GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Četvrtak 20. maj 1999.
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8,
Beograd, Jugoslavija

 NAJNOVIJE VESTI

Updated:
20/05/99 03:45 (GMT +01:00)

Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
SINA
Glas nedelje
Srpsko nasledje

Oboren B-2

BEOGRAD - U četvrtak od 03, 15 do 03,30 našoj redakciji je stiglo više telefonskih poziva uznemirenih čitalaca, koji su nam rekli da je u zapadnom delu beogradskog predgrađa oboren jedan avion NATO.

Prema njihovim rečima, iznad tog dela grada, na nebu se jasno video veliki avion koji je u pratnji više manjih nosio smrtonosni tovar. Dejstvom naše PVO nije stigao na cilj, već je oboren. To je po njihovim tvrdnjama najveći avion koji je do sada preletao Beograd, pa se opravdano sumnja da je u pitanju moćni bombarder B-2.

Pretpostavlja se da se neposredno pre obaranja, pilot ovog aviona katapultirao, i da je potraga za njim u toku.

Prve zvanične potvrde ove informacije očekujemo u toku dana.Foto: Z. Raš

U četvrtak, nešto posle ponoći, varvarski napad na KBC "Dragiša Mišović"

Poginulo više bolesnika

Ima dosta povređenih, bebe bezbedne i evakuisane

BEOGRAD - Pogođena je Neurološka bolnica, najmanje jednim projektilom, potpuno je uništen najveći deo zgrade, a za sada je potvrđena smrt tri pacijenta koja su se nalazila u bolnici. Strahuje se da je broj poginulih mnogo veći. Znatno su oštećene i druge zgrade, naročito porodilište i urologija, ali i ušno odeljenje, gde ima dosta povređenih - rekao je noćas, pola sata posle varvarskog napada NATO na KBC "Dragiša Mišović" na Dedinju, doc. dr Miodrag Lazić, pomoćnik direktora Centra za medicinske poslove, čiji je beli lekarski mantil bio isprskan krvlju.

Prema njegovim rečima, više od polovine Neurološke bolnice je srušeno, dok su u drugim objektima mnogi prozori i vrata izvaljeni, tavanice pale ...

- U trenutku kada je došlo do eksplozije glavne sestre i doktori nalazili su se u ambulanti ginekološko-akušerske bolnice, to je bilo strašno, neurologija je odmah pored nas, rasprštali su se svi prozori, poletela vrata ... - kaže dr Jelena Đorić, koja je sa kolegama dr Zoranom Sretenovićem i dr Draganom Antićem bila dežurna, kako sama kaže, "one noći kada je bilo najstrašnije".

Na pitanje "Glasa" da li među bebama i porodiljama ima povređenih, dr Đorić kaže da su bebe još ranije bile sklonjene iz boksova i smeštene u zaklonjenu prostoriju sa debelim zidovima, tako da nijedna od 20 beba nije povređena.

- Mada smo iz predostrožnosti porodilje uklonili od prozora, među njima ima nešto povređenih, naročito posekotina od stakla koje se svuda razletelo - kaže ona i dodaje da na tom odeljenju nije bilo teških povreda.

Dok je "Glas" razgovarao sa dežurnim lekarima, brojna vozila hitne pomoći evakuisala su prvo decu u druge bolnice, a potom je počela i evakuacija porodilja. Prema rečima dr Lazića, posle noćašnjeg napada nastojaće se da se evakuišu svi pacijenti.

MRVBombama na Makiš, Barič, Batajnicu,Kikindu i Sombor

BEOGRAD - Avioni NATO su u četvrtak u vremenu od 00.10 do 00.20 časova gađali rejone Bariča i Makiša, južno od Beograda. U Bariču je gađan stari pogon bazne industrije "Prva iskra", a u Makišu sa dva projektila hangar kod Sportskog društva "Milicionar" i Autokuće "Šumadija" na starom obrenovačkom putu.

Prema prvim informacijama ekipe Hitne pomoći zbrinule su nekoliko povređenih. Vatrogasne ekipe odmah su došle na lice mesta i u kratkom roku lokalizovale požar nastao posle raketiranja.

U napadu NATO avijacije na Beograd, u četvrtak oko 00.45 sati pogođeni su i vojni objekti na Dedinju.

Detonacije su se u isto vreme čule iz pravca Batajnice, Zemun polja i Rakovice, ali nije bilo preciznijih podataka o ciljevim bombardovanja. Istovremeno je snažno dejstvovala Protivazdušna odbrana VJ.

Šest detonacija čule su se sinoć, nešto posle ponoći iz pravca planine Cer.

Od 00.50 do 01.03 sati čulo se šest potmulih detonacija iz pravca Fruške gore. Dve detonacije čule su se noćas oko 0.40 časova na području opštine Kikinda, javljaju očevici, što je bio prvi napad na ovaj grad.

Četiri snažne detonacije čuje su se u 01.25 časova na širem području Sombora. Pretpostavlja se da je na meti bilo skladište Naftagasprometa, koje je već ranije gađano.U sredu tokom popodneva napadnuta Raška

RAŠKA - NATO avijacija je u sredu od 13 do 15 časova u tri navrata gađala Rašku, a u napadima je oštećeno više stambenih objekata u gradu i srušen predajnik Radiotelevizije Srbije.

Na uže područje grada, predgrađe Supan i prigradsko naselje Nikoljača ispaljen je ukupno 21 projektil, a žrtava i povređenih nije bilo.

Oko 15 časova NATO je napao i područje opštine Sjenica - kod sela Dubinje i Jadovik. Povređenih u tom napadu nije bilo.Postignuta saglasnost oko inicijative G-8?

Zvaničnici Sjedinjenih Država izneli su deo mirovne inicijative G-8 oko kog je do sad postignut najveći stepen saglasnosti.

1.Snage sastavljene od 50.000 predstavnika SAD, Velike Britanije, Francuske i Rusije: Trupe iz nordijskih, pravoslavnih i muslimanskih zemalja takođe mogu učestvovati u operaciji. Misija neće biti vremenski ograničena.

2. Još uvek nema odluke o tome da li ce NATO, UN, ili neko drugi organizovati misiju. SAD insistiraju na tome da komandant misije bude Britanac, dok Rusi zahtevaju misiju pod pokroviteljstvom UN sa oficirom iz Finske na čelu.

3. Kosovo bi bilo podeljeno na sektore pod kontrolom velikih sila, pri čemu bi Ruske trupe kontrolisale sever, gde se nalaze industrijski centri i religijski spomenici.

4. Priznanje nepovredivosti granica Jugoslavije od strane NATO i garancije da eventualne zahtevi za nezavisnost Kosova ne bi bili podržaniPregovori će biti nastavljeni i u slučaju uzbune

MOSKVA - Specijalni izaslanik ruskog predsednika za Jugoslaviju Viktor Černomirdin i predsednik SRJ Slobodan Milošević nastaviće razgovore bez obzira što postoji informacija da će avijacija NATO u sredu uveče ponovo gađati okolinu Beograda, izjavio je Černomirdinov savetnik Valentin Sergejev RIA Novostima.

"Ne bismo voleli da se pitanje o izlasku ruske strane iz pregovaračkog procesa rešava 'komandom NATO' i na tako radikalan način", rekao je Sergejev.

Prema njegovim rečima, razgovori Černomirdina i Miloševića biće nastavljeni i u slučaju da u Beogradu bude dat znak za vazdušnu opasnost, koji je u Beogradu dat u 21.40 sati

Nakon pregovora u proširenom sastavu koji treba da traju dva do tri sata, Černomirdin i Milošević će nastaviti razgovore "u četiri oka".

Sergejev nije, međutim, želeo da kaže gde se održavaju pregovori.U napadu NATO avijacije na zatvor u Istoku

Poginula dva zatvorenika, a ranjena još dvojica i čuvar

PRIŠTINA- Dva zatvorenika su poginula, a jedan čuvar i dva zatvorenika su ranjeni kada je u sredu popodne, projektilima ispaljenim iz aviona NATO, pogođen zatvor u Istoku, saopštio je prištinski Media centar.

Kazneno-popravni dom "Dubrava", kod Istoka, pogođen je oko 13.15 časova, sa tri projektila.Pogođeni su upravna zgrada zatvora i dva paviljona.Bez informacije o pogibiji trojice Francuza

PARIZ - Francusko ministarstvo odbrane demantovalo je u sredu pisanje "Večernjih novosti" da su na jugoslovensko-albanskoj granici, u sukobu između albanskih terorista i jugoslovenske vojske, ubijena trojica francuskih vojnika.

Predstavnica za štampu francuskog ministarstva inostranih poslova An Gazo-Sekre izjavila je u da "nema informacije" o pogibiji trojice Francuza za koje se tvrdi da su pripadali francuskoj vojsci i da su se borili na strani terorističke "OVK".

Ministarstvo je ustvrdilo da nije reč o "elementima pod kontrolom francuskih snaga aktuelno angažovanih" u regionu, ali nije isključilo da su ubijena trojica Francuzi koji su se dobrovoljni priključili teroristima.Povređeni radnici BIP u Peći

PRIŠTINA - Četiri lica zadobila su teške telesne povrede u bombardovanju napuštenog hotela "Park" u centru Peći.
Povređeni su radnici predstavništva Beogradske industrije piva, koje je pretrpelo znatna oštećenja, jer se nalazi u neposrednoj blizini hotela.Černomirdin stigao u Beograd

BEOGRAD - Specijalni izaslanik ruskog predsednika za Jugoslaviju Viktor Černomirdin doputovao je u sredu nešto pre 15 časova u Beograd.

Na surčinskom aerodromu Černomirdina su dočekali predsednik vlade Srbije Mirko Marjanović i šef jugoslovenske diplomatije Živadin Jovanović.

Ruski zvaničnik treba u Beogradu da se sastane sa jugoslovenskim predsednikom Slobodanom Miloševićem.Počeo sastanak političkih direktora G-8 o Kosovu

BON - Politički direktori ministarstava inostranih poslova sedam najrazvijenih zemalja sveta i Rusije (G-8) počeli su u sredu popodne sastanak posvećen krizi na Kosovu. Rezultati pregovora koji se vode u Petersbergu pokraj Bona mogu se očekivati tek u večernjim satima.

U Bonu je najavljeno da će se učesnicima skupa G-8 popodne pridružiti zamenik američkog ministra inostranih poslova Stroub Talbot, koji bi trebalo da podnese izveštaj o razgovorima koje je prethodna dva dana vodio u Helsinkiju sa finskim predsednikom Martijem Ahtisarijem i ruskim izaslanikom za Kosovo Viktorom Černomirdinom.

Učesnici skupa u Petersbergu žele da preciziraju i odrede vremenske rokove za sprovođenje principa G-8, posle čega bi bila izrađena rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na osnovu koje bi trebalo da otpočne političko rešavanje kosovskog sukoba.

Najspornija tačka u pregovorima između Rusije i zapadnih članica grupe G-8 jeste pitanje kada bi trebalo da nastupi obustava napada NATO na Jugoslaviju.

Rusija smatra da NATO treba da obustavi napade tokom pripreme rezolucije i tako otvori put povlačenju jugoslovenskih snaga sa Kosova. Alijansa, pak, smatra da se napadi mogu obustaviti tek posle donošenja rezolucije i otpočinjanja povlačenja trupa sa Kosova.Uskoro stižu nove vesti...Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind


 

E-mail: glas_javnosti@abc.co.yu

[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange