GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Nedelja 27. jun 1999.
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8,
Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Updated:
27/06/99 00:00 (GMT +01:00)

Najnovije vesti...

Video galerijaVideo galerija

English

Francais

Deutsch

Italiano


Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar

Tražimo saradnike...


Novo: Audio arhiva „Glasa javnosti”


Na Kosovu i Metohiji i dalje nema mira, teroristi nastavljaju kidnapovanja i pljačkanja

KFOR nemoćan pred "OVK"

Američki vojnici nisu uspeli da odbrane srpsko selo Žegra. Spaljeno više od 30 srpskih kuća.

PRIŠTINA - Posle odluke Kosovopoljaca da ostanu na svojim ognjištima, Srbi u Prištini sada iščekuju šta će odlučiti univerzitetski radnici koji su najavili svoj odlazak iz pokrajine. Konačnu odluku, profesori Prištinskog univerziteta doneće u ponedeljak u podne.

U subotu oko podne veća grupa Srba napustila je Prištinu u kojoj ne radi nijedna društvena prodavnica, niti one u privatnom vlasništvu Srba. Na skoro svim važnijim objektima u Prištini, osim na zgradi PIV-a, istaknute su albanske zastave.

Kako je javio Centar za mir i toleranciju, pripadnici američkih jednica u sastavu KFOR-a u subotu nisu uspeli od albanskih terorista da odbrane srpsko selo Žegra u gnjilanskoj opštini. Sukobi, počeli u sredu, završeni su upadom terorista u selo. Po ulasku u Žegru teroristi su opljačkali svako srpsko domaćinstvo, a potom spalili više od 30 srpskih kuća. Albanski teroristi su pre tri noći provalili i u garažu PIV-a i ukrali 11 vozila. Iste noći obijeno je i više od 50 srpskih stanova, a Centru za mir i toleranciju prijavljen je i nestanak Steve Srdića iz Prištine.

 

Tri sela krenula ka Crnoj Gori
Informativna služba SPC Pravoslavlje pres saopštila je u subotu da su tri sela kod Peći, Goraždevac, Bijelo Polje i Vitomirica, u celokupnom sastavu pošli ka Rožaju i Crnoj Gori.
Mitropolit Amfilohije otišao je u Vitomiricu i predložio Srbima da ostanu u selu. Vitomiričani, koji su ranije kritikovali sve okolne Srbe koji se iseljavaju, ovaj put nisu hteli ni da saslušaju reči episkopa, već su ostali u koloni spremnoj za polazak, piše u saopštenju

Nijedna pošta u Prištini ne radi, nakon što su ih u četvrtak zaposeli teroristi. Na poštama vijore se albanske zastave, a ispred njih stražare vojnici KFOR.

Generalni direktor Kombinata "Trepča" Novak Bijelić uputio je poziv radnicima, za njih oko 15.000, da se u ponedeljak jave na posao. Predstavnici KFOR iz francuskog kontigenta obećali su rukovodstvu ovog preduzeća da će do ponedeljka isterati teroriste koji su zaposeli rudnik i ostale objekte.

Milka MilovanovićKomandant KFOR general Majkl Džekson i De Melo na mitingu ubedili Kosovopoljce

Srbi ostaju na svojoj zemlji

Džekson: Kosovo bez svoje srpske populacije nije Kosovo

KOSOVO POLJE - Srpski narod mora ostati i opstati na Kosovu i Metohiji, jednoglasna je odluka Srba, Crnogoraca i Roma sa mitinga u Kosovu Polju.

Mitingu, na kojem je trebalo doneti odluku o odlasku s vekovnih ognjišta ili ostanku na srpskoj zemlji, prisustvovali su komandant KFOR britanski general Majkl Džekson i predstavnik UN za civilna pitanja Serđo Viera de Melo.

Predsednik Skuštine opštine Kosovo Polje Dobrica Lazić predočio je, pred okupljenim narodom koji je već pripremio kofere za selidbu, generalu Džeksonu i De Melu s kojim se sve probemima ovih dana suočavaju Srbi i Crnogorci na Kosovu i Metohiji.

General Džekson je izrazio razumevanje za zabrinutost Srba i Crnogoraca, istovremeno naglasivši odlučnost KFOR da obezbedi mir i sigurnost, i pozvao Srbe da mu veruju i da se ne sele.

- Dobio sam program demilitarzacije "OVK", i KFOR je dužan da to sprovede do kraja. Ovaj proces počeće vrlo brzo, a od ponedeljka će pripadnici "OVK" biti pokupljeni na određenim mestima koja će biti pod kontrolom KFOR. Verujte mi i ostanite na Kosovu. Ovde sam da vam pomognem i imam odgovornost prema vama. Kosovo bez svoje srpske populacije nije Kosovo - istakao je general Džekson.

Predstavnik UN Serđo Viera de Melo rekao je da će početi da pristižu snage međunarodne policije i najavio dolazak 3.000 policajaca koji će obezbeđivati sigurnost za sve građane Kosova i Metohije.

- Kosovo bez Srba nije Kosovo kakvo nama treba. Došli smo ovde da radimo na vašoj sigurnosti i to ćemo raditi. Molimo vas da poslušate nas i vaše vođe i da ostanete na svojoj zemlji. Još jednom vas molim da budete hrabri i da ostanete - rekao je De Melo.

Milka MilovanovićNa prištinski aerodrom Slatina sleteo Iljušin-76

Došli prvi Rusi

MOSKVA - Na prištinski aerodrom Slatina u subotu je u 13,20 sati sleteo ruski transportni avion Iljušin-76, a dva minuta kasnije i francuski C-137. Reč je o prvim avionima koji su, od dolaska međunarodnih mirovnih snaga na Kosovo, sleteli u Prištinu.

Komandant ruskih vazdušno-desantnih snaga general-pukovnik Georgij Špak rekao je da su u avionu 21 padobranac i 18 tehničara, koji treba da pripreme raspoređivanje 3.600 ruskih vojnika Kfora.

Očekuje se da će svih 3.600 vojnika u potpunosti biti raspoređeno na Kosmetu tokom narednih 40-45 dana. Ruski general Valerij Ripkin prethodno je najavio da će na prištinski aerodrom sleteti po jedan ruski i britanski avion.Komandant NATO Vesli Klark traži pomoć

Malo vojnika, nedostaju policajci

BEOGRAD - Vrhovni komandant NATO u Evropi Vesli Klark apelovao je da se pošalju međunarodne policijske snage na Kosovo, priznavši da ne raspolaže dovoljnim brojem vojnika da bi se sprečila ubistva, pljačke i zastrašivanja, piše britanski dnevnik "Gardijan".

"Kriminalci, koji se predstavljaju kao pripadnici OVK, dolaze iz severne Albanije, dodatno doprinoseći već široko rasprostranjenoj anarhiji. Uprkos prekoj potrebi za angažovanjem policijskih snaga, vlade zapadnih zemalja ne žele da šalju policajce sve dok se ne razjasni šta bi tačno bio njihov mandat, o čemu tek treba da se donese odluka u sedištu UN u NJujorku", navodi "Gardijan".Francuzi posreduju u saradnji Albanaca i Srba u kosovskomitrovačkoj bolnici

"Hoćemo da radimo s albanskim kolegama, ne s teroristima"

Prisustvo Hašima Tačija otežalo razgovore

KOSOVSKA MITROVICA - Veliku tenziju između Albanaca i Srba u Kosovskoj Mitrovici u subotu je izazvala "operacija pomirenja" francuskih vojnika Kfora, koji su u grad doveli lidera "OVK" Hašima Tačija. Komandant francuskog kontingenta Kfora, general Bruno Kiš, došao je u srpski deo Kosovske Mitrovice s predstavnikom UN Seržom de Melom i Hašimom Tačijem.

Prethodne noći, francuski vojnici Kfora oterali su grupu Srba koja je čuvala most sa srpske strane grada i postavila kontrolni punkt. Tači je u kolima držao crvenu zastavu "OVK", što je izazvalo bes kod Srba u Kosovskoj Mitrovici, koji su već bili primorani da se povuku deset metara od mosta.

Tačija je dočekala grupa Albanaca u albanskom delu grada koji su uzvikivali "Ovo je Albanija, živela OVK, napolje Srbi". Albanci, međutim, nisu mogli da pređu u srpski deo grada, jer su ih u tome sprečili francuski vojnici.Sa srpske strane, meštani su vikali "Srbija, Srbija" "Branićemo našu slavnu Srbiju".

U bolnici u Kosovskoj Mitrovici, general Kiš je rekao da je postignut sporazum između srpskih i albanskih lekara, pod pokroviteljstvom francuskog kontingenta Kfora.

Albanci, koji čine 30 odsto osoblja bolnice, od početka bombardovanja ne dolaze na posao. Sastanak osoblja albanskih i srpskih lekara organizovan je u subotu ujutro, ali je prisustvo Tačija otežalo razgovore.

- To je bandit, terorista koga su dovele okupacione snage. Spremni smo da radimo s našim albanskim kolegama, ali ne s OVK - rekla je dr Vera Obradović.

Lekar u francuskom kontingentu Pjer Mije-Lakomb imaće zadatak da održi kontakt između albanskog i srpskog medicinskog osoblja.Finansijski problemi mirotvoraca na Kosovu

Rusi na "dijeti"

MOSKVA - Zamenik komandanta desete vazdušno-desantne brigade specijalne namene, potpukovnik Nikolaj Rjabovol izjavio je da ruski vojnici na Kosovu neće imati pojačanu ishranu.

"Naši vojnici i oficiri se neće hraniti lošije nego u Rusiji, ali pojačana ishrana, kao u vojno vreme, za sada nije predviđena", rekao je Rjabavol u intervjuu koji objavljuje "Komersant dejli".Česi dolaze krajem meseca

PRAG - Ambasada Češke Republike u Saveznoj Republici Jugoslaviji ponovo će biti otvorena 29. juna ove godine, o čemu je češko Ministarstvo inostranih poslova obavestilo ambasadu SRJ u Pragu.

Sva odeljenja češke ambasade u Beogradu počeće da obavljaju svoje funkcije od 30. juna, uključujući i konzularno odeljenje.

Ambasada Češke Republike u Beogradu prekinula je rad odmah posle početka bombardovanja Jugoslavije.Ekonomisti o posebnom porezu za finansiranje odbrane

Porez manje zlo od štampanja para

BEOGRAD - Usvajanjem Zakona o uvođenju posebnog, saveznog poreza na promet proizvoda i usluga, namenjenog finansiranju odbrane zemlje, većina cena će porasti za 0,6 do četiri odsto.

Poskupljenje kod opreme i poljoprivredne mehanizacije je najmanje - 0,6 odsto, hrana odeća obuća i drugi neophodni proizvodi koštaće dva odsto više, za akcizne proizvode, belu tehniku i nameštaj, potrošač će morati da izdvoji četiri odsto više. Cene usluga poskupeće za dva odsto.

Sličan porez koji je bio uveden prošle godine, pojedine trgovinske kuće su delom pokrile iz svojih rezervi, ali će kako kažu to sada teško biti izvodljivo jer su u međuvremenu finansijski iscrpljene, između ostalog i zbog nestašice goriva i kupovine po višim cenama. Zbog toga će se, kažu, ovaj porez vernije preslikati na cene.

Danica Popović, docent na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, kaže da je prikupljanje sredstava za vojsku, uvođenjem poreza razumna odluka jer za finansiranje javnih rashoda postoje samo dva realna izvora a to su porezi i strani kapital.

- Pošto iz inostranstva nema dotoka para, a kasa je prazna, uvođenje poreza je prihvatljivije od štampanja para. Porez će jednokratno podići cene, potrošač će manje kupiti i to će podići socijalne tenzije. Ako se naštampaju pare da bi se one smirile to će odvesti u inflaciju - kaže Danica Popović.

Krivica ove vlade je što ne obelodanjuje svoje prihode i rashode, jer se to ne može utvrditi ni iz jednog dokumenta pa se samo nagađa šta se planira i realizuje - kaže Danica Popović.

Zoran Popov, savetnik u Ekonomskom institutu smatra da uvođenje poreza radi prikupljanja para za vojsku nije izlaz iz sadašnje situacije ali je razumljiv potez.

- Jugoslavija je sada jedna od najsiromašnijih zemalja u Evropi i ne može na normalan način da finansira javnu potrošnju jer je ona predimenzionirana i preneta iz ranijih boljih vremena. Ne bi bilo čudno da u ovakvim okolnostima uskoro bude uveden i porez radi prikupljanja novca za policiju, prosvetu, zdravstvo i ostale delatnosti. Štampanje para kao i uvođenje poreza nije rešenje jer i ono vodi u smrt već reforme. Jugoslavija je jedina zemlja koja pokušava da se odbrani od njih - kaže Popov.

S.JovičićSlavni britanski violinista Najdžel Kenedi u nedelju u Beogradu

Muzika donosi harmoniju

Svira za svoje "susede" širom sveta. Program iz intelekta i srca

Superstar klasične muzike, britanski violinista Najdžel Kenedi, nastupa s Beogradskom filharmonijom i solistkinjom Biljanom Kitanović, pod dirigentskom palicom Bojana Suđića, u nedelju u 20 sati u velikoj dvorani Centra "Sava". Koncertna publika Beograda imala je već dva puta priliku da se sretne sa ovim vanserijskim virtuozom ekscentričnog imidža.

Za program koncerta odabrana su dela Baha, Bruka, Montija i Masnea. "Nije mi bilo lako da se odlučim koja dela bi trebalo da sviram sada u Beogradu. Nisam znao da li da koncert stvaram iz intelekta ili iz srca. Bah je savršeni majstor harmonije i zato sam se opredelio za njega, jer sigurno je harmonija ono što ljudima ovde najzad treba. S druge strane, Bruk daje najkoncizniju sliku čovekovih emocija", rekao je Kenedi na konferenciji za novinare.

Kenedi je prva zvezda tako velikog formata koja je stigla u našu zemlju po završetku rata, poručujući vrlo jasno da ne prihvata banalne modele satanizovanja celih nacija. Rekao je čak da je imao želju da dođe u Beograd i dok su trajala ratna dejstva, na šta je upitan da li bi išao da svira i u Prištinu, gde ljudi takođe vape za harmonijom.

Svirao bih za svoje "susede" svuda u svetu - odgovorio je Kenedi, ne gubeći razoružavajući, dečački osmeh s lica.

R.K.

Najdžel Kenedi za "Glas javnosti"

Slobodni agent muzike

Političari zavode medije, mediji zavode obične ljude

Kako su Vama bliski ljudi reagovali na Vašu odluku da sada nastupite u Beogradu?
- Nema mnogo onih koji su sa odobravanjem to prihvatili. Prosto, ljudi su pod uticajem medija koji daju iskrivljenu sliku stvarnosti. Rekao bih, u stvari, da su zapadni mediji zavedeni od strane zapadnih političara. Stoga ja uvek nastojim da čitam između redova. Prema tome, može se reći da je ova moja odluka bila unilateralna. Kako da se ne odlučim za tako nešto kada u ovom gradu živi toliko ljudi s kojima sam stvorio lepa prijateljstva i za koje sam sve ovo vreme brinuo. Obični ljudi ne započinju ratove i ništa se ne pitaju o tome. To rade njihove vlade. Ja sam kao muzičar neka vrsta slobodnog agenta koji može da ide po svetu i nudi ljudima ono što ima - muziku.

Prošli put ste u Beogradu na koncertu publici delili fudbalske dresove. Da li ste ih poneli i ovaj put?
- Oh, nisam, zaboravio sam to da učinim verovatno zato što sam jako depresivan zbog loših rezultata koje je moj klub "Aston Vila" u poslednje vreme imao. Ali, nadam se da će ubrzo stvari krenuti nabolje.

R. KupresU finalu Kupa Jugoslavije Crvena zvezda bolja od Partizana 4:2 (2:2)

Zvezdi Kup radosti

Crveno - beli 17. trofejom u našem najmasovnijem takmičenju uzvratili Partizanu za titulu osvojenu u šampionatu

Ko kaže da su noge teške? Ko pominje tri meseca pauze, umor od polufinala i sve ostale tričarije kada su Crvena zvezda i Partizan jedan naspram drugog, ljuti da ljući ne mogu biti. Kakvi rivali, takav i fudbal: žestok, dinamičan, uzbudljiv, sjajan, fudbal da se pamti.

Crvena zvezda zasluženo je pobedila zahvaljujući boljoj igri u nastavku i osvojila 17. kup pehar. Partizan je bio odličan rival, otvoren i otresit, ali zbog nedopustivih padova koncentracije u fazi odbrane trofej u kupu prepustio je komšijama.

Prvorazredni okršaj, počeo je vatrometom već u uvodnim minutima. Pjanović do Škorića, centaršut ili šut nije bitno, tek lopta iza leđa neiskusnog Radiše Ilića i 1:0. Ni dva kruga sekundare, vispreni Pjanović koristi nerešen duel Krstajića i Drulića i duplira prednost Crvene zvezde. Potom Drulić promašuje zicer, da bi u 38. minutu Rašović sa penala posle prekršaja Kocića nad Bjekovićem smanjio prednost domaćina. U poslednjim sekundima prvog dela, Kežman fantastičnom kretnjom u šesnaestercu crveno-belih među trojcom odbrambenih igrača domaćina "ulazi" u centaršut Bjekovića i ekipe na odmor odlaze poravnate.

Izabranici Vojina Lazarevića u nastavku su promenili taktiku - prepustili su manevar Partizanu, ali postavljanjem elastične odbrane na 30-35 metara od svog gola zaustavljali sve napade koje su preko Boškovića, Gojkovića i svežeg Ilića pretvarali u gol šanse.

Igrao se 61. minut kada je Pjanović aistirao Druliću koji je duel sa Ivićem završio na travi - sudija Filipović pokazao je na belu tačku a Škorić ponovo doveo Zvezdu u vođstvo. Tačku na pobedu domaćina stavio je Gojković u 84. minutu, što je značilo i početak crveno-bele radosti.

G. BrankovićKošarkaška reprezentacija savladala Sloveniju 71:66

Pobeda za brigu

U četvrtoj rundi 31. Evropskog šampionata u košarci, Jugoslavija je pobedila selekciju Slovenije 71:66 (29:33). Slovenci su propustili veliku šansu, da trijumfalno napuste parket posle meča sa svetskim i evropskim prvacima. Iskoristili su sve mane našeg nacionalnog tima, kojih nije bilo malo, i u finišu ušli u otvoreni meč, gde su jedna ili dve dobre lopte mogle da preokrenu sreću.

U prvom poluvremenu jugoslovenska reprezentacija je igrala mlako, nezainteresovano, bez potrebne doze agresivnosti. Slovenci su, zahvaljujući dobrom skoku, u 12. minutu imali devet poena prednosti (24:15).

Reakcijom sa klupe, uvođenjem Saše Obradovića, koji je za tri minuta postigao osam poena, uključujući dve trojke, uspostavili smo rezultatsku ravnotežu u završnici prvog dela igre. Međutim, "janezi" su uspeli srećno da izvuku na poluvremenu plus četiri (29:33), posle greške naših igrača u građenju reketa pri izvođenju slobodnih bacanja.

Početkom drugih 20 minuta plavi su demonstrirali staru, prepoznatljivu igru za punu dušu. Furioznih sedam minuta, gde je estetika nadjačala takmičarske bubnjeve, bilo je dovoljno da se Slovenci nađu u nokdaunu. Trener protivničkog tima Boris Zrinski bio je primoran da u kratkom vremenskom intervalu zatraži dva tajm-auta kako bi stabilizovao igru svoje ekipe i izbegao debakl.

Međutim, od 20. do 27. minuta Obradovićevi izabranici načinili su seriju 15:2 (44:35) i kada je trebalo da dotuku protivnika usledio je veliki pad u igri našeg tima. Sa parketa su povučeni tvorci preokreta Danilović, Bodiroga i Obradović, a njihove zamene, izuzev Lončara, nisu uspevali da održavaju balans. To je bio signal da Željko Obradović u vatru vrati najiskusnije igrače.

Do kraja meča imali smo stalnu rezultatsku prednost koja je iznosila od dva do sedam poena, ali u poslednjem minutu Slovenci su uspeli preko Jurkovića da stignu do izjednačenja. Ključni trenutak je bio ofanzivni skok koji su zajedničkim snagama odradili Saša Obradović i Dejan Tomašević, posle kojeg je prvi postigao dva poena. Bodiroga i Tomašević su sa linije slobodnih bacanja stavili tačku na meč.

Preskočena je i četvrta prepreka, ali ukupan utisak nije za slavlje, naročito pod lupu treba staviti učinak naših centara, izuzimajući Dejana Tomaševića. Vlade Divac i Dragan Tarlać su bili nadigrani od po rejtingu za tri klase slabijih igrača kakvi su Jurković ili Kraljević, ne uzimamo u obzir Nesterovića.

B. Jakić


Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind

 

E-mail: glas_javnosti@abc.co.yu

 


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange