GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Subota 26. jun 1999.
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8,
Beograd, Jugoslavija

 NAJNOVIJE VESTI

Updated:
26/06/99 00:00 (GMT +01:00)
Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
SINA
Glas nedelje
Srpsko nasledje
Uskoro stižu nove vesti ...


Sedmorica Srba proglašeni krivi za ratne zločine

ZAGREB - Sedmorica Srba, od kojih je šestorici suđeno u odsustvu, proglašeni su u petak krivim za ratne zločine i ubistvo jednog Hrvata tokom sukoba u Hrvatskoj 1991. godine. Ta grupa je bila optužena da je u septembru 1991. godine otela i ubila Ivana Kunca iz sela Lipovača.

Milo Vukelić (36), koji je jedini bio prisutan na suđenju u Vukovaru, osuđen je na 12 godina i tri meseca zatvora, javila je hrvatska državna agencija Hina. Vukelić nije porekao ubistvo, ali je izjavio da on nije pucao u Kunca.

Ostala šestorica osuđeni su na kazne zatvora u trajanju od 12 do 15 godina. Među njima je i Pero Pjevaljčić koji je optužen da je zahtevao da Kunc bude odveden na jedno mesto nedaleko od lokalnog groblja i naredio ostalima iz grupe da ga ubiju.Oslobođeno 166 zatvorenika sa Kosova

ŽENEVA - Međunarodni komitet Crvenog krsta saopštio je u petak da su jugoslovenske vlasti oslobodile 166 zatvorenika sa Kosova. Oni su po oslobađanju, predati službenicima te međunarodne humanitarne organizacije koji su ih potom otpratili na Kosovo.

"Oslobođeni zatvorenici će moći da telefoniraju svojim porodicama i biće im obezbeđeni hrana i prenoćište u Prištini, a potom će ih MKCK otpratiti do mesta u kojima žive", objašnjava se u saopštenju.Kosovski Albanci biće vraćeni na posao

Bez otpuštanja Srba

KOSOVSKA MITROVICA - Šef civilne misije UN Seržio Vijera de Melo izjavio je u petak da će kosovski Albanci koji su 1989. i 1990. otpušteni iz organa uprave biti reintegrisani u novu civilnu administraciji na Kosovu. On je dodao da to neće biti učinjeno otpuštanjem Srba jer bi time bila naneta nova nepravda.

U razgovoru sa novinarima prilikom posete Kosovskoj Mitrovici, De Melo je najavio i da će "narednih dana" imenovati šest civilnih sudija u Prištini.Hitna pomoć EU za medije u Jugoslaviji

Za novinare oko 700.000 dolara

BRISEL - Evropska komisija najavila je u petak da će obezbediti 700.000 eura (732.500 dolara) za hitnu pomoć raseljenim novinarima sa Kosova i unapređenju slobode medija u Jugoslaviji.

U saopštenju Komisije, izvršnog tela EU, ukazuje da se novinari - koji su napustili Kosovo, a sada pokušavaju da obnove rad svojih medija - suočavaju sa ozbiljnom oskudicom novca, zbog čega izbeglice koje se vraćaju na Kosovo nemaju mogućnost da se adekvatno informišu, javlja Rojters.

Iako je EU naglasila da za obnovu Jugoslavije nema pomoći dok je na vlasti predsednik Slobodan Milošević, portparol Evropske komisije izjavio je kako se EU nada da će, vodeći računa da novac ne ode režimu, moći da pomogne unapređenju slobode medija, u cilju demokratizacije zemlje.Prestala blokada Kraljeva, rezervisti se dogovorili sa VJ

Deblokirani prilazi Kraljevu

KRALJEVO - Rezervisti VJ, koji su dva dana blokirali sve prilaze Kraljevu, razišli su se u petak oko 18 sati, pošto su postigli dogovor sa predstavnicima VJ oko isplate zaostalih plata i dnevnica, javila je TV Kraljevo.

Za sada još nisu poznati detalji dogovora rezervista i VJ oko isplate novca za učešće u ratu.Emitovane državne obveznice

Emisija od 200 miliona dinara

BEOGRAD - Jugoslovenska vlada je donela odluku o šestoj emisiji državnih obveznica u iznosu od 200 miliona dinara. Obveznice su emitovane 23. juna, objavljeno je u najnovijem broju "Službenog lista SRJ".

Obveznice dospevaju za 90 dana odnosno 21.septembra i na njih se plaća kamata od 2,20 odsto mesečno.U Peći otete dve osobe

CETINJE - Uniformisani pripadnici separatističke OVK su u petak u 10 sati oteli Jovu Đikanovića iz njegovog stana u Peći, strpali u automobil i odvezli u nepoznatom pravcu, rekao je za Radio "Svetigora" otac Jovan Ćulibrk. On je napomenuo da je "OVK" otela u Peći i sekretara za polaganje vozačkog ispita Zdravka Čupića iz njegovog stana, prenosi Srna.

Ćulibrk je takođe dodao da je potvrđena vest da se u Vitomirici koja je uz Goraždovac poslednje kompaktno srpsko selo u Metohiji, nalazi jama sa desetak srpskih leševa.
Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind


 

E-mail: glas_javnosti@abc.co.yu

[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange