GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Nedelja 02. maj 1999.
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8,
Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Updated:
02/05/99 01:05 (GMT +01:00)

Najnovije vesti...

Video galerijaVideo galerija

English

Francais

Deutsch

Italiano


Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
Tražimo saradnike...


Priština

Merdare

Novi Sad

Nastavljen zločinački pir NATO i 38. dana agresije

Masakr civila u selu Lužani

Opet na udaru neprijateljske avijacije mostovi i TV repetitori

Avioni Zapadne alijanse u noći između petka i subote, trideset osmi put od početka agresije na našu zemlju napali su civilne ciljeve. Na meti vazdušnih udara bili su Beograd, Pančevo, Subotica, Kraljevo, Sombor, Murino kod Berana, Šabac, Priština, Novi Pazar, Kragujevac, Lužani, Trstenik

U stravičnom masakru civila u subotu, najmanje 23 osobe koje su bile u autobusu, izgubile su život u trenutku napada NATO na most kod Lužana.

Avijacija NATO gađala je u petak oko 23.45 područje aerodroma u Somboru, odakle su se začule četiri snažne eksplozije. Tom prilikom VJ oborila jedan projektil", koji se srušio u ataru sela Šikare. Bombardovano je i područje Fruške Gore. Jedan neprijateljski projektil ispaljen je u subotu u 01,50 časa u rejon Lipovičke šume, južno od Beograda, a i u Pančevu se čulo nekoliko detonacija.

Avijacija NATO je u subotu oko dva sata gađala televizijski predajnik u Crvenom selu na periferiji Subotice. U napadu na Murino NATO je u petak srušio i most na Limu, koji se nalazi u samom centru te varošice. U tom napadu poginulo je četvoro i ranjeno osam civila.

Avioni agresora su u subotu oko 02,00 časa raketirali sela Lađevci i Vitanovac kod Kraljeva. Na meti vazdušnih udara u noći između petka i subote su se našli i predajnici. Sa tri projektila pogođen je predajnik Radio Šapca u Kormanu i televizijski predajnik na Ceru. Jedan projektil pao i na Glušce, opština Bogatić.

Prištinski aerodrom Slatina gađan je u subotu oko devet sati sa tri projektila. Avijacija zločinačke NATO alijanse, je u subotu nešto pre 13 časova napala šire područje Novog Pazara. U isto vreme raketirano je i skladište "Beopetrola" u Bogutovcu, jugozapadno od Kraljeva, kao i selo Žarča, kod Ušća, gde je povređeno sedam osoba. Sa dva projektila u subotu je ponovo gađan stari most u Trsteniku.Tragične posledice bombardovanja naselja Murino kod Andrijevice

Petoro poginulo, osmoro povređeno

Stradale dve devojčice ,izbeglice iz Prištine. Oštećen most na Limu

MURINO - Murino, malo naselje, priljubljeno uz obale Lima, između Andrijevice i Plava, nikada nije ni sanjalo da će se, zbog sopstvene nesreće, naći na prvim stranicama domaće i svetske štampe. U dva bombardovanja, tokom petka i subote, u Murinu je poginulo pet osoba, a osmoro je teško i lakše povređeno.

NATO agresori su sa desetak projektila bombardovali most, u samom centru naselja, preko reke Lima, i tom prilikom su poginuli Manojlo Komatina, Milka Kočanović i dve devojčice, Olivera Maksimović i Julijana Bridar, izbeglice iz Prištine. Teško su povređeni Željko Belanović, Vukić Vuletić, Svetlana Zečević i Tina Milović, a lakše Marko Šoškić, Danilo Jokić, Vasko Čejović i vojnik Slobodan Mirosavljević. Povređeni su smešteni u beransku bolnicu i svi su van životne opasnosti.

Most preko Lima je oštećen i neupotrebljiv za saobraćaj,a nema kuće koja nije oštećena. Stradao je i pogon tekstilne konfekcije, stari hotel, mesna prodavnica, Dom kulture.

I. Čiković


Viktor Černomirdin po dolasku u Moskvu izjavio

Veoma blizu rešenju za Kosovo

MOSKVA - Ruski izaslanik za SRJ Viktor Černomirdin izjavio je u u Moskvi po povratku iz Beograda da se "nalazimo veoma blizu mogućnosti za rešenje krize na Kosovu", javile su ruske agencije.

Ovu verziju njegove izjave prenele su u subotu agencije Itar Tass i AFP, međutim prema Rojterovoj verziji, ruski izaslanik je rekao da su "male šanse" za rešenje jugoslovenske krize.

Černomirdin je o razgovorima u Bonu, Rimu i Beogradu obavestio predsednika Jeljcina. Predviđeno je da Černomirdin u subotu telefonom razgovara i sa američkim potpredsednikom Alom Gorom.

Za sledeću nedelju zakazane su posete ruskog izaslanika Londonu i Parizu.Rusija igra važnu ulogu u rešavanju krize

UJEDINJENE NACIJE - Generalni sekretar UN Kofi Anan uveren je da će ruska vlada učiniti sve što je moguće kako bi se našlo političko rešenje kosovske krize, izjavio je jedan zvaničnik UN koji je zahtevao anonimnost. On je to rekao novinarima po povrataku Anana u Njujork iz poseta Nemačkoj i Rusiji.

Anan, koji je u Moskvi razgovarao i sa ministrima inostranih poslova Grčke i Kanade, smatra da se sada "pojavljuje konsenzus" da mora da se postigne pregovaračko političko rešenje pod okriljem Saveta.Generalni sekretar NATO, Havijer Solana izjavio

Počela završna faza rata

BON - Generalni sekretar Severnoatlantske alijanse Havijer Solana izjavio je u subotu da je za NATO počela "završna faza" rata zato što je na pragu ostvarenja ciljeva svojih vazdušnih udara na SRJ.

Solana je u intervjuu nemačkom "Špigel" rekao da će tokom narednih dana započeti napadi američkih helikoptera "Apači" koji će "dodatno povećati pritisak na srpsku stranu".

Prema pisanju "Njujork tajmsa", Klinton još nije odobrio upotrebu helikoptera "Apači" zato što američki stratezi strepe od "enormnih rizika" kojima bi bili izloženi na Kosovu.Sve žešći sukob dvojice samozvanih premijera Kosova i Metohije

Dvoboj Tači - Bukoši oko novca

TIRANA - Teroristi sa Kosmeta, koji su našli utočište u Tirani, ne biraju sredstva da se na silu nametnu kao predvodnici Albanaca u toj srpskoj pokrajini. Prema informacijama državne televizije Albanije, koja se u poslednje vreme pretvorila u zvanični mikrofon terorista, u toku je otvoreni sukob za prestiž između dvojice samozvanih premijera Kosova i Metohije: Hašima Tačija i Bujara Bukošija koji je proglasio "Republiku Kosovo" još 1991. godine.

Miljenik Madlen Olbrajt još iz Rambujea, koji je pobegao od svog naroda u Tiranu, sada se otvoreno okrenuo protiv Bukošija kojega optužuje za " izdaju albanskog naroda". On sada pokušava da pripremi teren za preuzimanje vlasti posle okončanja krize na Kosmetu i da unapred eleminiše konkurenciju.

" Vlada Hašima Tačija koja je samoproklamovana početkom ovog meseca u Tirani preuzima odgovornost da vodi Kosovo i njegov narod do stvaranja uslova za održavanje slobodnih izbora" - prenose agencije izjavu terorističke OVK koju je objavila albanska televizija.

Tači je nedavno, uz pomoć zapadnih sponzora, sam sebe izabrao za "premijera", isto kao što je to pre osam godina uradio Bukoši. Ali u pozadini tog sve oštrijeg rivaliteta, koji sve više izbija na površinu, u ovom trenutku je pre svega - novac. Bukoši naime odbija da preda Tačiju sredstva koja je, kao pomoć, godinama sakupljao među albanskim emigrantima na zapadu. Upućeniji tvrde da se radi o velikim parama.Sanja Kerkez, sopran, uskoro ponovo u "Pepeljugi" na sceni Narodnog pozorišta

Nikada nisam bolje pevala

BEOGRAD - Sanja Kerkez, sopran, kao član Beogradske opere već sedam godina uspešno ostvaruje velike uloge iz svog repertoara. Od početka agresije na našu zemlju Sanju Kerkez beogradska publika je mogla da vidi u ulozi Rozine u "Seviljskom berberinu", Lučije u "Lučiji od Lamermura" i kao Klorindu, jednu od sestara, u operi "Pepeljuga". Nekadašnja sarajevska, a kasnije studentkinja prof. Biserke Cvejić i postdiplomac primadone Radmile Bakočević, Sanja Kerkez priča o tome kako izgleda rad u pozorištu u novim uslovima:

- Početkom agresije na našu zemlju prva predstava u Narodnom pozorištu bila je baš Rosinijeva "Pepeljuga". Bila sam veoma tužna, a igrala sam sa više inspiracije nego ikada pre. S obzirom da je moja koleginica koja peva ulogu druge Pepeljugine sestre tada bila odsutna, ja sam pevala uloge obe sestre i svi kažu da sam uspela da to doboro uradim. Mislim da sam tada sebe prevazišla. Pevala sam dobro iz inata!

Ovo su vremena kada čovek doživljava jake i neprijatne emocije, a to utiče na glas...

- Čini mi se da nikad nisam bolje pevala. Kad vam je sloboda ugrožena rađa vam se inspiracija, toliko da želim da dam sve od sebe. Meni je ovo drugi put da preživljavam rat, jer sam rođena u Bosni. Shvatam da je sloboda najvažnija stvar u životu. Prijatelji iz inostranstva nas podržavaju i zvali su nas da dođemo, ali ja ostajem ovde sa porodicom i ćerkicom, tako branimo i njenu slobodu.

B. L.Tribina "U ime kulture" četvrti put u Centru za kulturnu dekontaminaciju

Naše i strano

Knjiga Urliha Bilefelda "Stranci: prijatelji ili neprijatelji", objavljena u okviru biblioteke "XX vek", bila je povod razgovoru u subotu na temu "Naše i strano: realnost i ideologija" u Centru za kulturnu dekontaminaciju. Bila je to četvrta tribina iz ciklusa "U ime kulture", koju osmišljava i vodi dr Ivan Čolović.

Autor pomenute knjige je poznati nemački sociolog, stručnjak za sociologiju "gostujućih" manjina. Bilefeld, kako je sam naveo u pismu upućenom skupu u Paviljonu Veljković, nikada se nije bavio nijednim konkretnim jugoslovenskim problemom, ali teme ksenofobije i nasilja koje ona generiše, apsolutno su aktuelne u našoj situaciji - saglasni su bili svi govornici: Žarana Papić, Konstantin Obradović, Dušan Janjić i Andrej Mitrović. Rečeno je i da je i rat na Kosovu proizvod krize identiteta koja je rak rana kraja 20. veka.

"Ovo je poslednji etnički rat na teritoriji bivše Jugoslavije. Predstoji nam drama prilagođavanja Evropi 21. veka", rekao je Dušan Janjić.

R.KupresBajaga svirao u Moskvi

Vratiti mir

MOSKVA - Jugoslovenska rok grupa Bajaga i Instruktori održala je u subotu uveče koncert u glavnom gradu Rusije.

Ideja o održavanju koncerata potekla je od dopisnika Itar-tasa iz Beograda, a ostvarivanje ideje su pomogli gradonačelnik Moskve Jurij Lužkov i njegov pokret "Otečestvo".

Bajaga i Instruktori su u petak uveče nastupili u moskovskom klubu "YU-TO", a popularna grupa je pred oduševljenom jugoslovenskom i ruskom publikom odsvirala svoje najpoznatije hitove, pod geslom -"Vratiti mir SRJ".

Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind

 

E-mail: glas_javnosti@abc.co.yu

Diskusija/Message board


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange