GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Sreda 23. jun 1999.
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8,
Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Updated:
23/06/99 00:00 (GMT +01:00)

Najnovije vesti...

Video galerijaVideo galerija

English

Francais

Deutsch

Italiano


Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar

Tražimo saradnike...


Novo: Audio arhiva „Glasa javnosti”Priprema izbeglčkog naselja

Nastavlja se povratak Srba i Crnogoraca u južnu pokrajinu

U utorak ka Kosovu krenulo oko 600 raseljenih

KURŠUMLIJA, LESKOVAC - Nova kolona raseljenih koji su privremeno utočište našli u selima i gradovima Topličkog okruga u utorak je nastavila put ka svojim ognjištima. S punkta u Rudaru kod Kuršumlije organizovano je krenula još jedna grupa povratnika. Iz Leskovca je u utorak ka Kosmetu krenulo 13 Srba.

VELIKA PLANA - Autoputem od Velike Plane, u utorak je put Kosova krenula kolona od 137 raseljenih koji su bili smešteni na području opština Smederevo, Smederevska Palanka i Velika Plana. U Pretpostavlja se da je na području Podunavskog okruga oko 3.000 registrovanih raseljenih lica.

VRBAS - U Vrbasu je, prema informacijama opštinskog Crvenog krsta, prijavljeno tridesetak izbeglica s Kosmeta, uglavnom iz Prištine i Uroševca.

NIŠ - Iz Niša je u utorak prema Kosovu krenula kolona od četiri autobusa i desetak automobila s više od 150 izbeglica.

S područja Nišavskog okruga prethodnih dana se u južnu pokrajinu vratilo blizu 2.000 raseljenih. U prihvatnim centrima na području ovog okruga ima još oko 300 raseljenih.

KRUŠEVAC - Iz Moravičkog okruga ka Kosovu i Metohiji su krenula 133 povratnika, dok su dva autobusa, nekoliko automobila i traktora krenuli u utorak iz Kruševca put Kosmeta. Za poslednja tri dana na svoja ognjišta na Kosmetu vratilo se oko 1.350 raseljenih.

 

Povratak u Peć

PODGORICA - Iz Berana prema Peći u utorak je krenula treća grupa Srba i Crnogoraca koji su privremeno utočište potražili u Crnoj Gori. Kolonu od 11 automobila prate pripadnici crnogorske policije do graničnog prelaza Kula, odakle će u pratnji pripadnika Kfora krenuti ka Peći.

KRAGUJEVAC - Po treći put, u ranim jutarnjim satima, u utorak je krenuo konvoj raseljenih Srba i Crnogoraca iz Kragujevca prema Kosovu i Metohiji. Kragujevac je trenutno najveće privremeno utočište za izbegle s Kosmeta, a procenjuje se da ih ima oko 6.000.

Bračni par Grahovac odlučio je da se vrati na Kosovo kako bi se uverio u bezbedan povratak. Optužujući vlast za tragičnu sudbinu ljudi na Kosovu, Grahovac je rekao: "Ovde u Srbiji nema života za nas. Beda ste vi, mi smo dole bogataši za vas. Ne želim milostinju, želim svojoj kući i svom poslu. Samo da nas političari ostave na miru i da nam dozvole da normalno živimo. Ne interesuje me ko će da vlada. Vidite dokle smo došli.

Stariji bračni par iz Prištine takođe je odlučio da svojim automobilom krene put Kosova. - Vraćam se u svoj stan jer mi je tamo sve ostalo. Više se ne bojim jer sam videla šta je život izbeglice, ne želim tako da živim - kaže ova žena kroz plač.

SVRLJIG - U utorak je u Svrljig doputovalo oko 30 izbeglica s Kosova koji su tamo izbegli s područja Hrvatske. Ova lica smeštena su u svrljiškom hotelu, a očekuje se dolazak još oko 20 raseljenih.Uhapšene palikuće u selu Graće

KFOR teško izlazi na kraj s nasilnicima i pljačkašima iz "OVK"

Teroristima treba haos

Militantne Albance razbesneo povratak Srba, na kojem insistira i međunarodna zajednica

PRIŠTINA - Posle dolaska Hašima Tačija, predstavnika tzv. OVK u Prištinu, bezbedonosno stanje na Kosovu i Metohiji u utorak se naglo pogoršalo. Iz pravca Albanije i Makedonije neprestano pristižu kolone, a po kosmetskim gradovima zavladala je prava anarhija.

Samo je na putevima koliko-toliko bezbedno, jer snage KFOR non-stop patroliraju, a helikopteri nadgledaju teren. Na prilazu prema Prištini, na prevozu Veternik, postavili su i kontrolni punkt na kojem zaustavljaju uglavnom vozila iz susednih zemalja, prvenstveno iz Albanije.

Prištinski centar za mir i toleranciju saopštio je da gradom haraju nasilje i pljačka. Saopštena su i imena nađenih i izmasakriranih Srba, koji su 16. juna oteti u Obiliću. Njihovi leševi pronađeni su u selu Mazgit. To su: Slobodan Pavlović (1952), njegov sin Nenad (1985), Dimitrije Milenković i njegov sin Aleksandar, Moma Dimić i Dejan Prokić.

Ovom centru je radio-vezom javljeno da su predsedniku Izvršnog veća SO Podujevo, Srbislavu Biserčiću, navodno zaklani roditelji, ali ovu informaciju za sada niko nije potvrdio.

U prostorijama Gradskog vodovoda "Batlava" otet je Krunoslav Jojanović. Na Vranjevcu je zapaljen stan otetom Branku Đukiću. Školi "Zejnel Hajdini" u Vranjevcu javljeno je da su oteta i kidnapovana lica koja se drže kao taoci. U Orloviću, nadomak Prištine, prema Obiliću, zapaljeno je i pet preostalih srpskih kuća čiji su stanari proterani.

Posle naselja u Prištini, počela je i pljačka srpskih stanova u Univerzitetskom naselju. Na Sunčanom bregu izbačene su preostale srpske porodice kojima je KFOR prethodno oduzeo oružje. Albanci su u utorak upali u Arheološki institut i istakli albansku zastavu. U Utorak ujutro, masovno su upali i u prištinski Dom zdravlja, Hitnu pomoć, Pokrajinsko narodno pozorište, a u okruženju napadača našli su se i druga ovdašnja preduzeća i institucije kao što su farma "Panorama", RTV Priština, "Batlava", "Grading" i drugi.

Anarhija je posebno zahvatila podujevsku opštinu. Tamo je "OVK" upala u zgradu Skupštine opštine i formirala "samoupravu", postavivši na funkciju svoje čelnike. U ovoj opštini, inače, posle odlaska VJ i policije, više nema Srba.

Albanci su u utorak za svog direktora prištinskog Doma zdravlja ustoličili doktora iz egzila Bujara Bukošija, bivšeg premijera Rugovine "Republike Kosovo" u inostranstvu.

Snage KFOR oslobodile su tridesetak srpskih stanova koje su prethodno zaposeli Albanci, ali se sada od vlasnika traži podnošenje zahteva i rešenje na uvid KFOR.

U Prištini je preksinoć ubijen Nebojša Kovačević, a kidnapovani su Mileta i njegova kćerka Jovana. Veljko Spasić je svoju suprugu prebacio u Kraljevo, a po povratku u Prištinu javio se telefonom, kad mu se izgubio svaki trag. U Peći su kidnapovani Miodrag Škembarević i Miloš Jevrić. U Suvoj Reci su oteti Dragoljub Bojić i Zoran Marković. Četvorica staraca Simića, Živorad, Živko, Trajan i Dimitrije iskasapljeni su u selu Slivovo nedaleko od Novog Brda. U ovom selu su pre dva dana teroristi napali Srbe, zauzeli njihove kuće, a stanovnici se uputili prema Vranju.

U Kosovskoj Kamenici, u selu Strezovce, ubijeni su Blagoje i Dobrinka Stanković. U Uroševcu su iz kolone Srba oteti i odvedeni u nepoznatom pravcu, Ljubinka i Miodrag Tasić.

Radojica Barjaktarević 

Neka sanjaju

General Džekson tražio je da se "OVK" brže razoružava, ali je Medlin Olbrajt tražila ustupke za ovu organizaciju, zbog svojevremenog prihvatanja sporazuma iz Rambujea, piše londonski "Gardijan". "Fajnenšel tajms" ističe da je Hašim Tači jasno stavio do znanja da "OVK" nije odustala od nezavisnsti. List navodi i reči Džejmsa Rubina, koji je u Prištini rekao: "SAD ne podržavaju nezavisnost Kosova i Tači to zna, ali nismo ovde da bilo kome oduzimamo njegove snove".

Majkl Džekson besan na "OVK" i Albance

Sve će upropastiti

LONDON - Komandant KFOR britanski general Majkl Džekson izjavio je u ponedeljak uveče da se sve veći broj Srba vraća na Kosovo. U intervjuu za Bi-Bi-Si on je procenio da se oko jedna trećina Srba iselila kad su se povlačile snage bezbednosti.

- Tokom protekla dva-tri dana sve je veći broj oni koji se vraćaju, što me ohrabruje - rekao je general Džekson.

Džekson je zatražio od kosovskih Albanaca da se ne svete Srbima koristeći svoje metode kao što su požari i pljačkanje kuća, naglašavajući da je to "sramno ponašanje".

- Besan sam kad vidim kosovske Albance, kao i neke izolovane grupe "OVK" koji se ponašaju malo drugačije od protivnika - objasnio je on. - Oni će sve upropastiti, a to bi bilo šteta.Ranjeni Jovanović

Teroristički napad u centru Prištine

Ranjen radnik "Elektrokosmeta"

PRIŠTINA - Radnik "Elektrokosmeta" Božidar Jovanović ranjen je u utorak pre podne, s četiri metka, u blizini srednje škole "Dževdet Doda" u centru Prištine.

Očevici kažu da su oko 11,30 sati videli dvojicu civila kako pucaju iz pištolja. Jovanović je ranjen s dva metka u ruku, jedan ga je pogodio u nogu, a jedan u grudni koš.

Dvojica civila koji su, prema navodima očevidaca, pucali na Jovanovića, zadenuli su pištolje za pojase i uputili se u centar Prištine. Pripadnici Kfora su na mesto događaja izašli nakon što su ta dvojica civila otišla i nakon što su do ranjenog kolege dotrčali radnici "Elektrokosmeta".Jovanovića su kolege prebacile u prištinsku bolnicu.

Radnici "Elektrokosmeta" kažu da su zaprepašaćeni odnosom Kfora, jer je jedan njihov tenk stajao na oko 150 metara od mesta napada na Jovanovića a nisu, kako kažu, ništa preduzeli. Posle napada, Kfor je u centru Prištine počeo da zaustavlja civile i da ih pretresa.Obelodanjen uzrok pogibije dvojice Britanaca

Uklanjali kasetne mine

LONDON - Dvojica britanskih vojnika u sastavu Kfora, koji su u ponedeljak poginuli na Kosovu od eksplozije, radili su na uklanjanju skladišta kasetnih bombi NATO - izjavio je predstavnik humanitarne organizacije protiv mina "Halo Trast" Gaj Viloubaj.

- Dva civila takođe su poginula tokom operacije deminiranja jedne škole - rekao je jedan portparol mirovnih snaga na Kosovu. Dvojica Britanaca su prvi pripadnici Kfora koji su poginuli na Kosovu.Premijer Mirko Marjanović u Surdulici

Obnovićemo sve što je porušeno

SURDULICA - Predsednik Vlade Srbije Mirko Marjanović proglasio je u utorak početak izgradnje Sanatorijuma za plućne bolesti i tuberkulozu, oštećenom u NATO agresiji na našu zemlju, kao i obnove svih srušenih objekata u Surdulici.

"Obnovićemo sve što je porušeno i idemo dalje", rekao je Marjanović ispred Sanatorijuma u Surdulici mnogobrojnim građanima i dodao da veruje da će oni koji su bili heroji u odbrani zemlje biti i heroji u obnovi.

Marjanović je otkrio spomen ploču na kojoj piše: "Obnova zemlje od posledica rušilačke agresije NATO alijanse".Za obnovu razorenih gradova u SRJ

Novac selektivno

LONDON - Predsednik DS Zoran Đinđić rekao je u utorak, posle razgovora sa šefom britanske diplomatije Robinom Kukom u Londonu, da svet ne bi trebalo da izoluje Srbiju ne dajući joj pomoć za obnovu.

Đinđić je rekao da se u razgovoru s Kukom založio i za podršku nezavisnim medijima i demokratskoj opoziciji u Srbiji. On je rekao da je tražio pomoć za obnovu gradova u kojima je na vlasti opozicija i da je stekao utisak da je Kuk spreman da podrži njegov predlog.

- Opozicija je na vlasti u 30 gradova. Ti gradovi su sada razoreni, bez grejanja, struje i mostova. Podrška tim gradovima ne znači podršku jugoslovenskom predsedniku.Privrednici smatraju da domaće banke ne mogu da podrže obnovu zemlje

Sa ratnim uredbama ništa od obnove

BEOGRAD - Jugoslovenskoj industriji je za obnovu proizvodnje i za potrebe obnove potreban kredit od 500 miliona maraka, izjavio je u utorak sekretar Udruženja za industriju Privredne komore Jugoslavije Ljubivoje Todorović.

Predstavnici preduzeća su ocenili da domaće banke nisu u stanju da "podrže obnovu zemlje" i istakli da bi u tom procesu privredi dobro došla podrška javnih preduzeća.

Oni su ocenili da od obnove neće biti ništa ukoliko ostanu uredbe koje su važile u vreme ratnog stanja i zatražili njihovo ukidanje.Novo upozorenje Jugoslaviji iz Luksemburga

Bez trgovinskih olakšica EU

Luksemburg - Šefovi diplomatija Evropske unije saopštili su u utorak u Luksemburgu da SRJ, zbog neispunjavanja uslova unutrašnje demokratizacije, i dalje ne može dobiti povlastice za izvoz proizvoda na tržište evropske petnaestorice, niti uživati pomoć iz evropskog programa PHARE.Đukanović i Klinton najviše pažnje posvetili Kosovu

Za punu zaštitu Srba i Crnogoraca

PODGORICA - Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da je u razgovoru s američkim predsednikom Bilom Klintonom najviše pažnje bilo posvećeno Kosovu i sanaciji teške kosovske krize.

 

SAD će pomoći

Američki predsednik je, prema rečima Đukanovića, izrazio puno poštovanje za ono što je Crna Gora učinila na očuvanju stabilnosti u SRJ i regionu, kao i njenom zalaganju da se svi problemi rešavaju na demokratski način. Klinton je rekao da će SAD stimulisati korporacije i banke da ulažu kapital u Crnu Goru i izrazio želju da ta zemlja svojim uticajem obezbedi finansijsku podršku sveta za ekonomski razvoj Crne Gore.

- Izrazili smo zadovoljstvo zbog usvajanja Rezolucije Saveta bezbednosti i naglasili punu podršku uspešnoj implementaciji mirovnog plana za Kosovo - rekao je Đukanović.

Đukanović i Klinton razgovarali su u ponedeljak uveče u Sloveniji na Brdu kod Kranja. Crnogorski predsednik je istakao punu spremnost Crne Gore da pruži logističku podršku snagama koje će obezbeđivati trajnu stabilnost na Kosovu i u SRJ.

- Takođe sam izrazio očekivanje da će zvaničnici SAD uložiti autoritet da snage Kfora na Kosovu obezbede punu zaštitu za stanovništvo, posebno Srbe i Crnogorce koji su, na žalost, ovih dana veoma izloženi opasnostima od revanšizma naoružanih albanskih ekstremista - rekao je Đukanović.Posle Slovenije, predsednik SAD doputovao u zvaničnu posetu Makedoniji

Skopljanci nisu videli Klintona

SKOPLJE - Predsednik SAD Bil Klinton stigao je u utorak u podne u prvu šestočasovnu zvaničnu posetu Makedoniji. On je s porodicom iz Slovenije doputovao vojnim avionom u pratnji tri helikoptera "apača", javljaju agencije.

"Makedonska zora" preti

"Makedonska zora", koja je u utorak preuzela odgovornost za prošlonedeljno dizanje u vazduh dva vozila NATO u Skoplju, zapretila je u anonimnom telefonskom pozivu da "slične akcije sprema i za Klintona u Makedoniji".

Na skopskom aerodromu su ga dočekali makedonski predsednik i premijer Kiro Gligorov i Ljupčo Georgijevski, te šef diplomatije Aleksandar Dimitrov i načelnik štaba armije Trajče Krstevski. Građanima Skoplja bilo je onemogućeno da ga vide jer su ulice bile potpuno blokirane jakim snagama domaće policije i obezbeđenjem dovedenim iz Amerike.

Klinton je razgovarao s Gligorovim i Georgijevskim u parlamentu, a potom i s predsednikom Albanije Redžepom Mejdanijem i premijerom Pandelijem Majkom, koji su doputovali iz Tirane, jer Klinton iz bezbednosnih razloga nije tamo želeo da putuje.

Glavni razlog posete bio je dvočasovni obilazak izbegličkog kampa "Stenkovac", u kojem su smešteni kosovski Albanci. On se tom prilikom obratio izbeglicama i uputio apel kosovskim Albancima i pripadnicima takozvane "OVK" da se uzdrže od odmazde i represije nad Srbima.Upozorenje lidera severnoirskih protestanata

Oslobođen atentator

Pripadnik IRA Patrik Megi, osuđen zbog pokušaja ubistva bivše britanske premijerke Margaret Tačer 1984. godine, u utorak je, posle 14 godina, pušten iz zatvora u sklopu sprovođenja mirovnog plana za Severnu Irsku.

Bler gubi poverenje

LONDON - Lider protestanata u Severnoj Irskoj Dejvid Trimbl upozorio je britanskog premijera Tonija Blera da ljudi u toj pokrajini gube poverenje u njega.

U članku koji objavljuje "Tajms", Trimbl je zatražio od Blera da, u želji da ponovo pokrene blokirani mirovni proces u Severnoj Irskoj, ne popusti pred gerilskim grupama. On je jasno stavio na znanje da u predviđenim izvršnim vlastima u pokrajini neće sedeti zajedno sa predstavnicima Šin Fejna, političkog krila Irske republikanske armije (IRA), ako ona ne preda oružje.

Bler je odredio 30. jun kao krajnji rok političarima u Severnoj Irskoj za rešavanje spora oko razoružanja gerilaca, koji je paralisao mirovni proces.

"Ljudi u Severnoj Irskoj, koji su mu prošle godine verovali, sada počinju da gube poverenje (u njega)", rekao je Trimbl, koji je izabran za prvog ministra novoformirane vlade Severne Irske.Hoće li nas ove godine zadesiti civilizacijska kataklizma po Nostradamusovom predskazanju (3)

Nemačke ima da nema!

Na dalekim karipskim ostrvima hotelijeri, javljaju agencije, prosto ne mogu da se odbrane od gostiju koji bi da se "sunčaju" baš tog 11. avgusta. Bogati Francuzi, Nemci, Britanci, Šveđani ne žale eto para da bi se tog letnjeg dana našli što dalje od kontraverzne stare Evrope.

"Uživajte dok još možete, ostalo Vam je još samo 50 dana", glasi reklamni slogan ekskluzivnog pariskog kafea. Dovitljivi kafedžija tako u marketinške svrhe vešto koristi brojna tumačenja Nostradamusovih kvaterni po kojima će Pariz 11. avgusta ove godine biti potpuno uništen u "velikoj vatrenoj eksploziji". Taj dan, tvrdi d' Fonbrin, najpriznatiji svetski tumač Nostradamusa, označiće početak planetarne kataklizme u kojoj će umreti više od trista miliona ljudi.

Na drugom kraju planete, na dalekim karipskim ostrvima hotelijeri, javljaju agencije, prosto ne mogu da se odbrane od gostiju koji bi da se "sunčaju" baš tog 11. avgusta. Bogati Francuzi, Nemci, Britanci, Šveđani ne žale eto para da bi se tog letnjeg dana našli što dalje od kontraverzne stare Evrope.

 

Nostradamus sahranjen uspravno

Trećeg jula 1566. godine, dva dana nakon što je umro (prethodno prorekavši i svoju smrt) Nostradamusa su njegovi učenici sahranili uspravno "kako ga njegovi neprijatelji ne bi gazili ni posle smrti" na groblju u Saloni.

I dok Fonbrin, Pako Raban i društvo na sav glas trube za uzbunu američki profesor istorije dr Kotard smatra da nema previše razloga za paniku. Kraj milenijuma uvek je iznova podsticao iracionalni strah kod običnih ljudi, objašnjava Kotard. On podseća novinare na tužnu sudbinu bogatog industrijalca Džona Stenviča iz San Franciska koji je daleke 1899. godine rasprodao svu imovinu, novac podelio sirotištima i sa porodicom otišao u šume severne Kalifornije sve u ubeđenju da će prvog dana 1900. godine nastati "smak sveta". Pošto do kataklizme ipak nije došlo nesrećnom Stenviču nije preostalo mnogo izbora. Očajan i osramoćen obesio se već 2. januara "kataklizmične" 1900. godine.

Ovdašnji proroci, vidovnjaci i tumači sudbine ne žive, kako bi se možda očekivalo, u samrtnom strahu od nastupajuće svetske kataklizme.
Lav Geršman, "najveći svetski beli mag", Rus na privremenom radu u Beogradu kaže: - Tačno je. Veoma negativna energija stiže na Zemlju 11. avgusta. Najgori aspekt u proteklih tri hiljade godina. Ne vidim tačno koja će država biti najviše pogođena, ali narodu će se, sasvim sigurno, nešto strašno loše desiti...

Geršman upozorava jugoslovenske političke lidere da u narednom periodu "vuku pametne poteze" jer će u suprotnom Srbiju pogoditi velika nesreća. Nezavisno od naših unutrašnjih političkih prilika Geršman je ubeđen u neizbežnost Trećeg svetskog rata koji će početi čim se donekle smire tenzije na Balkanu. Ratovaće NATO protiv Rusije, Indije i Kine. Posle svega najgore će, tvrdi Geršman, proći Italija i Francuska, Nemačka će se pocepati na pokrajine, a Britanije će biti podeljena na četiri nezavisne države…

"Krunisana kraljica među prorocima" Kleopatra tvrdi da nam se svima "piše šareno". Ona je ubeđena u istinitost Nostradamusovih predskazanja i tvrdi:
- Najviše će stradati zemlje koje su učestvolave u agresiji na Jugoslaviju. Teško Francuskoj!
Baba Vuka, narodna proročica iz istočne Srbije predviđa "mlogo nesreće" širom sveta.
- Do kraja godinu Nemačke ima da nema, a nesreća će bude i u Engleskoj, Ameriki, Francuski... - ubeđuje baba Vuka svoje poklonike pritom naglašavajući da će najveću "bedu" na vrat da navuku komšije Makedonci.

Karpatska proročica Marina "vidi" veliku svetlost nad pravoslavnim nebom". Svetlost koja će, po njoj, označiti "konačnu pobedu". Marina je ubeđena da će još I da će atentatori ubiti Klintona pre kraja njegovog predsedničkog mandata.

I tako kad bi nastavili da nižemo unedogled po principu "sto proroka sto proročanstava" sam Bog zna dokle bi na kraju stigli. Jedno je, međutim, sasvim izvesno - kraj ove naše zlosrećne civilizacije slavni prorok Nostradamus je prorekao za 3797. godinu. A do tada ko preživi ove usputne stanice na putu ka sveopštoj kataklizmi - pričaće će.

D. J. V."Veliko prisluškivanje" interneta

Ne plaši se svaki haker policije. Neki rade po nalogu države, uživaju penziono osiguranje i imaju izgleda za dobru karijeru. Obaveštajne službe sve više otkrivaju internet kao izvor informacija, pri tom se težište ne stavlja samo na vojne, već i na ekonomske ciljeve. Obaveštajne službe na istoku i zapadu moraju naime da opravdaju svoje postojanje posle pada gvozdane zavese.

Do nedavno je zataškavano postojanje profesionalnih sakupljača informacija, dok prošle godine jedan izveštaj upućen Evropskom parlamentu nije skinuo veo tajne sa ove teme. Autori su otvoreno stavili do znanja da se sve što građani Evrope pošalju putem telefona, faksa ili elektronske pošte bez izuzetka skuplja u informativnim filterima s one strane Atlantika. U tome glavnu ulogu igra globalna mreža za izviđanje pod kontrolom SAD pod imenom "Ešelon".

Iz deset baza, sistem crpi sve što stanovnici naše planete iznose u komunikaciji. Službe su naročito zainteresovane za sve informacije koje putem elektronske pošte i interneta idu s jednog kraja sveta na drugi.U Evropi je, barem u početku kada nije bilo nacionalnih provajdera, sva pošta išla isključivo preko SAD. A i danas sve velike mreže imaju ugovore o razmeni informacija sa internet-maticom s one strane Atlantika.

Jedna od važnih tačaka za crpljenje informacija je baza Menvit hil u britanskoj grofoviji Jorkšir. Ovde se protežu transatlantski kablovi od staklenih vlakana, preko kojih se najveći deo globalnog informativnog saobraćaja iz Amerike, Afrike i Azije sliva u evropski telekomunikacioni sistem. Ovo mesto se od drugog svetskog rata smatra jednom od najvažnijih baza elektronskog izviđanja specijalizovane američke tajne službe NSA (Agencije za nacionalnu bezbednost). I centralni internet-čvor kod Vašingtona smatra se bazom NSA.

Ali ni elektronski impulsi koji ne izlaze van granica zemlje nisu bezbedni. U zemljama gde NSA nema direktnu mogućnost špijuniranja telefonske mreže, niskoleteći špijunski sateliti se "kače" na takozvane radio-navigacijske trase, kojima se premošćuju velike udaljenosti u telekomunikaciji. Naime, mali deo snage neminovo prodire na nebo, što je dovoljno da snabde informacijama statelit na 600 kilometara visine. Najveći informatički špijuni nose oznake "Trampet" i raspolažu kružnom antenom prečnika 100 metara, koja je sklopljena pri poletanju. Nije poznato koliko su ovi sistemi osetljivi. Stanice za hvatanje satelitskih signala razbacane su po celom svetu.

Zapravo je obaveštajna mreža trebalo da služi samo u političke i vojne ciljeve. Međutim, posle nekoliko sumnjivih incidenata kao što su propali poslovi u vrednosti od nekoliko milijardi dolara i neobjašnjiva dobra obaveštenost američke strane na pregovorima sa EU o novom trgovinskom sporazumu GATT, evropski političari su sve uvereniji da Ešelon odavno služi i za njihovo špijuniranje.Na kraju pozorišne sezone "Poslednji pečat" Ateljea 212

U oktobru s "Parovima"

Komad po tekstu Gorana Markovića, u režiji Alise Stojanović otvoriće "Post festum 2000"

Ova sada već završena pozorišna sezona, koju smo najavljujući naslovili "Poslednji pečat", dobila je dalekosežniji značaj nego što smo mogli da predvidimo. Pored premijera, nju je obeležilo ratno stanje i dolazak neke nove publike od 24. marta - rekao je Svetozar Cvetković, upravnik Ateljea 212. On je dodao da će se besplatne karte deliti do kraja sezone koju će, već tradicionalno, zatvoriti 2. jula "Korešpondencija".

Nova pozorišna sezona "Post festum 2000", počinje u oktobru premijerom predstave "Parovi" po tekstu Gorana Markovića i u režiji Alise Stojanović.

- Počeli samo sa probama pre dve nedelje. U komadu se pojavljuje devet sredovečnih likova, dakle, moja generacija sa klimakteričnim problemima, koji postaju etički i filozofski. Po žanru, "Parovi" pripadaju komediji. Sve se odvija na jednom mestu, u jednom danu, priča se "valja" u parovima. NJihov zbir daće sliku mog duševnog stanja jer je tekst ispovednog karaktera i svi likovi dele moj problem. Radnja se odvija 23. marta 1999. godine, što možda nije od suštinske važnosti, ali na poseban način osvetljava priču, kaže Goran Marković.

D. TasićŽeljko Hubač, dramski pisac na Sterijinom pozorju

Otimač Julujane K.

Dobitna kombinacija: provereni reditelj, poznati glumci, mrtav pisac. Režirati sopstveni tekst znači biti nekritičan

Već godinama selektori Sterijnog pozorja nisu u mogućnosti da sastave repertoar isključivo od predstava nastalih prema savremenim dramskim tekstovima, pošto se teatri sve češće opredeljuju za zicer kombinaciju - provereni reditelj, poznati glumci i mrtav pisac.

Piscima ne vredi samo da se žale, već se moraju organizovati, insistirati da se njihovi tekstovi objavljuju, kao i uticati da uprave naših teatara shvate kako pozorište pre svega počiva na dramskom piscu, a tek onda na reditelju i glumcima- kaže za "Glas" Željko Hubač, čiju je komediju "Otmica i vaznesenje Julijane K" u režiji LJuboslava Majere na Pozorju izvelo Kruševačko pozorište.

- Naravno i pozorišta treba shvatiti, jer uslovljena određenom ekonomskom logikom jednostavno ne mogu preterano rizikovati. Kompromis se mora potražiti u nekoj vrsti doniranja pozorišta.

Dramski pisci kao reditelji?
- Postoje dramski pisci koji se usuđuju da režiraju svoje drame i mahom to ispadne problematično. To ne znači da oni nemaju talenta za režiju, ali režirati sopstveni tekst znači biti subjektivan i nekritičan. Meni tako nešto ne pada na pamet, već i zbog toga što još o režiji malo znam. A i ukoliko bih se ikada i bavio režijom, to bih uradio na nekom tuđem tekstu, nikako na svom

E. N. L.Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind

 

E-mail: glas_javnosti@abc.co.yu

 


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange