GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Utorak 11. maj 1999.
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8,
Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Updated:
11/05/99 00:20 (GMT +01:00)

Najnovije vesti...

Video galerijaVideo galerija

English

Francais

Deutsch

Italiano


Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
Tražimo saradnike...


Niš pogođen sa dve rakete

Bombe padale za vreme pljuska i oluje

NIŠ - NATO avijacija je po strahovitom nevremenu i pljusku, u ponedeljak u 1,40 sati ispalila dve rakete na severozapadnu zonu grada.

Cilj NATO alijanse bio je Aerodrom na koji su ispaljene dve rakete, od kojih je jedna bila punjena kasetnim bombama. Niko nije povređen, saopštio je Centar za obaveštavanje.

Stanovnici u bombardovanoj zoni grada potvrdili su "Glasu" da je ispaljeno šest raketa i da je pre dve detonacije registrovan snažan bljesak koji je osvetlo čitavo to područje grada.

LJ. J.Dr Petko Stojanovia, šef Hirurške klinike KBC u Nišu

Stanje ranjenih zadovoljavajuće

NIŠ - Zdravstveno stanje 22 operisanih, koji su ranjeni u stravičnom NATO bombardovanju centra Niša, 7. i 8. maja, relativno je zadovoljavajuće. Među njima je samo jedna osoba ugrožena. To je vrlo ozbiljan i težak slučaj i borimo se za njen život - izjavio je dr Petko Stojanovia, šef Hirurške klinike KBC u Nišu.

Oliver Živić, koji je ranjen pored gradske pijace u centru Niša, oporavlja se u Kliničkom centru.

- Deda i ja smo bili u Šumatovačoj ulici, svratili smo u kafanu da popijemo kafu. Odjednom je počelo da puca. Izašli smo napolje, bilo je sve jače i jače. Uleteo sam unutra i sakrio se u toalet, a deda je ostao napolju. Onda sam ga čuo kako viče: "Jao noga, jao noga... Izašao sam napolje i onda je i mene pogodilo. Povređena mu je šaka i sve je sada dobro - priča Živia.

- Radio sam u servisu kad sam čuo galamu. Deca su bila napolju. Odjednom je počelo sve da prašti. Legao sam dole. Bio neki kamen pored mene, pokrio sam stomak i glavu i, zadnja kad je pukla, osetio sam udar u nogu. Povređeni su mi noga i vrat - kaže Nišlija Zamir Demirović, koji se oporavlja u Kliničkom centru.

LJ. J.U napadu na hotel "Jugoslavija" poginuo aktivista SPRS

BANJALUKA - Prilikom NATO bombardovanja hotela "Jugoslavija" u Beogradu, 8. maja, poginuo je član Glavnog odbora Socijalističke partije Republike Srpske (SPRS) Anđelko Gala Ninčić, saopštila je u ponedeljak ta stranka.

U saopštenju se navodi da je Ninčić bio jedan od osnivača SPRS, "veliki humanista, borac za mir, koji je svojim radom dao veliki doprinos pravednoj borbi srpskog naroda u RS".Opet po Kosmetu

PRIŠTINA - Avijacija NATO agresora u nedelju je napadala isključivo civilne ciljeve na Kosovu i Metohiji. Nešto posle 21 sata, s četiri projektila, gađano je selo Vrelo u opštini Istok.

S nekoliko projektila, oko 20,45 sati, gađano je područje između sela Crnoljeva i opštinskog sedišta Štimlje. NATO avijacija u tri napada raketirala je okolinu Dečana, a dejstvovala je i u širem rejonu Peći.

U Kosovsko-pomoravskom okrugu, na meti NATO bilo je selo Pasjane, koje je gađano s nekoliko projektila. Istog dana granatirana je i okolina Uroševca.Điang i Jeljcin traže hitno zaustavljanje bombardovanja

Prekid napada uslov za rešenje

Kineski lider: demonstracija samovoljne politike topovnjača

PEKING - Predsednici Kine i Rusije Điang Cemin i Boris Jeljcin zatražili su u ponedeljak prekid NATO bombardovanja SRJ kao preduslov za postizanje političkog rešenja kosmetske krize.

Jeljcin je pozvao telefonom Đianga telefonom da bi lično izrazio "najveće ogorčenje zbog američko-natovskog varvarskog bombardovanja kineske ambasade u Beogradu", navodi kineska agencija Sinhua. Predsednik Jeljcin je osudio bombardovanje koje vrši NATO ignorišući ulogu UN, i zatražio da NATO "odmah zaustavi bombardovanje i vrati se političkom rešavanju problema na Kosmetu".

Điang je naglasio da je napad NATO, predvođenog Amerikom, na kinesku ambasadu "najveći varvarski akt i grubo kršenje kineskog suvereniteta, što je presedan u istoriji diplomatije" i dodao da NATO i SAD "treba da snose svu odgovornost koja će iz toga proizaći". Điang je rekao Jeljcinu da Kina i Rusija imaju dobru saradnju uglavnim međunarodnim pitanjima, uključujući Kosmet.Zaoštravaju se diplomatski odnosi Kine i SAD

Suspendovana vojna saradnja

PEKING - Kina je suspendovala vojnu saradnju i razgovore o poštovanju ljudskih prava sa SAD zbog bombardovanja kineske ambasade u Beogradu, saopšteno je u Pekingu.

"Kina je odlučila da odloži vojne kontakte sa SAD na visokom nivou", navodi se u saopštenju ministarstva spoljnih poslova koje je prenela agencija Sinhua. Kako se precizira u saopštenju, Peking je odlučio da odloži konsultacije sa SAD u oblasti sprečavanja širenja naoružanja, kontrole naoružanja i međunarodne bezbednosti. Odluka o otkazivanju dijaloga sa SAD o ljudskim pravima objavljena je takođe u saopštenju ministarstva spoljnih poslova u kome se ne precizira koliko će dugo taj dijalog biti suspendovan.Predsednik takozvane vlade Kosova Hašim Tači zahteva

Rugova da prekine kontakte sa Rusijom

TIRANA - Predsednik takozvane privremene vlade Kosova Hašim Tači izjavio je da "OVK" nije odbacila mirovnu inicijativu G-8, nego da je samo sa rezervom ocenila neka načela predloga, zahtevajući pre svega nezavisnost pokrajine.

Opisavši inicijativu G-8 kao "napredak u kosovskom mirovnom procesu", Tači je u intervjuu za servis BBC na albanskom jeziku procenio da je "realnost ipak prevazišla neka od predloženih načela". "Posle svega što se desilo, Kosovo budućnost ne može da gradi u Jugoslaviji", rekao je Tači.

Tači je umerenog kosovskog lidera Ibrahima Rugovu pozvao da "objasni svoje stavove" i konatkte sa jugoslovenskim predsednikom Slobodanom Miloševićem i "ruskim političarima".Bombardovanje se ne može opravdati

HAG - Jugoslovenski predstavnici ocenili su u ponedeljak pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu da je bombardovanje SRJ nezakonito i da se ničim ne može opravdati.

"Članice NATO-a bombarduju celo područje SRJ, i nameravaju da unište celu naciju, u čemu ih treba sprečiti", rekao je Rodoljub Etinski, na početku rasprave o zahtevu SRJ da sud UN naredi prekid bombarovanja koje traje, od 24. marta, sa katastrofalnim posledicama - civilnim žrtvama, masovnim razaranjem, zagađenjem okoline i korištenjem oružja sa osiromašenim uranijumom.

On je tražio hitnu odluku suda, navodeći da je do podnošenja tužbe 29. aprila u bombardovanju ubijeno više od 1.200 ljudi, a više od 4.500 povređeno, a da je posle podnošenja tužbe ubijeno više od 200 ljudi.

Profesor Univerziteta u Oksfordu Ian Braunli, priznati autoritet čiji se udžbenici koriste u mnogim anglosaksonskim zemljama, koji, takođe, zastupa SRJ, istakao je da je vojna akcija NATO-a suprotna Povelji UN i da se ne može opravdati nikakvim pravnim naečlima ili normama.

On je rekao da pravni autoriteti ne podržavaju humanitarne intervencije, jer su široke mogućnosti zloupotrebe najsnažniji argument protiv priznavanja humanitarnih intervencija kao izuzetka od temeljnog naečla neintervencije.

"Celokupno stanovištvo izloženo je neljudskom postupanju iz političkih razloga", ocenio je oksfordski profesor.

Drugi strani zastupnik SRJ, profesor međunarodnog prava u Amsterdamu Paul de Vart okarakterisao je bombarovanje kineske ambasade u Beogradu kao najtežu moguću povredu međunarodnog prava.

Rasprava o zahtevu SRJ da sud kao privremenu meru naredi prekid bombardovanja, trajaće, kako se računa, do srede, pošto će nakon SRJ svaka od 10 tuženih zemalja izlagati kontraargumente.

Ta rasprava odvojena je od postupka protiv 10 zemalja NATO, od kojih SRJ traži naknadu štete pričinjene bombardovanjem.Jugoslovenski filmovi na Medjunarodnom festivalu u Soeiju

"Belo odelo" i crni talas

BEOGRAD - Film "Belo odelo", rediteljski debi poznatog jugoslovenskog glumca Lazara Ristovskog, biae prikazan u zvanienoj selekciji šestog Medjunarodnog filmskog festivala u Soeiju koji se održava od 3. do 16. juna, saopštio je u ponedeljak beogradski Institut za film.Najlepša pesma o Srbiji

Gorka setva

JAGODINA - Na prvi jugoslovenski konkurs za najlepšu pesmu o Srbiji koji su raspisali Književni klub "Đura Jakšića" i Izdavačko preduzeće "Gambit" iz Jagodine pristiglo je 500 pesama od 201 autora iz gotovo svih krajeva SR Jugoslavije i Republike Srpske.

Žiri u sastavu Slobodan Žikić, Vesna Miletić i Bajo Džaković jednoglasno je odlučio da prva nagrada pripadne "Gorkoj setvi" Dragane Bukvić iz Beograda, druga pesmi "Serbia" Radenka Bjelanovića iz Kragujevca, a treća "Gorkoj pesmi" Boška Lomovića iz Gornjeg Milanovca.Pedeseto igranje u "Narodnom pozorištu - skloništu slobodnog duha"

Novi teatar - iskreniji i evršai

BEOGRAD - Predstava "Mamac" prema romanu Davida Albaharija u režiji Mire Erceg, koja ae biti izvedena u utorak u 17 easova u Narodnom pozorištu na sceni "Raša Plaovia", biae pedeseti pozorišni komad koji je izveden u kuai na Trgu Republike u uslovima ratnog pozorišnog režima.

Slueajem ili sudbinom dogodilo se da ovaj mali jubilej obeležava upravo delo kojim je 27. marta otpoeelo prikazivanje predstava pod motom "Narodno pozorište - sklonište slobodnog duha". Od tada umetnici izlaze svakodnevno pred publiku koja puni salu do poslednjeg mesta. U najtežim uslovima ro?en je novi teatar, nepoznat ovoj generaciji umetnika i gledalaca, pozorište u kojem je zagrljaj izme?u glumaca i publike postao evršai i iskreniji nego što je ikad bio.

D. T.Narodno pozorište otvara novu scenu u Dositejevoj ulici

Fabrika za proizvodnju energije

Repertoar koji je prilagođen teatru pod otvorenim nebom

BEOGRAD - Nacionalni teatar, pored slogana "pozorište je sklonište slobodnog duha" pod kojim igra predstave, ovih dana promoviše još jedan - "fabrika za proizvodnju energije" - s kojim će otvoriti novu scenu u Dositejevoj ulici.

- U trenucima kada se na Velikoj sceni čuvaju neprolazne vrednosti domaće i svetske klasike, a scena "Raša Plaovia" predstavlja najnovija dela savremene dramaturgije, odlučili smo da izađemo iz zgrade pozorišta i u jednoj od naših ulica, Dositejevoj, promovišemo treću scenu NP - kaže za Glas javnosti upravnik kuće Nebojša Bradia. - Na njoj ćemo negovati repertoar koji je prilagođen teatru pod otvorenim nebom, u prvom redu komedije Šekspira i Makijavelija, komične opere i manje balete. Ova scena će biti otvorena i za druga beogradska pozorišta, ali i za sve druge kuće iz Jugoslavije i njihove moguće pozorišne spektakle pod otvorenim nebom. Tehnički, biće vrlo mobilna, moći će da se prilagođava svakom trenutku, a nastojaćemo da je zadržimo i tokom svih letnjih meseci.

R. RadosavljevićUkidanje suspenzije jugoslovenskim odbojkaškim selekcijama

BEOGRAD - (Ne)očekivano, kao što je i stupila na snagu, ukinuta je nepravdena odluka o suspenziji jugoslovenskih odbojkaških selekcija iz međunarodnih takmičenja. Pored kompromisnog izostanka seniorske reprezentacije iz takmičenja Svetske lige, najveća opasnost od suspenzije, pretila je mlađim kategorijama, koje su prekinute u pripremama za kvalifikacije za SP.

Prema propozicijama Svetske odbojkaške federacije (FIVB), kvalifikacioni turniri za muške i ženske juniorske reprezentacije biće održani od 26. do 30. maja u Španiji (juniori) i Slovačkoj (juniorke). Kandidati za dres sa državnim grbom već su dobili pozive da se priključe nastavku priprema. Po ubrzanom tempu izabranici selektora Veselina Vukovića, treniraće u Budvi, Beogradu i Novom Sadu, dok će se devojke uigravati u Beogradu i Zrenjaninu. Pre polaska put Španije i Slovačke, obe selekcije će završne pripreme sprovesti u Grčkoj.

Izuzev izostanka iz takmičenja Svetske lige, odluka o suspenziji (do 15. juna), nije značajno poremetila planove seniorske reprezentacije. Pred nastup na prvenstvu Evrope u Austriji, na koje su već izborili plasman, plavima su ostale još dve utakmice sa Portugalom i Slovačkom koje će odigrati tokom jula.Odlukom Predsedničkog borda UEFA, Jugoslavija nastavlja kvalifikacioni put do "Euro 2000"

Plavi idu u Dablin!

Sledeći meč 5. juna protiv Irske. Sa Maltom 9. juna u gostima kao domaćini

BEOGRAD - Fudbalska Jugoslavija ostaje konkurent za odlazak na Evropko prvenstvo 2000. godine, odluka je Predsedničkog borda UEFA! Dakle, plavi nisu isključeni iz kvalifikacija, ali po sadašnjim okolnostima neće svoje domaćinske mečeve igrati u Jugoslaviji.

UEFA je naložila FSJ da do srede (14 časova) iznese predlog gde će naš nacionalni tim 9. juna ugostiti Maltu. Meč u Dablinu, 5. juna, protiv Republike Irske nije sporan.

- Odluka je očekivana - komentarisao je "papir iz Niona" Branko Bulatović, generalni sekretar FSJ. - Vrlo je važno što sport nije popustio pod pritiskom politike.

Sada se sve svodi na traženju odgovora na pitanje: gde će Jugoslavija biti domaćin Malti?

- Ne bih se izjašnjavao pre roka UEFA. Razmišljamo, a odgovor će stići do srede, do 14 časova.

Kako je Bulatović rekao, stav evropske kuće fudbala nikoga nije iznenadio. Po staroj (lošoj) istini da koga zmija ujede i guštera se plaši, svi smo, ipak, strahovali da se plavima ne dogodi "Švedska iz 92", kada su naši fudbaleri ponizno vraćeni sa Evropskog prvenstva. Očigledno je sportski svet shvatio da je suludo igrati po pravilima politike koja ne poznaje i ne priznaje ni "v" od viteštva. Jugoslavija je, dakako, ostala u 8. grupi kvalifikacija za "Euro 2000" i na travi će pokazati gde joj je mesto na fudbalskoj lestvici. Nastavljamo put do Holandije i Belgije...


Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind

 

E-mail: glas_javnosti@abc.co.yu

Diskusija/Message board


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange