GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Subota 08. maj 1999.
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8,
Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Updated:
08/05/99 00:00 (GMT +01:00)

Najnovije vesti...

Video galerijaVideo galerija

English

Francais

Deutsch

Italiano


Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
Tražimo saradnike...


Avijacija NATO usred dana bombardovala centar Niša

Ubijali bolesnike kasetnim bombama

Poginulo najmanje 12 i ranjeno više od 60 civila. Gađani KBC i gradsko jezgro oko pijace i autobuske stanice

NIŠ - U petak u 11,20 sati NATO avijacija izvela je najžešći i najkrvaviji napad na Niš koji je bio zasut kasetnim bombama. Prema prvim podacima, poginulo je najmanje 12 i ranjeno više od 60 Nišlija.

Na meti su bili Kliničko-bolnički centar i Ulica Ljube Nenadovića gde je, prema rečima direktora Hirurgije KBC dr Rastka Đorđevića, poginulo četvoro ljudi. Pogođeni su mrtvačnica i kotlarnica. Stradalo je Odeljenje patologije, a svi prozori na KBC su polupani. Oko 20 vozila na parkingu KBC su izgorela. U kompleksu Centra napravljeno je 50 kratera, a skoro sve privatne kuće su oštećene.

Šumatovačka ulica, ulice Franca Rozmana i Anete Andrejević, u neposrednoj blizini gradske pijace i autobuske stanice, takođe su bili na meti avijacije NATO. Prema rečima komandanta Štaba Civilne zaštite Jovana Zlatića, ovde je poginulo najmanje osam osoba. Pogođena je zdravstvena stanica "12. februar", gde su povređeni pacijenti i medicinsko osoblje.

Prema svedočenju očevidaca, centralne gradske ulice bile su prekrivene telima poginulih i teško ranjenih Nišlija. Više od 30 ekipa hitne pomoći pružale su prvu pomoć unesrećenima. Reporter "Glasa" je video kako su bolničari pomagali jednoj ženi koja je još davala znake života, a na čijem je telu bilo mnogo rana od gelera.

Tokom noći 26 raketa

U petak ujutru, od 2,55 sati do 3,37, a zatim od 4,10 do 4,25 sati, NATO avijacija, došavši iz pravca Bugarske, ispalila je na Niš 26 projektila. Gađan je zapadni deo grada i stambeni delovi Popovac i Medoševac, gde je srušeno i oštećeno nekoliko kuća. Na meti je bio i aerodrom.

Lj. J

Direktor Službe hitne pomoći u Nišu Dimitrije Mančić izjavio je da je u ovoj zdravstvenoj ustanovi zbrinuto 30 osoba. Na Hirurškoj klinici KBC, kako je rekao dr Rastko Đorđević, smešteno je 22 teško povređenih ljudi, dok je 10 lakše povređenih pušteno kućama.

Lokalna televizija neprestano je upozoravala da građani obavezno ostanu u skloništima i ne diraju nepoznate predmete, posebno one koji podsećaju na limenke za bezalkoholna pića. Jedan takav predmet, za koji se pretpostavlja da je kasetna bomba, pao je na prag dopisništva "Glasa". Policijske patrole pokušavale su da obezbede sva mesta gde su građani primetili takve predmete.

E.G. J.Četrnaesta žrtva napada na Bistričkom mostu

Identifikovan leš dečaka

GRDELICA - U sredu, dva kilometra nizvodno od Grdelice, pronađen je leš Branka Stanijanovića (6). Dečak je žrtva NATO bombardovanja voza 12. aprila na Bistričkom mostu. Prema rečima istražnog sudije Nebojše Stojičića, roditelji Branka Stanijanovića iz sela Prćilovca kod Aleksinca, otac Vidosav (45) i majka Divna (40), takođe su nastradali. Telo Vidosava Stanijanovića još nije pronađeno.

Ovo je 14. identifikovana žrtva bombardovanja voza u Grdečičkoj klisuri. U bolnici ima još nekoliko tela koja nisu identifikovana, a oko 20 putnika i dalje se vode kao nestali.

M. J.Na meti Priština, Podujevo, Dečani i Lebane

Bombe na civilne ciljeve

PRIŠTINA (Beta) - U noći između četvrtka i petka avijacija NATO je, u nekoliko navrata, bombardovala civilne ciljeve na Kosovu i Metohiji, saopštio je prištinski Media centar.

Oko ponoći, nekoliko projektila palo je u blizini civilnog aerodroma u Slatini, a pola sata kasnije dve bombe bačene su nedaleko od Dečana.

U jedan sat posle ponoći avioni NATO su, s više projektila, bombardovali okolinu Podujeva. Prema prvim informacijama, u tim napadima nije bilo povređenih.

Avijacija NATO gađala je u petak ujutro, nešto pre sedam sati, s tri projektila naselje Lebane, severoistočno od Prištine.Na pruzi Beograd - Bukurešt na Moravici

Srušen most kod Vatina

VRŠAC - NATO avijacija je u četvrtak uveče, oko 23,20 sati, s dva projektila srušila železnički most na pruzi Beograd -Bukurešt na reci Moravica kod sela Vatin, 14 kilometara od Vršca.

Pogođen je i dalekovod, posle čega su Vatin i carinarnica na jugoslovensko-rumunskoj granici ostali bez struje. Povređenih i poginulih, srećom, nije bilo, a pričinjena je velika materijalna šteta.

Pruga kojom su povezane Jugoslavija i Rumunija oštećena je u dužini od oko 50 metara, na delu udaljenom 1.200 metara od granice. Ovom železničkom trasom saobraćali su međunarodni transportni i putnički vozovi na liniji Beograd - Pančevo - Vršac - Temišvar - Bukurešt.

Kuće koje su oko 250 metara od mesta napada znatno su oštećene.

A.M.Ratna mornarica VJ saopštila o zatvaranju luke Bar

Zabranu donela Savezna vlada

PODGORICA - Ratna mornarica Vojske Jugoslavije saopštila je u petak da je zabrana uplovljavanja u Luku Bar proistekla iz odluke Savezne vlade o proglašenju ratnog stanja u SRJ.

- Za izmenu odluke kompetentna je jedino Savezna vlada, koja je ratno stanje i proglasila - navodi se u saopštenju i dodaje da RM VJ profesionalno izvršava sve postavljene zadatke.

Ističe se da "Ratna mornarica nema pravo, niti mogućnost i želju da preuzima ingerencije saveznih i republičkih institucija određenih Ustavom SRJ".Generalni sekretar NATO Havijar Solana izjavio

Milošević bira

BARSELONA - Generalni sekretar NATO Havijer Solana izjavio je u petak da jugoslovenski predsednik Slobodan Milošević mora da prihvati sporazum Grupe osam, ili će mu ga, u suprotnom, NATO nametnuti nastavljajući vazdušne udare.

Solana je u izjavi za španski radio Katalonija ocenio da je sporazum koji su u četvrtak u Bonu usvojile sedam industrijski najrazvijenijih zemalja i Rusija, "dobar početak" i da treba da "bude dobar plan i za Miloševića".Podsekretar UN za humanitarna pitanja

Jugoslavija odobrila misiju UN za Kosovo

NJUJORK - Jugoslavija je odobrila humanitarnu misiju koju generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Anan želi da pošalje na Kosovo i u druge delove SRJ, saopštile su UN.

Podsekretar UN za humanitarna pitanja Vijeira De Mejo saopštio je u petak da mu je jugoslovenski ambasador Vladislav Jovanović "potvrdio da će njegova vlada odobriti sprovođenje misije". Humanitarnih agencija UN u Jugoslaviji nema od kako je NATO 24. marta napao SRJ.Portparol nemačkog Ministarstva inostranih poslova

Odložen susret direktora G-8

BON - Sastanak političkih direktora ministarstava inostranih poslova sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta i Rusije, koji je bio planiran za petak, otkazan je i odložen za narednu sedmicu, saopštila je nemačka vlada. Vlada, međutim, nije precizirala tačan datum kada će biti nastavljeni razgovori G8.

Prema rečima portparola nemačkog ministarstva inostranih poslova Martina Erdmana, skup je odložen zbog problema sa usklađivanjem termina pojedinih političkih direktora. On je dodao da se ispostavilo da predstavnici dve zemlje ne mogu da dođu na planirani sastanak u Berlinu.Jakup Krasnići protiv razoružanja "OVK"

Rugova nema pravo da pregova

TIRANA - Portparol separatističke Oslobodilačke vojske Kosova Jakup Krasnići izjavio je u petak u Tirani da lider kosovskih Albanaca Ibrahim Rugova "nema mandat za pregovore o kosovskom problemu".

- Jedino OVK i privremena vlada mogu da odluče o sudbini Kosova - rekao je Krasnići u intervjuu albanskoj televiziji "Klan".

On je dodao da je "mirovna politika neuspela i svako rešenje koje ide ka tom pravcu danas je nemoguće".

Kranići je zatražio od Rugove da javno podrži vazdušne napade NATO-a na Jugoslaviju i dodao da OVK nije spremna da se razoruža.Igor Ivanov nije potpuno zadovoljan odlukama u Bonu

Svaki sat nosi novu tragediju

MOSKVA - Šef ruske diplomatije Igor Ivanov pozvao je u petak Savet bezbednosti UN da hitno usvoji rezoluciju koja bi poslužila kao osnova za rešavanje krize u Jugoslaviji, javlja ruska agencija Interfaks.

- Nikako ne smemo sada da se zaustavimo, već treba ubrzati posao kako bi se pripremila rezolucija Saveta bezbednosti UN - rekao je Ivanov komentarišući zaključke sastanka u Bonu šefova diplomatija sedam najrazvijenijih zemalja i Rusije - G8.

Ivanov je ocenio da je sastanak u Bonu "korak u dobrom pravcu, ali još nije prodor, jer se nastavlja bombardovanje na SR Jugoslaviju".

- Da su naši partneri prihvatili predlog da naprave pauzu u bombardovanju, to bi pomoglo da se donesu odluke u mirnijoj atmosferi. Ovako svaki sat donosi novu tragediju.

Ivanov je ocenio da je "najkomplikovanije" pitanje "obim i zadaci međunarodnog prisustva na Kosovu", dodavši da je stav Rusije da važnu ulogu u tome moraju da igraju UN.Ratni atelje, trideset osmi dan

Gosti iz Republike Srpske

U petak su u Beograd doputovali umetnici iz Republike Srpske koji će u "Ratnom ateljeu", učestvovati u akciji "Slikom protiv bombi". Branko Nikitović, slikar, osnivač Umetničke kolonije u Višegradu, Branislav Kovačević slikar sa Pala, Mijat Petronić, grafičar sa Pala, Miljenko Miholjčić, slikar iz Bijeljine i Božidar Milijašević, slikar iz Bijeljine, zajedno sa umetnicima iz Beograda slikaće u Knez Mihailovoj ulici i svoja ostvarenja dati u dobrotvorne svrhe.

- Dolazimo kao misionari sa idejom da se osnuje jedinstveno udruženje umetnika iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske - kaže Milijašević.

J. Ž."Rat u ogledalu" na 44. Sterijinom pozorju

Bogovi gore, a ljudi dole

Selektor Svetislav Jovanov odabrao šest predstava. Samo "Rodoljupci" iz Beograda

NOVI SAD - "Bili smo uvereni da je istorija nepovratno iščezla ili bar uzmakla na neodređeno vreme, odnosno ostala, kako dolikuje, tek građa za dramski zaplet. A onda nas je, neočekivano novi istorijski "Bog iz mašine" svojom slepom i suverenom grmljavinom podsetio na bolnu istinitost Kotove primedbe da su "bogovi gore, a ljudi dole", napisao je između ostalog mr Svetislav Jovanov u obrazloženju svoje selekcije 44. Sterijinog pozorja koje će se tradicionalno odvijati krajem maja, istina u nešto suženom izdanju.

Pod motom "Rat u ogledalu" Jovanov je za Pozorje odabrao šest predstava, dosledno prateći višegodišnju tendenciju decentralizacije pozorišnog života u Jugoslaviji. Sa po dve inscenacije zastupljena je crnogorska teatarska produkcija - već kultnu Romčevićevu "Karolina Nojber" u Budvi je postavio Nikita Milivojević, dok je Milan Karadžić "Ženidbu kralja Vukašina" Igora Bojovića režirao u podgoričkom Dječjem pozorištu - i Narodno pozorište iz Sombora na čijoj je sceni Jagoš Marković aktuelizovao "Sumnjivo lice", a LJuboslav Majera Sterijinu "Zlu ženu". Majera je rediteljski iščitao i tekst Željka Hubača "Otmica i vaznesenja Julijane K.", koja se igra u Kruševačkom pozorištu. Prestonički teatar je zastupljen samo sa Sterijinim "Rodoljupcima" koje je u BDP postavio Gorčin Stojanović.

E. N. L.Tužno šampionsko slavlje odbojkaša novosadske Vojvodine

Titula srušenim mostovima

NOVI SAD - Ni manjeg slavlja, ni većeg razloga za proslavu. Reč je o obeležavanju osme uzastopne, a desete jubilarne titule šampiona Jugoslavije koju su odbojkaši Vojvodine NIS RNS osvojili u sezoni 1998/99. Ovaj možda i najznačajniji trofej u istoriji kluba osvojen je administrativnim putem pa je zbog toga, ali i zbog tragične situacije u kojoj se nalazi cela naša zemlja, obeležen na način koji u svetu, bar kada se radi o nekom sportskom uspehu, još nije zabeležen - pored porušenog Varadinskog mosta.

- Želeli smo ovim skupom da sa našim sugrađanima, našim navijačima, koliko toliko obeležimo ovu desetu titulu i da pokažemo svetu da se nismo predali, da nismo klonuli duhom. Mislim da smo odavde pored "ubijenog" Varadinskog mosta svetu poslali jasnu poruku. Nadam se da će ovo ludilo vrlo brzo prestati i da ćemo se svi uskoro vratiti svojim svakodnevnim poslovima, a da će ovi ružni dani biti samo tužna uspomena - rekao je kapiten Novosađana Slobodan Boškan.Jugoslovenski sportskim selekcijama zabranjeno da gostuju na Iberijskom poluostrvu

Španija spustila rampu

Plavi rukometaši i košarkaši prinuđeni da menjaju pripremne planove za svetsku i evropsku smotru

Na poziv Evropske unije, a na preporuku Ministarstva za sport, Košarkaška federacija Španije zabranila je klubovima i selekcijama da igraju mečeve protiv naših predstavnika. Dakle, političkom odlukom, jugoslovenskom sportu zatvorena su vrata na velikom delu Pirinejskog poluostrva.

Večernje izdanje od petka sportskog lista "As" ekskluzivno prenosi vest koja se, kako autor priznaje, neće dopasti istinskim sportskim strukturama u zemlji.

- Nesrećan sam zbog zabrane - priznao je Segura de Luna, predsednik Košarkaškog saveza Španije. - Mi smo želeli baš Jugoslaviju kao aktuelnog prvaka Evrope, reprezentaciju kojoj ni jedna nije ravna. Sada smo u situaciji da adekvatnu zamenu prosto ne možemo da nađemo.

Ono što se odnosi na košarkaše, važi i za rukometaše. Do početka Svetskog prvenstva u Egiptu ostalo je tek mesec dana tako da španska i jugoslovenska selekcija uveliko privode kraju pripreme. U planu je bilo odigravanje turnira u Ovijedu, naravno uz učešće oba rukometna predstavnika. Španci će igrati, ali Jugosloveni ne!

- To nema veze sa sportom - priznao je Lopez Rikondo, prvi čovek španske rukometne asocijacije. - Koliko čujem, političko rešenje za jugoslovensku krizu je blizu i zato mi nije jasna ovakva odluka.
Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind

 

E-mail: glas_javnosti@abc.co.yu

Diskusija/Message board


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange