GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Petak 25. jun 1999.
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8,
Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Updated:
25/06/99 00:00 (GMT +01:00)

Najnovije vesti...

Video galerijaVideo galerija

English

Francais

Deutsch

Italiano


Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar

Tražimo saradnike...


Novo: Audio arhiva „Glasa javnosti”Savezna vlada u odlučila

Ukinute ratne uredbe

BEOGRAD - Jugoslovenska vlada ukinula je u četvrtak uredbe koje je donela tokom ratnog stanja. U saopštenju sa sednice se kaže da je Vlada zadržala Odluku o neposrednoj kontroli cena, zbog "priprema za izradu nove ekonomske politike koja je neophodna zbog posledica agresije NATO na SRJ".

Odluka o neposrednoj kontroli cena važiće do promovisanja nove ekonomske politike.

Ukinute su uredbe o finansiranju vanrednih troškova zemlje, o ograničenju putovanja u inostranstvo vojnih obveznika VJ, o primenjivanjuu Zakona o NBJ, o primenjivanju Zakona o bankama i drugim finansijskim organizacijama, kao i o primenjivanju Zakona o spoljnotrgovinskom poslovanju za vreme ratnog stanja.

Ukinuta je i uredba o finansiranju vanrednih troškova odbrane zemlje kojom je bio uveden savezni porez na promet, odnosno uvoz određenih proizvoda i usluga.Ekspoze saveznog premijera Momira Bulatovića

Budućnost s Evropom

BEOGRAD - Uprkos jedanaest nedelja dugom sukobu sa snagama NATO, Jugoslavija svoju budućnost vidi u jačanju odnosa sa susedima i Evropom te će, u tom smislu, uporno nastojati da se uključi u sve ekonomske i političke procese u regionu Evrope - istakao je u uvodnom ekspozeu savezni premijer Momir Bulatović na vanrednoj sednici oba doma saveznog parlamenta, održanoj u četvrtak.

Bulatović je naglasio da cilj Savezne vlade nije "prosta obnova" uništenog bombardovanjem, "već unapređenje naše privrede i infrastrukture" što će, tvrdi premijer, obezbediti "ubrzani rast i razvoj SRJ".

Donošenjem odluke o prestanku ratnog stanja, razume se, ne prestaju poseledice koje je rat proizveo. Stoga je Savezna vlada predložila niz izmena i dopuna postojećih zakona, s ciljem da se država učini efikasnijom i u mobilisanju svih potencijala u složenim poslovima obnove i izgradnje ratom porušenih objekata - naglasio je Bulatović.

 

Moralo se ratovati

- Naša zemlja je tome posvetila najdublje i najiskrenije napore da izbegne ovaj rat. Ali, nismo mogli da biramo hoće li nas neko napasti. Naš izbor je bio samo da li ćemo se braniti ili kapitulirati. Tu, naravno, nije imalo između čega da se bira - rekao je premijer Bulatović.

Govoreći o funkcionisanju državnih organa u danima agresije, premijer je rekao da je Savezna vlada imala punu saradnju sa svim državnim organima izuzev s Vladom Crne Gore koja "nije prihvatila ponudu da sve političke razlike budu stavljene u drugi plan".

Premijer je ukazao na prednosti Rezolucije Saveta bezbednosti UN u odnosu na sporazum iz Rambujea. Prema njegovim rečima, osim što se problem vraća pod okrilje međunarodne organizacije, najbitnije je da u Rezoluciji nema odredbe o referendumu koji bi se na Kosovu organizovao za tri godine. Pored toga, subjekti rešenja krize su SRJ i UN, a ne albanski separatisti iz "OVK".

- Dolazak snaga KFOR pratili su brojni problemi, pre svega nekontrolisani ulazak pripadnika "OVK" i posebno bandita iz Albanije, koji su odmah počeli teror i pljačku na Kosovu i Metohiji - rekao je Bulatović, dodajući da je energičnom akcijom vlada Srbije i SRJ, PIV i brojnih političkih, naučnih i humanitarnih aktivista, "pokrenuta tendencija za početak povratka Srba i Crnogoraca na Kosmet".

M. TeodorovićEgzodus srpskog življa na Kosovu i Metohiji doživljava kulminaciju

Teroristi odlučili da proteraju sve Srbe

Ljudima se ostavlja po pet minuta da spakuju stvari. Izbacili KFOR iz zgrade MUP

PRIŠTINA - Teroristi su zapretili svom srpskom življu na Kosovu i Metohiji. Oni koji su odlučili da proteraju sve Srbe s Kosmeta, pripadnici "OVK" sačinili su plan koji se smesta izvršava. Srbima se ostavlja rok od pet minuta za "pakovanje" dokumenata, a stvari ostaju blokirane. Niko ništa ne može da iznese.

Egzodus srpskog življa na Kosovu i Metohiji doživljava kulminaciju. Iz Albanije i Makedonije došlo je dvostruko više Albanaca nego što ih je pre bilo. Sve državne institucije, pa i Tanjug, "Panorama" i drugi, u četvrtak su počeli da pakuju "kofere". Navodno, bivši radnici iz 1990. godine zauzeli su sve organizacije udruženog rada i državne institucije.

Ulaze u sve objekte. Razbijaju vrata. Naređenje pripadnika "OVK " je kratko i jasno: "Ovo je naše, odlazite". Ta odluka se za pet minuta sprovodi u delo. Tako su u četvrtak i pripadnici KFOR morali da prepuste zgradu SUP, da u koju su upali "navodno" bivši radnici.

Prištinskim ulicama šepure se u pokradenim automobilima uniformisani muškaraci i žene s oznakama "OVK".

Najteža je situacija u prištinskom naselju Sunčani breg, gde još ima Srba. Iz prištinskih naselja Tahlidže, Dardanija, Vranjevac, Dragodan i drugih, Srbi su proterani. Albanske zastave dižu se na objektima po gradu. Autobusi s natpisima Tirana - Podujevo, Tirana - Srbica, Kuks - Verizaj (Uroševac), Kuks - Podujevo i drugi, neprestano krstare i dovode nove "putnike".

Na Kosovu i Metohiji više ne važe lične karte, vozačke dozvole, niti bilo kakva druga dokumenta koja je izdala država Srbija. Ovde je "na snazi" samo engleski jezik.

 

Ubijen radnik pošte

Pripadnici "OVK" ubili su u četvrtak ujutro u prištinskom naselju Sunčani breg radnika pošte Zlatka Radulovića. Prema izjavama očevidaca, naoružani Albanci pokušali su da ga zaustave, a zatim su, kada to nije učinio, otvorili vatru. U Prištini je u četvrtak ubijeno još jedno lice, čiji identitet zasad nije utvrđen. Prema nezvaničnim izvorima, nepoznata lica pokušala su da siluju jednu devojku, ali je ona uspela da pobegne skočivši s trećeg sprata zgrade. Prilikom skoka, devojka je zadobila teške povrede i u besvesnom stanju otpremljena u bolnicu.

Obesno zastrašivanje po stanovima i kućama s povicima "Izlazi ili koljem", traje već tri dana. Srbi ne izlaze iz stanova, a nemaju ni šta da kupe, niti mogu od Albanaca. Prištinskom ulicom od tri kilometra, od stare pijace skoro do bolnice, na drugom kraju grada, pristigla je "roba" iz Tirane, Kuksa, Tetova i drugih mesta izvan Kosmeta.

I prilikom napuštanja ognjišta, Srbi nestaju. NJihova imovina se pljačka. U četvrtak ujutro, na očigled mnogih, pa i u prisustvu pripadnika KFOR na Ekonomskom fakultetu, teroristi su ubili trojicu ovdašnjih radnika Srba. Ubili su Milenka Lekovića, profesora, Miodraga Mladenovića, radnika obezbeđenja i Jovicu Stamenkovića, ugostiteljskog radnika.

Obijeni su stanovi Vladimira Jovanovića, Zvonka Smailovića, Voje Dimića, Veska Danilovića, Snežane Trajković, prim dr. Nikole Bojovića, Radoslava Babića, prof. Marinka Kićevića, Željka Vasiljevića, Svetislava Antića, Miluna Maslara, Darinke Savić, Vukašina Davidovića...

Loše vesti stižu sa svih strana. U Lipljanu je otet Zoran Stanišić iz Slovija, a u Miljevcima Žarko Stamenković. Na putu Lipljan - Rekovce nestali su Miodrag Tomić, Mladen Vasić, Dragoljub Stanković. U selu Cepanić nestao je Nikola Jovanović iz LJubovije.

Srbi i Crnogorci okupljeni u svojim enklavama u Kosovu Polju, Čaglavici, Gračanici, Lapljem Selu, Preocu, Dobrevu, Radevu, Skulanevu, Gušterici, Sušici i Starom gradskom drže se na okupu. Sa svih strana prete bande terorista.

R. BarjaktarevićDžekson: Nema kompromisa ni sa Srbima niti s "OVK"

Teroristi će biti razoružani

LONDON - Komandant međunarodnih snaga na Kosovu, general Majkl Džekson rekao je da neće biti kompromisa ni sa Srbima niti sa separatističkom OVKosova.

On je u pismu upućenom "Tajmsu" obrazložio svoju odluku da nekim snagama Vojske Jugoslavije i policije odobri dodatno vreme za napuštanje Kosova. Grupi od oko 700 pripadnika VJ i policije odobreno je dodatno vreme za napuštanje pokrajine i njihovo povlačenje na kraju izvršeno u predviđenom roku.

"Očigledno nije bilo kompromisa u izvršavanju tog zadatka i neće ga biti ni u narednom zadatku koji sada predstoji Kforu - demilitarizacija OVK kao što je naloženo Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN", ističe Džekson.Amfilohije: Država ne štiti Srbe, najgore stanje u Peći

Ostaje nam samo da se molimo Bogu

PEĆ - Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je u sredu uveče istakao da je na Kosmetu trenutno najgora situacija u gradu Peći, gde su bande naoružanih Albanaca sve preuzele, upadaju u srpske kuće, ubijaju, siluju, a već nekoliko sati Pećka patrijaršija nema struje ni vode, a telefonske veze su joj prekinute.

On je oštro kritikovao SRJ, koja je na milost i nemilost ostavila Srbe na Kosmetu.

- Nigde se nije dogodilo da država ukine sama sebe. Vlast u Beogradu deli sebi odlikovanja na zgarištu svoje države i na zaklanim Srbima na Kosmetu - istakao je vladika Amfilohije i dodao:- Neka i dalje slave svoje velike praznike, aplaudiraju svome vođi, a SPC će se moliti da nas Bog sve zaštiti, prosvetli i spase.Kosovska Mitrovica test za mirovne snage

Jedan od najtežih "slučaja" za NATO

 

Italijani kritikuju UN

Zvaničnici UN kritikovali su planove Kfora da u grad vrati izbegle Srbe, ocenjujuci ih preuranjenim, ali su italijanski vojnici uzvratili da svetska organizacija isuviše kasni - kako u dostavljanju humanitarne pomoći, tako i u raspoređivanju policije, ocenjuje "Dejli telegraf". Trebalo je da UN budu spremne da deluju odmah, da bi se izbeglo stradanje civila, prenosi list mišljenje neimenovanog italijanskog oficira.

BEOGRAD - Kosovska Mitrovica koja je podeljena na srpski i albanski deo mogla bi se pretvoriti u test sposobnosti NATO da Kosovu donese mir, piše "Indipendent".

Opisujući prizore iz tog grada, list navodi da francuske trupe za sada nastoje da razdvoje dve mržnjom obuzete zajednice. Srbi su, dodaje "Indipendent", na severnoj obali reke, gde rade prodavnice i pekare, a Albanci u porušenom i pustom južnom delu grada.

Tri mitrovička mosta danonoćno čuvaju naoružani Srbi u civilu, tvrdeći da je to jedini način da se zaštite od napada Albanaca. NATO priznaje da je slučaj Kosovske Mitrovice jedan od najtežih i ponavlja da ne želi podelu Kosova, ali je možda, piše "Indipendent", podela jedini način da se u gradu sačuva mir.Uskoro predlog Podgorice o redefinisanju odnosa u SRJ

Ako Srbija ne prihvati - referendum

PODGORICA - Potpredsednik Narodne stranke Crne Gore Predrag Drecun rekao je u četvrtak da je "pitanje dana" kada će zvanična Crna Gora poslati Srbiji predlog o redefinisanju odnosa u federaciji.

"Ja verujem da će Srbija prihvatiti naš predlog o redefinisanju odnosa u federaciji, jer je on u službi očuvanja državne zajednice", rekao je Drecun na konferenciji za novinare.

Podsećajući na loša iskustva koja je Crna Gora doživela u jugoslovenskoj federaciji, odnosno na, kako je rekao, njenu neravnopravnost, Drecun je dodao da je nužno da Crna Gora bude ravnopravna kada je u pitanju novac, spoljna politika i vojska.

"Ukoliko Srbija ne prihvati našu ponudu, nama ne preostaje ništa drugo nego da raspišemo referendum na kojem će se građni izjasniti u kakvoj državi žele da žive", zaključio je potpredsednik NS.Jugoslovenski aerotransport letom za Moskvu u petak obnavlja međunarodni saobraćaj

JAT i "Aeroflot" lete, "Sviser" čeka dozvolu

BEOGRAD - "Jugoslovenski aerotransport" je letom od Beograda do Moskve u petak obnovio međunarodni avio saobraćaj koji je obustavljen 24. marta posle agresije NATO na SRJ, saznaje "Glas" u Medija centru JAT.

JAT- ov avion na prvom posleratnom međunarodnom letu poleteo je sa beogradskog aerodroma put Moskve u 8.25 sati, a za glavni grad Rusije nacionalna vazduhoplovna kompanija leteće pet puta nedeljno: od 25. juna utorkom, petkom i nedeljom; od 3. jula subotom i od 8. jula četvrtkom.

 

Osveštanje

Prvi avion "Aeroflota" koji će posle napada NATO na SRJ stigne u Beograd na surčinskom aerodromu, pre povratka u glavni grad Rusije, osveštaće starešina Ruske crkve u Beogradu.

Odluka o ponovnom uspostavljanju međunarodnog saobraćaja doneta je samo nekoliko sati pošto je Evrokontrol, Evropsko udruženje za kontrolu letenja, objavio da je nebo nad Jugoslavijom, koje je od početka napada NATO na SRJ bilo zatvoreno za avio saobraćaj, ponovo otvoreno. Nakon leta za Moskvu JAT od 29. juna najavljuje obnavljanje saobraćaja i za Larnaku, od 1. jula za Prag, od 8. jula za Tunis, od 9. jula za Peking, i po dobijanju potrebnih dozvola za Cirih.

Avioni "Aeroflota" od petka poleću iz Moskve za Beograd jer je ruska nacionalna vazduhoplovna kompanija dobila sve potrebne dozvole za letove u SRJ, rekli su za naš list službenici ruskog avio prevoznika. "Aeroflot" planira pet letova nedeljno na liniji Moskva -Beograd. Cena povratne karte je između 220 i 290 dolara.

Švajcarska vlada još nije razmatrala uspostavljanje vazdušnog saobraćaja sa Jugoslavijom pa je prvi let "Svisera" za Beograd, planiran za petak, odložen za 29. jun - saopštio je za "Glas" Vladimir Živković, zamenik direktora "Svisera" za Jugoslaviju.

"Sviser" planira šest letova nedeljno za Jugoslaviju, a cena povratne karte na liniji Cirih - Beograd 350 dolara.

Z. G.Peti internacionalni festival alternativnog i novog teatra INFANT 99

Umetnički dokumenti zlog vremena

Inscenacijom LJubomira Vučinića "Letila mraka - rasprskavanje svetla" u četvrtak je u novosadskoj Katoličkoj porti otvoren INFANT 99, Peti internacionalni festival alternativnog i novog teatra.

Publici će premijerno biti predstavljeno deset, namenski realizovanih, ostvarenja. Reč je o pet predstava i pet pozorišnih instalacija autora koji su već dugo vremena stub naše pozorišne alternative.

Sem pomenutog Vučinića, videćemo projekte: "Under the Sky - Ispod neba" Borisa Čakširana i Vedrana Vučića, "Soba moje majke" Ivane Vujić, "Dokumenti vremena" DAH-teatra, "SFRJ" Saše Stojanovića, "Memoru Bodž: Glasam za mir" Andreja Aćina, "Kulu anđela" Andreja Tišme, "To beše duša, rudnik čudesan" Plavog pozorišta i "Priča za čitanke (Kako preživeti - a naročito s drugim)" Milana Pletla.

Predstave i performansi će se igrati i na porušenom Varadinskom mostu, gimnazijskoj učionici, Muzeju Vojvodine...

INFANT 99 će imati i goste iz sveta. Biće to gruzijsko pozorište Basement, s predstavama "Opera za tri groša" i "Košmar za dvoje" i grčki OMMA studio, koji će izvesti "Romea i Juliju".

R. KupresMilosav Tešić, osmi dobitnik nagrade "Prosvetinog" sajma knjiga

Nesvesno sam postao ulični čitalac

- Kad sam negde prvih ratnih dana ugledao u Knez Mihailovoj ulici tezge prepune knjiga, zapitao sam se, prilično začuđen, kome li je sada, dok nam svirepi i suludi agresor ruši zemlju i ubija ljude, stalo do kupovanja knjiga i uopšte bilo kakvog čitanja. Moje iznenađenje bilo je još veće kad sam video prolaznike kako se čičkaju oko tezgi, prelistavaju knjige, neki čak i kupuju. Polako sam se navikao na dugačku uličnu knjižaru, postajući nesvesno ulični čitalac mnoštva naslova, a samog sam sebe iznenadio i to prijatno, kad sam kupio nekoliko knjiga. Kažem "iznenadio", jer knjige poslednjih godina retko kupujem - obično ih dobijam na poklon i tako donekle zadovoljim čitalačku potrebu. Dakle, pridružio sam se i ja onome što mi je u početku izgledalo besmisleno - rekao je Milosav Tešić, osmi dobitnik nagrade "Prosvetinog" sajma knjiga u četvrtak ispred knjižare "Geca Kon". Priznanje mu je uručeno za knjigu "Krug račanski, Dunavom".

D.T.
Foto: P. VujanićPredrag Mijatović i Gabrijel Batistuta za napad Fiorentine na šampionsku titulu

Renesansa u Firenci

Predrag Mijatović je prelomio, a menadžer FIFA Zoran Vekić dogovorio da naredne četiri godine sjajni napadač obuče dres Fiorentine. Ukupan transfer iznosi 45 miliona maraka, a već u petak u Rimu Peđa će proći kroz neophodne lekarske preglede.

Tako Real, posrnuli kralj sa "Santjago Bernabeua", gubi igrača koji je obeležio minule tri godine i doneo Madriđanima toliko očekivani trofej u Ligi šampiona.

Razgovaramo sa Zoranom Vekićem, koji je predstavljao Peđu u pregovorima sa Realom i Fiorentinom.
Dileme više nema, Peđa je igrač Fiorentine. Ugovor će trajati četiri, a ne tri godine... Uspeli smo da izbalansiramo 12 meseci više, iako naš internacionalac ima 30 godina. Ali, kako se radi o jednom od najboljih fudbalera sveta, direktor Antonjoni i generalni sekretar Luna, koji su vodili pregovore, prvo su malo klimali glavama, a onda pružili ruku.

Četiri godine za 45 miliona maraka?
- To je ukupan transfer.

Realu ide 18 miliona maraka?
- Tako piše u novinama, toliko je Real tražio, ali zbog specifičnih okolnosti o kojima ne bih razglabao i obeštećenje smo smanjili - otkriva male tajne Vekić.

Dakle, predstoji samo realizacija dogovorenog?
- Upravo tako, jedini mali, nazovimo problem, je što tražimo da 50 odsto transfera bude u dolarima. Ali, dogovorićemo se i to, uostalom, pričamo sa ozbiljnim ljudima.

Vitorio Čeki Gori, filmski i TV magnat, tako je ostvario životnu želju da u špicu napada igraju Gabrijel Batistuta i Predrag Mijatović. A, još ako na stadion "Artemio Franki" stigne i Enriko Kijeza...

J. SekulićPrvi krug takmičenja na EP u Francuskoj samo reprezentacija Jugoslavije završila stopostotnim učinkom

Začin za drugi čin

Dva dana pauze plavi će iskoristiti da se bolje uigraju pred mečeve sa Slovenijom, Španijom i Rusijom

Jugoslovenska košarkaška reprezentacija već je na samom početku 31. šampionata Evrope nagovestila da želi da zadrži vladarsku krunu Starog kontinenta. Učinak stopostotan, na tri utakmice tri pobede, uz koš količnik za strahopoštovanje: 227:181.

Sigurni trijumfi pored brojnih povreda, ostvareni sa samo osmoricom zdarvih košarkaša, i nikad minimalnije pripreme, obavljene u izganstvu, dokaz su kvaliteta, briljantnih individualnih i kolektivnih mogućnosti našeg nacionalnog tima...

- Ispred nas je druga faza takmičenja u kojoj moramo obezbediti dobru poziciju za četvrtfinale. Očekuju nas kvalitetne selekcije Slovenije, Španije i Rusije koje su u međusobnim utakmicama pokazale da mogu mnogo da pruže. Moramo poboljšati odbranu. Nismo igrali dovoljno agresivno. Samo u drugom poluvremenu protiv Francuza smo odigrali kvalitetno u defanzivi. Razlog za nezadovoljstvo je i napad koji je bio nedopustivo spor. Kontranapad nismo mogli da razvijamo i da tako materijalizujemo dobar skok. Dvodnevnu pauzu ćemo iskoristiti da dodatno uigramo tim, da se rekovalescenti potpuno uključe u rad - komentariše Željko Obradović.

Da li ste obavili "skauting" naših narednih protivnika?
- Za snimanje igre narednih protivnika zadužen je Darko Ruso. Pred utakmicu nas dvojca pogledamo snimak utakmice naših rivala, a onda još jednom natenane sa igračima snimimo prednosti i mane. Još nismo videli samo Slovence - kaže trener plavih.

B. J.


Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind

 

E-mail: glas_javnosti@abc.co.yu

 


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange