GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Utorak 18. maj 1999.
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8,
Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Updated:
18/05/99 00:00 (GMT +01:00)

Najnovije vesti...

Video galerijaVideo galerija

English

Francais

Deutsch

Italiano


Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
Tražimo saradnike...

U noći između nedelje i ponedeljka NATO avijacija dejstvovala po većem delu Srbije

Na meti Užice, Kraljevo, Čačak i Priština

BEOGRAD - NATO avijacija dejstvovala je u noći između nedelje i ponedeljka na širem području Kraljeva i Užica, dok su Beograđani imali jednu od najmirnijih noći od početka napada na našu zemlju. Znak za vazdušnu opasnost bio je na snazi u Beogradu od 22 do 6.03, kao i u većini gradova u Srbiji.

KRALJEVO -Avijacija NATO gađala je u ponedeljak područje Bogutovca kod Kraljeva, ispalivši četiri projektila. Ponovo je bombardovano skladište "Beopetrola", a jedan projektil usmeren prema drumskom mostu u Bogutovcu promašio je cilj i pao u reku Lopatnicu.

UŽICE - Avijacija NATO alijanse dejstvovala je po civilnim ciljevima na području Sjenice i širem rejonu Užica. U ponedeljak oko jedan čas i 30 minuta sa dva projektila pogođeno je selo Donja Vapa kod Sjenice, gde nema vojnih objekata. Oštećeni su mnogi stambeni objekti u tom naselju, kao i seoska džamija.

U isto vreme gađano je i područje Ponikava, severozapadno od Užica. Na taj rejon ispaljena su tri projektila.

 

Oborena bespilotna letelica iznad Peštera

UŽICE - Jedinice PVO Užičkog korpusa oborile su u noći između nedelje i ponedeljka na području Pešterske visoravni jednu bespilotnu letelicu NATO avijacije.

Oborena letelica je američke proizvodnje i bila je namenjena za snimanje terena i prikupljanje podataka. Vitalni delovi ove letelice su neoštećeni

PRIŠTINA - Dve snažne detonacije začule su se oko 21.20 časova u centru Prištine, ali detaljnijih informacija o tom napadu još uvek nema.

BEOGRAD- Sirene su u ponedeljak u Beogradu u 13 časova i43 minuta označile kraj vazdušne opasnosti u Beogradu, koja je na snazi bilo od 13 časova i 20 minuta.

NATO je dejstvovao u rejonu Batajnice tokom ove uzbune.

ČAČAK- Čačak je u ponedeljak po jedanesti put bio na udaru avijacije NATO.U četiri naleta ispaljeno je više projektila, a u gradu se čulo šest snažnih detonacija.
U napadu od 12,32 do 12,46 časova, pogođeni su Tehnički remontni zavod, fabrika "Cer" i železnička pruga koja povezuje Čačak sa Kraljevom.Marti Ahtisari spreman da prihvati posredničku ulogu

Imam punu Ananovu podršku

OSLO - Finski predsednik Marti Ahtisari rekao je da ima podršku generalnog sekretara UN Kofija Anana u preuzimanju uloge izaslanika za kosovsku krizu i najavio da bi njegov mandat trebalo da uskoro bude formalizovan.

"Generalni sekretar Kofi Anan rekao je da ću imati njegov blagoslov u svemu ovome", rekao je Ahtisari novinarima na aerodromu u Oslu, nakon sastanka sa norveškim ministrom inostranih poslova i šefom Organizacije za evropsku bezbednosti i saradnju Knutom Volebekom.

On je takođe zatražio da mu "što je moguće brže bude razjašnjena potencijalna posrednička uloga", ističući da ne želi da taj proces traje duže nego što je potrebno.

Finski predsednik će se ponovo sastati sa Talbotom i Černomirdinom, dok je novi susret sa Ananom predviđen za iduću nedelju. Ahtisari je, međutim, rekao da još nije utvrđeno putovanje u Beograd, ali da postoje takvi planovi, jer su, kako je dodao, "potrebni razgovori o situaciji da bi se pronašlo najbolje moguće rešenje".Italijanski premijer Masimo D'Alema pod pritiskom vlade

Prekid agresije deo političkog dogovora

RIM - Italijanski premijer Masimo D'Alema, iako izložen sve većem pritisku pojedinih članova vlade zbog NATO intervencije u SRJ, odbacio je pozive koalicionih partnera da podrži inicijativu za prekid bombardovanja.

U otvorenom pismu koje je u ponedeljak objavio dnevnik "Unita", D'Alema insistira da NATO može da prekine bombardovanje tek kada predsednik SRJ Slobodan Milošević prihvati uslove koje su naveli generalni sekretar UN i Grupa osam.

On je ocenio da Milošević do sada nije pokazao spremnost da prihvati te uslove. Komunisti, Zeleni i levo krilo D'Aleminih demokrata zakazali su za sutra raspravu i glasanje u Donjem domu parlamenta o prekidu bombardovanja.Reakcije na mirovni plan Masima d'Aleme

Nemci skeptični

BON - Visoki funkcioner nemačkog ministarstva inostranih poslova Ginter Ferhojgen izjavio je da sa skepsom gleda na ideju italijanskog premijera Masima d'Aleme za obustavu agresije NATO-a i rešenje krize na Kosovu i Metohiji.

Ferhojgen je naglasio da "dosadašnjom strategijom NATO nisu predviđeni ni pauza u vazdušnim udarima, niti kopnene trupe".

"Nemačku vladu brine baš to pitanje - kopnene trupe, jer to krije u sebi nepredvidljive političke i vojne rizike", izjavio je Ferhojgen.

Nemački kancelar Gerhard Šreder se još nije izjasnio, ali se očekuje da će to učiniti tokom posete Bariju, gde će doputovati iz Helsinkija, u razgovoru sa svojim italijanskim kolegom Masimom d'Alemom.Produbljuje se raskol među kosovskim Albancima

Rugova neće u vladu "OVK"

BON - Predsednik DSK Ibrahim Rugova izjavio je da njegova stranka neće prihvatiti ponuđena mesta u vladi koju je formirala u egzilu ilegalna "Oslobodilačka vojska Kosova", a istovremeno je pozvao NATO da nastavi bombardovanje SRJ dok se državne snage ne povuku sa Kosova.

Rugova je, u intervjuu Frankfuter Algemajne Cajtungu, izjavio da je vlada OVK, koju je prošlog meseca formirao Hašim Tači, nelegitimna. DSK, koja se kloni militarističkih metoda OVK, neće prihvatiti ponuđena mesta u toj vladi, rekao je Rugova.

"Potrebno je da reorganizujemo naš politički sistem i ponovo ujedinimo naše političko rukovodstvo, koje se rasulo u svim pravcima", rekao je Rugova i najavio da će u Bonu sazvati sastanak različitih grupa, u pokušaju da se utvrdi jedinstvena politička platforma i, moguće - nova vlada kosovskih Albanaca u egzilu.

"Srpske trupe se prvo moraju povući", rekao je Rugova. "Onda bi trebalo formirati međunarodno bezbednosno prisustvo i tada bi bombardovanje NATO moglo da prestane", dodao je on.

Rugova je rekao da nema načina za verifikaciju povlačenja srpskih snaga bez prisustva bezbednosnih snaga pod vođstvom NATO, koje bi trebalo da uključe i ruske i vojnike zemalja koje nisu članice NATO.Španski premijer Hose Maria Asnar u poseti Moskvi

Očekujem "ozbiljan prodor"

MOSKVA - Španski premijer Hose Maria Asnar je u ponedeljak u Moskvi izjavio da u najskorije vreme očekuje "ozbiljan prodor u političkom rešavanju konflikta na Kosmetu".

Prema oceni šefa španske vlade, koji je doputovao u trodnevnu zvaničnu posetu Rusiji, opšti principi rešavanja krize, koje su pripremile zemlje G8, Rusija, Evropska Unija i NATO "sadrže kriterijume koji su u stanju da dovedu sukob na nivo političkog rešavanja".

Imamo prava da u najskorije vreme očekujemo prodor u rešavanju kosmetskog problema, rekao je Asnar posle jednočasovnog susreta sa specijalnim predstavnikom predsednika Rusije za Jugoslaviju Vikotorom Černomirdinom.Koliku će pomoć ubuduće radnici porušenih fabrika dobijati novca

Minimalna zarada i humanitarni paket

BEOGRAD-Nedavna izjava Tomisalava Milenkovića, republičkog ministra za rad, boračka i socijalna pitanja da će se radnicima, ostalim bez posla zbog porušenih fabrika uskoro isplatiti garantovane zarade, izazvala je mnoge nedoumice. Naime, nejasno je o kojoj je sumi reč, kada će je dobiti i za koliko radnika će biti novca.

Odgovor na ova pitanja uprkos insistiranju nismo mogli da dobijemo direktno od ministra, ali po rečima njegovih zamenika dileme među radnicima ne bi smelo da bude- garantovane zarade biće isplaćene za dan, dva.

Vlada Srbije je iz Fonda solidarnosti izdvojila po 230 dinara, najmanje garantovane zarade za 68.000 zaposlenih, koji su zbog NATO bombardovanja ostali bez posla.

Novac će dobiti radnici dvanaest najvećih fabrika koje su potpuno porušene od početka bombardovanja. Na spisku za pomoć su zaposleni u "Zastavi", "Krušiku", Slobodi iz Čačka i "20.oktobra".

Prema rečima nadležnih u republičkom ministarstvu z rad, boračka i socijalna pitanja,ovim radnicima, ali ne i njihovim porodicama uz najamanju garantovanu zaradu Vlada Srbije obezbedila je i humanitarni paket,u iznosu 300 dinara.

Na naše pitanje da li će se ovim radnicima obezbediti još neka dodatna pomoć niko iz ministarstva nije mogao to da obeća , "jer je i ova suma teško obezbeđena".

T.RakovićHumanitarna pomoć za radnike "Zastave"

KRAGUJEVAC - Za radnike "Zastava-Automobila" u ponedeljak je dopremljen konvoj humanitarne pomoći iz Grčke sa 150 tona hrane i lekova.

- Humanitarni fond "Čovekoljublje", šumadijske Eparhije SPC odlučio je da pomoć od Grčke pravoslavne crkve uputi zaposlenima u najvećoj kragujevačkoj fabrici, koji su ostali bez svoje druge kuće u bombardovanjima NATO agresora - rekao je protođakon Zoran Krstić.

Prijateljima iz Grčke zahvalio se na pomoći i Rajko Đorđević, zamenik direktora "Automobila", uz napomenu da će lekove u novootvorenoj apoteci moći da preuzmu zaposleni, članovi porodica i penzionisani radnici "Zastave" u Ulici Nikole Pašića br. 15.

M. N.Počelo vađenje izlivene nafte

Prilikom jednog od bombardovanja novosadske Rafinerije, u glavni kanalizacioni kolektor slilo se oko 450 tona nafte, koja bi, u slučaju da dospe u Dunav, izazvala pravu ekološku katastrofu, a zatim i dovela u pitanje vodosnabdevanje građana.

Prema rečima Branka Bjelajca, portparola JKP "Vodovod i kanalizacija", u ponedeljak je počela zajednička akcija ekipe ovog komunalnog preduzeća i eksperata Rafinerije na vađenju isteklog energenta.Zoran Krasić, republički ministar trgovine

Bonovi za namirnice nezakoniti

NIŠ - Zoran Krasić, republički ministar trgovine izjavio je privatnoj TV5 da se uskoro očekuje povećani uvoz cigareta i kafe, što će, kako je rekao, ublažiti nestašicu i normalizovati snabdevanje tržišta ovim najtraženijim proizvodima.

On je dodao da ostalih namirnica ima dovoljno, a mesa i za izvoz, da se roba raspoređuje po gradovima prema broju stanovnika, tako da nema potrebe da se uvode bonovi.

- Odluka nekih gradova u Srbiji o snabdevanju na bonove je nezakonita i republička tržišna inspekcija je naložila njeno povlačenje. Takva odluka nije u nadležnosti lokalne samouprave - rekao je on i ocenio da je snabdevenost Niša zadovoljavajuća, ističući da u grad pristiže ista količina namirnica kao i pre rata.
Krasić je rekao da se promet robe obavlja preko istih pravnih lica, a da zastoja ponekad ima zbog povremene nelikvidnosti tih preduzeća, dok je pojedine primere dizanja cena i skrivanja robe ocenio kao "akt ludosti".

LJ. Jovanović"Incidentni" crteži asocijacije "Led art" u Kulturnom centru

Preventivno treniranje smrti

NOVI SAD - Svojevremeno anticipatorska akcija "Incidentnih crteža", koju su Nikola Džafo i njegova umetnička grupa "Led art" izveli na beogradskim pločnicima, poslednja dva meseca je, na žalost, postala uobičajena scena naturalističkog pozorišta, u kojem već skoro dva meseca uloge imaju svi jugoslovenskih građani. Bazirani na praksi kriminalističkih službi da se konture žrtava ubistava ocrtaju kredom i potom fotografišu, eksponati sa performansa iz novosadske Zmaj Jovine ulice, izloženi su pod nazivom "Puj spas za sve nas" ili "Uloga balkanske krede u umetnosti" u Art klubu Kulturnog centra Novog Sada.

- Ako zamislimo situacije u kojima smo podložni nesreći i razmišljamo o mogućoj opasnosti, "isprobavamo" i "treniramo" smrt, stičemo otpornost i tako se štitimo. Kreda koja opisuje konturu tela, zapravo kreira zlo, koje ostaje zarobljeno na crnom papiru, objasnio je Nikola Džafo još jednu, u ovom slučaju, preventivnu funkciju umetnosti.

E.N.L.Nebojša Romčević o ovogodišnjem Pozorju, "Karolini Nojber"

Ovaj festival ući će u antologiju

Dolazak umetnika u Novi Sad nadomestiće sve srušene mostove

U selekciji ovogodišnjeg Sterijinog pozorja u Novom Sadu, koje će uprkos bombama startovati 26. maja, nalazi se i drama Nebojše Romčevića "Karolina Nojber" u režiji Nikite Milivojevića, produkcija prošlogodišnjeg festivala Grad teatar Budva. Predstava, koja je do sada dobila najbolje kritike i kada je reč o glumačkoj ekipi, tekstu i režiji, ove godine smatra se favoritom za mnoge Sterijine nagrade.

- Veoma je važno što postoje ljudi koji imaju snage da se u ovakvim vremenima bave nečim što ima samo moralnu težinu. Održavanje pozorišnog festivala sa tako dugom tradicijom i važnošću kakvo je Sterijino pozorje, dokazuje da se, uprkos istorijskim turbulencijama, mora održavati kulturni kontinuitet, jer on predstavlja i kulturni identitet jednog naroda - kaže Nebojša Romčević za naš list. - Siguran sam da će Pozorje ove godine nadomestiti sve porušene mostove. A dok ne budu sagrađeni novi, ove kulturne održavaćemo u što boljem stanju. Kada je reč o mojoj drami, veoma mi je drago što je "Karolina Nojber" ušla u konkurenciju. Ne zbog same konkurencije i nagrada, već zato što sam siguran da će se o ovogodišnjem Pozorju govoriti sledećih sto godina. Mislim da su selektori odabrali najbolje predstave, svi projekti su veoma kvalitetni. Možda mi je malo žao što se "Karolina Nojber" nije više igrala na našim scenama, ali se nadam da će i u Novom Sadu dobiti ovacije kakve je dobila u Budvi i Beogradu.

R. RadosavljevićJugoslovenski košarkaši, sa danom zakašnjenja, otputovali na pripreme u Solun

Grčka veza

Članovi košarkaške reprezentacije Jugoslavije koji su prvi deo priprema obavili u Beogradu nisu otputovali u ponedeljak prepodne preko Budimpešte u Solun na nastavak brušenja forme za evropski šampionat u Francuskoj (21. jun - 3. jul). Problem je nastao u dobijanju šengenske vize koja omogućuje nesmetan ulazak u bilo koju od 15 zemalja Evropske unije. Vizu može da izda bilo koja država EU, a jugoslovenski reprezentativci su bez ikakvih problema dobili grčke vize, ali naše nekadašnje južne komšije nisu mogle da bez konsultacija sa svojom vladom izdaju putnu dozvolu. Ipak, u večernjim satima deo nacionalnog tima se otisnuo iz prestonice na put odbrane zlatnih medalja iz Atine i Barselone.Španija pod upitnikom

Na sastanku Evropske zone FIBA koji je održan proteklog vikenda na Malti potvrđene su odluke da "Totalni Bosman" stupa na snagu 2000. godine, da se vreme napada ograničava na 24 sekunde posle Olimpijskih igara u Sidneju, kao i da se eksperimentalno uvodi treći arbitar.
Doneta je i odluka da se od naredne sezone ograniči broj učesnika u Kupu Rajmonda Saporta na 24 kluba.

Generalni sekretar KSJ Zoran Radović koji je reprezentovao "jugoslovensku kuću košarke" obavio je niz bilateralnih razgovora sa predstavnicima drugih evropskih federacija. Španci su potvrdili spremnost da ugoste naš nacionalni tim u sklopu priprema za "Euro 99", ali konačna odluka ne zavisi od košarkaške organizacije Španije već od Vlade i Ministarstva sporta.Nenad Peruničić jedva čeka start turnira u Egiptu

Motiv do neba

Čovek od koga najviše strepe protivnički golmani uoči predstojećeg rukometnog prvenstva sveta u Egiptu sigurno je Nenad Peruničić. Plavi "terminator" u grčkoj Veriji predvodi drugove iz reprezentacije na pripremama za najveću smotru svetskog rukometa.

- Radimo punom parom, mada imamo veliko psihološko breme zbog nesreće koja se dešava našoj zemlji. Ta sramota koja pogađa naš narod pomalo nas sputava, ali i motiviše za uspehe. Iz sveg srca želimo da obradujemo narod. Za početak, cilj je plasman među sedam koji obezbeđuje učešće na OI u Sidneju. A, kada ispunimo ovaj deo plana, sledi borba za medalju. Greške iz Kumamotoa od pre dve godine ne smeju se ponoviti - ističe Nenad Peruničić.

Uz žestoke treninge plavi redovno gledaju kasete sa igrama rivala.
- Trenutno je na dnevnom redu Švedska i njihove igre na Svetskom kupu. Sa ovog takmičenja gledamo i mečeve Mađara, Francuza i Nemaca koji nam mogu biti protivnici. Spremni smo da se nosimo sa svima - konstatovao je "Terminator".Vlada Kuzmanović i Veselin Petrović stižu na Kalemegdan

Renoviranje Zvezde

Sezona puna paradoksa ostala je iza košarkaša Crvene zvezde. Sušna godina bez trofeja kulminirala je ratnom odlukom da se ne odigra plej-of što je značilo i gašenje poslednje nade da klub sa Malog Kalemegdana može da odbrani titulu. Ipak, izboren je plasman u Evroligu. Bogatiji za godinu iskustva, crveno - beli žele da selektiraju kvalitetnu ekipu koja će naredne sezone igrati jednu od glavnih rola u najkvalitetnijem klupskom takmičenju na Starom kontinentu.

- Još je rano govoriti o imenima... Ima vremena, prelazni rok je od 5. do 15. jula. Radimo na tome da poboljšamo i osvežimo tim, a šansu će dobiti i mladići iz naše juniorske škole - misteriozan je sportski direktor Zvezde Branko Kovačević.

Iako je do početka velike godišnje seobe ostalo bezmalo još dva meseca, mete Crvene zvezde su poznate. Na listi pojačanja nalaze se Vladimir Kuzmanović, Veselin Petrović, Nenad Čanak...
Bek Beobanke Vlada Kuzmanović je najbliži povratku u staro jato s kojim je 1998. godine osvojio šampionsku titulu, a na istoj distanci od Malog Kalemegdana nalazi se Vesa Petrović. Takođe, Zvezda je u potrazi za kvalitetnim centrom.
Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind

 

E-mail: glas_javnosti@abc.co.yu

Diskusija/Message board


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange