GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Utorak 22. jun 1999.
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8,
Beograd, Jugoslavija

 NAJNOVIJE VESTI

Updated:
22/06/99 00:38 (GMT +01:00)
Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
SINA
Glas nedelje
Srpsko nasledje
Uskoro stižu nove vesti ...


Američki ministar odbrane u ponedeljak saopštio

Vraća se 300 aviona

VAŠINGTON - Američki ministar odbrane Vilijem Koen saopštio je u ponedeljak da je naredio povratak u baze u SAD i Evropi 300 američkih borbenih aviona koji su učestvovali u bombardovanju Jugoslavije.

Kako javlja Rojters, tačan redosled povlačenja odrediće komandant snaga NATO general Vesli Klark.

"General Klark i njegov štab odlučiće o redosledu povlačenja, ali neki avioni i posade, uključujući više rezervista, mogli bi početi da se vraćaju već u utorak", rekao je Koen.

Amerikanci su u 78 dana vazdušne agresije na Jugoslaviju učestvovali sa 700 aviona, a više od 300 aviona koji su učestvovali u agresiji došlo je iz drugih zemalja Alijanse.

Koen je rekao da je njihova misija završena i da je NATO na Kosovu na pragu ostvarenja svih svojih ciljeva.Otvorena saobraćajnica Beograd-Podgorica

BEOGRAD (Beta) - Saobraćaj na magistralnom putu Beograd-Podgorica, ponovo je uspostavljen izgradnjom zaobilaznice kod hidroelektrane u Kokinom Brodu, javila je u ponedeljak uveče RTS. Kretanje je dozvoljeno za sva vozila čija nosivost ne prelazi 15 tona, dok se kamioni veće nosivosti upućuju ka Sjenici.

Saobraćaj na tom putu je obustavljen nakon što je u agresiji NATO srušen užički most u Kokinom Brodu.U ponedeljak oko 22.15 na Obilićevom vencu

Ubijen mladić

BEOGRAD - Nepoznati mladić ubijen je u ponedeljak uveče oko 22.15 iz vatrenog oružja kod javne garaže na Obilićevom vencu. Četvorica neodentifikovanih mlađih lica, od kojih je po rečima svedoka jedan imao dugu kovrdžavu kosu uvijenu u rep, presrela su nesrećno nastradalog i ispalila na njega više hitaca, posle čega su se udaljili u pravcu Sremske ulice i Zelenog venca. Teško povređeni mladić je izdahnuo ubrzo po dolasku medicinske ekipe. Potraga za učiniocima je u toku. Identitet ubijenog još uvek nije poznat.

D.A.Poginula dva britanska vojnika i dva civila

PRIŠTINA (Beta-AFP) - Dvojica britanskih vojnika u sastavu KFOR-a i dvojica civila poginula su u ponedeljak tokom operacije deminiranja jedne škole, rekao je jedan portparol mirovnih snaga na Kosovu. Portparol je precizirao da je do eksplozije došlo u 13.25 časova u selu Negrovce, tridesetak kilometara zapadno od Prištine.

Dvojica poginulih vojnika su pripadali jedinici Gurka, elitnih vojnika britanske armije.Zatvor za organizatore

BEOGRAD (Beta) - Prekršajni sud u Beogradu kaznio je u ponedeljak sa po 30 dana zatvora Svetozara Fišića (35) i Slobodana Karaleića (55), izbeglice iz Prizrena, koji su pokušali da u centru Beograda organizuju protestni skup Srba sa Kosova. Fišić i Karaleić osuđeni su po hitnom postupku, rekao je njihov advokat Aleksandar Todorović.EU preuzima vodeću ulogu u obnovi Kosova

Tri kandidata za izaslanika UN

LUKSEMBURG - Evropska unija je u ponedeljak, na sastanku šefova diplomatija u Luksemburgu, preuzela vodeću ulogu u obnovi Kosova i počela da prikuplja milione dolara za finansiranje tog posla.

"To je trka protiv vremena za Kosovo", konstatovao je nemački državni sekretar za inostrane poslove Ginter Ferhojgen na konferenciji za novinare posle sastanka.

Podvlačeći da namerava da igra vodeću ulogu u rekonstrukciji Kosova, nakon što su SAD predvodile vojnu akciju protiv SRJ, EU je zatražila od generalnog sekretara UN Kofija Anana da za svog izaslanika koji će voditi taj posao imenuje Evropljanina.

Ministar inostranih poslova Austrije Volfgang Šisel izjavio je da EU za taj položaj namerava da kandiduje francuskog ministra zdravlja Bernara Kušnera, inače osnivača humanitarne organizacije "Lekari bez granica", bivšeg lidera britanske Liberalno-demokratske stranke Pedija Ešdauna i evropskog komesara za humanitarnu pomoć Italijanku Emu Bonino.

EU namerava da do kraja godine na obnovu Kosova potroši 150 miliona dolara, a Evropskoj komisiji je naloženo da prikupi još 500 miliona dolara potrebnih za naredne tri godine. Portparol Evropske komisije je, međutim, izjavio da je trenutno na raspolaganju tek oko 30 miliona dolara.UNHCR i Komeserijat za izbeglice

Pomoć raseljenim licima sa Kosova

BEOGRAD - UNHCR je u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice Srbije i drugim humanitarnim agencijama poslao prvih šest kamiona i četiri šlepera humanitarne pomoći u Kraljevo, Niš, Kragujevac, Jagodinu, Ćupriju, Kruševac, Prokuplje, Kuršumliju, Aranđelovac i Smederevo. U saopštenju UNHCR-a se navodi da je pomoć dostavljena raseljenim licima sa Kosova u subotu 19. juna.

Koordinirajući napore sa Komesarijatom za izbeglice Srbije, UNHCR je poslao pomoć koja se sastoji od - 30.720 dnevnih obroka, 4.620 pribora za higijenu, 950 dušeka, 11.790 ćebadi i 17 šatora.Pet godina za mine

ŽENEVA - Nekoliko godina će biti potrebno da bi se uklonila pretnja od nagazne mine na Kosovu, rekao je u ponedeljak u Ženevi američki ambasador Donald Štajnberg, specijalni izaslanik za humanitarno deminiranje.

Za sada nije data ni jedna procena o broju mina na Kosovu. Prema istraživanju UN, na Kosovu ima oko 800 minskih polja.Imenovani pomoćnici specijalnog predstavnika UN

UJEDINJENE NACIJE - Generalni sekretar UN Kofi Anan imenovao je u ponedeljak dvojicu pomoćnika predstavnika UN za Kosovo koji će biti zaduženi za civilnu administraciju i izbeglice na Kosovu, rekao je portparol UN Fred Ekard.

Za pomoćnika predstavnika UN za civilnu administraciju imenovan je Francuz Dominik Vjan, trenutno prefekt Gvajane, a za pomoćnika predstavnika UN za izbeglice imenovan je Novozelanđanin Denis Maknamara, koji je sada specijalni izaslanik UNHCR na Balkanu.Osuđene ubice jagodinskog odbornika

Vulićevoj deset, Fjanteku šest godina

JAGODINA - Veće Okružnog suda u Jagodini, kome je predsedavao sudija Tomislav Vučković, u ponedeljak je osudilo Snežanu Vulić (27) iz Jagodine na deset godina, a italijanskog državljanina Salvatora Antonia Fijanteku (26) na šest godina zatvora za ubistvo odbornika Skupštine opštine Jagodine Mirka Nešića (46). On je ubijen u noći između 28. i 29. decembra prošle godine.

Vulićeva, nevenčana žena pokojnog Nešića, na završnom pretresu je priznala ubistvo a Fijanteku je osuđen kao njen pomagač. Okružni javni tužilac Nikola Stanojević je najavio žalbu.Španska ambasada ponovo radi

MADRID - Ambasada Španije u Beogradu u utorak će obnoviti rad, potvrđeno je dopisniku Tanjuga u Madridu. Kako su saopštili zvaničnici iz španskog ministarstva inostranih poslova, ambasada će u prvo vreme raditi na nivou otpravnika poslova i tu dužnost će obavljati Pedro Martinez Naćer.

Očekuje se da u relativno kratkom roku Španija pošalje i ambasadora u Beograd.
Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind


 

E-mail: glas_javnosti@abc.co.yu

[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange