GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Ponedeljak 31. maj 1999.
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8,
Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Updated:
31/05/99 00:00 (GMT +01:00)

Najnovije vesti...

Video galerijaVideo galerija

English

Francais

Deutsch

Italiano


Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
Tražimo saradnike...


POŠTOVANI KORISNICI,

ZBOG USLOVA OTEŽANIH NAPADOM NATO NA ELEKTROENERGETSKI SISTEM SRBIJE POSTOJI MOGUĆNOST DA PREGLEDI VESTI "GLASA JAVNOSTI" NA INTERNETU STIŽU SA ZAKAŠNJENJEM.Avijacija NATO gađala je u nedelju šire područje Beograda, Niša, Leskovca, Pirota, Boljevca, Kraljeva, Fruške Gore i više mesta na Kosovu i Metohiji.

Dvadesetdevet projektila na Beograd

VRANJE - Sedam projektila palo je u nedelju ujutro između 7.07 i 7.21 sati na područje Vranja. Sa šest projektila gađana je kasarna "Sima Pogačarević" koja se nalazi u severoistočnom delu Vranja. Jedna osoba je poginula, a jedna je teško povređena u bombardovanju Vranja. Mediji su naveli da je u bombardovanju poginuo Mane Anđelković (60), a da je njegova supruga Mira teško povređena.

Jedan projektil je pao direktno na njihovu kuću, a od detonacije su "do temelja srušene još četiri kuće", deset ih je onesposobljeno za stanovanje, dok je stotinak je pretrpelo teška oštećenja.

U izveštaju se navodi da je materijalna šteta naneta i okolnim naseljima Rudina, Raška i Ledena Stena, jer je jedan od projektila pao i na Cigansko groblje u blizini kasarne.

HERCEG NOVI - NATO avijacija granatirala je u nedelju područje poluostrva Luštica, na ulazu u Boku kotorsku, gde je oko 11 sati i 15 minuta odjeknulo šest snažnih detonacija.

PIROT - Područje Pirota gađano je u nedelju oko 1.20 sa osam projektila. U tom napadu na istočni deo grada nije bilo žrtava, ali je pričinjena velika materijalna šteta na stambenim objektima. Sa četiri projektila gađan je i televizijski repetitor na brdu Kozarica, pored Dimitrovgrada.

NIŠ - Avijacija NATO pogodila je u noći između subote i nedelje sa 6-7 projektila Duvanski industriju u Nišu. U fabrici je izbio požar. Niška privatna televizija "TV5" javila je da je pogođena upravna zgrada Duvanske industrije.

BOLJEVAC - Avijacija NATO-a gađala je u nedelju u 1.30 sa šest projektila prigradsko naselje Valakonje-Bukovo u Boljevcu. Silina detonacija obarala je čak i drveće na zemlju.

LESKOVAC - Avijacija NATO gađala je dva sata posle ponoći, u nedelju područje sela Međan, nedaleko od Leskovca, sa tri projektila.

BEOGRAD - Avijacija NATO bombardovala je u nedelju ujutro područje sela Zvečka kod Obrenovca, zatim Ostružnice između Obrenovca i Beograda, brdo Straževica u opštini Rakovica, kao i rejon sela Jakovo. Napadi su počeli odmah po označavanju vazdušne opasnosti u 8.45 i trajali više od pola sata.

Visoki stubovi dima videli su se nakon eksplozija iz pravca podnožja Avale, zatim Rakovice, kao i jugozapadno od Beograda. Na područje grada palo 15 projektila.

Jedan projektil pao je na zelenu površinu 300 metara od tržnog centra u Ulici kneza Višeslava u naselju Vidikovac.

Područje Bubanj Potoka gađano je sa tri projektila. U napadu na Obrenovac sa tri projektila je pogođen antenski sistem Radio Jugoslavije u Stublinama dok su četiri projektila ispaljena na Emisioni centar za Evropu i svet u Zvečkoj. Eksplozije su odjeknule i iz pravca brda Straževica u beogradskoj opštini Rakovica, koja je gađana sa dva projektila.

Na šire područje Beograda u subotu između 23.20 i 23.35 palo je najmanje 14 projektila NATO-a. Avijacija NATO gađala je sa po pet projektila područje Batajnice i Rakovice, kao i područje Bubanj Potoka sa četiri projektila. Jedan projektil je ispaljen na vodovodno postrojenje na Straževici. Sa tri projektila gađano područje Miljakovačke šume, iznad manastira Rakovica.

FRUŠKA GORA - Avijacija NATO-a gađala je u noći između subote i nedelje sa najmanje sedam projektila područje Fruške Gore. Gađano je i područje Vrdnika u opštini Irig.

PRIŠTINA - U subotu , oko 23.20 jugoistočno od centra Prištine, odjeknulo je pet snažnih detonacija. Od siline detonacija popucala su stakla na nekim zgradama u centru grada.

Jedno lice je poginulo, a šest ranjeno u bombardovanju tunela na putu Prizren-Brezovica kod Gornjeg sela. Pravoslavno groblje u Kosovskoj Vitini pogođeno je sa osam projektila, a sa dva područje sela Drobeš. Ponovo je, sa 14 projektila, gađana kasarna "Car Dušan Silni" u Prizrenu. Avijacija NATO gađala je područje sela Dubrava kod Istoka i Bijelo Polje kod Peći, kao i područje opštine Lipljan. U isto vreme gađana je okolina Kačanika i planina Goleš.

SMEDEREVO - NATO je u nedelju ujutro u 8.52 sati bombardovao područje Smedereva. Gađano je severoistočno područje grada. U 10,43 ponovo je, nad Smederevom, probijen zvucni zid, što je četvrti put u poslednja 24 časa.

JAGODINA - NATO je u nedelju oko 13 časova gađao Crni vrh kod Jagodine. Sa dva projektila gađano šire područje oko predajnika RTS na Crnom vrhu.

KRUŠEVAC - Drumski most na Velikoj Moravi kod Varvarina srušen je u nedelju oko 13 časova, kada su ga avioni NATO-a pogodili sa dva projektila. Nakon ranijeg rušenja mosta na Zapadnoj Moravi kod sela Jasike, most kod Varvarina bio je jedina veza između Varvarina i Kruševca.Tajni susret petorice ministara odbrane NATO u Bonu

LONDON - Britansko ministarstvo odbrane potvrdilo je u nedelju da su ministar odbrane DŽordž Robertson i američki sekretar odbrane Vilijam Koen u četvrtak u Bonu imali tajne razgovore o kosovskoj krizi.

U razgovoru su, prema londonskom listu Sandej telegraf, učestvovali ministri odbrane Nemačke, Francuske i Italije.

Portparol ministarstva odbrane potvrdio je da su ministri imali tajni susret u Bonu, ali je odbacio navode prema kojima su oni razmatrali angažovanje 150.000 vojnika NATO za eventualnu kopnenu intervenciju protiv SR Jugoslavije, od kojih bi trećinu vojnika dala Velika Britanija.

"Sastanak se svakako dogodio, ali mediji to do sada nisu objavili. Na njemu je razmatrana vazdušna kampanja NATO i postignuta je saglasnost o njenom jačanju", rekao je zvaničnik britanskog ministarstva odbrane agenciji Rojters.

Prema njegovim rečima, petorica ministara NATO razmatrali su angažovanje oko 45.000 do 50.000 vojnika za sprovođenje sporazuma, ali nije bilo reči o drugim opcijama.

"Naslov Sandej telegrafa koji glasi 'Bler obećao 50.000 ljudi za invaziju' jednostavno nije tačan", rekao je britanski zvaničnik.EU u ponedeljak razmatra saopštenje Beograda o prihvatanju inicijative G8

BRISEL - Šefovi diplomatije Evropske unije razgovaraće u ponedeljak o saopštenju vlasti u Beogradu da prihvataju mirovne principe kosovske inicijative Grupe sedam i Rusije (G8).

Četiri od zemalja G8 - Britanija, Nemačka, Francuska i Italija - članice su EU i svaka na sastanak dolazi sa sopstvenim viđenjem saopštenja predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića.

Za Zapad, ključna tačka inicijative odnosi se na povlačenje jugoslovenskih snaga sa Kosova i ulazak "mirovnog prisustva" koje treba da ohrabri izbegle Albance da se vrate na Kosovo.

Britanija, SAD i NATO navode da ni od izdavanja saopštenja u petak ne vide nikakav stvarni pomak u Miloševićevim stavovima. S druge strane, Francuska i Nemačka zahtevaju sastanak G8 i procenu Miloševićeve spremnosti da stvarno prihvati mirovnu inicijativu.

Francuski predsednik Žak Širak i nemački kancelar Gerhard Šreder zajednički su saopštili da G8 treba da se sastane i razmotri da li su vlasti u Beogradu zaista promenile stav.

G8 čine SAD, Nemačka, Britanija, Francuska, Italija, Kanada, Japan i Rusija.U NP prva proba za Handkeovu "Vožnju čunom ili Komad za film o ratu"

Predstava sa mnogo tuge

BEOGRAD - Novi komad Petera Handkea, "Vožnja čunom ili Komad za film o ratu" u režiji Dejana Mijača, ekskluzivan za nas jer se bavi problemom balkanskih prostora, u subotu je imao prvu probu na sceni Narodnog pozorišta.

Predstava koja bi po Handkeovim rečima trebalo da se igra sa mnogo tuge, okupila je autorsku ekipu u kojoj su scenograf Miodrag Tabački, kostimograf Bojana Nikitović, kompozitor Igor Gostuški, i prvaci scene - Rade Marković, Branislav Ciga Jerinić, Nebojša Dugalić, Boris Komnenić, Dragan Zarić... i gosti Nebojša LJubišić i Janoš Tot. Prva premijera drame zakazana je za početak juna na sceni bečkog Burgteatra, dok će u nacionalnom teatru biti druga svetska izvedba ovog Handkeovog teksta.

- "Vožnja čunom" je prva tragedija koju sam napisao u karijeri, a posvećena je sudbini vašeg naroda. U njoj je sve izmešano - farsa, sarkazam, komedija. Reditelju Dejanu Mijaču ostavljam punu slobodu da ovu moju priču ispriča na svoj način - rekao je Handke na radnom dogovoru u NP.

R. Radosavljević
Foto: N. ĐurovićRatni priručnik za očuvanje mentalnog zdravlja: Boris Čakširan, kostimograf

Uvek sam spreman na sve

Posle rata ću...?
- To "posle rata" ću iskoristiti kao izgovor za odmor. Možda ću posetiti neke prijatelje koji nisu mogli da posete mene.

Panika ili depresija? Šta teže podnosiš u svojoj blizini?
- Pogađa me svaki besmisao. I najmanji smisao vredi više od najvećeg besmisla.

Film koji preporučuješ za ove dane?
- U velikoj sam dilemi. U stvari, ja bih voleo da gledam nešto što još nisam gledao i što ne mogu ni da zamislim.

Da li Ti je rat doneo neku novu dobru ili lošu naviku?
- Dobra - uvek sam spreman na "sve"! Loša - spavam poluobučen.

R. KupresSelektor plavih Milan Živadinović nije naseo na poraz Republike Irske od Severne Irske (0:1)

Magla u Dablinu

Selektor "republikanaca" Mekarti skrivao karte igrajući bez petorice standardnih

Selektor plavih, Milan Živadinović, gledao je u Dablinu poslednju probu "republikanaca" pred meč 5. juna sa našom selekcijom. Poraz od Severnih Iraca nije zavarao "Živu" koji je, praktično, video jedan kombinovani sastav.

- Da li zbog povreda, premora ili zbog toga što sam ja bio na tribinama, tek, selektor domaćina Mik Mekarti nije igrao sa najboljim sastavom, a ni punom snagom - "raportira" selektor iz Londona odakle je u nedelju po podne poleteo za Solun. - U timu nije bilo Roja Kina, Stauntona, Irvina, Mekatira, Harta, Kene...

Možemo li mi kao Severni Irci?
- Naravno da verujem da možemo do pobede - jasan je Živadinović. - Mada, ponavljam, "republikanci" su igrali bez najboljih, a pri tom, imali mnogo više šansi, dve stative, da bi "severnjaci" iz kontre stigli do pobede. Ne bih imao ništa protiv kada bi se ta priča ponovila 5. juna.

 

Dejo prvi

Dejan Savićević je prvi, u nedelju, stigao u Solun. Preko Sarajeva i Beča, a iz Podgorice, "genije" je došao u Grčku i kao pravi domaćin sačekao delegaciju FSJ, golmane Damjanca i Lukića i vezistu GrozdićaNa EP u Poljskoj, plave košarkašice poražene od domaćina 81:74 (41:40)
 

Poljska - Jugoslavija 81:74 (41:40)

Poljska: Kiprus 5, Šumanska 18, Drnevskija 13, Tinkovska, Madra, Jaroslavska, Svisenberg, Vlasvlat 14, Didek 22, Čepijek 9, Durnik.
Jugoslavija: Bogojević 15, Lazić, Đelmiš 8, Mandić 11, Mirković 5, Nedović 9, Grubin 18, Bjedov 2, Tuvić, Bjelica, Vilipić 6, Vuković.

Daleko drugo mesto

Posle ubedljive pobede u prvom kolu na EP u Poznanju protiv BIH (93:48), usledio je neočekivan poraz plavih devojaka od raspoložene selekcije domaćina šampionata, Poljske 81:74 (41:40). Tokom izjednačenog susreta, plave su popustile u finišu i pružile priliku motivisanim Poljakinjama da pobedom poprave plasman na tabeli grupe B. Posle poraza, naše devojke u jučerašnjem meču tražile su put do pobede protiv prvakinja Evrope, ekipe Litvanije, pošto je to jedini način da se stigne do priželjkivanog drugog mesta.Nekompletna košarkaška reprezentacija trenira u Solunu

Najslađe na kraju

SOLUN - Tokom druge faze priprema za odbranu titule prvaka Evrope, košarkaška reprezentacija Jugoslavije nesmanjenim intezitetom trenira u Solunu. Radi se dva puta dnevno na kondiciji i uigravanju linija tima. Iako najavljeni, u redove jugoslovenske košarkaške ekspedicije još nisu stigli svi pozvani reprezentativci.

Preko Minhena u nedelju u popodnevnim satima u Solun je sleteo Saša Danilović, dok se tokom naredne nedelje očekuje dolazak Rebrače, Đorđevića i Vlada Divca.

Ne gubeći vreme na čekanje košarkaških vedeta ostatak plave ekspedicije vredno radi. Uz sitna iskakanja zbog malih i usputnih povreda, većina reprezentativaca raspoloženo očekuje test utakmicu protiv kombinovane selekcije Soluna.

Prema planu savetnika stručnog štaba Šakote, susret će se odigrati u četvrtak ili petak, pre odlaska plavih put Atine.

Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind

 

E-mail: glas_javnosti@abc.co.yu

Diskusija/Message board


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange