GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Petak 14. maj 1999.
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8,
Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Updated:
14/05/99 01:00 (GMT +01:00)

Najnovije vesti...

Video galerijaVideo galerija

English

Francais

Deutsch

Italiano


Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
Tražimo saradnike...

HITNO! HITNO! HITNO! HITNO! HITNO!

Poštovani posetioci, upravo smo dobili informaciju od BeoNET-a da je američka vlada naredila vlasnicima satelita za prenos Interneta da isključe veze prema Jugoslaviji. Gubitak veze bi mogao da se očekuje večeras 12. maja ili najkasnije 13. maja.

Ovaj akt grubo krši potpisane ugovore sa JU davaocima Internet usluga i predstavlja atak na slobodu govora na Internetu. BeoNET će organizovati veb-sajt za protestovanje protiv ove odluke, a u međuvremenu vas molimo da obavestite što je više ljudi moguće.

Zgranuti smo i mogućnošću da u okrilju zapadne demokratije može da se smisli besramniji način da se ukine protok informacija. Ovakav akt sigurno ne pokazuje moć, već nemoć onih koji su sebe s pozicija sile proglasili apsolutnim vlasnicima istine. Ko će im verovati ubuduće?! U nadi da do ovoga ipak neće doći, pozivamo vas da se i dalje borimo za istinu.

Milan Bečejić,
Glavni i odgovorni urednikU noći između srede i četvrtka NATO avijacija delovala po Kosovu, Pančevu, Batajnici i Novom Sadu

Gađani aerodromi, železničke stanice i televizija

BEOGRAD, PANČEVO - Avijacija NATO gađala je u četvrtak , oko 4,25 sati područje Batajnice. U to vreme u Beogradu se čulo nekoliko eksplozija sa šireg područja grada. Radio Novosti su javile da je na području Batajnice oboren jedan avion NATO.

Dve eksplozije čule su se u 4,10 i 4,27 sati na području Deliblatske peščare, istočno od Pančeva.

NOVI SAD - Avijacija NATO gađala je u četvrtak između 4,15 i 4,30 sati zgradu Televizije Novi Sad. Prva četiri projektila ispaljena su u 4,15 sati, a pet minuta kasnije još dva. U trećem naletu u 4,35 sati časova čule su se još dve detonacije.

PRIŠTINA - Avijacija NATO bombardovala je u noći između srede i četvrtka niz civilnih ciljeva na Kosovu i Metohiji i Vojvodini.

U sredu oko 19.30 časova sa nekoliko projektila gađani su okolina Srbice i Dečana, kao i aerodrom Slatina. U jedan sat posle ponoći sa više projektila gađano je područje između Đakovice i Dečana.

Kasetnim bombama gađano je područje između Uroševca i Prištine, a nekoliko bombi palo je i u blizini Starog Trga i repetitora Kutlovac.

U četvrtak oko 02.00, sa pet projektila gađana je okolina železničke stanice u Prizrenu. Na okolnim zgradama je izbio požar, ali još nema podataka o šteti ili eventualnim ljudskim žrtvama.

Ciljevi na planini Goleš bili su bombardovani pet puta u toku noći, a vazdušni napadi trajali su od 01.35 do 02.57.

Avijacija NATO, nastavila je sa napadima i u toku dana. U četvrtak u 07,40 časova sa dva projektila gađano je brdo Kutlovac, kod Starog trga. Jednim projektilom avijacija je gađala u 10,02 časova reon sela Crnoljevo u opštini Štimlje, a osam minuta kasnije još jedan projektil pao je u reonu sela Petrović.Dr Milorad Mitković, niški specijalista za ortopediju svojim inovacijama uspešno vida rane stradalih od NATO bombi

Sreća u nesreći

Ako se može reći da postoji sreća u nesreći, onda je dr Milorad Mitković, specijalita za ortopediju u ovim ratnim danima velika sreća za Niš.
Kada je NATO 7. i 8. maja posejao smrt gradom kasetnim bombama, ranivši 70 ljudi, svojim otkrićem dr Mitković pokazao je da je u medicini moguće i ono što je za obične ljude prosto nemoguće.

Njegov "spoljni fiksator", poznat kod nas i u svetu kao "fiksator Mitković", ne samo da je ublažio muke ranjenima, već je to uređaj koji kod preloma omogućava uspešno lečenje, očuvanje funkcije ekstremiteta i, u slučaju potrebe, obezbeđuje produžetak spržene ili polomljene kosti i do 18 santimetara, što isključuje upotrebu ortopedskog pomagala.

Uređaj fiksira kost, a zavrtnji ulaze samo u zdravi deo, tako da mesto preloma ostaje bez stranih tela, pa daleko brže i sigurnije zarasta. Kod otvorenog preloma, kod kojih spadaju i strelni prelomi, nastali dejstvom projektila ili kasetnih bombi, kakve su bačene u Nišu, spoljni fiksator spašava ekstremitete od infekcije i od amputacije, jer je moguća nega rane.

- Odjednom smo se suočili sa 20 izuzetno teško ranjenih građana prilikom raketiranja centra Niša, sa prelomima i uspeli smo da ih za šest časova sve zbrinemo - kaže dr Mitković, direktor Ortopedske klinike, koji je u toku 13 godina rada izumeo 20 raznih prototipova, koji se koriste u ortopediji..

U svih deset operacionih sala u Kliničkom centru, bio je na raspolaganju spoljni fiksator, samo zato što se proizvodi u Nišu i može odmah da se dobije. Svim ortopedima stavljene su sale na raspolaganje, jer, po pravilu, u tim situacijama 70 odsto ranjenih je sa povredama ekstremiteta, 20 sa povredama grudnog koša i stomaka i 10 sa povredama glave i ostalog.

Kasetna bomba je stravično oružje i ako se čovek nađe u blizini može zaraditi stotinak rana na telu. U Nišu, kraj Banovine (zgrada Univerziteta), bilo je tako ranjenih civila. To su povrede glave, pluća, jetre, mozga, bubrega. Kod povreda ekstremiteta mnogo je veća mogućnost spašavanja. Imamo pacijenta i sa 10 santimetara nedostatka kostiju, što ćemo nadoknaditi. Tu je medicina moćna.

Fiksator i druge novine u ortopediji Mitkoviću su doneli mnoga priznanja i naziv "doktora bez granica", kome je u jeku rata stigao poziv za neograničen boravak u Južnoj Koreji, koja je zainteresovana za njegove pronalaske, kao i Australija, ali on je odlučio da ostane ovde i da pomaže svojim sugrađanima.

Ljiljana Jovanović
Šef američkog general štaba Henri Šelton, upozorava

VJ može još dugo da odoleva

VAŠINGTON - Šef američkog generalštaba Henri Šelton izjavio je u četvrtak da bi Vojska Jugoslavije mogla još "poprilično dugo" da odoleva napadima NATO i da je sukob u Jugoslaviji možda još daleko od kraja.

Na konferenciji za novinare u sredu u Vašingtonu, on, međutim, nije precizirao o kom se vremenskom periodu radi.

Američki ministar odbrane Vilijam Koen je, govoreći na istoj konferenciji, je upozorio da će NATO, ukoliko predsednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević "ne popusti", nastaviti da napada jugoslovenske snage na Kosovu sve dok ih ne degradira do tačke kada će separatistička OVK moći da preuzme inicijativu.Savet bezbednosti ponovo nije osudio napad na ambasadu

Kina ne odustaje

NJUJORK - Savet bezbednosti UN nije u četvrtak izglasao zvaničnu reakciju o bombardovanju kineske ambasade u Beogradu, jer su članice NATO, drugi dan za redom, imale primedbi na izmenjeni predlog Pekinga.

Istovremeno, kineski predstavnici istakli su da će ta država blokirati izglasavanje humanitarne rezolucije o kosovskoj krizi sve dok Savet bezbednosti ne osudi bombardovanje ambasade Kine.Prag i Atina pripremili novu mirovnu inicijativu

Olbrajtova protiv češko-grčkog plana

PRAG - Češki ministar inostranih poslova Jan Kavan obavestio je parlament o novoj balkanskoj mirovnoj inicijativi koju će Grčka i Češka u ponedeljak zajedno predložiti Ujedinjenim nacijama, NATO-u i drugim međunarodnim organizacijama.

U taj projekat bi, kao princip, bili uključeni pre svega pravo izbeglica na povratak i život na multietničkom i multikulturnom autonomnom Kosovu u granicama SR Jugoslavije, zatim novi mehanizmi zaštite prava manjina, koji bi polazili od nedodirljivosti sadašnjih granica i detaljni "Maršalov plan" ekonomske obnove celog balkanskog regiona.

Kavan je plan predstavio pre dva dana , ali kako se moglo čuti u kuloarima Poslaničkog doma, planu se već unapred protivi šefica američkog Stejt departmenta Madlen Olbrajt."Hjuman rajts voč" u poruci Havijaru Solani pita

Ako štitite civile, zašto ih ubijate?

NJUJORK - Nevladina organizacija za zaštitu ljudskih prava, Hjuman rajts voč, uputila je u četvrtak generalnom sekretaru NATO Havijeru Solani pismo u kome je izrazila zabrinutost zbog sve većeg broja civilnih žrtava u agresiji na SRJ.

- NATO tvrdi da ratuje kako bi zaštitio ljudska prava. Ako je tako, od suštinske je važnosti da, bez izuzetka, poštuje ljudska prava u ratu koji sprovodi. NATO mora uraditi sve što je u njegovoj moći kako bi izbegao pogađanje civila - poručio je izvršni direktor Hjumn rajts voča Kenet Rot.

U poruci Solani izražava se posebna zabrinutost zbog uništavanja fabrika, napada na elektroenergetski sistem, uništavanja nekoliko jugoslovenskih TV i radio stanica, napada na civilne objekte kao što su bolnice i ambasade, i napada na civilna vozila.SAD naredile svojim firmama da hitno obustave kontakte sa SRJ, na udaru i Internet

Američki cenzori ne mogu nam ništa

Domaći provajderi još uvek nisu načisto šta će biti sutra...

Predsednik i Vlada SAD naredili su u sredu svim američkim firmama koje imaju poslovni kontakt sa jugoslovenskim partnerima da ih odmah prekinu. Na "udaru" naredbe našli su se tako i tamošnji Internet provajderi. Prevedeno, to bi trebalo da znači da će ovdašnjim firmama biti onemogućeno da se "kače" na američke satelite što bi znatno otežalo pristup naših firmi Internetu. Otežalo, ali ne i onemogućilo.

- Internet nije američko vlasništvo, pa da nam ga tek tako uzmu. Oni mogu da, slikovito rečeno, ograde svoj internet prostor, da onemoguće pristup svojim satelitima, ali to ne znači i potpuno isključenje sa Interneta. Firme koje imaju zemaljske linkove poput "Telefonije" koja ide preko Finske, ili "Euneta" koji ide zemaljski preko Holandije i dalje će normalno raditi. Preko njih će korisnici moći i dalje sasvim normalno da "surfuju" - nakon "katastrofičnih" agencijskih vesti spušta loptu Vlada Čolić, iz "Beositi šopa" naglašavajući da njegova firma i dalje normalno radi.

- Naravno, moguće je da oni narede svim evropskim provajderima da nas isključe, ali to još nisu uradili. Ali, i u tom slučaju ima izlaza...
Nezvanično, među evropskim provajderima, koji inače oštro protestuju zbog odluke američke administracije, kruži priča da je Vladu SAD na ovu nepopularnu meru naveo moćni CNN. Revnosni srpski hakeri, navodno su poslednjih nedelja uspevali da preokrenu rezultate CNN-ovih angažovanih anketa na temu "Treba li ubiti još nevaljalih Srba..."

Kako agencija "Beta" saznaje u beogradskom internet provajderu Beonet, ne zna se kada će i da li će ta odluka stupiti na snagu.
U Beonetu kažu da se takva odluka protivi svim pravilima korišćenja interneta, pa su velike evropske firme koje se bave internet provajdingom protestovale kod Amerikanaca i tražile da se ta odluka ukine.

Predstavnici "Euneta", najvećeg jugoslovenskog provajdera kažu da za sada nema nikakvih promena u satelitskom saobraćaju.
- Imamo alternativne zemaljske linkove koji su usmereni ka Evropi tako da će u slučaju prekida surferi normalno koristiti usluge - spokojna je Ljiljana Berat, direktor prodaje u EUNET-u.

Prema njenim rečima u Evropi, ali i u Americi postoje ozbiljna protivljenja američkoj "naredbi" jer je Inernet pre svega zamišljen kao svetska otvorena mreža.

Hoće li američki cenzori istrajati u svom naumu ostaje, dakle, tek da se vidi. Danas se, međutim, mnogo jasnije vidi pravo lice američke nazovi demokratije. Ako ne možeš da ih pobediš - ti ih isključi!

D.J.V.-Ž.B.U petak kanska premijera "Belog odela" Lazara Ristovskog

Put do vrha

BEOGRAD - Jedini jugoslovenski film na 52. kanskom filmskom festivalu "Belo odelo" Lazara Ristovskog, imaće u petak svoju svetsku premijeru.

"Belo odelo" će biti prikazano u okviru programa "Nedelja kritike", a u konkurenciji je za tri nagrade - nagradu kritike, nagradu "Mercedes bens" za najbolji film "Nedelje kritike" i nagradu "Zlatna kamera" za najbolji debitantski film kanskog festivala.

Žan Roa, filmski kritičar francuskog "Liberasiona" i selektor programa "Nedelja kritike", naslovom "Jugoslovenski film će nas povesti do samog vrha", ukazuje da na "Belo odelo" valja obratiti posebnu pažnju.Nacionalni teatar danas otvara novu scenu u Dositejevoj

"Treće" pozorište u ulici kulture

BEOGRAD - U petak u 17 časova, Makijavelijevom "Mandragolom"u režiji Vladimira Jevtovića (glavne uloge igraju Boris Pingović, Nataša Ninković, Vojin Ćetković, Slobodan Ninković...), nacionalni teatar otvoriće u Dositejevoj ulici svoju treću scenu. Osmišljena ne kao ulični teatar, već kao pozorište pod otvorenim nebom, scena će raditi i tokom leta, a osim predstava, opere i baleta NP, ponudiće publici i programe drugih beogradskih pozorišta.

- Ideja da napravimo jednu ulicu kulture stara je godinu i po dana - kaže Nebojša Bradić, upravnik NP. - Zato će scena u Dositejevoj biti otvorena za sve naše kolege koji se bave "trećim" pozorištem.

Likovni program nove scene organizovaće Jugoslovenska galerija umetničkih dela. Danas, za prvo predstavljanje publici, biće otvorena izloba "Glumac - Prostor - Svetlost" Adolfa Apija.

- Zahvaljujući Unesku i Švajcarskoj umetničkoj zadužbini za kulturu, imamo priliku da vidimo veliku umetničku zadužbinu jednog od najznačajnijih reformatora pozorišne scene, Adolfa Apija - kaže direktor Galerije Miroslav Rodić.

R. RadosavljevićEkskluzivno u Domu omladine

Pinterov "Protivudar"

BEOGRAD - Antiratna emisija "Protivudar" Harolda Pintera, jednog od najznačajnijih dramskih pisaca današnjice, biće ekskluzivno prikazana u Pogonu Doma omladine u petak u 15 sati.

Emisija koja govori političkoj situaciji u Jugoslaviji, prikazana je 3. maja na britanskoj televiziji BBC. Ova kuća se zvanično ogradila od emisije, uz objašnjenje da je ona Pinterov lični stav. Takođe biće prikazana i zvanična emisija televizije BBC o kosovskim izbeglicama voditelja Džeremija Paksmana, kao i komentari na Pinterovu emisiju. Ulaz je slobodan.Selektor plavih Milan Živadinović uveliko kroji spisak pred mečeve sa Republikom Irskom i Maltom

Legija brani čast

Internacionalci u prednosti nad fudbalerima iz domaćih klubova jer su u takmičarskoj formi

Uprkos teškoćama i novim irsko - hrvatskim pretnjama, ali ne na sportskom osnovu, pripreme za mečeve u Dablinu i Solunu su uveliko počele. Najteže je selektoru Milanu Živadinoviću, mada i ne pokušava da unapred traži alibi skrivajući se iza ratne situacije koja svakako utiče i na reprezentativce. Tvrdoglavo izbegava pesimizam i kada mu pomenemo problem sa golmanima.

- Neću o njima. Za mene je sada najbitnije da se niko ne povredi, "Italijani" završavaju 22. maja, biće dakle vremena da se osveže Mihajlović i Stanković. "Španci", međutim, igraju 29. i 30. maja - oni će znači direktno na pripreme...

 

Gluvi telefoni

UEFA je upoznata sa stavom Vlade Republike Irske, ali ne razmišlja o njihovoj želji da se utakmica ne igra.
- Čelnici UEFA su potpuno svesni događa na Kosovu, međutim još jednom su podvukli da se rukovode isključivo odlukama UN - ističe generalni sekretar FSJ Branko Bulatović. - Kako sankcije niko ne pominje, nema razloga da se govori o neigranju...
Iz sedišta UEFA na terazije je stigao i faks kojim se odobrava domaćinstvo plavih u Solunu, 8. juna.

Da se vratimo na reprezentativne "jedinice"?
- Vremena još ima, a ja nigde ne žurim. Kralj je u Holandiji i tamo trenira, kandidati iz domaće lige igraju prijateljske utakmice... Znam da to nije dovoljno, ali iz ove kože se ne može i meni preostaje samo da se nadam da će se odigrati kup utakmice. Kandidati za reprezentaciju bi u tom slučaju imali u nogama dve ili tri jake utakmice. Ipak, da ne bude zabune: jasno je da u ovom trenutku prednost i to veliku imaju igrači iz inostranstva koji igraju u kontinuitetu. Domaći igrači imaju totalno neregularan život, treniraju u specifičnim uslovima...

Mnogo eksperimenata neće biti?
- Svakako, nemam za to ni vremena ni potrebe - jasan je Živadinović. - Kostur tima se zna, to su oni koji su bili kandidati za mečeve sa Irskom i Maltom, i Hrvatskom naravno. Pozvaću jer su u pitanju dve utakmice 20 ili najviše 22 igrača, u toj kvoti su tri golmana...

Republika Irska je nedavno u Dablinu pobedila i Švedsku sa glatkih 2:0?
- Još jedan pokazatelj o snazi našeg rivala koga mnogi potcenjuju obrazlažujući to nekim prošlim vremenima. "Republikanci" su pogotovo jaki na svom terenu, a biće kompletni, u stvari jači za povratnika Robija Kina. Tražio sam ali, nažalost, nisam dobio kasetu sa te poslednje utakmice, međutim, tajni nema, znamo o njima sve što treba da znamo, a odluka će ipak pasti na terenu, tamo gde smo najjači! 

Iza leđa!?

U HNS su kivni i na naš FSJ.
- Kada je naš savez sastavio program i poslao ga u UEFA javili su se iz FSJ i odmah, poput lošeg učenika, prepisali i podržali taj predlog. Sada se pak čini da su nam radili iza leđa i lobirali za svoje, potpuno suprotne stavove-rekao je Marković "Vjesniku".

Hrvati neće u Grčku na megdan Jugoslaviji

Ne među pravoslavce

Hrvati se ne mire sa činjenicom da UEFA nije prihvatila njihov predlog za izmenu kalendara takmičenja u osmoj kvalifikacionoj grupi za "Euro 2000". Čelnik NSH Vlatko Marković najavio je da će već na sastanku UEFA u Birminegmu 25. maja pokušati da "isteraju pravdu".

- Iz UEFA nam non-stop mašu rasporedom po kom ćemo morati sa Jugoslavijom da igramo 18. avgusta, a ne kako smo hteli 5. juna. Ako se do tog dana završi sukob u Jugoslaviji, moguće je da "kockasti" istrče i na teren u Beogradu. U suprotnom, ako F-15, F-16 i ostali budu još uvek sejali svoj teret sve su češće glasine da će FSJ kao mesto domaćinstva izabrati Atinu-kaže Marković. U tom slučaju neće igrati u Grčkoj ili nekoj drugoj pravoslavnoj zemlji-jasan je Marković.

- Vidite, sve je neregularno... UEFA je promešala raspored, naša grupa je izgubila svaki smisao. Mislim i da su Irci oštećeni jer su jedini s Jugoslavijom igrali u Beogradu. Ako ćemo svi igrati na neutralnom terenu onda je red da se i ta utakmica poništi.Jugoslovenski košarkaši će braniti zlato u Francuskoj

FIBA čuva plave

FIBA neće isključiti Jugoslaviju sa predstojećeg Svetskog prvenstva u Francuskoj osim ako odluku u tom smislu ne donesu Ujedinjene nacije-rekao je Florian Vaninger zadužen u FIBA za odnose sa javnošću.

Šta će biti sa našim klubovima koji su izborili plasman u evropskim takmičenja.
- Prerano je govoriti jer FIBA još nema komentar. Ništa ne želimo prejudicirati, žreb je tek 11. jula u Minhenu-dodao je Vaninger.-FIBA je uvek bila za to da klubovi koji su se kvalifikovali za neko takmičenje u njemu i učestvuju.

Ukoliko pak jugoslovenski klubovi budu stopirani već su se javili dušebrižnici koji bi rado uskočili u Evropsku ligu, pre svih italijanski Kinder i hrvatski Zadar.Bečejci, remijem u Budimpešti protiv Vašatuša (7:7), obezbedili učešće na fajnal - foru

Iz Napulja na krov Evrope

Bečej na fajnal-foru! Veliki uspeh našeg šampiona overen je bodom u Mađarskoj, u odlučujućoj utakmici protiv Vašutaša. Konačnih 7:7 (2:2, 2:2, 1:1, 2:2), Bečeju je bilo dovoljno za mesto među četiri najbolje ekipe u Evropi.

- Sjajna utakmica, odlična atmosfera i veliki uspeh Bečeja. Tačnije, veliki uspeh jugoslovenskog sporta - oduševljeno je govorio po završetku meča u Mađarskoj prvi čovek kluba Neša Šefik.

Koncentrisanom igrom, izabranici Gorana Rađenovića ni jednog trenutka nisu dozvolili ambicioznom domaćinu da stigne do dva gola prednosti, "minusa" koji bi Bečeju zatvorio vrata polufinala.

- Svi do jednog smo verovali u dobar rezultat - ističe Šefik. - Sada smo postavili novi cilj. U Italiju putujemo da osvojimo Ligu šampiona!

Fajnal-for se igra u Napulju, 4. i 5. juna. Protivnik Bečeja je prvoplasirani iz druge polufinalne grupe, odlična ekipa Dinama. Moskovaljani su prvo mesto obezbedili pobedom protiv Katalunje (9:7). Drugi par čine Posilipo - Splitska banka.Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind

 

E-mail: glas_javnosti@abc.co.yu

Diskusija/Message board


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange