GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Sreda 26. maj 1999.
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8,
Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Updated:
26/05/99 00:00 (GMT +01:00)

Najnovije vesti...

Video galerijaVideo galerija

English

Francais

Deutsch

Italiano


Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
Tražimo saradnike...


POŠTOVANI KORISNICI,

ZBOG USLOVA OTEŽANIH NAPADOM NATO NA ELEKTROENERGETSKI SISTEM SRBIJE POSTOJI MOGUĆNOST DA PREGLEDI VESTI "GLASA JAVNOSTI" NA INTERNETU STIŽU SA ZAKAŠNJENJEM.U noći između ponedeljka i utorka NATO dejstvovao po Beogradu, Kragujevcu, Šapcu, Užicu, Nišu i Kosovu

Termoelektrane ponovo na meti

Avijacija NATO je u noći između ponedeljka i utorka, dejstvovala po civilnim ciljevima u Beogradu, Šapcu, Užicu, na Kosmetu, Nišu.

KRAGUJEVAC - Avioni NATO saveza gađali su u utorak u dva navrata Remontni zavod u naselju "Ždraljica" na periferiji Kragujevca.

U prvom napadu, u 12.26 časova, zavod je pogođen sa jednim, a devet minuta kasnije sa još dva projektila.

Prema informaciji Štaba civilne zaštite, povređenih nije bilo, a šteta je velika.

ŠABAC - Avioni NATO-a gađali su u utorak u dva navrata južni deo Šapca. U napadu, koji se dogodio između 13 i 13.15 časova, sa pet projektila pogođena je kasarna "Mika Mitrović".

U trećem napadu na taj objekat od početka agresije NATO na SRJ oštećena je i osnovna škola "Laza Lazarević" i više okolnih stambenih zgrada.

BEOGRAD - Više snažnih detonacija čulo se u utorak u u zoru, posle 03,45 časova, iz pravca Batajnice. Jedna detonacija čula se i iz pravca Straževice u Rakovici. U 03.05 časova NATO avijacija pogodila je zgradu republičkog ministarstva unutrašnjih poslova, ali se nije čula detonacija.

Avioni NATO su utorak, nešto posle 04.00 časa, sa sedam projektila, gađali dalekovod u Boljevačkoj šumi, kod Obrenovca. Za sada nema podataka o eventualnim žrtava i pričinjenoj materijalnoj šteti
Avioni su neprekidno nadletali Beograd od 03,00 do nešto posle četiri sata.

UŽICE - U utorak oko 03.00 časa u Užicu je odjeknulo više snažnih detonacija.Sa pet projektila pogođeni su televizijski i poštanski repetitor na brdu Zabučje, neposredno kod Užica. Za sada nema podataka o eventualnim žrtvama.

PRIŠTINA - Prema podacima Centra za obaveštavanje Kosova i Metohije, u ponedeljak oko 23 časa NATO je sa dva projektila gađao selo Sedlare u opštini Lipljan, nekadašnje uporište tzv. OVK. Oko 23,15 sati područje Glogovca neprijateljska avijacija gađala je sa tri projektila.
Oko 21.30 časova u ataru sela Landovica, kod Prizrena ispaljeno je 12 projektila.

NIŠ - Avioni NATO su u ponedeljak u 21,15, 21,40 i 22,40 časova preletali područje Niša, ali nisu dejstvovali.

Ponovo otežano snabdevanje strujom

BEOGRAD - Elektroprivreda Srbije (EPS) saopštila je u utorak da je došlo do novog poremećaja u snabdevanju strujom usled delovanja NATO avijacije u noći između ponedeljka i utorka kada su pokidani i za prenos električne energije onesposobljeni dalekovodi od obrenovačkih termoelektrana do Beograda.

"Izbacivanje iz pogona tih dalekovoda visokog napona stvorilo je još više problema u prenosnoj mreži, tako da i pored svih mera koje se preduzimaju da se obezbedi bolje snabdevanje potrošaca, u celoj Srbiji se sprovode neophodna ograničenja u isporukama električne energije", navodi se u saopštenju EPS.

 Grčko-češka inicijativa za Kosovo pred Savetom NATO

ATINA - Ministri inostranih poslova Grčke i Češke Jorgos Papandreu i Jan Kavan predložiće u utorak Savetu NATO svoj mirovni plan za Balkan, koji predviđa kratkotrajan prekid vazdušnih udara NATO na Jugoslaviju kako bi se dala prilika diplomatskim naporima za rešenje kosovske krize.

Papandreu i Kavan su u nedelju u Pekingu objavili zajednički apel u kojem su se zauzeli za dvodnevnu supenziju vadušnih napada na SR Jugoslaviju. Iako detalji inicijative nisu objavljeni, atinski mediji su preneli informaciju grčkih izvora iz Pekinga "da tekst sadrži i predlog uslovnog učešća srpskih vojnih snaga u međunarodnim mirovnim snagama koje bi bile raspoređene na Kosovu".

Predstavnik grčke vlade Dimitris Repas izjavio je u utorak u Atini će taj apel biti zvanično podnet ne samo u NATO, nego "svuda gde se razmatra ta tema i na svim nivoima gde su prisutni predstavnici dve zemlje" - Grčke i Češke.Ivanov u sredu sa Talbotom i Ananom, eksperti u Moskvi

MOSKVA - Ruski ministar spoljnih poslova Igor Ivanov u sredu posle podne putuje u Stokholm, gde će o kosovskoj krzi razgovarati sa generalnim sekretarom UN Kofi Ananom. Ivanov će se na susret sa Ananom uputiti posle razgovora sa zamenikom američkog državnog sekretara Stroubom Talbotom, koji u utorak posle podne stiže u Moskvu. To će biti treći susret Ivanova i Talbota za poslednjih deset dana, posvećen traženju političkog rešenja za kosovsku krizu.

Nakon susreta Ivanova i Talbota u Moskvi će biti nastavljeni pregovori specijalnog izaslanika ruskog predsednika za Balkan Viktora Černomirdina, Talbota i finskog predsednika, predstavnika EU, Marti Ahtisarija.

Kako je najavljeno, sa Talbotom će u Moskvu stići grupa vojnih i političkih eksperata. Saznaje se da oni, zajedno sa ruskim kolegama, treba da razmotre sastav budućih međunarodnih snaga za Kosovo.

U Moskvi su u utorak počele i rusko-francuske konsultacije o kosovskoj krizi. U diplomatskim krugovima se navodi da rusku stranu predstavlja ambasador Boris Majorski, a francusku - predstavnici Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva odbrane.

Odnosi Rusije sa NATO neće više biti isti

MADRID - Šef ruske diplomatije Igor Ivanov izjavio je da odnosi Rusije i NATO "neće više moći da budu isti kao pre 24. marta", kada je Alijansa pokrenula vazdušne napade na SR Jugoslaviju.
U interjvuu koji je u utorak objavio madridski list "ABC", Ivanov je rekao da "Militaristička politika NATO predstavlja očigledan neuspeh generala, koji su bili ubeđeni da će postići slavnu pobedu za nekoliko dana".
"Oni (generali) nameravaju da spreče pregovore koje trenutno vodimo, jer ako se bude napredovalo ka političkom rešenju, onda će se pokazati nemoć vojnih akcija", dodao je Ivanov.

 Sastanak EU u Bonu

BON - Evropska unija već razmišlja o posleratnoj Jugoslaviji, tako da se politički direktori ministarstava inostranih poslova zemalja članica EU u četvrtak sastaju u Bonu kako bi razmotrili pakt o stabilnosti Balkana u cilju ekonomske rekonstrukcije tog područja.

Taj sastanak, koji organizuje Nemačka kao predsedavajuća EU, biće pripremni skup za veliku konferenciju šefova diplomatija Unije o toj temi, javljaju diplomatski izvori u Bonu.

Otvoren za nekoliko zemalja regiona - Albaniju, BiH, Bugarsku, Hrvatsku, Makedoniju, Mađarsku, Rumuniju, Sloveniju, Tursku - kao i Rusiju i SAD, taj pripremni sastanak će primiti u svojstvu posmatrača i Crnu Goru."Jugovoće"okuplja sve koji proizvode i izvoze maline

Kao u srećna vremena

VALJEVO - U novoosnovanom preduzeću "Jugovoće", koje će se posebno baviti kampanjom preuzimanja, prerade i izvoza malina i šljiva, čiji su osnivači "Srbijanka", "Podgorka", zemljoradničke zadruge iz Lajkovca i Pecke, ŠTP "Beograd", "Telekom" NIS "Jugopetrol" i Beogradska banka, užurbano se radi na obezbeđivanju sredstava za otkup voća i ostalim organizacionim pitanjima.

Čini se da će značaj zemljoradničkih zadruga u ovom lancu ponovo biti kao u "srećna vremena". Uz zemljoradničke zadruge Lajkovac i Pecka, deo posla odradiće i zadruge u Valjevskoj Kamenici, Pričeviću, Poćuti, Brankovini, Stavama, Cariću, Goloj Glavi i Bukovici, potom u sličnim organizacijama u mioničkoj, ljiškoj i osećinskoj opštini. Radi se, pre svega, o stručnom otkupu i nadzoru posla kako bi "crveno zlato", koje je i u najtežim uslovima sankcija međunarodne zajednice, u što kvalitetnijem stanju nalazilo put do stranog kupca u zapadnoevropskim zemljama.

Upravni odbor"Jugovoća" na sastanku u Lajkovcu, za v.d. direktora nove firme imenovao je Mihaila Milutinovića, šefa Odeljenja finansijske policije u Valjevu, a voćare ovog kraja predstavljaće Miroslav Savić iz Leskovca, Života Mirčetić iz Ostružnja, Aleksandar Mirosavić iz Konjic i Mladen Marić iz Sušice.

B. V.Humanitarna organizacija JEN jedna od retkih koja je ostala u SRJ

Japanci ćute i pomažu

BEOGRAD- Uprkos tome što je većina humanitarnih organizacija napustila Jugoslaviju, japanski JEN i dalje pomaže ugroženo stanovništvo i izbeglice.

- Do sada naše akcije nismo iznosili u javnosti i to prvi put činimo preko vašeg lista. Mislimo da je bolje da pomognemo i da to ne ističemo, jer su ljudi veoma podozrivi prema stranim humanitarnim organizacijama, kaže Predrag Mihajlović, jedan od glavnih koordinatora ove organizacije.

Ovu organizaciju, osim Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija pomažu i privatni japanski donatori i japanska vlada.

Mihajlović je naglasio da je od početka NATO udara na Jugoslaviju ova organizacija imala poteškoća u radu, jer su procedure oko dopremanja humanitarne pomoći u Jugoslaviju otežane i uglavnom zavise od jugoslovenskog Crvenog krsta, ali da ni jedna akcija nije prekinuta.

Pre nekoliko dana uz podršku glavne kancelarije JEN-a u Tokiju, Crvenom krstu Jugoslavije dostavljeno je 24.000 kilograma semenskog krompira.

Do kraja nedelje iz Japana u Jugoslaviju trebalo bi da stigne interventna pomoć u novcu u vrednosti tri miliona dinara za nabavku oko 300 tona prehrambenih artikala - soli, šećera, brašna testenina i konzerviranih namirnica. Pomoć će finansirati organizacija i japanska vlada, a svi paketi biće ustupljeni Crvenom krstu za zbrinjavanje izbeglica i ugroženih.

Pomoć koja ubuduće iz Japana bude stizala u Jugoslaviju biće upućena u predstavništva JEN-a u Beogradu i Podgorici i u deset opština u Vojvodini. Pravo na nju imaće deca do 14 godina stari i hronični bolesnici.

T. RakovićBiljana Kulundžić, izbeglica i samohrana majka mesečno preživljava sa 1200 dinara

Samo da deca zaborave sirene

Pere po kućama da bi preživela. Iako ima državljanstvo SRJ ne dobija ni pomoć ni dečji dodatak

Biljana Kulundžić, izbeglica iz Benkovca, samohrana majka sa dva sina jedna je od retkih koja uprkos teškom životu i stalnoj borbi sa egzistencijalnim problemima, ne krije optimizam i nadu u bolje sutra. Najveća želja joj je, kaže, da njeni sinovi nikad više ne čuju zvuk sirene. Ova požrtvovana, mlada žena već pet godina radi kao kafe kuvarica u Jugoslovenskom crvenom krstu i to preko omladinske zadruge, za platu od 1200 dinara.

Majka desetogodišnjeg Pera i devetogodišnjeg Miloša ne krije da je zbog male plate prinuđena da pere i pegla po kućama da bi uspela da zaradi dovoljno novca da prehrani decu.

- Od kada sam izgubila muža na ratištu pre osam godina prinuđena sam da se borim i to više nego ranije. U Hrvatskoj sam radila kao službenica, imali smo kuću, srećan život, ali kada smo došli ovde morala sam da prihvatim šta mi se ponudi, a sve da bismo deca i ja peživeli, priča Biljana.

Sa svoja dva sina poslednje dve godine živi u obdaništu "Zvončić" na Dorćolu i to sa još 28 porodica. Prostor u kome svakodnevno borave kaže da je ipak bolji nego velike hale sa po hiljadu izbeglica.

- Imamo krevete, zajednička kupatila, improvizovanu kuhinju i malu terpezariju, rezervisanu za sve "stanare". Svi plaćamo i vodu i struju, doduše nešto manje nego u privatnom smeštaju, ali s obzirom na moje prihode i dalje se teško snalazim. Ipak, verujem da negde postoji izlaz i da će me obasjati sunce. Sad još i ovaj rat! Da ne bismo ratne strahote i sirene stalno preživljavali, sinove sam s mojom majkom poslala u Drvar, priča Biljana s tugom u očima.

Ni tamo, kaže, nije ništa bolje. Otišli su u kuću koja nema prozora, vrata, nijednog kreveta, samo goli zidovi, ali nada se da će u pomoć priteći komšije, dobri ljudi.

Iako radi u Crvenom krstu Jugoslavije, Biljana nema nikakve privilegije i kao i većina izbeglica veoma retko dobija humanitarnu pomoć.

- Na mesec, dva stigne od opštinskih organizacija Crvenog krsta po flaša zejtina, malo brašna, i to je sve. Iako sam dobila jugoslovensko državljanstvo na dečji dodatak i bilo kakvu pomoć nemam pravo, rekli su mi u brojnim institucijama kojima sam se obraćala. Najvažnije mi je za sada da sam decu smestila na sigurno, a za mene će valjda nekad osvanuti bolji dan, veruje Biljana.

Tamara RakovićU drevnom ruskom gradu Smolensku počeo festival slovenskih i pravoslavnih naroda

Vitez obliven suzama

Dirljiv prijem jugoslovenske delegacije. Zvezda večeri Nikita Mihalkov. Pismo patrijarha Alekseja

(Od specijalnog dopisnika)

SMOLENSK - U nacionalnom teatru Smolenska počeo je osmi po redu filmski festival slovenskih i pravoslavnih naroda "Zlatni vitez". Poruku i pozdrav festivalu koji protiče u znaku solidarnosti sa srpskim stradanjem i otporom agresiji NATO uputio je patrijarh moskovski i cele Rusije Aleksije. Najugledniji gost festivala koji je iz Moskve došao da se pokloni publici i u Smolensku se zadržao nešto manje od sat vremena, bio je slavni ruski reditelj Nikita Mihalkov. Zvezda svečanog otvaranja, obasut ogromnom pažnjom učesnika festivala i lokalnog stanovništva, dočekan ovacijama, ali i jednim dugim zviždukom, Mihalkov je između ostalog rekao:

- Zemlja koja nikada nije vodila rat na svojoj teritoriji ne može da shvati šta znači braniti svoju zemlju. Osim toga, reč je o odsustvu kulture. To podseća na čečenski rat. Naši generali su slali vojnike u rat, a da prethodno nisu pročitali Tolstoja i nisu znali da je za svakog dečaka rođenog na Kavkazu najvažnija čast i dostojanstvo. Da on bez njih ne može da živi i da ih brani nožem. Isto važi i za ljude na Balkanu. Koliko je srpski narod patio za vreme Drugog svetskog rata niko neće da shvati, a to nije mala stvar. Ne, oni nisu ludaci, oni ni malo nisu naivni, oni znaju da je došao trenutak velike podele sveta i da će Evropom vladati onaj ko vlada Balkanom.

Kada je umetnički direktor festivala, ruski glumac i reditelj Nikolaj Burljajev, pozvao Ivanu Žigon da se obrati publici, a delegaciju sineasta iz Srbije i Republike Srpske da se pokloni, u gledalištu se prolomio dug aplauz praćen suzama. Saučesništvo sa našom tužnom zbiljom ovde je toliko snažno i otvoreno, da su Jugosloveni vrlo zatečeni ekspresivnošću i lakom teatralnošću, te sapatnje. Na svakom koraku neko želi da vas obodri ili zatraži znak mete. Lokalna omladinska pravoslavna organizacija moli za foto materijal za zidne novine o Srbiji.

Festival je zapravo počeo u ranim jutarnjim satima u ponedeljak, na crkveni praznik velikih slovenskih prosvetitelja Ćirila i Metodija. U Uspenskom hramu najpre je održana četvoročasovna liturgija. A potom je iz hrama, u kojem je general Kutuzov pred Borodinsku bitku celivao ikonu Bogorodice Odigitrije, u šetnju gradom krenula velika litija.
Na zvaničnom programu festivala (140 filmova iz 20 zemalja, 220 učesnika) danas će biti prikazano 12 video radova autora iz Srbije.

V. MilivojevićKapiten plavih košarkaša Saša Đorđević se oštri za EP u Francuskoj

Zlato od šale

Ako nas puste da igramo niko nam ništa neće moći i svaka pobeda ispod 15 razlike biće neuspeh

Recept za uspeh je jednostavan: u finansijsku bazu, kao osnovni sastojak, pridoda se kapiten jugoslovenskog nacionalnog tima Saša Đorđević i rezultat ne može da izostane. Naravno, potrebno je malo vremena da se zagreje, ali kada dostigne tačku ključanja nemoguće je zaustaviti erupciju uspeha. U verodostojnost recepta uverila se Barselona, koja je sezonu okončala sa dva pehara: titulom prvaka Španije i Kupom Radivoja Koraća.
- Lepo se završila sezona... Dva pehara nije mala stvar. Dok je cela Barselona slavila meni je srce bilo okovano tugom zbog patnji u mojoj zemlji - ističe Đorđević.

Budućnost zove Topića

Na domaćem košarkaškom marketu najcenjeniji proizvod ovog leta uz Dejana Tomaševića je Milenko Topić. Kapitenu Crvene zvezde u junu ističe ugovor. Aktuelni državni prvak, podgorička Budućnost, ponudila je reprezentativnom krilu perfektne finansijske uslove za domaće okvire, ali Topić napominje da će crveno-beli imati prednost u pregovorima. Takođe, interesovanje za njegove usluge pokazuju i inostrani timovi, pre svih turski. Ukoliko Zvezda bude kao i prethodnih sezona agilna i konkretna - kapiten će ostati na Malom Kalemegdanu.

 

Ugovor sa Barsom je istekao. Gde dalje?
- Narednih dana ću znati gde ću nastaviti karijeru. Barselona je zainteresovana da ostanem još tri sezone u Kataloniji što se poklapa i sa mojim željama. Na stolu su i brojne ponude drugih klubova, ali Barsa će imati prednost. Nisam detaljno upućen u proces pregovora, više informacija ima moj menadžer Auto Rićoti. U narednih sedam dana ću znati da li ostajem u Barseloni ili odlazim - kaže Saša.

Kada Vas možemo očekivati na pripremama reprezentacije?
- Potrebno mi je vreme da se odmorim, akumuliram snagu i zalečim povrede. U finalu plej-ofa zadobio sam povredu očnog mišića. Košarkaš Kahe mi je "zabio prst u oko", dok me je centar Estudijantesa u polufinalu nagazio i tom prilikom sam istegao tetivu. Očekujem da će se sve stabilizovati za desetak dana, što znači da ću tokom prve nedelje juna uskočiti u plavi dres.

Motivacija za Francusku ne manjka?
- Ovoga puta smo motivisaniji nego ikada... Ako nas puste da igramo niko nam ništa neće moći. Svaku pobeda ispod 15 razlike smatraćemo neuspehom. Naravno šalim se, ali kao i uvek zlato je naše. Samo da nam dozvole da istrčimo na parket, imamo strašan tim!Vaterpolisti Bečeja okrenuti polufinalu turnira šampiona

Rusi stari znanci

Ne gubeći dragoceno vreme, vaterpolisti Bečeja odmah su po povratku iz Mađarske počeli pripreme za nastup na finalanom turniru Kupa evropskih šampiona koji će 4. i 5. juna biti održan u Napulju. Pored šampiona Jugoslavije, vizu za fajnal-for izborili su moskovski Dinamo, napuljski Posilipo i Splitska banka iz Splita. Prema volji žreba u prvoj utakmici Bečej će odmeriti snagu sa šampionom Rusije, dok će se u drugoj grupi nadigravati domaći Posilipo i Splitska banka.

- Dobra igra u Budimpešti protiv Vašutaša(7:7), kada smo i izborili plasman u finale, dovoljno govori da je ekipa izašla iz krize- kaže trener Bečejaca Goran Rađenović. - Odmah smo počeli ozbiljne pripreme za fajnal- for... Uz jačanje kondicije, najviše radimo na tehničko - taktičkom uigravanju. Očekujem da u prvom kolu nadigramo Ruse sa kojima se dobro poznajemo. Posle ulaska u finale i šampionska titula neće biti daleko-ističe Rađenović.

Do polaska put Napulja (2. juna), vaterpolisti Bečeja će uz pojačane pripreme odigrati i nekoliko test utakmica za koje rukovodstvo kluba iz grada na Tisi još traži sparing partnere.
Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind

 

E-mail: glas_javnosti@abc.co.yu

Diskusija/Message board


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange