GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Nedelja 30. maj 1999.
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8,
Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Updated:
30/05/99 20:45 (GMT +01:00)

Najnovije vesti...

Video galerijaVideo galerija

English

Francais

Deutsch

Italiano


Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
Tražimo saradnike...


POŠTOVANI KORISNICI,

ZBOG USLOVA OTEŽANIH NAPADOM NATO NA ELEKTROENERGETSKI SISTEM SRBIJE POSTOJI MOGUĆNOST DA PREGLEDI VESTI "GLASA JAVNOSTI" NA INTERNETU STIŽU SA ZAKAŠNJENJEM. 

Sahranjeni ubijeni u bombardovanju

ALEKSINAC - Uz sve počasti i prisustvo brojne rodbine i prijatelja u subotu je na aleksinačkom starom i novom groblju, kao i na seoskom groblju Kulina, sahranjeno troje ubijenih u bombardovanju tog rudarskog gradića u noći između 27. i 28. maja.

Na starom aleksinačkom groblju sahranjen je 79.godišnji penzioner Branislav Mitrović. Na novom groblju je sahranjena radnica Konfekcije "Morava" Dušanka Savić (43) i na groblju pođastrebarskog sela Kulina Predrag Nedeljković (37) zamenik generalnog direktora Zdravstvenog centra u Aleksincu.

Posle najnovijeg bombardovanja, ukupan broj ubijenih u NATO napadima, samo u opštini Aleksinac je povećan na 29, a broj povređenih premašuje 50.

U noći između petka i subote, NATO dejstvovao po celoj Jugoslaviji

Nove žrtve napada

NATO je u noći između petka i subote bombardovao područja Beograda, Novog Sada, Sremske Mitrovice, Ćuprije, Vršca, Kosovske Mitrovice, Prištine, Kosovske Vitine i Kraljeva, a u 3.12 sati došlo je do gotovo potpunog prekida snabdevanja električnom energijom u Srbiji.

KRALJEVO - Milinko Lazović, Nenad Đurić, Dragan Labović, Dejan i Đorđe Makragić, Dejan Vasiljević i Miroslav Milić, povređeni su u subotu u napadu NATO na okolinu Kraljeva.Avijacija NATO gađala je u 10.05, sa više projektila, područje sela Jarčuljak i Ratina, kao i zaselak Sovljak kod Kraljeva.

PRIBOJ - U subotu u 11,15 časova NATO avijacija je raketirala još jedan repetitor Radiotelevizije Srbije na kome se nalazio i predajnik Radio televizije Priboj.

Posle bombardovanja pruge i železničkog mosta u Štrpcima i Bistrici, kao i mosta za drumski saobraćaj, takođe u Bistrici, Priboj je sada sasvim odsečen od ostalog dela Srbije i Crne Gore, ne samo saobraćajno, već i medijski.

VUČITRN - Avijacija NATO gađala je u subotu oko 10.15 časova jednom raketom fabriku građevinskog materijala "Miloje Zakić" u Vučitrnu, a dvadeset minuta kasnije sa dva projektila gađana je kasarna "Car Dušan silni" u Prizrenu.

NIŠ - U Nišu su se u subotu u 15.20 čule dve snažne detonacije.

ĆUPRIJA - Avijacija NATO alijanse bombardovala je u subotu od 3,15 do 3,40 sati područje i uži centar Ćuprije. Dvanaest projektila palo je na uži centar grada, a snažne detonacije čule su se i u Jagodini i Paraćinu.

NOVI SAD - U subotu, deset minuta posle ponoći, NATO je gađao područje Novog Sada. Na meti je, četvrti put, bila već gotovo potpuno razorena zgrada TV Novi Sad u Sremskoj Kamenici, na koju su pala najmanje tri razorna projektila.

Istovremeno sa napadom na zgradu TV, NATO je sa nekoliko projektila gađao područje Iriškog venca na Fruškoj Gori. Napad na isti cilj ponovljen je i oko 2.15 sati.

KURŠUMLIJA - Avijacija NATO ispalila je u petak, u 23.37 časova, četiri projektila na kuršumlijsko prigradsko naselje Markovići.

HERCEG NOVI - Informativna služba Ratne mornarice (RM) Vojske Jugoslavije saopštila je u petak uveče da je avijacija NATO opet dejstvovala po položajima RM u širem rejonu Herceg Novog i Tivta.

U saopštenju se navodi da je, u petak u vremenu od 15.25 do 16.17 časova, izvedeno pet napada, pri čemu je ispaljeno deset projektila.

SREMSKA MITROVICA - Avijacija NATO u subotu oko 02.00 časa se ponovo obrušila na Sremsku Mitrovicu, gde je odjeknulo šest snažnih detonacija u severozapadnom delu grada.

VRŠAC - U subotu oko 01.30 časova, Vršac su potresle četiri snažne detonacije. Detonacije su se čule iz južnog dela grada - prema Beloj Crkvi.

VALJEVO - Avijacija NATO u subotu je ponovo u 11.30 sa jednim projektilom bombardovala fabriku "Krušik" u Valjevu.

UŽICE - Sa najmanje sedam projektila u subotu u 11.30 sati bombardovano je selo Visibaba kod mesta Ševarice u užičkom kraju.

KRAGUJEVAC - Avijacija NATO snaga pogodila je u subotu u 10.15 antenski stub Radio-televizije Kragujevac.

BEOGRAD - Područje beogradskog naselja Batajnica bombardovano je u subotu oko dva sata sa osam projektila. Iznad Batajnice pogođen je jedan avion NATO, dok je iznad područja Surčina oboren jedan projektil.Reagovanja Francuske, SAD i NATO na saopštenje jugoslovenske vlade

Sa reči na dela

VAŠINGTON - Bela kuća reagovala je oprezno na saopštenje jugoslovenskih vlasti da prihvataju osnovne principe za rešavanje kosovske krize koje je 6. maja u Bonu usvojila grupa sedam industrijski najrazvijenijih zemalja i Rusije (G8).

"Ako su stvarno spremni da prihvate okvir koji je usvojila G8, mi moramo da proverimo da li će to prihvatanje biti praćeno i delima", rekao je jedan zvaničnik Bele kuće koji je tražio anonimnost.

TULUZ - Francuska je sa "oprezom" primila rezultate razgovora predsednika SRJ Slobodana Miloševića i specijalnog izaslanika ruskog predsednika Viktora Černomirdina koji su održani u petak u Beogradu.

"Naša reakcija mora biti oprezna. Treba pristupiti proverama koje se nameću pre nego što se daju drugi komentari", rekla je portparol francuskog predsednika Katrin Kolona koja prati predsednika Žaka Širaka na francusko-nemačkom samitu u Tuluzu.

BRISEL - NATO je sa "velikom opreznošću" primio vest da Jugoslavija prihvata principe sedam vodećih zemalja Zapada i Rusije (G8) za rešenje kosovske krize, kao i donošenje rezolucije Saveta bezbednosti UN, rekao je jedan zvaničnik alijanse koji je tražio anonimnost.

"Mi sa velikom opreznošću primamo tu vrstu izjava i videćemo da li će dela pratiti reči", rekao je on.

BON - Francuska i Nemačka predložile su sazivanje sastanka političkih direktora ministarstava inostranih poslova Grupe sedam vodećih zapadnih država i Rusije (G-8) na kome bi se razmotrila izjava Beograda o spremnosti da prihvati mirovni plan te grupe.

"Francuska i Nemačka smatraju da je neophodno da se ispita da li sadržaj te izjave može da vodi do političkog rešenja na osnovama naših principa", navedeno je u današnjem saopštenju nemačkog Mministarstva inostranih poslova o zajedničkoj izjavi sa nemačko-francuskog sastanka na vrhu u Tuluzu.

"Mislimo na sastanak G-8, za početak na nivou političkih direktora, kako bi se razmotrio pravi značaj tog saopštenja i dalji postupci", navodi se u saopštenju.General Vladimir Lazarević u intervju za "Vašington post" i "Betu"

NATO, "OVK" i Armija Albanije zajednički napadaju

PRIŠTINA - Komandant Prištinskog korpusa Vojske Jugoslavije general-major Vladimir Lazarević optužio je u subotu NATO da direktno pomaže "nastojanja naoružanih grupa albanskih terorista da prodru na jugoslovensku teritoriju" i ocenio da je "tim pokušajima počela nova faza agresije na SR Jugoslaviju".

NATO je tokom poslepodneva "vršio snažne udare u rejonu karaule Morine" na jugoslovensko-albanskoj granici, nakon čega je nešto istočnije od tog mesta "počeo napad naoružanih terorista i pripadnika Albanske armije", rekao je Lazarević u intervjuu novinaru agencije Beta i američkom dnevniku "Vašington Post", kako se navodi "na jednom proplanku negde na Kosovu".

Prema Lazarevićevim rečima, NATO je u petak u okolini karaule Morine za oko pola časa lansirao više od 30 projektila, ali je istakao da su "teroristi razbijeni uz velike gubitke".

Komandant Prištinskog korpusa rekao je, takođe, da je "pre dva dana u ranim jutarnjim časovima, grupa od oko 600 terorista iz Albanije, uz artiljerijsku podršku albanske armije pokušala da pređe jugoslovensku granicu na Vrbničkom pravcu, odnosno na putu Kukeš-Prizren, preko planine Paštrik".

- Te snage ne samo da su zaustvljene već su im naneti i veliki gubici - rekao je general Lazarević i dodao da sporadične borbe u tom regionu još uvek traju.

Prema njegovim rečima, "kopnena operacija protiv SRJ počela je još 9. aprila, kada su snage naoružanih albanskih terorista, pomognute formacijama albanske armije i pod komandom specijalnih snaga NATO pokušale veći upad na jugoslovensku teritoriju iz Tropoje preko Juničkih planina u okolini karaule Košare".

- Te snage su razbijene i naneti su im ogromni gubici, o čemu su pisala čak i strana sredstva informisanja, a među poginulima bili su i plaćenici iz redova Legije stranaca, mudžahedini i pripadnici specijalnih britanskih SAS odreda - rekao je general Lazarević - Antiteroristička operacija na Kosovu završena je još 9. maja, kada su razbijene albanske terorističke grupe, nakon čega je Vrhovna komanda donela odluku da se deo jedinica vrati u matična kasarne - rekao je Lazarević.
On je kazao da su terorističke snage sada stacionirane na severu Albanije, a čine ih Albanci mobilizovani širom Evrope, kao i nasilno mobilisane izbeglice.

- Brojka od 15-17.000 naoružanih terorista na Kosovu, kojima barata Pentagon, prljavi je propagandni trik, namenjen domaćoj upotrebi, odnosno vraćanju samopouzdanja teroristima u nadi da će se vratiti na Kosovo, ili, možda snagama NATO - kazao je general Lazarević.
Na molbu da prokomentariše najave NATO da će razoružati pripadnike separatističke OVK, Lazrević je istakao da "o razoružanju OVK na Kosovu ne treba trošiti reči, jer ih više i nema, individualne naoružne teroriste će razoružati snage bezbednosti".Odluka o zahtevu SRJ protiv NATO 2. juna

HAG - Međunarodni sud pravde u Hagu u sredu 2. Juna saopštiće odluku o zahtevu SRJ da sud zemljama NATO naredi prekid bombardovanja.

Jugoslovenske vlasti zatražile su tu privremenu meru 29. aprila, kada su pred Međunarodnim sudom pravde tužile 10 država članica NATO za nezakonito bombardovanje SRJ i za genocid.Tajna poseta Koena Nemačkoj

VAŠINGTON - Američki sekretar za odbranu Vilijam Koen boravio je u tajnosti u četvrtak u Nemačkoj radi učešća na sastanku ministara odbrane zemalja članica NATO, na kojem je odobreno proširenje liste ciljeva koje NATO bombarduje u Jugoslaviji.

Kako javlja kablovska TV CBS, pozivajući se na neidentifikovane izvore, ministri su takođe odlučili o povećanju broja aviona koji će biti na raspolaganju Alijansi. CBCS dodaje da je jedan portparol Pentagona izjavio da nije u mogućnosti da potvrdi tu informaciju".Pentagon priznao gubitak aviona

VAŠINGTON - Pentagon je u subotu saopštio da je jedan američki avion koji je učestvovao u vazdušnim udarima NATO "možda" pogođen protivvazdušnim oružjem nad teritorijom Jugoslavije, ali da se "bezbedno" vratio u bazu.

Govoreći o poslednjih 24 sata bombardovanja Jugoslavije, portparol Pentagona Čarls Vald je rekao da je avion "možda bio pogođen, ali se vratio u početnu bazu". Druge detalje nije izneo.

Vald je naveo da je između pet i deset američkih aviona pogođeno tokom više od dva meseca duge vazdušne kampanje NATO protiv Jugoslavije. On je kazao da to nije navođeno tokom redovnih novinarskih brifinga u Pentagonu "jer se radi o manjoj šteti".

Jugoslovenska vojska je srušila dva američka aviona: borbeni avion F-16 i "stelt" - borbeni avion tipa F-117. Vald je rekao da je "stelt" imao kvar na mašini ali nije jasno da li je ona uzrokovana vatrom sa zemlje.U pismu devojčici iz Maribora, ruski predsednik poručio

Rusija neće koristiti nuklearno oružje protiv NATO

MOSKVA - Ruski predsednik Boris Jeljcin potvrdio je da Rusija neće koristiti nuklearno oružje protiv NATO u rešavanju krize u SRJ.

Jeljcin je tu tvrdnju izneo u neobičnim okolnostima, u odgovoru na pismo desetogodišnje devojčice Tanje Rukavine iz Maribora, koja mu je poslala pismo putem Interneta.

Devojčica iz Slovenije uputila je pismo ruskom predsedniku u kome je navela da je "veoma brine rat u Jugoslaviji" i da "misli da se ne smeju koristiti nuklearne rakete, jer će, ako bude ispaljena samo jedna, poginuti milioni običnih ljudi".

Jeljcin je u odgovoru, između ostalog, naveo da "Rusija čini sve što može da zaustavi bombardovanje Jugoslavije, i krvoproliće na Kosovu, jer su građanima Rusije užasi rata poznati kao nikome drugom".

"Veruj mi, činim sve što mogu da zaustavim rat. Rusija će koristiti isključivo mirna sredstva. Nećemo odstupiti od naše čvrste namere da nebo nad našom planetom bude mirno i spokojno. Deca svih naroda treba da rastu srećna i zdrava", odgovorio je ruski predsednik.U ponedeljak sastanak šefova diplomatija EU o Balkanu

BRISEL - Na sastanku šefova diplomatija Evropske unije u ponedeljak u Briselu glavne teme će biti priprema evropskog samita u Kelnu 3. i 4. juna i produbljivanje odnosa sa balkanskim zemljama.

Ministri će razmotriti tri tačke dnevnog reda samita u Kelnu - perspektiva evropske odbrane, reforma institucija u okviru proširenja EU i nacrt Povelje osnovnih prava Unije.

Pored pripreme samita u Kelnu, ministri EU će razmotriti strategiju Evrope prema balkanskim zemljama.

Nemačka je pokrenula predlog Pakta stabilnosti Balkana, dok je Evropska komisija predložila "sporazume stabilizacije i udruživanja" sa zemljama u regionu.

Ministri će u okviru tih pitanja razmotriti situaciju na Kosovu i Jugoslaviji, nakon više od dva meseca vazdušnih napada NATO na SRJ.Prema procenama humanitarnih organizacija o broju izbeglica u Srbiji

Najviše raseljenih u Vojvodini

Tačan broj ne može da se utvrdi jer su kriterijumi različiti. Cifra ide od 700.000 do milion i 700.000

BEOGRAD - Tačan broj raseljenih u Srbiji još ne može da se utvrdi, jer nekoliko humanitarnih organizacija koje " ordinaraju" u Jugoslaviji imaju različite podatke. U Crvenom krstu Jugoslavije kažu da je na početku rata na Kosovu i u centralnoj Srbiji, raseljenih bilo nešto više od deset hiljada. Do sada se u Jugoslaviji prema najnovijim podacima ta brojka "popela" na oko milion i dvesta hiljada.

Najviše raseljenih registrovano je u Vojvodini. Samo u poslednjih nekoliko dana u ovoj pokrajini raseljeno je 20.000 ljudi.Srpski Komesarijat za izbeglice procenjuje da u Jugoslaviji ima između milion i po i milion sedamsto hiljada raseljenih.

Strane humanitarne organizacije - Međunarodni komitet Crvenog krsta i Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca smatraju da samo na Kosovu ima oko 200.000 raseljenih, ali da je u severnoj, centralnoj Srbiji i Crnoj Gori, taj broj veći je za oko tri i po puta.

Za različitost podataka o broju raseljenih humanitarne organizacije navode brojne razloge.
Crveni krst i republički Komesarijat za izbeglice kažu da su evidentirane na osnovu broja ljudi koji su im se obraćali za pomoć. One koji se snalaze kod prijatelja i rođaka ne mogu da uđu u tu evidenciju. Na spisku raseljenih republičkog Komesarijata uglavnom su ljudi sa Kosova i iz gradova najviše pogođenih agresijom. Svi koji su se obratili do sada Komesarijatu za izbeglice zbrinuti su - po kolektivnim centrima u kojima je bilo mesta, vrtićima i sportskim halama.

Iz kancelarije Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija objašnjenje je sasvim drugačije. NJihove evidencije raseljenih zasnovane su na procenama njihovih stručnjaka, koji su obilazili pogođena područja i utvrđivali humanitarne potrebe.

T. RakovićKliničko bolnički centar u Prištini, zbog nedostatka, struje, goriva i uvoznih delova pred kolapsom

Najugroženiji ranjenici i bubrežni bolesnici

Direktor Kliničko-bolničkog centra u Prištini Rade Grbić rekao je da je u ovoj ustanovi na lečenju oko 1.800 ljudi i istakao da najveći problem predstavljaju prekidi u snabdevanju električnom energijom zbog čega su posebno ugroženi bubrežni bolesnici, osobe priključene na respiratore, kao i bebe u inkubatorima.

Grbić je rekao da problem predstavlja i servisiranje uvozne opreme, kao i nedostatak energenata za pokretanje generatora u periodima u kojima je neredovno snabdevanje električnom energijom.

- Uništavanje rafinerija i otežan transport naftnih derivata prete da izazovu katastrofu u radu prištinskog KBC - rekao je Grbić, ističući da je slična situacija u svim zdravstvenim institucijama u Srbiji.

Prema njegovim rečima, KBC u Prištini drugi je po veličini klinički centar u Srbiji u kojem je moguće zbrinuti oko 2.400 pacijenata u isto vreme, dok trenutno najveći teret podnosi Odeljenje za dijalizu gde se u tri smene zbrinjava oko 300 bolesnika dnevno.

U bolnici takođe ima i oko 20 operacionih sala za čije je normalno funkcionisanje neophodno redovno snabdevanje električnom energijom, a zbog nedostatka pogonskog goriva i sve češćih napada na sanitetska vozila problem predstavlja i prevoz ranjenika do bolnice. Grbić je rekao da je među pacijentima prištinskog KBC i veliki broj Šiptara, kao i nekoliko pripadnika separatističke "OVK".

Novinarima je omogućeno da razgovaraju s nekoliko pripadnika OVK koji su ranjeni u borbi i prebačeni na lečenje u KBC, među kojima je i Nazuše Podvorica (37) iz sela Dumoš kod Podujeva, koja je tokom jedne akcije početkom aprila ostala bez leve noge.

Grbić je rekao da je lečena u improvizovanoj bolnici "OVK" u okolini Podujeva, posle čega je dobila sepsu i bila ostavljena u napuštenoj kući, gde su je u izuzetno lošem zdravstvenom stanju pronašli pripadnici MUP-a Srbije i prebacili u KBC.

- Dali su joj automatsku pušku i ostavili je da umre - rekao je Grbić, dodajući da je njeno stanje sada dobro.

Ona nije želela da odgovori na pitanje zbog čega je pristupila "OVK" i kako je ranjena, već je samo rekla da ne zna šta je s njeno dvoje mlađe dece, dodavši da su joj muž i devetnaestogodišnji sin "u njihovoj (OVK) vojsci".

U bolnici je i Šaip Ljušaj iz Srbice koji je, kako kaže, bio pripadnik "OVK". Njemu je amputirana desna noga.

Grbić je rekao da KBC postaje i socijalna ustanova jer ranjeni u bombardovanju nemaju gde da se vrate, pa ostaju u bolničkim sobama. On je naveo primer Šefkije Vojvode iz Srbice koja je, zajedno sa šestoro dece, ranjena u bombardovanju. NJen muž je poginuo jer je tokom napada avijacije NATO ostao u kući.

- Kuća im je srušena do temelja pa nemaju gde da se vrate. Iako su dobro, ne možemo da ih pustimo iz bolnice - rekao je Grbić, dodajući da njeno najmlađe dete ima svega šest meseci.Epilog otmice autobusa punog grčkih putnika

Ubijeni albanski otmičar i talac

ELBASAN - Pripadnici albanske policije u subotu ujutro su nedaleko od Elbasana ubili Albanca koji je u petak u okolini Soluna oteo autobus sa putnicima i uspeo da se prebaci na teritoriju Albanije.
Fotograf agencije Rojters koji se našao na licu mesta navodi da su specijalci albanske policije iz zasede sa jednim hicem ubili otmičara Antona Fljamurija (25).

Jedan mladi Grk je pokušao da izađe iz autobusa odmah pošto je otmičar ubijen, ali su albanski policajci i njega greškom ubili.
Preostalih osam putnika je ostalo nepovređeno.

Preteći pištoljem i ručnim granatama, Fljamuri je nedaleko od solunskog aerodroma oteo autobus i posle 12 sati jurnjave i pređenih 600 kilometara po severnoj Grčkoj naterao vozača da ga sa taocima prebaci preko granice, u Albaniju.

Grčka policija je sve vreme pratila oteti autobus, pokušavajući pregovorima da oslobodi taoce. U autobusu, koji je krenuo iz Sholarija kod Soluna, bilo je oko 17 putnika, ali otmičar je neke usput oslobodio. 

IMA-NEMA

VODA - posle NATO raketiranja pogona EPS-a nestalo je vode u višim delovima grada. Između dva napada, snabdevanje se manje - više normalizuje. Viši spratovi solitera i podaavalska sela nemaju vode i po nekoliko dana.
STRUJA - najgore su ipak prošli žitelji južnog kraja prestonice. Posle "grafitnih" i ostalih NATO bombi u Sremčici, Žarkovu, Petlovom i Labudovom brdu struju isključuju na svaka tri sata.
HLEB - jeftinog, običnog hleba (vekna - 2,40 din) ima, ali nedovoljno. Ukoliko nema sreće ili veze, Beograđani mora da pazari skuplje specijalne vrste hleba
KAFA - svakoga dana u svakom pogledu sve lošija i sve skuplja. Takve kakva je zasad je ima. Po ceni od oko 100 dinara za kilogram
CIGARETE - Na kioscima bez čekanja u redovima mogu se pazariti samo preskupe makedonske "krdže" (Partner - 17 dinara). Za dve, tri pakle domaćeg duvana čeka se u redu i po više sati. Kod švercera za kutiju "marlbora" treba dati 50 dinara, "laki strajka" - 25, "bonda" - 20
LEKOVI - za sada bez većih problema, osim sa onim preparatima kojih nije bilo ni pre rata
DEVIZE - daleko oprezniji ulični dileri nemačku marku otkupljuju za oko 10,50 dinara, prodaju za 11 do 12 dinara
BENZIN - mesečno sledovanje u bonovima - 20 litara. Preko toga - na crnoj berzi treba platiti 1,50 DEM za litar dizela odnosno 2,50 DEM za "kilo" benzina.

Nešto poput ratne razglednice iz Beograda

Nema vode - ima piva!

Rat je u srpskoj prestonici nezvan, ali svakodnevni gost već više od dva meseca. "Nepravedno i ničim izazvano" NATO bombardovanje uspelo je, ako ništa drugo, ono da Beograđanima zagorča ionako ne previše sladak život.

I ono malo vremena što mu pretekne između čekanja u redovima za cigarete, zejtin, pa čak i hleb, jurenja za još kojom kapljicom, i bukvalno zlata vrednog, benzina i guranja u više nego retkim gradskim autobusima prosečan Beograđanin utroši uglavnom na gledanje TV "Dnevnika". Uzalud iščekujući kakvu dobru vest on broji ratne dane sve manje polažući nade u neko bolje sutra.

Beograd danas nije nalik Vukovaru s početka devedesetih. Bar ne još uvek. Ali, daleko je i od svog najboljeg izdanja. Ukoliko ste, dakle, u Beogradu, a ne želite sebi da upropastite dan onda obavezno u širokom luku zaobiđite Garavo sokače (već uvreženi naziv za centralnu gradsku ulicu Kneza Miloša koja se već u desetak navrata našla na putu američkim "tomahavcima"). Prizori razorenog Generalštaba, republičkog i saveznog MUP-a, Vlade Srbije sigurno vas neće odobrovoljiti.

No, da nije sve baš tako crno posvedočiće pune bašte gradskih kafana. Baratajući samo njima znanom finansijskom alhemijom žitelji prestonice, iako uglavnom beznadežno besposleni, za sunčanih poslepodneva neumorno ispijaju svoja hladna, osvežavajuća i obično alkoholna. A za kafanskim stolom i nije toliko važno što niška "filter morava" nije ni nalik do juče tako uobičajenom "vinstonu". Važno je tek da "smo živi i zdravi".

Između bistrenja visoke svetske politike i nagađanja kad će sve ovo stati ovaj "prosečni" ovdašnji priznaće vam da ovih dana sasvim ozbiljno razmišlja o kupovini šporeta na drva, takozvanog "smederevca". Hladna zima iz zlokobne ratne perspektive uopšte nije daleko.
Mada retko, ipak može se naleteti i na one mrke tipove koji obesniji nego ikad i dalje ganjaju nove, sjajne limuzine sve usput kombinujući kako da obrnu još po koje milionče. Iako je možda za neočekivati mobilizacije se ovde više niko ne plaši.

Oguglao svet, šta li, tek plavi koverat se dočekuje sa nekakvom kosmičkom ravnodušnošću. "Ako mi je suđeno... pa nek bude šta bude...", najčešći je odgovor na pitanje o neposrednoj budućnosti. Nikad ovde nije bilo više fatalista. Nikad više ubeđenih u neizbežnost sudbine. Na sve prisutnije umrlice poginulih vojnika niko više ne obraća pažnju.

Po principu "i zidovi imaju uši, a kamoli telefonska slušalica" svoje mišljanje o režimu, Kosovu, Miri, Milu ili ne daj Bože Đinđiću "prosečni" će vam saopštiti samo ukoliko ste stari znanci, a i tada onako "u poverenju", u pola glasa...

I tako sve do večeri koja u Beogradu već šezdeset dana bombe znači. Najpre se razlegnu zlokobne sirene koje još samo zaista retke paničare nagone u prljava skloništa. A onda otpočinje "šou". Zloslutne detonacije i podrhtavanje tla uvek iznova vraćaju prosečnog Srbina u surovo danas. A on, naravno ukoliko ima struje, već uveliko zadubljen u "friški" holivudski hit koji su ovi sa televizije "pozajmili" sa mrkog im satelita, na svako novo "bum" tek nezainteresovano pogleda kroz prozor. Već u sledećim vestima objaviće kako su naši momci iz PVO-a oborili bar još dva "zločinačka" aviona.
Sutradan - opet u krug. Pa, kako se kome zalomi...

D. J. VučićevićDamjanac, Lukić i Grozdić otputovali, preko Budimpešte, u Solun

Triling čeka "strance"

Sa časom zakašnjenja, deo ekspedicije jugoslovenske reprezentacije je u subotu otputovao za Budimpeštu, odakle će u nedelju 13 časova odleteti za Solun. Stručni štab, oslabljen za selektora Živadinovića koji je već u Dablinu, sa čelnicima FSJ i triom domaćih fudbalera: Damjancem, Lukićem i Grozdićem u grčkoj luci dočekaće igrače iz inostranstva koji bi pripremama trebalo da se priključe do ponedeljka popodne.

- Igrači iz Francuske, Italije i Nemačke stići će u Solun u nedelju, dok se "Španci" očekuju u ponedeljak. Plavi će trenirati u Grčkoj do četvrtka ujutro kada se putuje za Dablin - kaže prvi operativac FSJ, Branko Bulatović. - Mlada reprezentacija, odmah po dolasku u Irsku, kreće za Kork gde ih u petak čeka meč sa vršnjacima sa ostrva. Duel najboljih selekcija zakazan je za subotu popodne. Potom se vraćamo u Solun gde u utorak dočekujemo Maltu.

U Budimpešti će se beogradskoj ekspediciji pridružiti mlada reprezentacija koja kreće sa Palića.

Kapiten Crvene zvezde Dejan Savićević za Solun ide iz Podgorice. "Genije" će preko Sarajeva i Beča stići u Grčku gde će se pridružiti saigračima.Ubedljiva pobeda košarkašica na startu EP u Poljskoj

Bosanke deklasirane

Jugosavija-BiH 93:48 (43:27)

JUGOSLAVIJA: Bogojević 15, Lazić 8, Đelmiš 5, Mandić 7,
Mirković 14, Nedović 13, Grubin 14, Bjedov 4, Bjelica 6, Tuvić,
Vilipić i Vuković 7.

BiH: Hadžimustafić 4, Džebo 16, Imamović 2, Mehmedić,
Neimarlija, Zorić 1, Mirvić 3, Bajkuša 11, Cipurković 5, Tabaković 6 i Savić.

Grupa "A"
Rezultati 1. kola: Letonija-Hrvatska 76:71, Rusija-Nemačka 65:48, Francuska-Slovačka 56:46.
Rusija 1 1 0 65:48 2
Francuska 1 1 0 56:46 2
Letonija 1 1 0 76:71 2
Hrvatska 1 0 1 71:76 0
Slovačka 1 0 1 46:56 0
Nemačka 1 0 1 48:65 0
Sinoć su u 2. kolu igrali: Nemačka-Hrvatska, Francuska-Rusija, Letonija-Slovačka.

Grupa "B"
Rezultati 1. kola: Češka-Italija 67:52, Jugoslavija-BiH 93:48, Poljska-Litvanija 72:79.
Jugoslavija 1 1 0 93:48 2
Češka 1 1 0 67:52 2
Litvanija 1 1 0 79:72 2
Poljska 1 0 1 72:79 0
Italija 1 0 1 52:67 0
BiH 1 0 1 48:93 0
Sinoć su se u 2. kolu sastali: Poljska-Jugoslavija, Italija-Litvanija i BiH-Češka.

Ako se po jutru dan poznaje onda će Evropsko prvenstvo biti srećno i berićetno za jugoslovenske košarkašice. Na startu plave devojke su do nogu potukle selekciju Bosne i Hercegovine sa 93:48 (43:27). Dilema oko pobednika nije se postavljala nijednog trenutka, jedino je bilo pitanje dokle će Bosanke moći da izdrže pakleni ritam naših dama.

- U meč protiv Bosne smo ušli smo visoko motivisani. Postoji više razloga za takav pristup. Devojke su bile izuzetno borbene, željne utakmica jer u pripremnom periodu nismo igrali ni jedan meč sa nacionalnim timovima. Poseban psihološki efekat imala je situacija u našoj zemlji. Bio je prisutan veliki naboj kod naših košarkašica. Kako je utakmica odmicala tenzija je popuštala - rekao je trener reprezentacije Miodrag Vesković.

Da li je bilo provokacija na terenu od bosanske reprezentacije?
- Naprotiv, rukovali smo se pre početka i posle meča. Utakmica je protekla u korektnom tonu. Neki članovi rukovodsrtva reprezentacije Bosne i gotovo sve košarkašice su izrazili žaljenje zbog situacije Jugoslaviji - zaključio je Vesković.

Plave igraju u 2. kolu protiv Poljske.Rukometaši broje dane do početka Svetskog prvenstva u Egiptu

Svaka medalja zlatnog sjaja

Iza plavih su dva trening meča, protiv Egipta (21:22) i Argentine (33:22), ispred generalna provera protiv reprezentacije Nemačke i napokon, dugo očekivano Svetsko prvenstvo. Već adaptirani na vremenske uslove u zemlji piramida, jugoslovenski rukometni asovi ne skrivaju sve veći optimizam.

- Kairo je predivan grad, domaćin izuzetno predusretljiv i zaista nam je ovde sve potaman - u telefonskom razgovoru prenosi egipatske utiske pivot plavih Ratko Nikolić. - Od velikog značaja je i što smo ovde odigrali dve jake utakmice, a posebno će biti interesantna ova protiv Nemaca, zvanično trećeplasirane ekipe u Evropi.

Poslednja medalja rukometne reprezentacije osvojena je u Sevilji, 1996. godine.

- Zbog svih okolnosti koje su pratile naš dolazak na Svetsko prvenstvo, nismo u mogućnosti da obećamo medalju. Ono što je sigurno, učinićemo sve da se iz Egipta vratimo sa medaljom. Svaka bi imala zlatni sjaj - zaključuje Nikolić.
Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind

 

E-mail: glas_javnosti@abc.co.yu

Diskusija/Message board


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange