GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Utorak 01. jun 1999.
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8,
Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Updated:
01/06/99 00:00 (GMT +01:00)

Najnovije vesti...

Video galerijaVideo galerija

English

Francais

Deutsch

Italiano


Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
Tražimo saradnike...


POŠTOVANI KORISNICI,

ZBOG USLOVA OTEŽANIH NAPADOM NATO NA ELEKTROENERGETSKI SISTEM SRBIJE POSTOJI MOGUĆNOST DA PREGLEDI VESTI "GLASA JAVNOSTI" NA INTERNETU STIŽU SA ZAKAŠNJENJEM.U noći između nedelje i ponedeljka avijacija NATO gađala ciljeve širom Srbije

Nemoćni na meti NATO

SURDULICA - Avijacija NATO bombardovala je sanatorijum u Surdulici, u ponedeljak oko ponoći. Sa dva projektila pogođen je starački dom u sanatorijumu i paviljon u toj zdravstvenoj ustanovi naseljen izbeglicama. Prema do sada prikupljenim podacima, poginulo je 20 ljudi, saopštilo je u ponedeljak Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja Srbije.

Strahuje se da je broj poginulih i veći, jer je uklanjanje ruševina u toku, a u Domu je bilo smešteno 50 korisnika.

Ministarstvo ocenjuje da je odgovornost za napad na Dom za stare tim veća, ako se ima u vidu da su penzioneri i stara lica zaštićeni međunarodnim konvencijama o zaštiti starih i invalida.

Foto zapis

BEOGRAD - NATO avijacija je u zoru, tokom skoro polučasovnog napada, sa više projektila bombardovala uže i šire područje Beograda.

Slavica Stoiljković je poginula a njen sin Ljubomir Kostić je teško povređen kada je u ponedeljak u 04.15 bombardovan Ripanj u okolini Beograda. U tom napadu srušene su tri kuće

Avijacija NATO je u 04.07 časova sa četiri projektila gađala objekat u Volginoj ulici, u gusto naseljenom delu Zvezdare. Od gelera su oštećeni mnogi stambeni objekti na potezu od Volgine pa do Bulevara Revolucije. U Kliničko-bolničkom centru "Zvezdara" je ambulantno zbrinuto osam građana koji su posečeni staklom ili lakše ranjeni u raketiranju Volgine ulice.

Razvodno postrojenje Termoelektrane Nikola Tesla A u Obrenovcu avijacija NATO gađala je u 3 sata i 45 minuta s četiri projektila, a kasarnu u Obrenovcu s tri projektila.

Avijacija NATO je od 03.50 do 03.57 ispalila pet projektila na Makiško polje, a u periodu od 03.48 do 04.08 nekoliko detonacija začulo se i sa područja Batajnice.

Od 03.50 do 04.00 časa sa više projektila gađano je i područje Miljakovačke šume.

U ponovljenom napadu na područje Beograda, koji je u ponedeljak trajao od 8.50 do 9.15, avijacija NATO ispalila je i dva projektila na dalekovod u Boljevačkoj šumi prema Obrenovcu. Sa četiri projektila bombardovan je radio-predajnik u selu Zvečka kod Obrenovca, a na područje sela Ripanj u podnožju Avale, južno od Beograda, ispaljena su tri do četiri projektila na put za selo Ivanovići.

Porušene kuće na Zvezdari
Foto: B. Pantelić

LESKOVAC - U ponedeljak u 12 sati i 46 minuta NATO avioni su bacili dva projektila u rejon sela Međe i oba su eksplodirala ostavljajući duboke tragove. Od 13 do 13.07 sati avioni su se obrušili na rejon Donjeg Sinkovca, prigradskog naselja koje se nalazi zapadno od Leskovca. Tom prilikom eksplodiralo je šest projektila.

PRIŠTINA - Avijacija NATO u bombardovanju pravoslavnog groblja u Prištini u ponedeljak u 03.25 časa oštetila je preko sto grobova i spomenika, a znatno je oštetila i staru kapelu.

Jedan projektil, velike razorne snage pogodio je centar pravoslavnog groblja, kilometar udaljenog od strogog centra Prištine. Eksplozija je izbacila na površinu delove tela upokojenih.

VRANJE - U ponedeljak između 08,02 i 08,41 čas NATO avioni su bombardovali neposrednu okolinu Vranja sa osam projektila.
Na meti jednog projektila bio je već oštećen radio-televizijski predajnik na planini Plačkovica poviše Vranja, dok je sedam bombi lansirano nešto južnije od Vranja, kod sela Neradovac.

NOVI SAD - Avijacija NATO raketirala je, po treći put od početka napada, postrojenja za snabdevanje Vojvodine električnom energijom na Rimskim šančevima nadomak Novog Sada.

Napad je počeo u ponedeljak 03.50 časova, kada su iz tog pravca odjeknule dve snažne detonacije. Istovremeno delovi Novog Sada su ostali bez struje, a napad je ponovljen i u 04.15 časova, kada su se iz istog pravca čule još dve, takođe, snažne detonacije.

U ponedeljak oko 4 sata bombardovana je i Rafinerija ulja na Pančevačkom putu, odakle je odjeknulo nekoliko snažnih detonacija.

U napadu na most 9 lica poginulo, 6 se vodi kao nestalo

KRUŠEVAC - Istražni sudija okružnog suda u Kruševcu Janko Milenković potvrdio je u ponedeljak da je u napadu avijacije NATO na most kod Varvarina devet civila poginulo, da se šest ljudi vodi kao nestalo, a da je 17 osoba težze i 21 lakše povređeno.
Poginuli su : Ružica Simonović (60) i Sanja Milenković (17) iz Donjeg Katuna, Vojkan Stanković (31), Milivoje Ćirić (66) Tova Apostolović (74) i Milan Savić (24) iz grada Varvarina, i meštani istoimenog sela Zoran Marinković (33) i Stojan Ristić (56), kao i Dragoslav Terzić (68) iz Paraćina.
Milenković je potvrdio da se još šest osoba koji su se nalazili, na i u blizini mosta u toku napada, vode kao nestale.Na mostu u Varvarinu poginula Sanja Milenković, odlična učenica Matematičke gimnazije

Ugasila se olimpijska nada

BEOGRAD- I šesnaestogodišnja Sanja Milenković, odličan đak Matematičke gimnazije u Beogradu postala je žrtva NATO agresije. Učenica koja nije znala za manju ocenu od petice, poginula je na mostu kod Varvarina jer su svetski silnici i startezi tako hteli. Na ovim prostorima im je očigledno, sve legitimna vojna meta - mostovi, bolnice, struja, a izgleda naročito deca, mladi, žene, domovi staraca...

- Sanja je bila naša olimpijska nada za takmičenje iz matematike, na koje, nažalost, nikad neće otići. Bila je naš biser, dragulj, ali je postala žrtva ove besmislene agresije. Tuga je pogodila Matematičku gimnaziju. Otišla je u Varvarin da se spase. Međutim, ni tamo nije našla utočište jer je cela zemlja postala meta - kaže za "Glas" Milan Raspopović, direktor Matematičke gimnazije.

Umesto da se potvrdi u nadmetanju iz matematike, na mostu je izgubila život devojka koja ne bi ni mrava zgazila, osoba koja je bila duhovna raskoš i lepa u svakom pogledu, objašnjava direktor Raspopović, uz žal što drugovi iz odeljenja, razredni starešina Ljiljana Čabarkapa i mnogi drugi iz škole nisu mogli da prisustvuju sahrani koja je juče organizovana.

Umesto njih porodici su poslali venac i telegram sa najdubljim saučešćem.

O. NikolićMarti Ahtisari pred najavljeni dolazak u Beograd

Ponuda za mir, a ne ultimatum

Nije bitno šta će EU, SAD i Rusija da dogovore, već šta možemo da dobijemo od Slobodana Miloševića

BEOGRAD - Predstavnik EU za Jugoslaviju, finski predsednik Marti Ahtisari izjavio da će Rusija odustati od protivljenja mirovnim snagama za Kosovo sa NATO u jezgru i da sve konačno zavisi od pristanka vlasti u Beogradu, a ne od pregovora drugih strana.

- Operativni argumenti toliko su jaki da će konačno, nevoljno, svi morati to da prihvate - rekao je Ahtisari londonskom dnevniku "Fajnenšl tajms".

 

Trojni razgovori u utorak u Bonu

MOSKVA - Specijalni predstavnik predsednika Rusije Viktor Černomirdin rekao je u Moskvi da će u utorak otputovati u Bon, gde će biti održana nova runda rusko-američko-finskih pregovora o Kosmetu. U diplomatskim krugovima u Moskvi se potvrđuje da bi, ako pregovori budu uspešni, Černomirdin istog dana doputovao u Beograd zajedno sa predsednikom finske Marti Ahtisarijem.
Sam Ahtisari je, pak, u intervjuu tv-mreži Si-En-En, ocenio da je ovog puta "sasvim verovatno" da će, posle pregovora, u Beograd otputovati i Strob Talbot, zamenik američkog državnog sekretara.

Izjasnivši se protiv "preteranog optimizma", on je rekao da se nada da će u utorak sa ruskim izaslanikom Viktorom Černomirdinom doputovati u Beograd. Zajednički dolazak zavisi od ishoda novog kruga razgovora sa Černomirdinom i zamenikom državnog sekretara SAD Stroubom Talbotom, rekao je Ahtisari, umanjujući pritom značaj tih pregovora.

- Nije bitno šta mi SAD, Rusija i EU možemo da dogovorimo, nego šta možemo da dobijemo od jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića - rekao je on, dodajući da, ako uopšte dođe, u Beograd neće doći ni da pregovara sa Miloševićem, niti da mu uruči ultimatum.
- To je ponuda za mir, sa potpuno jasno navedenim uslovima - rekao je Ahtisari.

Ponuda će biti utemeljena na ranije dogovorenoj osnovi, uključujući povlačenje vojske i policije sa Kosova i ulazak "vrlo jakih" snaga bezbednosti, sa jezgrom sačinjenim od vojnika iz "ključnih zemalja NATO i Rusije". Kao ključne tačke dogovora SAD, EU i Rusije on je opisao "snagu i prirodu mirovne misije i nužnost povlačenja srpskih snaga". Prema njegovim rečima, vojno prisustvo na Kosovu neće biti klasične mirovne snage Ujedinjenih nacija, za kakve se Moskva zalaže, nego snage slične onima u Bosni.

Ahtisari je rekao da će sa Miloševićem kontaktirati uprkos optužnici koju je protiv njega podigao Međunarodni sud za ratne zločine u Hagu, jer bez toga "nema šanse da se objasne uslovi mira".Sergej Stepašin tvrdi da ima napretka

Izlazimo iz ćorsokaka

MOSKVA - Ruski premijer Sergej Stepašin izjavio je u ponedeljak da je posle razgovora specijalnog izaslanika ruskog predsednika za Balkan Viktora Černomirdina sa predsednikom SRJ Slobodanom Miloševićem u petak, došlo do "pozitivnih pomaka" u rešenju kosovske krize.

Nakon razgovora sa predsednikom Borisom Jeljcinom, Stepašin je novinarima rekao da se "pojavljuje perspektiva za izlazak iz ćorsokaka u jugoslovenskoj krizi". Po njegovim rečima, ruska Vlada je razmotrila moguće konkretne korake u rešavanju krize, o kojima je on izvestio predsednika Jeljcina, a Jeljcin je te mere podržao. Stepašin nije precizirao o kojim merama je reč.Agencija Interfaks pozivajući se na anonimne izvore

NATO ne prihvata plan Moskve

MOSKVA - Rukovodstvo NATO ne podržava plan regulisanja kosovske krize koji je specijalni izaslanik ruskog predsednika za Balkan Viktor Černomirdin izložio u petak jugoslovenskom predsedniku Slobodanu Miloševiću, rekli su u ponedeljak Interfaksu eksperti bliski učesnicima pregovora.

Po njihovim rečima, predstavnici rukovodstva zemalja alijanse zalažu se za principe regulisanja krize koji su izrađeni u Bonu, na sastanku G-8. NATO se zalaže za neodložno povlačenje oružanih snaga SRJ i policije sa Kosova, i razmeštanje međunarodnih snaga i uvođenje privreme administracije.

- Alijansa je najviše usmerena na pritisak na Beograd, i zato će masovno bombardovanje biti produženo i narednih dana - rekao je jedan od eksperata agenciji.Više od polovine za bombardovanje, ali protiv invazije

KOPENHAGEN - U Evropskoj uniji više od od tri četvrtine Nemaca, skoro 60 odsto Italijana i više od 50 odsto Španaca protivi se slanju kopnenih snaga u rat na Kosovu, dok više od polovine Francuza, Danaca i Britanaca to podržava.

Grci se u visokom procentu protive i kopnenoj intervenciji (97 odsto) i bombardovanju (96) Jugoslavije, rezultati su ankete koju je agencija za istraživanje javnog mnjenja "Tejlor Nelson Sofres" sprovela od 6. do 22.maja u 12 od 15 zemalja EU. Anketa je obuhvatila 9.500 ispitanika.

Gotovo polovina ispitanih (49 odsto odsto) odgovorilo je da podržava bombardovanje, a 40 odsto se tome protivi, uz 11 odsto neopredeljenih. Protiv kopnene intervencije NATO na Kosovu izjasnilo se 56 odsto, za 34 odsto, a neopredeljeno je ostalo 11 odsto anketiranih.Reporter "Glasa" na putu od Beograda do Soluna

Gde je sklonište?

SOLUN - Do nedavno je maršruta Beograd - Solun bila verovatno najfrekventija turistička relacija. Što zbog potrage za dobrim i ne preterano skupim odmorom, što zbog bogatog i raznovrsnog šopinga, bar za nas. Novinarska ekspedicija od 15 i kusur članova, koja je krenula put zemlje Helena, kako bi izveštavala sa priprema naše fudbalske reprezentacije već na prvom koraku uverava se da je danas sve to drugačije.Tragične slike se redaju:

Ponos jugoslovenskog drumskog saobraćaja, auto-put Beograd - Niš ispresecan je bombama na nekoliko mesta, pa su izuzetno retka vozila prinuđena da koriste često zaobilazne, alternativne puteve. A situacija se praktično menja iz časa u čas.

Prizori srušenih kuća, spaljenih fabrika, smenjivali su se kao na filmskoj traci, postajali sve učestaliji, kako je karavan napredovao ka jugu zemlje. Nesrećna Ćuprija, Niš, Vranje i vrhunac tragične stvarnosti - Grdelička klisura. Naš autobus prošao je tek na par metara od srušenog železničkog mosta oko koga su ostali razbacani ostaci poslovnog voza Beograd - Solun, koji se našao na meti NATO bombaredera, još prvih dana rata.

Vranje - Bujanovac - Preševo. Put od 60 kilometara opet uz neizbežne zaobilaznice i poneku milicijsku i vojnu kontrolu. A na drumu vozila koja su se na prste jedne ruke mogla prebrojati.

Treba li napomenuti da su nas meštani sa čuđenjem posmatrali kako smo se približivali makedonskoj granici. Pasoši, vojne dozvole za izlazak iz zemlje, osmesi naših i makedonskih carinika, ni malo prijateljski pogledi grupe od oko dvadesetak albanskih izbeglica smeštenih na ničijoj zemlji, između dva fri-šopa i - kročili smo u komšijski atar. Možda nije mesto ni vreme, ali spomenimo ipak cene cigareta iz fri-šopa: boks "partnera" 4 DEM, "ronhila" - 10 DEM. Privilegovani da dođu ovde, znaju i da iskoriste priliku.

Odmah po stupanju na makedonsku teritoriju očekivali smo da vidimo dve stvari - logore izbeglica i logore NATO snaga. Od ovih prvih, međutim, ni traga ni glasa, kao da su u zemlju propali, dok smo na Amere i ostalu njihovu bratiju morali da pričekamo sve do skopskog aerodroma "Petrovac". Na toj lokaciji, kao i na još dva mesta duž puta do Velesa, bili su vidljivi kampovi NATO sa brojnom mehanizacijom, dok makedonske vojnike, verovatno, ne bi pronašli ni pod zemljom. Jedna vojna sila je dovoljna, zar ne?

Ne može se poreći, Makedonci su nas dočekali prijateljski. Pozdravljali na putu sirenama, mahanjem sa tri prsta, u njihovim kafićima, pored auto-puta, slušaju se, uglavnom, radio stanice sa našom narodnom muzikom, prodaju hrvatsku i jugoslovensku robu. Kao nekad...

 

NATO uspomene

Prvi radni dan u Solunu obeležilo je i prijateljsko ćaskanje sa lokalnim taksistom. Pristalica "pasoka", ujedno je i veliki prijatelj Srba, a protivnik Amerikanaca, Britanaca. Pričao nam je o njima, ali i o sukobu od pre šest godina sa pijanim NATO vojnicima. I dan danas, ostali su mu veliki ožiljci na glavi i vratu. Kako su oni prošli, ne zna se.

Kao i na našim putevima ni od Makedonije do Grčke saobraćaj nije intenzivan. Makedonci i Grci se nisu još pomirili, a kada će ne znamo. Zato ni ne čudi što su svoju dosadu grčki carinici pokušali da razbiju, skoro dvočasovnim zadržavanjem našeg autobusa i pored svih neophodnih papira. Na kraju su nas pustili, a "mere predostrožnosti" objasnili činjenicom da smo bili prvi muškarci koji su od početka rata preko njihovog graničnog prelaza ušli u Grčku,u oazu cveća i mira. Jednočasovna vožnja dovela nas je do Soluna.

Ugledasmo grčko more i uputismo se ka hotelu "Vergina" u samom centru grada. "Upoznavanje"sa našim novim mestom boravka proteklo je u znaku beogradske svakodnevice. U sobama smo proveravali da li ima struje, vode, da li rade telefoni, da li se vide sve TV stanice. Neko je čak, u šali, zbunjenog recepcionara, upitao i za hotelsko sklonište.

Kratka šetnja suflaki i giros, osvetljene solunske ulice prepune ljudi, bez sirena naravno, bili su dovoljni da shvatimo koliko je malo potrebno za sreću. A onda nas je već prvi razgovor sa rodbinom u domovini vratio u stvarnost. Pogođen je autobus kod Varvarina, bombaredovani Preševo i okolina koje smo pre tek nekoliko časova napustili. Na usnama je ostalo pitanje: Šta mi uopšte tražimo ovde".

Vladimir VukmirovićFoNet privremeno obustavlja redovno emitovanje servisa

BEOGRAD - Vlasnik Novinske agencije FoNet Zoran Sekulić odlučio je da od ponedeljka Agencija privremeno obustavi redovno emitovanje tonskih i pisanih servisa vesti, kao i foto servis, sredstvima informisanja, jer je u uslovima ratnog stanja lišena najelementarnijih profesionalnih, materijalnih i energetsko-tehnoloških pretpostavki za dalji normalan rad.

U Sekulićevom saopštenju se još kaže: "Ratom su, drastičnije nego bilo kada ranije, ugrožene ne samo mogućnosti za objektivno, blagovremeno i svestrano novinarstvo, već i za poslovanje koje bi obezbedilo bar minimum egzistencije FoNeta, zaposlenih i saradnika".Film Gorana Paskaljevića glavni favorit za "Zlatnog viteza"

"Bure baruta" po meri slovenske duše

(Od specijalnog dopisnika)

SMOLENSK - Na Festivalu slovenskih i pravoslavnih naroda "Zlatni vitez" prikazan je film Gorana Paskaljevića "Bure baruta". Sudeći po reakcijama publike (najposećenija projekcija na festivalu) Paskaljevićev film izdvojio se kao glavni favorit među dvadesetak filmova za Gran-pri festivala koji se završava u utorak.

Na ulasku u bioskop priređen je grupi jugoslovenskih poslenika veličanstven doček, koji je nastavljen svečanim programom na pozornici. Ukrajinski umetnici pevali su "Tamo daleko", nastupio je crkveni hor, i Hor žena veterana iz Drugog svetskog rata. Ruske i srpske pesme, pevala je cela sala.

Jugoslovenska delegacija primljena je u ponedeljak u Smolenskoj Guberniji. Prijemu je prisustvovao i Viktor Timošenkov, savetnik Borisa Jeljcina, koji je rekao da predsendik Rusije čini sve kako bi se rat što pre zaustavio.

- Vi imate dobre pravnike, kao što ih ima cela Evropa i dobro znate da je uskraćeno pravo na život jednoj naciji. Kada bi se postupilo prema pravnim normama, ovaj rat bi mogao da bude prekinut za jedan minut. Prenesite to Borisu Nikolajeviču Jeljcinu - rekao je bugarski reditelj Margarin Nikolov.

"Agresija i otpor" dokumentarni materijali razaranja i stradanja snimljeni u protekla dva meseca u Jugoslaviji, više puta su na Festivalu na zahtev gledalaca, reprizirani.

- Ako biste se našli u Varšavi pred TV ekranom, doživeli biste infrakt. Poljska državna TV bez prestanka slavi NATO i emituje isključivo albanska svedočenja, među kojima dominiraju kazivanja Albanke o silovanjima. Vaše dokumentovane materijale prikazaću na Festivalu u Lublinu u septembru. To je se što mogu. Ni na jednoj poljskoj TV oni danas ne mogu biti prikazani - kaže Gžegoš Linkovski, poljski reditelj.

Video program "Agresija i otpor" naći će se na programu TV Moskve (od početka rata na inicijativu Nikola Borljajeva, jednom nedeljno prikazivan dvosatni program o Jugoslaviji pod nazivom "Zlatni vitez") Ruske državne televizije i TV "Ostakino". Posle Festivala ovi dokumentarni zapisi biće prikazani u Bugarskoj, Gruziji, Ukrajini, Moldaviji, Italiji i mnogim republikama bivšeg Sovjetskog Saveza.

Vesna MilivojevićPromovisana knjiga Aleksandra Solženjicina "Rusija u provaliji"

Moralna anatomija vremena

Moralna anatomija vremena u kojem pisac živi - tako je knjigu eseja Aleksandra Solženjicina "Rusija u provaliji", koju je objavila "Paidea", u prevodu Ljubinke Milinčić, odredio Predrag Dragić Kijuk u ponedeljak na promociji u Udruženju književnika Srbije. Po Dragićevim rečima, to je jedna od najlekovitijih knjiga koje je ruski jezik iznedrio u poslednjoj deceniji 20. veka. Ona podučava da nema istorijskog prekrajanja bez duhovnog preobražaja, naročito za narode koji su, poput ruskog, mnogo propatili.

- Rusiju često porede s medvedom. Medveda ima raznih vrsta. Je li Rusija onaj veliki beli medved kojem niko ništa ne može, ili je onaj čergarski koga za brnjicu vode po vašarima? Solženjicin uverava da je njegova otadžbina danas, nažalost, bliža ovom drugom medvedu, rekao je akademik Nikola Milošević.

R. KupresPrvi radni dan sa fudbalskom reprezentacijom Jugoslavije na pripremama u Grčkoj

Solunski front

(Specijalni izveštač "Glasa javnosti")

SOLUN - Sunce je ogrejalo fudbalsku reprezentaciju Jugoslavije. Solun je predivan u ovo doba, milina... Sa neba greje, a vetrić pirka - junska svakodnevnica. U našoj zemlji caruje rat! Mi smo u Grčkoj, a srcem i mislima tamo odakle smo došli. I ovde se uveliko priča da će i Jugoslaviju uskoro ogrejati sunce. Hoće, nadamo se i verujemo.

 

PAOK juri Deju
Dejan Savićević pregovara sa PAOK. Sve grčke novine naveliko pišu (i ilustruju) transfer decenije. Kažu kako će Dejo dobijati po milion maraka godišnje. Oni tako, a Savićević...
- Pričali smo, istina je, ali jednom davno.
Kome je verovati?


Mlada reprezentacija se oštri za meč u Korku
Mlada reprezentacija Jugoslavije gori od želje da se Ircima revanšira za remi u Smederevu (1:1). Sećate se: plavi vodili, imali dva igrača više, pa pred kraj primili gol iz penala. Beše to sportska tragedija...
- Sve ćemo učiniti da u Korku bude bolje i uspešnije - nada se selektor nada, Milovan Đorić. - Problem su utakmice koje nam nedostaju. Znate i zašto... Ali, u sportu nema kukanja. Ako napravimo bar pola prilika kako smo to činili u Smederevu i od toga bar pola pretvorimo u gol, pobeda neće izostati.


Ilić ne igra!
Selektor mlade reprezentacije Jugoslavije Milovan Đorić neće moći da računa na usluge "partizanove bebe" Saše Ilića zbog povrede. Fudbaler koji kreira igru plavih na terenu rovit je i otputovao u Grčku na pripreme, ali s nadom da će, ipak, istrčati na travu u Korku. Na žalost, to se neće desiti

Plavi su smešteni u solunskom pregrađu Panorama, u hotelu istog imena. Lepo je kao beogradsko Dedinje, a od centra grada daleko kao Rakovica. Naši fudbaleri su u ponedeljak dva puta trenirali na omalenom lokalnom terenu. Nedostaju Zoran Mirković (Juventus u baražu) i Niša Saveljić koji je posle proslave titule u Bordou igrao na oproštaju Papena u Marseju. Sutra će već biti u Solunu sa drugovima.

Gledali smo prepodnevni trening osmorice reprezentativaca. Trojica golmana na levoj strani trave (Kralj, Lukić i Damjanac), a petorica s desna (Stojković, Savićević, Nađ, Grozdić i Komljenović). Piksi i Dejo su zapinjali iz sve snage. Za Irsku i za primer. A, ostali? Uglavnom relaksacija posle putovanja, masaža i adaptacija. Od danas će svi punom parom.

- Jugoslavija i Irska su naše teme - iskren je Piksi kapiten. - Prvo razmišljamo o događajima u našoj domovini, šta je, kako je, ima li kraja. Onda su Irci u mislima, ta važna utakmica koja može i da nas odvede na "Euro 2000". Mi nismo političari i ne možemo da krojimo poltičke rezultate, ali smo sportisti i na tom polju mi odlučujemo. Učinićemo koliko možemo, a možemo da obradujemo Jugoslaviju. Bar sportisti, ako je za utehu.
Svi su zdravi i to je važno. Đorović i Jokanović više se ne žale na povrede.

- Računam na sve, na najbolje, jer su oni ovde - poručuje selektor Milan Živadinović. - Sutra i prekosutra ćemo trenirati samo uveče, kad zahladi. Momci su spremni, orni i sposobni da prođu kroz Dablin onako - trijumfalno.

O fudbalu, a nije fudbal...
- Veliki je pritisak u Irskoj, ali ga nije stvorila sportska javnost nego politička vrhuška. Naime, u Fudbalskoj federaciji Irske lepo su nas dočekali, čekaju utakmicu, misle na nadigravanje, nadaju se pobedi. A, poltičari, oni razbijaju glavu kako da nas potcene, da izbegnu našu zastavu, himnu, da nas sapletu. Neka, neka ih, njihov problem - razložan je Živadinović.

Naš problem su irska tri boda u jugoslovenskom koferu za Evropsko prvenstvo u Holandiji i Belgiji. Rešiv!

Vladimir VukmirovićSaša Danilović počeo da trenira, a Sašu Obradovića muče tetive

Saše nas plaše

Posle trodnevnog prinudnog izgnanstva, košarkaška reprezentacija Jugoslavije vratila se u ponedeljak u ranim popodnevnim satima u stari solunski dom, smešten u hotelu "Panorama". Visoke dnevne temperature, koje po pravilu premašuju 30 stepen Celzijusove skale, ne remete dnevni ritam rada.

- Navikli smo na ovakve atmosferske prilike, jer svake godine pripreme sprovodimo u maju i junu, kada su visoke temperature normalne na našim geografskim širinama - započinje dnevni raport iz Soluna projektant nacionalnog tima, Željko Obradović.

- Od ponedeljka je u trening uključen Predrag Saša Danilović. Radi smanjenim intezitetom, po posebnom programu. Saša je doputovao u Solun još u subotu. Dva dana je proveo na lekarskim pregledima, kako bi došao do optimalnog programa rada. Danilović je praktično 40 dana bez treninga i potrebno je strpljenja u radu, kako bi se predupredila obnova povrede. On radi po posebnom programu kondicionog trenera Seada Krdžalića i već sledeće nedelje će biti uključen u glavni program.

Kakav je zdravstveni karton reprezentacije?
- Saša Obradović trenira smanjenim intezitetom. Ima povredu tetiva i svakog dana prima injekcije. Igor Rakočević je juče počeo lagano da trčkara. Svi ostali su potpuno zdravi - zaključio je Željko Obradović.

I Boža u Solunu
Božidar Maljković je vrlo blizu postizanja konačnog dogovora sa Arisom. Bivši trener Crvene zvezde, Jugoplastike, Limoža i PSŽ je na korak od solunskog kluba. Veliko interesovanje za Maljkovićeve usluge pokazuju francuski prvoligaši Ortez i PSŽ.

Slovenac menja Rebraču
Mladi Slovenac Boštjan Nahbar (221cm), potpisao je trogodišnji ugovor sa Benetonom iz Treviza i zameniće našeg Željka Rebraču. Nahbar je jedan od najtalentovanijih centara na Starom kontinentu. Krajem marta branio je čast, zajedno sa Radmanovićem iz Crvene zvezde, ostatka sveta u duelu sa najboljim mladim Amerikancima u sklopu NCAA fajnal - fora na Floridi.

"Janezi" preslišali Makedonce
Reprezentacija Makedonije, protivnik plavih na predstojećem EP u Francuskoj, odigrala je u subotu protiv Slovenije prvu kontrolnu utakmicu. Meč je odigran u Novoj Gorici, a Slovenci su pobedili sa 73:66 (38:31). "Janezi" nastavljaju seriju pripremnih mečeva i već u sredu, u Kopru, dočekuju Italiju.Vatrepolisti jugoslovenskog prvaka Bečeja, sprovode završne pripreme u Budimpešti

Veruju u uspeh

Na prste jedne ruke, već se mogu prebrojati dani do početka završnog turnira Kupa evropskih šampiona u vaterpolu koji će biti održan 4. i 5. juna u Napulju. Prebrodivši i najteža iskušenja put do Italije našli su i vaterpolisti jugoslovenskog prvaka Bečeja, koji poslednje dane priprema provode u Budimpešti sparingujući sa prvakom Mađarske Vašutašom.

-Bili bi presrećni da u Napulju ostvarimo najviši plasman-kaže golgeter Bečejaca Nebojša Milić.- Nije to za čuđenje jer smo već jednom trijumfovali nad Poslilipom u Napulju. Tada smo dokazali da ih možemo pobediti, pa ne vidim razlog zašto tako ne bi bilo i ovog puta. Siguran sam da smo u stanju da ostvarimo podvig i za ostvarenje te želje daćemo sve od sebe.

Prema žrebu u prvoj utakmici Bečej će se sastati sa starim rivalom i poznanikom Dinamom iz Moskve, dok će domaći Posilipo odmeriti snagu sa hrvatskom Splitskom bankom.

Prema informacijama iz štaba Bečejaca, posle učešća na fajnal foru u Napulju, vaterpolisti našeg šampiona odputovaće u Peskaru, gde će 12. juna sa istoimenim prvoligašem odigrati revijalnu antiratnu utakmicu.

Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind

 

E-mail: glas_javnosti@abc.co.yu


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange