GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Četvrtak 06. maj 1999.
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8,
Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Updated:
05/05/99 19:11 (GMT +01:00)

Najnovije vesti...

Video galerijaVideo galerija

English

Francais

Deutsch

Italiano


Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
Tražimo saradnike...


 

Posle bombardovanja Vračara
Preminula devojka

BEOGRAD - Sofija Jovanović (23) podlegla je u utorak povredama na Odeljenju intenzivne nege Kliničkog centra Srbije. Jovanovićeva je ranjena u noći 30. aprila, kad su dva projektila pala na najgušće naseljeni deo Vračara. Njena majka Živka, takođe povređena, puštena je iz bolnice da bi prisustvovala ćerkinoj sahrani.

J.M

NATO gađao srce Srbije

BAJINA BAŠTA - Nadomak Bajine Bašte, sat posle ponoći, PVO VJ oborila je u sredu jedan avion NATO koji je doleteo iz pravca Višegrada.

UŽICE - Jedna žena lakše je povređena u utorak u napadu NATO aviona na šire područje Užica. Napad je počeo neposredno posle ponoći i, u tri naleta, trajao oko pola sata. Devet projektila palo je severozapadno od Užica, a neki su eksplodirali u okolini Kadinjače.

Na Zlatiboru se u sredu oko podne čulo nekoliko detonacija. Detonacije su bile najjače na području Tornika i Čigote.

PRIŠTINA - Avijacija NATO je u noći između utorka i srede dejstvovala na širem području Prištine. U sredu, oko 2,50 sati dva projektila ispaljena su na području između prištinskog izletišta "Grmija" i naselja Mramor, severoistočno od Prištine. Deset minuta kasnije, s dva projektila gađana je okolina Goleša, jugozapadno od Prištine.

KRALJEVO - U sredu, nešto posle 12.00 časova, NATO avijacija je, u više navrata, nadletala šire područje Kraljeva. Nad selom Obrva bačena su dva projektila, ali bez tragičnih posledica.

Zbog vetra u mraku

BEOGRAD - Ispadanje iz pogona razvodnog postrojenja "Drmno" kod Kostolca, u sredu u 08.10 časova, izazvalo je delimičan raspad elektroenergetskog sistema Republike, saopštio je Centar Elektroprivrede Srbije za odnose sa javnošću.

Snažan vetar koji je počeo da duva u Pomoravlju, naneo je na već oštećena postrojenja i mrežu visokog napona, specijalne materijale koje je bacio pre dve noći, čime su izazvani kratki spojevi i ispadanje iz funkcije dalekovoda od HE Đerdap prema Beogradu, u razvodnom postrojenju "Drmno"NATO bombardovao grčki konvoj kod Uroševca

BEOGRAD- U sredu u 13,35 časova, NATO avijacija je bombardovala grčki humanitarni konvoj u neposrednoj blizini Uroševca. Humanitarni konvoj je bio vidljivo obeležen pa je tako bio i jasna meta NATO.

Savezno ministarstvo za inostrane poslove je o ovom napadu obavestilo grčku ambasadu u Beogradu.Preminuo još jedan putnik bombardovanog autobusa "Niš-ekspresa"

PRIŠTINA - Adem Uka (30) je još jedna žrtva masakra koji je 1. maja izvršila avijacija NATO u bombardovanju autobusa "Niš-eksresa" na putu između Prištine i Podujeva, kod mesta Lužane.

U raketiranju autobusa, punog putnika, različitog uzrasta i pola, na licu mesta je pronađeno 39 ugljenisanih i izmasakriranih leševa.

Stanje deset povređenih putnika bombardovanog autobusa je stabilno, a postoperativni tok kod petoro operisanih protiče normalno i svi su van životne opsnosti.

Bedžet Podvorica i Jusuf Mehmeti smešteni su u šok sobu i nalaze se van životne opasnosti. Stanje je stabilno i kod Aljbuljenr i Đevahire Behljulji, Krstić Milosava i N.N. devojčice.

Na ortopediji su smešteni Ismailj Visoka, Ismad Kapoli i Jakup Nesret, a Slaviša Stoiljkoić na očnoj klinici i uspešno se oporavljaju, rekao je dr Grbić.

Tri radnika hitne pomoći u Prištini, koji su tog dana žurili da ukažu pomoć unesrećenim putnicima i koji su, u drugom napadu, zajedno sa putnicima autobusa, bili na meti NATO avijacije, zadobili su lakše telesne povrede i pušteni su kućama.Džesi Džekson, nakon razgovora sa Kofijem Ananom

Strah od velike Albanije

NJUJORK - Američki politički i verski lider Džesi Džekson izjavio je da jugoslovenskom predsedniku Slobodanu Miloševiću treba dati garancije da eventualno povlačenje jugoslovenske vojske sa Kosova neće iskoristiti separatistička Oslobodilačka vojska Kosova.

Džekson je rekao da se Milošević "pribojava ideje stvaranja velike Albanije koju zagovaraju pripadnici terorističke OVK".

- Predsednik SAD Bil Klinton ne podržava veliku Albaniju, naoružavanje OVK, ili nezavisnost, ili secesiju - rekao je američki političar novinarima u sredu nakon susreta sa generalnim sekretarom UN Kofijem Ananom.Vesli Klark demantuje pisanje "Vol strit Džornala"

Ne planiramo kopnene trupe

BAZA ŠPANGDALEM - NATO je u sredu demantovao pisanje "Vol strit Džornala" da Zapadna vojna alijansa planira slanje kopnenih trupa na Kosovo.

- Nema trunke istine u tome - izjavio je na konferenciji za štampu u Briselu glavbnokomandujući NATO snaga u Evropi, američki general Vesli Klark.

"Vol strit Džornal" je objavio da vojni stratezi NATO pripremaju plan prema kojem bi, ako bude realizovan, oko 60.000 pripadnika kopnenih trupa Alijanse do kraja jula došlo na Kosovo. List navodi da plan ne predviđa borbenu invaziju Kosova već "poludozvoljeni" ulazak NATO snaga i to onda kada savezničko bombardovanje umanji "političku volju Beograda za nastavkom rata".Klinton razgovara sa Solanom

BRISEL- Predsednik SAD Bil Klinton doputovao je u sredu u sedište NATO u Briselu gde se sastao sa generalnim sekretarom Zapadne vojne alijanse Havijerom Solanom. Sastanku američkog predsednika i generalnog sekretara NATO prisustvovali su i američki državni sekretar Madlen Olbrajt, savetnik za nacionalnu bezbednost Sendi Berger, sekretar za odbranu Vilijem Koen i načelnik američkog Generalštaba Hju Šelton. Posle sastanka niko od njegovih učesnika nije davao izjave.

Pred polazak iz Vašingtona, Klinton je izjavio da je spreman da razmotri svaku diplomatsku mogućnost za okončanje sukoba oko Kosova, ali je ponovio da se od Jugoslavije i dalje očekuje da ispuni ključne uslove NATO.

On je, međutim, dodao da vlasti u Beogradu treba da povuku vojne snage sa Kosova i da se saglase da u južnoj srpskoj pokrajini budu razmeštene međunarodne mirovne snage, "čiju bi srž činio NATO".Francuska spremna da pomogne

Za četvrtinu više aviona

PARIZ - Francuski ministar odbrane Alen Rišar je u sredu najavio povećanje francuskog učešća u kampanji NATO protiv Jugoslavije za četvrtinu.

- Ideja je da francuski doprinos povećamo za 25 odsto - rekao je Rišar novinarima preko video-linka, na zajedničkoj konferenciji sa britanskim kolegom Džordžom Robertsonom.

Francuski vojni funkcioneri rekli su da u bombardovanju Jugoslavije već učestvuje 60 njihovih letelica, koje su do sada izvele oko 1.000 naleta.Ratni priručnik za očuvanje mentalnog zdravlja: Anja Suša, pozorišni reditelj

Više se gledamo i slušamo

Brehtove "Priče o gospodinu Kojneru". Hrabro je smejati se i sebi i drugima

Poezija ili proza...
- Definitivno proza i Brehtove "Priče o gospodinu Kojneru", zato što apsolutno odgovaraju trenutku u kojem živimo.

Da li je tačna teza da u svakom zlu ima nešto dobro?
- Verovatno jeste, ali ja iz sadašnjeg ugla posmatranja nisam u stanju da sagledam bilo kakvo dobro u svemu što nam se dešava. Mislim da je za odgovor na to pitanje ipak potrebna određena vremenska distanca. Možda ću moći da odgovorim na to pitanje za deset godina. Ipak, ako je moguće govoriti o nekom dobru ovih dana, onda je to svakako određena bliskost među ljudima koje povezuje ista nesreća. Čini mi se da se ljudi više gledaju i slušaju i da su odnosi među njima mnogo kvalitetniji nego inače. Osim toga, kad već govorimo o dobru i zlu zaista verujem u čuvenu tezu da u teškim vremenima "dobri postaju još bolji a loši još lošiji".

Reči koje ovih dana valja apsolutno izbegavati?
- Mržnja, čekanje, nestrpljenje i, naročito, džangrizanje.

Smeh, sada? Znak neozbiljnosti ili zdravlja?
- Smeh, apsolutno! Mislim da je smeh u ovim trenucima znak savršenog mentalnog sklopa i nesalomivog duha.O tome svedoče i brojni sveži vicevi, koji su odgovor normalnog sveta na sve što nam se dešava. Nema ničeg bolesnog u smehu- naprotiv - smeh je lekovit. Hrabro je smejati se i sebi a ne samo drugima.

R. Kupres
Foto: V. MarkoviVajt ispred ruševina RTS

Ejden Vajt otvorio izložbu ratnih fotografija u "Medija centru"

Novinari - časni i solidarni

Izložbu fotografija na kojima su fotoreporteri novinske agencije "Fonet" zabeležili potresnu hroniku proteklih 40 ratnih dana otvorio je u četvrtak u "Medija centru" u "adekvatnim" ratnim uslovima (bez struje, u vreme vazdušne opasnosti) Ejden Vajt, generalni sekretar Međunarodne federacije novinara.

Pošto je minutom ćutanja odata pošta novinarima i ostalim nevinim žrtvama rata Vajt je otvarajući izložbu rekao:

- Čestitam vam na kvalitetu ovih izvanrednih fotografija, koje su dokaz poštenog novinarskog rada. Došao sam da budem sa kolegama iz NUNS-a i UNS-a, težeći solidarnost svih novinara na zajedničkom časnom poslu. Došao sam da novinarima u Jugoslaviji, Srbiji, na Kosovu i u regionu kažem da nisu napušteni, da su sa njima kolege širom sveta. Mediji ne treba da učestvuju u ovom ratu. Novinarima treba da bude omogućeno objektivno obaveštavanje, slobodan i profesionalan rad. Pričajući tešku, tragičnu priču, bez pritiska sa bilo koje strane, oni daju ogorman doprinos demokratiji. Ne znam kakve još snimke treba da zabeleže fotoreporteri, pa da rat prestane.

V. M.
Foto: Z. RašŽeljko Obradović, trener košarkaške reprezentacije, odredio 24 kandidata za Evropsko prvenstvo u Francuskoj

Tim snova na javi

U odbranu zlata uključeni i Divac, Stojaković, Gurović, Tarlać, Jarić...

Trener košarkaške reprezentacije Jugoslavije Željko Obradović potpisao je spisak od 24 igrača koji će biti u konkurenciji za odbranu evropskog trona na šampionatu u Francuskoj (21. jun-3.jul). Vest dana svakako je povratak pod plavi košarkaški barjak Vlade Divca, koji će se sa Predragom Stojakovićem odmah posle završetka plej-ofa NBA lige pridružiti reprezentativnim drugovima.

- Razgovarao sam sa Divcem i jedina je nepoznanica termin kada će biti sa nama - rekao je generalni sekretar KSJ, Zoran Radović.

Raduje i to što su Stojaković i Gurović konačno "bezbedni i pod jugoslovenskim obručima" jer im Košarkaška federacija Grčke ne može činiti smetnje. Zapravo, postoji i takva mogućnost, ali Predrag i Milan će igrati za Jugoslaviju po cenu da izgube grčko državljanstvo.
Što se kalendara priprema tiče, već vri kao u košnici.

Tokom narednih dana momci će fizičku spremu podizati u košutnjačkoj šumi, po planu Seada Krdžalića i hali "Pionir". Već 16. maja spisak će biti "kraći" za osmoricu pošto će na put u Solun 16 reprezentativaca. Naši internacionalci će se okupiti baš u grčkoj luci, u hotelu "Panorama". Treniraće u dvorani Iraklisa do 2. juna, a potom krenuti u Španiju gde će 4. i 5. biti učesnici turnira u društvu selekcija domaćina, Hrvatske i Slovenije. Grad - Huelva, a ambicije - pobedničke...

Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind

 

E-mail: glas_javnosti@abc.co.yu

Diskusija/Message board


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange