GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Sreda 12. maj 1999.
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8,
Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Updated:
12/05/99 00:00 (GMT +01:00)

Najnovije vesti...

Video galerijaVideo galerija

English

Francais

Deutsch

Italiano


Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
Tražimo saradnike...

Avijacija Severoatlantske alijanse u utorak delovala na području cele Srbije

NATO ponovo gađao civile

PRIŠTINA - Avijacija NATO napadala je u utorak tokom celog dana okolinu Prištine. U tom napadu poginuli su četvorogodišnja Dragana Dimić i bračni par Boško (60) i Jevrosima (59) Janković, dok su teško ranjeni petogodišnji Bojan Dimić, njegov otac Siniša, i Okica Šešlija (71) prebačeni u prištinski klinički centar.

KRALJEVO - Petoro ljudi povređeno je u utorak u napadu NATO avijacije na selo Jarčujak nedaleko od Kraljeva.
Teže je povređen Goran Jakšić (1968), a lakše Ružica Karapandžić (1955), Pero Malinić (1951), Ananije Stratijev (1947) i Slobodan Pavlović, svi meštani Jarčujka.

ŠABAC - U neposrednoj blizini centra Šapca, u utorak nešto posle 14 časova, odjeknule su dve detonacije.NATO avioni su sa po jednim projektilom u 14, 03, a potom i tri minuta kasnije, gađali odavno praznu kasarnu "Mika Mitrović", koja se nalazi neposredno uz centar grada, u gradskom stambenom području. Iz tog pravca se još vide oblaci dima i prašine.

NIŠ - Jedna osoba je poginula, a pet je ranjeno u utorak u napadu NATO na skladišta "Jugopetrola" i "Energogasa" u Nišu. Ranjeni su zbrinuti na Hirurškoj klinici u Nišu, ali se još ne zna vrsta njihovih povreda, kao i to da li su van životne opasnosti. Jedna žena je poginula u selu Orljane kod Doljevca.

VALJEVO - NATO je u utorak u 12,15 časova po 26. put dejstvovao u valjevskoj opštini. Posle napada u ponedeljak u 22,57 časova kada je na meti bila zgrada MUP, u utorak je sa tri projektila avijacija agresora gađala po 11. put sada već zgarište fabrike "Krušik". Jedno lice je povređeno.

LESKOVAC - Na meti avijacije NATO u utorak, u 03.30 sati, bili su železnički most na pruzi Beograd - Skoplje - Solun i drumski most na autoputu Beograd - Skoplje - Solun, oba u Grdeličkoj klisuri.

BERANE - Avijacija NATO agresora bombardovala je u utorak naselje Murino u opštini Plav, na severu Crne Gore. Most na Limu je srušen, ali srećom, nije bilo poginulih i ranjenih.

 

Identifikovane žrtve napada na Čačak

ČAČAK - Istražni sudija u Čačku saopštio je u utorak da su identifikovane sve četiri osobe poginule u nedelju u bombardovanju industrijske zone u ovom gradu.

Poginuli su Velija Džemailović (44), Dragan Oberić (22) iz Čačka i radnici građevinskog preduzeća "Standard" iz Beograda Nasko Ristić (50) i Miloš Jovičić (46).

Radnici "Standarda" bili su u kamionetu na obilaznom putu kod Čačka za Mokru Goru kada je u neposrednoj blizini njihovog vozila eksplodirao projektil.

PROKUPLJE - NATO avioni su u utorak u dva navrata, u 02.,50 i 03.30 sati, sa sedam projektila bombardovali železnički most u selu Podina.

ČAČAK- Pet lica je lakše povređeno u napadu NATO avijacije u utorak na selo Mrčajevci, udaljeno nekoliko kilometara od Čačka.
Troje povređenih su radnici Doma zdravlja u Mrčajevcima pored kojeg je pao jedan neeksplodirani NATO projektil.

BEOGRAD - U Beogradu se u ponedeljak nešto pre 23 sata čulo više detonacija kao i paljba PVO VJ iz područja sela Zuce.

PANČEVO - Serija detonacija čula se u ponedeljak nešto pre 23.00 časa iz pravca Pančeva kada je pogođeno područje železničke stanice Aerodrom, udaljene nekoliko kilometara od centra grada.

Sa tri projektila avijacija NATO snaga je u ponedlejak u 23.30 sati gađala fabriku "Prva iskra" u Bariču. Pogođen je mašinski deo fabrike, kotlarnica i upravna zgrada "Nove armature".

SOMBOR - Jednim projektilom je u ponedeljak u 23.15 pogođeno skladište "Naftagasa" u Somboru, u južnoj, industrijskoj zoni grada.
U skladištu je nakon napada izbio požar. Materijalna šteta je ogromna, ali nema povređenih.

VELIKA PLANA - Na meti NATO avijacije je u ponedeljak oko 23.15 sati bio i nadvožnjak na autoputu Beograd-Niš, dva kilometra od Velike Plane. Nadvožnjak je pogođen sa dva projektila a detonacije su bile veoma jake tako da su na obližnjim kućama u Velikoj Plani i susednom Velikom Orašju popucala sva stakla na prozorima. Železnički saobraćaj je obustavljen.

 Do sada identifikovano tri stotine civila ubijenih u napadima NATO

BEOGRAD - Od 24. marta, kada je NATO predvođen SAD započeo napade na SR Jugoslaviju, najveće žrtve su građani Kosova i Metohije, među kojima i pripadnici albanske nacionalne zajednice. Podaci o civilnim žrtvama NATO početkom maja pokazuju da je, od 300 do sada zvanično identifikovanih civilnih žrtava, više od 150 lica albanske, turske, muslimanske, romske i drugih osoba, nesrpske nacionalnosti.

Kako se navodi u podacima kojima raspolaže Komitet Savezne vlade za prikupljanje podataka o izvršenim zločinima protiv čovečnosti i međunarodnog prava, najveći broj civilnih žrtava među Albancima (više desetina njih), stradao 14. aprila od 13,30 do 15,30 časova prilikom NATO bombardovanja kolone nadomak Đakovice u kojoj je bilo skoro 1.000 kosovskih Albanaca koji su se vraćali svojim kućama.

Tada su avioni NATO u nekoliko navrata raketirali kolonu seoskih kola i taljiga, ubivši, za sada identifikovanih, 56 lica dok je veliki broj povređen.

Prilikom raketiranja Prištine, 7. aprila, u Kosovskoj ulici poginulo je pet članova turske porodice Gaši - Mesud (40),Dijana(35), Dea (9), Rea (6) i Denis (6).

U selu Doganoviću, opština Kačanik, 24. aprila od neeksplodirane kasetne bombe, koja je prilikom NATO bombardovanja pala u okolini tog sela, poginulo je pet članova albanske porodice Kodža - Fisnik (1990), Valjdet (1984), Burim (1985), Edon (1995) i Osman (1985).

U raketiranju Prizrena, 28. aprila u 23,00 časa, potpuno su uništene stambene zgrade u Podrimskoj ulici od broja 60 do broja 80. Smrtno je stradala romska porodica Zuljfuri - Maksum (1997), Bećira (1985), Đulja (oko 25 godina) i Kasandra (dve i po godine).

Srbi civili stradali su masovnije na prostoru Kosmeta u raketiranju izbegličkog naselja "Maja" u Đakovici kada su ubijene izbeglice iz bivše Republike Srpske Krajine i iz Hrvatske.Kina odbacila objašnjenja NATO o pogrešnom bombardovanju

Ništa bez istrage

PEKING - Kina je juče odbacila objašnjenje NATO povodom raketiranja njene ambasade u Beogradu i isključila mogućnost da je ta zgrada "greškom" gađana.

- Govoriti o greški na nehajan način, kao što to čini NATO, uopšte nije ubedljivo - rekao je portparol kineskog ministarstva inostranih poslova Džu Bangcao na konferenciji za novinare. On je istakao da "Kina zato zahteva iscrpnu istragu o tom napadu".

Portparol MIP je rekao da su se i zapadni mediji pitali "kako su obaveštajne službe prve svetske sile mogle da se prevare kada je reč o prirodi velike diplomatske zgrade, sa dvorištem, pločom na vratima i zastavom".Ministar odbrane Republike Srpske tvrdi

Avioni NATO poleću iz BiH i Hrvatske

BANJALUKA - Ministar odbrane Republike Srpske general Manojlo Milovanović izjavio je da su lažne tvrdnje NATO da njihova avijacija ne preleće BiH i naveo da avioni Zapadne vojne alijanse u napade na SRJ poleću i sa aerodroma u BiH i Hrvatskoj.

U intervjuu za banjalučki magazin "Reporter", Milovanović je kazao da avioni NATO poleću sa aerodroma Dubrave kod Tuzle, zatim sa aerodroma Udbine, Pleso, Osijek i možda Pula u Hrvatskoj. On je kazao da je sarajevski aerodrom do sada korišćen samo za prihvat aviona NATO koji su oštećeni i pogođeni na teritoriji SRJ.

Ministarstvo odbrane raspolaže informacijama i o tzv. vazdušnim koridorima koji od aerodroma Udbine i Pleso vode uglavnom do Sarajeva, odakle se razdvajaju u više pravaca.

- Jedan ide preko Srbinja prema Crnoj Gori ili direktno prema Kosovu. Drugi ide preko Višegrada na centralni deo Srbije, Beograd i ostala mesta - precizirao je Milovanović.Eduard Kukan, specijalni izaslanik UN za Jugoslaviju

U Beograd uvek dobrodošao

PRAG - Slovački ministar inostranih poslova, novoimenovani izaslanik generalnog sekretara UN Kofija Anana za Kosovo, Eduard Kukan izjavio je u ponedeljak da je njegov prvi zadatak "povratak svih za pregovarački sto".

Kukan je odbacio nedavno javno izražene sumnje jugoslovenske ambasade u Bratislavi da Anan, s obzirom na stav slovačke diplomatije prema operaciji NATO protiv SRJ, nije napravio dobar izbor. On je rekao da je uveren da je kao pregovarač prihvatljiv i za Beograd.

On je dodao da bi Kina od NATO, pored izvinjenja, trebalo da dobije i materijalnu odštetu za uništenu ambasadu.Viktor Černomirdin u utorak boravio u Kini

NATO vodi u ćorsokak

PEKING - Kina zahteva da NATO obustavi agresiju na SRJ, pre nego što Peking uopšte razmotri da li da podrži plan Grupe osam industrijski najrazvijenijih zemalja, izjavio je u utorak u Pekingu specijalni izaslanik ruskog predsednika za Jugoslaviju Viktor Černomirdin.

- Osnovni princip je prestanak bombardovanja, i to je glavna pozicija- objasnio je Černomirdin stanovište Pekinga nakon razgovora sa kineskim zvaničnicima, i dodao da politika upotrebe sile NATO na SRJ samo otežava pregovarački proces.

Černomirdin se u Pekingu sastao sa zamenikom kineskog premijera Ćijenom Ćičenom, zatim sa premijerom Džuom Rongđijem i sa predsednikom Đijangom Ceminom.Portparol Stejt Departmenta, Džejms Rubin

Napadi se nastavljaju

LONDON - Portparol Stejt departmenta Džejms Rubin izjavio je u utorak u Vašingtonu da su zahtevi NATO za rešavanje kosovske krize ostali neizmenjeni i da će se, ako ne budu ispunjeni, bombardovanje SRJ nastaviti, javljaju agencije.

On je odbacio kao "nedovoljno" saopštenje Vrhovne komande Vojske Jugoslavije o povlačenju nekih snaga sa Kosova.Liv Ulman i Bibi Anderson uputile pismo Centru za kulturnu dekontaminaciju

Podrška iz Švedske

U pismu upućenom Borki Pavićević, direktoru Centra za kulturnu dekontaminaciju, Liv Ulman, Bibi Anderson, Džerald Nagler i An-Mari Bostrom izražavaju najdublje žaljenje i zabrinutost zbog situacije u koju je dovedena naša zemlja. Takođe, ukazuju na značaj kulturnih aktivnosti koje se u Centru odvijaju i u ovakvim okolnostima.

- Mi kao vaši stari prijatelji želimo da izrazimo našu punu podršku za ono što vi i vaše kolege činite. Verujemo da je vaš rad od krajnje važnosti i zbog toga želimo da vam izrazimo naše poštovanje - kaže se u poruci iz Švedske.

R. K.Rada Đuričin o poetskoj predstavi "Biti ničiji" i sveprisutnoj ljubavi

Tragično čudo puno lepote

Desanka je sve objasnila. Još sam mlada dok mama dolazi da me gleda

Dok svi sagorevamo u beskonačnim pričama o zna se čemu, Rada Đuričin ponovo govori o ljubavi. Onako kako samo retki umeju poeziju da pretvaraju u život. I obrnuto. "Biti ničiji" je knjiga pesama Lidije Nikolić, zapravo jedna velika poema o čoveku u procepu emocija, koju je Rada Đuričin priredila za scensko -koncertno izvođenje, uz pomoć violončeliste Ladislava Mezeia.

Ljubav? Je li moguć takav luksuz u ovim danima?
- U "Oporukama Desanke Maksimović", mojoj predstavi sačinjenoj od delova intervjua koje je naša velika pesnikinja davala, na jednom mestu se kaže - 1941. godine srela sam jednog vojnika. "Vi ste pesnikinja", upitao me je. "Jesam." "Pišete li još ljubavne pesme?" "Naravno, kad god sam zaljubljena." "Zar i sad kad se puca?""E, uza sva zla, ljubav nikad ne može nestati. Dok je nje, ima i nade. A gde ima ljubavi, mora biti i pesama o njoj." - Eto, to je najbolji odgovor. Ne može na ovom svetu da se dogodi situacija u kojoj bi ljubav prestala da postoji.

"Duša je sprava za mučenje", jedan je od stihova koje govorite?
- Često i ne shvatamo koliko u ljubavi možemo jedno drugo da mučimo. LJudi mogu biti sebični, posesivni i zbog toga se toliko muče da se izgovori i takva jedna rečenica, koja, eto, postane i stih.

Ima mnogo neke plemenite tuge u ovoj vašoj predstavi?
- LJudski život je jedno tragično čudo. To shvatam sa svojim velikim životnim iskustvom mada sam ja, da kažemo, još mlada čim mi mama dolazi na predstave. Ali, u životu ima i toliko lepote.

R. Kupres
Foto: V. MarkovićFudbalska reprezentacija će Maltu 9. juna dočekati u stadionu PAOK

Jugoslavija u Solunu

Do kraja nedelje FSJ će spustiti zavesu na prekinuto prvenstvo

Čelnici Fudbalskog saveza Jugoslavije ažurno su reagovali i u utorak doneli odluku da se kvalifikacioni meč za odlazak na Evropsko prvenstvo protiv Malte odigra 9. juna u Solunu.

- Izabrali smo stadion PAOK, kontaktirali i klub i Fudbalski savez Grčke koji su potvrdno odgovorili - kaže generalni sekretar FSJ Branko Bulatović. - Čekamo još samo zvaničnu, pismenu potvrdu.

Kako sada stvari stoje plavi će teško moći da sprovedu pripreme za meč sa Irskom u Jugoslaviji.

- Tražimo rešenje, u kontaktu smo sa agencijama i trebalo bi da se u ponedeljak 31. maja okupimo u Irskoj - kaže Bulatović.

Drugo goruće pitanje, rasplet fudbalskog prvenstva, trebalo bi da se reši do kraja tekuće nedelje.

- Osnovno opredelenje Saveza je da se sve reši na terenu zato smo i čekali ovoliko dugo na odluku koju ćemo doneti do kraja ove nedelje. U pitanju je čitav sistem takmičenja, a ne samo ko će biti prvak, ili ispasti iz lige - kaže Branko Bulatović, koji ne krije ogorčenje zbog prepucavanja o aktuelnom fudbalskom trenutku. - Svaka polemika o tome ko će biti prvak i slično, u ovom trenutku krajnje je neukusna. Sve dok padaju bombe na našu zemlju, dok se gine apsurdno je razgovarati o tome.Saša Đorđević dobio ćerku

BARSELONA - Porodica Đorđević bogatija je za novog člana. Saša, kapiten jugoslovenske košarkaške reprezentacije, i supruga Seka od juče su tata i mama prelepe devojčice Tare. Slavilo se u Barseloni, ali i Beogradu. Najzad lepe vesti...


Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind

 

E-mail: glas_javnosti@abc.co.yu

Diskusija/Message board


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange