GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Nedelja 16. maj 1999.
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8,
Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Updated:
16/05/99 00:00 (GMT +01:00)

Najnovije vesti...

Video galerijaVideo galerija

English

Francais

Deutsch

Italiano


Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
Tražimo saradnike...


U noći između petka i subote NATO dejstvovao po većem delu Srbije

Gradovi i mostovi ponovo na meti

Avijacija NATO gađala je u noći između petka i subote područja Čačka, Kraljeva, Prištine, Prizrena, Kosovske Mitrovice, Kuršumlije Jagodine i Bora.

ČAČAK - Avioni NATO pakta bombardovali su u subotu, od 01,05 do 01,15 industrijsku zonu Čačka, udaljenu nepun kilometar od centra grada. Čulo se devet snažnih detonacija iz napadnute zone, gde se nalaze Tehničko-remontni zavod, Fabrika "Cer" i naselje porodičnih kuća.

KRALJEVO - U subotu u jedan čas po ponoći, NATO avijacija je na sela Lađevci i Cvetke ispalila pet projektila. Gotovo istovremeno, NATO bombarderi su sa šest projektila gađali i selo Leskovac u Gruži, između Kraljeva i Kragujevca.

PROKUPLJE- Mostovi na Toplici su u subotu oko 07.30 časova bili meta NATO avijacije. Sa tri projektila gađani su mostovi na ušću Kosanice u Toplicu, kod Kuršumlije, dok su tri detonacije odjeknule i na području sela Visoka.

JAGODINA - U subotu u 10, 28 sati avioni NATO su sa četiri projektila bombardovali auto-put Beograd-Niš u blizini Jagodine, udaljen samo kilometar od centra grada. Sa tri projektila je pogođen i most preko rečice Lugomir na autoputu izmeđuJagodine i Ćuprije.

BOR - Na meti NATO u subotu u 10, 25 našlo se skladište Jugopetrola u Boru. Oštećena je i upravna zgrada Jugopetrola, kao i dalekovod u blizini, koji je pao preko pruge železničke teretne stanice.

Dva puta je bombardovano područje sela Volakovo kod Boljevca, a po drugi put je napadnuto i skladište Jugopetrola u Prahovu.

 

Novi teroristički napad

PEĆ - Branislav Mijatović (27) i Jugoslav Božićević (18) iz sela Dobri Do u opštini Peć ubijeni su u petak oko podne kada ih je iz zasede napala veća grupa terorista.

Do napada je došlo kada su se mladići, sa kojima je bio i Ranko Bogićević (35) koji je ranjen, traktorom vraćali sa njive koju su obrađivali. Teroristi su iz obližnje šume otvorili vatru iz automatskog oružja.

PRIŠTINA - Avijacija NATO gađala je u subotu ujutro širi rejon opštine Uroševac. Avijacija NATO snaga sa pet projektila gađala je u 09.20 časova šire područje Kosovske Mitrovice.

UŽICE - Severozapadno od Užica je u subotu rano ujutro odjeknulo pet snažnih detonacija. Za sada nema podataka o posledicama napada.

BEOGRAD - Cenatu za obaveštavanje i uzbunjivanje saopštio je da je u subotu oko 13.15 na području beogradskog naselja Padinska skela oboren jedan avion NATO snaga.

Uzbuna je u Beogradu oglašena je u subotu u 13.18, a ubrzo se čula detonacija na užem području grada. Prema prvim informacijama, avijacija NATO gađala je ciljeve u Lisičjem jarku.Humanitarna Misija UN dolazi u SRJ

BEOGRAD - Tim Ujedinjenih nacija za humanitarna pitanja doputovaće u subotu u dvanaestodnevnu posetu SR Jugoslaviji. Članovi misije UN najpre će posetiti Beograd, a potom otputovati na Kosovo.

Članove Misije UN će zanimati kakve su posledice toga što deca ne idu u školu, kakav uticaj bombardovanje ima na život izbeglica iz BiH i Hrvatske, kako i kolika su oštećenja na bolnicama, infrastrukturi i kakva je pomoć najpotrebnija.Osuda masakra izbeglica na Kosovu

BEOGRAD - Vlada Srbije osudila je bombardovanje albanskih izbeglica u selu Koriša kod Prizrena i ocenila da se zločini NATO agresora nad civilima svakodnevno nastavljaju i uvećavaju. U saopštenju sa sednice Vlade Srbije, koja je održana u petak, navodi se da je to "smišljeni masakr sa jasnim ciljem da se spreči povratak izbeglica u domove".

Vlada je ocenila da "fašisti NATO alijanse ubijaju sve one koji sami i uz pomoć organa SRJ žele da se vrate mirnom životu u svojim domovima, nastojeći da dokažu da su samo oni, silom u stanju da dovedu izbeglice kućama". "Zato izjave NATO čelnika o brizi za izbeglice deluju cinično i licemerno", navodi se u saopštenju.

Vlada je saopštila da su "jedine vojne akcije koje se sprovode na Kosovu stalna bombardovanja i svakodnevni zločini nad civilnim stanovništvom koje vrši NATO".Anan napustio konferenciju zbog mirovne inicijative

HAG - Generalni sekretar UN Kofi Anan napustio je iznenada jednu međunarodnu konferenciju u Hagu kako bi se pridružio "mirovnoj inicijativi" povezanoj sa kosovskom krizom, saopštili su u subotu diplomatski izvori.

"Kofi Anan je morao hitno da ode kako bi se pridružio jednoj mirovnoj inicijativi povezanoj sa balkanskim dosijeom", rekao je ambasador BiH, Muhamed Šaćirbej.

Nije bilo moguće dobiti nikakav detalj o Ananovoj destinaciji, niti o prirodi pomenute "inicijative".Rugova traži sastanak sa Hašimom Tačijem

TIRANA - Albanska štampa piše u subotu da je lider Demokratskog saveza Kosova Ibrahim Rugova najavio skorašnji sastanak svih relevantnih političkih faktora kosovskih Albanaca, uključujući i separatističku OVK.

Dnevnik "Gazeta šiptare" piše da je Rugova, nakon razgovora sa britanskim premijerom Tonijem Blerom i ministrom inostranih poslova Robinom Kukom, u petak pozvao sve političke snage kosovskih Albanaca na konsultacije, ali nije precizirao kada bi do takvog sastanka moglo da dođe.

Rugova je, kako navodi dnevnik, izrazio spremnost da se sastane i sa Hašimom Tačijem, liderom OVK i premijerom samoproglašene vlade kosovskih Albanaca.

Istovremeno, piše "Gazeta šiptare", portparol OVK Jakup Krasnići pozvao je Rugovu i njegovu stranku da zauzmu trećinu mesta u samoproglašenoj vladi kosovskih Albanaca, koju kontroliše OVK.Predsednik crnogorske vlade Filip Vujanović

Inicijativa za smenu Đukanovića je besmislena

PODGORICA - Predsednik crnogorske vlade FilipVujanović izjavio je da je inicijativa Socijalističke narodne partije Crne Gore za razrešenje crnogorskog predsednika Mila Đukanovića "lišena svake ozbiljnosti i smisla".

Vujanović je švedskoj televiziji rekao da je "velika korist, ne samo za Crnu Goru nego i za Jugoslaviju, to što Đukanović i ostali nosioci vlasti u Crnoj Gori imaju mogućnost diplomatske komunikacije na najvišem nivou sa predstavnicima međunarodne zajednice".Suđenje Pretu i Volasu iduće sedmice

KANBERA - Australijanci Stiv Pret i Dejvid Volas, koji su u Jugoslaviji uhapšeni zbog špijunaže, u utorak ili sredu će biti izvedeni pred sud, saopštili su u subotu njihovi branioci.

Pret i Volas su u Jugoslaviji boravili kao radnici australijskog ogranka humanitarne organizacije CARE. Oni su 31. marta uhapšeni na jugoslovensko-hrvatskoj granici, a Pret je nekoliko dana kasnije na jugoslovenskoj televiziji priznao da je navodna humanitarna aktivnost bila paravan za obaveštajnu delatnost.

Pred sud će, prema istom izvoru, biti izveden i jedan jugoslovenski službenik organizacije KER, koji je takođe optužen za špijunažu.

Vlasti u Beogradu obećale su Visokom komesaru UN za ljudska prava Meri Robinson da će svetskoj organizaciji biti dozvoljeno da pošalje posmatrače na suđenje Pretu i Volasu.Predsednici devet srednjeevropskih država pozvali Beograd da usvoji plan G8

LAVOV- Predsednici devet srednjeevropskih država pozvali su u subotu u Ukrajini jugoslovenske vlasti da prihvate predlog ministara sedam najrazvijenijih zemalja i Rusije (G8) za okončanje krize na Kosovu.

"Pozivamo vladu u Beogradu da se prihvati obaveza koje međunarodna zajednica zahteva kao uslov za mirno rešenje", naveli su u zajedničkom saopštenju predsednici Austrije, Bugarske, Češke, Nemačke, Mađarske, Poljske, Rumunije, Slovenije, i domaćina, Ukrajine.

Devetorica predsednika predložili su i održavanje "konferencije o jugoistočnoj Evropi na visokom nivou", koja bi trebalo da osmisli "sveobuhvatnu strategiju za stabilizaciju čitavog regiona kroz ekonomsku obnovu i promociju demokratije".

Ukrajinski predsednik Leonid Kučma rekao je da bi predložena konferencija, prema zamisli devetorice predsednika, trebalo da obezbedi i novčanu pomoć za zemlje čije su privrede najviše ugrožene krizom na Balkanu.Nezavisnost Kosova pretnja po brojne zemlje

SKOPLJE - Predsednik Makedonije Kiro Gligorov ocenio je da bi eventualna nezavisnost Kosova predstavljala pretnju po Makedoniju i brojne druge zemlje.

"Veliki broj evropskih zemalja ima neko Kosovo na svojim granicama... Nacionalna pitanja danas ne mogu biti rešavana 'osvajanjem' teritorija", istakao je Gligorov u intervjuu za skopski "Dnevnik" i založio se za evropski model integracija.

Makedonski predsednik je rekao da ne očekuje zahlađenje u odnosima Makedonije i Albanije, ocenivši da to ne bi odgovaralo ni albanskoj strani.

Gligorov je ocenio da "NATO nije imao predstavu o tome koliko će da traje" bombardovanje Jugoslavije i da je NATO "verovao da će (predsednik SRJ Slobodan) Milošević posle nekoliko dana popustiti i prihvatiti sve uslove" i da će "Jugoslavija biti repriza Iraka".Lazar Ristovski o svom rediteljskim debiju na Kanskom festivalu

Belo odelo po Felinijevoj meri

U Kanu je u subotu održana konferencija za novinare na kojoj su o filmu "Belo odelo" prikazanom u festivalskom programu "Nedelja kritike" govorili selektor Žan Roa, koproducent Sajmon Peri, direktor "Britiš skrina" i njegov autor Lazar Ristovski.

- Konferencija je bila izuzetno dobro posećena - kaže u razgovoru za "Glas" Lazar Ristovski. - Film je izazvao začuđujuće pozitivna osećanja. Roa me je kao glumca uporedio sa Žerarom Depardjeom, a dve scene filma (kupanje u akavarijumu i izjava ljubavi na raznim svetskim jezicima) podsetile su ga na Felinijev rukopis. Neprijatno mi je da to izgovorim.

Kan za vas nije nepoznanica. Upamćeni ste po ulogama kod Kusturice i Paskaljevića, italijanskoj "Drugoj ženi". Kako ste doživeli svoj rediteljski debi?
-U srcu nemam mnogo mesta za radost. Ne znam da li je to samo zbog onog što nam se događa ili je u pitanju i kosmički umor posle završenog posla. Iznenađen sam savršenim reakcijama kritike i publike. Za film su zainteresovani veliki svetski distributeri, što me čini spokojnim, jer sam u film uložio svu svoju imovinu.

Bili ste medijski atraktivni i kao osoba koja dolazi iz Jugoslavije?
- Nije bilo agresivnih pitanja, niti sažaljenja. Ne bih to ni dopustio. Nismo mi za žaljenje. Novinari su pokazivali veliko razumevanje. Odgovarao sam pitanjem ko su onda ti drugi koji nas bombarduju sa ovih zapadnih prostora pa i Francuske. Bili su zatečeni ovim pitanjem.

Koliko je uzbudljiv ovogodišnji festival?
- Nisam stigao da vidim ni jedan film. Nemam ni želje ni snage da sedim u salama. Sedim u stanu i čekam da se sve završi i da se vratim kući. Inače glavni program je sjajan - dominiraju veliki reditelji. Ipak u odnosu na ranije godine, primećujem odsustvo glamura.

Nadate li se nekoj od nagrada?
- Zašto da ne, ja sam veliki borac, volim da se takmičim. Film je imao izuzetno mesto na festivalu.

Vesna MilivojevićPismo Emila Tabakova članovima Beogradske filharmonije

Nisam vaš neprijatelj

Posredstvom Ambasade Republike Bugarske Emil Tabakov, bivši dirigent Beogradske filharmonije, smenjen nakon što je nastupio na koncertu u čast jubileja NATO, obratio se muzičarima, članovima ansambla s kojima je donedavno uspešno sarađivao.

- U vezi s koncertom zbog kojeg sam proglašen "izdajnikom" ističem da to što mi Bugari sledimo svoje interese ne znači da smo neprijateljski raspoloženi prema vama. Ne znam kakvu ste informaciju dobili, ali koncert kojim sam dirigovao 5. aprila bio je uistinu planiran još pre decembra 1998, u čast pedesetogodišnjice NATO.

Međutim, imajući u vidu vašu situaciju, na moju inicijativu organizatori su se složili da promene moto koncerta i on je glasio: "Za mir na Balkanu, za mir u Evropi, za mir u svetu"- poručio je Tabakov, naglašavajući da je za njega muzika iznad svega drugog i da će ga za rad u Beogradu vezivati najlepše uspomene.Otvoren sanduk sa 12 Andrićevih svezaka

BEOGRAD- Fondacija koja upravlja zaostavštinom jugoslovenskog nobelovca Ive Andrića otvorila je zapečaćenu kutiju sa 12 svezaka, koje je veliki pisac bio namenio uništenju.

U kutijama se nalazi 12 svezaka koje je Andrić pisao... u različitim razdobljima. U nekim sveskama nalaze se i previjeni tabaci većeg formata... isečci iz štampe.

Nakon Andrićeve smrti 1975, u njegovom stanu pronađena je kutija, na kojoj je pisac bio napisao da se uništi. Andrićeva zadužbina odlučila je, međutim, na svojoj prvoj sednici, 12. marta 1976, da kutiju zapečati, a da bude otvorena 2000. Godine koja je na vratima.Predsednik madridskog Reala u poverljivom razgovoru sa menadžerom Zoranom Vekićem

Sans čuva Mijatovića!

Juventus, Roma, Parma, Arsenal, Čelzi, Aston Vila i Bajern spremni da debelo plate

Španski novinari bombarduju javnost najneverovatnijim najavama transfera i idu do te mere u nemoguće da su fudbaleri počeli da se naglas nerviraju. Ovakav stil kolega sa Pirinejskog poluostrva potvrđuje i Zoran Vekić, menadžer od dobrog glasa.

- Morate se navići da Španci vole spektakl i da kada čitate njihove novine ne uzimate sve "zdravo za gotovo". Pogotovo je interesantno kada se bliži prelazni rok i kada su u pitanju veliki klubovi, Real Madrid i Barselona.

 

Predrag Mijatović traži svoj mir

Idem iz Reala

Predrag Mijatović, zvezda Reala, brzo je reagovao na vest da je u igri njegova trampa za mladog fudbalera Arsenala Nikolasa Anjelku i odlazak na "Hajberi".

- Ako se već toliko priča o našim zamenama onda je izvesno da su nam male šanse da ostanemo u Realu. Ako mene žele da prodaju - spreman sam da odem. Ne bih mogao da budem miran, a da ne igram vikendom. U svakom slučaju čini se da je bolje da pakujem kofere - rekao je Mijatović

Da krenemo od kraljevskog Reala: Predrag Mijatović, Lorenco Sans i Vi ste u stalnom kontaktu?
- Odmah da pojasnim Peđin slučaj: on je u Španiji bog i nije čudno što se je stalno u žiži. Međutim, počeo je da gubi živce jer ga stalno prozivaju, pišu o trampama...

Zar to nije tačno?
- Peđa može da ode iz Reala, ali samo u klub koji sam odabere. Pre neki dan sam pričao sa predsednikom Sansom u "četiri oka" i direktno ga pitao: da li zaista želite da prodate Peđu? Ako je tako, kažite nam da bismo mogli da stupimo u kontakt sa klubovima koji ga neprestano traže. I znate li šta mi je Lorenco rekao?

Da ne dolazi u obzir da Mijatović napusti Madrid!
Toliko Vekić o "Slučaju Mijatović". Ne želi da govori o klubovima koji hoće Peđu, mada tvrdi da su ponude basnoslovne. Ipak, prelistavajući sajtove španskih, nemačkih, španskih i italijanskih novina zabeležili smo da je naš sjajni internacionalac na listi želja Juventusa, Rome, Parme, Arsenala, Čelzija, Aston Vile, minhenskog Bajerna...Završeno prvo poluvreme atletskog Kupa Srbije

Trka za plavim dresom

Više od 250 atletičara iz 30 klubova učestvovalo je u konkurenciji finala Kupa Srbije koje se u subotu i nedelju održava na stadionu Partizana. Zbog ratne situacije u našoj zemlji rezultati su bili u drugom planu. Ipak, takmičenje je poslužilo selektorima ASJ za formiranje reprezentacije koja će uz klupskog šampiona Partizan predstavljati našu zemlju na predstojećim međunarodnim takmičenjima u Grčkoj.Plavi rukometaši u strahu da se ne ponovi 1992. godina

Strepnja do Kine

Odluka španske Vlade da zabrani ulaz u zemlju jugoslovenskim rukometašima umnogome je poremetila planove reprezentacije i tok priprema za Svetsko prvenstvo u Egiptu. Igrači i stručni štab razočarani su činjenicom da neće učestvovati na "Trofeo Espanja" u Ovijedu, a alternativa je potražena u mečevima sa selekcijom Makedonije, u utorak i sredu.

- Ne znam čime smo zaslužili zabranu - rezignirano kaže kapiten plavih Dragan Škrbić, koji je nekoliko sezona igrao u Španiji i oženjen je Španjolkom. - Ne znam uopšte odakle nalazimo i snagu da ovako žestoko treniramo dok je naša zemlja izložena bombardovanju, a sada još i ovo... U vazduhu lebdi i sećanje na 92. kada su svim jugoslovenskim sportistima svetski moćnici u poslednji čas zabranili učešće na OI u Barseloni. Zato i sada strepimo i nećemo verovati da je sve u redu dok ne stignemo u Egipat i 2. juna ne istrčimo na teren na prvi meč sa Kinom.

U čitavom spletu nesrećnih okolnosti ipak ima i nešto povoljno. Plavi treniraju punim intenzitetom, povređenih više nema, a domaćini u Veriji čine sve da se plavi osećaju kao kod kuće.


Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind

 

E-mail: glas_javnosti@abc.co.yu

Diskusija/Message board


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange