GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Petak 07. maj 1999.
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8,
Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Updated:
07/05/99 00:00 (GMT +01:00)

Najnovije vesti...

Video galerijaVideo galerija

English

Francais

Deutsch

Italiano


Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
Tražimo saradnike...


Posle napada na autobus kod Savinih Voda

Dečak i dalje u kritičnom stanju

PRIŠTINA - Dvogodišnji Nenad Radosinović, koji je 3. maja teško ranjen u glavu u napadu agresorske NATO avijacije na đakovički autobus kod Savinih Voda, na putu Peć-Kula-Rožaje, nešto je bolje, ali je i dalje u kritičnom stanju.

- Geler veličine jedan centimetar probio je mališanovu lobanju s desne strane, između čeonog i slepoočnog regiona - izjavio je dr Slaviša Matejić, načelnik Neurohirurškog odeljanja Hirurške klinike u Prištini.Priština
Avijacija NATO raketirala civilne objekte u okolini Prištine

Povređena devojčica

PRIŠTINA - Avijacija NATO agresora je u noći između srede i četvrtka raketirala isključivo civilne objekte u opštini Lipljan i okolini Prištine. U sredu nešto pre 23 sata, NATO avijacija bombardovala je, s dve bombe, kuću Stojana Antića u Lipljanu.

U tom napadu teže je povređena njegova osmogodišnja kćerka Milena, a lakše ćerka Nataša, supruga Gordana i otac Dušan.

Avijacija je, u tri navrata, raketirala šire područje Lipljana, posebno duž puta Štimlje-Dulje.

U 23,02 sati, s jednim projektilom, gađano je šire područje Goleša. U napadu na šire područje prištinskog izletišta "Grmija", koji je počeo u četvrtak u 1,43 sata, avioni su za sedam minuta ispalili pet projektila.Povređen jedan radnik u napadu na "Jugopetrol"

Prvi put po Prahovu

NEGOTIN - NATO avijacija bombardovala je u sredu, u 22,10 sati, s tri projektila, instalacije "Jugopetrola" u Prahovu na obali Dunava. Povređen je jedan radnik, a do požara većih razmera nije došlo jer su rezervoari bili prazni. Hitnom intervencijom vatrogasaca i ekipe medicinske pomoći sprečene su veće posledice. Materijalna šteta je velika.

Lakše je povređen Dragutin Stamenković (46), radnik "Jugopetrola", koji je zadobio povrede ekstremiteta.

J. P.Gađana skladišta "Jugopetrola" i "Energogasa"

Žestoko po Nišu

NIŠ - U sredu u 22,05 sati, sa sedam projektila, bombardovana su skladišta "Jugopetrola" i "Energogasa", i skladište lekova "Vetfarm" u industrijskoj zoni Niša.

Od snažnih detonacija uništeno je i na desetine privatnih kuća i stanova, kao i deo ulice 12. februar, a naselja Ratko Jović i Komren ostali su bez struje. Jedno lice je lakše povređeno.

LJ. J.Vukić Vuletić preminuo u beranskoj bolnici

Šesta žrtva napada na Murino

PODGORICA (Beta) - U bolnici u Beranu u sredu uveče je umro Vukić Vuletić (46) iz naselja Murino na severu Crne Gore, koji je teško povređen u bombardovanju ovog mesta 30. aprila.

Vuletić je šesta žrtva bombardovanja Murina. U tom napadu poginuli su i Manojlo Komatina, Milka Kočanović, Miroslava Knežević (13) i dve devojčice, izbeglice s Kosova - Olivera Maksimović (10) i Julka Brudar (12).Predsednik Milošević primio Karolasa Papuljasa

Do mira direktnim pregovorima

BEOGRAD - Predsednik Slobodan Milošević primio je u četvrtak Karolosa Papuljasa, predsednika Komisije grčkog Parlamenta za spoljnu politiku i odbranu.

Papuljas je naglasio da grčki narod izražava divljenje prema hrabrom narodu SRJ, koji odlučno brani svoju slobodu i nezavisnost. NATO agresija na SRJ uperena je protiv naroda jedne suverene zemlje, protiv mira i bezbednosti u našem regionu i treba odmah da bude obustavljena.

Predsednik Milošević je zahvalio na podršci i solidarnosti grčkog naroda. Naglašavajući da će naša zemlja nastaviti da vodi miroljubivu politiku i politički reguliše svoja pitanja, predsednik je ukazao da su ključni principi, na kojima se mora zasnivati političko rešenja za Kosmet, ravnopravnost svih koji žive na tom prostoru i očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije i SRJ.Igor Ivanov
Igor Ivanov, šef ruske diplomatije izjavio

Moguće političko rešenje

BON - Šef ruske diplomatije Igor Ivanov ocenio je da je na sastanku Grupe osam najmoćnijih zemalja sveta u Bonu moguće postići saglasnost o osnovnim principima političkog rešenja za Kosovo.

Učesnici sastanka u Bonu "saglasni su da je političko rešenje važno i da se pobeda ne može ostvariti vojnim sredstvima", dodao je šef ruske diplomatije.

Ivanov je ocenio da je sada najvažnije "konkretizovati i razmotriti principe političkog sporazuma".Madlen Olbrajt
Pred sastanak G-8 u Bonu

Olbrajtova očekuje konsenzus

BON - Američki državni sekretar Madlen Olbrajt izjavila je da je cilj sastanka Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta i Rusije u Bonu postizanje konsenzusa o načinima za okončanje sukoba u SRJ.

Na pitanje novinara po dolasku u Bon da li očekuje da će se na sastanku G8 postići konsenzus o rešavanju krize, Olbrajtova je odgovorila: "Videćemo. To i jeste svrha sastanka".

Šefovi diplomatija G8 trebalo bi u Bonu da obelodane predlog nacrta političkog sporazuma koji bi bio prihvatljiv za sve članice - SAD, Rusiju, Nemačku, Francusku, Veliku Britaniju, Italiju, Kanadu i Japan.Ibrahim Rugova
Prema pisanju italijanskog dnevnika "Koriere dela sera"

Milošević telefonirao Diniju

RIM - Jugoslovenski predsednik Slobodan Milošević telefonirao je u utorak šefu italijanske diplomatije Lambertu Diniju kako bi organizovao dolazak lidera Demokratskog saveza Kosova Ibrahima Rugova, piše italijanski dnevnik "Korijere dela sera".

Prema pisanju dnevnika, predsednik Milošević je lično telefonirao Diniju da bi ispitao mogućnost Rugovinog dolaska u Rim.

Nakon konsultacija sa premijerom Masimom D'Alemom, Rim je odlučio da Rugovi stavi na raspolaganje specijalni avion. Rugova je sa porodicom prekjuče doputovao u Rim.

Ove informacije nisu zvanično potvrđene, ali je italijanska vlada saopštila da je Beograd "podržao želju Rugove da dođe u Italiju".Džekson i Klinton

Sveštenik Džesi Džekson u izjavi za Si-En-En

Klinton pristao na pauzu u bombardovanju

ATLANTA - Bivši kandidat za predsednika SAD, sveštenik Džesi Džekson izjavio je u sredu uveče da je američki predsednik Bil Klinton "pristao da napravi pauzu u bombardovanju" i najavio da bi "u nekom trenutku, svakako, moglo doći do sastanka Klinton-Milošević".VJ ubila četvoricu pripadnika OVK, jedan zarobljen

Likvidirani teroristi

BEOGRAD - Pripadnici specijalne antiterorističke jedinice Vojske Jugoslavije (VJ) "Soko" likvidirali su u sredu četiri, a zarobili jednog pripadnika OVK u rejonu karaule Košare na jugoslovensko-albanskoj granici.

Prilikom akcije VJ uhvaćen je jedan terorista, koji je nakon hapšenja izjavio:

"Obuku sam završio u Kalimašu. Tu su nas obučavala dva oficira albanske vojske. Odatle su našu grupu, u kojoj su bila petorica pripadnika OVK, prebacili do granice. U Kalimašu su nam dali uniformu. Na granici su mi dali automatsku pušku, bombu i municiju za automat", rekao je na albanskom jeziku zarobljeni pripadnik OVK kome su tokom intervjua ruke lisicama bile vezane na leđima.

On je, obučen u maskirne pantalone i vojnički džemper, rekao da ih je na granici sačekao Arber Haderdžonaj koji im je naredio da pređu na jugoslovensku teritoriju i pucaju "na sve što mrda".Jagoš Marković
Jagoš Marković o jubileju "Čarobnjaka iz Oza"

Uprkos, uprkos, uprkos

Na sceni pozorišta za decu i odrasle "Boško Buha", predstava "Čarobnjak iz Oza" po tekstu Aleksandre Glovacki, u režiji Jagoša Markovića, u petak obeležava jubilej, 100. izvođenje. Glumačke kreacije koje su tu ostvarili Branka Katić kao Doroti (istu ulogu sada igra Ivana Lokner), Goran Šušljik kao Opaka zapadna veštica, Slobodan Ninković u ulozi Lava, po rečima Jagoša Markovića, spadaju u sam vrh onoga što je napravljeno u njegovim predstavama.

- Raduje me što će se stoti put dogoditi paralelna stvarnost, čistija i bolja od one u kojoj živimo - kaže za naš list Jagoš Marković.

R. RadosavljevićMiodrag Pavlović

Nagrada "Prosvetinog" Sajma knjiga uručena akademiku Miodragu Pavloviću

Svaka knjiga - opeka od slova

Nagrada "Prosvetinog" Sajma knjiga dodeljena je akademiku Miodragu Pavloviću za knjigu "Antologija srpskog pesništva od 11. veka do danas "(prvi tom Sabranih dela), kao i za ukupno prisustvo književnim delom, juče u podne, ispred knjižare "Geca Kon" u Knez Mihailovoj ulici.

- Svaka knjiga je opeka od slova; od njih može da se složi osmatračnica ili kula. Knjige učine da se kroz njih penju u visinu naša predanja. Ili se njihove priče slože duž Ulice kneza Mihaila u veselog Zmaja- rekao je Miodrag Pavlović.

D.T.
Foto: Z.RašDragan Džajić
Predsednik Dragan Džajić smatra da još nije vreme za fudbal

Zvezda ne žuri

Ko će biti prvak, ko će osvojiti kup? Pitanja koja, zacelo, interesuju sav fudbalski svet. Na koji način će se doći do titula trebalo bi da reši već naredne nedelje FSJ.

U Crvenoj zvezdi, bar za sada, ne razmišljaju o toj "tački dnevnog reda". Predsednik kluba, Dragan Džajić, konstatuje:

- U ovom trenutku ima mnogo važnijih stvari od fudbala!

FSJ, ipak, smatra da je došlo vreme da se nađe najoptimalnije rešenje, pod hitno, ali Džajić smatra da nema potrebe za toliku žurbu.U Partizanu smatraju da trenutni poredak treba usvojiti kao konačan

Po košarkaškom modelu

Favorit "broj 1" za osvajanje šampionske titule pred početak NATO napada bio je beogradski Partizan. Liderska pozicija bila je najbolji garant da će crno-beli iz šampionske trke izaći sa lovorom. Sada, oko raspleta figurira više varijanti.

- Smatram da je najpravednije da se aktuelni redosled registruje kao konačan - kaže kapiten Partizana Saša Ilić.

Situacija sa Kupom je ipak drugačija. Došlo se do polufinala i sve je moguće.

- Za trofej Kupa bi sigurno trebalo da se igra - kaže Ilić.
Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind

 

E-mail: glas_javnosti@abc.co.yu

Diskusija/Message board


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange