GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Utorak 25. maj 1999.
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8,
Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Updated:
25/05/99 00:53 (GMT +01:00)

Najnovije vesti...

Video galerijaVideo galerija

English

Francais

Deutsch

Italiano


Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
Tražimo saradnike...


POŠTOVANI KORISNICI,

ZBOG USLOVA OTEŽANIH NAPADOM NATO NA ELEKTROENERGETSKI SISTEM SRBIJE POSTOJI MOGUĆNOST DA PREGLEDI VESTI "GLASA JAVNOSTI" NA INTERNETU STIŽU SA ZAKAŠNJENJEM.Sedam osoba povređeno od kasetnih bombi

BEOGRAD - NATO avijacija je u noći između nedelje i ponedeljka napadala šire područje Beograda, Sombora, Sremsku Mitrovicu, više mesta na Kosovu i Metohiji, a u okolini Novog Sada, Kostolca i Niša delovala je razornim projektilima po elektroenergetskim postrojenjima Elektroprivrede Srbije, što je dovelo do nestanka struje u većem delu Republike.

Alijansa je ponovo, treći dan za redom, dejstvovala razornim projektilima po elektroenergetskim kapacitetima EPS - u nedelju u 22.10 sati bombardovani su elektroenergetski kapaciteti u Nišu, Novom Sadu i Drmnu, kod Kostolca, saopštio je Centar EPS-a za odnose s javnošću. Zbog toga je došlo do prekida snabdevanja električnom energijom u velikom delu Republike.

Sa dva razarajuća projektila gađano je elektroenergetsko postrojenje u Drmnu kod Kostolca, nakon čega je izbio veliki požar. To postrojenje će duži period biti van pogona, jer je materijalna šteta ogromna, a povređenih, na sreću, nema.

UROŠEVAC - Sedam osoba je povređeno, od toga najmanje dvoje dece, od kasetnih bombi bačenih na uroševačko neselje Punovo Polje.To naselje se nalazi u neposrednoj blizini Fabrike šavnih cevi. Avioni NATO bacili su na taj deo Uroševca kasetne bombe u nedelju, oko 21.00 časova.

NOVI SAD - NATO avijacija je u nedelju oko 22.00 časa gađala sa tri razarajuća projektila elektroenergetsko postrojenje na Rimskim šančevima, desetak kilometara daleko od centra Novog Sada. Reč je o ključnom postrojenju za napajanje električnom energijom većeg dela Vojvodine.

NIŠ - U isto vreme NATO avijacija je sa dva razrajuća projektila gađala elektroenergetsko postojenje na području Niša. oko četiri kilometra udaljeno od centra grada. U tom napadu lakše je povređena jedna osoba.

GROCKA - NATO avijacija dejstvovala je u ponedeljak oko 03.30 časova sa dva projektila po naselju Ritopek u opštini Grocka, dvadesetak kilometara jugoistočno od Beograda. Jedan projektil pogodio je porodičnu kuću u tom naselju i potpuno je srušio. Jedno lice je lakše povređeno, a od siline detonacije oštećena su stakla i crep na desetak okolnih kuća.

SOMBOR - U ponedeljak rano ujutro, u 03.05 i 03.15 časova odjeknule su dve serije snažnih detonacija istočno od Sombora. NATO avijacija je gađala skladište Naftagasa kod sela Čonoplja, koje je već nekoliko puta bilo meta napada.

SREMSKA MITROVICA - NATO avijacija u ponedeljak od 03.15 do 03.30 časova gađala je području između Sremske Mitrovice i sela Manđelos. Prilikom bombardovanja ovog područja, teško je oštećen vodovod, a bez vode je ostalo oko 10.000 žitelja pet fruškogorskih sela i stanovnici dva izbeglička naselja u Ležimiru i Lepenki.

BEOGRAD - Beograđani su noć između nedelje i ponedeljka proveli bez struje i vode, pošto je NATO oko 22 sata bombardovao elektroenergetska postrojenja u Kostolcu, Novom Sadu i Nišu.

PRIŠTINA - U noći između nedelje i ponedeljka, NATO je bombardovao više ciljeva na području Kosova, pri čemu je pričinjena velika materijalna šteta. Na meti NATO bilo je selo Nekodim u opštini Uroševac, sela u opštini Štrpce i Prizren.Specijalni izaslanik ruskog predsednika za SRJ Viktor Černomirdin u četvrtak u Beogradu

Mora se doneti odluka

MOSKVA - Specijalni izaslanik ruskog predsednika za SRJ Viktor Černomirdin izjavio je u ponedeljak da je sada neophodno doneti "čvrsto rešenje" za kosovsku krizu.

"Teško je voditi pregovore kada jačaju vazdušni udari na SRJ. Tako se više ne može, i mora se doneti odluka", izjavio je Črnomirdin novinarima posle razgovora sa indijskim ministrom spoljnih poslova Džasvantom Singhom, koji boravi u poseti Moskvi.

On je izrazio uverenje da bi prekid, ili neuspeh sadašnjeg pregovaračkog procesa "značio katastrofu".

Po oceni Černomirdina, napeti pregovori o kosovskoj krizi, koji traju više od tri nedelje, omogućili su da rukovodstvo NATO ubedi da jugoslovenska vojska može ostati na Kosovu.

"Vojsku treba povući, ali je neophodno i ostaviti deo snaga na Kosovu", rekao je bivši ruski premijer.

Specijalni izaslanik ruskog predsednika za Balkan Viktor Černomirdin trebalo bi da u četvrtak doputuje u Beograd kako bi nastavio pregovore o rešenju jugoslovenske krize, saopštio je u ponedeljak novinarima Černomirdinov savetnik Valentin Sergejev.

Prema njegovim rečima, Černomirdin bi u Beograd trebalo da doputuje zajedno sa finskim predsednikom Martijem Ahtisarijem.PVO Vojske Jugoslavije oborila još jedan avion A-10

PRIŠTINA - Avijacija NATO je u nedelju je od 14.14 do 19.58 časova ispalila najmanje 30 projektila na civilne objekte širom Kosova i Metohije. Prema prvim informacijama Pokrajinskog centra za obaveštavanje, u tim napadima pričinjena je velika materijalna šteta.

Kako je rečeno u Pokrajinskom centru za obavestavanje, Protivvazdušna odbrana Vojske Jugoslavije oborila je u blizini Kline, u toku noći 22. maja, avion NATO tipa A-10 (Tanderbolt).Šansa za veličanstvenom pobedom nad NATO

BEOGRAD- Komandant Prištinskog korpusa Vojske Jugoslavije general-major Vladimir Lazarević ocenio je da naša zemlja nikad nije bila u istorijski težoj situaciji, a nikad vojnički nije bolje stajala, naglasivši da imamo istorijsku šansu za veličanstvenu pobedu nad najvećom svetskom silom.

"Ukoliko naša generacija ne iskoristi tu šansu, onda naša deca i unuci neće imati mira", upozorio je general Lazarević, ukazujući da je cilj agresora bio da za kratko vreme ponizi i porazi srpski narod i našu zemlju.

Međutim, dodao je on, za dva meseca rata NATO je uspeo da postigne samo jedan cilj - da izazove neviđenu humanitarnu katastrofu u celoj našoj zemlji, da učini neviđene zločine protiv civilnog stanovištva, protiv mira i čovečnosti.Naša krv će im pred Bogom dosaditi

Braćo i sestre Kuči!

Evo me prvi put u Kučima, na poziv Kulturno-umetničkog društva koje nosi ime Marka Miljanova, a poodavno sam želeo da dođem i poklonim se i vama i ovim grobovima i ovim krševima i ovim senima koje priziremo na njima.
Odista ste mogli pozvati dostojnijega i pozvanijega, ali niste ni obaveznijega da se odazove ni zahvalnijega što ste ga se setili baš u ovim vremenima.
Nazvao sam vas braćom i sestrama ne samo zato što je tako uzeto u običaj među Srbima, nego i po onoj odluci donetoj na zboru u Rovcima ima dvesta godina da se muški Kuči imaju smatrati braćom, a ženski sestrama.
Ova strašna ura, ovaj polom, ovo mesto, narod Marka Miljanova - zaslužuju visočiju i dublju i zasnovaniju reč od one koju ćete od mene čuti, a za moju žalosnu utehu danas i nemamo nikoga ko bi imao znanja, morala i pameti da je kaže. Proteći će mnogo vode dok saznamo istinu o ovim događajima čije smo žrtve više nego učesnici.
Biće najbliže istini da je ovo nova poara Kuča, samo što su Kuči postali sva srpska zemlja i što je u ovoj poari pod nož stavljen sav srpski narod.
I kao što su se Kuči sklonili ispred Turaka u onu pećinu ponad Male Rijeke, tako se u ove dane u pećinu sklanja srpski narod, a pećina je postala i pojata u najdubljoj zabiti i najslavnije građevine u najvećim gradovima.
U tu pećinu nas ugone na pragu 21. veka, usred Evrope, ognjem i mačem najmoćnije i najkulturnije države sveta.
Do te pećine nas je dovela naša istorijska sudbina, ta pećina je ishod svih naših stradanja i bojevanja; rezultat i ostvarenje naših nada i snova, ta pećina je plaćena ne sa dvije užice, nego okeanom srpske krvi.
I kao što su nekada po Kučima deca bacana u oganj i Kuči videli da je plamen od djece zelen, tako se u boju tog plamena još jednom uverava srpski narod čiju decu gore bombama NATO pakta.
I kao što su se Kuči kad im je nestalo džebane branili kotlovima i santračima, kablovima i vaganima, dubinama i "komatima hljeba" - tako srpski narod tim istim oružjem gađa i obara sa svoga neba avione najmoćnijeg vojnog saveza sveta.
Ali za razliku od turskih vremena kad su se Kučima u nevolji našli Rovčani i odveli ih u Rovca - danas ni Kuči ni Rovčani ni svi Srbi zajedno - posle mora krvi prosute za pravdu i slobodu - na celom svetu nemaju ni svoje Rovčane koji bi im pritekli u pomoć, ni svoja Rovca gde bi sklonili glavu.
Kao Kuč mrem prilično srećan, a kao Srbin nesrećan i nezadovoljan - oporuka je Marka Miljanova. Danas bi umro nesrećniji i kao Kuč i kao Srbin, a ponajviše kao čovek.
"I ovo se tebe ponajviše tiče, mladi Kuču, da i ovo opišeš ako se budeš rodio da smiješ i umiješ istinu govoriti".
Primeri čojstva i junaštva stali su u jednu knjigu, a za primere nečoveštva mala je i čitava biblioteka.
Pa ipak, kao da još uvek ne verujemo ono što gledamo svojim očima i plaćamo svojom sudbinom i životima. Nemamo kome da pokažemo svoje rane, nagone nas da krijemo tuđu sramotu. Ono što se danas događa Srbima mrlja je na obrazu čovečanstva, sramota ljudskog roda. Ko je mogao pomisliti da će doći dan da sklanjamo krstove i jevanđelja ispred pomame hrišćanskih naroda i najcivilizovanijih država sveta.
Ko je mogao u snu sniti da će poluvekovni trijumf najgorih đaka smeniti trijumf najgorih ljudi. Da će san o Americi nestati s propašću komunizma. Da će se Kominterna preseliti u Vašington, da će Bler postati Todor Živkov, Širak Čaušesku, a Havel - Husak? Da će Zapad na srpskoj zemlji naložiti na vatru sav svoj moralni prestiž, a taj prestiž nije bio u oružju i sili. Umesto da je svi vole, Amerika je izabrala da je se svi boje - i tu je početak i njenog kraja.
Mi nismo mogli birati.
Bolje je i ovo nego da smo se poklali među sobom. I, ako smo birali između to dvoje - dobro smo izabrali.
"Idi sine Turčine na megdan/Radija sam bez tebe jednoga/No da tako na sramotu živiš". Ta reč je i ovog puta sve odlučila na ponos i diku Marka Miljanova. I kao što je pre dve hiljade godina sve skočilo na jednoga kličući: "Raspni ga, raspni!" - nešto slično se danas događa sa Srbima. I kao što je snaga Jedinca Sveta bila u njegovoj nevinosti - u osećanju da strada na pravdi Boga je i najveća nada i snaga srpskog naroda.
Zar je nešto nekome skrivila srpska zemlja? Zar su krivci njeni putevi i mostovi, njene voćke i vinogradi, njene sirotinjske udžerice i njene najlepše građevine?
Ja ne znam drugoga naroda osim srpskoga koji nikada nije mrzeo, niti danas mrzi ikoga. I mada neprijatelja ne vidimo od oblaka - naša krv će mu pred Bogom dosaditi.
Da li je Albanija prvi put u svojoj istoriji na pravoj strani, kako misle njene vođe, ili se NATO pakt našao na pogrešnoj?
U Kučima Marka Miljanova nećemo prećutati ni reč koju dugujemo istini i Albancima. Naime, Albanci su u ovom ratu žrtvovani narod. Samo nas unazađuju i unižavaju otvoreno, a njih unesrećuju i raskućuju onako kako ih tobož - brane.
Kad je prva bomba pala na Kosovo bilo je lako znati da će druga pasti na Lovćen - Ararat isplivao iz kosovskog potopa i da su Lovćen hteli ovog puta da poštede i preskoče, ono kamenje bi da ume govoriti vapilo: "Nemojte nas nagrditi da nam što ne učinite!"
Marko Miljanov je bio samostalan u govoru, otvorena lica i jezika. Skoro će sto godina od kada je umro, a nijedan dan nije bio mrtav, niti će umirati dok je srpskog jezika. Sebe je prećutao, a nama je ostavio da o njemu govorimo onako kako je on govorio o drugima. Nije se bunio samo protiv tuđih, nego i protiv svoga gospodara. Zato je postao razvojvoda, proglašen izdajnikom i ludakom, sahranjen bez vojnih počasti. Zato je njegova posmrtna slava veća od one koju je doživeo za života. Među primerima čojstva i junaštva najslavniji primer je postao on sam. A njegovo ime vremenom je postalo zbirno ime naših moralnih zasluga i podviga.
Kad ću ako ne sad i gde ću ako ne ovde reći i ovo:
Kad sam poput vojvode Marka i sam "počeo da nešto brčkam po karti" i objavio knjigu "Reče mi jedan čo'ek" - čuo sam da je kazao neki Kuč: "Šta bi tek napisao da je Kuč, kad je ovo napisao kao Rovčanin!"
I kad sam već počeo, da kažem i ovo, a to što ću reći nekada je znalo svako čobanče.
Srbi su jedini slovenski narod koji je imao dve države: Srbiju i Crnu Goru.
U proteklih pola veka Crna Gora prvi put u svojoj istoriji nije bila srpska država.
I danas ceo svet vidi kako se Srbi ne boje živog i moćnog NATO pakta, ali ih je strah od mrtve Kominterne.
I sve smeju slobodno reći sem da su Srbi.
Da ne zaboravim i ovo:
Držim da su vam poznata moja politička uverenja. Sada mogu samo da dodam ono što je davno rekao jedan Rovčanin:
"Ako Gabelji podignu barjak da brane ovu zemlju ja ću biti sa njima!".
I da završim: U svakom Golijatu, makar imao atomsku bombu i nevidljive avione i bio sila nad silama, živi strah od Davidove praćke.
A tih praćki i tih Davida biće dok je ovog kamenja, dok budu postojale Srbija i Crna Gora.

Matija BećkovićSvršeni osnovci konkurišu za 100.000 mesta u srednjim školama

Sve će biti jasno 26. juna

Ovogodišnji upis protiče bez prijemnih ispita zbog rata u zemlji

BEOGRAD - Svi učenici koji su završili osmi razred a žele da nastave školovanje mogu da konkurišu na jedno od 100.000 planiranih mesta u prvom razredu srednje škole. Ipak, neće svi moći da dobiju željenu srednjoškolsku knjižicu jer upis zavisi od uspeha postignutog u prethodnom školovanju, rečeno je u ponedeljak na konferenciji za novinare na kojoj su saopšteni detalji o predstojećem konkursnom roku koji počinje 21. i traje do 28. juna.

U četvorogodišnjim srednjim školama planirano je oko 64.000 slobodnih mesta, a od tog broja oko 20.000 "rezervisano" je za gimnazijalce. Trogodišnje škole moći će da prime blizu 39.000 đaka, dvogodišnje 350, a jednogodišnje 600 učenika.

Zbog bezbednosti kandidata prijavljivanje za predstojeći konkurs će trajati tri dana, od 21. do 23. juna. U upisnoj komisiji naglašavaju da za kandidate nije važno da li će dokumenta i prijavu podneti prvog dana jer o upisu odlučuje broj poena, odnosno opšti uspeh i ocene iz predmeta koji su važni za školu u koju se konkuriše, a ne vreme konkurisanja.

Škole u kojima je posle prvog dela junskog roka ostalo još nepopunjenih klupa primaće dokumenta i 26. juna od 8 do 15 sati. Istog dana popodne biće poznate i konačne rang-liste.

O. N.Izmenom hrvatskog zakona vojnicima bivše JNA dato više prava

Mogu u stanove u Hrvatskoj

BEOGRAD - Poslednjih meseci veliku pometnju u hrvatskoj javnosti izazvala je odluka Ustavnog suda Hrvatske o suspenziji člana 102 Zakona o stambenim odnosima koji propisuje "oduzimanje stambenog prava osobi koja je učestvovala u neprijateljskoj aktivnosti protiv Hrvatske.

Novom odlukom svim Srbima koji su pre i za vreme rata u Hrvatskoj imali stanarska prava omogućeno je da, bez obzira na to da li su bili na strani Hrvatske vojske ili u bivšoj JNA, povrate stanarsko pravo koje su ranije imali u Hrvatskoj.

U hrvatskom Ministarstvu za raseljene i izbegle tvrde da nema nikakvih razloga da Srbe, iako su za vreme rata u Hrvatskoj prebegli u Srbiju, lišavaju mogućnosti da povrate stanarsko pravo, s tim što to pravo moraju da dokažu. Celokupna procedura se mora rešavati preko suda, a pomenuto pravo dato je i vojnicima bivše JNA upravo ukidanjem jednog člana Zakona o stambenim odnosima.

Jedina otežavajuća okolnost je, kako kažu u ovom ministarstvu, što se na vraćanje stanarskog prava čeka i po nekoliko meseci dok sud precizno ne utvrdi sve činjenice.

U Jugoslovenskoj ambasadi u Hrvatskoj objašnjavaju da, kada je reč o vraćanju imovine, prvenstvo imaju hrvatski državljani, pa tek onda Srbi koji su za vreme rata prebegli u Srbiju ili u druge zemlje. U neformalnom razgovoru sa nadležnima u jugoslovenskoj ambasadi saznali smo da Jugosloveni teško mogu da vrate ili naplate oduzetu imovinu jer su u njihove kuće i stanove useljeni Hrvati, a takve sudske procese hrvatski sud odugovlači. U takvim slučajevima praktično se vodi dupli sudski postupak - protiv porodice koja neće da se iseli i za dokazivanje da imovina pripada upravo osobi koja je potražuje.

Kad je reč o pripadnicima bivše JNA, koliko smo saznali, oni nemaju mogućnost da povrate imovinu u Hrvatskoj.

T. RakovićSeparatisti mesecima zagorčavaju život sestrinstvu manastira Devič

Osam monahinja u izolaciji

Dok je međunarodna pažnja okrenuta problemima kosmetskih Albanaca, mala grupa monahinja Srpske pravoslavne crkve u manastiru Devič suočena je s neprijateljskim ponašanjem albanske populacije, izveštava Rojters. Osam monahinja manastira Devič, koji datira iz 14 veka, na području Drenice, žive u izolaciji koju su stvorili njihovi muslimanski susedi.

"Od marta nam je isključena struja, a naši albanski susedi isključili su nam i telefonske linije, našu jedinu vezu sa ostatkom sveta", kaže sestra Anastasija. "Nakon nekog vremena oni su se priključili na našu liniju, prisluškuju nam telefonske razgovore i prekidaju ih ubacujući bogohulne reči"- svedoči ona.

Ova izolacija je počela u novembru 1997. godine kada je "OVK" preuzela kontrolu u području Dečana. Putevi su bili pod kontrolom separatista, a monahinjama je prećeno smrću. Za sve to vreme bilo kakvu pomoć humanitarnih organizacija u hrani separatisti bi odmah oduzeli, a zabeležen je i niz provokacija poput pucanja po sakaralnim objektima, sprčavanja slobode kretanja... - piše u Rojtersovoj reportaži.

"Kada se vratite u svet gde telefoni funkcionišu, molim vas nazovite moju sestru i brata i recite im da smo žive, hvala Bogu", poručila je reporterima na kraju razgovora sestra Anastasija.Izložba karikatura Miodraga Kuzmanovića

Moj pogled NA TO

Izložba karikatura "Moj pogled NA TO" Miodraga Kuzmanovića, otvorena je u ponedeljak u Atrijumu Biblioteke grada. Karikature su nastajale od prvog dana bombardovanja do 29. aprila, kada su prvi put izložene u Požarevcu. Postavka je zatim bila predstavljena u Smederevu i Velikoj Gradiški.

- Morao sam da radim kako bih sačuvao zdrav razum, kaže Kuzmanović i dodaje da je radio u besanim noćima u svom potkrovlju, odlučan da ne ide u sklonište. Posebna zanimljivost ove postavke su aforizmi Miodraga Lazarevića, ispisani ispod svake karikature.

D.T.Simpozijum Tera ove godine na Bijenalu u Veneciji

Vrt Bonovih naslednika

KIKINDA - Na rubu grada gde je nekada bio pogon Druge ciglane gospodina Bona - kralja ciglarstva u ovom delu sveta, nalazi se muzej pod otvorenim nebom i atelje Internacionalnog simpozijuma skulpture u terakoti "Tera". Svakog jula, već 20 godina, vajari iz Jugoslavije i sveta, dolaze u Kikindu, da bi u jedinstvenom i inspirativnom prostoru stvarali u terakoti.

Duel umetnika sa zemljom, donosi na svet vredne umetničke skulpture. Da je tako potvrđuje i informacija da će pet skulptura velikih formata biti izloženo u Jugoslovenskom paviljonu na Bijenalu u Veneciji.

- Taj poziv nesumnjivo je još jedna potvrda umetničkog dometa Tere - kaže Slobodan Kojić, vajar, osnivač i umetnički direktor Internacionalnog simpozijuma i dodaje:

- Tera je od svog postanka intrigirala pažnju umetničkih krugova u Jugoslaviji i svetu, otuda i veliko interesovanje vajara da učestvuju na jednomesečnom simpozijumu. Idealni uslovi rada i mogućnosti rada u, za mnoge, novom, prvi put korišćenom materijalu, i uz to, u velikim formatima, svakako su osnovni motiv.

Na Teri su do sada stvarali naši poznati vajari poput Olge Jevrić, Momčila Krkovića, Boška Kućanskog, Aleksandra Zarina, Nandora Glida, kao i umetnici iz inostranstva Amalija Dupre, Paola Gasparoto, Jašuo Kuvahare, Timoti Foks, Ignjac Kienasta, Antonio di Tomazo i drugi...

- Poziv u Veneciju veliko je priznanje svim umetnicima koji su ovde ostavili svoj trag, kao i nama koji nastojimo da stvorimo što bolje uslove za rad, ali je istovremeno i strahovita obaveza, jer treba se valjano pripremiti i predstaviti svetu. Rok je kratak, ali se to mora ispoštovati jer Bijenale je umetnički vrhunac - kaže Slobodan Kojić.

Miloš LatinovićSelektor mladih Milovan Đorić izabrao 26 fudbalera za kvalifikacione mečeve protiv Irske i Malte

Invazija na ostrvo

U oba meča na pobedu sa samo dva klasična odbrambena igrača i mnogo brzih manevarskih i navalnih

Selektor mlade reprezentacije Jugoslavije Milovan Đorić u ponedeljak je objavio imena 26 fudbalera na koje računa za predstojeće kvalifikacione mečeve, protiv Irske u Korku 4. juna i protiv Malte u Solunu 8. juna. Plave nade, tačnije deo selekcije već je na okupu u hotelu "Mladost" a u ponedeljak su počeli da treniraju.

- Učinili smo maksimum u ovim uslovima da se što bolje spremimo za predstojeće izuzetno važne utakmice - kaže Đorić. - U dosadašnjoj fazi priprema, od 25. aprila do danas, odigrali smo šest utakmica. Standardni su odigrali četiri, a na dva meča šansu smo dali igračima koji nisu bili u prvom planu. Do polaska trebalo bi da u petak odigramo sa Vojvodinom u Subotici.

Selektor nema mnogo dilema oko sastava tima.

- Neću reći ko će igrati, ali jedna od retkih dilema je pozicija centarhalfa. Za dva mesta konkurišu Lalatović, Belada i Tanasijević. Moram istaći i da ćemo igrati sa samo dva klasična odbrambena igrača i mnogo brzih manevarskih i navalnih. Imamo kvalitet, verujem u pobedu jer svaki drugi ishod ne bi bio dobar. Svi igrači su svesni da se ovde radi o njihovim karijerama i o budućnosti našeg fudbala - zaključio je Đorić.Rukometna reprezentacija otputovala na SP u Egipat

Uigrani na treningu

Rukometna reprezentacija Jugoslavije u ponedeljak je iz Grčke otputovala u Kairo. U glavnom gradu Egipta izabranici Zorana Živkovića ostaće do 31. maja, kada se sele u 180 kilometara udaljeni gradić Port Sand, poprište utakmica u našoj grupi.

- Silom prilika nismo imali dovoljan broj kontrolnih mečeva, tako da smo tim uigravali isključivo na treningu - napominje selektor Živković. - Sa druge strane, motiv nikada nije bio veći. Momci su odlično raspoloženi, rade bez pogovora i očigledno je da nestrpljivo očekuju početak Svetskog prvenstva.

U zatvorenom trening meču pred put u Egipat, plavi su igrali protiv pobednika nacionalnog kupa Grčke, Kilkisa. Ubedljiva pobeda 29:16, dobar je nagoveštaj prijatnih vesti iz zemlje faraona.Suze u Rimu

Lacio je u poslednjem kolu savladao Parmu (2:1), ali Rimljani ipak nisu uspeli da se domognu titule pošto je Milan slavio u Peruđi. Posle meča Dejan Stanković je, u majci sa natpisom "Mir, ne rat", pokušavao da uteši starijeg reprezentativnog druga Sinišu Mihajlovića (sa majcom "Target").Milan Gurović od utorka na pripremama plavih u Solunu

Bitka za Francusku

 

Divac za desetak dana

Svakim danom reprezentativno jato je brojnije. U Solun je u ponedeljak doputovao Predrag Stojaković. Saša Obradović uveliko trenira, dok Dejan Bodiroga stiže u četvrtak. Dragan Tarlać se očekuje do kraja nedelje, a Divac početkom juna.

Posle šampionskog završetka klupskih obaveza u Barseloni, Milan Gurović je spakovao kofere i krenuo put Soluna, gde će raportirati treningu nacionalnog tima Željku Obradoviću.

- Jedva čekam da se uključim u trenažni proces reprezentacije. Osvajanje titule sa Barselonom trebalo je da bude kruna sezone, najlepši trenutak dosadašnje karijere, ali zbog tragedije u našoj zemlji nisam mogao da se radujem. Mogu da budem zadovoljan jer za 20 minuta prosečno provedenih u igri postizao sam 12 poena i hvatao pet lopti. Moglo je i bolje, naročito u finalu protiv Kahe San Fernando - samokritičan je Milan Gurović.Janko Tipsarević prvi reket Evrope

Mladi jugoslovenski teniser Janko Tipsarević (14) osvojio je turnir u Ređo Emiliji i izbio na prvo mesto ETA liste, najboljih evropskih tenisera do 16 godina.

Tipsarević je kao i prošle nedelje u Bariju savladao klupskog druga Darka Mađarovskog koji će posle ova dva finala sa 19. dospeti na peto mesto ETA liste.
Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind

 

E-mail: glas_javnosti@abc.co.yu

Diskusija/Message board


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange