GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Subota 08. maj 1999.
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8,
Beograd, Jugoslavija

 NAJNOVIJE VESTI

Updated:
08/05/99 00:00 (GMT +01:00)

Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
SINA
Glas nedelje
Srpsko nasledje

Haškom tribunalu podneta tužba protiv lidera zemalja NATO

ŽENEVA - Grupa poznatih svetskih pravnika podnela je u petak pred Haškim tribunalom za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji tužbu protiv vodećih ličnosti NATO zbog ratnih zločina počinjenih tokom napada alijanse na SR Jugoslaviju.

Grupu pravnika sa američkog kontinenta predvode profesori pravnog fakulteta Osgud Hol iz Toronta, na kojem je pre prelaska u pravosuđe predavala i glavni tužilac Haškog tribunala Luiz Arbur.

U saopštenju koje je u petak podeljeno novinarima u Ženevi, navodi se da iza tužbe stoji 15 pravnika i profesora prava, kao i panamerička strukovna organizacija Američkog udruženja pravnika.

Tužbom su obuhvaćeni američki predsednik Bil Klinton, državni sekretar Madlen Olbrajt, generalni sekretar NATO Havijer Solana, portparol te organizacije DŽejmi Šej, kao i premijer i ministri odbrane i inostranih poslova Kanade, Žan Kretjen, Art Eglton i Lojd Eksvorti.

Takođe, 15 pravnika je svojom tužbom obuhvatilo još 60 šefova država i vlada, ministara inostranih poslova i odbrane, kao i vodećih ljudi Zapadne vojne alijanse.

Lista zlocina koji su stavljeni na teret liderima zemalja članica NATO obuhvata ubistva sa predumišljajem, namerno nanošenje teških telesnih povreda, uništenje imovine koje ne može biti pravdano vojnim potrebama i upotrebu nehumanog oružja, kao i oružja koje izaziva prekomernu patnju.

Pravnici su lidere alijanse optužili i za namerno razaranje nebranjenih gradova, sela, mostova, verskih i obrazovnih objekata, kao i objekata posebne umetničke i istorijske vrednosti.Više od 100.000 izbeglica na Kosovu

BEOGRAD - Generalni sekretar Jugoslovenskog Crvenog krsta, Rade Dubajić izjavio je u petak da se na Kosovu nalazi više od 100.000 raseljenih lica i naveo da ih na teritoriji Srbije bez Kosova ima oko 30.000, a u Crnoj Gori oko 70.000.

"JCK nema egzaktnu evidenciju svih izbeglih i raseljenih lica, tako da pretpostavljamo da je njihov broj veći", rekao je Dubajić na konferenciji za novinare kojoj su prisustvovali i predstavnici Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) i Međunarodne federacije Crvenog krsta (MFCK).Bilt imenovan za izaslanika za kosovsku krizu

UJEDINJENE NACIJE - Generalni sekretar UN Kofi Anan imenovao je u petak bivšeg švedskog premijera Karla Bilta za svog izaslanika za rešavanje kosovske krize.

Bilt će tesno sarađivati sa šefom slovačke diplomatije Edvardom Kukanom, kojega je Anan 28. aprila imenovao takođe za svog specijalnog izaslanika.

Anan je rekao da je pred njima težak posao. "Bilo je izvesnog napretka, ali nam predstoji još dalek put. Ne mogu da kažem da je mir iza ugla", ili da može biti postignut za nekoliko dana.Milošević primio poruku od Gligorova

BEOGRAD -Predsednik Savezne Republike Jugoslavije Slobodan Milošević primio je u petak ličnu pismenu poruku predsednika Republike Makedonije Kire Gligorova.

Poruku je Saveznom ministru za inostrane poslove Živadinu Jovanoviću uručio lični izaslanik i spoljno-politički savetnik predsednika Kire Gligorova, ambasador Ahil Tunte.Uskoro stižu nove vesti...Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind


 

E-mail: glas_javnosti@abc.co.yu

[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange