GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Utorak 06. jul 1999.
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8,
Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
SINA
Glas nedelje
Srpsko nasledje

- Peći vola, eee da ti znaš koja je to umetnost... - otkrivao nam majstor Vita tajne svog zanata - Pazi 'vako, pomešaš pivo, zejtin, vodu i malko meda i sa tim premazuješ pečenicu. Ispadne meso sočno, prste da poližeš!

Vitine reči, sve usput mljackajući, potvrđuje i Draganče, trbonja sa Karaburme od svojih pedesetak. Ne propušta, kaže, nijedan trkački dan u sezoni. A ruku na srce, sviđa mu se i reš pečena voletina.

- Pobediće jedan od ovih iz "Karađorđeva", sto posto! 'Oćeš u sto marki?! - spremno Draganče nudi opkladu sve mašući plavom novčanicom.

U utrobi velike tribine - kladionica. Sve ostale trke dana bile su u senci velikog Derbija. Najviše uloga "padalo" je na pobedu Torine, Blekija i Džeza. Na deset uloženih dinara moglo se dobiti pedeset, ali i čitavih osamsto dinara (ako se kladite na poslednjeg autsajdera, a ovaj nekim čudom pobedi).

Devetnaestogodišnji Miloš Kostić, pokazalo se, znao je "u kom grmu leži konj". Verovao je u Gilgameša.
- Odličan je, nikad bolji, baci lovu na njega, nećeš se prevariti! - ubeđivao nas je Miloš. E, da smo ga samo poslušali...

Iako je u nedelju zvezda pekla kao retko kada, finih damskih šešira širokih oboda, koji su nekad krasili trkalište, skoro da nije bilo. Prava muka za fotoreportere. Urednici naručili šešire, a njih ni od korova. Ali, zato je vrućih minića, koncentrisanih oko ispoliranih besnih limuzina, bilo na pretek.

Oko padoka (za neupućene - kratka šljakovita staza kojom konji defiluju neposredno pre trke) pred jednu od predtrka prava mala predstava.
- Mora da nešto nije u redu sa ovom, nešto mi čudno gazi... - sumnjičavo je vrteo glavom bradonja posmatrajući kao ugalj crnu kobilu dvogotku.
- Ma, to je fora, da zavaraju ove druge, pa mala je Lajonova ćerka, to ne može da omane - kontrirao je sveže izbrijani.
- Videćemo, samo pre će biti da će ova Šeikova Serena sve da ih ušije - imao je brka svoje viđenje stvari.

U bašti lepog kafića iskusni konjar nam u poverenju priča:
- Nema ti ovde para ko što se misli, nimalo... Pa džokej kad pobedi dobije premiju petsto dinara! Smešno, keve mi! U svetu, bre, za pobedu taj isti može dobiti i 60 iljadarki maraka... Vlasnik konja zaradi milione! A ovde ti se sve održava na čistoj ljubavi i kompleksu. Ništa drugo. Jedni vole, oni drugi se leče... - konjarska je priča pregolema.

I onda oko pola sedam uveče - veliki Derbi. Opšte iščekivanje prelazi u oduševljenje, baš kada je "puštena start mašina", a onda u poslednjih trista metara trke - prava histerija.
- Ajde, mala, ajde, udri ga, daj mu spolja, ajde, spolja!!! - viče navijač Torine.
- Ne daj se, Džez, tako, tako, takooo! - nije mu ostao dužan "džezer".
- Alo, jesi pas'o bunike, alooo, Bleki, jeb'o te ja, eeeej bre! - razočaran je poklonik apsolutnog favorita.

Na kraju poredak prvih četiri: Gilgameš (2,37,9), Torina, Džez, Gejzer.
Zoran skače od sreće. Ima hipo kare. Čist k'o suza. Još nije potvrđeno, ali inkasiraće bar dvestotinjak maraka. Malo li je?!

U pobedničkom boksu ponosni vlasnik Dragoljub Marković, visoko diže pehar. Treneru Aci Markoviću u rukama srebrna potkovica i ček na 240 hiljada dinara. Džokej Dule Pajić ljubi oznojenog konja.

D.J.Vučićević
foto: N. Đurović
Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange