GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Petak 12. jun 1999.
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8,
Beograd, Jugoslavija

 NAJNOVIJE VESTI

Updated:
12/06/99 00:16 (GMT +01:00)
Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
SINA
Glas nedelje
Srpsko nasledje
Uskoro stižu nove vesti ...


Ruske trupe ušle na Kosovo

PRIŠTINA - Oko deset hiljada građana Prištine okupilo se u petak uveče na centralnom gradskom platou i u glavnoj ulici da bi proslavilo završetak agresije i dočekalo dolazak ruskog kontigenta mirovnih snaga UN u prestonicu Kosova.

Okupljanje je počelo posle informacije prištinske televizije da se dolazak ruskih trupa u glavni grad južne srpske pokrajine očekuje oko 22 časa.

Skup u Prištini prati više od 250 stranih novinara.Ruski vojnici prošli kroz Prokuplje

 

Prištevci na ulicama čekaju ruski konvoj

PRIŠTINA - Nekoliko hiljada stanovnika Prištine okupilo se u petak uveče u centru grada čekajući ruske trupe koje će biti u sastavu Kfora.

Građani su došli iz svih delova grada sa zastavama i parolama, pošto ih je prethodno pozvala Radio-televizija Srbije.

Konvoj sa ruskim vojnicima koji je u petak ujutro iz BiH prešao u SRJ oko 21 sat prošao je kroz Prokuplje u pravcu Kosova.

PROKUPLJE- Nešto posle 21 čas iz pravca Niša kroz Prokuplje je prošla kolona ruskih vojnika koji će učestvovati u međunarodnim snagama za Kosovo.

U koloni, koja je otišla u pravcu pokrajine, bilo je oko 50 vozila sa oznakom međunarodnih snaga za Kosovo - Kfor. Kolonu su činili kamioni, tarnsporteri, džipovi, cisterne.

Prolazak ruskih vojnika obezbeđuju Vojska jugsolavije (VJ) i policija.

Rusi su trubili i mahali građanima Prokuplja, koji su otpozdravljali.

Neposredno pre prolaska ruskih trupa kroz Prokuplje, iz pravca Kosova kroz grad je prošao deo kolone VJ.Srbi iz Suve reke izbegli u Prištinu

PRIŠTINA - Oko 2.000 Srba izbeglih iz Suve reke stiglo je u petak uveče u Prištinu, odakle su upućeni u sportski centar "25. maj".

Na parkingu ispred centra ima oko sto traktora natovarenih stvarima, ćebadima, čak i veš mašinama.

Među izbeglima je puno dece, staraca i trudnica.

Oni su krenuli iz Suve reke kada su pripadnici Vojske Jugoslavije i policije počeli da napuštaju to podrčje, strahujući od napada separatističke Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Suva reka se nalazi na oko deset kilometara od granice SRJ sa Albanijom.

"Borili smo se sa njima i kada su bili vojska i policija. Šta ćemo sada sami", rekao je jedan od izbeglih Srba.

Oni traže da odmah nastave put ka Srbiji.

Izbegle Srbe posetili su odmah predsednik Privremenog izvršnog veća Kosova i Metohije (PIV) Zoran Anđelković i još neki pokrajinski funkcioneri kako bi im ukazali pomoć i uverili da ne treba da napuštaju Kosovo.

"Što smo se borili, ako ćemo sada da bežimo", rekao je Anđelković, dok su Srbi iz Suve reke uzvratili:

"Ko će da nas brani?".

Predsednik PIV je na to rekao da na Kosovo dolazi "pet puta više vojnika nego što je bilo policije".

Jedan stariji čovek pokazao je Anđelkoviću smrtovnicu svog sina koji je poginuo u sukobima sa OVK, rekavši:

"Ja nemam gde da idem, a tamo (Suva reka) se ne vraćam".

Vozila sa srpskim izbeglicama iz Suve reke još pristižu u Prištinu.

Prateći kolone vozila VJ koja napuštaju Kosovo, danas ceo dan idu i Srbi koji napuštaju pokrajinu.

Civilna vozila, uglavnom pretovarena ljudima i stvarima i sa prikolicama, imaju registarske tablice kosovskih gradova.Arburova zatražila od Anana 300 eksperata za Kosovo

NJUJORK - Glavni tužilac Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu, Luiz Arbur zatražila je od UN da stave na raspolaganje 300 eksperata u cilju brzog sprovođenja istraga o eventualnim zločinima na Kosovu.

U pismu generalnom sekretaru UN Kofiju Ananu od 7. juna, koje je objavljeno u petak, Arburova je istakla da će istrage "morati da budu veoma brzo sprovedene" i da će početi "čim bezbednosni uslovi to omoguće".

Zamenik tužioca Haškog tribunala Grejem Bluit izjavio je da bi prvi istražitelji Tribunala trebalo da dođu na Kosovo početkom iduće nedelje.

Bluit je precizirao da će na Kosovu, vremenom, biti ukupno 12 istražiteljskih ekipa.

Anan je podržao zahtev Arburove i od zemalja članica zatražio da obezbede osoblje za period od šest meseci.SRJ traži ukidanje sankcija

BEOGRAD - SR Jugoslavija zatražila je u petak od Evropske unije (EU) da odmah ukine sankcije pošto je prestalo bombardovanje SR Jugoslavije, izvestili su beogradski mediji.

U pismu Savetu EU, otpravnik poslova SRJ u Briselu Nikola Lukić upozorio je na teške posledice koje je NATO izvazvao višenedeljenim bombardovanjem SR Jugoslavije.

"Sankcije su već nanele veliku štetu ljudima u Jugoslaviji i njenoj ekonomiji. Posle dva meseca bombardovanja NATO, zemlja se nalazi u još težoj sutuaciji", naveo je Lukić.

On je istakao da je za povratak Jugoslavije u porodicu evropskih zemalja i za dalji razvoj odnosa i saradnje sa zemljama EU, neophodno da se odmah zaustavi pritisak na SRJ i da se odmah podignu sve sankcije, "koje nisu legitimne".

On je naveo da su jugoslovenske vlasti spremne da prihvate obaveze preuzete iz mirovnog plana za Kosovo i ocenio da zbog toga svega toga "nema razloga da se sumnja da će SRJ ispuniti sve obaveze".

Evropska unija uvela je 9. maja ove godine delimične sankcije SRJ.Plavi u polufinalu

Jugoslavija - Nemačka 22:21 (10:12)

Dvorana "Mejn hol" u Kairu. Gledalaca: 20.000. Sudije: Boje, Jensen (Danska). Isključenja: Jugoslavija 14, Nemačka 8 minuta. Sedmerci: Jugoslavija 6 (6), Nemačka 2 (1).

JUGOSLAVIJA: Đorđić, Jovanović 4, Peruničić 5, Maksić 2, Škrbić 3, Lisičić 1, Matić 6 (6), Lapčević, Šterbik, Petrić 1, Golić, Kapisoda, Milosavljević.

NEMAČKA: Holpert, Venta 4, Krečmar 5, Baur 1 (1), Zerbe 6, Mencel 2, Švarcer 2, Bezdiček, Fonberen 1, Petersen, Kolhas.

Jugoslovenska rukometna reprezentacija plasirala se u polufinale 16. Svetskog šampionata u Egiptu, nakon što je u igri nerava na parketu grandiozne dvorane "Mejn hol" u Kairu pobedila selekciju Nemačke rezultatom 22:21. Protivnik plavih u borbi za medalje biće reprezentacija Švedske, aktuelnog prvaka Evrope, koja je u četvrtfinalnom meču savladala Kubu sa 33:26. Igrači selektora Živkovića ovom pobedom osigurali su i učešće na Olimpijskim igrama 2000. u Sidneju.

Utakmica se lomila gotovo čitavih 60 minuta, uz uzajamno rastrzanu igru kao posledicu ogromnog psihološkog pritiska, a gol odluke postigao je plej plavih Nedeljko Jovanović.

V. P.UNHCR na Kosovu u nedelju

ŽENEVA - Visoki komesarijat UN za izbeglice (UNHCR) saopštio je u petak da će predstojećeg vikenda obnoviti rad na Kosovu, očekujući povratak najvećeg talasa izbeglica u svetu poslednjih godina.

Portparol UNHCR Kris Janovski je rekao da će osoblje UNHCR, koje je Kosovo napustilo pred početak napada NATO na Jugoslaviju 24. marta, početi da se vraća u nedelju, prvim konvojem od 40 vozila UN sa preko potrebnom hranom, lekovima, ćebadima i plastikom za prva provizorna skloništa.

Oko 800.000 izbeglica nalazi se u Makedoniji, Albaniji, Crnoj Gori i Bosni, oko 80.000 je evakuisano u druge zemlje, a pretpostavlja se da se na hiljade još skriva u brdima i da, ne znajući za sporazum, pokušavaju da pobegnu sa Kosova.

"Preostali na Kosovu... mora da su u užasnom stanju. Pomoć je prvo potrebna njima", rekao je Janovski.

Konvoj u nedelju prvi je u nizu planiranih, koji će sa po 40 kamiona sa preko potrebnim stvarima dva puta dnevno ulaziti na Kosovo, rekao je on.Neprekidna kolona ka severu

MERDARE - Kroz Merdare, mesto na severnom Kosovu, pred administrativnom granicom prema Srbiji, u petak popodne ka severu prošlo je na stotine vojnih i civilnih vozila.

Civilna vozila, uglavnom pretovarena i sa prikolicama, najviše su imala registarske oznake Peći, Prizrena i Đakovice.

Autobusi u neprekidnoj koloni koja napušta Kosovo pretrpani su ljudima i stvarima.

Među vojnim vozilima ima mnogo onih za prenos sistema vazdušne odbrane - raketnih lansera, baterija protivavionske artiljerije i slično.

Mnogo prikolica parkirano je uz puteve, gde čekaju kamione koji će ih odvući u Srbiju.

Prema Vojno-tehničkom sporazumu Beograda i NATO potpisanom u sredu uveče u Kumanovu, jugoslovenske snage bezbednosti za 11 dana treba potpuno da se povuku sa Kosova.

Međunarodne snage čije jezgro i komandu čini NATO popuniće prazninu i otvoriće vrata povratku izbeglih kosovskih Albanaca.Savet NATO razmatra pokrete ruskih trupa ka Kosovu

BRISEL - Savet NATO sastao se u petak popodne kako bi razmotrio novi razvoj događaja oko priprema za ulazak međunarodnih mirovnih snaga (Kfor) na Kosovo, odnosno, za NATO potpuno iznenadni pokret ruskih trupa iz Bosne ka pokrajini.
Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind


 

E-mail: glas_javnosti@abc.co.yu

[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange