GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Utorak 15. jun 1999.
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8,
Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Updated:
15/06/99 00:00 (GMT +01:00)

Najnovije vesti...

Video galerijaVideo galerija

English

Francais

Deutsch

Italiano


Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
Tražimo saradnike...


Predsednik SRJ u ponedeljak u Novom Sadu i na mostu kod Beške

Početak obnove

NOVI SAD - Samo četiri dana pošto je NATO obustavio vazdušne udare na SRJ, predsednik Slobodan Milošević je u ponedeljak svečano, otvarajući radove na sanaciji raketiranog mosta preko Dunava kod Beške, označio početak obnove agresijom razrušene zemlje.

"Nije slučajno što obnovu započinjemo od vojvođanskih mostova jer u tome ima mnogo simbolike. Ovi mostovi povezuju severnu pokrajinu sa ostalim delovima Srbije i simbolizuju povezivanje među ljudima koje je najdragocenija karakteristika mnogonacionalne Vojvodine", obratio se predsednik Milošević skupu kojem je prisustvovalo, pored gotovo celokupnog političkog i vojnog vrha države, i više od deset hiljada građana.

Kako su graditelji obećali predsedniku SRJ, jedan od najvećih betonskih mostova na svetu biće osposobljen za najviše 40 dana jer su još tokom bombardovanja pripremljeni elementi koji će biti ugrađeni umesto srušenog dela prilazne konstrukcije.

Predsednik Milošević je juče obišao i Novi Sad i tom prilikom izjavio da će grad "u najkraćem mogućem roku dobiti nove mostove".

E.N.L.Juče ujutro i preksinoć u Prištini bilo mirno

SAS održava red

 

Susret Gibson-Anđelković

Komandant britanskih snaga u Prištini potpukovnik Pol Gibson sastao se preksinoć sa predsednikom PIV Kosmeta Zoranom Anđelkovićem i garantovao mu da će način na koji će njegovi ljudi patrolirati gradom ohrabriti Srbe, kao i da će saradnja sa policijom omogućiti da se izbegne bilo kakva opasnost po stanovništvo.

PRIŠTINA, 14. juna (Tanjug) - Pretprošla noći i jučerašnji prepodnevni sati u Prištini protekli su mirno, bez napetosti koja je vladala u vreme dok se britanski vojnici iz sastava mirovnih snaga UN nisu bili rasporedili po gradu. Kao i prethodnog dana i noći, i juče su prištinskim ulicama patrolirali oklopni transporteri britanskih snaga, a neki od njih su i stacionirani na ključnim gradskim raskrsnicama. Pored transportera, u gradu su raspoređeni i britanski vojnici, uglavnom padobranci iz specijalnih jedinica SAS-a, ali oni se uglavnom nalaze na mestima zaklonjenim od očiju većine prolaznika, u delovima koji od centra vode ka periferijskim naseljima. Britanska komanda juče je izdala proglas građanima Prištine da se suzdrže od pucnjave, kidnapovanja i pljačke, što je sudeći po protekloj noći, koja je prošla bez pucnjave i šenlučenja, i ispoštovano.Jednoglasnom odlukom Predsedničkog kolegijuma SRS Radikali u opoziciji

BEOGRAD - Predsednički kolegijum Srpske radikalne stranke juče je jednoglasno odlučio da ova stranka napusti koaliciju sa SPS i JUL i njeni ministri izađu iz Vlade Republike Srbije.

 

Ostavke

Ostavke na funkcije u Vladi Srbije juče su podneli dva potpredsednika i 13 ministara; potpredsednici dr Vojislav Šešelj i Tomislav Nikolić, ministar bez portfelja Maja Gojković, ministar za lokalnu samoupravu Gordana Pop-Lazić, ministar za ekonomsku i vlasničku transformaciju Jorgovanka Tabaković, ministar za informacije Aleksandar Vučić, ministar za industriju Luka Mitrović, ministar za zaštitu životne sredine Branislav Blažić, ministar trgovine Zoran Krasić, ministar za saobraćaj i veze Dragan Todorović, ministar vera Milovan Radovanović, ministar za veze sa Srbima van Srbije Milorad Mirčić, ministar za brigu o porodici Miroslav Nedeljković, ministar bez portfelja Čedomir Vasiljević i ministar bez portfelja Paja Momčilov.

- Centralna otadžbinska uprava SRS odlučila je na poslednjoj sednici da, čim snage NATO uđu na Kosovo, napusti Vladu - rekao je predsednik SRS Vojislav Šešelj na proširenoj sednici Predsedničkog kolegijuma ove stranke.

Šešelj je naglasio da je jedini razlog za ulazak SRS u koaliciju sa SPS i JUL, 24. marta 1998. godine, bila odbrana Kosova i Metohije.

- Sada više nemamo motiv da ostanemo u Vladi - dodao je predsednik SRS.

Sednici proširenog Predsedničkog kolegijuma prisustvovali su svi ministri SRS u Vladi Srbije.

- Kao što sam ponosno ušao u Vladu, tako sada iz nje i izlazim - rekao je potpredsednik SRS Tomislav Nikolić, dodajući da bi bilo časno da cela Vlada podnese ostvaku. - Kad sam u Skupštini Srbije pologao zakletvu nisam se obavezao da ću služiti okupatoru.

Dojučerašnji ministar za saobraćaj i veze Dragan Todorović rekao je da će SRS nastaviti političku borbu kako bi vratila RSK i izgubljene srpske teritorije u RS, i sprečila novi egzodus srpskog stanovništva koji se Srbima sada dešava treći put.

Članovi Vlade Srbije iz SRS su, juče pre podne u Skupštini Srbije, predali potpisane ostavke na funkcije u Vladi.

N. MijuškovićBogoljub Pejčić, član Predsedništva SPO i glavni urednik "Srpske reči":

Nećemo u Vladu!

BEOGRAD - Posle izlaska radikala iz republičke Vlade upražnjena ministarska mesta neće, kako se to možda očekivalo ekspresno biti popunjena kadrovskim rešenjima Srpskog pokreta obnove. Kako saznajemo, socijalisti na sve načine pokušavaju da umole SPO da uđe u Marjanovićevu Vladu, ali za sada bezuspešno. Ulazak u Vladu Drašković uslovljava brzim i korenitim demokratskim reformama političkog i ekonomskog sistema.

- Naš stav je odavno poznat. Ni u kakvu Vladu koja nije spremna da raskine sa prošlošću mi nećemo ući! SPO nikad nije bio ničija štula niti to ima nameru da postane. Poslednja stvar koja bi sad mogla da nas interesuje jesu fotelje. Ovom narodu je pre svega potrebna poštena vlast koja bi mogla da mu obeznedi perspektivu... - potvrđuje naša saznanja Bogoljub Pejčić, član Predsedništva SPO i glavni urednik "Srpske reči".

Nezvanično, ali pouzdano saznajemo da je najveći kamen spoticanja u pregovorima insistiranje Draškovića na potpunom "pomirenju" srpske sa crnogorskom vlašću. Neki tvrde da predsednik SPO svoj ulazak u Vladu uslovljava imenovanjem predsednika Savezne vlade iz redova crnogorske DPS.

D.J.V.Pored generala Krstića optuženi još neki oficiri

HAG, 14. juna (Beta) - General Vojske Republike Srpske (VRS) Radislav Krstich optuzzen je sa joss nekim njemu podređenim oficirima Drinskog korpusa VRS, otkrila je na zahtev odbrane tužilac Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu.

General Krstić optužen je 2. novembra prošle godine za genocid u Srebrenici, gde su, prema navodima optužnice, u julu 1995. godine snage generala Ratka Mladića ubile na hiljade muslimanskih civila, uglavnom muškaraca, koji su zakopavani u masovne grobnice, a potom prebacivani u sekundarne grobove da bi se zameli tragovi zločina.

Pripadnici Sfor-a uhapsili su generala Krstića kod Bijeljine 2. decembra 1998. godine, na osnovu zapečaćene (takozvane tajne) optužnice. Nakon hapšenja optužnica je objavljena, ali su precrtana imena još dvojice okrivljenih.

General Krstić je odbacio optužnicu.

Na zahtev branioca generala Krstića, beogradskog advokata Nenada Petrušića, sud je naložio tužiocu da bliže odredi odgovornost generala Krstića preciziranjem njegovih funkcija i položaja u odnosu na ostale optužene, ali bez otkrivanja njihovog identiteta.

Iz memoranduma tužioca saznaje se da su suoptuženi bili oficiri Drinskog korpusa VRS u vreme zločina u Srebrenici.

Kao načelnik štaba i zamenik komandanta tog korpusa, a kasnije i komandant Drinskog korpusa, general Krstić je bio nadređen tim oficirima.

Tužilac Luiz Arbur ne navodi činove suoptuženih, ocenjujuchi da bi time bio otkriven njihov identitet, possto je Drinski korpus imao određeni broj oficira sa činovima.

U memorandumu se izlaže organizacija VRS sa pet korpusa, i navodi da je general Krstić, kao komandant korpusa bio direktno potčinjen komandantu VRS generalu Ratku Mladiću.

General Mladić je, takođe, optužen za genocid u Srebrenici čije je "gotovo celokupno muslimansko stanovnisstvo proterano ili pobijeno".

Tužilac razjašnjava da je general Krstić bio istovremeno načelnik štaba i zamenik komandanta Drinskog korpusa do 13. ili 14. jula 1995. godine, kada je postao komandant korpusa.

Sistematsko ubijanje muslimanskih muškaraca iz Srebrence trajalo je, prema optužnicama, od 11. do 18. jula 1995. godine.

Suđenje generalu Krstiću za genocid u Srebrenici moglo bi da počne ove godine.Danas u Okružnom sudu u Kraljevu

Miločajske ubice na optuženičkoj klupi

KRALJEVO - Optuženi za ubistvo i teško razbojništvo danas će na optuženičku klupu Okružnog suda u Kraljevu sesti Saša Milošević (29) iz sela Gotovac, Dejan Erdoglija (28) iz Buljačkog Brda i Nebojša Šenk (33) iz naselja Ribnica. Oni su 24. januara ove godine upali u kuću Jerotijevića u selu Miločaj nedaleko od Kraljeva i na svirep način iz vatrenog oružja ubili tri člana porodice, Mihajla (48) ispred njegove autolakirerske radnje, njegovu suprugu Mariju (44) i njihovu osamnaestogodišnju ćerku Julijanu ubili su u spavaćoj sobi pucajući im u glavu. Nesrećnu sudbinu izbegao je jedino Mihailov sin Saša, koji nije bio kod kuće. Oni su u istražnom postupku priznali zločin koji su počinili iz koristoljublja i da su iz kuće nakon ubistva odneli preko dve hiljade nemačkih maraka. Milošević, Erdoglija i Šenk odgovaraće i za neka ranija razbojništva koja su otkrivena tokom istrage za ubistvo u Miločaju. Milošević je priznao da je na teritoriji opštine Kraljevo izvršio razbojništvo uz pretnju oružjem, dve provalne krađe i pokušaj pljačke. Radomiru Mićiću (34) iz Ribnice, koji je u bekstvu biće suđeno u odsustvu, ili u posebnom postupku. On je ubicama nabavio pištolj, kojim su ubijeni Jerotijevići, medicinske rukavice, "fantom-maske" i prigušivače. Kako smo saznali, biće suđeno i Draganu Cvetkoviću (27) iz Gotovca, koji je optužen za dve teške krađe zajedno sa Miloševićem.Sudskim većem predsedava sudija Dragiša Đorđević, a po službenoj dužnosti optužene će braniti advokati Milan Vujin, Đoko Spasojević i Slaviša Vojinović. Nezapamćeni zločin u ovom kraju pobudilo je veliko interesovanje javnosti za današnje suđenje.

D. Gavrilović
P. MarkovićEkipe EPS-a danonoćno rade na otklanjanju šteta i kvarova izazvanih bombardovanjem

BEOGRAD - Javna rasveta u svim gradovima u Srbiji uključena je sinoć, ali zbog nestabilnog sistema i tehničkih problema u nekim beogradskim i novosadskim naseljima ulične sijalice zasvetleće tek za koji dan, saznaje "Glas" u Elektroprivredi Srbije.

Kako kažu u EPS, posle bombardovanja elektroenergetskog sistema u najkritičnijoj situaciji i dalje se nalaze Beograd i delovi Vojvodine, posebno gradovi od Novog Sada do prestonice. Beogradska naselja Novi Beograd, Zemun i sremski deo prestonice lošije su snabdevena strujom od ostalih delova grada a, kako su rekli u EPS, njihove ekipe danonoćno rade na otklanjanju šteta i kvarova izazvanih bombardovanjem.

- Pokušavamo da stabilizujemo sistem i svim potrošačima obezbedimo količinu električne energije koja je dovoljna za letnji period. Kako u sistemu EPS još nema dovoljno energije, a otežan je i njen prenos do potrošača, prinuđeni smo da u nekim naseljima ugroženih gradova sprovodimo redukcije u isporukama struje koje uglavnom traju po tri sata - poručili su iz EPS.

Z.G.Bonovi za gorivo ostaju

BEOGRAD - Bonovi za gorivo neće biti uskoro ukinuti jer bi slobodna prodaja naftnih derivata u ovom trenutku dovela do toga da sve rezerve benzina "planu" za nekoliko dana - izjavio je za "Glas" Nebojša Atanacković, član Saveta za promet naftnim derivatima Privredne komore Jugoslavije.

Atanacković je ocenio da bi bonovi za dizel gorivo mogli biti ukinuti jer ih je proteklih meseci većina vozača podizala bez potrebe zbog toga što usled nestašice ovaj derivat nisu mogli da kupe na pumpama.

- Snabdevanje naftnim derivatima na tržištu i dalje je vrlo loše pa se, s obzirom na takvu situaciju, još ne može razmišljati o ukidanju bonova. Kada bi se to desilo, zbog izuzetno niske cene dizela i benzina građani bi pohrlili na pumpe sa namerom da stvore zalihe i sve rezerve goriva bi presušile - smatra Atanacković.

On je kao jedno od rešenja koje bi dovelo do boljeg snabdevanja gorivom predložio neizostavno povećanje cena dizela i benzina za oko 50 odsto. Tada bi, po njegovom mišljenju, na pumpama bilo dovoljno naftnih derivata jer bi u tom slučaju domaći uvoznici imali zaradu i motiv za prodaju benzina i dizela.

- Kada bi litar dizela koštao oko sedam dinara a benzina 10 ne bi bilo problema da se bonovi ukinu. Slobodna prodaja goriva po tim cenama sigurno bi dovela do znatno boljeg snabdevanja naftnim derivatima - naglasio je Atanacković.

Po njegovim procenama, država bi uskoro ponovo mogla da razmatra mere kojima će stimulisati uvoznike jer poslednjim smanjenjem akciza na uvoz dizela i benzina za po 10 odsto nije poboljšano snabdevanje derivatima.

- Najbolja ilustracija koliko je situacija sa gorivom kritična je i poslovanje komunalnih preduzeća. Zbog nedostatka dizela ne funkcionišu čak ni gradski saobraćaj i čistoća. To je poslednji signal da nešto treba promeniti - zaključio je Nebojša Atanacković.

Z.G.Nova humoristička serija Zdravka Šotre, "Kod male sirene"

Dok traje najgore - zabava

Ovih dana u razrušenom klubu "Radović" pored zgrade Televizije Beograd, reditelj Zdravko Šotra završio je snimanje sedam petnaestominutnih epizoda humorističke serije "Kod male sirene". Pored Zdravka Šotre na seriji su radili i reditelji Milan Knežević i Vlada Aleksić. Za seriju je adaptiran tekst Stevana Koprivice. Prema rečima Zdravka Šotre "velika ekipa se, dok je trajalo najgore - dobro zabavljala":
- Reč je o dobrovoljnom radu u vreme rata. Bolje je džabe raditi, nego džabe sedeti. Pokušali smo da na humoristički način prikažemo sve što nam se dešavalo tokom rata.
Zamisao je da radnja serije smesti u jedan beogradski lokal, simbolično nazvan "Kod male sirene", gde su glavni akteri stalni gosti. "Mala sirena" je u vreme rata za te iste goste postala i sklonište. Okruženje u kome se snimalo nije baš najprijatnije?
- Snimanje je počelo u "Radoviću", samo nekoliko dana posle rušenja televizije. Uslovi za rad su bili teški. Radili smo između sirena jer su neki glumci kad bi zasviralo prosto nestajali - što je i bilo logično, jer su svi očekivali da televizija bude ponovo gađana. Upravo to su doživljavali i junaci serije.
Goste "Male sirene" igraju Vlastimir Velisavljević, Bata Paskaljević, Jelisaveta Sabljić, Goran Sultanović, Boda Ninković, Bojana Maljević, Jelica Sretenović, Vladan Živković...
Producent serije je "Monte Rojal", a reditelj kaže da iako je serija završena, ne zna na kojoj telviziji će biti emitovana.
Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind

 

E-mail: glas_javnosti@abc.co.yu

 


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange