GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Sreda 09. jun 1999.
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8,
Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Updated:
09/06/99 00:00 (GMT +01:00)

Najnovije vesti...

Video galerijaVideo galerija

English

Francais

Deutsch

Italiano


Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
Tražimo saradnike...


Dragi čitaoci
Posle nedelju dana isključenja sa Interneta počinjemo ponovo sa prezentacijom našeg lista.

Do 1. juna ove godine kada nas je provajder YUBC SISTEM isključio, pokušavali smo širu svetsku javnost da upoznamo sa istinom o stradanju našeg naroda. To nije bilo uvek moguće jer provajder preko koga smo se emitovali nije ispunjavao sve tehničke mogućnosti.

Naime, iako je u ugovoru koji smo zaključili bilo precizirano da će nam biti obezbeđeno stabilno funkcionisanje servisa 24 časa dnevno, nas nije bilo. Provajder YUBC SISTEM nije imao agregat za slučaj nestanka struje, iako je tvrdio da ima. Pokazao se vrlo neprofesionalno, protivno svim zakonima i pravilima dobrog poslovanja.

Od nas je traženo da platimo punu cenu naše prezentacije za dva meseca, iako se za sve to vreme na Internetu nismo uvek videli. Samo u maju nas nije bilo na Internetu 13 dana po nekoliko sati, što je nesumnjivo doprinelo da naši korisnici pomisle kako je naš list neažuran i neprofesionalan, iako smo naše usluge prezentirali 24 časa dnevno i onda kada se vidimo, kao i onda kada se ne vidimo.

Poslovodstvo "Glasa" tražilo je sastanak sa predstavnicima provajdera kako bi se kompenzirali dugovi, ali do toga nije došlo, već smo 1. juna u 12 sati, bez prethodne najave, sa Interneta isključeni, iako smo pokušali da istinu o stradanju našeg naroda radimo iz patriotskih, a ne iz komercijalnih razloga.

Pored ovih, zadesili su nas i novi administrativni problemi. "Saplitani" smo i sputavani na sve moguće načine, te je tako priča oko promene provajdera završena tek nakon nedelju dana.

Trenutno imamo tehničku podršku provajdera "Informatika" sa kojom se nadamo da ćemo imati bolju saradnju, kao i da će prezentacija našeg lista od danas biti 24 časa na Interentu.Postignut sporazum o nacrtu rezolucije

KELN - Ministri inostranih poslova G8 postigli su sporazum o nacrtu rezolucije Saveta bezbednosti UN kojom se odobravaju mirovne snage za Kosovu čije će jezgo činiti NATO, izjavio je u utorak u Kelnu portparol Stejt departmenta Džejms Rubin.NATO bombardovao područja Dečana, Gnjilana, Đakovice

Nove žrtve napada

Avijacija NATO bombardovala je u noći između ponedeljka i utorka dve rafinerije nafte, u Novom Sadu i Pančevu, a na meti je bilo i područje beogradske opštine Batajnica, kao i opštine Dečani na Kosovu i Metohiji. U napadu na novosadsku rafineriju poginuo je Milan Bajić, a osam osoba je teže povređeno.

NOVI SAD - Nakon sedam mirnih dana područje Novog Sada ponovo je u noći između ponedeljka i utorka bilo na meti vazdušnih udara NATO, a u tim napadima bilo je i ljudskih žrtava.

Između 23.45 i 00.15 Novi Sad je potreslo više od deset snažnih detonacija. Na meti udara bila je novosadska rafinerija nafte.

Iz pravca rafinerije video se veliki plamen i oblak gustog crnog dima. Plamen je obasjao gotovo čitav grad, a vatra je gorela do svitanja.

Jedan projektil pao je na rub naselja Šangaj koje se nalazi u blizini rafinerije, i tom prilikom najmanje devet ljudi teže je povređeno, a jedan od njih, Milan Bajić (30) je podlegao ozledama po dolasku u bolnicu. Troje povređenih zadržano je u bolnici, a petoro je pušteno kućama. Dvoje povređenih odmah je podvrgnuto hirurškoj intervenciji, od kojih je jedan jedanaestogodišnji dečak sa povredama grudnog koša i pluća.

U Kliničkom centru je rečeno da se jedanaestogodišnji dečak, Sulejman Dalip, nakon dugotrajnog i komplikovanog hirurškog zahvata, nalazi na aparatima za reanimaciju, a stanje mu se stabilizovalo.

Svi doneti pacijenti imali su povrede izazvane gelerima. Bilo je i više lakše povređenih kojima je na licu mesta ukazana medicinska pomoć.

Gradski informativni centar saopštio je da je po nalogu Sekretarijata unutrašnjih poslova Novi Sad u utorak oko 10.30 Javno komunalno preduzeće "Put" zatvorio put za saobraćaj od raskrsnice M-7 (Novi Sad-Žabalj kod benzinske pumpe "Radun") za rafineriju i naselje Šangaj, zbog dima koji se širi nakon bombardovanja Rafinerije.

Nepovoljna vazdušna strujanja, menjanja smera vetra i vazdušnog pritiska dovela su do smanjenja vidljivosti, čime je ugrožena bezbednost saobraćaja, te je to osnovni razlog za zatvaranja pomenutog puta, piše u saopštenju.

U naselju Šangaj pričinjena je i velika materijalna šteta: najmanje pet kuća je srušeno, a pedesetak oštećeno.

Nešto pre napada na rafineriju videlo se nekoliko bljesaka iz pravca Fruške Gore, a prema rečima očevidaca na meti udara bila su mesta Bukovac, Brankovac i okolina Beške.

BEOGRAD - Posle pet dana, u toku kojih nije bilo napada na području Beograda, na meti aviona NATO od ponoći do 12 minuta iza ponoći bilo je i šire područje opštine Batajnica. Na jednu kuću u Kotežu pao je oko 10 minuta posle ponoći jedan projektil koji nije eksplodirao.

Raketa je probila krov kuće Čedomira Vlahovića i zarila se u dvorištu. Tom prilikom niko nije povređen. Još jedan neeksplodirani projektil je 45 minuta iza ponoći pao na kuće u Kamčatskoj 23 i 25 na Zvezdari. Ni u tom slučaju nije bilo povređenih.

PANČEVO - Avijacija NATO bombardovala je u ponedeljak deset minuta pre ponoći, kao i odmah po ponoći Rafineriju nafte u Pančevu. Požar koji je izbio posle bombardovanja pančevačke rafinerije još nije ugašen. U tom napadu nije bilo povređenih.

DEČANE - Na širem području Dečana 15 minuta posle ponoći čulo se pet detonacija, javili su beogradski mediji.

ĆUPRIJA - Avijacija NATO je u utorak oko 12.30, sa pet projektila gađala područje mesta Dobričevo, opština Ćuprija.

KOSOVSKA MITROVICA - Avijacija NATO dejstvovala je u utorak, nešto iza podneva, sa čak 14 projektila po selu Brabonić, jugozapadno od Kosovske Mitrovice.Grupa sedam najrazvijenijih zemalja i Rusija sastavili rezoluciju o Kosovu

Prvo povlačenje snaga i prekid napada, pa primena Rezolucije

KELN - Nacrt rezolucije Saveta bezbednosti UN o Kosovu o kojoj su se u utorak dogovorili ministri inostranih poslova sedam najrazvijenijih zemalja sveta i Rusije (G-8) ne sadrži pojedinosti o komandnoj strukturi međunarodnih mirovnih snaga.

Kako je na konferenciji za štampu rekla američki državni sekretar Madlen Olbrajt ovi detalji biće određeni pratećim dokumentom uz rezoluciju.

Istovremeno tekst koji je usvojen posle dvodnevnog ministarskog skupa G-8 predviđa da će vazdušni napadi NATO biti obustavljeni kada počne povlačenje jugoslovenskih snaga sa Kosova, posle čega započinje prava primena rezolucije, odnosno dolazak mirovnih snaga na Kosovo i povratak izbeglica.

"Modaliteti povlačenja treba da budu određeni u nastavku za sada prekinutih razgovora oficira NATO i jugoslovenskih oružanih snaga.

Put za vojno-tehnički sporazum sada je otvoren", rekao je u utorak na konferenciji za štampu posle ministarskog sastanka domaćin skupa u Kelnu, nemački šef diplomatije Joška Fišer.

Istakao je da će "sa početkom povlačenja biti obustavljeni napadi NATO, te da će početi stacioniranje međunarodnih mirovnih snaga", koje je, kao i ostali učesnici, Fišer već nazvao KFOR.

Pitanje ko će komandovati ovim snagama ostalo je posle ministarskog sastanka nerazjašnjeno.

Fišer je rekao da će "precizni detalji biti uređeni, ali je jasno da će biti reč o jedinstvenoj komandnoj strukturi" u kojoj će "s obzirom na svoje ušešće odgovarajući udeo imati i NATO".

Detalji bi, kako je naveo, trebalo da budu razmotreni kada se bude znalo ko će sve i u kojem obimu učestvovati u snagama.

Madlen Olbrajt je naglasila da će se "međunarodne mirovne snage grupisati oko NATO, koji će preuzeti i vođstvo ovih jedinica".

Nljen ruski kolega Igor Ivanov izbegao je direktan odgovor na pitanje da li će ruske snage stati pod komandu NATO.

Rekao je da će svi vojno-tehnički detalji biti rešeni posle usvajanja rezolucije i istakao da je "još rano da se konačno govori o vrsti i obimu ruskog učešća u međunarodnim mirovnim snagama" za Kosovo.

Ivanov nije želeo jasno da kaže ni u čemu se sastoji kompromisno rešenje predloga rezolucije sa kojom se Rusija na kraju saglasila.

Rekao je da "dokumentima ove vrste nikada ne mogu svi da budu zadovoljni" ali da je "glavno da će njime biti omogućen prestanak napada NATO na Jugoslaviju" i da će se o uređenju vojnih pitanja takođe raspravljati na nivou UN.

Olbrajtova je istakla još dva detalja vezana za primenu mirovnog sporazuma. Najpre, da "Srbi neće imati apsolutno nikakve mogućnosti da kontrolišu ko će se vraćati na Kosovo" jer i one malobrojne jugoslovenske snage koje budu "stacionirane na granicama sa Albanijom mogu imati samo status posmatrača".

U vezi sa budućnošću separatističke Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Olbrajt je rekla da joj je njen vođa "Hašim Tači obećao da će se OVK demilitarizovati i ubuduće imati političku ulogu na Kosovu".

Madlen Olbrajt je, sumirajući put kojim se došlo do rezolucije, rekla da su prethodne nedelje od početka napada NATO na Jugoslaviju "izuzetan primer kako dobro mogu da se kombinuju vojna sila i diplomatski napori" u rešavanju problema.Pojačanje napada narednih dana

VAŠINGTON - SAD su saopštile da će NATO pojačavati napade na Jugoslaviju sve dok predsednik Slobodan Milošević ne počne da povlači vojsku i policiju sa Kosova.

"Predviđam pojačanje (napada) u narednih nekoliko dana", izjavio je u ponedeljak uveče portparol Pentagona Kenet Bejkon, "Vreme je na našoj strani. Vreme je protiv njih. Pogođena je njihova vojna struktura i pretpostavljam da će uvideti mudrost ispunjenja uslova NATO i da će izvesti svoje vojnike (sa Kosova)", rekao je Bejkon.

On je dodao da NATO još ne vidi znakove povlačenja jugoslovenskih snaga bezbednosti, što je glavni uslov za prekid bombardovanja.OVK će se obavezati na nenapadanje VJ u povlačenju

KELN - Politički lider separatističke Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Hašim Tači izjavio je u utorak da će se OVK obavezati da neće napadati jugoslovenske snage koje se budu povlačile sa Kosova.

"OVK će uskoro objaviti da će se uzdržati od napada na srpske snage u povlačenju", rekao je Tači novinarima nakon što je u Kelnu razgovarao sa američkim državnim sekretarom Madlen Olbrajt.

Odgovarajući na pitanje kada će OVK objaviti takvu odluku on je rekao "ili danas ili sutra".

Madlen Olbrajt je potvrdila da je istu poruku od OVK dobila tokom dvočasovnog sastanka sa Tačijem i dvojicom političkih predstavnika kosovskih Albanaca, Ibrahimom Rugovom i Redžepom Ćosjom.

OVK je takođe obećala da će, nakon što međunarodne mirovne snage uđu na Kosovo kako bi zamenile srpske trupe u povlačenju, odustati od svojih vojnih funkcija kao što je to predviđeno sporazumom iz Rambujea koji je potpisan u martu, rekla je Madlen Olbrajt.

Tači je rekao da OVK planira da se promeni u "politički entitet" i dodao da će "i na vojnom i na političkom planu nastaviti da blisko radi sa međunarodnom zajednicom".Sastanak predstavnika UN, NATO, EU i OEBS-a o Kosovu

ŽENEVA - Pod predsedavanjem specijalnih izaslanika UN za Balkan Karla Bilta i Eduarda Kukana u Ženevi je u utorak počeo jednodnevni sastanak zvaničnika humanitarnih agencija UN, NATO i evropskih organizacija koje će se nakon rata angažovati na Kosovu, saopšteno je iz sedišta UN u Ženevi. Razgovorima koji se održavaju iza zatvorenih vrata prisustvuju i zvaničnici OEBS-a.

Generalni sekretar UN Kofi Anan izjavio je prošle nedelje da će Bilt i Kukan razmatrati planove sa svim agencijama UN koje bi mogle da uzmu učešća u akcijama koje će na Kosovu uslediti nakon što počne sprovođenje mirovnog sporazuma.U intervjuu za CNN, predsednik Crne Gore izjavio

Sada nije trenutak za referendum

PODGORICA - Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da "sada nije trenutak" za raspisivanje referenduma o državno-pravnom statusu Crne Gore.

"U sadašnjoj situaciji, kada se nastavljaju napadi NATO na našu zemlju, tako dugoročno i ozbiljno pitanje o zakonskoj poziciji države ne treba postavljati", rekao je Đukanović američkoj televiziji CNN.

On je dodao da će, po uspostavljanju mira, Crna Gora "pokušati da se saglasi sa zvaničnicima Srbije o principima demokratskih odnosa Srbije i Crne Gore".

"Ako to budemo postigli na zadovoljavajući način po nas, onda ćemo smatrati da je tako organizovana Jugoslavija prihvatljiv okvir za ostvarenje interesa Crne Gore. Ako se o tome ne složimo sa predstavnicima Srbije, onda nećemo dozvoliti da se naši interesi žrtvuju", rekao je crnogorski predsednik.

On je dodao da će vlast u Crnoj Gori, u tom slučaju, "u konsultaciji sa građanima, putem referenduma, na demokratski način odlučiti kojim će putem krenuti Crna Gora".

Upitan kako vidi budućnost Jugoslavije za pet godina, Đukanović je rekao da misli da će Jugoslavija opstati ukoliko se bude transformisala u demokratsku zajednicu.Gordana Milenković, iz Međunarodnog komiteta Crvenog krsta

Pomoć dramatično utanjila

BEOGRAD - Humanitarna sitauacija u Jugoslaviji poslednjih nedelja je sve teža, jer je količina pristigle pomoći nedovoljna da podmiri potrebe sve većeg broja ugroženih, kaže za "Glas" Goradana Milenković iz Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.

-Najteže je na Kosovu, jer zbog velikog broja porušenih mostova i razrovanih puteva pomoć ne može uvek da stigne tamo gde je najpotrebnija.

Ponovo otvorena kancelarija Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u Prištini za sada je pored jugoslovenskog Crvenog krsta jedina organizacija koja pomaže raseljene na Kosovu i Metohiji. Ali i pored želje da pomognu svima u ovom regionu, ova organizacija, a ni Crveni krst ne mogu da pomognu sva područja, jer su svih jedanaest humanitarnih centara Crvenog krsta zatvoreni od kada je počela agresija NATO na SRJ.

Ekipe MKCK na Kosovu ponovo kontaktiraju sa srpskom i šiptarskom stranom, da bi dobili tačne evidencije o broju povređenih i ugroženih, kojima je potrebna humanitarna pomoć.

 

Veći red za kazan

- Uskoro osim redovne i interventne humanitarne pomoći pokušaćemo da obezbedimo novac za otvaranje većeg broja narodnih kuhinja i tako povećamo broj korisnika za oko 2 i po puta. Time nećemo rešiti položaj socijalno ugroženih, ali ćemo ga delimično ublažiti, objasnila je Milenković.

Što se distribucije humanitarne pomoći tiče, ova organizacija dva, tri puta nedeljno šalje interventnu pomoć ugroženima i raseljenima u hrani lekovima i higijenskom materijalu u magacine crvenog krsta u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kraljevu. Na Kosovo i Metohiju humanitarne pošiljke šalju se znatno redovnije, ali zbog porušenih puteva stižu sa velikim zakšnjenjima.

- Tako je, recimo, tek pre dva dana, na primer, stiglo 4.000 paketa hrane koju smo ovog vikenda poslali u sela u okolini Podujeva i Štimlja. Dan kasnije poslali smo i 350.000 paketa hrane psihijatrijskoj bolnici u Prištini, tvrdi Milenković.

Što se budućih planova tiče MKCK će i ukoliko uskoro prestane ratno stanje u SRJ, i dalje pomagati ugrožene i raseljene u Jugoslaviji istim intenzitetom kao do sada. Tek tada će, prema njihovim procenama, biti znatno više potrebe da pomognu. Ali, nadaju se da će im tada u tome pomoći i brojne humanitarne organizacije koje planiraju da se vrate u SRJ posle okončanja rata.

T.RakovićBIP u toku ove godine planira proizvodnju 1,8 miliona hektolitara piva

Pivopije bez problema

BEOGRAD - Uprkos ratnom stanju "Beogradska industrija piva" održava kontakte sa partnerima u inostranstvu i oni su zainteresovani u ulaganja u našu pivsku industriju, ali su za sada kontakti sa stranim firmama svedeni samo na tehnološku saradnju - rekao je Mirko Kulić, predsednik Upravnog obdora BIP u Privrednoj komori Jugoslavije na jučerašnjoj prezentaciji sokova ove firme kojima je Institut za fiziologiju beogradskog Medicinskog fakulteta dodelio žig "zdrava hrana - zelena jabuka". Pravo na žig "zdrava hrana" stekli su visokokvalitetni sokovi BIP od jabuke, koktel od breskve i jabuke i đus od pomorandže.

- U ovoj godini BIP planira proizvodnju oko 1,8 miliona hektolitara piva, 300.000 tona bezalkoholnih pića, 20.000 tona sirćeta i 50 miliona litara mineralne vode. BIP je najveći proizvođač piva u Jugoslaviji i jedan od najvećih u Evropi i ove godine proslavićemo izuzetan jubilej, 160 godina postojanja - istajao je Kulić.

Mirjana Pavlović, direktor programa "Zdrava hrana - zelena jabuka" najavila je akciju "Sve za decu, ponešto za mame" koja će biti održana u prostorijama Kulturnog centra Beograda od 10. do 12. juna. - Tokom akcije, koja je posvećena deci od četiri do sedam godina i trudnicama, biće održana predavanja o pravilnoj ishrani dece predškolskog uzrasta i trudnica i savetovanja koja će mladim majkama pomoći da što lakše i kvalitetnije podignu svoju decu - naglasila je Pavlović.

U okviru akcije "Sve za decu, ponešto za mame" biće podeljeno 1.000 primeraka novina koje tematski prate akciju, planirane su i izložbe, degustacije proizvoda sa žigom "zdrava hrana", a za decu će biti priređeni i posebni zabavni programi.

Z.G.KST, jedina aktivna beogradska rokenrol scena ovih dana

Ovo je zemlja za nas

BEOGRAD - U prostorijama "Kluba studenata tehnike", u toku je program pod nazivom "Ovo je zemlja za nas i kuća za svu našu decu", zahvaljujući kome je u uslovima ratnog stanja uspeo da prigrabi epitet jedine aktivne prestoničke rokenrol scene. Svake subote na programu su koncerti eminentnih rokenrol izvođača kao što su "Električni orgazam", "357", "Bubnjarski trio Dragoljuba Đuričića". Utorkom prateći muzičari Ramba Amadeusa priređuju "Gruv popodne"- lajv sešn u latino, rep, hip hop ritmu. "Podseti me šta to beše ljubav" naziv je programa u toku koga svake srede peva Saša Vasić, dok petkom nastupa "Del arno bend".

- Svi programi traju od 15-19 časova, i s obzirom pod kojim se okolnostima dešavaju, odlično su posećeni. Broj posetilaca varira u zavisnosti od intenziteta bombardovanja. Dan nakon jačih udara programi su manje posećeni nego inače i obrnuto. Kada nemamo koncerte na programu su filmske projekcije i tribine, ali akcenat je ipak na rokenrol svirci, kaže Jovica Joca Dimitrijević, organizator programa.

U subotu u KST sviraju "Ortodoks Keltsi ". Ulaznica je 15 dinara kao i za sve koncerte, utorkom i četvrtkom ulaz je 8 dinara, dok se prisustvo tribinama ne naplaćuje.

D. ŽužaInstalacija Vide Jocić u Paviljonu "Veljković"

Apel za mir

Instalacija "Apel za mir" Vide Jocić, postavljena je u aprilu u Paviljonu "Veljković". U utorak je predstavljen katalog ove izložbe, kojom umetnica, sa trideset identičnih ženskih figura poređanih u strogom logorskom poretku i zastrašujućim zvucima bola, podseća na nesreću koja se dogodila, ali i apeluje za mir u vreme nesreće koja se događa. Izložba je otvorena do 12 juna.

J. Ž.Živadinović trener Arisa!?

(SPECIJALNI IZVEŠTAČ GLASA JAVNOSTI)

SOLUN - U grčkim medijima u utorak je kao bomba odjeknula vest da će Milan Živadinović, koliko u sredu, biti promovisan u novog trenera solunskog Arisa! Tiražni "Sport tajm", da li samo u domenu naučne fantastike, najavljuje da će se selektor jugoslovenske fudbalske reprezentacije posle meča sa Maltom zahvaliti nadležnima u FSJ i ostati u Solunu.

Naime, grčki novinar je na treningu plavih spazio desetoricu menadžera sa jednim jedinim zadatkom: ubediti Živadinovića da preuzme Aris... Što se našeg selektora tiče, on se, po istom izvoru, samo zagonetno nasmešio što ne otkriva ni odgovor ni dogovor.

V. VukmirovićStojanovski, Trobok i Krstajić čekaju 17. jun

Tumbaković vodi "pola Partizana"

(SPECIJALNI IZVEŠTAČ GLASA JAVNOSTI)

SOLUN - Ljubiša Tumbaković uveliko caruje fudbalskom Grčkom. Još nije ni seo na klupu atinskog AEK, a već nemilice puni novine i televizore. Sada, kada su se dogovorili sa bivšim trenerom Partizana, Grci, naročito oni naklonjeni žuto - crnom koloru, na sva usta najavljuju pojačanja iz Beograda koja će Tumbaković glavom i bradom preseliti u glavni grad.

Trobok, Krstajić i Stojanovski - pojačanja AEK za buduću dugogodišnju dominaciju u prvenstvu Grčke! Šta kažete? Moguće, tim pre što je generalni sekretar Partizana Žarko Zečević rekao u pero sportskom novinaru:

- Budite strpljivi i sačekajte 17. jun kada će UEFA odlučiti o sudbini jugoslovenskih klubova u evropskim kupovima. Tada će Partizan znati kako da se odredi prema ponudama, samim tim i želji AEK.

Grci su zaokružili taj famozni 17. jun i spremili dresove za Troboka, Stojanovskog i Krstajića...

V. VukmirovićĆirić na pola puta

Vratio se Ljubiša Tumbaković iz Atine u noći između ponedeljka i utorka, ali je na stadionu Partizana bio već u pola osam ujutro. Stare navike, najbolji prijatelji...

- Znam, svi me pitaju, mogu li svrgnuti Duška Bajevića koji je zaista u Grčkoj fudbalski bog. Ja na to gledam ovako: pre svakog prvenstva, Olimpijakos, Panatinaikos i AEK imaju podjednake šanse da se okit trofejima. A, ja nisam trener koji se zadovoljva mrvicama sa trpeze.

Pojačanja su neophodna?
- Bio bih jako zadovoljan kada bi Ćirić došao bar na godinu dana.. Pregovori si krenuli, ali iskreno, ne znam dokle se stiglo.

Kažu, dovešćete i neke igrače Partizana?
- To je moja želja, videćemo...

Dobro, a koji profili igrača vam je potreban?
- U svakoj liniji po jedan. Ali, pravi, dakle, da bude pojačanje.

Ljubiša Tumbaković na novom, grčkom putu.

J. SekulićIlija Petković na meti Crvene zvezde

Nekada sjajno desno krilo, dokazao se i kao trener: sa Servetom prvak Švajcarske, sa OFK Beogradom plasman u Kup UEFA, u Japanu ostavio Fukuoku u društvu najboljih.

- Pročitao sam u novinama da sam kandidat i šta drugo da kažem osim da je čast voditi Crvenu zvezdu - jasan je Petko. - Međutim, naš najtrofejniji klub je uvek dovodio trenera na visokom nivou i čelnicima crveno-belih nikakve preporuke nisu potrebne. Ako budu hteli, ako me imaju i u planu, sigurno će svoju ideju konkretizovati. Dotle, ne bih koristio novine za bilo koju vrstu promocije.

A onda je Ilija Petković pokazao kakav je čovek:

- Ono što je osnovno, dok je trener Zvezde Vojin Lazarević, sjajan stručnjak i još bolji čovek, ne treba se baviti tim pitanjem. Tek ukoliko on reši da ode i ostane otvoreno pitanje prvog stručnjaka, mogu da dođu u obzir pregovori i razgovori. Pri tom, ne mislim na sebe, već govorim o principu kojeg bi morali da se drže svi treneri ukoliko žele da budu i oni poštovani.

Ilija Petković, trener od respekta i - reči.

J.SekulićPartizan bez Tomaševića

(SPECIJALNI IZVEŠTAČ GLASA JAVNOSTI)

SOLUN - Dejan Tomašević će iz Partizana preći u AEK, 99 odsto!? Doslovce tako pišu grčke novine... Kontakti su završeni, čeka se kraj Evropskog prvenstva u Francuskoj pa će se Tomašević vratiti u Atinu gde jugoslovenska reprezentacija sada broji pripremne dane do evropskog prvenstva.

Interesantne su još najave da će Dino Rađa iz Panatenaikosa preći u redove ljutog rivala Olimpijakosa i da će Miroslav Pecarski od sledeće sezone pojačati redove Dafnija.

V. VukmirovićReprezentacija Jugoslavije neće moći da računa na Aleksandra Đorđevića

Može i bez mene!

- Teško mi je što neću moći da igram na Evropskom šampionatu u Francuskoj. Godinama unazad, svakog leta, doživljavao sam najlepše trenutke koje sport može da pruži. Atmosfera koja nas je pratila u samoj reprezentaciji, oko nje i u našoj otadžbini bili su generatori svih naših uspeha, davali su nam snagu da istrajemo, da uložimo poslednji atom snage. Žao mi je... - razmišlja na glas Đorđević.

Kakve su šanse jugoslovenskog nacionalnog tima na EP u Francuskoj bez Rebrače i Vas?
- Izgledi našeg tima se ne menjaju, ni za zarez. Sa nama ili bez nas Jugoslavija pledira samo na zlato. Vidim da su se novjalije sjajno uklopile. Juče sam gledao Stojakovića protiv Australije. Veliki igrač, ima samo 22 godine, a može na svojim leđima da vuče ceo tim. U liku Stojakovića dobili smo novu zvezdu reprezentacije - kaže Đorđević.

Iskoristili ste boravak u Atini da ostvarite kontakte sa Panatinaikosom i Olimpijakosom?
- Slobodan sam igrač, imam nekoliko interesantnih ponuda i za sada ništa nije izvesno. Pored Panatinaikosa i Reala, moguće opcije su i Kinder i Timsistem. Videćemo... - zagonetan je Đorđević.

B. JakićDa bi se vratio na Mali Kalemegdan

Obradović čeka mir

Saša Obradović još uvek premerava i vaga ponude klubova. Ugovor sa Romom je istekao, a Skavolini, Zvezda i Panionios vode bespoštednu bitku za naklonost odličnog beka.

- Znam da je Skavolini izrazio želju da potpišem ugovor, kao i Panionios, ali za sada Zvezda ima prednost. Samo da se rat stiša, da mir zagospodari i sve će biti u redu. Izazov Evropske lige u dresu Zvezde je veliki izazov za mene. Takođe, bitan faktor u donošenju konačne odluke imaće i odabir mesta gde će moja porodica moći lepo i skladno da živi - kaže Obradović.

B. J.Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind

 

E-mail: glas_javnosti@abc.co.yu

Diskusija/Message board


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange