GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Ponedeljak 10. maj 1999.
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8,
Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Updated:
10/05/99 00:00 (GMT +01:00)

Najnovije vesti...

Video galerijaVideo galerija

English

Francais

Deutsch

Italiano


Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
Tražimo saradnike...


Avijacija NATO gađala Valjevo, Užice, Kragujevac,Kosmaj i Rudnik

Bombama na centralnu Srbiju

BEOGRAD - NATO avijacija je u 47. noći bombardovanja SR Jugoslavije, napala Užice i Valjevo, dejstvovala po planini Goleš u opštini Lipljan i širem području Dečana na Kosmetu, kao i na Kosmaju.

Planinu Goleš avioni NATO bombardovali su u subotu oko 21.15 časova, a u 22.10 na meti se našlo šire područje Dečana.

Dve detonacije odjeknule su u subotu u području mladenovačke opštine na Kosmaju. Prva detonacija odjeknula je u 22.25 časova, a druga, znatno jača, u 22. 47 časova. Nema povređenih, niti podataka o materijalnoj šteti.

Avioni NATO alijanse bombardovali su u dva navrata gradsku poštu u centru Užica, uništili je do temelja i znatno oštetili više javnih i stambenih objekata. Pogođena je pošta u subotu u 22.35 časova, a 15 minuta kasnije usledila je još jedna detonacija. Od udara su oštećene i zgrade Doma zdravlja, pozorišta, biblioteke i više stambenih objekata.

NATO avijacija je dejstvovala u Valjevu u subotu 22.37 časova i jednim projektilom vazduh-zemlja pogodila zgradu MUP. Povređena je jedna osoba koja se u trenutku detonacije našla u blizini bombardovane zgrade.

NATO je u subotu u 22.42 časa dejstvovao još jednomu širem rejonu jugoistočnog dela fabrike "Krušik".

Avijacija NATO je sa dva projektila u subotu oko 22.40 časova pogodila repetitor Radio televizije Srbije i "Politike" na Rudniku. Bez signala na tom području ostali su TV "Politika", zatim "Pink", Radio "Politika", Radio "S" i radio iz Gornjeg Milanovca "Den".

NATO je gađao i novu zgradu pošte u kragujevačkom naselju "Aerodrom". U subotu u 22.50 ispaljen je jedan projektil, koji nije eksplodirao.

Avijacija NATO je u subotu sa jednim projektilom gađala i poljoprivredni kombinat u opštini Kovačica. Na okolnim kućama su popucali prozori, oštećene su fasade i krovovi.Atletski reprezentativac Goran Raičević,koji je poginuo na Kosovu u uniformi VJ, sahranjen u nedelju u rodnom selu Strojinci

Goranova trka za sva vremena

Goran Raičević otrčao je u legendu. Kao pobednik.Najbolji. Goran je otišao kako je i živeo. Da se pamti za sva vremena, junački. Sportista čistog srca, čovek koji je osvajao na pogled, prvu reč, naš Goran koga su voleli i koji je voleo.

Umesto na takmičenje, maratonsku trku u Grčku, Goran je skinuo dres sa grbom Jugoslavije i obukao uniformu Vojske Jugoslavije. Da obavi, kako je govorio, najvažniji zadatak. Čuva i odbrani zemlju, svoj narod, svoju suprugu Jelenu i svoje blizance.

Šestog maja, u moru strašnih vesti, jedna je odjeknula jače od svake bombe. Poginuo je Goran Raičević, u Medveđi, na Kosovu, u prvim redovima gde je uvek i bio. Čuvajući domovinu, Goran je pobedio i pre početka ove besmislene trke, u kojoj medalje, stotine njegovih i naših zlata imaju sasvim druge, nemerljive vrednosti. Trostruki prvak Balkana u krosu, sve svoje pobede dao je za jednu. Za čast. U najvišem, najčistijem obliku, kakav samo sportisti, borci, poznaju.

Ostaje zapisano: Goran Raičević (36) višestruki je prvak Jugoslavije na 5000 i 10000 metara, pobednik desetina maratona, višestruki pobednik Balkanskog krosa, pet puta najbolji na Krosu "Politike".

Atletika, kraljica sportova, izgubila je najsjajnijeg viteza. Naša zemlja dobila je još jednog heroja, borca koji je imao srce za sve nas. Tu ćemo i čuvati Gorana, za sva vremena.

Goran Raičević sahranjen je u nedelju, u rodnom selu Strojinci kod Brusa.

I.PetrovićMilutin Živković - četrnaesta žrtva napada na Niš

NIŠ - Milutin Živković je četrnaesta identifikovana žrtva NATO bombardovanja centra Niša i gradske bolnice. Prema zvaničnim podacima, u ovom stravičnom raketiranju, kad je NATO koristio zabranjene kasetne bombe, poginulo je 15 Nišlija, a 70 je teže i lakše ranjeno.

U subotnjem napadu na Niš, NATO avijacija ispalila je sedam raketa, četiri na aerodrom i po jednu na "Jugopetrol", "Energogas" i betonski most. Dve, koje su pale na energetska postrojenja, bile su punjene kasetnim bombama.

U ovom napadu dva lica su poginula, a 10 je ranjeno. Teže ranjeni Nebojša Bakić (28), koji je bio kraj mosta prilikom bombardovanja, zadržan je na lečenju na Hirurškoj klinici.

- Zgranut sam prizorima i s tugom gledam grčku zastavu i katastrofu koja je pogodila ne samo ovaj deo grada, već i grčki konzulat. To nisu strateški niti vojni ciljevi. Ni na koji način to ne mogu biti. Si-En-En i Bi-Bi-Si lažu od jutra do večeri. Verujem da bombardovanje civilnih ciljeva ima samo jednu svrhu. Da slomi moral srpskog naroda, kako bi ga priključio novom svetskom poretku - izjavio je juče Dimitros Fokionis, načelnik grčkog ostrva Lezbos, koji je s predstavnicima grčke crkve i četiri gradonačelnika ostrva obišao stradale delove Niša, gde je i grčki konzulat pretrpeo ogromnu materijalnu štetu.

Na klinikama KC u Nišu trenutno od rana zadobijenih u bombardovanju NATO avijacije 7.i 8. maja, delova centra Niša, leži 20 teško povređenh građana, za čije živote se bore lekari, izjavio je dr Čedo Kutlešić, direktor te ustanove. Na ortopediji su Dragoje Purić (32) iz Brusa, Gita Jović (40), Gradimir Greković (48) i Hasib Ristanović (50) iz Niša. Ostali ranjeni nalaze se na Hirurškoj, Neurohiruškoj i Neurologiji, rekaoje Kutlešić. Četiri teško povređena lica su radnici Kliničkog centra.

- Od detonacije pao sam pod šank kada je pripucalo. Kada sam se podigao video sam Gocu kako leži ispred vrata kafane. Gorela je. Pritrčao sam, pokušao sam da joj ugasim odeću, da joj pomognem, ali je već bila mrtva. Bomba je pogodila u glavu, vrat, ramena. Malo dalje video sam gluvonemog dečaka, koji prodaje rakiju na pijaci. Geler mu je otkinuo nogu, visila je - svedoči o smrti svoje koleginice, konobar Nebojša Mitrović u kafani "Tri fenjera" kod zgrade Univerziteta u delu grada koji je 7. maja doživeo katastrofu, kada je usled bela dana NATO avijacija bombardovala Niš.

LJ.JovanovićEkspertski tim kineske vlade i rodbina poginulih Kineza doputovali u Beograd

Petoro Kineza van životne opasnosti

BEOGRAD - Petoro kineskih građana koji se leče u Urgentnom centru u Beogradu od povreda zadobijenih u napadu NATO na Ambasadu Kine u Beogradu, osećaju se znatno bolje - izjavio je direktor Urgentnog centra dr Vladimir Đukić. U najtežem stanju bio je vojni ataše ove ambasade Bao Kai, ali i njegov oporavak teče dobro.

Ekspertski tim kineske vlade doputovao je u nedelju rano ujutro u Beograd da bi sproveo istragu o uzrocima i posledicama raketiranja snaga NATO na kinesku ambasadu.

Zajedno sa stručnjacima u Beograd su doputovali rođaci poginulih Kineza, novinarke agencije Sinhua Šao Junhuan, novinara lista "Guangming" Su Sinhu i njegove supruge.MUP Srbije saopštio

Kineska ambasada bila precizan cilj

BEOGRAD - Ambasada Kine u Beogradu bila je precizno utvrđen cilj, saopštili su stručnjaci ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, a prenose beogradski mediji.

Po mestima gde je zgrada pogođena, specijalisti policije su ocenili da su napadači "tačno znali raspored prostorija u ambasadi i da su zato uputili rakete u te delove". Kako javlja RTS, jedan projektil je pogodio poslednji sprat, drugi je pao u prizemlje, dok je treća raketa razorlila prizemlje i podrum zapadnog dela ambasade.Japanski ministar inostranih poslova zahteva

Zaštititi diplomatske kvartove

TOKIO - Japanski ministar inostranih poslova Masahiko Komura izjavio je u nedelju da je Japan zatražio od NATO da obustavi bombardovanje kvartova Beograda u kojima se nalaze ambasade.

- NATO je precenio svoje mogućnosti u sprovođenju "hirurški preciznih" napada - rekao je Komura u intervjuu japanskoj televiziji komentarišući napad na kinesku ambasadu u Beogradu.Viktor Černomirdin posle susreta sa albanskim liderom

Rugova za razoružanje "OVK"

MOSKVA - Specijalni izaslanik ruskog predsednika za SR Jugoslaviju Viktor Černomirdin izjavio je da se predsednik Demokratskog saveza Kosova Ibrahim Rugova izjasnio za autonomiju Kosova u okviru SRJ i razoružanje seperatističke Oslobodilačke vojske Kosova.

Posle razgovora sa Rugovom, koji je doputovao iz rima u Bon, Černomirdin je ruskim novinarima rekao da se Rugova "nedvosmisleno izjasnio za autonomiju Kosova u okviru Jugoslavije", i da je podržao ideju o međunarodnim snagama na Kosovu koje bi omogućile bezbedan povratak izbeglica u južnu srpsku pokrajinu.Kosovo je pusto

BRISEL - Lider Demokratskog saveza Kosova Ibrahim Rugova izjavio je da je Kosovo pusto, nakon šest nedelja od početka bombardovanja NATO-a SR Jugoslavije.

- Kosovo je prazno. Priština je grad duhova i tamo su samo srpske trupe i paravojne snage - rekao je Rugova, kako je saopštila Zelena stranka u Evropskom parlamentu.Ted Tarner, vlasnik CNN, izjavio

NATO izaziva nuklearni rat

DŽORDŽIJA - Američki milioner, osnivač TV mreže CNN, Ted Tarner upozorio je da bi agresija NATO-a na SR Jugoslaviju mogla da dovede do nuklearnog rata.

U obraćanju diplomcima Univerziteta u Atlanti, on je rekao da je kao dete tokom hladnog rata strahovao da neće doživeti da vidi kraj ovog milenijuma. U 60. godini, dodao je, ima ista strahovanja. Aludirajući na bombardovanje kineske ambasade u Beogradu, Tarner je rekao:

- Ako bacimo bombu na rusku ambasadu, mogli bi sutra da budemo u ratu sa Rusijom i Kinom, a one obe imaju mnogo nuklearnog naoružanja. Moglo bi da se desi da ne dočekamo da vidimo kraj milenijuma.Sećanja Mire Stupice na Jugoslovensko dramsko pozorište

Žuta bluza na tačkice

Odvajali su se glumci u dogovoru sa upravom NP, pazilo se da se ansambl Narodnog previše ne osakati

U Muzeju pozorišne umetnosti u programu "Pozorište u sećanju savremenika", u nedelju uveče će govoriti i prvakinja naše scene, jedan od simbola jugoslovenskog teatra, Mira Stupica. Njena sećanja posvećena su prvim danima JDP.

"Stigao je, čulo se, najzad i Bojan Stupica. Ja ga još nisam videla, ali uzburkalo se i u pozorištu i u javnosti. Odvajali su se glumci u dogovoru sa upravom NP, pazilo se da se ansambl Narodnog previše ne osakati, ići će samo jedan od trojice velikih, Raša, Ljubiša ili Živanović. Ujutro sretoh kolegu Božu Drnića koji mi ozbiljno reče:

"Slušaj, Miro, govorio sam sa Bojanom Stupicom o tebi. Ljubiša takođe. Danas u šest sati biću s njima u pozorištu. Ti gledaj da se u to vreme nekako nađeš tamo. Upoznaću te s njim, pa šta ti bog da. Najednom sam izgubila glavu. Ni sama ne znam kako sam dojurila kući u Cetinjsku 4. Na sav glas i kao bez duše izdeklamovala sam mami šta se događa, pa se i ona splete. Nastade luda premetačina po stanu. Otvarale smo i zatvarale vrata praznih ormana, izvlačile prazne i poluprazne fijoke, tražile ono što nemamo, ali stvar je morala za tako važan susret hitno da se reši. UNRINI paketi i tačkice bili su još jedini izvori - a izbor jadan; izlizane špicaste cipele i neke zalutale haljine sa šljokicama iz tuđih dalekih života. Premetale smo jednu po jednu stvar, probale i u očajanju odbacivale. Ništa, ništa što bi moglo da posluži. Najzad, nađosmo neki zeleni platneni mantil. Sigurno kakvog poslovođe iz američkog supermarketa. Dobro, od njega bi se moglo učiniti nešto.

Sa zaostalom tačkicom, moj brat Bora Todorović odjuri i posle sat vremena vrati se ponosno sa žutom svilom za kombinezone. Od nje, malo kasnije, nastade bluza, za moj veliki susret. Tačno u dogovoreno vreme bila sam pred ulazom u NP. Isturenih grudi i uvučenog stomaka stajala sam i čekala. Brzo sam se oslobađala svih poznanika jer mi se činilo da bi svojim prisustvom umanjili važnost velikog događaja", kaže Mira Stupica u svojim beleškama sećanja.

R. RadosavljevićNaš reprezentativac namestio prvi, i postigao treći, odlučujući gol za Real Sosiedad (3:2)

Kralj je mrtav - živeo Kovačević

Zimus se slikao u dresu kraljevskog kluba, a u subotu je srušio kralja koji je sada na Tantalovim mukama jer je pitanje hoće li uspeti da stigne do kraljevskog društva (Lige šampiona). Darko Kovačević je ponovo junak Real Sosijedada i, verovatno, opet na meti Real Madrida!

- Pogrešio sam kada sam prihvatio novinarski poziv i pozirao u dresu Reala jer sam zapao, na sreću u kratku nemilost navijača u mom San Sebastijanu. Potom je došlo tužno vreme golgeterskog posta pa čak na 11 utakmica gol nisam postigao, iako nisam loše igrao - priča sjajni strelac. - Zbog toga sam rešio da držim jezik za zubima i govorim samo na terenu. Kao što vidite, ne ide mi loše...

Ko zna, možda će jugoslovenski centarfor opet probuditi želju madridskog velikana da ga angažuje, tim pre što velški trener Džon Tošak voli golgetere njegovog kova. Međutim, Kovačević ne mora da brine, pogotovo ako nastavi da dobro igra i postiže golove, jer je Atletiko Madrid već dao konkretnu ponudu za njega, a i Juventus je u igri.
Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind

 

E-mail: glas_javnosti@abc.co.yu

Diskusija/Message board


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange