GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Subota 26. jun 1999.
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8,
Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
SINA
Glas nedelje
Srpsko nasledje

Protiv izmena Zakona o Vojsci glasali su poslanici SPO, ističući da su izmene "kozmetičke", te da se tim izmenama daju velika ovlašćenja predsedniku SRJ. Povodom uvođenja suda časti za rezervne vojne starešine, Tomislav Jeremić (SPO) kritikovao je što predsednik SRJ određuje organizaciju i rada tog suda, a da pri tom ne postoji telo koje će u tom poslu kontrolisati predsednika SRJ.

Zakonom o dopunskom finansiranju odbrane zemlje, predviđa se posebni savezni porez na promet proizvoda i usluga kojim će, kako je Vlada ocenila, mesečno za potrebe države obezbeđivati 210 do 220 miliona dinara, odnosno 8 do 10 miliona dinara dnevno. Izveštaj o upotrebi ovih sredstava Vlada je obavezna da podnese Skupštini SRJ istovremeno kad bude podnela i završni račun budžeta za 1999. godinu.

Sredstva kojima će raspolagati Savezna vlada odvajaju se po stopi od dva odsto, i to u prometu proizvoda bitnih za standard (hrana, odeća, obuća i sl.), kao i u prometu usluga. Poreska stopa od četiri odsto predviđena je za promet proizvoda manje važnih za životni standard: nameštaj, bela tehnika, akcizni proizvodi ... Porez od 0,6 odsto primenjivaće se u prometu opreme koju nabavljaju pravna lica za obavljanje registrovane delatnosti, kao i prometu poljoprivredne mehanizacije. Takođe se predviđa kazna od 1.500 do 450.000 dinara za lica koje izbegnu plaćanje ovih poreza.

Predložena je i dopuna Zakona o prikupljanju i dostavljanju podataka o izvršenim zločinima protiv čovečnosti i međunarodnog prava, koji obavezuje sva pravna i fizička lica da dostave sve podatke ili stvari u vezi sa zločinima protiv čovečnosti i međunarodnog prava, a koji su izvršeni na teritoriji SRJ za vreme agresije NATO. Ta lica su dužna da podatke i stvari u vezi sa zločinima dostave Komitetu za prikupljanje podataka o izvršenim zločinima protiv čovečnosti i međunarodnog prava.

Predložena je i izmena Zakona o putnim ispravama prema kojoj stari pasoši s grbom SFRJ (crveni) važe do 31. decembra 2001. godine.

Razmatran je i Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o spoljnotrgovinskom poslovanju, po kojem će nadležni savezni organ brisati iz registra pravo za obavljanje spoljnotrgovinske delatnosti preduzeću koje je više od dva puta u poslednje dve godine kažnjeno za privredni kriminal.

Zbog efikasnosti rada, savezni poslanici su se o zakonskim predlozima izjasnili na zajedničkoj sednici oba veća Savezne skupštine, iako su prvobitno bila planirana odvojena zasedanja. Sednica je, zbog razmatranja zakonskih izmena od strane deset skupštinskih odbora, dve komisije i poslaničkih klubova, kasnila četiri sata. Zasedanju ni u petak nisu prisustvovali poslanici DPS.

Miloš Teodorović
Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange