GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Četvrtak 17. jun 1999.
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8,
Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Updated:
17/06/99 00:00 (GMT +01:00)

Najnovije vesti...

Video galerijaVideo galerija

English

Francais

Deutsch

Italiano


Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
Tražimo saradnike...


Komandant KFOR-a obratio se Srbima na zboru u Kosovu Polju

Džekson pozvao Srbe da ostanu

PRIŠTINA - Komandant KFOR-a, britanski general Majk Džekson, obratio se u sredu Srbima na zboru u Kosovu Polju i pozvao ih da ostanu na Kosovu. On je rekao da je KFOR od ponoći pre dve noći preuzeo odgovornost za bezbednost građana u Zoni 1, kojoj pripadaju i Priština i Kosovo Polje.

Džekson je okupljenim građanima rekao da će u sledećih nekoliko dana KFOR preuzeti odgovornost za bezbednost na čitavom Kosovu.

- KFOR će imati jednak odnos prema svima i uveravam vas da ćemo dati sve od sebe kako bi osigurali bezbedan život i budućnost na

Kosovu - rekao je Džekson, najavivši da će u sledeća dva-tri dana biti potpisan i sporazum o demilitarizaciji "OVK".Reagovanje stručnjaka i političkih stranaka na uredbu predsednika Srbije Milana Milutinovića

Skupština mora da se sastane

Drašković: Opasan i proziran ukaz. Vuksanović: Opet dupla igra
 

Lov u mutnom

"Izjavama predsednika Jugoslavije i posredstvom RTS saznali smo o velikoj pobedi, prestanku agresije i početku obnove, a da nam niko nije objasnio čemu služi ratno stanje u danima mira. Vašim ukazom Vi ste nam objasnili: isključivo i jedino da bi se lovilo u mutnom, piše u pismu koje je Žarko Jokanović, šef poslaničke grupe ND u Skupštini Srbije, uputio juče predsedniku Srbije.

"Ukaz kojim naređujete ostanak u Vladi onima koji iz nje beže glavom bez obzira, ne samo da nije zasnovan na Ustavu, jer Vam takvo ovlašćenje Ustavom nije dato, nego i pokazuje tužnu stranu naše stvarnosti u kojoj je politika samo brlog, a vođenje državnih poslova svodi na lakrdiju. Vašim potezom dali ste još jedan doprinos opredeljenju da je u politici važno kako nekoga prevariti, a ne kako uraditi nešto korisno za narod i državu", navodi se, pored ostalog, u Jokanovićevom pismu.

BEOGRAD - Po članu 86 Ustava Srbije, predsednik Republike Srbije može da donosi uredbe za vreme ratnog stanja iz nadležnosti Narodne skupštine, ali samo kad parlament nije u stanju da zaseda. Ovom uredbom, prema kojoj svi članovi Vlade moraju da ostanu na svojim mestima, predsednik je izašao iz okvira svojih ovlašćenja - rekao je za "Glas" Stevan Lilić, profesor upravnog prava i potpredsednik DC, komentarišući uredbu koju je pre dva dana doneo predsednik Srbije Milan Milutinović.

On je dodao da ovakva situacija do sada nije bila poznata u pravnom i političkom smislu.

- Skupština mora da se sastane. Međutim, ni predsednik Skupštine ne razume svoj položaj. On treba da drži ravnotežu između izvršne i zakonodavne vlasti. Sada imamo situaciju da parlament ne obavlja svoju funkciju, ne ograničava izvršnu vlast, već joj predaje svoju.

Predsednik SPO Vuk Drašković ocenio je kao "opasnu i prozirnu" uredbu predsednika Srbije po kojoj SRS ne može da izađe iz Vlade Srbije.

- Prozirna je jer otkriva dogovor po kojem radikali izlaze iz Vlade, ali tako da ostaju u njoj. Opasna je jer svedoči da je režim rešio da Srbiju vodi starim stranputicama i da su im za tu politiku potrebni radikali kao pogonsko gorivo - izjavio je Drašković za RTV STB.

Potpredsednik DS Slobodan Vuksanović smatra da je reč o "duploj igri".

- U toj igri radikali navodno izlaze iz Vlade da bi sutra, u kampanji, mogli opet da kupe glasove ljudi nezadovoljnih politikom režima. S druge strane, uredbom gospodina Milutinovića ostaju u Vladi i tako i dalje podržavaju režim i održavaju sadašnju Republičku vladu. To je igra koju smo već imali prilike da vidimo poslednjih godina, kad je SRS podržavala manjinsku vladu u parlamentu.

- Uredba u prvi mah proizlazi iz Ustava Srbije, i predsednik Srbije ima ovlašćenja da je donese. Međutim, ratno stanje je proglasila Savezna vlada, te bi ovakve uredbe vlasti u Srbiji i Crnoj Gori trebalo da donose na osnovu ovlašćenja Savezne vlade. To se ne čini ni tamo ni ovde - kaže predsednik DSS Vojislav Koštunica. - Svaka ministarska ostavka, ovde i u svetu, podrazumeva da ministri ostaju na funkciji do izbora novih, koji se biraju u skupštini. Skupština se lako može sazvati, ali ovde to nikome nije u interesu. Socijalistima još trebaju radikali, jer hoće da pokažu da su gazde u Vladi, i to čine ovom uredbom. Figurativno rečeno, propisana je radna obaveza. Radikalima je, s druge strane, stalo da pred biračima pokažu tobože neslaganje s dolaskom NATO trupa na Kosovo, ali im odgovara i da ostanu u Vladi. Uvek se mogu pravdati ovom uredbom. Interes imaju i jedni i drugi, i možda je sve to urađeno u saglasnosti.

Predsednik Demokratske alternative Nebojša Čović smatra da je "sumnjiva pravna osnova ove uredbe potpomognuta sramnom, već viđenom ulogom radikala u održavanju vlasti koja nas godinama unesrećuje". Čović je ocenio da socijalisti i dalje pokušavaju da zadrže apsolutnu vlast na osnovu 20 odsto glasova osvojenih glasova, te da se radi o "najgoroj uzurpaciji vlasti".

"Ni izlazak, a ni ostanak Šešelja i radikalskih ministara u Vladi Srbije neće promeniti ništa nabolje u životima naših građana", piše u saopštenju GSS, u kojem se navodi da su SPS i JUL sada odlučili da ne dozvole Šešelju "da ubere nekoliko jeftinih političkih poena na koje je računao kad je izlazio iz Vlade".

Demohrišćanska stranka Srbije smatra da ova uredba predstavlja "i zvaničnu potvrdu zloupotrebe ratnog stanja, a farsa s izlaskom radikala iz Vlade dogovoreni scenario da se još jednom izigraju, prevare i obmanu građani Srbije.

N. MIJUŠKOVTokom susreta sa zvaničnicima SAD u Helsinkiju

Rusi traže svoj sektor

Ivanov: Hoćemo kompromis, ne drugorazrednu ulogu
 

Američki sekretar za odbranu Vilijem Koen

Rusi neće dobiti svoj sektor

Američki sekretar za odbranu Vilijem Koen izjavio je u sredu, po dolasku u Helsinki, da NATO i dalje insistira da Rusija na Kosovu ne može da dobije odvojeni sektor pod svojom komandom, prenosi Rojters

MOSKVA, HELSINKI - Rusija je u razgovorima s američkim zvaničnicima u Helsinkiju ostala dosledna u zahtevu da dobije sektor u mirovnoj operaciji na Kosovu, ali je spremna da napravi kompromis u detaljima - izjavio je jedan ruski zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman, prenosi Rojters. Ruska agencija Interfaks citira ruskog diplomatu da je rekao da kompromis na koji je Moskva spremna "ni na koji način ne bi doveo do narušavanja ruskih interesa i odredbi rezolucije UN".

- Rusija je uvek spremna za razuman kompromis koji bi uzeo u obzir interese svih strana, ali ne i na štetu ruskih interesa - rekao je ruski šef diplomatije Igor Ivanov uoči susreta s američkim državnim sekretarom Medlin Olbrajt. - Rusija ne može da prihvati drugorazrednu ulogu i spremna je da igra aktivnu ulogu, kao i drugi, u izgradnji mira na Kosovu.Vladika Artemije sa 200 Srba napustio Prizren

Ako treba, idu u Srbiju

"Vratićemo se kad KFOR obezbedi bezbedan život"

PRIZREN - Episkop raško-prizrenski Artemije potvrdio je u sredu da, zajedno s devet sveštenika i oko 200 Srba, napušta Prizren, jer se više tamo ne oseća bezbedno.

Vladika je rekao da će se uputiti u Prištinu, jer su u Prizren prekjuče ušli pripadnici "OVK". On je dodao da će, ukoliko se i Priština pokaže kao nedovoljno bezbedna, napustiti južnu srpsku pokrajinu i otići u Srbiju.

- Uzećemo autobuse i, zajedno s našim narodom, otići pod zaštitom nemačkih vojnika KFOR - rekao je Artemije.

Episkop je dodao da su Albanci, od kako su u Kosovo stigle jedinice KFOR, počeli da tuku i razoružavaju lokalno srpsko stanovništvo. Prema njegovim rečima, samo je prekjuče na području Prizrena oteto petoro Srba, među kojima i jedan monah.

- Ne napuštam Prizren niti Komet zauvek, već samo da bi bio na sigurnom dok KFOR ovde ne bude u stanju da garantuje bezbedan život. Srpski narod koji odlazi vratiće se samo ukoliko se ovde uvede red i demilitarizuje "OVK" - rekao je vladika Artemije.Šreder osudio nasilje Albanca nad kosovskim Srbima

Teror "OVK" apsolutno neprihvatljiv

Finansiranje obnove Balkana zahvalna i dobra investicija

BON - Nemački kancelar Gerhard Šreder rekao je u Bundestagu da je nasilje Albanaca nad Srbima na Kosovu apsolutno neprihvatljivo.

- Odlazak Srba s Kosova je za nas isto tako neprihvatljiv kao što je bilo neprihvatljivo i masovno bežanje Albanaca- rekao je Šreder u zvaničnoj izjavi vlade pred samit Grupe 8 ovog vikenda u Kelnu.

Govoreći o obnovi Kosova i celog Balkana, Šreder je rekao da će međunarodna zajednica morati da učini veliki finansijski napor.

- Evropska komisija i Svetska banka već pripremaju međunarodnu konferenciju donatora...  Finansiranje mira i obnove je zahvalna, dobra investicija - naglasio je nemački kancelar.
Četvrta knjiga u ediciji "Savremena srpska drama"

Pozorište među ratovima

Edicija "Savremena srpska drama", koju su pokrenuli Muzej pozorišne umetnosti, Udruženje dramskih pisaca Srbije i Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, nedavno je proširena četvrtom knjigom. Objavljeno je još pet dramskih tekstova: "Kad ćeš doći" Ivana Panića, "Kaktusi i ruže" Đorđa Lebovića, "Puč" Miodraga Ilića, "O pomorandžama i hlebu" Irine Kikić i "Pozorište u palanci iliti Majmun i Tragičar" Radoslava Zlatana Dorića.

U jednom izdanju našlo se, dakle, generacijski i poetički vrlo šaroliko društvo autora. Bogdan Španjević je u pogovoru zapisao da kada bismo ovih pet drama posmatrali kao delove samo jednog dela, dobili bismo narativni luk razapet između ranog srednjeg veka i današnjih dana u kojem se Srbi u kratkim intervalima između ratova bave pozorište. "U pripovesti ispričanoj kroz pet potpuno različitih dramaturških postupaka zaista dominiraju motivi rata i pozorišta, kao dva načina na koje je srpski narod naučio da pokaže ono što jeste, da iskaže svoju suštinu", kaže Španjević.

R. K. 

Stigla bronzani momci
Jugoslovenski rukometaši doputovali su u sredu oko 22 časa iz Soluna u Niš. Generalni sekretar RSJ Vlada Đurić javio je da ih tamo čeka autobus "Niš ekspresa", ali da mu još nije poznato koliko će se zadržati u Nišu. Dakle, termin dolaska plavih u Beograd još nije definitivan, ali osvajači bronzane medalje na Svetskom prvenstvu zasigurno u četvrtak dolaze u jugoslovensku prestonicu.

Pobedom protiv Španije (27:24) jugoslovenski rukometaši se popeli na treći stepenik svetskog prvenstva

Bronza za sve

- Igrali smo za naš narod. Znam da ima onih koji u nas nisu verovali, ali je ovo ipak bronza za sve - rekao je Nedeljko Jovanović dok su saigrači silazili sa postolja.

Bronzana medalja na 16. Svetskom prvenstvu u Egiptu poseduje specifičnu težinu. Počev od šokantne povrede Rastka Stefanovića u osvit šampionata, grozničavo lečenog Dragana Škrbića do tačke kada napor biva jači od metoda urgentnog oporavka, preko samo na mahove upotrebljivih Branka Kokira i Žikice Milosavljevića do konačnog peha, kontuzije desne šake Nenada Peruničića pred polufinale sa Šveđanima i trovanja prvog šutera samo nekoliko sati pre meča za treće mesto sa Špancima.

Vek Šveđana
Šveđani su pobedom u finalu nad Rusima (25:24) osvojili četvrto svetsko zlato i po uspešnosti izjednačili se sa sada već bivšom rukometnom velesilom Rumunijom. Ova generacija švedskih rukometaša, uz neznatne promene u sastavu, na poslednjih pet svetskih smotri osvajala je medalje. Pridodavši ovo zlato tituli evropskog prvaka, Švedska je potvrdila dominaciju u poslednjoj deceniji 20. veka.

Plavi su bez medalje ostavili upravo Špance koji su pre prvenstva odbili da našim rukometašima izdaju vize i onemogućili im učešće na "Trofeo Espanja".

- Verujemo da je bog s nama - odzvanjaju Perićeve reči.

Govorilo se uoči prvenstva da će se plavi ponovo vratiti ulepljeni perjem i katranom.

- Demantovali smo skeptike i dokazali da smo prava reprezentacija. Ponovo smo u svetskom vrhu gde je nekad i bio jugoslovenski rukomet - procedio je Nenad Peruničić.

V. PreradovićNa Vračaru najavili odgovor evropskoj kući fudbala zbog eliminacije

Obilić tuži UEFA

Do juče, Obilić je bio šampion Jugoslavije. Danas su "vitezovi" bez titule i Evrope, bez svega što su na terenu izborili. Prvo ih je iznuđena odluka FSJ naterala da pehar predaju Partizanu, a potom je UEFA odlučila da im uskrati i izlazak na međunarodnu scenu kroz mala, Kup UEFA vrata.

- Svi smo teško prihvatili ovu odluku koja nema nikakvih dodirnih tačaka sa sportom - prokomentarisao je Zoran Ranković, dok su Nenad Grozdić i Saša Kovačević s nevericom okretali glavu. - Pa, ovo je neverovatno. Sve što smo izborili na terenu nam je oduzeto za zelenim stolom. Neshvatljivo i trapavo, nefer, kako god hoćete. UEFA je radila protiv svih sportskih principa, čineći presedan zabranom jednom klubu da se takmiči u Evropi.

Obilići su, iako šokirani vešću iz sedišta UEFA, nastavili da treniraju u ustaljenom ritmu - trening dnevno do 23. juna i meča sa Partizanom.

U međuvremenu, potpredsednik kluba Đovani di Stefano najavio je tužbu protiv UEFA Međunarodnom sudu.

- Svesni smo da UEFA neće promeniti odluku, ali ćemo učiniti maksimum da dokažemo koliko eliminacija Obilića nema veze sa sportom i pravdom uopšte - poručila je predsednica Svetlana Ražnatović.

I. P.Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind

 

E-mail: glas_javnosti@abc.co.yu

 


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange