GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Četvrtak 03. jun 1999.
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8,
Beograd, Jugoslavija

 NAJNOVIJE VESTI

Updated:
03/06/99 00:00 (GMT +01:00)
Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
SINA
Glas nedelje
Srpsko nasledje
Uskoro stižu nove vesti ...


Irske vlasti u sredu uveče konačno odlučile da ne izdaju vize fudbalskoj ekspediciji Jugoslavije

Ništa od igre!

UEFA odlučuje na koji način će kazniti Irce. Reprezentativci već okrenuti utakmici protiv Malte

SPECIJALNI IZVEŠTAČ "GLASA"
SOLUN - Irske vlasti najavile su u sredu da će jugoslovenskoj fudbalskoj reprezentaciji, koja bi u subotu trebalo da sa nacionalnim timom Republike Irske odigra kvalifikacionu utakmicu za predstojeće EP u fudbalu, uskratiti vize za ulazak u tu zemlju. Prema zvaničnom saopštenju irske vlade, ministarstvo pravde saopštilo je da zahtev za izdavanje viza jugoslovenskim fudbalerima treba da bude odbijen.

Uprkos insistiranju i pretnjama UEFA da zakazana utakmica mora da se odigra, irske vlasti su odluku o eventualnom uskraćivanju viza jugoslovenskim igračima obrazložile "situacijom na Kosovu".

Irci su svesni da je njihova odluka u suprotnosti sa odlukom UEFA koja je bila izričita u zahtevu da se utakmica odigra. Takođe, evropska kuća fudbala obavestila je nacionalni fudbalski savez Irske da ih može kazniti na nekoliko načina: Utakmica može biti registrovana u korist Jugoslavije, Irska može biti eliminisana iz kvalifikacija ne samo za EURO 2000 već i za naredno Svetsko prvenstvo…

Vest da neće ni putovati u Dablin, naši reprezentativci ovde u Solunu saznali su tokom treninga. Faks iz FS Irske koji je to potvrdio stigao je u hotel Nefeli gde je smeštena plava ekspedicija desetak minuta kasnije. Sadržaj, u kome reprezentacija Irske žali što se utakmica ne igra jer se njihova Vlada poziva na stav EZ izazvao je podsmeh Dragana Stojkovića i i ostalih reprezentativaca, a generalni sekretar FSJ Branko Bulatović najavio je i kontakt sa čelnicima UEFA.

- Prihvatićemo svaku odluku UEFA. Novi termin ili 3:0 - ističe Bulatović. - Očekivali smo veliki sportski događaj u Dablinu, dobili informacije da je stadion već rasprodat, ali... Sada očekujemo utakmicu protiv Malte, a UEFA prepuštamo da adekvatno odgovori Ircima.

Selektor Milan Živadinović nije bio previše uzbuđen.

- Želeli smo utakmicu, spremni i motivisani. Planovi su sada promenjeni, do utakmice protiv Malte treniraćemo u Solunu. Nema potrebe za prijateljskom utakmicom, a ja ću subotu iskoristiti da odem na meč Makedonija - Hrvatska.

Posle treninga, a pre večere, kapiten Stojković i stručni štab imali su zatvoren sastanak nakon koga je Piksi igračima novosti preneo do detalja. Na licima plavih momaka nije bilo primetnog razočaranja, a dominantna tema i pored neigranja meča sa Irskom bila je situacija u Jugoslaviji. "Mobilna" linija sa domovinom nije zatvarana, igrači su zvali porodicu, prijatelje svakih pet minuta...

- Sve ovo sa Irskom u senci je događaja u našoj zemlji - istakao je Stojković. - Svima nama najveća radost i najdraža pobeda biće kada prestane agresija NATO.

O odluci Iraca Piksi govori mirno, kao da je očekivao ovakav rasplet...

- Mač politike godinama je nad našim glavama. Uvek postoji mogućnost da padne. U ovom slučaju, ne vidim drugo rešenje osim 3:0 za nas, jer je UEFA sada bila izuzetno korektna i hrabra. Nama pobeda za zelenim stolom nije potrebna, žarko smo želeli u Irsku da slavimo na terenu, ali pošto su Irci na ovakav, nesportski način izbegli duel, UEFA nema težak zadatak. U svakom slučaju, ispoštovaćemo svaku odluku - zaključuje kapiten Dragan Stojković.

Vladimir VukmirovićItalija će dati do 4.000 vojnika

RIM - Italijanski ministar odbrane Karlo Skonamiljo izjavio je u sredu da će Italija dati između 3.500 i 4.000 vojnika za međunarodne mirovne snage za Kosovo.

Skonamiljo je na sastanku Odbora za odbranu donjeg doma parlamenta rekao da snage za Kosovo treba da budu sačinjene od vojnika iz zemalja-članica NATO i "značajnog prisustva Rusije".

"U tom kontekstu, zemlje NATO u Kontakt Grupi i Rusija imaju veće odgovornosti i dužnosti", rekao je on.SAD daju 7.000 vojnika za mirovne snage za Kosovo

KOLORADO SPRINGS - Američki predsednik Bil Klinton izjavio je u sredu da će SAD obezbediti oko 7.000 vojnika za mirovne snage koje bi patrolirale Kosovom nakon postizanja mirovnog sporazuma i pozvao jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića da prihvati takav dogovor.

U govoru diplomcima američke vazduhoplovne akademije u Kolorado Springsu Klinton je kazao da je pred jugoslovenskim rukovodstvom jasan izbor između "prihvatanja osnovnih zahteva za prvedana mir" i nastavka uništavanja zemlje.

"Danas saopštavam svoju odluku o slanju oko 7.000 vojnika u mirovne snage za Kosovo, što je oko 15 odsto od ukupnih snaga", kazao je Klinton.

Govoreći o eventualnom slanju kopnenih trupa Klinton je dodao da nijedna opcija nije isključena "jer su SAD rešene da pobede".

"Mi smo na Kosovu iz istog razloga zbog kojeg ste vi ovde. Ima nekih stvari koje su vredne da se za njih bori", ocenio je predsednik SAD.Jugoslovenske košarkašice pobedile reprezentaciju Češke 85:75

Plasman u četvrtfinale

POZNANJ - Najbolje jugoslovenske košarkašice plasirale su se u četvrtfinale 27. prvenstva Evrope koje se igra u Poljskoj, pošto su u sredu uveče u Poznjanju savladale reprezentaciju Češke sa 85:75 (42:35).

Utakmica je odigrana u Gradskoj dvorani pred oko 1.000 gledalaca, a sudili su Koromlijas (Grčka) i Švarc (Nemačka).

U najvažnijoj utakmici dosadašnjeg dela šampionata, najbolje jugoslovenske košarkašice pokazale su izuzetnu prisebnost i zasluženo izborile plasman među osam najboljih reprezentacija Starog kontinenta.

Za razliku od bledog izdanja protiv Italije plave su ispoljile smirenost u najvažnijim trenucima što je u odlučujućoj meri doprinelo značajnom uspehu. Gordana Bogojević iskupila se za nešto slabiju partiju protiv Italijanki demonstrirajući sjajnu preciznost sa svih odstojanja. Za dva poena šutirala je 70 odsto, za tri svih 100 odsto, dok je od osam slobodnih bacanja promašila samo jedno.

Po završetku susreta, selektor Miodrag Vešković je istakao da nijednog trenutka nije sumnjao u uspeh i da je poraz protiv Italije bio posledica nerazumljive nervoze koja je prouzrokovala greške u seriji. Vešković je dodao da je optimista što se daljeg šampionata tiče, ističući da je sada sve jedno ko je sledeći rival, jer u četvrtfinalu nema slabih.Skupština Srbije u četvrtak razmatra plan za Kosovo

BEOGRAD - U Beogradu će u četvrtak biti održana sednica Skupštine Srbije na kojoj će biti razmatran predlog plana za rešavanje kosovske krize.

Skupština će razmatrati plan za rešenje koji su usaglasili posrednici Rusije, EU i SAD, Viktor Černomirdin, Marti Ahtisari i Stroub Talbot.Ahtisari predao dokument Miloševiću

MOSKVA - Sastanak izaslanika Rusije i EU, Viktora Černomirdina i Martija Ahtisarija sa jugoslovenskim predsednikom Slobodanom Miloševićem koji je počeo u sredu oko 18 sati po lokalnom vremenu u jednoj predsedničkoj rezidenciji u Beogradu završen je dva ipo sata kasnije i biće nastavljen u četvrtak.

Prema Černomirdinovom savetniku, Valentinu Sergejevu, "finski predsednik Ahtisari najpre je predstavio Miloševiću dokument" koji su u Bonu izradili ruski i evropski izaslanici sa svojim američkim kolegom Stroubom Talbotom.

"Zatim je Černomirdin govorio o detaljima", dodao je Sergejev, koji nije naveo kakva je bila Miloševićeva reakcija.

Prema rečima Sergejeva, dokument sadrži ključne tačke ranijih međunarodnih dokumenata o kosovskoj krizi, među kojima i rezolucije usvojene u Bonu početkom maja kojima se predviđa "međunarodno civilno i vojno prisustvo" na Kosovu.

"Neophodno je da jugoslovensko rukovodstvo prihvati taj dokument, najrazumniji u sadašnjoj, izuzetno napetoj situaciji", rekao je Černomirdinov savetnik.Pogođena gasna postrojenja NIS-a

SRBOBRAN - Avijacija NATO pogodila je u sredu oko 16 sati sa dva projektila gasna postrojenja Naftne industrije Srbije, koja se nalazi na tri kilometra južno od centra Srbobrana.

Nakon bombardovanja, u postrojenjima je izbio požar.

Oko 16 sati avijacija NATO srušila je Drugi antenski stub repetitora Radio-televizije Srbije na samom ulazu u Srbobran. Taj repetitor je gađan sa više projektila, po drugi put u poslednja 24 časa.Gađani predajnik na Iriškom vencu i područje Novog Sada

NOVI SAD - Avioni NATO snaga su u sredu posle 16 časova ponovo gađali u utorak skoro porušeni predajnik na Iriškom vencu, kao i ciljeve na širem području Novog Sada.

U tom napadu jedan projektil je pao u okolinu sela Buhovca, dok je nekoliko bombi palo između bačkih sela Čuruga i Nadalja.U četvrtak sastanak političkih direktora G-8

BON - Grupa sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta i Rusije (G-8) održaće u četvrtak uveče sastanak na nivou visokih funkcionera da bi razmotrili poslednji razvoj događaja u vezi sa kosovskom krizom, saznaje se u nemačkom Ministarstvu inostranih poslova .

Cilj sastanka političkih direktora ministarstava inostranih poslova G-8 biće priprema susreta šefova diplomatije G-8, 9. i 10. juna u Kelnu, precizirao je neimenovani portparol nemačkog MIP-a.Postignut sporazum Rusija-Zapad, lopta kod Miloševića

VAŠINGTON - SAD su u sredu saopštile da su Zapad i Rusija postigli sporazum o uslovima za rešenje kosovske krize koji će njihovi izaslanici predočiti Beogradu i da je sada "lopta na terenu" jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića koji treba da da odgovor.

Pre odlaska u Beograd, Černomirdin je u Bonu izjavio da su Zapad i Rusija pronašli "zajednički pristup" za kosovski konflikt, zasnovan na povlačenju jugoslovenskih snaga bezbednosti iz pokrajine i razmeštanju međunarodnih mirovnih snaga na Kosovu.

Portparol Stejt departmenta Džejms Rubin izrazio je, međutim, opreznost o obimu slaganja između Rusije i Zapad.

"Veliko je pitanje da li će taj jedinstven front - SAD, Rusija i EU - dobiti neophodne odgovore od predsednika Miloševića. Ali, jasno je da je lopta na njegovom terenu", kazao je Rubin.Pet zahteva NATO za obustavu bombardovanja

BRISEL - Predstavnici NATO su u sredu u Briselu izjavili da će bombardovanje SR Jugoslavije biti obustavljeno samo ako jugoslovenski predsednik Slobodan Milošević prihvati pet zahteva NATO. Portparol NATO DŽejmi Šej je izjavio da je među njima i to "da nam se dozvoli da se uverimo da je povlačenje jugoslovenskih snaga sa Kosova u toku".

Šej je naznačio da se, da bi NATO obustavio bombardovanje, od predsednika Miloševića očekuje da "obustavi borbe, sklopi primirje, počne povlačenje svojih snaga i dozvoli nam da proverimo da se one povlače, da jasno stavi do znanja da prihvata razmeštaj snaga s NATO jezgrom, bezbedan povratak izbeglica i potvrdi spremnost da na temelju Rambujea počne pregovore o budućem položaju Kosova".

Šej je izjavio da su se 19 zemalja NATO i 11 "partnerskih zemalja" iz Atlantskog saveza dogovorili da u "buduće mirovne snage sa NATO jezgrom i komandom na Kosovu daju 47.668 vojnika".

Na pitanje novinara gde tu uopšte ima mesta za ruske ili druge snage iz neutralnih zemalja, on je odgovorio da je "rezervisano mesto za učešće ruskih snaga".Volebek najavio raspuštanje Kosovske verifikacione misije

OSLO - Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) će formalno raspustiti Kosovsku verifikacionu misiju (KVM), koja je južnu srpsku pokrajinu napustila u martu, uoči početka agresije NATO na SR Jugoslaviju.

"Danas sam odlučio da raspustim KVM u njenom sadašnjem obliku", izjavio je u sredu predsedavajući OEBS i šef norveške diplomatije Knut Volebek, objasnivši da se međunarodna zajednica sada na Kosovu suočava "sa situacijom drugačije vrste".

Volebek je najavio uspostavljanje "tranzicione grupe" od oko 150 ljudi koja će pripremiti teren za delovanje OEBS-a na Kosovu, po okončanju sukoba.

Predsedavajući OEBS je istakao da šef KVM, Amerikanac Vilijam Voker neće biti član buduće misije na Kosovu.

"Voker će biti obavešten da je njegov zadatak okončan. Tražimo novog vođu tima", zaključio je Volebek.Gađano područje Fruške Gore

NOVI SAD- U Novom Sadu se u sredu između 16.15 i 16.30 čulo nekoliko detonacija iz pravca Fruške Gore.Srpske službe ne nastoje da destaiblizuju Makedoniju

SKOPLJE - Direktor makedonske Direkcije za bezbednost i kontrašpijunažu Bojan Bojanovski demantovao je u sredu tvrdnje svog zamenika Ljube Boškovskog da "srpske službe" nastoje da destabilizuju Makedoniju.

Bojanovski je skopskoj televiziji A-1 rekao da služba Direkcije za bezbednost ne raspolaže sa takvim podacima i da su tvrdnje Boškovskog njegova lična ocena.

Boškovski je rekao da se destabilizacija Makedonije "priprema u rezidenciji jugoslovenskog ambasadora u Skoplju Zorana Janaćkovića".

Boškovski je još rekao da "analize Direkcije govore" da kosovski Albanci "rade za srpsku kontraobaveštajnu službu" i da unose oružje u Makedoniju kako bi se pokazalo da se Albanci u Makedoniji pripremaju za pobunu.Zastupnik SRJ negativno ocenio presudu suda u Hagu

HAG - Zastupnik SR Jugoslavije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu Rodoljub Etinski nepovoljno je u sredu ocenio odbijanje jugoslovenskog zahteva da sud UN naredi prekid agresije NATO.

"Sud je trebalo da učini nešto da spreči gubitak ljudskih života. Mogu jedino da izrazim žaljenje i osudu jer sud nije ispunio to očekivanje", rekao je Etinski na konferenciji za novinare u Hagu, nakon saopštavanja odluke o odbijanju privremene mere koju su jugoslovenske vlasti tražile kao zaštitu od bombardovanja.

SRJ je 29. aprila tužila 10 zemalja NATO za nezakonitu upotrebu sile i genocid, uz zahtev za naknadu štete.

Etinski je izjavio da pravne formalnosti ne mogu biti izgovor za odbijanje jugoslovenskog zahteva. Ta činjenica govori sama za sebe, rekao je Etinski i dodao da je to dokaz da su te države svesne da je bombardovanje SRJ nelegalno i kriminalno.

On je naveo da su podneti dokazi o tome da je od podnošenja tužbe u bombardovanju ubijeno 1.200 ljudi, zbog čega je i zatraženo da sud naredi prekid bombardovanja kao privremenu meru.

On je istakao da je bombardovanje pojačano, uz gotovo svakondevne žrtve. Nabrojao je primere - od bombardovanja kolona izbeglica do najnovijih žrtava na mostu u Varvarinu i u sanatorijumu u Surdulici.

Etinski je rekao da NATO koristi bombe koje razvijaju temepraturu od oko 2.000 stepeni. On je NATO optužio za napad na celokupan narod uništavanjem sve infrastrukture, proizvodnih kapaciteta i posebno eletkro i sistema za vodosnabdevanje, što ima posebno teške posledice po bolesne na intenzivnoj nezi, nedonoščad i pacijente na dijalizi.

Te činjenice, uz ekološku katastrofu izazvanu bombradovanjem, pokazuju da je NATO nametnuo jugoslovenskom stanovništvu takve životne uslove koji su sračunati na fizičko uništenje dela ili celokupnog naroda što je zločin genocida, rekao je Etinski.NATO gađao više ciljeva na Kosovu

PRIŠTINA - Avijacija NATO snaga u sredu je sa 13 projektila gađala repetitor na Butovačkom bregu, na Grmiji.

Oko 12 sati, NATO je sa dva projektila gađao selo Binač u opštini Kosovska Vitina, a oko 13.30 izvršio je napade u okolini sela Zagrmlje, kod Peći i na potezu prema Dečanima.

Od 14 do 14.25 časova, avijacija NATO je sa 11 projektila gađala selo Dušanovo, nedaleko od Prizrena.

To selo je nastanjeno isključivo Albancima.
Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind


 

E-mail: glas_javnosti@abc.co.yu

[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange