GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Četvrtak 03. jun 1999.
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8,
Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Updated:
03/06/99 00:00 (GMT +01:00)

Najnovije vesti...

Video galerijaVideo galerija

English

Francais

Deutsch

Italiano


Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
Tražimo saradnike...


POŠTOVANI KORISNICI,

ZBOG USLOVA OTEŽANIH NAPADOM NATO NA ELEKTROENERGETSKI SISTEM SRBIJE POSTOJI MOGUĆNOST DA PREGLEDI VESTI "GLASA JAVNOSTI" NA INTERNETU STIŽU SA ZAKAŠNJENJEM.Gađani repetitori i skladišta nafte

Avijacija NATO nastavila je i 70. noć zaredom napade na ciljeve širom Srbije. Gađani su šire područje Beograda, Novog Sada, Pančeva, Ćuprije, planine Tara, Rume, Kuršumlije, Prištine, Peći i Prizrena.

UŽICE - NATO avijacija je u sredu oko podneva ispalila više projektila po teritorijama opština Ljubovija, Užice i Kraljevo.

U 12,04 sati sa tri projektila gađan je repetitor na Nemić brdu kod Ljubovije. Od 12,05 do 12,11 časova sa četiri do pet projektila gađan je i aerodrom Ponikve kod Užica. U 12,11 sati sa tri rakete gađano je i brdo Borča kod Kraljeva.

SOMBOR - NATO avioni su u noći između utorka i srede ponovo gađali skladišta "Naftagas prometa" Naftne industrije Srbije, desetak kilometara udaljena od Sombora.

Na ovaj objekat ispaljene su dve rakete koje su potpuno razorile ostatke skladišta. Oštećenja su naneta i kućama u obližnjem selu Čonoplja.

VRANJE - Iako oštećen prilikom ranijih raketiranja, TV repetitor Radio-televizije Srbije na Besnoj Kobili, kod Vranja, u sredu od 13.20 do 13.27 časova ponovo je bombardovan sa pet projektila.

KRALJEVO - U 12.20 časova NATO bombarderi su u sredu raketirali predajnik lokalne TV Kraljevo, na Borči.

JAGODINA, ĆUPRIJA - Avijacija NATO je u sredu u 11,25 sati sa dva projektila gađala repetitor na Crnom vrhu u opštini Jagodina. Oko 11,30 sati avijacija je dejstvovala i na poljoprivredno dobro Dobričevo u opštini Ćuprija.

KURŠUMLIJA - NATO avijacija obrušila se u sredu, od 2,50 do 3,15 časova, sa više projektila na prigradsko naselje Markoviće.

PRIŠTINA - Avijacija NATO u noći između utorka i srede dejstvovala je u opštinama Prizren, Lipljan, Peć i Priština. Avioni koji od 7 časova gotovo neprekidno nadleću Prištinu, gađali su u sredu sa dva projektila nešto posle 9 časova izletište Grmija nekoliko kilometara od strogog centra grada. Oko 10 časova ispaljena su još tri projektila na bližu okolinu Prištine. U 10,20 sati gađan je sa jednim projektilom Butovački breg.U bombardovanju sa osam projektila opštine Peć, gotovo je potpuno uništena sportska hala Karagač.

PRIZREN - NATO avioni su u utorak od 23,22 časa do ponoći nad Prizrenom i regionom Hasa, Orahovca, Suve Reke i Dragaša ispalili 28 svetlećih bombi.

BAJINA BAŠTA - U utorak u 22,35 sati jedan projektil pao je na planini Tari, na lokaciji Kaluđerske bare, u blizini hotela "Beli bor".

BEOGRAD - Prema podacima štaba Civilne zaštite Republike Srbije, od dejstava NATO avijacije na teritoriji Republike u sredu u ranim jutarnjim satima povređena je Đeva Limanović iz romskog naselja "Mali London" prilikom napada NATO na Pančevo.

U utorak oko 21.35, sa dva prokjektila gađano je i područje Velike Moštanice. U isto vreme tri projektila ispaljena su na područje Ostružničke a četiri projektila na područje Lipovičke šume. Na područje Obrenovca palo je sedam projektila.

PIROT - Avijacija NATO je u sredu od 13.25 do 13.35 u dva navrata sa sedam projektila bombardovala televizijski repetitor i predajnik na brdu Kozarica iznad Dimitrovgrada.

NOVI SAD - Sa tri projektila je pogođen i uništen repetitor RTS na Iriškom vencu, nedaleko od Novog Sada. U tom napadu sa dva projektil pogođen i motel "Elektrovojvodine".

KRAGUJEVAC - Avijacija NATO u sredu u 11.25 sa dva projektila je gađala televizijski predajnik na Crnom vrhu, saopštio Kragujevački korpus Vojske Jugoslavije. Pet minuta kasnije, u 11.30, avijacija je sa sedam projektila gađala selo Vinorača.Viktor Černomirdin i Marti Ahtisari doputovali u Beograd

Rusija i NATO skrojili plan

Nedoumice oko rasporeda i komandovanja mirovnim snagama

BON, BEOGRAD - Posle višednevnog dogovaranja i odlaganja, ruski posrednik u kosovskoj krizi Viktor Černomirdin i predstavnik Evropske unije Marti Ahtisari doputovali su u sredu oko 17h u Beograd da bi predsedniku SRJ Slobodanu Miloševiću prezentirali konačni plan za mirno rešenje, prethodno usaglašen u Bonu.

Dolazak dvojice posrednika bio je neizvestan do poslednjeg trenutka jer, kako je rekao Černomirdinov predstavnik za štampu Valentin Sergejev, američki predstavnik u pregovorima Strob Talbot je u poslednjem trenutku izneo nove zahteve koji ranije nisu bili dogovoreni i koji su "delom neprihvatljivi za Rusiju".

U pregovore u Bonu se kasno u utorak uključio i nemački kancelar Gerhard Šreder, ali razlike, kako javljaju agencije, su premošćene tek u sredu popodne kad je definitivno potvrđen dolazak dvojice emisara.

Sergejev nije ulazio u detalje spora, ali je nagovestio da se radi o redosledu poteza povlačenja srpskih snaga, prestanka bombardovanja i usvajanja rezolucije Saveta bezbednosti.

Černomirdin je pre polaska za Beograd izjavio da postoje "realistične šanse da mirovni plan usaglašen u Bonu dovede do prekida sukoba na Kosovu".

"Upravo smo završili vrlo težak pregovarački proces. Došli smo do zajedničkog pristupa", reko je Černomirdin. Naglasili smo princip da je Kosovo deo Jugoslavije. Mirovni proces treba da bude pod okriljem UN. Naglasili smo da moramo stvoriti uslove za povratak (izbeglica) i bezbedan život", istakao je ruski izaslanik.

Po njegovim rečima, najvažnije je da se sačini dokument između Jugoslavije i NATO "o povlačenju srpskih snaga i rokovima za razmeštanje mirovnih snaga". Posle toga, rekao je Černomirdin novinarima, "proglasiće se primirje" posle koga će uslediti rezolucija UN.

Černomirdin je istakao da će Rusija učestvovati u izradi nacrta rezolucije UN i izrazio uverenje da će ona biti usvojena.

"Postigli smo između nas dobar napredak i spremni smo da idemo u Beograd", rekao je Ahtisari. On je dodao da će već danas referisati liderima Evropske unije o rezultatima beogradskih razgovora.

"To su dobre vesti, ali ne želim da ih precenim", izjavio je nemački šef diplomatije Joška Fišer, čija zemlja predsedava EU. "Moramo da ostanemo skeptični do poslednjeg trenutka", dodao je Fišer.

Dok su Černomirdin i Ahtisari još bili u avionu za Beograd na diplomatskom planu su već iskrsle prve nesuglasice i različite interpretacije sporazuma, javlja Rojters. Černomirdin je rekao da će mirovne snage na Kosovu biti odvojene i imati dvojnu komandu - rusku i NATO, dok je predstavnik za štampu Alijanse Džejmi Šej izjavio da će snage biti jedinstvene i pod NATO komandom.

 

Jedinstvena komanda

Portparol NATO Džejmi Šej opovrgao je tvrdnju Viktora Černomirdina da će mirovne snage na Kosovu biti podeljene i imati dvojnu komandu.

"Mi nećemo učiniti ništa što bi povećalo šanse za podelu Kosova, veštačku ili stvarnu", rekao je Šej novinarima.

Na pitanje da li bi ruske snage i snage NATO bile odvojene po sktorima, Šej je odgovorio: "Kao što znate, mi imamo razne zone komandovanja. Ali, mi ne govorimo o sektorima u kojim bi se primenjivala drukčija politika na drugačiji način, sa sasvim različitom komandnom strukturom", zaključio je Šej.

Černomirdin: Ruske snage pod ruskom komandom

"NATO će komandovati snagama Alijanse, Rusija ruskim snagama" na Kosovu. "Odnosi dvaju kontigenata biće regulisani posebnim sporazumima", izjavio je Viktor Černomirdin pred polazak za Beograd. On nije specificirao da li će ruske snage biti stacionirane odvojeno od snaga NATO i na kom terenu.Hag odbio zahtev SRJ da naredi prekid bombardovanja

HAG - Međunarodni sud pravde odbio je u sredu zahtev SRJ da naredi prekid bombradovanja.

Sud je ocenio da nije nadležan za izricanje takve privremene mere koju je Jugoslavija tražila nalazeći da je žrtva flagrantnog kršenja međunarodnog prava nezakonitom upotrebom sile.

Negativna odluka o jugoslovenskom zatevu da Međunarodni sud pravde naredi momentalni prekid bombradovanja ne prejudicira dalje odlučivanje o tužbama SRJ protiv 10 zemalja NATO za neovlašćenu upotrebu sile i genocid. Tužbe su podnete 29. aprila.

Sud je ocenio da ni Konvencija o genocidu, na koju se pozvala SRJ, ne predstavlja osnov nadežnosti.Papandreu uskoro u Beogradu

ATINA - Šef grčke diplomatije Jorgos Papandreu će možda narednih dana posetiti Beograd, javila je u sredu grčka novinska agencija MPA.

Agencija navodi da se očekuje da Papandreu narednih dana otputuje za Beograd, "zavisno od razvoja pregovora o postizanju sporazuma o miru na Kosovu".

Papandreu je u utorak telefonom razgovarao sa državnim sekretarom SAD Medlin Olbrajt i sa predsednikom Srbije Milanom Milutinovićem.

U Atini se saznaje da posle tih razgovora u Ministarstvu inostranih poslova vlada optimizam u pogledu nalaženja mirovnog izlaza iz jugoslovenske krize.Simitis predviđa kraj rata do 13. juna

ATINA - Grčki premijer Kostas Simitis izjavio je da se okončanje rata u Jugoslaviji može očekivati do 13. juna kada su izbori za Evropski parlament.

Simitis, koji je u sredu otputovao u Keln gde u četvrtak počinje samit EU, je u intervjuu za državnu TV-stanicu NET kritikovao držanje Evropsku uniju.

Simitis je rekao da je EU mogla predstavljati "drugi pol", ali su zbog njenih slabosti, SAD iskoristile prazninu i preuzele primat u svetu.

Simitis je otkrio da je presednik SAD Bil Klinton tokom proslave 50. godišnjice NATO krajem aprila u Vašingtonu izneo mogućnost promene granica na Balkanu što, kako je rekao, pokazuje kako SAD gledaju na region. Premijer je rekao da je velika većina šefova država ili vlada na proslavi odbacila ideju o promeni granica zbog čega ona nije prihvacehan u NATO.Tužili Klintona zbog Jugoslavije

ALBANI - Bivši kandidat Libertarijanske partije za guvernera države Njujork Robert Šulc i još trojica Njujorčana tužili su predsednika Bila Klintona i Kongres, tražeći kraj američkog učešća u ratu protiv SR Jugoslavije.

Tužbom se zahteva da se Klintonu i Kongresu naredi da povuku američke snage "sa svakog vojnog položaja... napadački pretećeg Jugoslaviji".

Tužioci zahtevaju presudu protiv Klintona, zbog "slanja (američkih) oružanih snaga" u napad na Jugoslaviju bez ovlašćenja Kongresa koji nije proglasio rat.

Uz Šulca, kao tužioci pojavljuju se Milan Pavlović, koji u Jugoslaviji ima rođake i imovinu, Stiven Oton, rezervista Nacionalne garde i Geri Lori, pilot "U.S. Airways".

Portparol Nacionalnog saveta za bezbednost Majk Hamer izjavio je novinarima da je to prva građanska tužba protiv akcije NATO za koju je on čuoGrađani se ne pridržavaju pravila o štednji struje

Ne pomažu ni planske redukcije

Posebno ugroženi Beograd i veći deo Vojvodine. Struja samo za prioritete

BEOGRAD - Situacija sa napajanjem električnom energijom u Republici i dalje je kritična a poseban problem predstavlja to što građani ne poštuju apel Elektroprivrede Srbije za racionalnu potrošnju, pa i dalje uglavnom nisu moguće planske redukcije u isporukama struje potrošačima, saznaje "Glas" u EPS.

Kako je saopštio EPS, NATO je u nedelju uveče ponovo delovao na dalekovode nedaleko od Obrenovca i u toku su nastojanja stručnih službi za uspostavljanje elektroenergetskog sistema.

Zbog učestalih dejstava NATO na postrojenja EPS električnu energiju nije moguće dopremiti u Beograd i veći deo Vojvodine, a zbog suviše velikog opterećenja elektroenergetskog sistema u kriznim područjima primenjuju se havarijska isključenja.

Zbog manjka energije u Beogradu su strujom snabdeveni jedino prioritetni potrošači (vodovod, pekare i zdravstvene ustanove) i manji broj domaćinstava koji su priključeni na ove korisnike. Planske redukcije struje EPS sprovodi samo u manjem broju naselja, ali takav režim potrošnje nije uskoro moguće primeniti u celoj prestonici.

Uprkos stalnim molbama EPS za racionalno korišćenje struje, građani i dalje neplanski koriste kućne uređaje velike snage (bojlere, šporete i veš mašine) što dodatno opterećuje i onako nestabilan elektroenergetski sistem i dovodi do havarija.

Kako kažu u Elektroprivredi Srbije, oštećenja na elektranama, trafo stanicama, razvodnim postrojenjima i banderama koji su uništeni dejstvima NATO su ogromna i u svakom od 23 javna preduzeća EPS formirane su komisije koje će proceniti obim ratne štete.

Z. G.Saša Đorđević posle razlaza sa Barselonom

Idem u Real!

Kapiten jugoslovenskog nacionalnog tima Saša Đorđević nalazi se u predvorju "kraljevskog kluba". Posle neočekivanog obrta u pregovorima sa Barselonom, najslavnije špansko sportsko ime, Real ponudio je Đorđeviću sjajne uslove da se iz katalonske prestonice preseli u Madrid.

- Realova ponuda je najprimamljivija. Ukoliko u četvrtak Serđo Skariolo, moj prijatelj i bivši trener u Fortitudu, postigne dogovor sa Madriđanima postoje veliki izgledi da potpišem ugovor sa Realom. Želim da ostanem u Španiji, navikao sam se na zemlju, odgovara mi mentalitet ljudi - kaže najtraženiji košarkaš na evropskom tržištu za koga se otimaju Kinder, Timsistem, Olimpijakos...

Kada možemo da Vas očekujemo na pripremama reprezentacije?
- Imam malih porodičnih problema. Pokušavam da obezbedim vizu za majku koja treba da stigne u Barselonu da vidi unuku. Na pripreme stižem krajem nedelje, u subotu ili nedelju - zaključio je Đorđević.Jugoslovenski fudbaleri u Solunu još čekaju dokumenta za ulazak u Irsku

Kriza zbog viza

UEFA želi da se meč odigra, ali je moguće odlaganje kao kompromis

(od specijalnog dopisnika Glasa)

SOLUN - Sve žešći politički presing u potpunosti je okupirao jugoslovenske reprezentativce. Atmosfera velike i mučne neizvesnosti oko (ne)odigravanja meča protiv Republike Irske lebdi u vazduhu i remeti harmoniju plavih u Solunu. Sredu pre podne naši reprezentativci iskoristili su za obilazak grada. Međutim, izostala je bezbrižna šetnja jer je jedina tema među plavima bila novonastala situacija, a do meča u Dablinu ostala su još samo dva dana!?

 

UEFA preti Ircima

Irski ministar sporta Džejms Mekdejd u sredu je urgirao kod UEFA da otkaže meč sa Jugoslavijom, zakazan za 5. jun u Dablinu, međutim iz UEFA je stigao jasan odgovor da za tako nešto nema razloga. Uz "podsećanje" da se igraju utakmice i u Skoplju i u Tirani, čelnici UEFA su pismeno obavestili Irce da u slučaju da ne izdaju vize ili ne istrče na teren gube utakmicu za zelenim stolom.

Predstavnik agencije "Plavi, plavi" Jovan Burmaz već dva dana je u Atini gde čeka irske vize, a još jedan problem javlja se i po pitanju prevoza. Naime, plavi za Dablin treba da obezbede čarter, a prema rečima generalnog sekretara FSJ Branka Bulatovića, to "zadovoljstvo" košta 100.000 dolara. Vremena za manevar je sve manje jer je prema prvobitnom planu polazak za Republiku Irsku bio zakazan za Sredu u jutarnjim časovima.

Prema nezvaničnim informacijama, UEFA želi da se meč odigra, Irci neće da izdaju vize i na pomolu je kompromis po kome bi meč Republika Irska - Jugoslavija bio odložen. Međutim, ovaj otkaz se ne bi odrazio na utakmicu plavih sa Maltom, koja će sasvim sigurno biti odigrana 8. juna u Solunu.

Vladimir Vukmirović

 

Savićević ne trenira

Ako je suditi prema viđenom na treninzima reprezentacije, Dejan Savićević je u Solunu samo turistički. "Genije" treninge saigrača posmatra pored terena, odeven u trenerku i patike, što znači da za meč u Dablinu sasvim sigurno neće biti spreman.

Međutim, jedan drugi Savićević je aktivan. Dejin naslednik Vlada svakodnevno i neumorno jurca za loptom sa grčkim vršnjacima na terenima za mali fudbal.

 U Atini predstavljen novi trener AEK

Tumbaković vodi Ćirića i Ilića

SOLUN - Ljubiša Tumbaković u sredu je i zvanično predstavljen kao novi trener atinskog AEK. Sportski dnevnik "Sport tajm" predstavio je veliku rubriku o trofejnom stručnjaku Partizana u kojoj se naglašava da je AEK za minulih osam godina promenio devet trenera i da je njihova klupa "električna stolica".

Verovatno u nameri da prekine ovu tradiciju Tumbaković, prema najavama u Grčkoj, namerava da u klub dovede tandem "svojih igrača": Dragana Ćirića iz Barselone i Sašu Ilića, kapitena Partizana.

Međutim, postavlja se pitanje koliko će AEK moći da plati jer usluge ova dva igrača su izuzetno skupe. Naime, Barselona je Ćirića, koji se nalazi na transfer listi, procenila na 20 miliona maraka, dok je Ilić na tržištu procenjen na deset miliona nemačkih novčanica.

V. V.Olimpijakos kupuje Zvezdinog vezistu

Za Aćimovića pet miliona dolara

Posle nedelju dana pregovora, Milenko Aćimović na korak je od potpisa sa Olimpijakosom. Najbogatiji grčki klub spreman je da dobro odreši kesu za odličnog ofanzivnog vezistu crveno-belih, a samo obeštećenje trebalo bi da iznosi pet miliona dolara! Očigledno, Dušan Bajević želi Aćimovića, Aćimović želi kod Bajevića, Crvena zvezda je spremna da napravi odličan poslovni potez, a sve će "pokriti" gazda Pirejaca Kokalis. Jugoslovenski treneri doneli su mu ove sezone titule u fudbalu, košarci, vaterpolu i odbojci, za nove titule Kokalis je spreman još da uloži...Vaterpolo fajnal-for (4-5. jun)

Bečej za titulu

Vaterpolisti Bečeja stigli su u Napulj na poprište završnice Lige šampiona. U polufinalu fajnal-fora jugoslovenski prvak sastaće se sa Dinamom iz Moskve (4. jun), dok se u drugom meču za finale sastaju domaći Posilipo i Splitska banka. Utakmica za trofej najboljeg u Evropi i za utešno treće mesto je 5. juna.

- Ekipa je odlično radila u Budimpešti. Imali smo sparing partnera u Vašutašu, a generalnu proveru pred fajnal-for odradili smo protiv reprezentacije Australije. Pobeda 12:8 dobar je znak pred mečeve u Napulju - ističe Jugoslav Vasović. - Naš cilj je titula prvaka Evrope. Znamo mogućnosti rivala, ali verujemo u našu snagu i motiv koji nikada nije bio veći.U prvom kolu SP u rukometu reprezentacija Jugoslavije pobedila Kinu 43:25

Lako preko zida

Lako i ubedljivo jugoslovenska rukometna reprezentacija, savladala je u Port Saidu selekciju Kine rezultatom 43:25(23:12). Prema očekivanju prva utakmica grupe "D" na Svetskom prvenstvu Egiptu poslužila je plavim rukometašima za dodatno uigravanje tima. Tokom susreta, u kome su se Kinezi predstavili samo kao solidan sparing partner, selektor reprezentacije Jugoslavije Zoran Živković iskoristio je priliku da još jednom ispita takmičarsku formu čitave ekipe, tako da su terenom prodefilovali svi igrači naše selekcije. Najviše uspeha imali su najefikasniji Maksić i Matić, sa postignutih osam odnosno sedam pogodaka.

- Znali smo da nam reprezentacija Kine neće predstavljati problem, zato smo iskoristili priliku za uigravanje i ukazali šansu svim igračima - kaže selektor plavih Zoran Živković. -Isto nas očekuje i u susretu sa Australijom. Pravo sledi kasnije, u mečevima sa Francuskom i Švedskom u kojima ćemo odlučivati o vrhu tabele.

Narednu utakmicu plavi igraju u četvrtak sa reprezentacijom Australije od 16,30.

 

Jugoslavija - Kina 43:25 (23:12)

Port Said,
hala: Mubarak hol.
Gledalaca: 1700.
Sudije: Volcan i Heit (Češka).
Sedmerci: Jugoslavija 3(3), Kina 4(4).
Isključenja: Jugoslavija 16 min, Kina 12 min.

Jugoslavija: Perić, Šterbik, Škrbić 2, Peruničić 3, Maksić 8 (1), Lisičić 3, Matić 7 (1), Nikolić 3, Kokir 4, Lapčević 5, Jovanović 5 (1) i Petrić 3.
Kina: Vang Lin, Vang Ksi, Liju 1, Zju Vei Ksin 7 (1), Zang Li 6, Vang, Sju Dong 4(1), Jang Vu 2, Lei Cui 2, Vang Ksei 2 (2), Li Ciju, Ming 1.
Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind

 

E-mail: glas_javnosti@abc.co.yu


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange