GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Subota 19. jun 1999.
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8,
Beograd, Jugoslavija

 NAJNOVIJE VESTI

Updated:
19/06/99 01:10 (GMT +01:00)
Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
SINA
Glas nedelje
Srpsko nasledje
Uskoro stižu nove vesti ...


Zauzeli Srbicu

SRBICA - Pripadnici separatističke OVK zauzeli su u petak Srbicu, a francuski kontingent iz sastava KFOR-a uputio je u to mesto tenkove iz Kosovske Mitrovice, javila je agencija Rojters, pozivajući se na neimenovanog francuskog oficira. Taj izvor je rekao da su pripadnici "OVK" ušli u centar Srbice i pucali iz automatskog oružja u vazduh.

Prema tom izvoru, Francuzi su uspostavili kontakt sa pripadnicima "OVK" u pokušaju da od njih izdejstvuju predaju oružja u skladu sa rezolucijom Saveta bezbednosti UN o demilitarizaciji "OVK".Patrijarh Pavle stigao u Pećku patrijaršiju

BEOGRAD - Patrijarh srpski Pavle stigao je u petak u Pećku patrijaršiju. Po polasku iz Beograda srpski patrijarh je najavio da će tamo ostati duže vreme.

"Ostajemo do kraja, zbog toga što je ono što smo mi i ko smo mi, ovde, rekao je patrijarh Pavle grupi Srba u Peći, prenosi agencija AP.Ubijena tri Srbina, 12 kidnapovano,

PRIŠTINA - Albanski teroristi su u četvrtak ubili Blagoja Stankovića iz sela Strezovce i Novicu Vasića iz sela Orahovca u opštini Kosovska Kamenica, potvrdile su "Media centru" opštinske vlasti. U ovom gradu još nema pripadnika KFOR, ali su primećene grupe naoružanih Albanaca.

U Novom Selu, opština Kosovska Vitina, na kućnom pragu ubijen je Stanojko Mihajlović. Opštinske vlasti su potvrdile da su ga ubili pripadnici separatističke "OVK". U poslednjih dva dana, u ovom mestu kidnapovano je 12 Srba. Tvrdi se da su sela Grabovo, Gušica, Požaranje, Novo Selo, Drobeš i Tankosić u vitinskoj opštini napustili gotovo svi Srbi.

Grupa terorista je u petak pre podne upala u Zdravstveni centar u Gnjilanu i pretukla zamenika direktora Vladimira Denića. KFOR je intervernisao u gradskoj pošti i izbacio nasilnike. U popodnevnim satima mirovnjaci su postavili kontrolne punktove na gotovo svim prilazima Gnjilanu.

R.B.Završena konferencija "Drugačija Jugoslavija"

Najbolje sam sebi pomoći

BEČ - U "Diplomatskoj akademiji" u Beču u petak uveče je završena jednodnevna Konferencija "Drugačija Jugoslavija" na kojoj se diskutovalo o "demokratskim alternativama sadašnjem političkom sistemu u Jugoslaviji".

Koordinator Inicijative za saradnju u jugoistočnoj Evropi (SECI) i direktor Instituta za podunavlje i srednju Evropu Erhard Busek izjavio je na kraju Konferencije da bi "kao prvi korak u procesu normalizacije moglo biti vraćanje Jugoslavije u SECI".Zamenik šefa grčke diplomatije demantuje ranije izveštaje

Nema novih sankcija protiv SRJ?

ATINA - Na dnevnom redu Saveta za opšta pitanja EU, koji zaseda u ponedeljak u Briselu, nema predloga za zavođenje novih sankcija protiv SRJ, izjavio je u petak zamenik ministra inostranih poslova Grčke Janos Kraniđotis.

On je dodao da je moguće donošenje pravilnika o primeni postojećih sankcija - mada ni toga nema u dnevnom redu sednice.

"Ne postoji pitanje zavođenja novih sankcija. Naprotiv, počeo je ozbiljan razgovor o uklanjanju ili otpočinjanju uklanjanja zavedenih sankcija", rekao je Kraniđotis.Predsednik "Zastave" Milan Beko

Italijani zauzeli "Zastavinu" fabriku u Peći

BEOGRAD - Predsednik kragujevačke "Zastave" Milan Beko potvrdio je u petak da su italijanski vojnici iz sastava KFOR zauzeli "Zastavinu" fabriku karoserija u Peći.

"Italijanski vojnici ušli su u Zastavin objekat na svoju ruku. Ne mogu da vam kažem šta se dešava u Peći, ali mi u ovome vidimo jednu dobru stvar. Italijani mogu čuvati fabriku za nas, dok stvari ne postanu jasnije", rekao je Beko.

On je izrazio uverenje da će Italijani "savesno" čuvati Zastavinu fabriku "od mogućeg uništenja ili preuzimanja".U petak održano finale izbora "Elite model look"

Alaksandra Vuković predstavlja Jugoslaviju

BEOGRAD - U petak je u hotelu "Hajat" održan finalni izbor manekenki za "Elit model look", a žiri je odlučio da Jugoslaviju u Nici 12. sepretmbra na svetskom takmičenjuz predstavlja Aleksandra Vuković, petnaestogodišnja učenica iz Beograda.

Drugo mesto zauzela je Tamara Nikšić iz Beograda, a tri devojke su podelile treće mesto: Sanda Fabjanović i Jovana Simendić iz Beograda i Katarina Katančević iz Aeksandrovca.

Na izboru u Nici učestvovaće oko sedamdeset finalistkinja iz 59 zemalja.

J.M.Akcija nemačkih trupa u Prizrenu

Oslobođeno 15 zarobljenike

BON - Nemačke trupe u sastavu Kfora oslobodile su 15 ljudi koje su teroristi takozvane OVK zlostavljali u jednoj napuštenoj policijskoj zgradi u Prizrenu, javila je nemačka agencija DPA iz tog grada na Kosmetu.

Kapetan korvete Hans-Kristijan Klazing izjavio je, neposredno po okončanju akcije oslobađanja, da su svi pripadnici "OVK" (njih oko 30) odmah razoružani, pošto su prethodno registrovana njihova imena.

Za jednoga od zarobljenika terorista, starog oko 70 godina, pomoć Kfora je došla prekasno - nađen je mrtav, svezan na stolici. Prema rečima nemačkog oficira, oslobođeni zarobljenici su većinom Romi, a među njima su bila i tri Srbina.Zapad oprašta dugove

BON - Najbogatije zemlje sveta odlučile su u petak u Kelnu, na samitu Grupe osam (G 8), da oproste 40 odsto spoljnog duga više od 40 najsiromašnijih zemalja sveta, saopštio je nemački kancelar Gerhard Šreder.

"Reč je o 27 milijardi dolara glavnice duga... U tu sumu, međutim, nije uključen oproštaj duga nastalog na bilateralnoj bazi između najsiromašnijih dužnika i pojedinih bogatih zemalja", rekao je Šreder.

Dug najsiromašnijima neće, međutim, biti oprošten bezuslovno. Novac od oproštenog duga će morati da ulože u prosvetu, zdravstvo i druge socijalne delatnosti ne bi li tako stvorili temelj za budući privredni rast i socijalni mir.Napad na pogranična sela

BEOGRAD - RTS je javila u petak da su "Albanci iz Albanije" napali dva pogranična sela u opštini Gora na jugoslovensko-albanskoj granici. Isti izvor je naveo da su napadnuta sela Kruševo i Ortuša, a da je o napadima obavešten KFOR.Vuk Drašković na tribini u Nišu

Nema para bez promena

NIŠ- Ako odmah organizujemo demokratske izbore po pravilima OEBS- a i u hodu sprovedemo demokratske reforme, Srbija bi za pet godina postala balkanska Švajcarska - rekao je Vuk Drašković, predsednik SPO na tribini u Nišu. Drašković je rekao da nema obnove Srbije bez para, a para neće biti bez demokratskih promena.

Ako krenemo da obnavljamo zemlju ašovima, zastavama i partizanskim pesmama trebaće nam trideset godina da obnovimo samo ono što nam je NATO srušio- rekao je on. Predsednik SPO je dodao da su ekstremisti SPS i JUL sa SRS sklopili sporazum po kojem radikali navodno izlaze iz Vlade. Prema njegovim rečima, ovakav sporazum služi za spoljnu upotrebu dok će svađe nastati sa Crnom Gorom, Evropom i svetom.

D.S.
Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind


 

E-mail: glas_javnosti@abc.co.yu

[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange