GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Ponedeljak 17. maj 1999.
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8,
Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Updated:
17/05/99 00:00 (GMT +01:00)

Najnovije vesti...

Video galerijaVideo galerija

English

Francais

Deutsch

Italiano


Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
Tražimo saradnike...

NATO alijansa gađala energetsku i saobraćajnu infrastrukturu u Srbiji

BEOGRAD- Projektili NATO alijanse u noći između subote i nedelje gađali su energetsku i saobraćajnu infrastrukturu u Beogradu, Smederevu, Boru i na padinama Fruške gore. Prouzrokovana je velika materijalna šteta, ali ljudskih žrtava nije bilo.

U subotu u 22.30 sa 3-4 projektila pogođen je aerodrom u Batajnici. Serija od osam snažnih detonacija u 22.30 čula se na više lokacija u okolini Beograda. U isto vreme sa tri projektila pogođena je benzinska pumpa na Zrenjaninskom putu kod mesta Kovilova u blizini Beograda. Očevici kažu da je bombardovana šira okolina Padinske Skele.

BOR - U granatiranju trafo-stanice u Boru povređeno je šest lica. Avijacija NATO gađala je u subotu uveče u 22.40 sati sa dva projektila trafo-stanicu "Bor 3" koja se nalazi u krugu Rudarsko-topioničarskog basena Bor, nedaleko od centra grada.

SMEDEREVO - U subotu uveče oko 22.30 pogođena je trafo-stanica u krugu fabrike Sartid u Smederevu. Požar, koji je izbio bombardovanja smederevskog Sartida, vatrogasne ekipe veoma brzo su ugasile. Snažne detonacije čule su se i u široj okolini Požarevca.

BUJANOVCI- Avioni NATO saveza gađali su tokom noći između subote i nedelje područje opštine Bujanovca na krajnjem jugu Srbije. Na to područje palo je oko 10 projektila. U subotu oko 22.30 gađano je mesto Brankovac, koje se nalazi na zapadnom delu Fruške Gore. Detonacije su se čule i u Novom Sadu.

PRIŠTINA - Sirene su u nedelju ujutro oko 5.30 sati nakon puna četiri dana označile prestanak vazdušne opasnosti u tom gradu. Nakon četiri dana neprestanog NATO bombardovanja, protekle noći se nisu čule eksplozije. Avioni NATO gađali su u subotu uveče nešto posle 23.00 časa region južno od Peći a sat vremena ranije jedna detonacija čula se u Kačaničkom kraju.

PEĆ- Istražni sudija okružnog suda u Peći Jugoslav Skenderi izjavio je u nedelju da je do sada pronađeno 81 telo albanskih izbeglica ubijenih u napadu NATO na selu Koriša, kod Prizrena. Skenderi je dodao da istražne ekipe i dalje tragaju za ostacima nastradalih civila, među kojima je bilo najviše žena i dece.Zaustavljeni pogoni za preradu bakra

BOR - Direktor Topionice i rafinacije bakra u Boru Veselin Savović izjavio je u nedelju da su nakon subotnjeg raketiranja trafo-stanice u Rudarsko topioničkom basenu (RTB), prinudno zaustavljeni svi metalurški kapaciteti u ovom kombinatu bakra".

Savović je izjavio da "nije realno očekivati puštanje u pogon metalurških kapaciteta pre konačnog završetka bombardovanja".

Holding kompanija RTB Bor zapošljava oko 20 hiljada radnika, a pogoni Topionice i Elektrolize su prvi u lancu prerade bakra.PVO VJ oborio još jednu krstareću raketu

PRIŠTINA - Jedinice Protivvazdušne odbrane Vojske Jugoslavije oborile su u nedelju u 11,40 časova jednu krstareću raketu "tomahavk".

Prema podacima Pokrajinskog centra za obaveštavanje raketa je oborena u blizini planine Goleš kod sela Vrševce u opštini Lipljan i nije eksplodirala.Pentagon blokira upotrebu borbenih helikoptera

NJUJORK - Pentagon je blokirao plan NATO o slanju borbenih helikoptera "Apač" za napade na srpske trupe strahujući za bezbednost svojih pilota, piše u nedelju dnevnik "Njujork Tajms".

List dodaje da je Pentagon takođe zabrinut da se upotrebom tih helikoptera konflikt može proširiti na Albaniju.

Iako se u Albaniji već nalaze 24 borbena helikoptera kao deo američkih kopnenih snaga poslatih u tu zemlju, Pentagon treba zvanično da odobri korišćenje "Apača" za napade, ali strahuje da je takva misija suviše opasna za pilote, jer helikopteri nisko i sporo lete, piše "Njujork Tajms".Kina neće trgovati sopstvenim suverenitetom

PEKING - Šef Svekineskog narodnog kongresa Li Peng izjavio je u nedelju da "Kina neće trgovati sopstvenim suverenitetom", odbacujući na zapadu raširene glasine da će Kina odustati od podrške Jugoslaviji, da bi joj, zauzvrat, Amerika otvorila vrata Svetske trgovinske organizacije (STO).

Kineska vlada zadržava pravo da zahteva hitno zaustavljanje NATO bombardovanja Jugoslavije, a, dodao je Li, "svima je poznato da je povratak Kine u STO od zajedničkog interesa i za ceo svet i za Kinu".Klinton za tren izbegao sudar u vazduhu

LOS ANĐELES - Pilot predsedničkog aviona "Air Force One", u kojem se nalazio Klinton, bio je primoran da napravi manevar u vazduhu kako bi izbegao sudar s putničkim avionom koji se u tom momentu nalazio na samo 300 metara udaljenosti, prenose u nedelju agencije izjavu portparola Bele kuće Džoa Lokharta.

On je izjavio da se avion s Klintonom, koji se pripremao za sletanje na aerodrom u Los Anđelesu, spustio na visinu od 3.000 metara kada se putnički avion popeo na visinu od 2.700 metara. Pilot je bio primoran da na samo 300 metara rastojanja napravi manevar kako bi izbegao sudar.Niz nesreća zbog netačnih mapa

LOS ANĐELES - Američka federalna agencija zadužena za izradu mapa načinila je poslednjih godina niz grešaka, izazivajući nesreće netačnim i nekompletnim podacima, piše nedeljno izdanje "Los Anđeles tajms".

Nacionalna Agencija za snimanje i mape (NIMA) izradila je mape odgovorne za najmanje 12 incidenata od 1985. godine, od kojih su neke završene tragično i uz veliku štetu. Mape NIMA koriste i američki vojni piloti.

Poslednji incident, razaranje kineske ambasade u napadu NATO na Beograd 7. maja, duboko je uzdrmao svetske odnose. Mapa je navodila pogrešnu adresu ambasade, mada je adresa bila dostupna u beogradskom telefonskom imeniku i turističkim kartama.

"NIMA nije imala pristup bilo kakvoj banci podataka koja je metu identifikovala kao lokaciju kineske ambasade", navela je u pisanom odgovoru dnevniku predstavnica NIMA Lora Snou.

Amerikanci i NATO još istražuju kako je ambasada dospela na njihov spisak ciljeva.

Samo u poslednjih 15 meseci, mape NIMA bile su faktor u još tri incidenta, u kojima je ukupno poginulo 28 ljudi, uključujući rušenje ski-lifta u Italiji februara 1998.

Funkcioneri NIMA uprkos tome navode da su njihovi proizvodi primerno bezbedni, ukazujući da su prošle godine odštampali 23,5 miliona mapa i 650.000 kompakt-diskova.

Nesreća u Italiji dobila je najveći publicitet, ali svega dve nedelje posle nje petorica pilota poginuli su kada je njihov helikopter naleteo na električne vodove koji nisu bili ucrtani.

Pritom, ti isti vodovi došli su glave dvojici pilota tri godine ranije, piše "Los Anđeles tajms".Na terenima SC Bežanijska kosa proteklog vikenda održan turnir petlića pod geslom "Fudbalom protiv rata"

Dečiji svet u boji

Subota, tereni Sportskog centra Bežanijska kosa. Na jednom od brda beogradskih, u oazi, od čitavog sveta odvojenoj. Dva fudbalska igrališta, ramenom dodirnuta. Po njima, kao rasuti klikeri, klinci. Raznobojni, od žutih petlića Obilića, plavo-belih dečaka iz škole Milicionara, crno-bele dece Partizana, crveno-plavih malih fudbalera Radničkog iz Obrenovca, njihovih vršnjaka iz Teleoptika i domaćina, BUSK-a. Boje igraju, a klinci, sve im dresovi do kolena i šortsevi do trave, loptu šutiraju kao veliki.

- Sudija, pa to je penal! Lopove jedan. Konje!
Taj grozni svet odraslih, svaku čaroliju rasturi.

- Sudija, bre, i penal i isključenje! Vidiš da je igrao rukom, izbaci ga napolje - arlauče otac sa tribina, otac koji želi da njegovo dete pobedi. Da on pobedi...
- Prijatelju, ne viči. Kako da klincu da crveni karton? Ovo je turnir, nije važno, klinci igraju - javlja se glas razuma, desetak metara udaljen.
- Šta, bre, nije važno. Pravila su pravila!

Penal je sviran. Prilazi crno-beli dečak, tišina na tribinama do pucanja. Oglašava se deka, sa bejzbol kapom na glavi, ovo njegov unuk uzima loptu.
- Vlado, ne zezaj. Daj gol!

Vlada pogađa stativu gola malih Obrenovčana.
- E, deda, deda. Za sve si ti kriv. Mogli smo da povedemo - ponovo otac, onaj što poštuje pravila.

 

Munja je, kako mu ime kaže, najbrži semenkar u Novom Beogradu. I najbolji. Kako bi drugačije prodao sto kila zabave za zube, za samo nekoliko časova sportskog dana na turniru klinaca "Fudbalom protiv rata". Munjini klinci su takođe mali fudbaleri, oni sutra igraju. Tada će Munja gledati, sada radi šetajući svoju korpu.
- Evo semenke, može i za pare...

A Steva, golman Radničkog, prečku jedva pogledom dohvata. Od stative do stative stiže trkom, čini se da je gol svuda oko njega, ali lopta neće u mrežu. Brani sve, baca se. Najveći problem mu je da ispuca loptu, kada je uhvati. Neće dalje od šesnaesterca, velika lopta kao srce Stevino, ali noga mala...
- Baci Stevo rukom, ma baci u aut da se odmorimo - dovikuje mu drugar iz tima.

Ubrzo kraj. Sada pobednik ovog meča igra protiv poraženog iz utakmice koja se igra na terenu pored. Sele se i roditelji, do trave gde njihova deca igraju. Tako, u krug. Mali predah, da klinci popiju vode, treneri daju savet, da poneki otac objasni svom malom kako je trebalo da šutne onu loptu... I opet svi na terenu, do večeri. Lep svet, dečiji, svet u boji. Iza njega, vidi se sa ovog brda beogradskog, neki drugi svet. Izgorela zgrada CK, crna, malo levo i bivša kineska ambasada, gola i siva. Svet bez boja...

I. Petrović
Foto: N. ĐurovićNataša Jović i Oliver Njego o utiscima sa nedavnog gostovanja u Pjong Jangu

Klavir se dodiruje s belim rukavicama

Naši mladi operski pevači Nataša Jović i Oliver Njego nedavno su se vratili sa gostovanja u Pjong Jangu gde su od 8. do 20. aprila na Internacionalnom festivalu predstavljali našu zemlju. Po povratku u Beograd nastavili su da nastupaju. Nataša Jović u operama "Pepeljuga", "Karmen", "Nabuko", a priprema i ulogu Olge za premijeru "Onjegina". Oliver NJego nastupa u "Seviljskom berberinu", "Karmen", "Don Karlosu". Za naš list su govorili o utiscima iz Pjong Janga.

- Na festivalu je učestvovalo oko 40 zemalja sa reprezentativnim solistima i ansamblima. Iako festival nije takmičarskog tipa Oliver je dobio nagradu za ulogu toreadora, a zajedno smo nagrađeni priznanjem za umetnost. Svi učesnici su nas podržali i uputili apel za mir. Bilo je suza na oproštaju i želja da sve prestane - kaže Nataša Jović. A Oliver Njego dodaje:

- Koncertne sale su im prelepe, oni imaju specifičan odnos prema kulturi. Klavir premeštaju u belim rukavicama da ne ostanu mrlje. Bili smo gosti Dečije palate gde žive talentovana deca uzrasta do deset godina. Gledali smo njihovu predstavu u prekrasnoj sali sa 4000 mesta.

B. LijeskićZajednička akcija grčkih i naših umetnika u Ratnom ateljeu

Veliko svetlo za ceo svet

U okviru akvije "Umetnost protiv rata" u Beograd je doputovala grupa umetnika iz Grčke. U Galeriji ULUS, na platnu dugom desetak metara, u nedelju je 13 slikara iz Atine, Soluna, ostrva Samos i drugih krajeva Grčke, zajedno sa našim umetnicima iskazalo protest politici NATO. Gospođa Eva Mela, predsednik grčkog Udruženja umetnika, o akciji kaže:

- Ne osećamo da smo došli da pomognemo samo Jugoslaviji. Želimo da ovakvom akcijom pomognemo svim narodima Balkana. NATO bombe protiv Jugoslavije su deo generalnog plana. Danas Srbija, sutra ostale zemlje Balkana. Otpor Jugoslavije je veliko svetlo za ceo svet.

Eva Mela je najavila je još akcija kako u Jugoslaviji, tako i širom Balkana. Pored velikog zajedničkog platna, nastalo je i delo "Krvavi heroji" Marije Sevastogi. Svoj rad umetnica je započela na ostrvu Samos i to potpisima meštana. Ova dela putovaće u Atinu na veliku dobrotvornu aukciju čiji prilog ide za pomoć Jugoslaviji.

J.Živković
Foto: N. ĐurovićPrvi trening u utorak

BEOGRAD - Košarkaški reprezentativci sa delom stručnog štaba otputovali su u nedelju u Solun posle manjih problema kojih je bilo oko obezbeđivanja viza.

Očekuje se da skoro svi plavi momci koji dolaze iz celog sveta biti na okupu u isto vreme. Prvi trening biće održan u utorak po podne u dvorani Iraklisa.Golman plavih trenira u Belgiji, pod budnim okom nekadašnjeg reprezentativca Jugoslavije Ranka Stojića

Kralj na sigurnom

Živadinović može da odahne, do utakmice protiv Irske u Dablinu Ivica će imati i nekoliko jačih provera

Gde je i šta radi Ivica Kralj? Rubrika posvećena bivšim asovima, silom suludog vremena najviše intrigira Milana Živadinovića. Bliži se 5. jun i megdan sa Ircima u Dablinu. Ivica nije zalutao, u sigurnim je rukama, kod Ranka Stojića, danas menadžera FIFA i još važnije, do juče golmana blistave karijere stvarane u Partizanu, zagrebačkom Dinamu, reprezentaciji Jugoslavije, potom u Anderlehtu, Liježu...

- Nema razloga za brigu. Kralj je ovde, kod mene, trenira intenzivno. U punoj je takmičarskoj formi, nošen ogromnim motivom da u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, protiv reprezentacije Irske, brani u top-formi - ističe Ranko Stojić.

- Ivica radi i na vežbama snage, po posebnom programu. Planirali smo da se priključi pripremama niškog Radničkog na Kipru, brani na dve-tri prijateljske utakmice. Ako selektor naše reprezentacije, gospodin Milan Živadinović, proceni da je potrebno da se potom vrati u Belgiju i brani još koji meč, tako ćemo i uraditi.

- Poslušaću Živin savet - napominje Kralj, koji je sa izabranicom Draganom gost porodice Stojić. - Najvažnije je da sam u punom treningu, maksimalno koncentrisan na rad. Svi dobro znamo od kolikog je značaja utakmica u Dablinu. Znamo i šta nas čeka. Duge lopte, igra u vazduhu, mnogo centaršuteva i bitka u šesnaestercu. Taj stil Ostrvljana je prepoznatljiv, ali uvek opasan. Spreman sam za novo iskušenje i nestrpljivo očekujem okupljanje reprezentativaca u Solunu, 31. maja.
Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind

 

E-mail: glas_javnosti@abc.co.yu

Diskusija/Message board


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange