GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Petak 21. maj 1999.
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8,
Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Updated:
21/05/99 00:00 (GMT +01:00)

Najnovije vesti...

Video galerijaVideo galerija

English

Francais

Deutsch

Italiano


Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
Tražimo saradnike...

NATO gađao Beograd, Sombor, Suboticu, Barič

Na meti bolnica, mostovi, predajnici

BEOGRAD - Avijacija NATO snaga gađala je u noći između srede i četvrtka Beograd, gde je direktnim pogotkom uništena zgrada neurologije Kliničko-bolničkog centra "Dragiša Mišović", područje Bariča, planine Cer i Frušku Goru i Sombor a na meti je ponovo bila i Priština.

U napadu NATO snaga na Beograd oko 0.45 su poginule tri osobe, hospitalizovane na odeljenju za neurologiju KBC "Dragiša Mišović", dok je nekoliko zaposlenih u bolnici povređeno.

U četvrtak oko 0.15 sati avijacija NATO gađala je i vojne objekte u Rakovici kao i aerodrom Batajnica koji je kasnije oko 3.00 sata ponovo bio na meti.

Dva projektila su deset minuta nakon ponoći pogodila staru zgradu fabrike "Iskra" u Bariču. U tom napadu nije bilo požara kao ni povređenih. Desetak minuta nakon ponoći gađan je i hangar na starom obrenovačkom putu.

Sa 18 projektila NATO je gađao i repetitor na planini Cer. Šest snažnih detonacija, praćenih velikim bljeskom videle su se i sa obronaka Fruške Gore.

Avioni NATO gađali u četvrtak oko 1.30 naftagasovo skladište u industrijskoj zoni Sombora. U Somboru su se iz pravca industrijske zone čule četiri jake detonacije, a nakon napada nad postrojenjima Naftagasovog skladišta se nekoliko minuta video plamen i gust dim.

U četvrtak oko 1.30 sati avijacija NATO pogodila je meteorološku stanicu na Paliću, u blizini Subotice.

 

Bomba lansirana na Beograd promašila cilj

BRISEL - NATO je u četvrtak priznao da je jedna od bombi lansiranih tokom napada na Beograd promašila cilj, ali je odbio da saopšti da je zgrada koja je pritom pogođena bolnica i da su pritom poginule tri osobe.

Avijacija NATO-a bombardovala je u četvrtak oko1.30 iz više pravaca i u nekoliko naleta područje Vrbasa i Srbobrana. Sa pet projektila raketiran je predajnik Radio Novog Sada, nedaleko od Srbobrana.

Uništen je i kratkotalasni predajnik Radio Vrbasa, a od siline ekplozije ostećeno je dvadesetak kuća u radničkom naselju "Klas", kao i objekti na imanju poljoprivrdnog preduzeća "Sava Kovačević".

Avijacija NATO-a bombardovala je u četvrtak oko 1.00 sa tri projektila most na Starom Begeju, na međunarodnom putu Zrenjanin-Temišvar, kod Banatskog Dvora.

Razorena je i telekomunikaciona mreža, pa su u prekidu i telefonske veze sa Rumunijom.

U toku noći NATO avijacija gađala i centar Žablja, ali nema preciznijih podataka o tome šta je bilo meta napada.U NATO napadu bombardovano Neurološko odeljenje bolnice "Dr Dragiša Mišović"

Poginulo troje, a desetak pacijenata ranjeno

BEOGRAD - Tokom napada NATO alijanse na jugoslovensku prestonicu, u četvrtak, nekoliko minuta pre jedan sat, sa dva projektila pogođeno je - Neurološko odeljenje bolnice "Dr Dragiša Mišović" u Bulevaru mira na Dedinju.

U raketiranju ovog zdravstvenog objekta u okviru kompleksa zgrada "Železničke bolnice" poginula su tri pacijenta, dok je lakše i teže povređeno desetak bolesnika. Spasilačke ekipe Vojske Jugoslavije i MUP Srbije uspeli su da do popodeva izvuku dva nastradala, dok se osamdesetdvogodišnja starica Zora i dalje nalazi pod ruševinama.

 

Saopštena imena poginulih

BEOGRAD - U bombardovanju Kliničko-bolničkog centra (KBC) "Dragiša Mišović" u Beogradu poginuli su Zora Brkić (82), Branka Bošković (75) i Radoslav Novaković (47), saopštio je direktor Neurologije KBC Dejan Sumrak.

Sumrak je na konferenciji za novinare rekao da su se Zora Brkić i Branka Bošković lečile od posledica moždanog udara, dok je Novaković bio na ispitivanju.

Od silovitih detonacije oštećena je zgrada "Dečije klinike" i "Ginekološko-akušerske klinike", barake GP "Partizanski put" i prostorije pravne službe bolnice i računovodstvo. Iz razorenih objekata svi preživeli su do ranih jutarnjih časova evakuisani i razmešteni po beogradskim bolnicama.

- Kao običan čovek ne mogu da razumem napad na bolnicu. Samo deset minuta pre raketiranja obavili smo carski rez. Sinoć je bilo strašno, a mi nismo ni zamišljali da će nam bombe padati po dvorištu. Ovaj napad se ne može ničim opravdati - kaže dr Miodrag Lazić, urolog specijalista sa Neurološkog odeljenja "Dr Dragiša Mišović".

Od bombe koja je pala samo dva metra od zgrade klinike, koja je nedavno renovirana, nastala je rupa širine sedam i dubine dva metra. Od eksplozije totalno je uništena prizemna prostorija u kojoj su bili nepokretni bolesnici. Na sve strane su razbacani kreveti, dušeci i garderoba. I dve barake "Partizan puta" su sravnjene sa zemljom, dok je pola Upravne zgrade uništeno. Na "Dečijoj klinici" su polupani prozori, a vrata su izletela iz štokova. Gvozdena ograda je izvaljena i iskrivljena, a dvorište bolnice je prekriveno lišćem ispod kojeg su šut, daske i grane sa okolnog prepolovljenog drveća u Ulici Jovana Marinovića.

S. KraljevićMirovne snage posle prestanka bombardovanja

LONDON - Britanska agencija Rojters prenela je četvrtak najvažnije delove plana za rešenje kosovske krize o kojem se dogovaraju predstavnici sedam najrazvijenijih zemalja sveta i Rusije.

Agencija je precizirala da britanski zvaničnici tvrde da su autori većeg dela nacrta tog plana, da se očekuje da će na njemu biti još dosta suštinskih izmena, posebno oko izgleda mirovnih trupa na Kosovu, kao i da tek treba da ga podrži Rusija.

Prema britanskim izvorima, ključne tačke tog plana su:

- primena plana će početi tek onda kada Beograd u potpunosti prihvati rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kojom se osuđuje nasilje i okončava sukob.

- obustava vazdušnih udara NATO-a kada "Beograd okonča svo nasilje na Kosovu i počne vidljivo povlačenje" svojih snaga.

- sedmodnevna pauza u vazdušnoj kampanji kako bi se omogućilo potpuno povlačenje.

- moguć povratak "malog" broja srpskih snaga da štite srpske spomenike i "veoma ograničeno prisustvo na većim graničnim prelazima".

- istovremena suspenzija ofanzivnih akcija Oslobodilačke vojske Kosova.

- razmeštanje međunarodnih bezbednosnih snaga čim to bude moguće posle suspenzije vazdušne kampanje, sa vojnim i civilnim zadacima. NJihov cilj bi bio da spreče obnavljanje neprijateljstava, održe prekid vatre, uspostave bezbedno okruženje za povratak izbeglica i počnu uklanjanje mina. Na civilnom planu, snage će početi da organizuju privremene institucije i eventualno nadgledaju prenošenje odgovornosti na lokalne administracije.

- hitna i kompletna istraga zlodela, uključujući punu saradnju sa sudom za ratne zločine.

- uspostavljanje nove policijske strukture, obuka lokalnog stanovništva da se brine o pitanjima javnog reda.Černomirdin u Beogradu iduće sedmice

BEOGRAD - Ruski izaslanik za Kosovo Viktor Černomirdin ponovo će doputovati u Beograd u ponedeljak, odnosno utorak iduće sedmice, saopšteno je u sredu posle njegovih razgovora sa jugoslovenskim predsednikom Slobodanom Miloševićem.Vazdušni napadi dok SRJ ne ispuni glavne zahteve NATO

BUDIMPEŠTA - Generalni sekretar NATO Havijer Solana izjavio je da uključivanje kopnenih trupa u rešenje krize na Kosovu "nije na dnevnom redu" NATO-a, rekavši da će vazdušni napadi na SR Jugoslaviju biti nastavljeni sve dok "predsednik Slobodan Milošević ne ispuni glavne zahteve NATO".

On je rekao da NATO nastoji da vazdušnim napadima na SRJ "primora" jugoslovenske "vojne, poluvojne i policijske snage da napuste Kosovo".Građani Beograda proslavili gradsku slavu Spasovdan

Litija za mir i zdravlje

BEOGRAD - Svetom Arhijerejskom Liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi i Litijom centralnim gradskim ulicama u četvrtak je više desetina hiljada građana proslavilo krsnu slavu prestonog Beograda.

Tradicionalni obred rezanja slavskog kolača i osveštenja koljiva obavio je Njegova Svetost patrijarh Pavle, nakon čega je formirana litija koja je prošla ulicama Kneza Miloša, Kralja Milana, Knez Mihailovom, Kralja Petra, Sime Markovića, Pop Lukinom, Brankovom, preko Zelenog venca, ulicom Kraljice Natalije Dobrinjskom i nazad do Vaznesenjske crkve.

Spasovdansku Litiju predvodio je vladika Luka zapadnoevropski, protojereji, jereji i đakoni Vaznesenjske crkve. Na čelu kolone nošen je prvi barjak grada Beograda, žito i slavski kolač Skupštine grada i Vaznesenjske crkve. Prilikom prolaska litije brojni prolaznici pozdravljali su crkvene starešine i priključivali se povorci koja je dostojanstveno i u tišini prolazila gradskim ulicama.

Na platou ispred Terazijske česme i ispred Saborne crkve vladika Luka se pomolio za mir, odbranu od tuđinaca i međusobno poverenje kao i za zdravlje svih žitelja Beograda. Litija je završena povratkom u portu Vaznesenjske crkve gde je održan pomen za sve nastradale na Kosovu od 1389. godine do danas.

B.V.Akademiku Vladeti Jerotiću uručena nagrada Prosvetinog sajma knjiga

Vreme za tihovanje i moljenje

- Cenim pregalaštvo Prosvete da u ovom zlokobnom vremenu za srpski narod sačini raznobojni tepih knjiga kroz najlepši i najprometniji deo Beograda, u Knez Mihajlovoj ulici. Hoću da verujem da je ova nebeska duga knjiga danas za mnoge Srbe često jedina uteha i okrepljenje. Ako nam duh ostane krepak, smiren i tek onda izdržljiv, a manje prkosan, jer "svetog prkosa nema" prema mudrum rečima patrijarha Pavla, sačuvaćemo i naš duševni život od unutarnje zbrke i pometnje. Budimo pažljivi u izboru knjiga koje ćemo ovih dana, a možda i idućih nedelja čitati. Neka to budu knjige koje će u nama jačati duh molitve. Vratimo se stoga na one večne knjige sveta, koje smo već čitali, one su nam sada potrebnije nego ikada. Nije vreme ni za nagrade, ni za priznanja. Vreme je za tihovanje i moljenje. A srpski narod imao je i uvek će imati pisce i čitaoce koji će za budućnost sačuvati ono u tome narodu što je trajno i neuvelo - njegov pravoslavni i patriotski duh - rekao je akademik Vladeta Jerotić dobitnik treće nagrade "Prosvetinog" sajma knjiga koja mu je uručena u četvrtak ispred knjižare "Geca Kon".

D. Tasić
Foto: Z. SinkoMeđunarodna izložba fotografije na Internetu

Nagrada "Sajt dana"

Međunarodna izložba fotografija na Internetu, u okviru ULUPUDS-ove antiratne akcije, čiji je realizator Aleksandar Antić, proglašen je za sajt dana na Internetu.

Ovo obaveštenje stoji u poruci Majka Vendlanda iz NBC Newschannel. Konkurs i dalje traje, do mesec dana po okončanju agresije, a zainteresovani svoje priloge mogu da šalju na stopwar net.yu.

Inače, na sajtu su predstavljeni i radovi fotoreportera "Glasa javnosti". Svi koji žele mogu da posete ovaj sajt na adresi htpp://www.net.yu/~stopwar.Ašhen Ataljanc ponovo u Beogradu

Dalila stiže iz Berlina

Ašhen Ataljanc, nekadašnja primabalerina Beogradskog baleta i sadašnja solistkinja Državne opere iz Berlina, ponovo će igrati u Beogradu.

Planirano je da Ašhen nastupi u dve predstave (27. i 28. maja) baleta "Samson i Dalila" na muziku Kamija Sen Sansa i u koreografskoj i režijskoj postavci Lidije Pilipenko. U solističkim ulogama pored naše balerine nastupaju Denis Kasatkin, Nenad Jeremić, Milica Bezmarević, Maja Kovačević i Svetozar Adamović. Orkestrom diriguje maestro Angel Šurev.

B.L.Olimpijakos caruje na svim grčkim terenima

Naša deca Pireja

Duplu krunu odbojkaša Olimpijakosa potpisali su Zoran Gajić i Goran Vujević. Trener i nezamenljivi član Jugoslavije, vicešampiona Evrope i sveta, nisku uspeha nastavili su i u klupskom dresu.

- Valjda je sada svima jasno da su Srbi večiti pobednici - u dahu govori Zoran Gajić. - Slavlje je ovde veliko, a posebno su me obradovale čestitke prijatelja iz Jugoslavije.

Vlasnik Olimpijakosa, prebogati gazda Kokalis najavio je veliku feštu u Atini. Ima i razloga: angažujući plave stručnjake preplatio se na trofeje. Nikola Stamenić osvojio je vaterpolo šampionat, fudbalom bez konkurencije gospodari Dušan Bajević, a posle trofeja koji su odbojkaši na čelu sa Gajićem doneli Olimpijakosu još Dušan Ivković treba da zaključi dominaciju slavnog kluba u Grčkoj.

- U Grčkoj se to ne pamti. Četiri trenera iz Jugoslavije donela su četiri titule u jednoj sezoni - napominje Goran Vujević. - Međutim, sve ovo je potpuno nevažno... Jedino bitno je da se agresija NATO na našu zemlju završi. Do tada, nema radosti u našim srcima. Neka nas puste da živimo normalno. Da pobeđujemo!U petak startuje Evropsko prvenstvo u karateu

Plavi brane osam medalja

U istoimenom gradu na grčkom ostrvu Evija udaljnom 60 kilometara od prestonice, Atine, u petak će početi nadmetanja karatista u konkurenciji prvenstva Evrope. Među reprezentacijama samuraja i samurajki Starog kontinenta, nalazi se i selekcija Jugoslavije.

Podsećanja radi, na prošlom prvenstvu koje je održano u Beogradu, plavi su se "okitili" sa čak osam odličja. Ovoga puta, najteži zadatak očekuje akutuelne šampione Teodora Rajića, Slađanu Mitić i Roksandu Lazarević, a ništa lakše neće biti Predragu Stojadinovu i Drašku Stojanoviću koji će braniti vicešampionske titule. Evropski turnir karatista će trajati od 21. do 23. maja.Povratak Obradovića u Crvenu zvezdu?

Plejmejker nacionalnog tima i rimske Pompee Saša Obradović poslednjih dana boravi u Berlinu, gde završava porodične poslove. Posle poraza u četvrtfinalu italijanskog plej-ofa Obradović je postao slobodan igrač.

- Okončao sam sezonu u Pompei i sada sam slobodan igrač. Nisam neskroman, ali imam veliki broj ponuda i to od najkvalitetnijih evropskih klubova. Mamci stižu sa svih strana. Iz Grčke, Italije, Turske... U bliskoj budućnosti, opredeliću se za jednu od opcija - napominje Obradović iz Berlina, gde je proveo tri blistave sezone noseći dres Albe.

Saznajemo da u trci za Sašinu naklonost licitiraju Stefanel, Aris, Ulker, Real, Olimpijakos... Ipak, reprezentativac Jugoslavije ispred svih, u prvi plan, stavlja poziv Crvene zvezde, najvećoj košarkaškoj ljubavi.

- Postoje veliki izgledi da ponovo obučem crveno - beli dres, ali, na žalost, rat je poremetio planove. Ukoliko se sve smiri za desetak dana pristupiću finalizaciji dogovora sa Zvezdom, u suprotnom, moraću da krenem drugom stranom ulice - završio je Obradović, koji će u subotu otputovati u Solun na pripreme reprezentacije.Adaptacija na novu sredinu

Reprezentacija Jugoslavije brzo se adaptirala na novu sredinu. Uslovi za rad u Solunu su izvanredni, što ističu svi izabranici Željka Obradovića. Iz dana u dan Željko Obradović na raspolaganju ima više igrača. U četvrtak su se treninzima priključili Nikola Lončar i Željko Rebrača.

Predrag Drobnjak se javio iz Istanbula i potvrdio da će u nedelju stići u Solun, a početkom sledeće sedmice očekuju se i Dejan Bodioroga, Dragan Tarlać i Duda Ivković.

Dinamika priključivanja plavom plemenu zavisi od obaveza u klubovima, što znači da će reprezentativci sukcesivno po okončanju timskih obaveza stizati u Solun.

Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind

 

E-mail: glas_javnosti@abc.co.yu

Diskusija/Message board


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange