GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Sreda 02. jun 1999.
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8,
Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Updated:
02/06/99 00:00 (GMT +01:00)

Najnovije vesti...

Video galerijaVideo galerija

English

Francais

Deutsch

Italiano


Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
Tražimo saradnike...


POŠTOVANI KORISNICI,

ZBOG USLOVA OTEŽANIH NAPADOM NATO NA ELEKTROENERGETSKI SISTEM SRBIJE POSTOJI MOGUĆNOST DA PREGLEDI VESTI "GLASA JAVNOSTI" NA INTERNETU STIŽU SA ZAKAŠNJENJEM.Avijacija NATO-a u toku noći sa ponedeljka na utorak gađala je elektroenergetska postrojenja

Beograd ponovo u mraku

Avijacija NATO-a u toku noći sa ponedeljka na utorak gađala je ponovo elektroenergetska postrojenja u Beogradu, nakon čega je glavni grad SR Jugoslavije ostao bez struje, a na meti su se našli i objekti u Pančevu, Mladenovcu, Kikindi, Vranju i Kosovu i Metohiji.

BEOGRAD - Trafo-stanice na Bežanijskoj kosi i u Leštanima, koje su gađane i prošlog četvrtka, napadnute su sa po tri projektila u ponedeljak u 21.25, zbog čega je bilo potpuno prekinuto snabdevanje potrošača u Beogradu i većem delu Vojvodine.

SMEDEREVO - Nešto posle ponoći, osmi put od početka agresije, sa sedam projektila, avioni NATO bombardovali su skladište "Jugopetrola" u Smederevu. U napadu na Smederevo, jedan čovek lakše je povređen.

KIKINDA - Avijacija NATO napala je u utorak, 15 minuta posle ponoći, sa četiri projektila i područje Kikinde. Prema izveštaju beogradskih medija, dva projektila pala su u blizini kasarne u tom vojvođanskom gradu. Druga dva pala su severoistočno od Kikinde, a gađana je i pruga Kikinda Temišvar, kod banatskog Velikog Sela.

VRANJE - Predajnik Radio televizije Srbije na vrhu Pljačkovice kod Vranja gađan je sa četiri projektila u ponedeljak između 19.46 i 19.50.

PRIŠTINA - Sa vise od 50 projektila avijacija NATO napadala je u noći između ponedeljka i utorka ciljeve na Kosovu i Metohiji. U izveštaju Pokrajinskog centra za obaveštavanje navodi se da je najžešći napad pretrpela opština Prizren, na čiju je teritoriju ispaljeno 34 projektila, od kojih je 20 palo u rejonu karaule Gorožup.

U Prištini je u ponedeljak nešto pre ponoći odjeknulo pet snažnih detonacija, a kako su javili beogradski mediji, avioni NATO ispalili su dva projektila na periferiju Prištine, u pravcu Kosova Polja, a tri su eksplodirala na području spomenika na Gazimestanu i prostoru između pravoslavnog groblja i skladišta "Jugopetrola" u glavnom gradu Kosova i Metohije.

Prištinski Media centar saopštio je da je NATO u nekoliko navrata bombardovao reon sela Gorožup i Pirane nedaleko od jugoslovensko-albanske granice, zapadno od Prizrena, kao i selo Radeš, nedaleko od Dragaša i dodaje da je na ova sela u intervalu od 17 časova do ponoći bačeno preko 30 projektila. Oko tri sata posle ponoći, sa dva projektila gađan je reon Dečana.

PRIZREN - Avijacija NATO počela je u utorak ujutro oko 08.00 bombardovanje prizrenskih sela u pogrančnom delu rejona Hasa na jugoslovensko-albanskoj granici.

NOVI SAD - U utorak dva sata posle ponoći u centru Novog Sada odjeknulo je nekoliko snažnih detonacija, ali se još ne zna šta je bio cilj NATO-a. Eksplozije čule iz pravca prigradskih naselja Čenej i Pejićevi salaši.

PANČEVO - Osam jakih detonacija čulo se u centru Pančeva utorak između pet i 20 minuta posle ponoći. Manja materijalna šteta pričinjena je u ulici Stevana Šupljikca i u naselju Kudeljevski nasip. U isto vreme avijacija NATO napala je i područje sela Omoljica, južno od Pančeva.Među poginulim dvogodišnji Marko Simić

NOVI PAZAR - U napadu NATO na Novi Pazar poginuo je dvogodišnji Marko Simić, i još najmanje devet stanovnika tog grada. Identifikovni su, pored dvogodišneg dečaka, njegov otac Vladan Simić, zatim Zvezdan Jojić, Dragan Simović, Miodrag Nikić, Đorđe Pantović, Golub Ratković i Dragomirka Bijorac. Avioni NATO ispalili su u ponedeljak 20 projektila na Novi Pazar, a direktno je pogođena jedna stambena zgrada.

U Novom Pazaru u utorak su saopštena imena 23 osobe koje su povređene u napadu NATO na taj grad.

To su Elvir Habibović, Džafer Džanković, Meira Dupljak, Ismet Turković, Danijela Kulundžić, Saša Kulundžić, Filip Pajović, Mićo Janković, Tiovilka Luković, Mirko Drmanić, Novko Pajović, Blažo Živković, Stanka Nešović, Hava Kadrović, Kover Durević, Azra Karahmetović, Desanka Jeumović, Ivanka Balšić, Ljubomir Sretenović, Katarina Jovanović i Radomir Milanović. Dvoje teže povređenih, Almir Htemović i Bojana Aleksić, prebačeno je u beogradske bolnice.Ministar inostranih poslova SR Jugoslavije Živadin Jovanović poslao je pismo šefu nemačke diplomatije Joški Fišeru

SRJ prihvata principe G8

BEOGRAD - Ministar inostranih poslova SR Jugoslavije Živadin Jovanović poslao je pismo šefu nemačke diplomatije Joški Fišeru u kojem ističe da SRJ prihvata principe grupe sedam najrazvijenijih država sveta i Rusije (G8) za rešenje kosovske krize.

"Savezni ministar u pismu podvlači da SRJ prihvata principe grupe G8, uključujući prisustvo Ujedinjenih nacija, o čemu treba da se donese rezolucija Saveta bezbednosti".

"Da bi se to postiglo, neophodno je da prestane NATO-agresija", navodi se u pismu.

Jovanović je, takođe, istakao da su vlade SRJ i Srbije "čvrsto opredeljene za trajno političko rešenje na Kosovu i Metohiji, zasnovano na principima jednakosti svih građana i nacionalnih zajednica, u okviru široke autonomije i uz puno poštovanje teritorijalnog integriteta Jugoslavije".

U pismu se ukazuje na "hiljade ljudskih žrtava i veliku materijalnu koje SRJ podnosi, a posebno na poslednje bezumne NATO-napade na civilne ciljeve u Varvarinu, kada je poginulo 11, a ranjen veliki broj lica, i u Surdulici gde je ubijeno više od 20 ljudi".

Jovanović takođe iznosi da "SRJ, kao evropska zemlja, očekuje da ministarski sastanak Saveta Evropske unije osudi bezumnu agresiju i zatraži njeno hitno zaustavljanje, kako bi se resenje na Kosovu i Metohiji postiglo političkim sredstvima imajući u vidu ozbiljne diplomatske napore koji se ulažu za političko rešenje".Rešenje kosovskog problema na vidiku

PRIŠTINA - Komandant Treće armije Vojske Jugoslavije, general-pukovnik Nebojša Pavković rekao je u utorak u Prištini da je "na vidiku" rešenje kosovskog problema i da se "ulažu veliki napori na političko-diplomatskom planu".

"Pre neki dan sam bio kod predsednika (Slobodana Miloševića), vrhovnog komandanta. Veliki se napori ulažu sada na političko-diplomatskom planu. Na vidiku je praktično rešenje", rekao je on.

"Mi smo prihvatili sve principe Grupe 8, naravno izmenjene u samo dve tačke, koje se odnose na odlazak vojske i policije sa Kosova i prisustvo mirovnih međunarodnih snaga. Tu su vodi odlučujuća bitka", rekao je Pavković.

Pavković je rekao da je Jugoslavija želi da na Kosovu i Metohiji zadrži snage koje su u toj pokrajini bile pre početka agresije i dodao da na Kosovo ne mogu doći snage NATO zemalja koje su učestvovale u agresiji.

"Bez obzira na neviđenu agresiju iz vazdušnog prostora, mi smo uspeli da uništimo preostale šiptarske terorističke bande i praktično stvorimo uslove da se izvrše sve pripreme za organizaciju odbrane od kopnene agresije", rekao je Pavković.

Prema njegovim rečima, NATO nije uspeo da podrži separatističku Oslobodilačku vojsku Kosova (OVK) i da "izvrši mobilizaciju i podizanje šiptarskog stanovništva u masovnu oružanu pobunu".U sredu Ahtisari najverovatnije stiže u Beograd

HELSINKI - Predsednik Finske Marti Ahtisari izjavio je u utorak da će u sredu najverovatnije otputovati u Beograd sa specijalnim izaslanikom ruskog predsednika Viktorom Černomirdinom kako bi jugoslovenskim zvaničnicima predstavio mirovne uslove.

"Razjasnićemo pod kojim uslovima je moguće doći do mira. Zapravo to će biti prijateljska ponuda narodu Jugoslavije za postizanje uslova za mir", rekao je Ahtisari finskom radiju.

Finski predsednik je primetio i da "ovo nije uobičajena pregovaračka situacija".Naredni dani odlučujući

BON - Nemački ministar inostranih poslova Joška Fišer izjavio je u utorak da su politički napori za okončanje kosovskog sukoba došli u "odlučujuću fazu".

Kako prenosi agencija DPA, Fišer je u utorak u Berlinu rekao da će naredni dani biti najvažniji. Međutim, Fišer je dodao da mora da se sačeka i vidi da li će nastavak diplomatskih aktivnosti "doneti i stvarni proboj".Hakeri upali u još dva sajta agencija američke vlade

VAŠINGTON - Kompjuterski hakeri upali su u još dva sajta agencija američke vlade na Internetu i na njima ostaviti poruke u kojima obećavaju da će nastaviti istu rabotu, ako FBI ne prekine istrage protiv nekih njihovih kolega.

Hakeri su skinuli prvu stranicu sajta Departmenta za unutrašnje poslove, kao i federalne kompjuterske laboratorije u Ajdaho Folsu, sa porukom: "Na nas je red da udarimo".

"To su opasnosti otvorenog društva", izjavila je portparol tog Departmenta Stefani Hana. "Nastojimo da držimo otvorenim i na raspolaganju što je moguće više materijala Departmenta za unutrašnje poslove. Posledica toga je da oni koji se odluče da naprave štetu, to mogu i da učine".

Prošle nedelje, druga grupa hakera je upala u sajt američkog Senata, i prekinula ga tokom vikenda.

FBI je, takođe, bio prinuđen da isključi svoj sajt prošle nedelje pošto su ga napali hakeri. Sajt FBI-a je i dalje zatvoren, kao i sajt Centra za zaštitu nacionalne infrastrukture, koji se bavi istragama u kompjuterskim prekršajima.

Iz poruka ostavljenim na napadnutim sajtovima vidi se da je razlog upada bio maltretiranje članova pojedinih hakerskih grupa od strane pripanika FBI-a, uključujući i grupu koja je prošlog meseca upala u sajt Bele kuće.

"Sada je na nas došao red da ih udarimo tamo gde ih boli, tako što ćemo ući i svaki kompjuter na Internetu koji ima sufiks ".gov" (koji nose sve vladine agencije). Udaraćemo ih sve dok ne kleknu i ne počnu da mole", kaže se u poruci ostavljenoj na naslovnoj stranici Departmenta za unutrašnje poslove.

U poruci na sajtu laboratorije u Ajdaho Folsu, upozorenje je sledeće: "Mogli smo i gore da napravimo, na primer da potpuno uništimo sve servere... Mi to možemo da učinimo ako hoćemo, ali hakeri čekaju pravdu".Oboren avion tipa A-10 i bespilotna letelica

BEOGRAD - Protivvazdušna odbrana Vojske Jugoslavije oborila je u utorak jedan avion NATO na Kosovu i Metohiji, kao i jednu bespilotnu letelicu, javio je Radio Beograd.

Navodi se da je oboren avion tipa A-10, koji je pao na aerodrom Petrovac u Makedoniji.

Radio Beograd je javio da je zbog oštećanja nastalih padom tog aviona, skopski aerodrom Petrovac zatvoren za saobraćaj.Uz proslavu 39 godina rada "Hemofarm" koncerna

Internet kafe u Vršcu

VRŠAC - Jedva da je prošla godina od otvaranja Internet kafea u Londonu, a u centru Vršca je na inicijativu "Hemofarm" koncerna otvoren Internet kafe i to na dan kada je "Hemofarm" proslavio 39 godina rada. Internet kafe svečano je otvorio dr Branislav Ivković, ministar za nauku i tehnologiju Srbije. Računski centar ove farmaceutske kuće time je postao provajder za Vršac i okolinu. Ovaj objekt će, kako je istakao Miodrag Babić generalni direktor "Hemofarma", okupljati pre svega mlade ljude.

- Za neke će to biti šansa da prvi put stupe u kontakt sa Internetom, a neki će unaprediti svoja znanja s našim stručnjacima koji će im stalno biti na raspolaganju. Razvićemo komunikaciju ovog područja sa svetom - rekao je direktor Babić.

A. M.Željko Veselinović, direktor "Cent-neta"

Jugo majstori na računarima

Niški hakeri postavili detektore za otkrivanje napada. Najčešće su pretnje iz Amerike

NIŠ - Niški hakeri okupljeni oko provajdera "Cent-neta", posle velike akcije slanja informacija i istina o žrtvama i strahotama NATO napada na našu zemlju, a posebno Niša, sve češće su na meti programera iz Amerike i zapadnih zemalja.

- Na Internetu se vodi pravi rat. Svakodnevno u svet šaljemo informacije o nastradalima i zločinu NATO u Srbiji, ali istovremeno ulažemo nadljudske napore da se zaštitimo od napada i spamovanja - kaže Željko Veselinović, direktor "Cent-neta" i dodaje da su "jugo majstori" na računarima skoro nenadmašni u svetu, da su oni uspeli da postave detektore za otkrivanje napada, kao i antiviruse koji sprečavaju isključenje sa Interneta i raspad računara.

Prema Veselinovićevim rečima posebno su zanimljive pretnje koje su stizale iz Amerike gde se traži navodno izvinjenje za navodne zločine prema Albancima na Kosmetu, ili se u suprotnom najavljuje napad do uništenja računara. Naravno, ni jedno ni drugo nije im pošlo za rukom.

- Naš antiratni sajt "Target" dnevno poseti preko hiljadu korisnika širom sveta, na svom sajtu nas preporučuje i Bob Đurđević, veliki borac za srpsku "stvar" u Americi. Imamo 200 pretplatnika, a slike, filmovi sa niških lokalnih medija i informacije i komentari o pogubnosti NATO agresora svakodnevno se šalju iz Niša - kaže Željko Veselinović i ističe da u ovoj borbi niški "mozgovi" veliku podršku imaju i od zvaničnih gradskih i državnih organa.

D. S.Sa pripadnicima VJ na Kosovu ratuje i grupa dobrovoljaca iz bivšeg Sovjetskog Saveza

Oni će izgubiti rat

Manja grupa dobrovoljaca iz bivšeg Sovjetskog Saveza bori se s pripadnicima Vojske Jugoslavije protiv preostalih grupa separatističke Oslobodilačke vojske Kosova. Najmlađi među dobrovoljcima, uglavnom iz Rusije, Belorusije i Ukrajine, je Rus jevrejskog porekla David (26) koji se pre nekoliko godina iselio u Izrael.

David je dve godine proveo u ruskoj vojsci, a potom se izvesno vreme borio protiv Arapa u Libanu kao izraelski vojnik. Na Kosovo je došao iz Izraela.

- Na Kosovo sam došao pošto sam na televiziji video da je NATO napao Jugoslaviju. Osetio sam obavezu da dođem ovamo i pomognem hrabrom i gostoljubivom srpskom narodu - priča David dok sedimo u bašti jednog prištinskog kafea.

- Oni će izgubiti rat protiv srpskog naroda i svakog dana ga gube. Srbi će pobediti jer se bore za svoj narod i svoju zemlju. Niko još nije uspeo da pobedi narod, ni Amerikanci u Vijetnamu, ni mi (Rusi) u Avganistanu - priča samouvereno David, gledajući avione NATO koji su intenzivno nadletali i gađali okolinu glavnog grada Kosova.

David se, zajedno sa ostalim dobrovoljcima, gotovo svakodnevno bori protiv preostalih grupica "OVK" u dreničkom regionu gde još, kako kaže, deluje ukupno oko 500 naoružanih Šiptara.

On nosi kamuflažnu uniformu o koju je okačeno nekoliko ručnih granata, bajonet i municija. Nikad se ne odvaja od svog "kalašnjikova" koji je, kako kaže, "najbolje pešadijsko oružje na svetu".

- Poslednji put smo se sa "OVK" sreli pre dva dana kada smo ih isterali iz jednog od dreničkih sela, posle čega su pobegli u šumu - rekao je David. - Bio sam na svega desetak metara od njih. Imaju dobre, nove uniforme i kreću se kao profesionalni vojnici, a ne kao naoružani seljaci, kao što svi tvrde - priča David, dodajući da pripadnici "OVK" nisu mnogo hrabri vojnici, već se mnogo bolje snalaze u zasedama.

On smatra da je za potpuno uništenje "OVK "potrebno koristiti
izraelski model protivgerilskog ratovanja, što podrazumeva dobro planiranje, organizaciju, snabdevanje i koordinaciju.

David je ispričao da je nedavno video kako grupa od pet-šet pripadnika "OVK" ulazi u selo Morina. Oficir VJ zabranio je dobrovoljcima da u blizini sela postave zasedu kako ne bi doveli u opasnost živote žena i dece u okolnim kućama, dodao je on.

NJegova jedinica, kako kaže, u sela gde se nalazi "OVK" uvek ulazi prva i stvara neku vrstu "mostobrana" za ostale jedinice.

- U redovima "OVK" ima i Arapa. Znam kako izgledaju jer sam ratovao protiv njih - govori David, sećajući se dana provedenih u izraelskoj armiji za koju kaže da je najbolje organizovana i obučena vojska na svetu za borbu protiv gerilaca.

- Ne znam šta ću raditi posle rata, možda ostanem u Srbiji ako nađu neki posao za mene.Ukrajinski kulturni delatnici posetili Beograd u znak podrške jugoslovenskim kolegama

Velika greška Evrope

Željko Simić, ministar za kulturu Srbije, primio je u utroak u Narodnom muzeju goste iz Ukrajine - Romana Lubkinskog, ministra za kulturu LJovske oblasti i Vasilija Pilipjuka, snimatelja. Razgovaralo se o potrebi intenzivnijeg kulturnog zbližavanja Ukrajine i Jugoslavije i mogućnosti da ubuduće ostvarenja ukrajinske kinematografije budu zastupljenija u programima naših televizija.

- I u vašoj i u našoj zemlji stvaraju se filmovi izuzetne umetničke vrednosti i moramo učiniti sve da im se omogući put do publike uprkos tržišnoj agresivnosti komercijalne holivudske produkcije, umetnički često potpuno bezvredne - rekao je Lubkinski.

Gosti iz Kijeva su izrazili zgražavanje nad agresijom NATO, naročito zbog sudelovanja evropskih zemalja u njoj.

- Evropa je morala da bude svesna da se ne sme uništavati bogato nasleđe srpske kulture bez kojeg nema ni evropske kulture!

R. K.Dva meseca Ratnog ateljea

Velika izložba krajem juna

U Galeriji ULUS u sredu u 17.30 sati biće otvorena izložba crteža Zdravka Joksimovića. Izložba traje do 8. juna, kada će je zameniti samostalna izložba Šemse Gavran Kapetanović.

- Ovim postavkama Galerija ULUS vraća se redovnom programu za 1999. godinu. "Ratni atelje" okončaće se velikom izložbom krajem juna u Paviljonu "Cvijeta Zuzorić" - kaže viši kustos Galerije ULUS Jasminka Plavšić Đerović.

Biće predstavljeni radovi koji su nastali od 31. marta do danas, bez obzira na to da li su stvarani u "Ratnom ateljeu", ili su ih umetnici poklonili. Kroz Ratni atelje prošlo je oko 120 umetnika sa 200 radova. Učestvovali su i gosti iz Republike Srpske, Rumunije, Grčke, Belgije.

J. Ž.Predrag Mijatović željno čeka meč u Dablinu, a irskim fudbalerima poručuje iz Soluna:

Igraćemo iz inata!

Sve glasnije pretnje da će meč biti otkazan jer plavi neće dobiti vize za ulazak u Republiku Irsku

SPECIJALNI IZVEŠTAČ "GLASA JAVNOSTI"

SOLUN - Avgustovska vrućina prvog dana juna, 35 stepeni i prijatan vetar krase pune ulice Soluna gde se od utorka konačno kompletna reprezentacija Jugoslavije priprema za mečeve sa Irskom i Maltom. Ipak, fudbal nije u prvom planu, grčkom lukom drma žestoka predizborna kampanja za mesto u Evropskom parlamentu. Dele se letci, lepe plakati, a tema "broj 1" je Kosovo. Tužno i istinito: u prvim redovima sportskog izveštaja pišemo o ratu u našoj zemlji. Verujemo sad i nikad više.

Uz to sve glasnije odjekuju pretnje da će meč biti otkazan, te da plavi neće dobiti vize za ulazak u Republiku Irsku. Naši reprezentativci sve stoički podnose...

 

Iz Irske ambasade u Atini...

Vruće vize

Grčki mediji malo pažnje posvećuju pripremama naše reprezentacije. Tek manji izveštaj pri dnu strane, ali se zato sve više govori o otkazu meča i velikom pritisku EU i vlade Republike Irske. U utorak je Jovan Burmaz iz agencije FSJ "Plavi, plavi" otputovao u Atinu da izvadi irske vize. Tako je čitav dan protekao u iščekivanju povoljnih vesti, a o neprijatnoj situaciji u kojoj smo se svi našli jugoslovenski fudbaleri za sada ćute.

- Svesni smo situacije u kojoj se nalazimo - kaže plava vedeta Predrag Mijatović. - Prisutan je i snažan pritisak iz Dablina, žele da sve prebace na politički kolosek, ali mi imamo iskustva u ovakvim situacijama i sve ovo neće uticati na nas. Jedino mislimo na šest bodova koje treba da osvojimo u naredna dva meča. Na Ostrvu ćemo igrati iz inata.

Peđa intenzivno razmišlja o utakmici sa Ircima.

- Odlučiće prvih 15 minuta - smatra Mijatović. - U tom periodu će Irci krenuti na sve ili ništa nošeni frenetičnom podrškom publike kao protiv Hrvatske. Međutim, mi imamo iskustva i znaćemo da odgovorimo. Na raspolaganju selektoru Živadinoviću međutim nije bio kompletan tim jer su zbog umora poštedu dobili Dejan Stanković i Siniša Mihajlović kod koga je doktor Stojković konstatovao i zamor mišića.

Vladimir VukmiroviĆGrčki mediji već doveli u Atinu trenera Partizana

Tumbaković na klupi AEK !

SOLUN - U utorak je u 17 časova u Atinu je stigao LJubiša Tumbaković, novi trener AEK! Trofejni stručnjak Partizana posle sedam godina napušta Humsku, a grčki mediji su najavili potpisivanje ugovora i njegovo predstavljanje igračima atinskog kluba čije je kormilo trebalo da preuzme još pretprošlog leta.

Najave da će se Tumbakoviću u AEK pridružiti Ilija Ivić, fudbaler Olimpijakosa, nisu tačne. Naime, Ivić je blizu dogovora sa italijanskim Torinom koji će najverovatnije od iduće sezone igrati u Seriji "A".

Još jedan jugoslovenski stručnjak nalazi se u žiži sportske javnosti. Dragoslav Stepanović, bivši stručnjak Bajera, Ajntrahta i AEK, trebalo bi prema pisanju grčkih medija da narednih dana potpiše ugovor sa Fenerbahčeom, jednim od najboljih turkih klubova.

V.VukmirovićTrener plavih najverovatnije preuzima grčkog šampiona

Željko Obradović pred vratima Panatinaikosa

SOLUN - I košarkašom pozornicom u Grčkoj žare i pale Jugosloveni. Vest dana je da će kormilo šampiona Panatinaikosa skoro sigurno preuzeti trener reprezentacije Željko Obradović. Gazda PAO Janakopulos dugo se premišljao ko će da nasledi Slobodana Subotića, a kao prvi kandidat figurirao je Janis Joanidis, a pominjali su se još Bogdan Tanjević, Božidar Maljković i Svetislav Pešić. Međutim, konačan izbor pao je na trenera Benetona i plavih. Uz Obradovića Panatinaikos će se pojačati i igrački. Naime, narednih dana se očekuje potpisivanje ugovora sa Rusom Mihajlovim, Italijanom Fućkom i hrvatskim internacionalcem Stojkom Vrankovićem.

Sa druge strane, Subotić je odmah po osvajanju titule spakovao kofere i verovatno se seli u špansku Taukeramiku.Đorđević će igrati na Evropskom prvenstvu

Aleksandar Đorđević je još uvek u Barseloni, istina je da ga muči tetiva, ali to nije ništa novo. Nove su priče o težoj povredi, ali na sreću, nisu istinite. Kapiten plave čete će, dakle, sigurno igrati na Evropskom prvenstvu, ali će se reprezentativcima priključiti za pet - šest dana, dok ne reši pitanje novog kluba.

Sjajni plejmejker je u Barseloni imao konferenciju za štampu, na kojoj je odmah, u uvodnom delu konstatovao:

- Nisam očekivao odluku Barselone da na mene ne računa za narednu sezonu i da sam slobodan igrač. Mogu čak reći da sam uveren da su Katalonci pogrešili! Međutim, sve što sam imao, rekao sam na terenu, a ne treba da podsećam da je Barselona osvojila šampionat Španije i "Kup Radivoja Koraća". Kao profesionalac prihvatam svaku odluku kluba, takva je sudbina nas igrača, ali ću uvek ostati navijač "Barse".

- Zahvalio bih se mojim dojučerašnjim saigračima, Salvedoru Alemani, bivšem predsedniku koji me je i doveo, i sudijama koji su me bodrili na terenu, kada mi je bilo najteže zbog rata u mojoj otadžbini.

 

Kako je Đorđević izbačen sa EP
Grci nam kroje tim!?
Grčki mediji izbacili su Sašu Đorđevića sa Evropskog prvenstva u Francuskoj! Kapiten plavih košarkaša zbog povrede tetive stići će u Solun tek u subotu, ali, kako pišu Grci, neće se priključiti treninzima i male su šanse da zaigra na šampionatu.

- Pred polufinale sa Estudijantesom, doleteo sam u Barselonu, prisustvovao rođenju kćerkice Tare i vratio se u Madrid.

Nekada nije lako ni odabrati, a Sale je u situaciji da brzo mora da odluči. Traže ga Olimpijakos i Panatinaikos, Timsistem i Kinder. Kao i "Barsin" večni rival Real Madrid. Kraljevski klub hoće da povrati pozicije i već se u načelu dogovorio sa trenerom Taukeramike Serđom Skariolom, koji je pre toga vodio Timsistem. Italijan još nije stavio potpis, jer želi da čelnici kluba prihvate njegov plan i pojačanja. Prvi na spisku je Đorđević, a prvi razgovori su već obavljeni. A kada se zna da Saša ne bi iz Španije...

J.SekulićRukometna reprezentacija Jugoslavije u sredu startuje na Svetskom prvenstvu u Egiptu

Kinezi za zagrevanje

 

Plavi u grupi"D"

Do planiranog plasmana u osminu finala, plavi će odmeriti snagu i veštinu sa Kinom (2. 06. od 14,30 časova), Australijom(3.06. od 16,30), Francuskom(4.06. od 19), Južnom Korejom(6. 06. od 14,30) i Švedskom(7.06. od 15 časova).
Potom će za plasman u polufinale, prve četiri reprezentacije grupe "D" razigravati sa najuspešnijim selekcijama svrstanim u grupi "C".

Vatreno krštenje na 16. Svetskom prvenstvu u rukometu jugoslovenska reprezentacija imaće u sredu u duelu sa Kinom u grupi "D", u Port Saidu. Posle niza peripetija, u taboru jugoslovenske reprezentacije ipak vlada optimističko raspoloženje. Iako u startu priprema uskraćeni za prijateljske utakmice, kada su ih eskivirali nacionalni savezi Španije i Tunisa, naši rukometaši su uspeli da pred zvaničan početak prvenstva odigraju nekoliko test mečeva na kojima su potvrdili zadovoljavajuću formu. S golom razlike nadigrani su od selekcije domaćina, ali su ostala tri meča (Argentina, Alžir, Nemačka) ubedljivo rešili u svoju korist.

- Uprkos stomačim tegobama koje su nas napale zbog vode i hrane, po dolasku u Egipat, zadovoljan sam zalaganjem i pokazanom formom reprezentativaca - kaže selektor plavih, Zoran Živković. - Očekujem da će momci vremenom igrati sve bolje, jer ruku na srce, prve dve utakmice (Kina i Australija) igramo sa autsajderima. Ostali rivali nisu ni malo naivni, pogotovo Francuzi i Šveđani. Pobedom nad selekcijom Nemačke (28:26) u poslednjoj proveri, pokazali smo da možemo mnogo.

N.M.
Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind

 

E-mail: glas_javnosti@abc.co.yu


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange