GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Petak 18. jun 1999.
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8,
Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Updated:
18/06/99 00:00 (GMT +01:00)

Najnovije vesti...

Video galerijaVideo galerija

English

Francais

Deutsch

Italiano


Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar

Tražimo saradnike...


Novo: Audio arhiva „Glasa javnosti”


Nakon što je pozvao Srbe i Crnogorce da ostanu na svojim ognjištima

Patrijarh Pavle otputovao na Kosovo

BEOGRAD - Patrijarh Pavle otputovao je u četvrtak ujtro na Kosovo i Metohiju, nakon što je u sredu uveče pozvao Srbe i Crnogorce da ne napustaju svoja vekovna ognjišta na Kosovu.

- Očinski molim i apelujem na sve vas, braćo i sestre, koji živite i stradate na Kosovu i Metohiji, da ne napuštate svoja vekovna ognjišta i svoje svetinje - poručio je patrijarh Pavle građanima Kosmeta preko Radio-televizije Srbije.

On je rekao da dolazi u Pećku patrijaršiju, "svoje prvo i glavno sedište" i najavio da namerava da ostane na duže vreme, "sa svojom duhovnom decom i svima dobronamernim ljudima koji tu žive".

- Zauzimaću se svom snagom kod svih odgovornih organa naše države, kao i kod najviših predstavnika međunarodnih snaga na Kosovu i Metohiji, za vaše živote, imovinu, za vašu zaštitu i bezbednost - poručio je patrijarh Pavle i najavio da će isto to tražiti i za sve ostale žitelje Pokrajine, bez obzira na veru i narodnost.

On je rekao da nas je "Gospod naš i Spasitelj učio da ko izdrži do kraja, taj će se spasti" i ocenio da će Gospod pomoći "ako ga budemo prizivali i ostanemo mu verni". Patrijarh Pavle je rekao da bi došao na Kosovo i ranije da mu je to zdravlje dopustilo.U Helsinkiju dogovorena komanda i upotreba aerodroma Slatina

Rusi i dalje bez zone

Olbrajt: Ne prihvatamo zahtev Moskve. Ivanov: Ograničeni napredak

HELSINKI - Američki državni sekretar Madlen Olbrajt izjavila je u četvrtak da NATO neće prihvatiti zahtev Rusije da dobije posebnu zonu na Kosovu. Govoreći u Helsinkiju novinarima pred susret sa ruskim ministrom inostranih poslova Igorom Ivanovim, ona je rekla da se nastavljaju pregovori o postizanju rešenja za to sporno pitanje između NATO-a i Rusije.

- U sred smo rasprava o svemu ovome, potpuno smo jasno stavili na znanje da neće biti posebnog ruskog sektora. Radimo na modalitetima integracije Rusa u celi proces - kazala je Olbrajtova.

Igor Ivanov izjavio je da je sa američkom stranom postignut dogovor o komandi međunarodnim mirovnim snagama na Kosovu i o upotrebi prištinskog aerodroma Slatina, koji se nalazi pod kontrolom ruskih vojnika. On je dodao da je ostalo nerešeno pitanje raspoređivanje ruskih snaga na Kosovu još razmatra.

Ovo su potvrdili i ministri odbrana SAD i Rusije Vilijam Koen i Igor Sergejev u sredu uveče posle osmočasovnih pregovora:

- U osnovi smo imali veoma dug, ali i veoma produktivan sastanak. Mislim da smo postigli dobar napredak i nameravamo da nastavimo razgovore - kazao je Koen.

Sergejev se složio sa konstatacijom da je učinjen napredak.

- Nismo gubili vreme, sva ova pitanje su veoma složena i mi ih ne možemo odmah rešiti...Mislim da se svi možemo složiti da se krećemo u dobrom pravcu - rekao je Sergejev.SPS: Ukidanje ratnog stanja po primeni mirovnog plana

Vlada će uspešno funkcionisati

 

Šačica plaćenika

Ivica dačić je rekao da mu je poznat sastanak "šačice stranih plaćenika" iz Srbije sa američkim diplomatom Robertom Gelbardom i predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem u Herceg Novom i ocenio da oni "nastavljaju da rade po direktivama zemalja koje su izvršile agresiju na našu zemlju".

BEOGRAD - Portparol SPS Ivica Dačić izjavio je u četvrtak da će ratno stanje u SRJ biti ukinuto kada se do kraja sprovede mirovni plan, odnosno vojno-tehnički sporazum za Kosovo i Metohiju. Na konferenciji za novinare, Dačić je ocenio da, ovih dana, "sa svih strana pokušava da se naruši narodno jedinstvo" i dodao da se to čini i stranačkim saopštenjima u kojima se navodi da vlast odlaže ukidanje ratnog stanja. Na pitanje kako će funkcionisati vlada narodnog jedinstva nakon što je SRS podnela ostavke na ministarske i potpredsedničke funkcije, Dačić je odgovorio da je Vlada Srbije "uspešno funkcionisala" i da to "treba i dalje održati, u interesu države i naroda".

Komentarišući zahteve Svetog sinoda SPC da ostavke podnesu predsednik SRJ i Savezna vlada, kao i da se izabere nova vlada koja će odgovarati međunarodnoj zajednici, Dačić je rekao da bi "trebalo očekivati da svaka crkva bude uz svoju državu i narod, a nikako protiv". Dačić je rekao da "nije prvi put da Sinod SPC iznosi destruktivne ocene koje unose razdor u naš narod".Posle 85 dana pauze JAT danas obnavlja domaći vazdušni saobraćaj

Avionom do Tivta

BEOGRAD - "Jugoslovenski aerotransport" posle 85 dana prinudnog prizemljenja u petak će letom od Beograda do Tivta obnoviti domaći vazdušni saobraćaj, saznaje "Glas" u Medija centru JAT.

Vazdušni saobraćaj u SRJ obustavljen je 24. marta kada je počela agresija NATO na Jugoslaviju. Poslednji predratni let, od Podgorice do Beograda, dogodio se svega nekoliko časova pre napada na Jugoslaviju. Prvi vazduhoplov JAT posle rata poleteće u petak u sedam sati sa beogradskog aerodroma na relaciji Beograd-Tivat a pored putnika u avionu "boing 727", koji ima 158 sedišta, nalaziće se i grupa domaćih i stranih novinara.

Za letnju sezonu JAT je najavio osam letova na relaciji Beograd-Tivat u redovnom saobraćaju i dva leta od glavnog grada do Pordgorice. Do otvaranja vazdušne luke u Golubovcima JAT će putnike za Podgoricu prevoziti avionom do Tivta, odakle je organizovan autobuski prevoz do glavnog grada Crne Gore i obratno.

JAT od četvrtka počinje saobraćaj za Tivat dva puta dnevno, dok će ostali letovi biti uvedeni sukcesivno, prema zahtevima tržišta. Cena karte od Beograda do Tivta je 650 dinara a u oba pravca 1.300 dinara, s tim što nacionalni avio-prevoznik nudi više vrsta popusta.

Z.G.Predsednk SRS Vojislav Šešelj o Kosovu, ostavkama, izborima, SPC...

NATO se iživljava nad Srbima

"Ne zanimaju me turističke destinacije patrijarha Pavla"

BEOGRAD - Zločinci iz NATO i dalje se iživljavaju nad Srbima na Kosovu. Verbalno, traže da ostanu, a potajno podstiču teroriste da učine sve kako bi njihov ostanak bio nemoguć. Srbi bi trebalo da se koncentrišu u nekim većim gradovima i mestima gde čine ubedljivu većinu kako bi se lakše zaštitili od terorista; Gnjilanu, Prištini, Kosovu Polju, Kosovskoj Mitrovici... - rekao je predsednik SRS Vojislav Šešelj na konferenciji za novinare.

Šešelj je dodao da se SRS zalaže za što hitnije ukidanje ratnog stanja, da ostaju pri svojim ostavkama i da neće podržati manjinsku Vladu.

 

Tragikomedija

- Svečanost na kojoj je general-major Aleksandar Bakočević delio zahvalnice delovala je tragikomično. Zahvalnicu je dobio i STB s kojim je tokom celog rata bilo problema. To, naravno, nije mnogo pohvalno za naše dojučerašnje partnere - rekao je predsednik SRS.

- Uredba predsednika Srbije nas je iznenadila, jer ionako po Ustavu imamo obavezu da obavljamo tekuće poslove dok se ne izaberu novi - rekao je predsednik SRS, potvrđujući da nisu prisustvovali sednicama Vlade u utorak i sredu.

Naglašavajući da se zalažu da se što pre održe vanredni izbori na svim nivoima, Šešelj je rekao da bi mandate iz južne pokrajine trebalo da ostanu nepopunjeni dok traje okupacija.

Komentarišući apel Sinoda SPC da predsednik SRJ i Savezna vlada podnesu ostavke, Šešelj je rekao:

- Neuobičajeno je da se crkva, na ovakav način, meša u politiku. To bi bilo isto kao kad bi Savezna vlada tražila da Sinod i patrijarh podnesu ostavke.

Povodom odlaska patrijarha Pavla u Peć, predsednik SRS je rekao:

- Ne zanimaju me turističke destinacije patrijarha Pavla.Kina odbacila objašnjenje izaslanika Vašingtona o bombardovanju ambasade u Beogradu

Čvor i dalje nerazvezan

Pikering "neuverljiv". Za napad kriva tri operativna odeljenja SAD
 

"Ipak prijateljski"

Zamenica pomoćnika američkog državnog sekretara Suzan Širk izjavila je da je atmosfera u razgovorima u Pekingu ipak bila prijateljska i da su obe zemlje zainteresovane za učvršćivanje veza. Ona je ocenila da će se odnosi normalizovati "posle izvesnog perioda". Širk je odbila da saopšti kakvo je objašnjenje Pikering dao kineskim zvaničnicima i samo je rekla: "Priznajemo da smo učinili gomilu ozbiljnih grešaka koje su dovele do incidenta".

PEKING - Kineska vlada u četvrtak je odbacila objašnjenje SAD da je do NATO bombardovanja kineske ambasade u Beogradu došlo zbog "tragične greške" i izveštaj pomoćnika američkog državnog sekretara Tomasa Pikeringa ocenila neprihvatljivim i za vladu i za narod, javljaju agencije.

Visoki američki izaslanik je u Pekingu rekao da je do bombardovanja ambasade došlo zbog tri greške u različitim operativnim odeljenjima SAD. Prvo, veoma pogrešna je bila tehnika lociranja cilja. Drugo, velika greška je potekla iz američke baze podataka i treće, tokom proveravanja cilja nisu primećene i otklonjene prethodne dve greške.

Sva ova "objašnjenja" - i svako posebno - Kina je odbila, rekla je na jučerašnjoj konferenciji za novinare predstavnik za informisanje ministarstva spoljnih poslova Džang Ćiue. Ona je istakla da su objašnjenja neuverljiva i neprihvatljiva.

"Na onome ko je čvor zavezao je i da ga razveže; onaj ko je problem napravio, mora i da ga reši", dodala je ona.

Da je objašnjenje SAD bilo "neuverljivo i neprihvatljivo", ocenio je prethodno i šef kineske diplomatije Tang Điasjuan.

Kina traži od SAD da shvate svu ozbiljnost situacije i podnese sve posledice, uključujući i nadoknadu štete za poginule, ranjene, kao i za uništenu imovinu. Dosad SAD nisu donele nikakav zaključak o sopstvenoj odgovornosti, a unutrašnja istraga po raznim američkim odeljenjima se, navodno, nastavlja.Jirži Dintsbir o najavljenoj poseti češkog predsednika Kosovu

Kako prošvercovati Havela?

PRAG - Specijalni izvestilac UN za ljudska prava u bivšoj Jugoslaviji Jirži Dinstbir izjavio je da mu nije jasno kako će "tehnički biti izvedena" poseta Kosovu koju je najavio češki predsednik Vaclav Havel. Dinstbir je praškom "Pravu" rekao da nije jasno da li će Havela "prošvercovati na Kosovo", ili će u pokrajinu ući sa legalnom jugoslovenskom vizom.

- Ukoliko šef države želi da poseti neku drugu državu - a svet stalno govori da je Kosovo sastavni deo te države - kako onda da u nju dođe? Da li će ga tamo nekako prošvercovati? Ili će dobiti jugoslovensku vizu? I da li ga možda neće Milošević iznenaditi tako što će mu poželeti dobrodošlicu u Prištini na aerodromu? - pita Dinstbir.Ranjena dva Italijana

PRIŠTINA - Dva italijanska vojnika iz sastava KFOR-a ranjena su nakon što su ušla u minsko polje, izjavio je portparol britanskih snaga u Prištini, ističući da se radi o prvim težim povredama pripadnika međunarodnih mirovnih snaga u južnoj srpskoj pokrajini.

Incident se dogodio na zapadu Kosova, u zoni koju kontrolišu italijanske snage, čije je sedište u Peći.Milan Beko, za "Glas", o "Zastavi" danas i sutra, ovde i na Kosovu

Predali fabriku Italijanima

"Zastava" i sada može da se proda, i to odmah"

- Razgovarao sam sa italijanskim ambasadorom Sesom i zamolio da njihovi vojnici zaštite našu veoma značajnu fabriku u Peći, koja ima presu za šasije jedinstvenu na Balkanu. Molba je uslišena i italijanski vojni kontingent u Peći je korektno reagovao - rekao je u četvrtak Milan Beko, predsednik UO "Zastave" prilikom svečanog prijema predstavnika italijanskih sindikata auto-industrije koji su doneli prvih 200.000 od planiranih milion maraka pomoći.

Po završetku protokola Beko je specijalno za "Glas" objasnio šta zapravo znači "korektno reagovanje".

- Kada je počelo bombardovanje iz fabrike su otišli svi radnici Albanci, a kada je nastupio mir počeli su da odlaze Srbi. Da bi sačuvali fabriku zatražili smo da je Italijani zauzmu. U četvrtak je direktor sa preostalim radnicima sačekao italijanskog zapovednika i vojnike i predao im ključeve. Oni su ušli u fabriku, zaposeli je i nikome neće dozvoliti ulazak do konačnog rešenja ove situacije. Uveren sam da će Italijani savesno sačuvati fabriku od uništenja ili preuzimanja.

 

Krvoločni rat

- Godinama se borimo protiv smanjivanja plata i otpuštanja sa posla, ali nikada nismo mislili da će doći dan kada ćemo morati da se borimo protiv agresije na građane i radnike Jugoslavije u kojoj učestvuje i naša zemlja - rekao je Liliu Vinćenco iz "Fiat-Alfa Romeo".

Da li će biti posebno savesni jer čuvaju ono što će biti njihovo?
- "Zastava" iz razumljivih razloga gaji posebne emocije prema "Fiatu", a kako sam već rekao naša jedina perspektiva je u strateškoj integraciji. Kada i ako fabrika u Peći postane njihova, na ovaj način ostaće očuvano i pravo našeg vlasništva. Fabrika će raditi za "Fiat", ali će raditi i za nas, udeo "Zastave" neće biti sporan, privatno vlasništvo je svetinja.

Kada smo već kod svetinje privatnog vlasništva, da li se slažete sa onima koji tvrde da bi "Zastava izbegla razaranja da je bila ranije prodata?
- Što se mene tiče, "Zastava" i sada može da se proda, i to odmah.

Čini se da spremate doterivanje neveste, rekli ste da se planira obnova ukupnih kapaciteta od 250.000 vozila.
- "Zastava" je porušena u meri da je na prvi pogled postojala dilema da li je obnavljati ili ne. Naše precizne računice, i socijalne i ekonomske, pokazuju da je potrebna obnova. Fabrika nije potpuno porušena, pet puta manji "Krušik" dobio je pet puta više bombi, ostalo je očuvanih kapaciteta. A kada se obnavlja, obnovljeno mora bude komplementarno onome što je sačuvano. A proizvodnju od 250.000 vozila nećemo dostići ne samo sledeće, već ni narednih deset godina.

 

LJubazno posle bombi

- Ne znam da li bi vi u Italiji doživeli tako ljubazan prijem posle osamdeset dana bombardovanja u kome je učestvovala i vaša zemlja, kakav smo mi doživeli ovde - rekao je Renco Kanovezi, radnik "Fiata" i član sindikata "Kobas".

"Zastavin" preseraj ostao je netaknut, kao i neki drugi pogoni. Da li su bombe preuređivale fabriku po potrebama stranih proizvođača, za jeftinu proizvodnju delova i montažu?
- U analize već dogođenog često se naknadno unosi smisao, pri čemu se često špekuliše u smislu "ovo ih je interesovalo da uzmu za sebe a ovo ne", i to negde zaista ima smisla, ali ne u "Zastavi". Posle dva bombardovanja shvatili su da su završili, onemogućili proizvodnju, a i "Zastava" je podigla veliku prašinu, nije se skidala sa grčke i italijanske TV. Mislim, inače, da je njihovo bombardovanje pored kratkoročnih nesumnjivo imalo i dugoročne ciljeve, te da je u tome bilo dosta smisla sa stanovišta njihovih namera. Ali je sa civilizacijskog stanovišta sve što se događalo bilo bez ikakvog smisla.

MRV"Jutarnji list" o boravku hrvatskog lidera u Južnoj Africi

Tuđman vidno umoran

ZAGREB - Predsednik Hrvatske Franjo Tuđman, koji je u Pretoriji prisustvovao inauguraciji novog predsednika Južnoafričke Republike Taboa Mbekija, zbog iscrpljenosti je skratio boravak na banketu i odložio neke obaveze, tvrdi zagrebački "Jutarnji list".

List navodi da je Tuđman juče ranije napustio banket, koji je za visoke goste priređen u velikom šatoru, u čast bivšeg južnoafričkog predsednika Nelsona Mandele, i vratio se u hotel gde je odseo "primetno umoran".

List ističe da predsednik Hrvatske nije išao ni u pozorište u Pretoriji, gde je održan koncert povodom inauguracije Mbekija, već se odmarao za večeru, koju je južnoafrički predsednik priredio za ugledne goste.

Zagrebački dnevnik navodi da danas, verovatno, neće biti održan ni planirani sastanak Tuđman - Mbeki, kao i da je ranije već otkazan i susret hrvatskog predsednika sa Mandelom.

Na pisanje "Jutarnjeg lista" odmah je reagovao Tuđmanov portparol Tihomir Vinković, koji je ocenio da je tvrdnja o predsednikovoj iscrpljenosti "najobičnija laž i primer amaterskog novinarstva". On je dodao da je Tuđman bio na svim predviđenim sastancima, a otkazivanje pojedinih susreta je objasnio "nemogućnostima južnoafričkih dužnosnika".Dodatno zaoštravanje odnosa NJu Delhija i Islamabada

Indijska flota u pripravnosti

Strah od širenja sukoba u Arabijskom moru. Mornarica odgovor na jačanje pomorskih snaga Pakistana

NJU DELHI - Indija je stavila svoju ratnu mornaricu u vodama Arabijskog mora u stanje pripravnosti, posle rastuće zategnutosti u odnosima sa susednim Pakistanom oko sporne pogranične oblasti Kašmira, prenose agencije.

Pozivajući se na vojne izvore u NJu Delhiju, indijski državni radio navodi da je ova mera preduzeta kako bi se osiguralo da se sukobi iz Kašmira, otpočeli prošlog meseca posle ubacivanja gerilaca iz Pakistana, ne bi preneli i vode Arabijskog mora, javlja Rojters.

Indijski dnevnik "Tajms ov Indija" prenosi izjavu zapovednika ratne mornarice admirala Sušila Kumara, da je stavljanje dela flote u stanje pripravnosti istovremeno odgovor na osetno jačanje pakistanskih pomorskih snaga u ovom regionu.

Vojni izvori u Delhiju saopštili su juče da se na indijskoj teritoriji još nalazi između 800 i 900 pobunjenika. U pitanju su mahom pakistanski državljani, uz izvestan broj stranih plaćenika. Pakistan, međutim, poriče da ima bilo kakve veze sa sukobima u indijskom delu Kašmira, i tvrdi da pruža samo moralnu i diplomatsku podršku "borcima za slobodu", kako ubačene gerilce naziva zvanični Islamabad.

 

Rusija zabrinuta
Rusko ministarstvo spoljnih poslova, zabrinuto tenzijama u Kašmiru, zatražilo je u četvrtak od Pakistana da prekine sa "stalnim kršenjem bilateralnih sporazuma" o statusu sporne teritorije.

Uzdanje u G-8
Indija je u četvrtak saopštila kako očekuje da Grupa sedam najrazvijenijih zemalja i Rusije (G-8) na ovonedeljnom samitu u Kelnu od Pakistana zatraži da u punoj meri poštuje liniju vojnog razgraničenja dve zemlje.Natalija Trul, ruska pijanistkinja, u petak na koncertu u Kolarčevoj zadužbini

Pametni bi trebalo da su s vama

Obožava dve zemlje, Jugoslaviju i Brazil. Dolazak kao stvar mentaliteta

Natalija Trula, ruska pijanistkinja i pedagog, i Andrej Limaev, student Moskovskog konzervatorjuma, predstaviće se uz Beogradsku filharmoniju kojom diriguje Aleksandar Vujić, u petak u 19 časova na sceni Kolarčeve zadužbine. Na programu su dela Betovena i Prokofjeva.

Natalija Trul je pre 16 godina osvojila prvo mesto na Međunarodnom takmičenju Muzičke omladine, a ovog proleća je u Beogradu, na istom tom takmičenju, bila član žirija gde je zatekao početak agresije na našu zemlju. Po povratku u Moskvu odmah je započela pregovore sa Muzičkom omladinom da održi humanitarne koncerte u Beogradu i Novom Sad. Koncert u Beogradu i još dva u Novom Sadu i Subotici se srećom ipak odvijaju u miru.

Rat Vas nije sprečio da isplanirate koncerte u našoj zemlji. Verujete li da muzika u teškim momentima može da pomogne?
- Jedino što znam je da sviram. Tako srećem ljude i želim da im pokažem da nisu sami na svetu, da sam uz njih. Svi pametni ljudi na svetu trebalo bi da se sada sreću sa vama, da budu ovde. Verujem da muzika može da pomogne u duhovnom smislu. Moj dolazak je pitanje mentaliteta, a ne političko pitanje.

Kako pravite repertoar, koja su dela ključna za umetnički razvoj, ima li mesta za savremene autore?
- Betovena mnogo volim, kao i neke druge, naročito ruske, kompozitore. Na repertoaru imam 30 velikih koncerata i planiram da ga još proširim. Rado bih svirala savremene autore. Pre tri godine sam u Beogradu svirala Britnov koncert, ali to nisu bitne odrednice mog repertoara.

Imate li u planu još neka gostovanja?
- Očekuju me prijemni ispiti na Konzervatorijumu u Moskvi gde predajem. Posle toga ću se odmoriti. Tokom leta u Los Anđelesu imam Šopenov festival gde ću održati master klas, a zatim Letnju školu za strane studente u okviru Moskovskog konzervatorijuma.

Priča se da volite da boravite u našoj zemlji?
- Na svetu postoje dve zemlje koje obožavam. To su Jugoslavija i Čile gde se osećam kao kod kuće. U Beogradu imam mnogo prijatelja i jedno lepo, višegodišnje prijateljstvo sa LJudmilom Gros.

B. LijeskićUEFA odlučila: meč Irska - Jugoslavija igraće se u Dablinu, a "republikanci" će platiti kaznu od 50.000 "švajcaraca"

Irci pomilovani !

Najdeblji kraj izvukli plavi jer će meč biti odigran nekoliko dana pre ili posle duela sa Hrvatima, ili pred dvomeč sa Makedonijom

Skandal nezapamćen u istoriji evropskog fudbala, kada utakmica Irska - Jugoslavija nije odigrana jer su Ostrvljani odbili da izdaju vize našoj reprezentaciji, razrešena je juče u UEFA - na štetu plavih! Posle višečasovnog zasedanja disciplinsko-kontrola komisija evropske "kuće fudbala" odlučila je da pomiluje Irce: meč kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2000. godine igraće se u Republici Irskoj, a njihov fudbalski savez kažnjen je sa mizernih 50.000 švajcarskih franaka. Uz to Irci će morati da plate sve troškove naše reprezentacije koja se u Solunu spremala za ovaj meč.

Dakle, dok su obaveštenim i neobaveštenim krugovima kružile pretpostavke koje su se kretale od eliminacije Iraca, 3:0 za Jugoslaviju, oduzimanja bodova Irskoj, neutralnog terena za naknadno zakazani meč... UEFA je ipak "hrabro prelomila" - neka ispaštaju Jugosloveni.

- Nikada nismo tražili da se meč registruje 3:0 za nas, ali smo na osnovu nekih nagoveštaja očekivali da ćemo igrati na neutralnom terenu - kaže generalni sekretar FSJ Branko Bulatović. - UEFA je odlučila drugačije i mi njihovu reč prihvatamo kao i svaku do sada. U minulom periodu UEFA je iskazala maksimalne napore da naše klubove i reprezentaciju zadrži u Evropi tako da ne bi bilo korektno da smo insistirali na žešćem kažnjavanju Iraca.

Termin utakmice Republika Irska - Jugoslavija biće određen narednih dana. Međutim, već je poznato da prostora za kalkulacije nema mnogo i da se meč mora odigrati pre 10. oktobra kada je poslednje kolo kvalifikacija.

- Realno, očekujemo da novi termin bude u avgustu ili 1. septembra. Naravno, i nas će konsultovati, ali kalendar je izuzetno ispunjen tako da nema mnogo izbora - kaže Bulatović.

Bilo kako bilo, plavi će u Dablin ili sredinom avgusta kada će igrati i protiv Hrvatske (18. avgust) ili 1. septembra uoči dvostrukog okršaja sa Makedoncima, 4. i 8. septembra. Nimalo povoljno.

B. CvetojevićRukometna reprezentacija preko Soluna u četvrtak ujutru doputovala u Niš, a deo plave ekspedicije nastavio za Beograd

Stigli pobednici!

Bronza je veliki uspeh, vratili smo se na svetsku rukometnu scenu, ali ostaje žal za finalom i još sjajnijom medaljom

NIŠ - Pobednici su stigli u zoru, nešto pre šest časova ujutru, ali ih je Niš dočekao budan. Kako i ne bi, kada su plavi rukometaši na Svetskom prvenstvu osvajanjem bronzane, kao zlatne medalje, pokazali da se jugoslovenski rukomet vraća na velika vrata. Gromoglasno, iako je u Egipat otišao praćen bombama, rastrzan brigom i nesanicom, bez pravih kontrolnih utakmica i od konkurenta unapred otpisan...

Trebalo je da umorni junaci, njih pedesetak, autobusom stignu još u dva časa iza ponoći, tada je na platou preko puta Gradske bolnice bilo nekoliko hiljada ljudi sa zastavama, međutim kako su plavi kasnili više od četiri sata protokolarni doček je zamenjen spontanim okupljanjem u prostorijama rukometnog hrama - Železničara Jugopetrol. Predsednik kluba Petar Seratlić plavima je uručio bistu Cara Konstantina, a posle toga čitavih sat vremena pretresali su se utisci zi Egipta.

- Bronzanu medalju poklanjamo narodu koji se herojski borio protiv agresora - istakao je selektor Zoran Živković. - Presrećan sam zbog uspeha, ali uvek ostaje žal što nismo izdržali do kraja protiv Šveđana i zaigrali u finalu Svetskog prvenstva. Prema svemu što smo pokazali u Egiptu zaslužili smo mesto na pobedničkom postolju.

Kako su se reprezentativci rastali u Solunu - rukometaši koji igraju u inostranstvu otišli su u svoje klubove dok su "domaći" nastavili ka domovini - plavi u Jugoslaviju nisu stigli kompletni.

- Za 14 dana odigrali smo devet teških utakmica - podseća Ivan Lapčević. - Igrom i rezultatima razuverili smo sve koji su u nas sumnjali. Žao mi je što medalja nije sjajnija, međutim kada se setim šta je sve prethodilo našem odlasku na šampionat, shvatim da je bronza veliki, veliki uspeh.

Podgoričanin Blažo Lisičić, vidno iscrpljen zbog puta, podsetio je na još jedan važan detalj.

- Imali smo protivnika i u publici koja je, ne znam razlog, uvek bila naklonjena našim protivnicima. U svakom slučaju prezadovoljan sam, Egipat će nam ostati u najlepšem sećanju.

B. PerunovićPredrag Mijatović poduži spisak skratio na dva imena: Fiorentina i Olimpik, a prevaga može da bude Batistuta

Kralj stiže u Firencu

Spisak klubova koji žele Predraga Mijatovića je sve duži, ali po svemu sudeći, sjajni napadač Real Madrida ga je već "skratio" na samo dva imena. Menadžer FIFA, od evropskog ugleda, Zoran Vekić već uveliko radi na programiranju budućeg ugovora, jer je izvesno da Peđa napušta, ne samo kraljevski klub već i Španiju.

- Od nedelje ćemo započeti i zvanične pregovore - jasan je Vekić - pošto sam se do sada samo ja eksponirao i razgovarao. Dakle, kada se ovog vikenda spusti zavesa na špansko prvenstvo, prvo ćemo sesti za sto za Lorencom Sansom, dogovoriti se oko obeštećenja, a zatim preći na drugu fazu pregovora. Verujem da sa Real Madridom neće biti problema i da će se vrlo brzo Mijatović obreti u novom jatu.

 

Saragosa odbila 30 miliona maraka
Dileme više nema, o tome smo već pisali, Savo Milošević ostaje u Saragosi. Vekić, međutim, daje neobjavljene podatke:

- Predsednik Alfonso Solans je iskreno priznao da ne sme da proda Miloševića posle samo godinu dana. Koliki je bio pritisak da se golgeter zadrži, najbolje ilustruju cifre. Naime, Real Madrid ja za našeg reprezentativca ponudio 30 miliona maraka i dva igrača!

Ćirić još razmišlja
Izgledalo je da će Dragan Ćirić sigurno napustiti Španiju i pridružiti se LJubiši Tumbakoviću u Atini, ali sada postoji mogućnost da ostane na Iberijskom poluostrvu.

- Ne znam dokle je došlo u pregovorima grčkog AEK i Barselone, međutim, nekoliko španskih klubova razmišlja o angažovanju nekadašnjeg kapitena Partizana. Pored Saragose, na predlog Miloševića, koja je prva bila zainteresovana, sada se pominju Selta i Real Sosijedad...

Vekić ne otkriva baš sve karte, ali i ne krije da su Fiorentina i Olimpik u velikoj prednosti nad ostalim klubovima, mada i Borusija iz Dortmunda svim silama želi da anagažuje našeg asa.

- Predsednik Firentinaca Mario Čeki Gori gori od želje da dovede Peđu kako bi igrao u tandemu sa Gabrijelom Batistutom. Upravo ta činjenica može da bude presudna u izboru novog kluba, uz nesporan podatak da je Kalčo broj jedan u svetu. Međutim, moram da napomenem i da vicešampion iz Marseja ima ogromne ambicije, da je već doveo nekoliko pojačanja, a u velikoj želji da nešto ozbiljno napravi u Ligi šampiona, neophodan im je igrač Mijatovićevog kalibra. Namci takođe razmišljaju na sličan način...

Bliži se, zacelo, čas kada će Mijatović, verovatno progovoriti italijanski. Renesansni grad će, u tom slučaju, imati svemirski tandem, a Čeki Gori će moći najzad da snimi film na temu: kako stići do skudeta!

J.Sekulić
Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind

 

E-mail: glas_javnosti@abc.co.yu

 


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange