GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Četvrtak 27. maj 1999.
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8,
Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Updated:
27/05/99 00:00 (GMT +01:00)

Najnovije vesti...

Video galerijaVideo galerija

English

Francais

Deutsch

Italiano


Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
Tražimo saradnike...


POŠTOVANI KORISNICI,

ZBOG USLOVA OTEŽANIH NAPADOM NATO NA ELEKTROENERGETSKI SISTEM SRBIJE POSTOJI MOGUĆNOST DA PREGLEDI VESTI "GLASA JAVNOSTI" NA INTERNETU STIŽU SA ZAKAŠNJENJEM.U 63. noći napada na SRJ, NATO bombardovao područja Novog Sada, Leskovca, Pirota, Bora, Prahova, Požarevca, Beograda

Poginula dva deteta u selu Radoste

PRIŠTINA - Dva deteta su poginula, a jedno je teško ranjeno od bombe koju je NATO bacio u sredu ujutro oko 8.30 u selu Radoste, zapadno od Orahovca, na Kosovu, saopštio je prištinski Medija centar.

Prema prvim informacijama, jedno 13-godišnje dete je poginulo na licu mesta, dok je drugo podleglo ranama na putu do bolnice.

U saopštenju se još kaže da je NATO u toku prepodneva u više navrata bombardovao područje između Orahovca i Đakovice. Jedna detonacija odjeknula u Prištini

BEOGRAD - Sa jednim projektilom u sredu oko 1.10 ađane su stare, napuštene barake na području Ralje.

VELIKA PLANA - Avijacija NATO je u sredu oko jedan sat i 15 minuta, gađala most na autoputu Beograd-Niš preko reke Jasenice.

Već ranije srušen, taj most je u trećem napadu pogođen jednim projektilom. Od jake detonacije popucali su izlozi i prozori u Velikoj Plani i susednom Velikom Orašju. Na nekim objektima iskočila su vrata i prozori iz štokova.

NOVI SAD - Oko 30 minuta posle ponoći sa nekoliko projektila napadnuta je, treći put od početka NATO napada, zgrada Televizije Novi Sad. Nekoliko detonacija, praćenih bljeskom, čulo se u Novom Sadu iz pravca Fruške Gore.

BOR - Na meti aviona NATO, našla su se skladišta "Jugopetrola" u Boru i u Prahovu, koja su u ranijim napadima već bili potpuno uništena. NATO je u Boru gadajao i trafo-stanicu u krugu fabrike bakra Rudarsko-topioničarskog basena.

UŽICE - Više projektila avijacija NATO-a ispalila je i na okolinu Užica. U utorak oko 23.07 gađani su vojni objekti upodručju Zlatibora, a istovremeno je bombardovana i okolina Čajetine.

KURŠUMLIJA - Dve snažne detonacije čule su se u sredu u 2.30 minuta u Kuršumliji. Gađano je prigradsko naselja Markovići.

PIROT - Avijacija NATO bombardovala je sa više projektila periferiju
Pirota, u blizini naselja "Tanasko Rajić", kao i oblast kod sela
Sa najmanje dva projektila gađan i televizijski repetitor na Crnom vrhu na Staroj planini, desetak kilometara od Pirota.

LESKOVAC - Selo Velika Grabovnica, desetak kilometara od Leskovca, bilo je u noći između utorka i srede bombardovano u tri navrataOboren Harijer iznad Požarevca

BEOGRAD - Protivvazdušna odbrana Vojske Jugoslavije oborila je u sredu oko 1.20 u okolini Požarevca jedan avion NATO, tipa "Harijer.

Pozivajući se na nezvanične informacije, beogradski mediji su javili da se pilot katapultirao i da je potraga za njim u toku.

Prema tim izveštajima, rezervoar oborenog aviona pao je u okolini sela Aleksandrovac u opštini Žabari, a delovi pogođene letelice u ataru opštine Petrovac na Mlavi.

NATO je u sredu demantovao ovu vest.Černomirdin se nada prestanku agresije

MOSKVA - Specijalni izaslanik predsednika Rusije za Jugoslaviju Viktor Černomirdin izrazio je u sredu nadu da će rezultat njegovog sastanka sa predsednikom Finske Martijem Ahtisarijem i pomoćnikom američkog državnog sekretara Stroubom Talbotom biti prestanak agresije na Jugoslaviju.

"Rezultat pregovora koji će se održati u sredu u Moskvi trebalo bi da bude prestanak udara na Jugoslaviju" ili "bar pauza" u bombardovanju, rekao Černomirdin novinarima.

Ruski izaslanik je rekao da će u četvrtak otputovati u Beograd kakav god da bude ishod pregovora i izrazio nadu da će pregovori biti uspešni i da će Ahtisari otputovati u Beograd zajedno sa njim.

Zamenik američkog državnog sekretara Strob Talbot izjavio je u sredu da NATO i dalje odlučno traži potpuno povlačenje jugoslovenskih trupa sa Kosova i centralnu ulogu u međunarodnim snagama koje će biti poslate u tu pokrajinu.

Zamenik američkog državnog sekretara usprotivio se ideji da na Kosovu ostane deo snaga bezbednosti. On je dodao da bi, nakon potpunog povlačenja jugoslovenskih snaga sa Kosova, međunarodna zajednica mogla razmatrati povratak dela snaga koje bi obavljale jasno definisane dužnosti pod strogim nadzorom.Senat omogućio upotrebu kopnenih snaga bez dozvole Kongresa

VAŠINGTON - Američki Senat odbacio je u sredu meru koja bi zabranila upotrebu kopnenih snaga u Jugoslaviji bez dozvole Kongresa.

Tri nedelje pošto je odbacio predlog da se američkom predsedniku Bilu Klintonu dozvoli upotreba kopnenih trupa u agresiji na Jugoslaviju, Senat je odbacio i meru koja zabranjuje upotrebu kopnenih snaga bez dozvole Kongresa. Protiv te mere glasala su 52 senatora, dok je "za" glasalo njih 48.

Mera koja bi ograničila upotrebu kopnenih snaga "je najgori signal koji bi smo mogli dati u sred sukoba", rekao je senator iz Mičigena, demokrata Karl Levin.

Protovnici te mere su istakli da je Klinton već obećao da će tražiti dozvolu od Kongresa pre slanja kopnenih trupa u neprijateljsko okruženje na Kosovu i da bi ta mera predsedniku SRJ Slobodanu Miloševiću dala pogrešnu sliku o namerama SAD.Uoči upisa u srednje škole i na fakultete

Nema promena u izboru

 

Odluka po inerciji

- Deca će svakako upisati šta su nameravala, ali ne više sa istom voljom, nadanjem, kao pre, već po inerciji i bez konkretnih planova šta će dalje uraditi sa sobom i svojim životom- ocenjuje Zorica Panić, psiholog Desete beogradske gimnazije

BEOGRAD- Čak i ako bombardovanje NATO alijanse stane pre nego što počne upis u srednje škole i fakultete, deoba knjižica i indeksa ovog juna organizovaće se po drugačijim kriterijumima i u atmosferi koja se formirala pod ratnom psihozom. Da li će ovo što se događa u Srbiji uticati na promenu izbora budućeg zanimanja đaka i brucoša ili će oni ipak ostati verni ranijim odlukama, donetim u vremenima kad nisu ni sanjali da će im se u život useliti zvuci sirena...

- Mislim da se u izboru ništa neće promeniti i da će svako probati da se upiše u školu u koju je hteo da ide i u miru. Ništa se neće promeniti ni kod izbora fakulteta. Retko ko od đaka razmišlja gde će nastaviti školovanje 15 dana pre upisa, a što se tiče besparice, nisu nam "cvetale ruže" ni pre ovog rata, tako da ne verujem da će se roditeljske sugestije zbog toga menjati- objašnjava Zorica Panić, psiholog Desete beogradske gimanzije.

Dvomesečno bombardovanje ipak nije dovoljno dug period za promenu ideala i bazičnog sistema vrednosti koji deca srednjoškolskog uzrasta već imaju, ocenjuje školski psiholog, uz napomenu da je zbog rata došlo do promene u shvatanju značenja univerzalnih principa kao što su demokratija ili pravda... Sve ovo što se dešava uticalo je i na stavove adolescenata o smislu života ili na pitanje identiteta.

O.NikolićGrad postao socijalni slučaj

KRAGUJEVAC - Predstavnici nemačkih sindikata sa sedištem u Hamburgu, u sredu su posetili Grupu "Zastava", a potom položili vence na humke streljanih patriota u Spomen-parku Šumarice.

- Ovo što su bombarderi NATO uradili sa "Zastavom", teško se može rečima opisati. Čitav grad je za samo nekoliko minuta postao socijalni slučaj, i mi ćemo uraditi sve da nemačkoj javnosti predočimo strahote koje preživljava Srbija, kako bi bombardovanje prestalo - rekao je Rolf Beker, šef delegacije nemačkih Sindikata.

Gostima se obratila Ružica Milosavljević, predsednica Jedinstvene organizacije sindikata "Zastave", rečima da je NATO sravnio sa zemljom sve vitalne objekte u fabrici. Ona je istakla da bi najveća pomoć nemačkih sindikata bila ako bi doprineli da bombardodanje momentalno prestane.

M. N.Uprkos pripremama, otkazana najstarija teatarska smotra

Sterijino pozorje posle agresije

NOVI SAD - Na sednici Upravnog odbora Sterijinog pozorja održanoj u sredu odlučeno je da prvi put, u skoro poluvekovnoj istoriji, najstarija teatarska smotra na južnoslovenskim prostorima bude odložena do daljeg. Iako su bila obezbeđena potrebna finansijska sredstva i sve pripreme privedene kraju, udari na energetski sistem učinili su nemogućim održavanje 44. festivala u predviđenim terminima (27. maj - 1. jun).

Kako smo saznali od direktora Milete Radovanovića od ovogodišnjeg "sterijanskog" skupa se nije odustalo, već će Pozorje početi deset dana po prestanku agresije na našu zemlju.

E. N. L.Sa 8. međunarodnog filmskog festivala "Zlatni vitez"

"Agresija i otpor" u Smolensku

Program video radova jugoslovenskih umetnika najposećeniji na festivalu

(Od specijalnog dopisnika)

SMOLENSK - U gradskoj skupštini Smolenska, ruskog grada u kojem se održava "Zlatni vitez", 8. međunarodni filmski festival slovenskih i pravoslavnih zemalja, gradonačelnik Vladimir Vovčenko primio je delegaciju jugoslovenskih filmskih poslenika. Među njima su bili reditelji Puriša Đorđević i Milan Knežević, animator Nikola Majdak, potpredsednik "Zlatnog viteza" Jovan Marković, predstavnik Republičkog ministarstva za kulturu Mirjana Kljajić i glumica Ivana Žigon koja je svojim govorom na otvaranju festivala objavljenom u brojnim ovdašnjim medijima postala svojevrsna zvezda u gradu.

Gradskim vlastima Smolenska koje su želele da se pobratime sa nekim srpskim gradom predloženo je da to bude Novi Sad, čiji su se razrušeni mostovi našli na fotografijama izložbe priređene u skupštinskom holu. U Novom Sadu je inače održan 1993. godine drugi po redu "Zlatni vitez". Vovčenko je pročitao pismo upućeno predsedniku SRJ Slobodanu Miloševiću, rekao da je srpska patnja i sveslovenska, da ruska TV dozira informacije o užasima u Jugoslaviji, da Rusija izbegava da kaže odlučno i oštro "ne" i da je Srbima potrebna ruska vojno-tehnička pomoć, a ne Černomirdinove posete. Slično su bili raspoloženi u skupštini okupljeni delegati i građani Smolenska.

U hotelu "Rusija" potom su prikazani video-radovi jugoslovenskih umetnika nagrađeni na poslednjem festivalu kratkog metra. Ovaj segment zvaničnog programa započeo je 45-minutnom ratnom hronikom koju su zabeležila vrhunska imena naše dokumentaristike. Publika koje je bilo više nego na bilo kojoj festivalskoj projekciji do sada bila je toliko zatečena, šokirana i potresena prizorima dvomesečnog razaranja i stradanja, da mnogi nisu bili u stanju da nastave da prate festival. Uplakani gledaoci napuštali su salu u apsolutnom muku.I Monika Seleš preživljava jugoslovensku dramu

Dosta smrti!

Monika Seleš, rođena Novosađanka, a od 1994. godine naturalizovana Amerikanka, nekada prva teniserka sveta nalazi se na meti novinara u Parizu kako zbog odličnih igara na Roland Garosu, naklonosti publike, tako i zbog dešavanja u Jugoslaviji.

- Prolazim kroz veoma težak period u životu. Novi Sad je moj rodni grad, sve ovo što se dešava poslednja tri meseca veoma me pogađa - kaže Monika Seleš. - Pokušavam da se informišem, gledam vesti iz različitih izvora i čitam novine... Svako ima svoju priču.

- Nije lako pričati o tome, ali nadam se kao i ceo svet želim da što pre zavlada mir na tim prostorima. Jednostavno, ne želite da ljudi umiru bilo gde. Međutim, ne želim o tome da govorim, suviše mi teško i bolno pada. Suviše je lično. Ne želim da delim sa celim svetom - utučena je Monika.Jugoslovenski vaterpolisti na pripremama u Atini

Čeka se Bečej

Jugoslovenska vaterpolo reprezentacija u četvrtak kreće put Atine gde će se pripremati sa selekcijom Grčke. Istina, selektor Nikola Stamenić neće imati odmah na raspolaganju celokupan sastav zbog učešća Bečeja na fajnal-foru, kao i završetka prvenstvenih sezona u Španiji i Italiji.

Na put kreću: Jovanović (C. zvezda), Kuljača (Partizan), Soro (Partizan), Peković (C. zvezda), Maljković (Partizan), Ninkov (Partizan), Petrović (Partizan), Ganović (Partizan), Gak (Primorac), Županović (Partizan), Krstović (C. zvezda), Janović (C.zvezda), kao i treneri Porobić i Bešlin.Beogradsku espediciju u Atini pored Stamenića sačekaće i reprezentativac Nikolić.

Iz Bečeja plavima će se priključiti Uskoković, Ćirić i Vukanović, a poslednji će u grčku prestonicu doputovati "Španci" i "Italijani": Vujasinović, Ikodinović, Popović, Trbojević i Savić.Jugoslovenski rukometaši doputovali u Egipat

Doček za pamćenje

 

Od Kine di Švedske
2. jun: Jugoslavija-Kina (16.30)
3. jun: Jugoslavija-Australija (18.30)
4. jun: Jugoslavija-Francuska (21)
6. jun: Jugoslavija-J. Koreja (16.30)
7. jun: Jugoslavija-Švedska (17)

Plavi rukometaši stigli su u Egipat na mesto obračuna gde će se od 1. do 15. juna održati 15. svetsko prvenstvo. Doček je bio po meri, uz domaće visoke zvaničnike, kulturni program, naravno nije izostao ni smeštaj u luksuzni hotel "Mulentik". Na svakom koraku domaćin je bio ljubazan prema našim momcima.

U sredu su plavi reprezentativci imali i prvu jaču proveru - odmeravanje snage sa selekcijom Egipta iza zatvorenih vrata. Međutim, nije nemoguće da se do starta šampionata odigra još neka trening utakmica pošto je popriličan broj selekcija već doputovao u "zemlju faraona i piramida". U egipatskoj prestonici Kairu plava ekspedicija će ostati do 31. maja, a onda se sele u svoju prvu bazu - Port Said.Selektor Živadinović odabrao igrače za kvalifikacione susrete sa Republikom Irskom i Maltom

Dvomeč odluke

Plavi u Solunu od subote, kompletni u ponedeljak

Selektor Milan Živadinović u sredu je otvorio špil plavih aduta za kvalifikacione mečeve protiv Republike Irske i Malte. Spisak 22 igrača za Dablin i Solun razlikuje se od onog koji je trebalo da se suprotstavi Hrvatskoj i Makedoniji 27. i 31. marta za izostanak tri igrača i dva nova imena. Umesto Bjekovića, Rašovića i povređenog Jugovića, stručni štab se odlučio za Predraga Đorđevića i Drulovića.

- Pozvali smo igrače koji su i do sada bili kandidati za državni tim. Shodno aktuelnoj situaciji u našoj zemlji odlučili smo se uglavnom za fudbalere koji igraju u inostranstvu i nalaze se u dobroj takmičarskoj formi - kaže selektor Živadinović. - S obzirom da domaći klubovi nemaju takmičenje već više od dva meseca neki od kandidata su otpali, ali to ne znači da na njih nećemo računati ubuduće. Tu na prvom mestu mislim na Bunjevčevića, Bratića, Bjekovića i Rašovića. I pojedini igrači iz mlade reprezentacije konkurišu za najbolji tim, ali zbog važnosti predstojećih mečeva odlučili smo da ostanu u mladoj selekciji.

Među adutima za Irsku i Maltu našao se i Dejan Savićević, uz Grozdića i golmanski trio jedini igrač iz domaćeg kluba.

Uz povratnika Drulovića, na plavoj listi drugi put je i Predrag Đorđević.

- Ostali smo bez Vlade Jugovića koji je jedan od stubova reprezentacije i sigurno će nam nedostajati, morali smo da pronađemo rešenje. Đorđević je u dobroj formi, potvrdio nam je to i njegov trener Dušan Bajević. Takođe, osvojio je duplu krunu sa Olimpijakosom. Takođe i Drulović, u koga smo uvek imali poverenje, pruža odlične partije, osvojio je oba trofeja u Portugaliji i najbolji je asistent lige - istakao je selektor.

Opet se javila nezgodna situacija sa golmanima... Nijedan od tri kandidata za plavu "jedinicu" već dva meseca nema takmičarske mečeve.

- Kralj je branio za Radnički iz Kragujevca i Niša i trenira u Belgiji. Što se tiče Damjanca i Lukića oni igraju stalno prijateljske mečeve.

Za kraj i očekivanja selektora.

- Meč sa Irskom je derbi svih grupa. Znamo koliko jak sastav oni imaju, mi uvek želimo najviše, potrebne su nam pobede, ali bih lično bio zadovoljan i remijem - zaključio je Živadinović.

Deo ekspedicije iz Beograda kreće u Solun u subotu. Tokom nedelje i ponedeljka priključiće im se i igrači iz inostranstva. Poznat je i plan priprema: u ponedeljak dva treninga, u utorak će plavi odigrati meč između sebe, u sredu će trenirati jednom, a u četvrtak sledi selidba u Dablin. U Irskoj je planiran trening u petak od 15 časova, a meč je u subotu u isto vreme. Posle duela plavi se vraćaju u Solun gde će trenirati do utorka kada se na stadionu PAOK igra meč sa Maltom.

Spisak reprezentativaca za mečeve protiv republike Irske i Malte

Golmani
1. Ivica Kralj (Radnički Kg.)
2. Nikola Damjanac (Partizan)
3. Nenad Lukić (Obilić)

 Odbrana
 4.  Zoran Mirković (Juventus)
 5.  Goran Đorović (Selta)
 6.  Miroslav Đukić (Valensija)
 7.  Siniša Mihajlović (Lacio)
 8.  Slobodan Komljenović (Duizburg)
 9.  Niša Saveljić (Bordo)
10. Kristijan Đorđević (Štutgart)
11. Predrag Đorđević (Olimpijakos)

Sredina terena
12. Slaviša Jokanović (Tenerife)
13. Albert Nađ (Ovijedo)
14. Nenad Grozdić (Obilić)
15. Dejan Stanković (Lacio)
16. Dragan Stojković (Nagoja)
17. Dejan Savićević (C. zvezda)
18. Jovan Stanković (Majorka)
19. LJubinko Drulović (Porto)

Napad
20. Predrag Mijatović (Real Madrid)
21. Savo Milošević (Saragosa)
22. Darko Kovačević (R. Sosiedad)
Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind

 

E-mail: glas_javnosti@abc.co.yu

Diskusija/Message board


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange