GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Petak 11. jun 1999.
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8,
Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Updated:
11/06/99 00:00 (GMT +01:00)

Najnovije vesti...

Video galerijaVideo galerija

English

Francais

Deutsch

Italiano


Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
Tražimo saradnike...


Integralni tekst Vojno-tehničkog sporazuma o Kosovu

VAŠINGTON - Agencija Rojters prenela je kompletan tekst sporazuma o povlačenju jugoslovenskih snaga bezbednosti sa Kosova i ulasku međunarodnih, nazvanih Kfor.

Sporazum su u sredu uveče potpisali vojni predstavnici vlasti u Beogradu i predstavnici NATO. Sledi prevod teksta dokumenta.

Integralni tekst sporazuma...Pavković najavio početak povlačenja oko podne

PRIŠTINA - Komandant Treće armije Vojske Jugoslavije (VJ), general-pukovnik Nebojša Pavković, izjavio je u četvrtak da će "prvo značajno povlačenje" VJ sa Kosova početi tog dana oko podne.

"Oko 12 sati, na području Podujeva, počeće prvo značajno povlačenje" trupa, rekao je general Pavković Frans presu.

Izvor blizak policiji rekao je AFP-u da će povlačenje policijskih snaga prisutnih na području Kosovske Mitrovice početi u četvrtak u 15.30.

Pavković je izrazio nadu da će to povlačenje biti praćeno "prekidom bombardovanja" NATO-a na SR Jugoslaviju.

Komentarišući vojno-tehnički sporazum potpisan u Makedoniji, Pavković je rekao da je "taj plan izvodljiv".

"Mi sigurno možemo da ga sprovedemo, ali ostaje pitanje da li će oni (međunarodne snage) to moći da urade", rekao je general, "Ono što još nije u potpunosti rešeno jeste zaštita granica, jer je OVK tamo prisutna, kao i albanska vojska", dodao je komandant Treće armije VJ.

Pavković je rekao da bi međunarodne snage trebalo da se rasporede po granicama i da albanska vojska i OVK treba da se povuku, dok bi VJ trebalo da bude poslednja u povlačenju sa granica.

NATO je "svestan činjenice da postoji problem razoružavanja" OVK i "pitanje je kako će to biti rešeno", rekao je jugoslovenski general.

On je rekao da su njegovi vojnici postavili oko 80.000 mina duž granice i dodao da će "vojska sarađivati sa snagama UN u razminiranju", "ali te mine na neki način predstavljaju garanciju protiv upada OVK i albanskih snaga".

On je rekao da VJ nije kapitulirala i dodao da snage pod mandatom UN "treba da garantuju bezbednost Srba sa Kosova".Džekson danas izdaje naredbu za početak operacije Kfor

SKOPLJE - Mirovne snage za Kosovo, koje čine jedinice NATO, mogle bi već u petak da počnu da prelaze na teritoriju južne srpske pokrajine, izjavio je u četvrtak komandant britanskih jedinica stacioniranih u Makedoniji, general-major Ričard Danat.

Danat je kazao da se očekuje da budući komandant Kfora, britanski general Majk Džekson, u četvrtak oko 16 časova izda takozvanu "borbenu zapovest", koja će označiti početak operacije na Kosovu.

"U ovom trenutku, komandanti NATO i jugoslovenski oficiri održavaju sastanak na jugoslovensko-makedonskoj granici, u cilju olakšavanja ulaska snaga", rekao je Danat.OVK neće napadati VJ tokom povlačenja

TIRANA - Separatistička Oslobodilačka vojska Kosova (OVK) saopštila je u četvrtak u Tirani da neće napadati jugoslovenske trupe tokom njihovog povlačenja sa Kosova.

"Cilj OVK jeste povlačenje vojnih i paravojnih srpskih snaga sa Kosova, i nakon potpisivanja mirovnog sporazuma pozvali smo sve naše borce na uzdržanost", izjavio je Frans presu portparol OVK Jakup Krasnići.

On je dodao da će OVK poštovati prava enitčkih manjina na Kosovu u skladu sa međunarodnim normama.

"Srpski civili na Kosovu imaju sve garancije da će njihova prava biti poštovana", rekao je Krasnići i dodao da se "u svakom slučaju OVK neće svetiti".Prva mirna noć u celoj Jugoslaviji

BEOGRAD - Nakon 77 noći neprestanog bombardovanja, u noći između srede i četvrtka, prema raspoloživim podacima, nije bilo napada avijacije NATO na području SR Jugoslavije.

Poslednji gađani cilj na Kosovu je kasarna Uroševcu, na koju je u sredu oko 19.35 sati ispaljeno pet projektila.

"Nakon toga nije bilo napada, već samo preleta aviona NATO nad Kosovom", rekao je dežurni u pokrajinskom centru za obaveštavanje.

On je dodao da je avijacija NATO u četvrtak oko 8.30 "na velikim visinama" nadletala područje Kosova i Methije.Kako je došlo do preokreta u Kumanovu

Moskva ubrzala pregovore

KELN - Do prodora u pregovorima vojnih predstavnika Jugoslavije i NATO došlo je kada je NATO u poslednjem trenutku dobio "kategorična uveravanja" Igora Ivanova, izjavio je u četvrtak jedan američki funkcioner u Kelnu, javlja Rojters.

Rusi su, naime, obećali da će glasati za rezoluciju UN o Kosovu čim NATO suspenduje vazdušne udare, izjavio je on novinarima u Kelnu.

Kada su dobili to obećanje, SAD i saveznici u NATO su odlučili da odustanu od rečenice u vojnom sporazumu kojom se NATO davalo pravo da nastavi bombardovanje u roku od 24 sata ukoliko SB ne izglasa rezoluciju, rekao je, prema Rojtersu, jedan zvaničnik ruskog ministarstva inostranih poslova.Duma traži smenjivanje Černomirdina

Izdao nacionalne interese

MOSKVA - Donji dom ruskog parlamenta Duma pozvala je u četvrtak Borisa Jeljcina da smeni svog specijalnog izaslanika Černomirdina, koga je optužila da je izdao ruske nacionalne interese u Jugoslaviji.

Kako javlja Rojters, Duma je usvojila neobavezujuću rezoluciju u kojoj se kaže da je sporazum između Rusije i zapadnih sila, kojim je otvoren put za okončanje rata u Jugoslaviji, doveo do kapitulacije Beograda i okupacije Kosova od strane NATO trupa.

"Poraz strateškog saveznika Rusije na Balkanu je snažno oslabio ruski geopolitički položaj i stvorilo ozbiljnu opasnost za njenu nacionalnu sigurnost", navodi seRadikali u ponedeljak raspravljaju o izlasku iz vlade Srbije

BEOGRAD - Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj ponovio je u četvrtak da će njegova stranka napustiti vladu Srbije "onog trenutka kada prvi agresorski vojnik NATO kroči na teritoriju Kosova i Metohije".

Na konferenciji za novinare, on je najavio da će o izlasku iz vlade raspravljati Predsednički kolegijum SRS u ponedeljak, 14. juna.

Šešelj je istakao da njegova stranka neće podržati eventualnu buduću manjinsku vladu Srbije i ocenio da su "u tom pogledu moguće dve opcije".

"Prva mogućnost je da socijalisti i Jugoslovenska levica uđu u koaliciju sa Srpskim pokretom obnove (SPO), a druga - raspisivanje novih izbora", rekao je Šešelj i dodao da se njegova stranka zalaže za raspisivanje izbora.

Lider SRS je ocenio da će se "na tim izborima ocenjivati ko je šta do sada radio, jer narod posmatra sve političare".EKSKLUZIVNO

Kris Janovski, portparol Ujedinjenih Nacija u Ženevi specijalno za "Glas"

Da se svi raseljeni vrate svojim kućama

Ako se vojska i policija ne pridržavaju dogovorenog Ujedinjene Nacije neće moći ni u čemu da pomognu
 

Biće teško prva tri meseca

- Ukoliko se budemo vratili u Jugoslaviju, biće nam veoma teško da pomognemo u prva dva tri meseca, jer su nam kancelarije porušene i oprema za rad pokradena. Ali, nadamo se da će pomoć u hrani, lekovima i higijenskom materijalu ipak brzo stići u Jugoslaviju, zahvaljujući evidenciji o humanitarnim potrebama naše kancelarije u Beogradu - rekao je Janovski.

ŽENEVA - Humanitarci Ujedinjenih Nacija vratiće se u Prištinu i Prizren, a zatim u ostale gradove u Srbiji, za dan i po ili 28 sati po ulasku NATO trupa na Kosovo, izjavio je specijalno za "Glas" Kris Janovski portparol Ujedinjenih nacija u Ženevi.

- Ne mogu precizno da potvrdim koliko u Jugoslaviji ima raseljenih. Jugoslovenska vlada, naime, tvrdi da ih samo sa Kosova u Srbiji ima oko 60.000, ali mi procenjujemo da ih ima znatno više. O konačnom broju interno raseljenih u SRJ teško je govoriti, jer brojke su svakodnevno različite, kaže Janovski.

Po njegovim rečima teško je proceniti koliko će Ujedinjene Nacije moći da utiču na rešavanje humanitarne krize u Jugoslaviji. Sve će zavisiti od toga koliko se i da li se poštuje potpisani dogovor jugoslovenske vojske i NATO.

Kada budemo imali konkretne informacije o povlačanju vojske i policije sa Kosova, onda ćemo tačno znati kako i koliko možemo pomoći jugoslovenskim izbeglicama i raseljenima. Ako se to ne dogodi, Ujedinjene Nacije neće moći ni u čemu da pomognu, a ugroženi u SRJ biće prepušteni samo domaćem Crvenom krstu.

- Mi želimo da se i Srbi i Albanci što pre vrate svojim kućama na Kosovu ali i u celoj Srbiji, ali to se prema našim procenama ne može dogoditi uskoro jer su, prema našim saznanjima, pre dva, tri dana jugoslovenska vojska i policija intenzivno napadali albanske civile kod Kosovske Mitrovice i sela Surkovac. Mi procenjujemo da će intenzivno vraćanje kućama raseljenih u Srbiji započeti tek nekoliko dana pošto NATO i Ujedinjene nacije zvanično potvrde u javnosti da li se poštuje dogovoreno, objasnio je Janovski.

T.Raković"Glas Javnosti" saznaje

Sterijino pozorje počinje 19. juna

Kako "Glas javnosti saznaje 44. Sterijino pozorje počeće 19. juna predstavom "Ženidba kralja Vukašina" u izvođenju Dječjeg pozorišta iz Podgorice.
Da podsetimo, naš najznačajniji pozorišni festival trebalo je da bude održan krajem maja, ali je zbog ratnih prilika rukovodstvo Pozorja odlučilo da se smotra odloži za dane nakon prestanka rata.
Selektor Svetislavc Jovanov opredelio se za šest predstava teatara iz Sombora, Beograda, Podgorice, Budve i Kruševca.Marica Josimčević, dobitnica nagrade " Isidora Sekulić" za knjigu "Put kože"

O nevinosti i mudrosti

BEOGRAD - Za moju literaturu je vladalo mišljenje da je hermetična i da se teško probija do čitaoca, jer je u središtu pažnje metafizička stvarnost. Srećna sam zbog nagrade "Isidora Sekulić" koja je, po meni, bila baklja duhovnosti u našoj književnosti. Ona je bila žena čovek, koja je u potpunosti objedinila muški i ženski princip u sebi, koja je izrazila zrelost, čovekovo najveće postignuće - kaže Marica Josimčević, dobitnica ovogodišnje nagrade "Isidora Sekulić" za knjigu "Put kože"(SKZ).

- U nagrađenoj knjizi obrađeno je mnogo tema, ali bih izdvojila priču o činu stvaranja, kao spasu za svakog pojedinca. S obzirom da se nalazimo u ovako strašnim ratnim okolnostima, izdvojiću temu koja odgovara trenutku - kroz sve svoje knjige, a naročito u svom prethodnom romanu "Dno na vrhu sveta", pisala sam o dve strane sveta. Slikala sam većinski sloj društva, koji je okrenut pragmatičkom i materijalnom i potpuno duhovno ispražnjen. S druge strane, tu je i novi soj ljudi, koji raste na putu ka duhovnosti i koje sam nazvala "put sad ima svetla". U tom romanu sve je, u vidu nagoveštaja i znakova, govorilo o buđenju i u poslednjoj glavi predskazala sam da je Beograd predhodnica svega što će se kasnije odigrati i u svetu. U knjizi "Put kože" dihotomija između svetlosti i mraka je zaoštrena, zlo je poraslo u zlu, a dobro u dobru. Zato su likovi uglavnom deca i starci, dakle nevinost i mudrost, kaže Marica Josimčević.

D.Tasić
Foto: M. MetlašU Novom Sadu bučno obeležen prestanak bombardovanja

Slavili srednjoškolci i penzioneri

NOVI SAD - Neposredno nakon objavljivanja dve radosne vesti - potpisivanja vojnotehničkog sporazuma i ubedljive pobede jugoslovenskih rukometaša (tačnije, demoliranja reprezentacije Hrvatske) - sa novosadskih prozora počeli su da odjekuju pucnji, muzika je zatreštala, iz skloništa su izleteli klinci sa gomilom petardi, a oni stariji su se ljubili i grlili uz čestitku "Srećan ti mir".

Kolone vozila uputile su se ne štedeći gorivo ka centru varoši, automobilske sirene su zaurlavale, zastave se vijorile, a PVO je tukao kao nikada do tada, ispaljujući prave plotune radosti put neba, na kojem, nakon 78 dana ili, preciznije, 1.874 puna časa i koji minut pride, konačno nije bilo letilica NATO alijanse.

 

Petoro povređenih

Proslava prestanka bombardovanja trajala je gotovo do zore, a posledice su, uz već pomenute čistače ulica, morali da zbrinjavaju i lekari. "Tokom slavljeničke noći na prijemno odeljenje Instituta za hirurgiju primljeno je pet građana sa lakim telesnim povredama zadobijenim od raznoraznih eksplozivnih naprava. Nakon ukazane medicinske pomoći svi su upućeni na kućno lečenje", kaže za "Glas" direktor novosadskog Kliničkog centra prof.dr Đorđe Janjić.

Bez obzira na gomilu problema, koje Novi Sad, baš kao i čitava zemlja, ima sa strujom, te noći je ponovo uključena sva ulična rasveta, i grad je oživeo uz gruvanje svekolike pirotehnike. Više od četiri hiljade slavljenika (mahom srednjoškolaca i penzionera) iz ratnih je rezervi izvuklo nešto zaliha alkohola, a asortiman je varirao od rizlinga do kokos-likera. Ambalaža je, pak, nehajno letela trgom tokom cele noći, pa su pred jutro ekipe "Čistoće" imale pune ruke posla da uklone svu silu srče iz Miletićevog komšiluka.

"Znaš šta brate, važno da je stalo. Bio sam u rezervi 75 dana, i sad ću najpre da se posvetim devojci i svojima, koji su presvisli od brige", kaže Saša Vuković. Njegov komšija na trgu Igor Stefanović rat je, pak, proveo tešeći komšiluk. "Normalno da mi je drago što više neću čuti sirene i detonacije. Ali mi nije drago što se sve ovako završilo.Ovo slavlje je malo gorko. Mislim da smo mogli mnogo bolje proći. Automehaničar sam, i, naravno, nameravam da nastavim sa poslom, ali uz blagu promenu delatnosti - popravljaću biciklove i zoljice".

Na bini ispred Gradske kuće ubrzo je počela svirka. Smenjavali su se narodnjaci i zabavnjaci, pevalo "ko da mi otme iz moje duše Kosovo", svirali čočeci i igralo "užičko".

Velimir Vlajković je po običaju izašao sa komšijama ispred zgrade, ovoga puta, međutim, ne da bi video gde gruva, već veselje. "Pao mi je kamen sa srca zbog prestanka bombardovanja, ali teško podnosim sve ove naše žrtve - razaranja, izgubljene živote,teritorije i sve što ćemo ubuduće trpeti kao posledicu onoga što nam se desilo."

E.N.L.
Foto: M.ČubranovićJedno popodne na beogradskom buvljaku, najvećem šoping centru na Balkanu

Ordenje nema ko da kupi

BEOGRAD - Moderni šoping centri ekonomski razvijenih zemalja poslednja su reč arhitekture i savremenog dizajna. Pred njihovom monumentalnošću čovek se oseća sitan a roba u izlozima "preterano" savršena. Ali,svaka metropola,da bi spasla svoju dušu, ima i svoj buvljak.Sasvim je drugo pitanje što je buvljak na Novom Beogradu slika i prilika našeg života.U svetskim metropolama to je fijesta onog minulog života.
U novobeogradskom otvorenom tržnom centru, gde se većina građana snabdeva robom za minimum egzistencije, nema ni pokretnih stepenica ni blještavih izloga, ali osmeh sa kojim vas dočekuju prodavci nije veštački. Čak je i poneka psovka dobronamerna i uz nju se lakše vrši prodaja.

- Ovo je surov posao - kaže Goran sa Banjice. Dok izgovara reč "surov", oči mu se skupljaju u bolnu grimasu a reč od pet slova traje duže nego sve ostale zajedno. Ima četrdesetak godina i spreman je da o zaista neobičnoj košulji koju prodaje, priča desetak minuta, iako svestan da kupac nije preterano zainteresovan.

Od kada je počeo rat, prvo bojažljivo, a zatim sve hrabrije prodavci su počeli da izlažu robu, čak i kada je "okuraženi" pilot F - 16 "junački" probijao zvučni zid iznad iznemoglih Beograđana.
- Život teče dalje, deca rastu, moraju da kupe patike - objašnjavali su tada ređi prodavci svoju hrabrost.

Danas je život na najvećem šoping centru u zemlji potpuno normalizovan. Cene su nešto više, ali prodavci i dobavljači dobro znaju koliko je kupovna moć našeg čoveka umanjena razaranjima NATO agresora. Sapuni koštaju deset, dezodoransi četrdesetak dinara, što je dvadesetak odsto više nego pre rata. Sredstva za higijenu su najzastupljenija i najpotrebnija, što se može primetiti u zatvorenim prostorijama. Pored njih, baterijske lampe i sveće predstavljaju najbitniju ponudu.

Na izdvojenoj tezgi, pažnju privlači crna zastava sa mretvačkom glavom i rečima "Sloboda ili smrt". Oficirske oznake koje se prodaju za stotinak dinara i nezasluženo ordenje po višoj ceni ne zanimaju previše posetioce. Štandovi koji nude farmerice za 200 dinara su interesantnije.

Mnogi na buvljak dolaze da gledaju.Šetaju,sretnu nekog od poznanika.Kupe neku sitnicu neplanirano.Usput prozbore"pa ovaj buvljak samo mami pare"

D. ApostolovskiJešić čeka Filipovića

Ko će biti trener Crvene zvezde, interesantna je tema i u taboru Partizana. Oni su svoju brigu prebrinuli i za šefa stručnog štaba postavili Miodraga Ješića. U kancelariji prvog čoveka crno - bele struke, najtrofejniji trener Ljubiša Tumbaković i njegov naslednik Ješić.

Tumba Vam je ostavio težak domaći zadatak?- kažemo Ješiću.
- Da teži ne može biti. Ali, šta da radim, Partizan ne zove svaki dan.

- Slušaj Ješo - dobacuje Tumbaković. - Ko je prošao kroz novobeogradski Radnički, ima utabanu stazu do uspeha. Ja sam krenuo tim putem, i ti si radio u, posle Partizana, mom najdražem klubu, dakle, biće sve OK.

Izgleda da će iz Radničkog do velikana i Stanislav Karasi. Nastavljamo tako priču o budućem treneru najvećeg rivala. Tumbaković kao da to "demantuje", kaže da je čuo da je Ilija Petković već viđen na "Marakani", što i nije novost jer je u nekoliko navrata bivši trener OFK Beograda, Serveta i Fukuoke bili blizu našeg najtrofejnijeg kluba. Ali, onda novi trener Partizana Ješić, "demantuje" Tumbakovića otkrivajući novu vest:

- Naravno, ne znam šta je tačno, ali moja saznanja govore da će na klupu Crvene zvezde Zoran Filipović! To sam čuo iz poverljivih izvora!

Nije izgleda lako Draganu Džajiću. Spisak želja mu kroje i novinari i čaršija, a jedino on zna i treba da kaže ko je taj koji će sesti na užarenu crveno - belu klubu. Zoran Filipović sigurno ima kredibilitet i šansu da u klubu u kojem je proveo godine, i tresao mreže, postane trener. Radio je u Portugaliji samostalno, jedno vreme bio i prvi trener Benfike, sedeo na reprezentativnoj klupi u kvalifikacijama i Svetskom prvenstvu u Francuskoj, bio desna ruka Vujadinu Boškovu u Sampdoriji…

J.SekulićJoš jedna povreda muči trenera Željka Obradovića

I Topić u kartoteci

Povrede kao zla kob prate košarkašku reprezentaciju. Poslednja u nizu je Milenka Topića koji je na jučerašnjem treningu dobio žestok udarac u koleno.

- Taman kada su Tomašević, Tarlać i Šćepanović počeli da treniraju ostali smo bez Topića. Sreća u nesreći je što povreda nije ozbiljna, ali iziskuje mirovanje. U toku večeri ili sutra treba da nam se priključi Vlade Divac, što je od kapitalnog značaja za naš tim jer smo ostali posle otkaza Rebrače deficitarni na centarskim pozicijama - napominje trener nacionalnog tima Željko Obradović.

Da li će jugoslovenska reprezentacija igrati protiv Makedonije?

- Makedonci još nisu dobili putne dozvole za ulazak u Grčku i utakmice su pod velikim znakom pitanja - kaže Obradović.

B. J.Iskusni centar na putu povratka iz Podgorice

Zvezda vraća Topalovića

Željko Topalović je neskrivena želja Crvene zvezde. Poučeni iskustvom iz prethodne sezone, kada je učinak Topića u napadu pao zbog neiskustva mladih centara Jestratijevića i Stanojevića koji nisu pravovremeno ili nikako spuštali lopte kapitenu, uprava crveno - belih pokušava na svaki način da iz Podgorice vrati na Mali Kalemegdan iskusnog pivota.
Topaloviću je istekao jednogodišnji ugovor sa prvakom Jugoslavije. Budućnost želi da zadrži vrsnog centra i naredne godine, naročito posle odlaska Saše Radunovića u Španiju.
U tom cilju Podgoričani su ponudili Topaloviću dvogodišnji ugovor koji je je on u načelu prihvatio, ali ništa nije potpisao. U igru je ušla Crvena zvezda i trenutno se Topalović nalazi na pola puta Beograd-Podgorica.

- Zvezda me je kontaktirala odmah po završetku šampionata. Rat je tek okončan, do sada sam razmišljao samo o situaciji koja nas okružuje, dok je košarka bila u drugom planu. U nastupajućim danima razmotriću sve ponude i sredinom sledeće nedelje doneću konačnu odluku gde ću igrati naredne godine - kaže Topalović.

B. J.Partizan završio posao s mladim košarkašem

Čanak i zvanično

Nenad Čanak je od juče zvanično postao košarkaš Partizana. Pregovori na relaciji Spartak - Partizan okončani su uspešno u veseloj noći zvaničnog prekida rata. Dvadesetrogodišnji Čanak, rođen u Zagrebu, već je nosio crno-beli dres kao junior i njegov dolazak u Humsku može se nazvati povratkom u staro jato. Detalji ugovora nisu dostupni javnost, ali kako smo saznali Čanak je potpisao na četiri godine, uključujući klauzulu da posle dve godine može da napusti Partizan. U paketu sa Čankom juče je za Partizan potpiosao mladi centar Mašinca Nemanja Jelesijević.
- Ostavrili smo planirano. Angažovali smo igrače koje smo želeli i ostao je da se privede posao s jednim centrom iz domaćeg prvenstva - kaže Dragan Todorić, sportski direktor crno - belih.
Ime potencijalnog pojačanja još se drži u tajnosti, ali saznajemo da je u pitanju Boris Raičević, centar Radničkog.
Košarkaši Partizana sredinom sledeće nedelje putuju na dvadesetodnevne pripreme na Kipar.

B. J.Živo na Kalemegdanu

Stevan Peković, Dragoljub Vidačić i Luka Pavićević dobili su odrešene ruke u pronalaženju novih angažmana, pošto Crvena zvezda više ne računa na njih. Odlaskom dvojce plejmejkera otvara se prostor za ostvarenje dugo najavljivanog transfera sa Sašom Obradovićem. Takođe, Zvezda ne odustaje ni od Veselina Petrovića i Dejana Koturovića.Ćurčić u Makabiju

Radisav Ćurčić će najverovatnije potpisati ugovor sa Makabijem iz Tel Aviva. Izraelski šampion samo čeka da Ćurčić dobije izraelsko državljanstvo kako bi nastupiao kao domaći košarkaš.

B. J.Olimpijska igra

Bojazan da jugoslovenski rukometaši neće imati priliku da posete Kairo ispostavila se neopravdanom. U četvrtak, u ranim popodnevnim satima plavi su iz Port Saida doputovali u centar zbivanja na 16. Svetskom prvenstvu, osveženi glatkom pobedom nad selekcijom Hrvatske u osmini finala (30:23).
U petak, od 18,30 sati na parketu hale "Mejn hol" igrači selektora Živkovića sastaće se u četvrtfinalu sa reprezentacijom Nemačke, koja je prvo eliminaciono iskušenje protiv Alžiraca preskočila bez napora (28:17). Od osam timova u četvrtfinalu samo jedan ostaje bez plasmana na Olimpijske igre u Sidneju 2000, što je uz već načinjen iskorak u odnosu na prethodnu svetsku smotru u Japanu i osnovni cilj naše reprezentacije. Ambicije, međutim, teško je obuzdati...

- Ovo je najbolja igra našeg tima na Svetskom prvenstvu - komentariše pobedu nad Hrvatima selektor Zoran Živković. - Odigrali smo 60 minuta bez oscilacija, sjajno u odbrani, mudro u napadu. Nemačka selekcija izuzetno je jaka, jedna od najjačih na svetu, ali ako nastavimo sa dobrim igrama i ispravimo pojedine greške sa početka šampionata možemo da pariramo "pancerima".
S grčem na licu kapiten Dragan Škrbić napadao je hrvatsku crtu i pokazao da je i nedovoljno oporavljen među vodećim svetskim pivotima.

- Odigrali smo dobro, koncentrisano, stekli prednost već na početku i održavali je do kraja meča. Ova pobeda je značajna jer smo uoči prvenstva i planirali da prođemo osminu finala. Za nas, praktično, od Nemaca počinje šampionat. Najbolji deo njihovog tima je odbrana u čijoj sredini dominiraju četvorica dvometraša. Moramo naći način da preskočimo nemačku zonu, a mislim da se pobednik neće znati do poslednje sekunde. Ipak, nadam se da će sve biti kako treba - govori Dragan Škrbić.

V. Preradović

U petak su na programu svi mečevi četvrtfinala 16. Svetskog šampionata u Egiptu:
Španija - Francuska (14,00)
Rusija - Egipat (20,45)
Kuba - Švedska (16,15)
Jugoslavija - Nemačka (18,30)
Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind

 

E-mail: glas_javnosti@abc.co.yu

 


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange