u izvođenju kamerne opere "Madlenianum" iz Zemuna, na Citadeli je počeo muzički program.

Otvaranje Grada teatra proteklo je svečano, u prisustvu kulturnog i političkog establišmenta Crne Gore, kao i gostiju iz Beograda, ali ne i pompezno, kako se to činilo proteklih godina.

R. R.Nenad Gračan, reprezentativac nekadašnje Jugoslavije, danas uspešni trener Rijeke, pred duel sa našim prvakom

Partizan zna lopte!

Titulu oteo Franjo Tuđman. Dolazim u Beograd 14. jula, da crno-bele gledam u duelu sa Florom. Teško do pojačanja pored Kroacije i Hajduka

Nenad Gračan je bio lek za oko i dušu, plenio šarmom, igrao fudbal za sladokusce. U dresu Rijeke, pa potom Hajduka, ostavio je dubok trag u onoj, velikoj Jugoslaviji. Plavi dres A reprezentacije nosio je 12, a mlade i olimpijske selekcije oko 40 puta.

Dve poslednje godine s mnogo uspeha kormilari riječkim brodom i umalo da na Kantridu donese prvu šampionsku titulu u istoriji. Ali, isprečili su se političari, Rijeka je u poslednjem kolu pokradena, u hrvatskoj javnosti je javno pisano da je poglavnik Franjo Tuđman doneo još jednu titulu Kroaciji.

Pre razgovora, podsećamo se na stare dane, jer je Gračan i u ono vreme bio ljubimac, ne samo navijača već i novinara, džentlmen od glave do pete, uvek spreman da priča, izađe u susret. Staro prijateljstvo nije narušeno novim događajima...

Titula vam je oteta?
- U osnovi sporta je da se dobija i gubi, na ovaj ili onaj način. Ono što se dogodilo Rijeci je svakako sportska tragedija, ali i prošlost. Ne treba se osvrtati, vraćati u nazad, jer život je ispred nas. I nudi nove radosti. Prvih dana, posle remija sa Osijekom, zaista je bilo strašno teško, igrači, navijači, stručni štab, svi smo bili u depresiji, milion puta smo vrteli film finiša, poništenog gola, Kantrida je bila u suzama... A onda smo shvatili i prihvatili da moramo dalje, uostalom, Liga šampiona je pred nama, a do nje neće biti lako stići.

Pred tim ciljem je Partizan?
- I ja verujem jer Flora ne može zaustaviti Beograđane. Imam neke informacije o crno - belima i neke kasete, a doći ću u Beograd 14. jula da ih pogledam na delu. Hoće li se igrati u Beogradu, vi to znate bolje?

Kažem mu da hoće, pa Neno nastavlja:
- Globalno, Partizan se protiv Kroacije opekao i sigurno je da će se za meč sa nama spremati na drugačiji način. Partizan ima mlad i talentovan sastav, svi znaju lopte...

Gledali ste kasetu sa finala Kupa: Crvena zvezda-Partizan 4:2?
- Za sada sam je samo preleteo, nisam je gledao celu ni analizirao igru. Ono što sam na brzinu video, rekoh već, znaju da igraju, možda im nedostaje malo agresivnosti... Ipak, ima vremena, imaćemo Partizan snimljen iz svih uglova. Šta još mogu reći u ovom trenutku? Da smo mogli dobiti i lakšeg rivala. Ali, da ćemo učiniti sve da eliminišemo velikog rivala.

Ima li Rijeka tim za Ligu šampiona?
- Sve zavisi kako ćemo se organizovati u ovo letnje vreme. Musa je prešao u Hajduk, ali taj transfer nije još rešen. On ima ugovor još godinu dana, i klauzulu za koju veruje da je na njegovoj strani. Videćemo. Ono što je sigurno: otišao je kapiten Ivančić u Austriju i Pilipović u Kroaciju. Za mene je bitno da u klubu ostanu reprezentativac Milinović, Višković i Hasančić jer su oni nosioci igre. Postoji čak neka vrsta dogovora, koja treba da se stavi i na papir, da sva trojica igraju protiv Partizana i ako budemo učesnici Lige šampiona da ostanu na Kantridi. U suprotnom, mogli bi da potražu sreću u inostranstvu.

Hoćete li dovesti neka zvučna pojačanja?
- Teško da možemo ući u trku sa Kroacijom i Hajdukom, toga smo svesni pa nas to i ne pogađa. nastavićemo s tradicijom da dovodimo mlade, talentovane igrače iz riječke regije, napravićemo opet zdravu selekciju koja će imati motiv do neba.

Liga šampiona je, dakle, na nebu?
- Na nebu, ali Partizan je na travi. Zato nećemo praviti račun bez krčmara i duel sa Jugoslovenima dočekaćemo, verujem, potpuno spremni.

Gospodin u kopačkama, nije promeni imidž ni kao trener. Nenad Gračan će sigurno s aplauzima biti dočekan u Beogradu.

Jovan Sekulić


Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind

 

E-mail: glas_javnosti@abc.co.yu

 


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange