GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Ponedeljak 14. jun 1999.
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8,
Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Updated:
14/06/99 00:00 (GMT +01:00)

Najnovije vesti...

Video galerijaVideo galerija

English

Francais

Deutsch

Italiano


Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
Tražimo saradnike...


Nekoliko dana ranije od planiranog

Marinci u Kačaniku

PRIŠTINA - Prvi veći kontingent američkih marinaca i pripadnika drugih rodova vojske SAD, juče je ušao na Kosovo, nekoliko dana ranije nego što je bilo predviđeno. Kako se i očekivalo oko 1.000 marinaca, iz sastava međunarodnih snaga na Kosovu, uputilo se u oblast Gnjilana, u jugoistočnom delu pokrajine.
Kontingent od oko 100 do 130 američkih vojnika trebalo bi da od britanskih trupa preuzme kontrolu nad oblašću Kačanika, na glavnom putu od Skoplja prema Prištini. Očekuje se da ti vojnici krenu već u rano popodne.Džekson razgovarao sa Zevarzinom

Rusi ostaju na aerodromu

PRIŠTINA - Komandant međunarodnih snaga za Kosovo, britanski general Majkl Džekson, razgovarao je kasno preksinoć sa komandantom ruskih trupa na prištinskom aerodromu Slatina Viktorom Zavarzinom, u pokušaju da premosti spor oko kontrole nad aerodromom. Posle nekoliko časova razgovora, konstatuje britnska agencija ispostavilo se da pretežni deo aerodroma ostaje pod ruskom kontrolom, dok je Zavrazin iz Prištine izjavio Itar-Tasu da su razgovori protekli u "atmosferi dobre volje".Jeljcin i Klinton direktno o Kosovu

MOSKVA - Zamenik državnog sekretara SAD Stroub Talbot saopštio je juče da će se "za nekoliko dana" sastati predsednici Rusije i SAD Boris Jeljcin i Bil Klinton, kako bi neposredno razgovarali o modalitetima ruskog učešća u miirovnim snagama na Kosovu, prenosi Rojters. Talbot je dodao da su sastanci u Moskvi postavili temelj za susret Klintona i Jeljcina, koji bi se mogao odigrati već na samitu G8 u Bonu od 18. do 20. juna.Za izgradnju porušenih mostova

Moskva poklonila Novom Sadu pedeset miliona dolara

NOVI SAD - Izgradnju novosadskih mostova, koje je porušila avijacija NATO, finansiraće grad Moskva, rečeno je juče u razgovoru predsednika Skupštine Vojvodine Živorada Smiljanća i predsednika BK Korporacije u ruskoj prestonici Dragana Karića.
Reč je o projektu vrednom 50 miliona dolara koji Moskva Novosađanima daje kao poklon, a ne kao kredit.Prvi incident između ruskih i vojnika NATO kod Slatine

Rusi vratili Francuze sa aerodroma

PRIŠTINA - Ruske trupe sprečile su juče pre podne kolonu francuskih vojnih vozila da uđe na prištinski aerodrom, prenosi Rojters. Prema tvrdnjama očevidaca, uključujući i dopisnika Rojtersa, incident se dogodio oko 10.30 časova, kada je oko 15 francuskih vojnih kamiona stiglo na glavni ulaz u aerodrom. Ovi izvori navode da je razgovor komandira francuskog konvoja cisterni sa gorivom i dvojice ruskih stražara trajao oko 15 minuta.
- Mi smo ovde došli prema instrukcijama na mapi NATO da uspostavimo skladište goriva. Gde sada da idemo? - pitao je francuski oficir.
- Morate da se okrenete i odete odavde. Na aerodromu je samo ruski kontigent. Možete ići gde hoćete, ali ne na aerodrom - odgovorio je ruski stražar.
Francuzi su se nakon razgovora okrenuli i otišli.
Ubrzo posle ovog incidenta, visoki funkcioner NATO izjavio je da saveznici traže lokaciju za novu bazu u blizini Prištine, pošto su ruske snage zauzele lokalni aerodrom, javlja Rojters.
- Mi smo u iščekivanju i u potrazi smo za svim alternativnim mestima - rekao je britanski brigadir Robert Bakster tv mreži CNN. On je dodao da se na prištinskom aerodromu ne vode nikakvi pregovori sa ruskom stranom.
Nasuprot tome načelnik Združenog štaba američke vojske, general Henri Šelton izjavio je da su ruski i britanski vojnici u subotu imali srdačan sastanak nakon što su ruske snage neočekivano ušle u Prištinu. Šelton je rekao da očekuje da će se, sada kada je veza uspostavljena, ruske i snage iz zemalja NATO dogovoriti o detaljima zajedničkog delovanja u okviru međunarodnih snaga.Nastavljeni razgovori Stroba Talbota i Igora Ivanova

Rusija dobila zonu na Kosovu

MOSKVA - Zamenik američkog državnog sekretara Stroub Talbot izjavio juče da je u Moskvi dobio garancije da Rusija neće slati vojnike na Kosovo, dok se ne postigne dogovor sa Zapadom o ulozi te zemlje u međunarodnim mirovnim snagama na Kosovu.
Talbot je naglasio da će uloga Rusije u tim snagama u nekim delovima Kosova biti "važna i jasna", ali je odbacio mogućnost podele Kosova.
- To nije samo legitiman cilj, to je cilj koji SAD pdoržavaju - istakao je Talbot, ali je, s druge strane, insistirao na značaju jedinstvenog komandovanja u KFOR-u.
On je dodao da je, tokom rusko - američkih pregovora koji traju od prošle sedmice u Moskvi, a biće nastavljeni i danas, učinjeno niz pokušaja da se uravnoteže interesi raznih država:
- Ipak, glavni cilj jeste izvesnost da će međunarodno bezbednosno prisustvo biti zaista efikasno. U toj optici, jedinstvena komanda je suštinska - istakao je američki diplomata.
Talbot bi trebalo da napusti Moskvu odmah po završetku razgovora, rekao je jedan zvaničnik u američkoj ambasadi u Moskvi.
Načelnik Odeljenja za međunarodnu saradnju ruskog Ministarstva odbrane, general -pukovnik Leonid Ivašov, posle jučerašnjeg kruga pregovora izjavio je da Rusija sutra očekuje odgovor na predloge koje je iznela američkoj strani o ulozi Moskve u međunarodnim mirovnim snagama na Kosovu.
- Imali smo kratke razgovore sa našim američkim kolegama. Izneli smo im naše predloge i čekamo odgovor u utorak - rekao je Ivašov novinarima ispred ruskog Ministarstva inostranih poslova, gde je održan sastanak sa američkom delegacijom
Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind

 

E-mail: glas_javnosti@abc.co.yu

 


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange