GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Ponedeljak 21. jun 1999.
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8,
Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Updated:
21/06/99 00:00 (GMT +01:00)

Najnovije vesti...

Video galerijaVideo galerija

English

Francais

Deutsch

Italiano


Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar

Tražimo saradnike...


Novo: Audio arhiva „Glasa javnosti”Poslednjih dana zapaljeno i opljačkano nekoliko stotina srpskih kuća na Kosovu i Metohiji

Teroristi koriste bezvlašće

Konvoj Crvenog krsta Jugoslavije nije stigao do Orahovca i Velike Hoče, jer snage "mirotvoraca" nisu imale obezbeđenje

PRIŠTINA - Albanski teroristi vratili su se u Prištinu, ali i druge gradove na Kosovu i Metohiji. U najvećem broju sela Metohije, ali i drugim mestima širom pokrajine gde je, inače, posle povlačenja VJ i policije nastalo izvesno bezvlašće, popaljene su kuće Srba, a opljačkani stanovi. Snage KFOR još se ne snalaze najbolje, a na mnogim udaljenijim mestima nisu ni stigle da postave punktove.

U selima istočke, klinske, pećke, vučitrnske, ali i drugih opština, posebno u Metohiji, za poslednja 24 sata popaljeno je na stotine srpskih kuća. U subotu uveče popaljene su i mnoge srpse kuće u okolnim selima lipljanske, obilićke, kosovopoljske, podujevske i prištinske opštine. Nekoliko desetina stanova i radnji Srba koje su njihovi vlasnici privremeno napustili, takođe su opljačkani.

Na pećkim ulicama, u sukobima onih koji su branili svoje stanove i pljačkaša ubijene su tri osobe, a jedna je ranjena. U gradu je nestalo 10 Srba. Pećko naselje Brestovik takođe je napadnuto i okruženo sa svih strana. U selu Nedakovac, u subotu u 13,30 sati, kidnapovan je Dušan Brakus.

Konvoj Crvenog krsta Jugoslavije koji je iz Prištine u subotu krenuo ka Metohiji, nije stigao do Orahovca i Velike Hoče, jer snage "mirotvoraca" nisu imale obezbeđenje. Stanovnici Orahovca su u potpunom okruženju terorista, a svim pripadnicima VJ i MUP-a prete likvidacijom. Prema informaciji Centra za mir i toleranciju u Prištini, u Orahovcu ima mrtvih i ranjenih. U Srpskom Babušu otet je Božidar Stanković, a pretučene su dve starije žene koje su bile zajedno s njim u kući. Trideset članova "OVK" zauzelo je Poljoprivrednu školu i odvezlo nekoliko poljoprivrednih mašina.

Albanska zastava istaknuta je na privatnoj kući u prištinskoj ulici Kneza Lazara, kod škole "Dositej Obradović". U ovoj kući smešten je neidentifikovani štab. U kuću starice Leposave Popović, u Prištini, u subotu su upali albanski teroristi i do pet ujutro je tukli i maltretirali. Potom su joj naredili da u toku dana napusti kuću i grad. U Prištini je pre u subotu i nedelju obijeno na stotine stanova, među kojima na desetine zapaljeno. Zapaljen je i stan Branka Đukića, a opljačkan stan Verice Aleksić, člana PIV i bivšeg sekratara za finansije. Na prištinskim ulicama, u nedelju pre podne, bilo je nekoliko automobila s tiranskim registracijama. Pristižu i kola iz zapadnih zemalja. U Prištini je u nedelju ujutro ukraden autobus agencije "Putnik" i odvezen autobus "Bariljevoturs" u nepoznatom pravcu.

Selo Slivovo "OVK" je spalila i opljačkala. KFOR, iako obavešten, nije reagovao. Teroristi tovare stvari iz srpskih kuća u kamione, a Srbi su u nedelju ujutro u 9 sati krenuli preko Gnjilana.

U Uroševcu je 20 putnika izvučeno iz autobusa koji se kretao prema Prištini. Njih su teroristi odvezli i zatvorili u sportsku halu. U Orloviću teroristi pljačkaju srpske kuće, a pretučen je Slobodan Danilović. U selu Mužičane, teroristi su proterali srpski živalj. U Medvedcu, kod Goleša, isterali su Milana Vujačića i njegovu ženu, takođe proterali Nikolu i Cvetu Dukić iz Goleša.

Nema informacija o porodicama koje su ostale u Ljutoglavi kod Prizrena. Ne zna se za sudbinu Živorada i Borke Ugrinović, Dušanke Jovanović, Stanoja, Gospođinke i Dragana Spasića. U Gornjoj Srbici kod Prizrena ostali su u okruženju Živorad Stojanović, Slobodanka Budimir, Zvezdan i Sunčica Andrejević, kao i Tomislav i Savo Andrejević s porodicama. U okruženju je oko 20 ljudi, a apeluje se na KFOR da ih evakuiše.

Centar za mir i toleranciju u Prištini obaveštava da su u Dragašu sva sela u okruženju i da nema KFOR-a. Ljudi nemaju hrane i traže hitnu evakuaciju.

Prema albanskim izvorima, na Kosovo i Metohiju, a najvećim delom u Prištinu, u proteklih 48 sati iz pravca Makedonije i Albanije vratilo se oko 80.000 Albanaca. Prema istim izvorima, na granici iz pravca Makedonije na prelaz čeka oko 30.000 Albanaca, dok se preko jugoslovensko-albanske granice ka karaulama Morina i Dragaš "slobodno" prelazi. Albanski izvori tvrde da se u 16 sela u Gori i Dragašu vratilo uglavnom svo albansko stanovništvo.

Stanje na Kosmetu menja se iz časa u čas. U Prištini, ali i drugim gradovima, kako saznajemo od opštinskih vlasti, nema vode, a u subotu i nedelju mali je broj onih koji su došli do hleba. Mleka nema već četiri dana. Kamioni s novinama u Prištinu ne dolaze.

RADOJICA BARJAKTAREVIĆU delu zajedničke deklaracije G-8 posvećenoj Kometu zahtevano

Razoružanje "OVK" i povratak izbeglih

Pozvani svi građani da daju doprinos stvaranju demokratskog, multietničkog Kosova

KELN - G-8 pozvala je u nedelju sve strane u sukobu na Kosovu da poštuju odluke koje su institucije međunarodne zajednice do sada donele u okviru napora da se uspostavi mir u ovoj pokrajini.

 

Potpisan sporazum o demilitarizaciji

KELN - Predsednik Francuske Žak Širak izjavio je u nedelju da je "OVK" potpisala sporazum o razoružanju s komandantima KFOR-a.
- Potpisan je sporazuma između oficira KFOR-a i "OVK" koji su prihvatili demilitarizaciju "OVK", verujem, u roku od 30 dana - rekao je Širak na konferenciji za novinare na kraju Samita G-8.
Britanski premijer Toni Bler je, nešto ranije u Kelnu, izrazio očekivanje da će se postići sporazum o demilitarizaciji i razoružanju "OVK", ali u roku od 90 dana.Saradnici britanskog premijera precizirali su da bi, prema ovom sporazumu, pripadnici "OVK" morali da u roku od 90 dana prestanu da nose oružje, uniforme i oznake ove separatističke organizacije.

Učesnici Samita su sve građane Kosova pozvali da daju doprinos stvaranju demokratskog, multietničkog Kosova.

U delu zajedničke deklaracije G-8 posvećenoj Kosovu traži se da se poštuje odluka o prekidu vatre, odnosno Rezolucija Saveta bezbednosti UN i vojno-tehnički sporazum o povlačenju jugoslovenskih snaga s Kosova. Traži se i demilitarizacija "OVK" i drugih naoružanih grupa kosovskih Albanaca.

Na kraju Samita G-8, na konferenciji za novinare, nemački kancelar Gerhard Šreder je, u ime učesnika, uputio molbu generalnom sekretaru UN Kofiju Ananu da što pre odredi osobu koja bi bila zadužena za stvaranje civilne uprave na Kosovu.

U zajedničkoj izjavi o Kosovu ističe se poseban značaj brzog povratka izbeglica i raseljenih lica u njihove domove, kao i obezbeđivanje bezbednosti svih osoba, uključujući i Srbe i druge manjine na Kosovu.Završeno povlačenje VJ

KELN - Predsednik Francuske Žak Širak istakao je da su se sve srpske snage povukle s Kosova nekoliko sati pre roka koji je istekao u subotu u ponoć.

- Sporazum o povlačenju srpskih snaga je u potpunosti poštovan jer su, kako sam razumeo, sve srpske snage napustile Kosovo nekoliko sati pre nego što je predviđeno - rekao je francuski predsednik.Dogovor lidera Grupe Osam na godišnjem sastanku u Kelnu

Uskoro samit o obnovi Balkana

BON - U Kelnu je u nedelju završen redovni godišnji samit Grupe sedam najrazvijenijih zemalja sveta i Rusije (G-8) usvajanjem zajedničke deklaracije o Kosovu, realizaciji Pakta za stabilizaciju Balkana i najvažnijim svetskim finansijskim i ekonomskim pitanjima, uključujući i problem prevelike zaduženosti Rusije.

Kako je novinarima na završnoj konferenciji za štampu saopštio nemački kancelar Gerhard Šreder, šefovi država ili vlada G-8 odlučili su da se organizuje poseban samit o realizaciji takozvanog Pakta za stabilizaciju jugoistočne Evrope, svojevrsnog "Maršalovog plana" za Balkan.

Taj specijalni samit će organizovati Nemačka, pošto je usvojen takav predlog američkog predsednika Bila Klintona, a održaće se najverovatnije u Makedoniji.

Konkretne cifre za realizaciju Pakta za stabilizaciju nisu na samitu pominjane, a procene se kreću od pet do 400 milijardi dolara.U čačanskoj "Slobodi" nastavljena proizvodnja

ČAČAK - Čačanska "Sloboda" je pet puta bila meta NATO avijacije, pri čemu je na nju ispaljeno 47 projektila, koji su joj, po nezvaničnim procenama, naneli štetu od 250 miliona maraka.

Uprkos velikim razaranjima, proizvodnja je na drugim lokacijama u gradu nastavljena već 24. aprila, samo mesec dana posle prvog napada.

Proizvodnja i montaža aparata za domaćinstvo je obnovljena jer su sačuvani repromaterijali, veliki deo opreme i mašina, kadrovi i programi, pa je i u uslovima rata ostvarena realizacija od oko 5,5 miliona dinara, uključujući 250.000 maraka od izvoza u Republiku Srpsku i Makedoniju.

Do kraja nedelje kupcima će, direktno sa trake, biti isporučeno deset hiljada gasnih rešoa, a "Sloboda aparati" će se i u narednom periodu, s obzirom na nestašicu električne energije, orijentisati na proizvodnju uređaja na plin.

M.N.Kritična faza pregovora u Severnoj Irskoj

Deset dana do odluke

LONDON - Velika Britanija je u nedelju saopštila da bi prošlogodišnji mirovni sporazum za Severnu Irsku tokom ovog leta mogao da doživi slom ukoliko do kraja juna sukobljene strane ne raščiste sa starim neprijateljstvima.

"Obe strane moraju da preuzmu rizik i krenu dalje. To neće biti lako, ali ako se taj cilj ne ostvari, verujem da će mir tokom leta u potpunosti biti razrušen", izjavila je za Bi-Bi-Si britanska ministarka za Severnu Irsku Mo Moulam. "Imamo još 10 dana. Ako pokušamo, možemo uspeti."Novosadski "slatki lanci" oko Interneta

Upoznaj komšinicu preko pentijuma

Mnogi su dolazili, prolazili i pokušavali, i sve je bilo jedno veliko ništa u ljubavnom slučaju Tamare iz Novog Sada da se na monitoru njenog računara nisu pojavile reči o kojima je maštala

Oglasi u novinama, najbolje drugarice sa hendikepom čuvanja tajne, tetke provodadžike i smeran pogled sa jedne, odnosno žurke zajedničkih prijatelja, izlasci, farbanje kuća u plavo, pijančenja, te puštanje do daske "Meni se ženi" sa druge strane - stvari su prošlosti. Mala elektronska papazjanija, poznatija kao Internet, došla je tiho i ušla u legendu čak i po spajanju sudbinom povezanih srdaca diljem omiljene nam planete.

Tamara, dvadesetdvogodišnja studentkinja novosadskog Filozofskog fakulteta, baš - ali baš - lepa, nije imala naročito sreću u traženju svoje jače polovine. Kako priča, mnogi su dolazili, prolazili i pokušavali, i sve je bilo jedno veliko ništa, dok se na monitoru njenog računara nisu pojavile reči o kojima je maštala, raščešljavajući kosu pred spavanje, a u čijem potpisu je stajalo - Vaske S. Dan za danom, sat po sat, i Tamara je pred sam početak rata u Skoplju ugledala dva makedonska oka, u koja se već ranije, "na neviđeno", zaljubila. Efekat je bio isti i sa suprotne strane. "Bio je to kao sudar galaksija", reći će potom Tamara, sada već mlada supruga, došavši na tren u rodni grad, kako bi prebacila dokumenta, jer će studiranje nastaviti u makedonskoj prestonici.

Mirjana, marketinški saradnik u jednoj od slušanijih vojvođanskih radio stanica, nešto je starija i iza sebe ima propao brak i šestogodišnjeg sinčića. Razočarana u muški svet dugo je mislila da je ljubav samo privid i bajka koja prodaje romane na čijim naslovnim stranama su muškarac i žena u strasnom zagrljaju konačne sreće. Međutim, jahanje (da ne kažemo surfing) po "mreži" je učinio svoje i Mirjana je našla čoveka po meri u Australiji! "Nisam verovala kada mi je baka pričala da bog dobre ljude spaja, ma gde se nalazili", komentariše dok lagano sprema stvari za avgustovski put na šesti kontinent.

Kompjuterski stručnjak u jednom od novosadskih komunalnih preduzeća, Saša, po prirodi je povučen, tih i romantičan. Upravo zato, iako su ga mnoge Sose vračale sebi za muža, nije uspeo da pronađe srodnu dušu u bučnim, zadimljenim diskotekama, gde pogled puca na mini suknje i oznojana graciozna tela. Pokušavao je i sa šiframa - "Pored mene", "Besane noći", "Krik osame", "Jesen u ravnici" - ali pomoći nije bilo. Stizale su mu mirišljave koverte starih, džangrizavih usedelica, i fotografije u rozle haljinama "za slikanje", koje mu ništa nisu govorile. Ostali su sami - on i pentijum. Nekoliko meseci kasnije na Trgu mladenaca pljuštale su čestitke, brujala muzika, a kumu "gorela kesa". Saša se oženio Milijanom, koja je stanovala samo nekoliko ulica dalje i sa kojom se čak i sretao u prodavnici, ne znajući da i ona ima kompjuter.

E. N. L."Biće skoro propast sveta..." ili hoće li nas ove godine zadesiti civilizacijska kataklizma po predskazanju Nostradamusa(1)

Goreće Pariz

. Najčuveniji tumač Nostradamusa Žan Šarl D' Fonbrin koji još 1981. predvideo "Pustinjsku oluju" i krvavi raspad SFRJ ubeđen da će ove 1999. otpočeti "veliki svetski rat"
 

Ružičasto prase

Hroničari su zabeležili mnogo dogodovština iz života Mišela de Notr Dama alias Nostradamusa, pokrštenog Jevrejina poreklom iz proročkog jevrejskog plemena Isahar. Spomenimo dve:

Jednom je tako plemić De Florenvil pozvao u svoj zamak Nostradamusa. Skeptičan prema njegovim proročkim sposobnostima De Florenvil je slavnog proroka šetajući vrtom "zamolio" da predskaže sudbinu dva praseta iz obora. Nostradamus se nasmejao i odmah odgovorio:

- Ništa lakše. Ovo ružičasto poješće kurjak, a crno ćete pojesti vi!
- Plemić se slatko nasmejao odgovoru i odmah potom krišom naredio slugama da zakolju ružičasto prase i spreme im ga za večeru.
Uveče, nakon dobrog obeda, uobraženi plemić je počeo da se smeje Nostradamusu u lice:
- Mišel, pa evo vi pojedoste ono ružičasto prase, a niste kurjak...
- A ne, ovo je bilo crno prase - nije se dao slavni prorok.
Odmah pozvaše i slugu koji skrušeno priznade:
- Gospodaru, kao što ste naredili prvo smo zaklali ružičasto prase. Ostavili smo ga na čekrku da se ocedi, ali uto je naišao onaj pripitomljeni vuk koji po vašem naređenju šeta dvorištem i proždrao ga. Da gost ne bi ostao bez večere zaklali smo ono crno prase...

Drugom zgodom Nostradamus je, kaže legenda, sedeo u naslonjači ispred svog doma zatvorenih očiju. Devojka koja je tuda prolazila uljudno se javila komšiji.
- Dobro veče DEVOJČICE! - odvrati Nostradamus ne otvarajući oči.
Dva sata kasnije ista devojka se posle svog prvog ljubavnog sastanka vraćala istim putem. Nostradamus je i dalje sedeo sklopljenih očiju. Devojka ga je opet pozdravila.
- Dobro veče, dobro veče MLADA ŽENO!

Ako je verovati tvrdnjama vodećih svetskih proroka i tumača Nostradamusove zaostavštine,savremena civilizacija broji svoje poslednje dane. Pariz bi već 11. avgusta 1999. u vreme pomračenja Sunca mogao da bude pogođen "velikom eksplozijom" i naprosto zbrisan sa lica zemlje. Strašna budućnost čeka i celu Švajcarsku, Nemačku, Nicu, Monako, Maltu... Čitavoj Evropi predstoji grozan rat koji će trajati sve do 2026. godine, ubeđeni su vidovnjaci...

Najpoznatiji tumač Nostradamusovih zagonetnih četvorostihova Francuz Žan Šarl D' Fonbrin još 1995. u svojoj knjizi "Sutra apokalipsa" predvideo je da će 1999. godine Evropu zadesiti "veliki rat". Rusija, islamske zemlje, Kina, Indija i Srbija ustaće protiv Zapada, piše on u svom planetarnom bestseleru. Žan Šarl nema dileme, ubeđen je: Atlantska civilizacija će naprosto nestati! Prvi će se na meti naći komšiluk Ajfelove kule, tvrdi Fonbrin.

Veliki broj tumača Nostradamusovih zagonetki, ali i "samostalnih proroka" sa svih meridijana slažu se da će se 11. avgusta ove godine nad planetom skoncentrisati najgora kosmička energija u poslednjih tri hiljade godina iz čega ne može proisteći ništa dobro. Naprotiv.

Na stotine poklonika Nostradamusa širom sveta već je viziralo pasoše gledajući da se te famozne avgustovske srede nađu što dalje od Evrope kojoj, ubeđeni su, predstoji prava kataklizma.

Tako i Pako Raban, modni kreator svetskog glasa bukvalno živi u samrtnom strahu ubeđen da će se 11. avgusta na Pariz srušiti ruska orbitalna stanica "Mir" puna opasnog plutonijuma i izazvati pravu nuklearnu katastrofu. On je ubeđen u istinitost Nostradamusovih katastrofičnih vizija budućnosti Pariza i tvrdi da je pre desetak godina i sam imao prikazanja francuske prestonice u plamenu. "Kao student u Parizu često su mi se prikazivali ljudi koji koji živi gore i skaču u Senu ne bi li našli spas. To su veoma nasilne scene koje su obeležile moju mladost", priznaje Raban.

Reči kontraverznog francuskog proroka po kojima će u ovoj godini "kada prolećno cveće svene i kada mir obavije Zemlju ljudi u Parizu skončati u samrtnom plamenu" Raban uzima zdravo za gotovo. Nedavno, pošto je složio sve kockice u svom vizionarkom mozaiku, čuveni modni kreator je čitav svoj biznis iselio iz Pariza u Avinjon koji će, opet po Nostradamusu, biti nova francuska prestonica. Uveren da mu je ovogodišnja julska pariska revija poslednja u karijeri Raban je sve poznanike počeo da ubeđuje da beže iz Pariza dok još ima vremena. Sasvim uskoro znaćemo da li je kontraverzni kreator u pravu.

Elizabeta Belkur, pariska knjižarka napisala je još pre dvadesetak godina knjigu "Iznevereni Nostradamus", svojevrsni odgovor D' Fonbrinu u kojoj izvrgava ruglu kataklizmična tumačenja Nostradamusa. "Kataklizme Pariza već su zakazivane za 1792, 1848, 1871, 1914, 1942, 1983 godinu... Nema razloga za brigu", spušta loptu Elizabeta.

Zagovornici Nostradamusa kao protivargumente uvek iznova navode da je Nostradamus sa zapanjujućom preciznošću već predvideo pojavljivanje nacista, čovekov let na, Mesec, ujedinjenje Nemačke, pojavljivanje Homeinija, "Pustinjsku oluju", raspad SSSR-a, krvavi rat u SFRJ...

Uvek postoji prvi put. Valjda će ovoga puta pogrešiti, teše se Parižani.

Sutra: Evropa će propasti kao nekad Rim

D.J.VučičevićRopstvo i podanstvo Srba (2)

Ko nas je više pomagao u istoriji: Rusi ili Zapad

Ostavljeni sami sebi

Piše dr Radoš LJušić - Dr Radoš LJušić je redovni profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu. Šef je katedre za nacionalnu istoriju novog veka. Rodom je sa Kosmeta.

Danas Srbi nemaju sopstvenu državu, i Bog jedini zna da li će je ikada imati. Mi smo lišeni slobode prema spoljnjem svetu gubljenjem pojedinih vidova suvereniteta. Naša unutrašnja prava i slobode varljiva su i nestabilna, a demorkatske institucije tek su u nastanku.

Čudna je i neverovatna sudbina srpskog naroda 19. i 20. veka. Do 1918. stvarali smo, do 1991. održavali smo stečeno, potom smo samo gubili, i tom raspadajućem procesu ne nazire se kraj. Početkom 19. veka bili smo svetionik balkanskim narodima, krajem 20. veka najveći smo gubitici na Balkanu. Sadašnju generaciju srpskih političara, u jednoj periodizaciji naše povesti poslednja dva veka, nazvao sam beznadežnom. Nisam daleko od toga da sadašnje stanje našeg naroda okarakterišem beznadežnim.

Kod naših političara i našeg naroda postoji zabluda u pogledu ruske politike i ruskog gnaroda. NJu su zapazili davno srpski političari liberalne epohe predvođeni Jovanom Ristićem, koji su oformili načelo - jedno je zvanična Rusija, drugo je ruski narod. Ruski narod uvek je bio uz Srbe, ruska poltika ne. I to se da objasniti. Zvanična Rusija morala je da vodi računa o sopstvenim državnim interesima, o odnosima sa velikim silama, kao i o ruskim interesima na Balkanu. I danas važi pomenuto načelo o ruskom narodu i ruskoj državnoj politici i ko nije u stanju da to shvati, ne bi trebalo da se bavi politikom. Mi bismo morali da svoje državne intersee usklađujemo sa ruskim državnim interesima, imajući uvek u vidu, negde iza nas, podršku ruskog naroda.

Moramo priznati da smo Rusiju zavili u crno u Prvom svetskom ratu, a Rusija nas u Drugom svetskom ratu i posle njega. Da li smo imali pravo da je danas uvlačimo u nevolje poput onih iz 1914. godine?

Postoje dva započeta i nikada do kraja dovršena pravca u srpskoj državnoj politici. Prvom je rodonačelnik vožd Karađorđe, drugom knez Miloš. Prvi je ratni, drugi diplomtski. Karađorđe je i stvarao i gubio, Miloš je samo dobijao, postepeno ali sigurno. Od kada je napušteno knez Miloševo diplomatsko načelo početkom 20. stoleća, mi neprestano dobijamo i gubim u ratovima, uz nenadoknadive demografske katastrofe. Bilans takve politike je poražavajući.

Pomenuta dva državotvorna načela podrazumevaju - prvi isključiv oslonac na Rusiju, drugi i na Rusiju i na Zapad. Drugi je evoluirao u vreme kneza i kralja Milana, kad su liberalni političari prihvatili ranije izneto načelo, koje ih je uputilo da traže oslonac na Austro-Ugarsku i zapadne sile, pre svih Nemačku. Ističem da su ih Rusi usmerili u tom pravcu.

Ko nas je više pomagao - Rusi ili Zapad? Rusi, i u dobru i u zlu. To je činjenica, i ona se ne može menjati. Ni Evropa nije sve narode Balkana, i u svim vrmenima, podjednako podržavala. Grci su bili njeni miljenici, Bugari ruski, a mi smo bili često prepušteni sami sebi, i povijali se pod teretom Istoka i Zapada, Rusije i Evrope.

Svodeći politički bilans srpskog naroda tokom 19. i 20. veka, uveren sam da Srbima najviše prednosti pruža diplomatsko načelo kneza Miloša i da, samo njegovom primenom, možemo mirnije i pouzdanije koračati u narednom stoleću.Branimir Popović, o osvešćivanju užarenih glava, odbacivanju budalastih ideja, iskakanju iz klišea

Možda ću jednog dana gajiti pčele

Umetnost može da bar delimično ispravi ono što je u osnovi pogrešno. Crna Gora je tokom poslednje dve godine "progledala"

NOVI SAD - Čast da otvori 44. Sterijino pozorje, ove godine je pripala Dječjem pozorištu iz Podgorice s predstavom "Ženidba kralja Vukašina". Mladi glumac Branimir Popović, upravnik je Dečjeg pozorišta, a jedan je i od protagonista predstave (vojvoda Momčilo).

Prošlo je skoro godinu dana od premijere komada "Ženidba Kralja Vukašina", kojoj su ratni meseci (a i posledice) dale sasvim nova značenja.
- U tekstu postoji jedna indikativna rečenica koju izgovara kralj Vukašin: "Dok god krv je vaša jača od svijesti, biće rata i bolesti. Dosta nam je toga, dosta!" Kao da smo već tada naslutili neke stvari koje su u naše mentalne sklopove odvajkada gotovo devijantno ugrađene. A umetnost može, znamo to po brojnim definicijama iz bliže i dalje istorije, samo da sluti, opominje, bar delimično ispravi ono što je u fundamentu pogrešno postavljeno, odnosno da osvesti nacionalistički užarene glave.

Već je i u viceve je ušla crnogorska sklonost legendama i mitomaniji. Ali, u poslednjoj sceni Kralj Vukašin kaže: "Mrtvijema je mjesto u legendi, a nama živijema u životu."
- Crna Gora je tokom poslednje dve godine "progledala", nije više ćorava, niti retrogradna. Ostao sam u Crnoj Gori jer sam samo na tom prostoru osetio "svetlost na kraju tunela". Takvo "stanje stvari" ne mogu da poremete ni destruktivne, nacionalističke snage, kojih naravno ima, ali kopne kao lanjski sneg. Ponašaju se kao bokser u teškom nokdaunu, kome je jedino preostalo da prljavo udara, ali malo vajde od toga ima.

 

U ponedeljak na Pozorju

U Gornjem faojeu Srpskog narodnog pozorišta u ponedeljak će u 19.30 časova biti otvorena izložba "Pedeset godina Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu", dok će u okviru zvaničnog pozorijanskog repertora u 20 časova na Maloj sceni SNP Beogradsko dramsko pozorište izvesti "Rodoljupce" Jovana Sterije Popovića, u režiji Gorčina Stojanovića.

Poslednjih godina kao da gledamo tvoju reinkarnaciju. Postojao je, međutim, period kad si čak i naglas razmišljao da napustiš bavljenje "glumačkim radovima".
- Tada mi, po završetku Akademije, doslovno niko ništa nije nudio da radim, iako sam imao neopisivo mnogo energije i svesti da u glumačkom poslu imam šta da pokažem. Sve me je to gušilo i stizao sam do raznih budalastih razmišljanja, koja su uvek imala suicidan epilog. Da ne bih tako završio, planirao sam čak i da uzmem neke poljoprivredne kredite, uzgajam telad, ovce, prasad... Ili možda negde u inostranstvu perem suđe... No, ništa nije definitivno, ne moram ja ceo život završiti u ovom poslu. Možda ću se jednog dana ipak baviti pčelarstvom ili stolarijom.

Kako se braniš od tereta koje nosi kvalifikacija "glumca u modi"?
- Nikako. Ne spadam ti ja u onaj tipičan kliše - "žene (ne daj bože muškarci), alkohol, droga" i slični stereotipi. Družim se sa istim ljudima kao i pre, recimo, 15 godina. Nikada nisam verovao ljudima koji prijatelje menjaju "po sezonama".

E.N.L.
Foto: Z. SinkoĐorđe David Nikolić i grupa "Generacija 5" nabeđeni da su koncerte naplaćivali tri hiljade maraka

Preživeli, izdržali, ostali

Moguć rokenrol cirkus po gradovima u Srbiji. Neiskorišćena američka viza

Đorđe David Nikolić, glumac, menadžer kluba "Oh, sinema" i pre svega pevač "Generacije 5", od početka poslednjeg rata u Jugoslaviji zajedno sa svojim bendom odsvirao je nebrojno mnogo koncerata na trgovima u Srbiji. Umesto očekivane zahvalnosti, zadesili su ga neočekivani problemi.

- Objavljena je priča da neki bendovi, uključujući i "Generaciju 5" humanitarne koncerte sviraju za velike pare, za tri hiljade maraka po koncertu. Zbog te laži imao sam nekoliko vrlo neprijatnih telefonskih poziva. Istina je da je "Generacija 5" radila samo za dnevnice kojim je pokrivala potrošeni benzin ili nas je tamo gde smo pevali čekala klopa.

Dosta pevača je napustilo zemlju?
- Imam urednu američku vizu upisanu u pasoš do 10. avgusta ove godine. Ne mogu da sudim o onima koji su otišli. Verovatno postoje ljudi koji su paničari. Verujem da će svi oni koji su ovde ostali, ovu stvar preživeli i izdržali, biti mnogo normalniji nego oni koji su otišli, pa će da se vrate. Drago mi je da je u stilu "najjači samo ostaju" cela "Generacija 5" ostala u ovom gradu.

Šta "Generacija 5" planira za naredni period?
- Čekaju nas koncerti. Već smo zakazali turneju po Republici Srpskoj, a Bora Đorđević ima ideju da svi koji su učestvovali u pesmi "Samo sloga Srbina spasava", koja je među "domoljubnima" prva objavljena, naprave veliki rokenrol cirkus po najrazrušenijim gradovima u Srbiji. Želja mi je da "Generacija 5" uradi spot za naslovnu numeru albuma "Svet je tvoj". Prvo je bilo "Najjači ostaju", a sada "Svet je tvoj".

D. ŽužaU ponedeljak počinje Evropsko prvenstvo u košarci, reprezentacija Jugoslavije tradicionalno najveći favorit za prvo mesto

Zlato, po navici!

Francuska prilika za het-trik i potvrdu potpune dominacije, iako u plavom neće biti Đorđevića i Rebrače
 

Kladioničari uz plave
Pobeda i poraz u duelu sa domaćinom Francuskom povećali su šanse Italijana, barem na kladionicama, da trijumfuju na EP. Naime, umesto pre dva dana aktuelnog odnosa 1:10, danas se "azuri" kotiraju 1:7,5 baš kao i Francuzi. Međutim i dalje su plavi glavni favoriti-1:1,75, a sledi Litvanija 1:3,5.

Francuska je ponovo u centru pažnje sportske javnosti. Posle prošlogodišnjeg svetskog fudbalskog sajma, zemlja "galskih petlova" će u naredne dve nedelje (21. jun-3.jul )ugostiti i najbolje košarkaše Starog kontinenta. Na jednom mestu naći će se praktično sve najbolje svetske selekcije izuzev Amerikanaca: Litvanija, Rusija, Španija, Italija, Francuska, Grčka i naravno - Jugoslavija, a na parketu pored najboljih evropskih i brojni asovi NBA lige: Arvidas Sabonis, Vlade Divac, Predrag Stojaković, Toni Kukoč, Radisav Nesterović...

Posle zlata u Atini na EP 1995, srebra na OI u Atlanti godinu dana kasnije, pa potvrđenog primata 1997. na EP u Barseloni i velikog trijumfa na Svetskom prvenstvu prošlog leta u Atini, ostaje nam da od plave čete i pored svih nedaća sa povredama koje su pratile izabranike trenera Obradovića, očekujemo najsjajnije odličje, čime bi postigli svojevrstan het-trik. To bi ujedno bila i naša osma uzastopna medalja na EP (od 1987. u Atini, naravno ako se izuzme 1993. u Minhenu kada nam nije dozvoljeno učešće).

 

Plavi desetkovani u Francuskoj
Bez Đorđevića, Rebrače, Jarića..
.
Plavi jednostavno ne mogu bez problema. Prošle godine na SP u Grčkoj nisu nastupili Vlade Divac i Predrag Danilović, a savezni trener Željko Obradović zbog povreda u Francuskoj neće imati na raspolaganju kapitena Aleksandra Đorđevića, novog centra Panatinaikosa Željka Rebraču, kao i mladog i talentovanog Marka Jarića.

-Situacija koja nas je pratila pred ovaj evropski šampionat je bila najteža do sada. Ratne strahote u zemlji, brojne povrede ključnih igrača, nedovoljan broj trening utakmica... Ipak, ne želimo da kukamo i tražimo alibi. Momci su vredno trenirali i sve što je bilo na nama urađeno je u toku priprema. Poslednji trening mečevi pokazali su da nam je forma u usponu i očekujem da ćemo, kao i na svim dosadašnjim velikim takmičenjima, dizati nivo igre kako se budu približavali odlučujući mečevi-optimist je i pored svega, savezni trener Željko Obradović. - Sve nedaće koje su nas pratile biće nam samo dodatni motiv u Francuskoj iako će svi kidisati na nas pošto su nas davno pre starta proglasili za prvog favorita turnira.

Uslovi u prvoj bazi plavih Tuluzu su idealni.

 

Željko Obradović na mukama
Nova glavobolja zbog Stojakovića i Gurovića

Ima li kraja problemima saveznog trenera Željka Obradovića. Posle povrede Predraga Stojakovića koji će po svoj prilici biti u stanju da se priključu ekipi, barem u drugom krugu, van trenažnog procesa našao se i prvotimac Barselone Milan Gurović. Visoka temperatura stasitog momka je prosto prikovala za krevet i njegovo učešće u današnjem meču sa Izraelom je neizvesno.

- Upravo tako. Sala nam je na 300 metara od luksuznog, ali izuzetno mirnog hotela u kome smo smešteni.

U prvoj fazi takmičenja plavi se nalaze u grupi "A" zajedno sa selekcijama Makedonije, domaćina Francuske i prvog rivala, Izraela. Prve tri ekipe izboriće plasman u naredni krug gde ćemo se ukrstiti sa tri prvoplasirane ekipe iz grupe "B" (Rusija, Slovenija, Španija, Mađarska), da bi četiri najbolja tima iz novoformirane grupe putovala u Pariz na trodnevni završni samit kada će na programu biti četvrtfinale, polufinale i finale. Nadamo se i potvrdu primata plavih koji će se sa Ajfelovog tornja uputiti direktno na košarkaški krov sveta.

V.V.
Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind

 

E-mail: glas_javnosti@abc.co.yu

 


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange