GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Nedelja 23. maj 1999.
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8,
Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Updated:
23/05/99 01:35 (GMT +01:00)

Najnovije vesti...

Video galerijaVideo galerija

English

Francais

Deutsch

Italiano


Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
Tražimo saradnike...


POŠTOVANI KORISNICI,

ZBOG USLOVA OTEŽANIH NAPADOM NATO NA ELEKTROENERGETSKI SISTEM SRBIJE POSTOJI MOGUĆNOST DA PREGLEDI VESTI "GLASA JAVNOSTI" NA INTERNETU STIŽU SA ZAKAŠNJENJEM.Napadi NATO alijanse u noći između petka i subote

Srbija u mraku

KOSOVSKA MITROVICA - NATO je u subotu od 12,10 do 13,05 časova sa 18 projektila gađao naselje Bair, u opštini Kosovska Mitrovica, u kome isljučivo živi albansko stanovništvo.

BEOGRAD - NATO avijacije gađala je u subotu u 12.13 časova sa tri projektila područje naselja Makiš, pet kilometara južno od centra Beograda. Prema još ne potvrđenim informacijama u isto vreme gađano je i područje Lipovice, jugoistočno od Beograda. Iz pravca Obrenovca video se gust oblak dima, ali za sada se ne zna šta je bilo na meti avijacije NATO-a.

KOLUBARA- NATO je, u subotu, oko 02,30 časova, gađao najstariju termoelektranu u Srbiji - Kolubaru, sa 4 projektila. U napadu je povređeno 11 ljudi od toga jedan teže, a među povređenima je i jedan vatrogasac. Povređeni radnici nalazili su se na svojim radnim mestima u termoelektrani. Gađana su ista mesta na koja je u prethodna tri napada dejstovavano grafitnim bombama, zatim na razvodna postrojenja, a pogođena je i trafo-stanica u blizini. Oštećenja su velika i kako se procenjuje biće potrebne nedelje da bi se sve obnovilo.

BAJINA BAŠTA - U subotu, u 02.15 časova, avioni NATO alijanse bacili su dve bombe sa specijalnim materijalima na postrojenje Eserovina kod Bajine Bašte, koje je povezano sa hidroelektranom "Bajina Bašta" u Perućcu. Zbog ovog napada došlo je do prekida napajanja strujom čitavog tog područja, a nestalo je i vode.

ŠABAC - Avioni NATO alijanse izručili su u subotu na uži deo Šapca, u nekoliko navrata, čak devet razornih projektila. Uz veliku buku aviona i jake detonacije, u 02.17 časova sa šest projektila pogođen je Stari grad na obali Save, da bi potom u dva navrata, između 03.00 i 04.00 časa avioni bacilii na ovu lokaciju još tri projektila. Demolirana je zgrada SO Šabac, Uprava prihoda, Republička finansijska inspekcija, kao i službe opštinskog organa za prekršaje i katastar. U potpunosti je uništen i magacinski prostor preduzeća "Agrokop".

POŽAREVAC - U subotu u dva navrata, između 02.00 i 02.20 časova, NATO je gađao objekte Elektroprivrede Srbije u opštini Požarevac. Usled napada ispao je elektroenrgetski sistem i nestala je električna energija u Požarevcu, Velikom Gradištu, Kučevu, Kolubarici i Smederevu.

ZRENJANIN - Avioni NATO su u subotu, u 02.30 časova, sa dva projektila gađali most na Begeju kod Banatskog Dvora u opštini Žitište koji se nalazi na magistralnom putu Zrenjanin - Srpska Crnja - Temišvar. Zbog kidanja prenosnog kabla na mostu, u prekidu su i telefonske veze između Dvora i nekoliko banatskih sela.

BOR - Meta NATO alijanse u subotu, u 02.40 časova, ponovo je bio Bor, gde je sa dva vrlo snažna projektila pogođena trafo-stanica u krugu Rudarsko-topioničarskog basena "Bor".

KRALJEVO - U subotu, u 02.45 časova, NATO avijacija gađala je sa jednim projektilom selo Ratinu, pet kilometara istočno od Kraljeva.

SUBOTICA - NATO avioni gađali su u subotu, u 03.50 časova, šire područje Subotice. Meta tog napada bila je hidrometeorološka stanica i srednjetalasni predajnik Radio Subotice na Paliću.

PRIZREN - U subotu u 08.00 časova, bombardovan je predeo Stare barutane u Prizrenu sa četiri projektila, a još četiri ispalili su na istu metu u 8,10 časova.

NOVI SAD - U Novom Sadu se u subotu između 03.45 i 04.10 časova, čulo više snažnih detonacija iz pravca Fruške gore. Nezvanično se saznaje da je NATO ponovo bombardovao TV toranj na Iriškom vencu.

SOMBOR - U subotu oko 4 sata i 15 minuta NATO alijansa je, po drugi put u toku noći, raketirali Sombor. Sa četiri projektila gađana je južna industrijska zona grada. Prema još nepotvrđenim podacima, meta napada bilo je skladište "Naftagas prometa".

BEOGRAD - Na području Beograda u noći između petka i subote je gađano područje Lipovačke šume, Obrenovačkog puta i Batajnice. Sa dva projektila pogođeno je i skladište "Jugopetrola" u opštini Čukarica, saopštio je Gradski centar za obaveštavanje.Novi poremećaji u snabdevanju strujom

BEOGRAD - U Srbiji su u subotu u 9.05 izbili novi tehnički poremećaji u snabdevanju strujom, izazvani bombardovanjem elektroenergetskog sistema, zbog čega je veliki deo Srbije ponovo ostao bez struje, saopštila je Elektroprivreda Srbije.

EPS navodi da nastavlja da preduzima mere za normalizaciju snabdevanja električnom energijom i da je neophodno da potrošači racionalno troše struju, kako bi se potrošnja svela na najniži mogući nivo.

Bez struje su Niš, Kraljevo, Šabac, Pančevo, Subotica, Požarevac, Kostolac, Čačak, Užice, Smederevo, Požega, Požarevac, Leskovac, Kuršumlija, Blace i Paraćin. Delimično napajanje električnom energijom imaju Sremska Mitrovica, Valjevo, Ruma, Batočina i Jagodina.Deca najčešće na meti NATO

BEOGRAD - Od početka NATO napada na SR Jugoslaviju ubijeno je više od 1. 200 civila, među kojima je 30 odsto dece, koja imaju svoje ime, prezime, roditelje, drugove, rekla je u subotu predsednik Jugoslovenske komisije za saradnju sa UNICEF-om i unapređenje položaja žena Margit Savović.

Savović je naglasila da su deca najviše pogođena ratom i da od 5.000 civila, koliko je do sada ranjeno, ona čine 40 procenata.

Ističući da tri miliona dece u SRJ, koja nemaju miran san ni pravo na odmor, žive pod stresom i u strahu da će postati "kolateralna greška", Savović je rekla da će posledice takvog načina života biti vidljive i posle rata.

Govoreći o zdravstvenim posledicama, Savović je navela da se posle rata očekuje smanjenje nataliteta, pogoršanje imunološkog sistema, rast malignih poremećaja, povećanje broja invalidne i dece bez roditeljskog staranja i sa poremećajima u ponašanju, kao i rast maloletničke delikvencije i ozbiljnih mentalnih poremećaja.Ahtisari u sredu ponovo sa Černomirdinom

HARPSUND - Finski predsednik Marti Ahtisari izjavio je u subotu da u sredu u Moskvi planira nastavak razgovora sa specijalnim izaslanikom ruskog predsednika za SR Jugoslaviju Viktorom Černomirdinom.

Posle razgovora sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Kofijem Ananom u Harpsundu, u letnjoj rezidenciji švedskog premijera, Ahtisari je rekao da "razmatra odlazak u Beograd".

Ahtisari je Anana obavestio o svojim razgovorima sa Černomirdinom i zamenikom američkog državnog sekretara Strobom Talbotom, održanim u Moskvi u četvrtak i petak.

"Svi se slažemo o glavnim pitanjima", rekao je finski predsednik koji je i novi predstavnik Evropske unije u traženju rešenja za kosovku krizu.

Ahtisari nije želeo da komentariše pitanje eventualne vodeće uloge NATO-a u budućim međunarodnim mirovnim snagama na Kosovu.

"To nije političko, već praktično pitanje", rekao je on kratko, dodajući da akcenat treba da bude na tome šta će biti zadatak međunarodnih snaga, a ne ko će ih predvoditi.Pravila za upis u specifične gimnazije, stručne i umetničke škole

Ekstra bodovi za poseban talenat

BEOGRAD - Na osnovu odluke Ministarstva prosvete Srbije o upisu učenika u srednje škole za školsku 1999/ 2000. godinu ove godine prijemni ispit polažu samo kandidati koji žele da se domognu knjižice specijalizovanih odeljenja gimnazija, srednjih stručnih i umetničkih škola.

Na testiranju se proverava znanje stečeno u prethodnom školovanju, ali i posebne sklonosti, odnosno talenat bez kojeg je nemoguće učenje u ovim specifičnim školama. Na prijemnom se može dobiti najviše 120 poena, a učenik mora da osvoji najmanje 60 odsto od ukupnog broja bodova da bi uopšte mogao da konkuriše za upis.

Đaci se upisuju u gimnaziju prema programu za talentovane i redosledu koji se utvrđuje na osnovu uspeha postignutog na prijemnom, opšteg uspeha od petog do osmog razreda osnovne škole (može se dobiti maksimalno 60 bodova) i ocena iz predmeta sedmog i osmog razreda.

Za Filološku gimnaziju, unikatnu školu u Srbiji, boduju se ocene iz srpskog, odnosno jezika nacionalne manjine, stranog jezika, istorije i matematike.

Za Matematičku gimnaziju, takođe jedinu školu ove vrste u državi, presudne su ocene iz srpskog, to jest maternjeg jezika, matematike, fizike i hemije.

Na sličan način pravi se rang-lista primljenih kandidata i u stručnim školama koje organizuju polaganje prijemnih ispita, s tim što se boduju predmeti koji su važni za pojedina područja rada. Ovakav princip upisa primenjuju i umetničke škole.Knjiga gorkih karikatura Vasike Tenkeša "Karakiri"

Živeti s mrljom na mozgu

NOVI SAD - "Vasika piše romane u jednoj slici. I nije mu lako", svojevremeno je Miroslav Antić definisao satiru bez reči Vasike Tenkeša, jednog od utemeljitelja prepoznatljive novosadske crtačke škole, kome je u okviru "Prometejskih dana" u knjižari "Most" predstavljena druga zbirka karikatura "Karakiri". Za ovu ovu knjigu, koju je objavio je "Rad" u ediciji "Satirikon Tenkeš je odabrao više od 200 radova nastalih od 1972. godine kada je objavio "Cvetove dobra".

"Tenkeš pripada generaciji onih umetnika koji su jugoslovenskoj karikaturi dali filozofsku i antropološku orijentaciju", napisao je između ostalog u predgovoru "Karakirija" Raša Popov o Tenkešovom oporom humoru sa naglašenim etičkim stavom. Opsesivno se držeći motiva mrlje, mozga, malog čoveka, praznoslovlja, ratnika... kroz sve svoje karikature, izlagane i nagrađivane na stotinak prestižnih smotri širom sveta, Tenkeš kao lajt motiv provlači tezu o sve nesigurnijem opstanku homosapiensa na planeti Zemlji, ugroženoj destruktivnim plodovima ljudskog uma.

E.N.L.Umetnici iz Belgije u Ratnom ateljeu Galerije ULUS

Poruke iz Beograda

U subotu su se akciji "Slikom protiv bombi" pridružila i dvojica umetnika iz Belgije koji su doputaovali u Beograd sa grupom novinara, književnika i humanitranih radnika. Frans Lebin Dase i Mark Jambers su dvojica mladih vajara koji su učestvovali u Belgiji na anti NATO demonstracijama. Cilj im je, kako kažu, da u Belgiju i Evropu što bolje prenesu utiske iz Beograda.

Dvojica umetnika iz Belgije u Galeriji ULUS, napravili su instalaciju sa natpisom "NATO democracy" na kojoj se vidi kao rakete cepaju natpis tj. demokratiju. Ovo delo umetnici su zalepili na zid belgijske ambasade u Beogaradu. Umetnici će u Belgiju poneti i poruke NATO-u koje će napisati Beograđani okupljeni na Trgu Republike.

J. Ž.Spot Ateljea 212 u režiji Miloša Radivojevića i na Internetu

Protiv zla prema ljudima

Prvaci Ateljea 212, reditelji i saradnici ove kuće, snimili su nedavno televizijski spot u režiji Miloša Radivojevića, za koji je tekst i muziku uradila glumica Gorica Popović. Od pre nedelju dana, poruka 45 članova Ateljea može da se vidi i na Internetu, na sajtu Beograd.

- Spot predstavlja naš zajednički stav i odnos prema svemu ovome što nam se dešava već dva meseca - kaže upravnik kuće Svetozar Cvetković. - Drugi način za odbranu ljudskog integriteta nemamo, osim onoga što predstavljamo na sceni. Spot je poruka našoj i svetskoj javnosti protiv zla uperenog prema ljudima.

R.R.Prva medalja plavih na EP u karateu u Grčkoj

Bronzana Snežana

Snežana Perić donela je prvu medalju Jugoslaviji na Evropskom prvenstvu u karateu koje se održava u Grčkoj. Ona je osvojila bronzu u srednjoj kategoriji posle pobeda nad Belgijankom Klej, Bugarkom Georgijevom, Poljakinjom Huršom i Šveđankom Erikson.

U ovoj kategoriji Roksanda Lazarević je ispala u repesažu, dok je Marijana Vićevac eliminisana u 2. kolu u lakoj kategoriji. Što se muškaraca tiče, Draško i Vlaić su eliminisani već na startu.

Što se ekipnog takmičenja tiče, naša ženska ekipa je posle trijumfa nad Holandijom (2:1) poražena i eliminisana od Švedske (2:1).Finale Kupa gradova: Napredak-Van Riet

U Đeru 19. juna

Evropska kuća rukometa konačno je presudila: finale Kupa gradova umesto u ranije predviđenom terminu (avgust), ipak će biti odigrano ranije - 19. juna u mađarskom gradu Đeru i to samo jedna utakmica. Za trofej će se nadmetati rukometašice kruševačkog Napretka i holandskog Van Rieta.

Posle pauze i kraćeg odmora koji im je dao trener Rašić, Kruševljanke će u nedelju početi pripreme za ovaj meč.Rukometna reprezentacija u ponedeljak putuje na SP u Egipat

Piramida motiva

Koferi su spakovani i jugoslovenski rukometaši u ponedeljak iz grčke Verije odlaze u Kairo. Prestonica Egipta će od 1. do 15. juna biti poprište megdana najboljih svetskih reprezentacija, a plavi na SP stižu bez pripremnih mečeva, zbog dobroz znanih, krajnje nesportskih otkaza rivala koji su bili planirani za sparing. Ipak, nada da će pre početka takmičenja reprezentativci imati provere još postoji.

Što se tiče ambicija plavih, prvi zadatak je plasman u osminu finala.

- Smatram da plasman u drugi krug uopšte ne dolazi u pitanje. Ali, u mečevima u grupi treba se truditi da se plasiramo na što bolju poziciju i tako dobijemo lakšeg protivnika u osmini finala. Uz malo sreće i naše nesporne kvalitete, mislim da možemo daleko - konstatuje Škrbić.Ukoliko ne bude sparing-partnera, košarkaška reprezentacija spremaće se kroz međusobne mečeve

Plavi protiv plavih

U iščekivanju Tarlaća, Bodiroge, Drobnjaka, Stojakovića, Đorđevića i Gurovića

SOLUN - U Solunu pod stručnom palicom saveznog trenera Željka Obradovića i pomoćnika Miroslava Nikolića, kao i privremenog saradnika Dragana Šakote, trenutno se sprema samo sedam članova košarkaške reprezentacije. Dugo očekivano kompletiranje igračkog kadra očekuje se već početkom nastupajuće nedelje kada će se Lončaru, Beriću, Tomaševiću, Rakočeviću, Lukovskom, Topiću i Šćepanoviću priključiti Tarlać, Bodiroga, Drobnjak, Stojaković, Đorđević i Gurović. Jedina neizvesnost vlada oko povređenog Saše Danilovića.

- Verujem da će Danilović uskoro sanirati povredu i biti spreman za šampionat u Francuskoj - kaže trener plavih Željko Obradović koji je prokomentarisao i aktuelnu situaciju oko otkazivanja prijateljskih utakmica.

- KSJ nastoji da reši nastali problem. Traže se sparing-partneri, ali ako ih i ne bude nije strašno... Imamo reprezentaciju koju možemo da podelimo u dve jednako jake ekipe i spremamo se kroz međusobne mečeve.

Obradović ni ne pomišlja na mogućnost eliminacije plavih sa prvenstva zbog aktuelne političke situacije.

- Mi gledamo naša posla, spremamo za takmičenje i verujemo da se tako nešto neće dogoditi jer stvarno nema razloga - jasan je Željko Obradović.
Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind

 

E-mail: glas_javnosti@abc.co.yu

Diskusija/Message board


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange