GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Četvrtak 13. maj 1999.
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8,
Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Updated:
13/05/99 00:00 (GMT +01:00)

Najnovije vesti...

Video galerijaVideo galerija

English

Francais

Deutsch

Italiano


Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
Tražimo saradnike...

HITNO! HITNO! HITNO! HITNO! HITNO!

Poštovani posetioci, upravo smo dobili informaciju od BeoNET-a da je američka vlada naredila vlasnicima satelita za prenos Interneta da isključe veze prema Jugoslaviji. Gubitak veze bi mogao da se očekuje večeras 12. maja ili najkasnije 13. maja.

Ovaj akt grubo krši potpisane ugovore sa JU davaocima Internet usluga i predstavlja atak na slobodu govora na Internetu. BeoNET će organizovati veb-sajt za protestovanje protiv ove odluke, a u međuvremenu vas molimo da obavestite što je više ljudi moguće.

Zgranuti smo i mogućnošću da u okrilju zapadne demokratije može da se smisli besramniji način da se ukine protok informacija. Ovakav akt sigurno ne pokazuje moć, već nemoć onih koji su sebe s pozicija sile proglasili apsolutnim vlasnicima istine. Ko će im verovati ubuduće?! U nadi da do ovoga ipak neće doći, pozivamo vas da se i dalje borimo za istinu.

Milan Bečejić,
Glavni i odgovorni urednikNa meti NATO civilni ciljevi širom Srbije

BEOGRAD - NATO avijacija se čitave noći, između utorka i srede, obrušila na civilne ciljeve širom Srbije, a na udaru su posebno bila, u pravoj kanonadi projektila, izbeglička naselja u okolini Podujeva i Paraćina.

Na meti NATO alijanse bila su podjedanko sela nastanjena i srpskim i albanskim življem u opštinama Podujevo, Novo Brdo, Kosovska kamenica, Vučitrn, Orahovac, Štimlje i Lipljan.

U napadu na zemljoradničku zadrugu u selu Svetlje, u kojoj su bila smeštena raseljena lica sa područja opštine Podujevo, ima poginulih i povređenih, ali se za sada ne zna tačan broj stradalih.

Zemljoradnička zadruga gađana je u utorak, u 18,15 sati sa tri projektila. U istoj opštini jednim projektilom gađano je selo Trešnja, a sa četiri projektila mesto Gornje Ljupče.U tim napadima nema poginulih i povređenih, ali je pričinjena velika materijalna šteta na civilnim ciljevima.

Selo Strezovce, opština Novo Brdo, bilo je bombardovano sa tri projektila u utorak u 19, 25. Alijansa je dvadesetak minita kasnije, sa jednim projektilom gađao privatnu kuću u selu Koretik, u opštini Kosovska Kamenica, ali žrtava nije bilo.

Meta je bilo i naselje Velika reka u opštini Vučitrn, i u tom napadu gađani su isključivo civilne ciljeve. Nešto posle 16.00 sati, četiri projektila pala su na područje između sela Crnoljevo i opštinskog sedišta Štimlja.

Meta Alijanse bilo je i selo Livađe u opštini Lipljan, koje je avijacija zasula kasetnim bombama. Još nema podataka o posledicama raketiranja tog srpskog sela udaljenog 15 kilometara južno od prištine.

NATO je bombardovao u sredu u 01.15 časova omladinsko naselje "7. Juli" u Paraćinu, sa najmanje 15 projektila. U ovom, šestom napadu na Paraćin od početka agresije NATO alijanse na Jugoslaviju, meta je ponovo bilo izbegličko naselje u kome je smešteno oko 20 porodica izgnanih iz Bosne i Hrvatske, a u blizini se nalaze i rezervoari pijaće vode, odakle se snabdeva stanovništvo Paraćina.

U utorak u 22, 50 časova, tri kilometra od graničnog prelaza Horgoš, avijacija NATO obrušila se na nadvožnjak iznad međunarodne železničke pruge Subotica-Horgoš-Segedin.

Nadvožnjak se nalazi na putu koji naselje Horgoš, u opštini Kanjiža, spaja sa međunarodnim putem E 75. Pogođena je i onesposobljena leva traka nadvožnjaka, kao i železnička pruga ispod nadvožnjaka.

NATO avijacija ispalila je u utorak u 22.30 časova jedan projektil, koji je pao između naselja Grocka i Begaljica, dvadesetak kilometara istočno od Beograda. Projektil je eksplodirao na desetak metara od jednog dalekovoda, ali ga nije oštetio, niti je prouzrokovao drugu stetu.

U sredu u 2.40 časova NATO avijacijasa gađala je sa tri projektila skladište "Beopetrola" u Bogutovcu, 20 kilometara jugozapadno od Kraljeva.

Avijacija NATO gađala je u sredu u 01.05 časova sa dva projektila područje dvadesetak kilometara severozapadno od Užica, koje je stalna meta napada zločinaca zapadne alijanse.

U napadu na području Kuršumlije, u utorak uveče u 21.40, avioni NATO raketirali su po osmi put, sa dva projektila,most na ušću Kostanice u Toplicu, na magistralnom putu Niš - Priština.

U sredu između 02.30 i 03.00 sata, nekoliko snažnih detonacija uznemirilo je građane Vrnjačke Banje i Trstenika.U bombardovanju mosta u centru Vladičinog Hana

Poginuli devojka i mladić

VRANJE - Prilikom napada NATO avijacije u utorak u 21,35 sati s četiri projektila na Vladičin Han, dva lica su poginula, petoro je ranjeno, a most usred grada pogođen je na dva mesta.

Prema podacima Okružnog štaba Civilne zaštite u Vranju, poginuli su Milan Dušana Ignjatović (19) i Gordana Momčila Nikolić (18).

S dva projektila pogođen je most preko Južne Morave, od armirano- betonske konstrucije, koji je služio za automobilski i pešački saobraćaj.Više od 1.100 aviona za agresiju na SRJ

BRISEL - Znatan broj aviona A-10 namenjenih uništavanju tenkova biće pridodat arsenalu koji NATO savez koristi u napadima na Jugoslaviju čime će se broj letelica popeti na više od 1.100, rekao je visoki vojni zvaničnik u sedištu NATO agenciji Rojters.Portparol UN Fred Ekard o imenovanju specijalnih izaslanika

Kukan i Bilt uz saglasnost Beograda

UJEDINJENE NACIJE - Specijalni izaslanici za Balkan generalnog sekretara, UN Eduard Kukan i Karl Bilt prisno će sarađivati sa specijalnim izaslanikom ruskog predsednika Viktorom Černomirdinom, rekao je portparol UN Fred Ekart.

"Generalni sekretar UN Kofi Anan je saznao za stav jugoslovenskih vlasti o kandidatima za specijalne izaslanike preko ruske vlade", dodao je Ekart.Zbog CIE stradala ambasada

VAŠINGTON - Američka Centralna obaveštajna agencija može dobiti velika povećanja budžeta jer američki zakonodavci smatraju da je jedan od razloga bombardovanja kineske ambasade u Beogradu nedostatak novca.

Senator Bob Keri, potpredsednik Obaveštajnog komiteta, rekao je da su američki zvaničnici znali još od prošlog leta da bi NATO mogao da pokrene akciju protiv SRJ. "Međutim, usled nedostatka sredstava, najnoviji podaci nisu uvršćeni u naše planove", rekao je on i dodao da je "već dugo traženo povećanje fondova za obaveštajne službe".U sredu u Moskvi održan sastanak Ivanova i Talbota

Rusija zabrinuta zbog tvrdoglavosti alijanse

Nastavljaju se pregovori o sastavu međunarodnih snaga za Kosovo

MOSKVA - Šef ruske diplomatije Igor Ivanov sastao se u sredu ujutro sa zamenikom američkog državnog sekretara Strobom Talbotom kako bi diskutovali o kosovskoj krizi, javile su ruske agencije.

"Ako se ta linija vojnog rukovodstva NATO bude produžavala, svi napori usmereni na traženje političkog regulisanja mogu se pokazati uzaludnim", rekao je Ivanov.

Talbot je rekao da su on i Ivanov razmatrali bonske principe o regulisanju kosovske krize i precizirao da su razmatrali "ne osam, već pet tačaka, koje je istakao NATO za prelazak sa vojne na diplomatsku fazu regilisanja" krize.

Na pitanje da li je razmatran "sastav međunarodnog prisustva na Kosovu", Talbot je rekao da se "pregovori o tome nastavljaju".Nezadovoljan reziltatima i ekonomskim stanjem zemlje

Boris Jeljcin smenio Primakova

Novi premijer dosadašnji potpredsednik vlade Sergej Stepašin

MOSKVA - Ruski predsednik Boris Jeljcin u sredu ujutro je potpisao ukaz o smeni Jevgenija Primakova sa funkcije predsednika vlade Rusije i za vršioca dužnosti premijera imenovao dosadašnjeg potpredsednika vlade i ministra unutrašnjih poslova Sergeja Stepašina.

Jeljcin je izrazio "zahvalnost" Primakovu za sve što je učinio, i pre svega za "hrabrost koju je pokazao kada je stao na čelo vlade u složenoj situaciji". Jeljcin je naveo da je Vlada "u potpunosti ispunila taktički zadatak, ali da se situacija u ekonomiji i dalje ne poboljšava".

Spoljna politika Rusije, uključujići i Balkan, neće biti promenjena nakon smene premijera Jevgenija Primakova, javio je Interfaks pizivajući se na zvaničnike ruskog Ministarstva inostranih poslova.Šef francuske diplomatije Iber Vedrin najavio

Privremena administracija za Kosovo

PARIZ - Šef francuske diplomatije Iber Vedrin izjavio je da će na Kosovu nakon sadašnje krize biti uspostavljena "privremena međunarodna administracija".

Vedrin je rekao da bi ta privremena administracija trebalo vremenski da bude što kraća, "sve dok se ne uspostave autonomne institucije polazeći od statusa baziranog na idejama iz Rambujea, ali koji će Savet bezbednosti UN uspostaviti".

"Ne možemo više dati Srbima administraciju Kosova, niti možemo to poveriti OVK, posle svega što se dogodilo. EU bi mogla to da obavlja, ali to ne bi činila sama, već u koordinaciji sa OEBS-om", rekao je Vedrin.Boris Jeljcin na sastanku sa državnim vrhom izjavio

Povlačimo se ako nas NATO bude ignorisao

MOSKVA - Ruski predsednik Boris Jeljcin zapretio je u sredu da bi Rusija mogla da se povuče iz pregovaračkog procesa za Kosovo ukoliko se NATO ne bude obazirao na njene stavove.Rugova traži demilitarizaciju Kosova

MADRID - Lider Demokratskog saveza Kosova Ibrahim Rugova izjavio je da bi pripadnici OVK mogli da budu transformisani u buduću lokalnu policiju Kosova, ukoliko se ta pokrajina demilitarizuje u skladu sa mirovnim ugovorom.

U intervjuu za barselonski dnevnik "El periodiko", Rugova je ponovio da na Kosovu treba da budu razmeštene međunarodne snage, koje bi uključivale zemlje NATO, Rusiju, kao i druge članice UN, i čiji bi zadatak bio da potvrde povlačenje jugoslovenske vojske iz pokrajine.Poruka predsednika Makedonije Miloševiću

Protiv etnički čistih zemalja na Balkanu

SKOPLJE - Predsednik Makedonije Kiro Gligorov založio se kod predsednika SRJ Slobodana Miloševića da bez odlaganja učini gest u prilog političkom rešenju kosovske krize. U poruci koju je Gligorov uputio Miloševiću prošle subote preko ličnog izaslanika Ahila Tunte, a čiji je sadržaj naknadno objavio kabinet makedonskog predsednika, izražava se žaljenje što su propuštene dosadašnje šanse za politički izlaz iz krize i izražava uverenje da za to još nije kasno.

Gligorov iznosi svoju ocenu da su vazdušni napadi NATO na SRJ, sa svim posledicama, rezultat formiranog mišljenja da je glavni generator svih nevolja i stradanja na Kosovu "represivna vlast u Beogradu".

"Na Balkanu nije moguće da države budu etnički čiste. Zapad, a i čitav svet, neće se pomiriti i prihvatiti politiku etničkog čišćenja, bez obzira što su uzroci kosovske krize i izazvanog egzodusa višeslojne", navodi se, između ostalog, u poruci.

Ocenivši da su "zemlje članice NATO-a uverene da Beograd sprovodi takvu politiku", Gligorov je izrazio lično uverenje je još moguće prihvatljivo rešenje u demokratskim okvirima, uz poštovanje teritorijalnog integriteta svih država, odnosno bez promene postojećih granica.

"Ta generalna opredeljenja treba iskoristiti. Još uvek nema raspoloženja za teritorijalnu podelu i prekrajanje granica. Svako odugovlačenje s političkim rešenjem može samo da situaciju učini složenijom", kaže se u poruci.

Gligorov je takođe poručio da Makedonija i on lično čine sve što je u njihovoj moći da rat prestane."Radova" ratna knjižara

Izdavačko preduzeće "Rad" u saradnji s Bibliotekom grada Beograda, otvoriće prvu ratnu knjižaru "Gligorije Vozarević" u Dečanskoj 12 u Beogradu. "Rad" poziva izdavače da se pridruže akciji i svojim izdanjima obogate život prve ratne knjižare.Projekcijom novog filma Nikite Mihalkova u sredu otvoren 52. kanski festival

Sibirski berberin

KAN - U Kanu je u sredu otvoren 52. međunarodni filmski festival na kojem će, u programu Nedelja kritike, biti prikazan jugoslovenski film "Belo odelo" Lazara Ristovskog. Kako je "Belo odelo" rediteljski debi Ristovskog, taj film će moći da učestvuje u trci za "Zlatnu kameru".

U zvaničnoj konkurenciji za "Zlatnu palmu" ove godine će biti prikazana 22 filma.

Festival je otvorio "Sibirski berberin" ruskog reditelja Nikite Mihalkova, koji je prikazan van takmičarske selekcije, a zatvara ga 23. maja, takođe van konkurencije, film britanskog reditelja Olivera Parkera "An Ideal Husband" (Idealni muž).Povodom predloga da Harold Pinter postane počasni član UKS

Čeka se saglasnost iz Londona

BEOGRAD - U toku je procedura za prijem britanskog dramskog pisca Harolda Pintera u počasno članstvo Udruženja književnika Srbije - rečeno je "Glasu javnosti" u sekretarijatu UKS.

Predlog da Pinter uđe u društvo srpksih pisaca jednoglasno je podržan na nedavno održanoj skupštini Uduženja. Pravila nalažu da i predloženi kandidat da saglasnost za učlanjenje i potom će se odlukom nadležne komisije okončati postupak.

R.K.Milica Bijelić u baletu "Ljubav čarobnica"

Čudna neka energija

BEOGRAD - Dva baleta "Ljubav čarobnica" Manuela de Falje i "Posvećenje proleća" Igora Stravinskog biće izvedena u četvrtak u 16 časova na sceni Narodnog pozorišta. U prvom igraju Milica Bijelić, Denis Kasatkin, Svetozar Adamović i Maja Kovačević, a u drugom Milica Bezmarević, Nenad Jeremić, Denis Kasatkin i Svetozar Adamović.

O tome kako doživljava nove uslove rada i života na sceni i iza nje Milica Bijelić kaže:

- Svi u ansamblu se trudimo da bude sve kao i pre ove agresije. Naporno vežbamo preko dana i igramo predstave, iako noću ne spavamo i strahujemo kao i svi drugi. Naša tela to teško podnose. Partner mi je uglavnom Denis Kasatkin, a Konstantin Tešea se polako vraća u formu posle povrede. Svakog dana pobeđujemo sebe i imamo neku čudni energiju. Publika to oseća i sala je uvek puna.

B. Lijeskić
foto: Z. RašRukometaši ne mogu na turnir u Španiju

Vize zaustavile plave

OVIJEDO - Rukometna reprezentacija Jugoslavije neće moći da učestvuje na međunarodnom turniru u Ovijedu, pošto su španske vlasti odbile da jugoslovenskim sportistima izdaju vize.

Primenjujući preporuku Evropske unije da zemlje članice jugoslovenske sportiste ne pozivaju na takmičenja, španska ambasada u Budimpešti uskratila je jugoslovenskim rukometašima vize.Fudbalski savez Jugoslavije čeka potvrdu iz UEFA i planira pripreme za dvomeč u kvalifikacijama

Solun za Solun

Plavi bi trebalo da se okupe u Grčkoj (31. maj), čarterom odu u Dablin, pa se vrate na meč sa Maltom

BEOGRAD - UEFA je odredila Jugoslaviji da Maltu dočeka u inostranstvu, a samim tim FSJ dala domaći zadatak da brzo organizuje taj meč kvalifikacija za "Euro 2000" koji je planiran za 9. jun. Naravno, duel sa Republikom Irskom nije dolazio u pitanje jer je na programu 5. juna u Dablinu.

Činjenica da u plavoj četi uglavnom igraju naši internacionalci je sreća u nesreći jer će reprezentativci iz Italije i Španije mnogo lakše stići na odredište. A, umesto u Dablinu, kako se u prvi mah razmišljalo, pripreme će se obaviti u Solunu.

- Mislimo da je to najbolje rešenje - objasnio je generalni sekretar FSJ, Branko Bulatović - jer ćemo u Solunu imati najbolje uslove za rad. Reprezentativci bi se okupili 31. maja, a za Dablin bi se putovalo čarterom. Dakle, odmah posle meča sa "republikancima" vratili bismo se u Solun i tamo dočekali Maltežane.
Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind

 

E-mail: glas_javnosti@abc.co.yu

Diskusija/Message board


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange