GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Nedelja 06. jun 1999.
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8,
Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Updated:
06/06/99 00:00 (GMT +01:00)

Najnovije vesti...

Video galerijaVideo galerija

English

Francais

Deutsch

Italiano


Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
Tražimo saradnike...


POŠTOVANI KORISNICI,

ZBOG USLOVA OTEŽANIH NAPADOM NATO NA ELEKTROENERGETSKI SISTEM SRBIJE POSTOJI MOGUĆNOST DA PREGLEDI VESTI "GLASA JAVNOSTI" NA INTERNETU STIŽU SA ZAKAŠNJENJEM.Mirna noć u većini gradova, dejstva na Kosmetu

Prema dosadašnjim informacijama, avijacija NATO je u 74. danu bombardovanja, delovala na području Kosova i Metohije, dok je u ostalim delovima SR Jugoslavije bilo mirno. Vazdušna opasnost u većini gradova u Srbiji oglašena je posle ponoći u subotu i prestala je ujutro oko 6.30.

Avijacija NATO bombardovala je oko ponoći šire područje opštine Prizren. U Prištini su se čule dve snažne detonacije, istočno od grada, prema opštini Lipljan.

Avijacija NATO bombardovala je u subotu ujutro oko 7.15 područje mesta Lukare na Kosovu, kao i neposrednu blizinu Prištine. Oko 7.35 NATO je gađao i područje sela Pirane na putu Prizren-Đakovica, na koje je ispalio pet kasetnih bombi.

Avijacija NATO-a ispalila je u subotu ujutro dve rakete na južni deo Vršca. Rakete su pale na oko 300 metara od prvih kuća, i u neposrednoj blizini poljoprivredne organizacije "Agrovršac". Napad se dogodio oko 8.30, a povređenih nije bilo. Jedna osoba je teško povređena u subotu ujutro u napadu NATO-a na objekte u južnom delu Vršca. Teško je povređen 44-godišnji Tibor Peter koga je detonacija izbacila iz traktorske kabine.Počeo sastanak sa tri sata zakašnjenja

BLACE - Sastanak predstavnika Vojske Jugoslavije i NATO-a o detaljima povlačenja jugoslovenskih snaga sa Kosova počeo je u subotu oko 12 sati kod mesta Blace na jugoslovensko-makedonskoj granici.

Sastanak se održava u kafani "Evropa", iza zatvorenih vrata. Na njemu predstavnici NATO i VJ treba da razgovaraju o detaljima povlačenja jugoslovenskih snaga sa Kosova.

Jugoslovensku stranu predvodi general Obrad Kovačević, a NATO britanski general Majkl Džekson. Susret delegacije VJ i NATO počeo je sa tri sata zakašnjenja, jer je prvobitno bilo planirano da počne u devet sati.

Prema rečima portparola NATO Džejmija Šeja, jugoslovenska strana je tražila da se mesto sastanka promeni iz "razloga bezbednosti". Ipak, sastanak je počeo u podne na predviđenom mestu.

Jedan od predstavnika NATO, major Trej Kejt izjavio je novinarima da će jugoslovenskoj strani biti predočen sporazum o povlačenju snaga oko kojeg neće biti pregovaranja. On je još rekao da će Vojska Jugoslavije dobiti 24 časa da počne povlačenje sa Kosova, nakon čega bi bombardovanje SRJ bilo zaustavljeno.

"Cilj susreta je da general Džekson preda vojni tehnički sporazum kojim se detaljno preciziraju obaveze VJ, MUP (policije) i drugih jugoslovenskih snaga na Kosovu i određuju rokovi za poštovanje uslova koje je utvrdila Grupa 8", navedeno je u subotnjem saopštenju NATO iz Skoplja.

Izvori NATO u Briselu tvrde da su instrukcije za povlačenje jugoslovenskih i srpskih snaga sa Kosova već dostavljene u sedište Vrhovne komande u Beogradu. Oni upozoravaju da će svako odlaganje njihove primene produžiti dejstva NATO avijacije. "

Mi smo im faksom poslali (instrukcije) u subotu u 03.30 ujutro", rekao je agenciji Rojters diplomatski izvor Alijanse.Samit G8 pod znakom pitanja

BON - Sastanak šefova diplomatija Rusije i sedam zapadnih sila, predviđen za nedelju u Bonu, povodom jugoslovenske krize, možda neće biti održan, izjavio je u subotu portparol nemačkog ministarstva spoljnih poslova.

"Nije jasno da li će sastanka biti ili ne. Postoje tehnički problemi", objasnio je portparol, dodajući da je ministrima potrebno vremena da budu obavešteni o razgovorima predstavnika NATO i Vojske Jugoslavije.Troškovi rata veći nego što se prognoziralo

VAŠINGTON - Kosovski rat koštaće susedne zemalje samo u ovoj godini nekoliko milijardi dolara, što je više nego što su predviđale i najcrnje prognoze, saopštili su u međunarodni kreditori.

Međunardoni monetarni fond i Svetska banka saopštili su da će prema njihovim procenama humanitarni trškovi izazvani talasom izbeglica sa Kosova, uz poremećaje u trgovini u regionu, zahtevati finansiranje šest najugroženijih zemalja sa oko 2,2 milijarde dolara.

Te zemlje su Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Makedonija i Rumunija.

Krajem aprila MMF i Svetska banka procenili su da će u najgorem slučaju za ove svrhe biti potrebno oko 1,8 milijardi dolara. Od ukupne sume od 2.2 milijarde, 760 miliona dolara bilo bi izdvojeno kao humanitarna pomoć za šest najugrozenijih zemalja.

U zajedničkom izveštaju MMF i Svetske banke navodi se takođe da bi u njaboljem slučaju, ako se izbeglice vrate na Kosovo do jeseni, ukupni troškovi iznosili oko 1,3 milijarde, ali se taj scenario smatra malo verovatnim. U ove procene nisu uključeni troškovi za obnovu Jugoslavije.SAD veruju da će OVK prekinuti oružanu borbu

VAŠINGTON - Sjedinjene Američke Države saopštile su u u subotu da su u kontaktu sa separatističkom Oslobodilačkom vojskom Kosova i da su uverene da će OVK okončati oružanu borbu za nezavisnost.

Prema rečima portparola Stejt departmenta Džejmsa Rubina, namera je da se nakon povlačenja jugoslovenskih snaga i dolaska međunarodnih mirovnih snaga OVK demilitarizuje.

To je novina u odnosu na ranije najavljivano razoružanje OVK jer su su njihovi lideri nagovestili da će poštovati sporazum koji "podrazumeva da prijave svoje oružje i promene način delovanja (modus operandi)", kazao je Rubin.

Portparol Pentagona Kenet Bejkon kazao je da ne očekuje da će OVK napadati srpske snage koje se povlače. "OVK je suštinski zainteresovana da ih pusti da se povuku što je brže moguće i bilo bi u suprtonosti sa tim interesom da ih ometaju u povlačenju".Portilo mogući Solanin naslednik

LONDON - Bivši britanski ministar odbrane Majkl Portilo mogao bi biti novi generalni sekretar NATO, piše subotnja britanska štampa.

Sadašnji generalni sekretar NATO Havijer Solana saopštio je u petak da je prihvatio funkciju prvog sekretara za spoljnu politiku i bezbednost Evropske unije na koju bi trebalo da stupi krajem godine.

"Dejli telegraf" piše da se za izbor Portila zalaže Vašington, smatrajući da je kao "evroskeptik" idealan za čelno mesto u zapadnoj vojnoj alijansi.

I "Tajms" i "Ekspreš" pišu da je Portilo mogući Solanin naslednik ali i dodaju da je ured premijera Tonija Blera ove tvrdnje odbacio kao "besmislice".Anan predlaže - UN postavlja šefa civilne misije

UJEDINJENE NACIJE - Generalni sekretar UN Kofi Anan predlaže da na čelu buduće međunarodne civilne uprave na Kosovu bude pojedinac koga bi on postavio.

"Anan je obelodanio svoje ideje o načinu na koji bi bila organizovana civilna uprava, uključujući i specijalnog predstavnika koga bi on postavio", izjavio je predstavnik za štampu generalnog sekretara UN Fred Ekart.

Civilna operacija za nadgledanje povratka izbeglica i organizovanje obnove Kosova jedna je od važnih komponenti novog mirovnog plana za Kosovo. I evropske zemlje i SAD razmatrajući ovo pitanje pokazuju želju da predvode tu misiju.

Diplomatski izvori, međutim, navode da postoje nagoveštaji da bi Vašington mogao dopustiti Ananu da on izabere glavnog administratora.

Ekart je rekao da je Anan sa svojim idejama o posleratnom Kosovu, uključujući i pojedinca koji bi bio nadležan za civilnu operaciju, upoznao nekoliko zemalja uključenih u rešavanje ovog konflikta još prošlog meseca.

Drugi zvaničnici UN spominju, međutim, specijalnog predstavnika za celu vojno-civilnu operaciju na Kosovu.

UN su sačinile plan na 500 strana koji sadrži četiri komponente - obnovu, izgradnju institucija, civilnu policiju i povratak izbeglica. Prema tom planu, UN bi organizovale savetnike za civilnu policiju koja bi brojala oko 3.000 ljudi, dok bi akcijama za povratak izbeglica rukovodio UNHCR.

Zvaničnici UN nagoveštavaju da bi EU bila nadležna za obnovu dok bi se OEBS bavio izgradnjom institucija i raspoređivanjem posmatrača za ljudska prava.

Na vojnom planu, predviđene su snage koje bi imale odobrenje 15-očlanog Saveta bezbednosti UN zajedno sa civilnom komponentom. Ali, UN ne bi sastavljale te snage niti komandovale njima, već NATO.

Rezolucija bi trebalo da stigne do Saveta bezbednosti naredne nedlje, nakon što grupa sedma najrazvijenijih zemalja i Rusija (G-8) završi rad na tom dokumnetu.CNN će emitovati program sa titlom na srpskom?

NJUJORK - Jugoslovenske vlasti su dozvolile američkoj televizijskoj kući CNN da udvostruči broj svojih zaposlenih u Jugoslaviji, i da uputi svoje ljude na Kosovo. Kako je istakao predsednik CNN odseka za prikupljanje vesti, Ison Džordan, američkoj televizijskoj kući će, ukoliko se pregovori budu odvijali povoljno, biti dozvoljeno da ovog leta u Jugoslaviji emituje svoj program sa titlom na srpskom jeziku.

On je ocenio da su dugotrajni pregovori sa zvaničnim Beogradom doveli do popuštanja podozrenja jugoslovenskih vlasti prema CNN, koji je u žargonu političara iz krugova vlasti i njima bliskim medijima često kvalifikovan kao "fabrika laži".

CNN je, objasnio je Džordan, ubedio jugoslovenske vlasti da on nije produžena ruka NATO-a ili američke vlade, već da želi da o Kosovu i sa Kosova izveštava objektivno.

Američkoj televizijskoj kući je dozvoljeno da, umesto dosadašnjih pet, u Jugoslaviji ima deset članova ekipe, a odobreno je i upućivanje njenog izveštača u južnu srpsku pokrajinu.Šteta veća od šest milijardi maraka

BEOGRAD - Šteta koju je Vojvodina pretrpela tokom agresije NATO-a veća je od šest milijardi maraka, saopštile su u subotu pokrajinske vlasti.

Uništeno je 3.650 stambenih jedinica i 82 preduzeća od kojih su mnoga potpun uništena. Među uništenim privrednim objektima su Rafinerija nafte u Novom Sadu i četiri velike fabrike u Pančevu.

Širom Vojvodine porušeni su mostovi, uključujući tri na Dunavu kod Novog Sada.Šešelj predložio izlazak SRS iz vlade

BEOGRAD - Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj predložio je u subotu da ta stranka istupi iz Vlade Srbije, ukoliko plan za Kosovo, koji je prihvatila Skupština Srbije, bude realizovan.

"Ukoliko trupe agresorskih zamalja dođu na Kosovo nemamo nikakvog razloga da ostanemo u vladi narodnog jedinstva", rekao je Šešelj na sednici Centralne otadzbinske uprave SRS, koja treba da odluči o tom predlogu Predsedničkog kolegijuma stranke. To je jedina tačka dnevnog reda Cebtralne otadžbinske uprave SRS.

Šešelj je rekao da će radikali sačekati rezoluciju Saveta bezbednosti UN.

"Verujemo da još postoji mogućnost da bi Rusija i Kina mogle da shvate da takav presedan može i njima da naškodi", rekao je lider SRS i potpredsednik Vlade Srbije.

On je rekao da su za SRS "svih 10 tačaka sporazuma apsolutno neprihvatljive". Radikali imaju 82 od ukupno 250 poslaničkih mesta u parlamentu Srbije.Akademik Vlado Strugar, najuporniji ratni čitalac

Nagrađena ljubav prema knjizi

BEOGRAD - Akademik Vlado Strugar najuporniji je čitalac za vreme rata. Od 28. marta ove godine dolazio je svakodnevno na štand "Narodnog dela" u Knez Mihajlovoj ulici, gde bi knjige kupovao, čitao, prelistavao i pio kaficu sa prodavcima knjiga. Ovakva ljubav prema knjizi morala je biti primećena i nagrađena. Izdavačka kuća "Narodno delo" u subotu je Vladu Stugaru, nekadašnjem ratniku, potom oficiru, a sada starcu, kako sam kaže, uručila nagradu koja se sastoji od povelje "Narodnog dela" i njihovih knjiga.

- Ratni sajam knjiga u Knez Mihajlovoj je prava dosetka, koja nam je pomogla da se družimo sa knjigama, ali i sa hiljadama prolaznka koji svakodnevno prođu Knez Mihajlovom. Voleo bih da se u znak sećanja na ove teške dane svake godine organizuju na istom mestu priredbe. I da se sledeće godine nagrada dodeli ratniku Radošu Abramoviću, koji je sada sa svojim sinom na ratištu - rekao je najuporniji čitalac ovog rata.

D. Tasić
Foto: B. PantelićBožidar Nikolić na Cetinju snima igrani film "U ime oca i sina"

Ne moraju više da se izvinjavaju

Burnih deset godina u priči o jednoj crnogorskoj porodici. Angažovano više od 50 glumaca

CETINJE - Cetinje je, kako sada stvari stoje, filmska prestonica zaraćene Jugoslavije. Velika ekipa predvođena rediteljem Božidarom Nikolićem tamo ubrzanim tempom radi na snimanju filma "U ime oca i sina", čija bi premijera trebalo da se dogodi na hercegnovskom festivalu. "Biće to film o burnoj poslednjoj deceniji na ovom podneblju, oslikanoj kroz povest jedne tipične crnogorske familije", rekao je u telefonskom razgovoru za "Glas javnosti" Božidar Nikolić.

- "U ime oca i sina" imaće sličan šmek kao filmovi koje sam ranije režirao "Balkanski špijun" i "Tri karte za Holivud", ili neki od onih koje sam kao direktor fotografije radio s drugim našim rediteljima. Biće aktuealan, govoriće sasvim jasno o nama samima i bitno mi je da moj narod razume šta sam hteo da kažem. U tom slučaju, shvatiće ga i publika u inostranstvu", kaže Nikolić.

Uz Danila Batu Stojkovića, Petra Božovića, Sonju Jauković, Varju Đukić, Branimira Popovića, Boru Stjepanovića igra još pedesetak glumaca, među kojima je i veliki broj studenata cetinjske akademije. "Igra gotovo cela klasa Baneta Popovića. Videćete, to su čarobna deca."

Na koncu, Boža Nikolić je zamolio da prenesemo jednu njegovu "zahvalnicu" zvaničnicima Nato pakta. "Zahvalio bih im se na humanosti koju su do sada pokazali prema nama bombardujući nas sve iz humanih razloga i zamolio bih ih da sada s tim prestanu. Takođe im se zahvaljujem i na njihovim čestim džentlmenskim izvinjenjima zbog grešaka koje su ubile tolike nedužne ljude. Ne moraju više ni da nam se izvinjavaju."

R. KupresU nedelju počinju Zmajeve dečje igre

Ja bih bio pesnik mira

NOVI SAD - Kapije Junskih programa Zmajevih dečjih igara, centralne manifestacije našeg najznačajnijeg festivala posvećenog literaturi za najmlađe, ipak će u nedelju biti otvorene. Igre će započeti sećanjem na Jovana Jovanovića Zmaja (na pesnikovom grobu), a programe, kojima će domaćini biti Sremska Kamenica i Novi Sad, objedinjavaće moto "Ja bih bio pesnik mira".

"Zmajeve dečje igre će ove godine biti tužnije nego ikad u svojoj 42 godine dugoj istoriji, i najmanje dečje, jer se Zmaj Jovinom ulicom neće razlegati vesela graja. To ćemo ostaviti za bolja vremena, a sada decu treba čuvati od svakog zla", reči su direktora ZDI Dušana Pop Đurđeva.

E. N. L.Jugoslovenski reprezentativac razmišlja o povratku u NBA

Indiana želi Danilovića

BEOGRAD - Jugoslovenski reprezentativac Predrag Saša Danilović nalazi se na pola puta do povratka u NBA ligu! Indiana Pejsers je još protekle zime uputila poziv košarkašu Kindera, međutim, zbog obaveza prema bolonjskom klubu - još godinu dana ugovora - pregovori su odloženi. Nije tajna da je Danilović izrazio interesovanje da se ponovo otisne preko Atlantika, kao i da je nezadovoljan proteklom sezonom u Kinderu i odnosima u klubu.

Sa druge strane, trener Pejsersa Leri Bird pohvalno se izrazio o kvalitetima našeg asa, što je bilo dovoljno da praktični Amerikanci preko svog evropskog skauta Miše Ostarčevića, stupe u kontakt sa Danilovićem.

Kontakti su intezivirani u poslednje dve sedmice i ako rezultat bude povoljan Danilović bi mogao već početkom jula, odmah po okončanju Evropskog prvenstva, da pristupi Pejsersima.

B. J.Opuštena atmosfera u taboru reprezentacije pred utorak i meč protiv nejakog protivnika

Hladovina do Malte

Irci više nisu naša briga, a protiv malenih ostrvljana trudićemo se da popravimo gol razliku - poručuje Miroslav Đukić

SPECIJALNI IZVEŠTAČ "GLASA JAVNOSTI"

SOLUN - Fudbalska reprezentacija Jugoslavije od subote je smeštena u hotelu "Panorama", gde su boravili košarkaši - to bi, ukratko, bila jedina novost u taboru plavih. Iz Soluna na 35 stepeni u hladu više uzbuđenja teško je i očekivati, tim pre što su naši reprezentativci više zauzeti događajima u Jugoslaviji nego razmišljanjima o Ircima koji su pobegli sa megdana sakrivajući se iza političkih parola. Tek Malta nije posebno interesantna tema...

 

Stojković u Olimpijakosu?

U grčkoj štampi, Jugosloveni zauzimaju najviše prostora. Tek što je naširoko i nadugačko pisano u novom treneru AEK Ljubiši Tumbakoviću, na red je došao Bora Milutinović koga svi vide na kormilu Iraklisa. Grci, posebno navijači Olimpijkosa su oduševljeni što je Siniša Gogić produžio ugovor sa Atinjanima, a posebno mesto u dnevniku "Sport tajm" zauzima intervju sa draganom Stojkovićem. Napis "Da, zvali su me" otkriva da je Piksi već u kontaktu sa Olimpijakosom koji nudi ogroman novac za kapitena plavih.

- Očekujemo odluku UEFA - kaže generalni sekretar Branko Bulatović. - Svaku odluku poštujemo, jedino nema govora da se igra 11. juna što bi Irci sada želeli.

Dok su A reprezentativci nastavili da treniraju u kasnopopodnevnom terminu (od 19,30) i dalje bez Siniše Mihajlovića i povremeno sa Dejanom Savićevićem, mlada selekcija odigrala je i kontrolni susret protiv grčkog drugoligaša, ekipe Liki čiji dres nose Podunavac, Cerović, Dabić i Krunić. U lakoj pobedi 5:0 (0:0) posle slabih prvih 45 minuta posebno se istakao Saša Ilić koji je postigao dva i namestio preostale golove (Kežman 2 i Drulić).

- Boravak u Solunu nam dođe kao odlična relaksacija. Svi smo imali napornu sezonu, tako da je ovo prilika da se osvežimo. Jasno, protiv Malte računamo samo da popravimo gol razliku, pobedu niko ne dovodi u pitanje - poručuje Miroslav Đukić.

Vladimir VukmirovićObradović traži ozbiljnost

ATINA - Plavi košarkaši od subote su u Atini, gde ih 7. juna očekuje prijateljski meč protiv reprezentacije Australije. Na licu trenera Željka Obradovića i dalje nema osmeha, povrede očigledno remete plan priprema za EP u Francuskoj (21. jun - 3. jul).

-Divac, Rebrača i Đorđević još nisu stigli, Danilović radi odvojeno, na povredu se žale Tarlać i Rakočević - referiše Obradović. - Nisam zadovoljan ni radom ostalih. Tražim više ozbiljnosti, nema mnogo vremena do Francuske. Italijani rade kompletni još od 2. maja, a mi...

V. V.
Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind

 

E-mail: glas_javnosti@abc.co.yu


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange