GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Sreda 19. maj 1999.
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8,
Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Updated:
19/05/99 00:00 (GMT +01:00)

Najnovije vesti...

Video galerijaVideo galerija

English

Francais

Deutsch

Italiano


Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
Tražimo saradnike...


Poginula jedna i ranjeno šest osoba u napadu na Valjevo

Na "Krušik" i danju

Pogođena Energana. Pričinjena šteta Zdravstvenom centru

VALJEVO - U utorak, u 12,42 sati, samo dva minuta posle oglašavanja vazdušne opasnosti, NATO avijacija je s nekoliko projektila po deseti put raketirala valjevski "Krušik". Najpre su se čule dve snažne detonacije, a potom još jedna. Prema prvim podacima, pogođena je Energana, a po izveštajima lokalnih elektronskih medija projektili su završili i u dvorištima Radisava Simeunovića, Mileta Krunića i Slobodana Đurovića iz Donje Grabovice.

 

Sravnjeno domaćinstvo

Domaćinstvo Milete Krunića u Jasenici sravnjeno je sa zemljom. Poginula je njegova supruga Milka (70), a sin Miroljub (33) teže povređen. Teže su povređeni i Slavko Simić (1949), Vladimir Milutinović (1977), Draga Krunić (1952) i Jovanka Vujić (1936), a lakše Milica Maksimović (1928), Zlatija Đorđević (1957), Darko Krstić (1978), Miodrag Tufegdžić (1963), Petar Ninić (1927), Veselinka Simić (1929) i Milena Ilić (1952

Povređene su tri osobe, od kojih je jedna odmah operisana u valjevskoj bolnici. Ranjeni su, u vreme napada, bili u naselju "Kolubara 2", van "Krušikovog" kruga a povrede su, najverovatnije, zadobili od gelera koji su leteli na sve strane.

Prema nezvaničnim informacijama, troje je povređeno i među Simeunovićima i Krunićima, kad su rakete pale u njihova dvorišta, a Milka Krunić (70) je poginula.

Prema rečima dr Miroslava Srećkovića, direktora Zdravstvenog centra u Valjevu, pričinjena je šteta i bolnici, a onesposobljena su i dva rendgen aparata.

Okružni štab civilne zaštite u Valjevu saopštio je da je zabranjeno korišćenje automobila i drugih prevoznih sredstava u vreme vazdušne opasnosti, sem onih specijalne namene.

B.VIĆENTIJEVIĆVelika šteta na civilnim objektima

Na udaru Vranje i Preševo

VRANJE, PREŠEVO - NATO avijacija u ponedeljak je, u 23,05 sati, s tri projektila gađala južni deo Vranja. Žrtava i povređenih nema.

Na zgradama fabrike cigareta "DIV", štamparije "Nova Jugoslavija", autobuske stanice "Jedinstvo" i velikom broju stambenih zgrada u ulicama Proleterskih brigada, Kolubarskoj i Viktora Bubnja, pričinjena je znatna materijalna šteta.

Od ponoći do dva sata ujutro, avioni NATO dejstvovali su s nekoliko projektila na širem području Preševa. Gađani su civilni ciljevi i pričinjena ogromna materijalna šteta.Pedeset raketa po Kosmetu

PRIŠTINA - Avijacija NATO u noći između ponedeljka i utorka je gađala civilne ciljeve na Kosmetu. Prema podacima Pokrajinskog centra za obaveštavanje, u tim napadima nije bilo žrtava i povređenih.

Na meti NATO aviona bila su sela u opštini Srbica u dreničkoj oblasti pokrajine. Sa po dva projektila gađana su sela Donje Obrinje i Likovac, u kojima isključivo žive Albanci. Rejon Prizrena bio je na meti od 19 do 19,58 sati. U blizini sela Žur nastanjenog albanskim stanovništvom, NATO avioni ispalili su četiri projektila. Na putu Prizren - Žur raketirana je privatna benzinska pumpa "Batalaj", a gađan je i most kod sela Vlašnje. Oko 21 sat s jednim projektilom gađano je šire područje opštine Đakovica.

Avijacija NATO u ponedeljak je gađala i okolinu Peći, a oko 23,15 sati s tri projektila gađano je šire, južno područje opštine Priština. Agresor je prekjuče, s oko 50 projektila, gađao isključivo civilne ciljeve na Kosovu i Metohiji.Granatirani mostovi na Brvenici i Ibru

RAŠKA - Dolina Ibra bila je u noći između ponedeljka i utorka na meti NATO avijacije. U ranim večernjim satima najpre je gađan vrh Gobelja na Kopaoniku, na koji su ispaljena četiri projektila, a potom su se avioni NATO gađali most preko reke Brvenice, na putu Raška - Kraljevo, koji je srušen s četiri projektila. Ovaj most gađan je po četvrti put i potpuno je onesposobljen za saobraćaj.

Tri projektila ispaljena su na zaselak Šaševo kod Biljanovca u dolini Ibra gde je meta, najverovatnije, bio most na Ibru. Projektili su završili na okolnim ledinama. Prilikom raketiranja mosta preko Brvenice, na kojem je bilo pešaka i vozila, jedna osoba lakše je povređena. Žrtava nema.

M.S.Specijalni izaslanik ruskog presednika u sredu u Beogradu

Stiže Černomirdin

HELSINKI - Specijalni izaslanik ruskog predsednika za Jugoslaviju Viktor Černomirdin rekao je u utorak da planira da u sredu dotputuje u Beograd kako bi nastavio pregovore za okončanje kosovske krize.

"Ovde smo da pokušamo da pripremimo teren za pregovore u Beogradu", rekao je Černomirdin u kratkoj izjavi na međunarodnom aerodromu u Helsinkiju, uoči razgovora sa zamenikom američkog državnog sekretara Strubom Talbotom i finskim predsednikom Martijem Ahtisarijem.Do sada u SRJ poginulo više hiljada civila

BEOGRAD - Portparol Saveznog ministarstva za inostrane poslove Nebojša Vujović izjavio je u utorak da je "više hiljada civila ubijeno" u dosadašnjem toku agresije NATO na SRJ.

Vujović je, međutim, naglasio da je do sada identifikovano više od 1.000 ubijenih civila, a da će tačan broj nastradalih biti objavljen kada ekspertski timovi završe istrage.

"Mi moramo da upozorimo svetsku javnost na cinjeniču da se broj žrtava naglo uvećava", istakao je Vujović na konferenciji za štampu i dodao da veliki broj žrtava još uvek nije identifikovan, poput nekih putnika iz voza koji je pogođen u Gredličkoj klisuri.

Portparol SMIP-a saopštio je da brojka od 87 poginulih u selu Koriš nije konačna a da se osmoro od 61 povređenog civila nalazi u teškom stanju u prizrenskoj bolnici. Vujović je demantovao izveštaje NATO po kojima su poginuli u Korišu korišćeni kao živi štit.

Portparol SMIP ponovio je da Jugoslavija pozdravlja sve mirovne inicijative, nasglasivši da je preduslov za postizanje političkog napretka zaustavljanje bombradovanja. Govoreći o postojećim inicijativama za rešenje krize, on je rekao da su "principi grupe G-8, jedan od elemenata mirovnog procesa".U sredu sastanak G-8 u Bonu

BON - Sastanak političkih direktora sedam najrazvijenijih zemalja sveta i Rusije (G-8) biće, kako je potvrdilo nemačko Ministarstvo inostranih poslova, održan u sredu u Petersbergu pokraj Bona.

Reč je o radnom sastanku na kojem će se nastaviti priprema nacrta rezolucije na osnovu koje bi trebalo da otpočne politički proces rešavanje kosovske krize.

Nacrt ovog dokumenta, kao i način i vreme sprovođenja rezolucije, već je načinila Nemačka, kao predsedavajući G-8 do 1. jula. Koliki će korak napred biti načinjen - o tome u krugovima nemačke vlade ne žele da špekulišu. Jedna od ključnih razlika između Zapada i Rusije i dalje postoji i vezana je za pitanje kada bi NATO trebalo da, trajno ili privremeno, obustavi napade na ciljeve u Jugoslaviji.Ništa bez saradnje

BRISEL - Ibrahim Rugova, predsednik Demokratskog saveza Kosova, izjavio je u utorak posle razgovora sa generalnim sekretarom NATO-a Havijerom Solanom, da želi da posleratna vlada Kosova bude sastavljena od predstavnika svih partija.

- Sarađivaćemo sa svakim u osnivanju nove ili proširivanju postojeće vlade - kazao je Rugova novinarima u Briselu, dodajući da sve partije kosovskih Albanaca moraju raditi zajedno i "takođe, da OVK mora poštovati demokratski red koji smo mi stvorili".

Rugova je takođe rekao da ne insistira na nezavisnosti Kosova ali se zalaže za formiranje prelazne vlade do izjašnjavanja naroda Kosova o svojoj budućnosti.Anan u Makedoniji i Albaniji

SKOPLJE - Generalni sekretar UN Kofi Anan u sredu će poseti Makedoniji, a u četvrtak Albaniju.

Generalni sekretar UN će posetiti kamp Brazda gde se nalazi 14.000 izbeglica sa Kosova, a zatim i granični prelaz Blace na granici SRJ i Makedonije. On će, kako je najavljeno, razgovarati sa makedonskim zvaničnicima, i sa predstavnicima agencija UN koje se nalaze u toj zemlji.Portparol predsednika Rusije

Jeljcin emotivan prema SRJ

MOSKVA - Za predsednika Rusije Borisa Jeljcina situacija oko SRJ je "tema broj jedan", izjavio je njegov portparol Dmitrij Jakuškin u intervjuu berlinskom "Veltu".

Kako prenosi Itar-tas, Jakuškin je naveo da će Rusija biti prinuđena da se povuče iz uloge posrednika u kosovskoj krizi, ako Zapad nastavi da ignoriše Moskvu.

- To je realna pozicija koju danas zauzima Rusija - rekao je Jakuškin. On je naglasio da Jeljcin veoma emocionalno reaguje na vesti iz SRJ.

- Imam utisak da se kod predsednika nakupila, ako ne ljutnja, onda neko nezadovoljstvo zbog svega toga - rekao je Jakuškin.Ekipe stranih novinara obišle razrušenu "Zastavu"

Sa fabrikom uništena i čitava Šumadija

KRAGUJEVAC - Posledice bombardovanja Grupe "Zastava" 9. i 12. aprila od strane NATO agresora, rezultirale su humanitarnom katastrofom za 38.000 radnika i njihovih porodica, uz 160.000 zaposlenih u kooperantskim preduzećima, rekao je stranim novinarima koji su u utorak organizovano pristigli u Kragujevac Dragan Srejović, potpredsednik IO "Zastava".

Potpredsednik Srejović naglasio je da je Zapadna vojna alijansa u nekoliko minuta uništila plod rada generacija "Zastave" i da je tradicija ove fabrike od 146 godina starija od nekih nacija i država članica NATO.

- Sa fabrikom je uništen grad i čitava Šumadija. Ostali smo bez perspektive, a radnici, njihove porodice i deca bez budućnosti jer sada žive od socijalne pomoći koja iznosi 15 do 20 maraka mesečno i prispele humanitarne pomoći - zaključio je Dragan Srejović, potpredsednik IO Grupe "Zastava".

M. NikićU izveštaju "Petrohemije" o posledicama bombardovanja

Opasne materije odlaze u Dunav

Deo toksičnih materija zadržava se u zemlji. Vinil-hlorid monomer lebdeo nad gradom

PANČEVO - Ovih dana je poslovodni tim pančevačke "Petrohemije" uputio na adrese republičkog Ministarstva zaštite životne sredine i drugih nadležnih državnih organa izveštaj - elaborat o prošlomesečnim posledicama bombardovanja (15. i 18. aprila) postrojenja ove firme od strane NATO avijacije.

Iz pogođenih i oštećenih rezervoara Fabrike hlor-alkalne elektrolize kapaciteta 600 tona, navode petrohemičari, u atmosferu je izašlo 20 tona tečnog hlora, a iz drugog oštećenog rezervoara ove fabrike, sa 6.000 tona lužine, u vode Dunava je otišlo 3.000 tona ove hemikalije. Pored toga, piše u izveštaju, iz ove fabrike, čija je proizvodnja zasnovana na tehnologiji tzv. živinih ćelija u kojima se u trenutku bombardovanja nalazilo 100 tona žive, velike količine ove veoma opasne materije iscurile su u okolno zemljište i Dunav.

Iz raketiranih rezervoara Fabrike vinil-hlorid monomera, navodi se dalje, u Dunav je isteklo oko 1.400 tona etilendihlorida i 800 tona 33-postotne hlorovodonične kiseline. Kada je reč o razaranju ove fabrike valja se podsetiti da je, pre odlaska u nebeska prostranstva, oblak vinil-hlorid monomera, kancerogene materije bez boje i posebnog mirisa, lebdeo nad gradom i širom okolinom više sati. Sedam sati posle bombardovanja, u 8 sati ujutro, aparati ovdašnjeg Zavoda za zaštitu zdravlja na jednom od deset mernih mesta u gradu, udaljenom od "Petrohemije" samo tri-četiri kilometra, registrovali su enormnu koncentraciju ovog otrovnog gasa. Bila je čak 10.600 puta veća od tzv. tehnološki dozvoljene granične vrednosti.

M. MihajlovKineski reditelj Čen Kajge na Kanskom festivalu

Uništena slika o Klintonu

KAN - Poznati kineski reditelj Čen Kaige izjavio je da se u Kini potpuno promenilo mišljenje o američkom predsedniku Bilu Klintonu od kada je bombardovana kineska ambasada u Beogradu.

Čenov film "L'Empereur et l'Ašašin" nalazi se u zvaničnoj konkurenciji za Zlatnu palmu ovogodišnjeg 52. filmskog festivala u Kanu.

"Klinton je stekao mnoge obožavaoce kada je nedavno posetio Kinu. Ljudi su se zaista zaljubili u njega. Ali je sada ta slika potpuno uništena", rekao je Čen nekolicini novinara u Kanu.Ratni atelje u Galeriji Ulus, četrdeset deveti dan

Slike posvećene Jugoslaviji

U utorak je u Ulusovom Ratnom ateljeu slikala umetnica iz Sofije, Dijana Stavreva (1962) koja je u našu zemlju doputovala kao novinar bugarske televizije i dopisnik moskovskih novina. Ova mlada umetnica završila je Akademiju u Moskvi, a studirala je u Sofiji i Frankfurtu. Predsednik je Udruženja slikara iz istočne Evrope sa sedištem u Minhenu. Kao ratni reporter u Jugoslaviju je došla 4. maja i obišla mnoga razrušena mesta širom Srbije.

- Videla sam Niš i ono što su nedužnim građanima uradile kasetne bombe. Bila sam na VMA i videla ranjenike. Za Bugarsku televiziju napravila sam tridesetominutnu reportažu iz Srbije. Molim se Bogu da sve ovo što pre prestane - kaže Dijana Stavreva.

J. Ž.
Foto: B. PantelićNikita Milivojević o "Snu letnje noći" i stvarnosti koju živimo

Imam knedlu u grlu

Šekspirov "San letnje noći" u režiji Nikite Milivojevića, koprodukcija Grada teatra Budva i Narodnog pozorišta koja je dobila mnoga priznanja (nagrada za režiju na Bitefu, nagrada Miodragu Tabačkom za scenografiju, godišnja nagrada NP Nataši Ninković za najbolju žensku ulogu), odigrana je 60. jubilarni put.

- Svakom reditelju lepo zvuči jubilej njegove predstave, pa tako i meni. Tim pre što u NP, zbog specifičnosti repertoara, nije lako doći do te brojke - tu su i balet i operske predstave. U stvari, moglo bi se reći da je 60 predstava u ovoj kući otprilike kao 100 u nekim drugim pozorištima. "San letnje noći" je, međutim, prilično iza mene. Sada mi i predstava, i vreme kada smo je spremali, jedino liči na san. Ono što mogu da kažem to je da, kada sam je prvi put gledao u podne u ovoj novoj stvarnosti koju svi živimo, i video prepuno gledalište nekih lepo obučenih ljudi, dama u nekakvim toaletama kao za premijeru, sve mi je to bilo jako, jako dirljivo. Jer, neprestano imam neku knedlu u grlu.

R. RadosavljevićFestival pravoslavnih i slovenskih zemalja posvećen Jugoslaviji

"Bure baruta" na "Zlatnom vitezu"

Filmski festival pravoslavnih i slovenskih zemalja "Zlatni vitez" koji će se održati u ruskom gradu Smoljensku od 24. do 31. maja proteći će u znaku podrške otporu Jugoslavije agresiji NATO. Svake večeri pre početka zvaničnog programa biće prikazivan ciklus dokumentarnih filmova "Agresija i otpor", viđen na beogradskom Festivalu kratkog metra, ali i obogaćen novim materijalima.

Festival će biti otvoren kulturno-umetničkim programom u kojem će ruski umetnici (Vladimir Gostjuhin, Nikolaj Romanov, Aleksej Petrenko...) govoriti tekstove srpskih autora i pevati naše pesme. U zvaničnom programu u sekciji igranog filma biće prikazano "Bure baruta" Gorana Paskaljevića, a u dokumentarnoj radovi pobednika Festivala kratkog metra. U takmičarskom delu programa učestvuju i video i televizijski i studentski radovi.

U pratećem programu u kojem centralno mesto zauzima program "Manastiri i freske Kosova" biće prikazan i film Puriše Đorđevića "Od svakog koga sam volela". Biće priređena i retrospektiva animiranih filmova "Bikić studija", kao i izložba "Mostovi Novog Sada nekad i sad". O beogradskoj školi crtanog filma govoriće profesor Nikola Majdak, a u jugoslovenskoj delegaciji će u Smolensk doputovati dvadesetak naših filmskih poslenika.

Program (više od 40 jugoslovenskih filmova) sačinio je direktor festivala Nikolaj Burljajev u saradnji sa Ministarstvom za kulturu i Jovanom Markovićem, potpredsednikom "Zlatnog viteza".

V. MilivojevićU sredu uveče u Birmingemu Lacio i Majorka odlučuju o pobedniku Kupa kupova

Finale na jugoslovenski način

Dejan Stanković i Siniša Mihajlović traže utehu za izgubljenim italijanskim prvenstvom, a Jovan Stanković i Veljko Paunović žele španski pečat na evropskoj diplomi

Umesto da slave titulu, "laciali" su prinuđeni da utehu traže u Evropi. Remi u Firenci doneo je tugu Dejanu Stankoviću i Siniši Mihajloviću, ali vremena za plakanje nema jer u Birmingemu, Lacio u finalu Kupa pobednika kupova bije bitku sa drugim "našim" timom, Majorkom, čije će boje braniti Jovan Stanković i Veljko Paunović.

Majorka je "snimljena" i za Rimljane s te strane problema nema...

- Ostrvljani iz Španije igraju čvrsto, disciplinovano, teško primaju golove - priča Dejan Stanković, najbolji strelac Lacija u KPK (4). - Taktički su veoma dobro obučeni, imaju sjajnu kontru, a nosilac igre je Jovan Stanković koji sve konce drži u svojim rukama. I Veljko Paunović pruža zapažene role, a izuzetno je opasan i centarfor Dani. U svakom slučaju, neće nam biti lako...Plavi košarkaši menjaju plan priprema

Adios Španija

Španija je uskratila gostoprimstvo jugosovenskom nacionalnom timu, koji je trebalo da od 2. do 20 juna odigra dva turnira i dve prijateljske utakmice na Iberiji.

- Na sastanku Evropske zone FIBA na Malti proteklog vikenda razgovarao sam sa predsednikom Španske košarkaške federacije Segurom de Lunom koji me je obavestio da je španska vlada preko ministarstva sporta naložila da se našim sportistima uskrati boravak u njihovoj zemlji. De Luna je istakao da takva odluka nema nikakve veze sa košarkom već da je u potpunosti političkog karaktera - napominje generalni sekretar KSJ Zoran Radović.

Očekivani epilog iziskuje brzu reakciju stručnog štaba koji će do kraja nedelje koncipirati novi plan priprema.

Tek u utorak u popodnevnim časovima deo košarkaške reprezentacije koji je proteklih dana prvi deo priprema odradio u Beogradu doputovao je u Solun preko Budimpešte. Deo stručnog štaba, kondicioni trener Sead Krdžalić i lekar Dmitar Martinovski, nisu mogli da otputuju jer nisu dobili vize, dok su petorica reprezentativaca već ranije, zbog klupskih nastupa u zemljama Evropske unije, imali vizirane pasoše. Željko Obradović, prvi trener nacionalnog tima, stigao je u Solun, a u sredu se očekuje dolazak i pomoćnika Miroslava Nikolića.Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind

 

E-mail: glas_javnosti@abc.co.yu

Diskusija/Message board


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange